|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: TYTUŁ NOWEGO WĄTKU! | |||
| Sierpień mamy już za pasem i cieszymy się bobasem |
|
5 | 6,41% |
| Każda już rozpakowana, teraz pełną gębą mama |
|
5 | 6,41% |
| Każda dziecko już swe tuli, będzie jazda do matury |
|
1 | 1,28% |
| Brzuszków przed sobą już nie dźwigamy, teraz kupki, smoczki i ulewanie w głowie ciągle mamy |
|
1 | 1,28% |
| Wystrzałowe wakacyjne mamusie mają już przy sobie bezzębne dzidziusie! |
|
2 | 2,56% |
| Wakacyjne dzieci już przy sobie mamy, więc o kupkach, pieluszkach i kolkach gadamy |
|
3 | 3,85% |
| Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! |
|
21 | 26,92% |
| Noworodkowy zawrót głowy: o kolkach, pampersach i smoczkach rozmowy! |
|
5 | 6,41% |
| Wakacyjne dzieci nudzić się nie dają: jedzą, płaczą, postękują i mamusie swe kochają |
|
0 | 0% |
| Nad życie kochamy te bezzębne brzdące, choć oka nie zmrużymy przez najbliższe miesiące |
|
9 | 11,54% |
| Wszystkie mamy rozpakowane spacerują z wózkami uradowane |
|
0 | 0% |
| Dzieci nasze kołyszemy, jedną ręką na wizażu wciąż piszemy |
|
1 | 1,28% |
| Sierpniówki już finiszują, Lipcówki im kibicują |
|
2 | 2,56% |
| Lipcówki wciąż o kolkach gadają, a sierpniówki porodówki oblegają |
|
0 | 0% |
| Sierpniowe dzieci witamy- wnet wszystkie będziemy mamami! |
|
3 | 3,85% |
| Słodkie te nasze letnie maluszki, już za chwilę rozpakują się wszystkie brzuszki |
|
2 | 2,56% |
| Letnie mamuśki wciąż się wspierają, jedne tulą Maluszki, inne jeszcze czekają |
|
8 | 10,26% |
| Mamo, mamo coś ci dam, małe serce, które mam |
|
4 | 5,13% |
| Mamo, mamo coś ci dam, pierwszy uśmiech, który mam |
|
1 | 1,28% |
| Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba. Wakacyjne mamuśki 2011 |
|
5 | 6,41% |
| Głosujący: 78. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4771 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu pieluszka a tam brzuszek - jednym słowem szał mamusiek! Lipiec/Sierpień 2011
Cytat:
bo potrzeba trochę czasu zanim organizm się przestawi i zacznie inaczej pracowac. Mojej na podłogę zdażyło się beknąć raz - tak to beka na sucho ale za to pierdzi czasami jak kałasznikow - jak pusci serie to strach się bać ![]() Cytat:
gratulacje odpadniecia kikutkaCytat:
Cytat:
My na razie jedziemy na gumkach ale za tydzień ide do gina na kontrole i poprosze o tabletki - juz nie karmie - od soboty - moje pierwsze tabsy beda bo nigdy nie brałam - wczesniej to tylko prezerwatyw uzywalismy a teraz chce tabletki zeby nie myslec ze peknie bo o drugim dziecku na razie nie myslimy.Cytat:
witaj kochana i gratulacje. Kciuki zeby anemia odpusciłaCytat:
Cytat:
![]() Cytat:
moja strasznie duzo pierdzi, aż sie martwie czasem czy nie za duzo, bo Cookie pisała że nadmierne gazy mogą świadczyć o nietolerancji laktozy, ale wysypki nie ma zadnej tylko te bąki - okropnie dużo pierdzi ale to może po keperku bo sporo herbatki koperkowej pije.Cytat:
aaa widzicie mówiłam że Brumek jest na porodówce
Edytowane przez beata_1988 Czas edycji: 2011-08-22 o 19:17 |
|||||||||
|
|
|
#4772 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu pieluszka a tam brzuszek - jednym słowem szał mamusiek! Lipiec/Sierpień 2011
Cytat:
nie jest nam potrzebna ![]() Cytat:
Kochana żeby szybko i sprawnie poszło!!!
