![]() |
#3451 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane
Cytat:
![]() trzeba spadac z tego smierdzacego Londka ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3452 |
Zadomowienie
|
U nas dwusypialniane domy to około 250-350 funtów, 3 sypialniane domy do 470 funtów a 4 sypialniane do 550-600 funtów
---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ---------- My mamy mieszkanie dwusypialniane, salon, kuchnia, łazienka w domu dwumieszkaniowym i płacimy 295 funtów No i nasze mieszkanie jest w centrum na nogach do ścisłego centrum mam jakiś kwadrans, nad morze też 15 minut ![]() Edytowane przez Malenska Czas edycji: 2011-08-22 o 14:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#3453 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie za tę cenę to ewentualnie studio można znaleźć ![]() malenska tanizna u Ciebie. Tylko ciekawa jestem jak z innymi sprawami np. pracą itd..
![]() |
#3454 |
Zadomowienie
|
Z pracą też nie ma większych problemów oczywiście zależy w jakiej branży ale w zasadzie nie ma większych problemów by coś poszukać
---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ---------- Koszty utrzymania też nie są wielkie, wydarzeń kulturalnych też jest sporo ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3455 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() u nas za taki to cena najnizsza.. mozna czasem taniej znalezc ale czasami z plesnia i zaduchem w srodku ![]() Malenska.. przeczytalam wlasnie Twoj drugi post... gdzie Ty mieszkasz??? tak tanio macie.... ja tez chce takie ceny ![]() ![]() ja bym chciala kupic dom.. ale na razie musze sie wstrzymac... przeraza mnie kredyt na kilkadziesiat lat ![]() a ze w Londku drogo to wiadomo.. mnie by nie bylo stac na chate w miescie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3456 |
Zadomowienie
|
My mieszkamy w East Yorkshire dokładnie Hull
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3457 |
Zadomowienie
|
hoho daleko ode mnie mieszkasz... takze z przeprowadzki nici
![]() my tez mamy plany zeby kupic dom za ok 2 lata.. jak juz bede wiedziala ze wroce do pracy to sie tym zajmiemy.. dzis patrzylam na oferty i 2 domki mi sie podobaja.. i cena tez ok 110-120 tysiakow.. tylko ja chcialam juz kupowac 3 pokojowy dom.. a te sa 2 pokojowe.. takze cena za 3 bedzie troche wyzsza... tymczasem kase trzeba zbierac ![]() z nudow przysypiam.. ale juz mi sie kaweczki nie chce robic.. ach to lenistwo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3458 |
Rozeznanie
|
A ja korzystam jeszcze z Polskiego słoneczka
![]() Do tego powoli zaczynam się pakować... denerwuję się no ! martwi mnie ten szok językowy... |
![]() ![]() |
![]() |
#3459 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
No troszkę daleko ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() A w kwestii wyjazdu taki stres jest normalny ale dasz radę, dla mnie szokiem była moja część wysp czyli północna Anglia, gdzie mówią po swojemu, wymowę mają dziwną i czasami mam problem by zrozumieć i muszę prosić o powtórzenie ale nie jest źle ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3460 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3461 |
Zadomowienie
|
Guleczku nie martw się będzie dobrze na pewno dasz radę kochana
![]() ![]() A powiedz mi Ty jedziesz tam do kogoś, masz mieszkanie załatwione i jakieś widoki na pracę ?? |
![]() ![]() |
![]() |
#3462 |
Rozeznanie
|
Lecę do bardzo sympatycznej polskiej rodziny jako opiekunka dla ich synka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3463 |
Zadomowienie
|
No to super praca jak na początek
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3464 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do języka to pierwszy szok szybciej mija, jak człowiek przezwycięży blkadę w mówieniu. A na miejscu zazwyczaj można znaleźć łatwo kursy językowe. Powodzenia ![]()
![]() |
#3465 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba za blisko Londona mieszkam ![]() i przyjezdzasz tu bo .....?
![]() |
#3466 |
Zadomowienie
|
Kofiko dlatego my się cieszymy że mieszkamy w małej miejscowości
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3467 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Moja mama byla w Kenii. wakacje mieli super. Ale oni jak jada to zawsze spedzaja wakacje aktywnie. Nie siedza w hotelu przez 14 dni. Ja sie ciesze, ze moj TZ mial kase na depozyt, bo z naszym oszczedzaniem jest kiepsko. W zyciu bysmy nie uzbierali. Zostalo nam 16 lat kredytu. I na nasze warunki, chodzi mi o ceny wynajmowanych domow placimy majtek, ale jak Wy tu piszecie, ze placicie po 1000 funtow za mieszkanie to wcale nie jest tak zle. U nas ceny mieszkan prawie takie same jak w Hull. Domy za to u nas tansze i to sporo, okolo 30tys roznicy. Przeprowadzac sie do mnie laski.
Stworzenie świata to metafora ewolucji. Dlatego kobieta jest na końcu... Edytowane przez sylwunia3009 Czas edycji: 2011-08-22 o 21:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3468 |
Zadomowienie
|
Sylwunia a Ty gdzie mieszkasz ??
A co do tego co mnie drażni to to, że Polacy będący w UK po kilka lat nie umieją angielskiego kompletnie, bo co on im potrzebny przecież Anglik też może się nauczyć polskiego ( słyszałam takie teksty) albo rozmowa zasłyszana w Sainsburym w czwartek wieczorem: Rozmawiają dwie Polki : Pierwsza:Ty wiesz ja to jestem tu już 7 lat i nic a nic nie umiem angielskiego ale właściwie po co mi go umieć mamy 5 dzieci ja z nimi siedzę w domu mąż pracuje ja do pracy nigdy nie pójdę bo po co jak nam się dobrze żyje. Druga: No ale jak Ty się w sklepach porozumiewasz w agencjach, bankach? Pierwsza: Do banku chodzę z mężem, kiwam głową i podpisuję się gdzie trzeba, w agencji płaci mąż, a w sklepie po co mam rozumieć mówią do