|
||
|
|
|
#4773 |
|
Zakorzenienie
|
to jest news dnia
![]() Brumek czuje że po północy Tymek już będzie z Wami. a moja królewna już śpi - wykąpana przed 18 tak baraszkowała do tej pory, jeszcze raz czasem jedno oko otworzy "kontrolnie" ale już kimono jej się zaraz włączy na dobre i jestem dumna z siebie że umie sama zasypiać w łóżeczku - ja ją chwile noszę jak popłakuje albo marudzi a potem do łóżeczka, czasem sie rozbudzi jeszcze i macha kończynami nerwowo w ramach protestu ale po paru próbach leży spokojnie i po ok. 10-15 minutach sama zaśnie bez kwęknięcia nawet. W lóżku z nami nie spi bo ja i tak mam schizy w nocy że zasnęłam z nią razem i nie raz już jej szukałam w pościeli- tż się śmieje ze mnie że mi dziecko co chwila ginie w nocy bo jej ciągle szukam pod kołdrą.
|
|
#4774 |
|
Zakorzenienie
|
Witam kochane!
Ja nie mogę się totalnie ogarnąć dzisiaj, chodzę taka rozmemłana, a na kompa zero czasu przy małym. Dziś dał mi popalić, oj dał, darł się jak opętany od 6 do 14, no i teraz dopiero padł po całym dniu ( nie spał od 6 rano do teraz ) W ogóle nieciekawie w domu, eh, szkoda gadać, mój ojciec który jest alkoholikiem znów zaczyna pić no i same sobie wyobrażacie jak jest o dupy. Na dodatek on to po pijaku jest agresor i mama ma ciężkie życie z nim ( zresztą pisałam kiedyś już Wam ). Jeśli chodzi o tż - ta, to na razie nic, nie wiem, czy dam mu kolejną szansę, coraz bardziej jestem daleka od tego, po wałkowaniu tego po stokroć w mojej głowie. Ale pochwalę się - Igor w końcu zaczął srać. Sam. Znaczy wczoraj nie robił kupska, ale dziś w nocy tak, no i po południu. Chociaż mam spokój z termometrem. Kalinko - żabko doszła przesyłka, raz jeszcze Ci dziękuję ! Kochana jesteś , wiesz? I mi też jutro ma przyjść chusta - czekam jak na zbawienie. WITAMY BLANECZKĘ I NATANKA ! GRATULUJĘ WAM DZIEWCZYNKI NASZE DZIELNE! Brumku czekam na najbardziej wyczekiwany opis porodu na wątku ! I zaciskam mooccnnoo kciuki ! Proszę - zrób na partych sztuczkę z nogami za głową |
|
|
|
#4775 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4776 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U nas tak samo z zasypianiem nocnym- tyle dobrze. I w nocy to samo- noc w noc schizy mam, mimo że Sara z nami nie śpi to jej szukam.. |
|
|
|
|
#4777 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czy to pampki czy jakiś ciuszek czy coś - zawsze się przyda - w niedziele mieliśmy gości - i dostała 2 pary skarpetek prześlicznych i bluze z kapturkiem z Disneya znaczy że jeszcze nie jest tak źle jak jej humor dopisuje - ja jak mnie przyjęli na porodówke i pod KTG leżałam to gin przyszedł i mówił że widać jeszcze do porodu długa droga bo się uśmiechałam i byłam zadowolona - bo jak już zaczęło porządnie boleć to do smiechu mi nie było.
|
|
|
#4778 |
|
Zakorzenienie
|
To dzis ja trochę ponarzekam, popytam itd
![]() 1. Teraz już wiem definitywnie że moje dziecko się z cycków nie najada.... po nocy miałam cycki jak świeżo spod skalpela... wzięłam laktator i co? z obydwu ściągłam nie całe 60ml! a Lila na jedno posiedzenie zjada ok 100-110... więc musimy dokarmiać butla.... przystawiam ją co chwila.. piję herbatki na laktacje i doopa blada... jakoś nawału jak nie było tak nie ma przez to karmienie jest tak "rozregulowana"... w dzień praktycznie nie śpi! jak budzi się ok 8-9 tak przez dzień przysypia na 10 min.... no chyba że mi na brzuchu albo tz na klacie... wtedy to może spać nawet 3h... 2. Ostatnio przyobserwowałam, że Lilce zwłaszcza przez sen szarpie prawą nóżką lub prawą rączką! takie chwilowe drgania... przestraszyło mnie to trochę muszę to zgłosić pediatrze....3. Jakie są objawy jak dziecko źle zareaguje na coś co zjem? bo szczerze mówiąc nie mam już pomysłów co zjeść.... czytam żeby pić mało mleka, nie jeść jajek itd a położne w szpitalu mowily, żeby jeść kilka jajek w tygodniu, pić mleko itd.... zwariować można ![]() 4. Nie mamy chrzestnej... bratowa odmówiła, bo jej babcia naopowiadała, że ona też była w ciąży jak ją wzięli na chrzestna i dziecko zmarło....... a moje siostry nie mogą być i teraz jest zonk! ![]() Kiedy wraca nasze guru? Nerolka wracaj i doradź mamuśko!!! ![]() Ehh idziemy kąpać małą... |
|
|
|
#4779 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czekam na dalsze wiesci...Cytat:
![]() Cytat:
A tak w ogole to chcialam przypomniec ze mialysmy umowe ze jutro rodzimy. Brumek, Meszsares i ja. Mialo nie byc wylamywania sie ...i takim oto sposobem zostalam sama. |
|||
|
|
|
#4780 |
|
Zakorzenienie
|
Brumek nie może teraz pisać bo jest pod ktg podpięta, ale skurcze ma mocniejsze i o 19 20 odeszły jej już wody!
Czyli poród postępuje prawidłowo-wspaniale!
|
|
|
|
#4781 | |
|
Zadomowienie
|
Beatka- moje dzieci też zasypiają same w łóżeczku i
dla Ciebie. to bardzo bardzo dobrze.Cytat:
2.faktycznie dobrze zgłosic to w Twoim przypadku pediatrze. żeby było wszystko ok3. jem wszystko ,piję mleko,jem jajka, w sobote jadła 2 kwałki karkówki z grilla, dzis zjadłam smażone placki z cukini z czosnkiem jem wszystko tylko w rozsądnych ilościach.4. chrzestna- strasznie ciulowy przesąd,ja bym nie wierzyła...ale gdyby się faktycZNie coś stało dzieciątku to byłoby dziwnie... BRUMEK POWODZENIA ![]() 4. ---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- Marinka -przykro mi,że Igorek nadal tak sie męczy a kiedy w końcu masz się spotkac z tż?? |
|
|
|
|
#4782 | ||||
|
Zakorzenienie
|
BRUMEK
![]() ![]() : kciuki:![]() Cytat:
no pewnie a jak nie to ja też byłam nienormalna bo nic a nic się nie bałam![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() 2- najczęściej wysypka, biegunka,innych typowych objawów nie znam niestety
|
|
|
#4783 |
|
Zakorzenienie
|
Baboniku w czwartek.
Mam milion myśli na minutę. Już sama nie wiem co mam robić, szczerze Ci powiem. I znów problemy z ojcem, które mnie bardziej skłaniają w stronę tż-ta, bo zawsze to lepiej z kimś dzielić smutki i niedole. Boże, ale ja smęcę. Przepraszam. Ciężkie to życie jest
|
|
|
|
#4784 |
|
Rozeznanie
|
wpadłam tylko na chwilkę zobaczyc co jak rozwój wypadków u Brumka
![]() I jak ci się Brumku podoba na porodówce już w roli rodzącej, bo domyślam się, że jesteś na Inflanckiej? Jako że nie zdązyłam jeszcze z opisem porodu, to chciałam Ci tylko jedna rzecz napisać. Jak już będą Cię przewozić z porodówki na oddział poporodowy to jest w pewnym momencie taka pochylnia, za którą zaczyna się stara część. I jak mnie tak wieźli to się poczułam jak w wehikule czasu, co to mnie do PRLu przeniósł ![]() Z Tżtem się śmialiśmy z tego, normalnie jakbym w jakimś filmie wylądowała, ale pomino kiepskich warunków było na prawdę super, o ile tak o pobycie w szpitalu można powiedzieć. Trzymam kciuki za szybko idące rozwarcie
|
|
|
|
#4785 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ehhhhhh Marinka ciężkie niestety ja też bym się skłaniała do tego,żebyście znów byli razem....rodzina to rodzina...byleby tym razem na Twoich warunkach i po Twojej myśli!!!a ojciec...nie potrafię tego skomentowac-ogromne nieszczęście to dla Was trzymaj się żabko- bądź twarda i twarde warunki postaw.Mam nadzieje,że spełni się to o czym kiedyś pisałam....że poszedł chłop po rozum do głowy i docenił to co miał dopiero jak Was starcił. oby tak było
|
|
|
|
|
#4786 |
|
Zakorzenienie
|
Przyszła mi dziś mata z tiny love, kupiłam tą: http://allegro.pl/mata-edukacyjna-ti...762621939.html
rozłożyłam i na chwilę nie mam dziecka ogląda wszystko co tylko wisi, z zaciekawieniem ![]() a w ogóle byliśmy dziś w kinie Kuzynka nas wyciągnęła, cztery stare konie poszły na Smurfy w 3d ![]() ![]() Ogólnie bardzo mi się podobało, tylko Klakier jakiś taki...inny niż pamiętam. Ale fajnie było, zrelaksowaliśmy się ![]()
|
|
#4787 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny doradzcie mi
czytam że ta już się z tż ten teges tamta z tż ten teges a ja nie mam w ogóle ochoty spadło mi libido w ogóle nie w glowie mi sex nie wiem czy jestm po całym dniu zmęczona i to dlatego czy coś nie wiem mnie w ogóle w ta stronę nie ciągnie ostatnio cos mąż chciał coś tegez ale powiedziałam że jeszcze jestem w połogu ... no bo w sumie jestem jeszcze 1,5 tygodnia ....a może coś ze mna nie tak
Edytowane przez agadus Czas edycji: 2011-08-22 o 20:36 |
|
|
|
#4788 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kup baze! kup baze! i jeszcze raz kup baze! My jezdzimy prawie codziennie i nie wyobrazam sobie zapinania fotelika pasami. Zreszta bazy ładnie trzymaja cene i mozna sprzedac na all za 60-70% wartosci. ---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- Cytat:
fajnie bylo, ale sie stresowalam, dzis trzeba powtorzyc bez stresu |
||
|
|
|
#4789 |
|
Wtajemniczenie
|
Wlasnie wypatrzylam ze dzis sa imieniny Tymoteusza. Maly Brumek wie kiedy wylazic
beda dwie okazje do swietowania o ile sie wyrobia przed polnoca
|
|
|
|
#4790 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Brumek NARESZCIE !!!!!!!!!!!!!!! TRZYMAM KCIUKI !!!!!!!!!!!!!!!!! GRATULACJE DLA NOWYCH MAMUŚ a my po usg bioderek na szczęscie nie musimy pieluchowac wszystko jest ok ![]() ![]() ![]() powodzenia dla ostatnich mamusiek w dwupaku ---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4791 |
|
Zakorzenienie
|
MESZSARES KOCHANA GRATULACJE
![]() Ja też piję herbatę z kopru włoskiego z Hippa, 2-3 razy dziennie ![]() Zaraziłyście mnie chustą i też kupiłam ![]() Wodaqua hmm dziwna ta krew w kupce, poczekaj na kolejną, jeśli też będzie to skonsultuj z pediatrą koniecznie Agulaaabar dziewczyny mają rację, dzuecko ściąga o wiele więcej mleka niż laktator, więc tym się nie sugeruj ![]() ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- Editka, Stroneczek na Wasze dzieciaczki też już czas ![]() Marinko ![]() ---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- BRUMKU |
|
|
|
#4792 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale to jest normalne?? czy w głowie trzeba sobie cos przestawić??bo już nie wiem |
|
|
|
|
#4793 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Brumek zaciskam kciuki!!! Cytat:
Ale Brumek chyba pisala, ze to nie bedzie Tymoteusz, tylko Tymon, tak mi sie przynajmniej wydaje... |
||
|
|
|
#4794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gratulacje samodzielnych kupek Igorka Pamiętaj że tyle już przeszłaś że wszystko pokonasz i wyjdziesz na prosta. Z M. albo bez niego - zobaczysz czy zmienił podejście jak się z nim spotkasz i musisz podjąć decyzje co dalej. Ale powiem Ci że ja bym spróbowała - wiem że kolejne rozczarowanie w razie czego może podwójnie boleć - ale nie będziesz nigdy pluć sobie w brode Ze nie spróbowałaś. Oczywiscie na Twoich warunkach moze faktycznie sie przejada. Ile Ci zjada na raz i co ile?
|
|
|
#4795 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4796 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie wiem czy to uczulenie,ale zauważyłam że jak się spociła lekko, (spała mi między piersiami) to wyszły jej koło tego rumieńce. Przemyłam jej to rumiankiem. A co katarku to ufff to co Ci powiedział, robię od pewnego czasu. Sól fizjologiczna, woda morska, frida, maść majerankowa i oklepywanie + inhalacja z rumianku = wiadomości od Matki Teresy (czyt. Nerolka) Cytat:
Uwierz mi nawet będziesz tych wszystkich którzy teraz wydzwaniają miała dość nawet i po porodzie!! Cytat:
Daj ![]() 3mam kciuki bardzo mocno ![]() Cytat:
w sumie jak ma oczy otwarte to też sobie posiedzi ![]() Cytat:
opisz mi je ![]() Cytat:
Ja miałam ten sam problem, nie wiedziałam czy mi się laktacja unormowała czy mam zanik - bałam się zaniku i panikowałam. Ale jest WSPANIAŁA kobieta na tym forum ( czyt.Nerolka) i uświadomiła mi że laktacja się unormowała... piersi nie sa nabrzmiałe,robią się wtedy kiedy masz duży odstęp czasu między karmieniami ( u mnie tak jest) i faktycznie dziecko wyciąga z Ciebei więcej niż laktator !!!Ja najpierw z jednej piersi odciągnełam w 10-15 min tylko 30 ml, a wcześniej lekko potrafiłam 120ml i generalnie z jedej piersi laktatorem wyciągnę max 100ml... mała się najada, bo mleko się cały czas produkuje 2.Zgłoś pediatrze - mnie też by stresowało 3.Ja już też jestem głupia z tego co mam jeść a czego nie. Doszłam do wniosku, że jeżeli mi będzie dobrze małej też. Unikam wzdymających potraw. Mleka w sumie jeszcze nie piłam od porodu, z nabiału ser tylko jem...jakieś uczulenie jej wyskoczyło, ale myślę że to czekolada, ale martwi mnie bo na główce ma jakieś takie jakby pryszcze ropne ![]() 4.Z chrzestną nie pomogę Cytat:
Kurczę gdzieś w środku tego chcę. Musisz przemyśleć to i owo i zgadzam się z Nerolką, że wysłuchaj i mało mów. A jak powiesz to konkretnie ! Cytat:
więc dla mnie normalne. Nie wiem, czy przez te moje zszycie nie będzie jeszcze wskazanie odstawić ten teges na później ![]() ![]() 1. Czy was też boli kręgosłup karmiąc na siedząco ?! ![]() 2. Wyskoczył mi jakieś takie krostki tam na dole, nie wiem czy to odparzenie czy uczulenie na namganiana potasu szczypie mnie to lekko ![]() 3. Jakie polecacie krem na rozstępy ? musze coś zakupić, bo nie mogę na te moje cycki patrzeć !!Mała ponownie usnęła o 21 a usypiałyśmy się od 18:30... zauważyłam, że potrafi na mnie patrzeć już ok 10 min, jakby się interesowała W ogóle nie ma już kąpanie, karmienie,odbijanie i spanie... Teraz doszło obserwowanie i częsciej chce żeby ją odbijać ![]() no i kołysanie i zmienianie pozycji raz na brzuszku na mamusi, raz na ramieniu...ale dzieci sie szybko rozwijaja ![]() Załóżyłam moskitiere na łózko, bo komary gryza- dziady !! ---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ---------- Oglądam te maty Tiny Love i tu jakieś Słoneczny Dzień jest, Koncert Zwierząt... które polecacie ?! i na co zwracać uwagę ?! |
||||||||
|
|
|
#4797 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
uwielbiam rodzącego brumkaskurcze co 2,5 min i jeszce sie chce kobiecie na porodóce emotikonki wstawiać ![]() Słonko trzymam kciuki jak większość dziewczyn, choć wiemy że świetnie dasz sobie radę. Cytat:
a co do brumka to podpisuje sie pod prośbą Cytat:
moja bratowa tez w ciąży w chwili chrztu bedzie w 6 miesiącu, ale bardzo sie ucieszyła na propozycje. Ale wiesz co z drugiej strony jeśli jesteś osobą wierzącą to moze faktycznie nie miec za chrzestną osoby która wierzy w takie przesądy a mysle że znajdziesz kogoś mądrzejszego Cytat:
Jasia bedzie czesto musiał ze mną podróżowac, a baza bez posrednio przekłada sie na bezpieczenstwo, a to dla mnie najważniejsze gratulacje za 1 raz ![]() Cytat:
wiem że o pełnym relaksie nie można mówic teraz ale tak chociaż zebys czuła sie swobodniej mąż pewnie jeszce chwile poczeka ![]() ech a ja mam słoniowe kostki
|
|
#4798 |
|
Zakorzenienie
|
Telik słoniowe kostki minął uwierz
w zamian będą podkrążone oczy ale jestem wredna, nie? spiąca jestem- wybaczcie ! |
|
|
|
#4799 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja szukam w nicie recenzji dobrego kremu przeciwzmarszczkowego 30+
trzydziecha mi stuknęła i tzrzeba zacząć używać kremy odpowiednie ale komu ja to pisze jak Wy wszystkie piękne i młode
|
|
|
|
#4800 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a krem na rozstepy cała ciąze uzywam clarene"sorbet przeciw rozstępom" uwazam że genialny a na cycki mama mio boob tub dla mnie rewelacja ale w polsce 150 zł(w stanach ok 30 USD) i tylko w jednym sklepie internetowym ciekawe na jakim etapie jest brumek
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:23.

Jak to dobrze, że już go nie ma, bo już się go bałam dotykać, jak się tak zaczął ruszać.
gratulacje odpadniecia kikutka
Mały ma dziś 11 dni i (odpukać) jest na razie przegrzeczny 
mówiłam że Brumek jest na porodówce

I w sumie to nie są pewni czemu takie jest, bo jest za mocne na zwykłe rozwieranie szyjki, a za małe żeby świadczyło np. O czymś złym z łóżyskiem...
żeby szybko i sprawnie poszło!!!

Zakończone: 2

...i takim oto sposobem zostalam sama. 

jem wszystko tylko w rozsądnych ilościach.
zębole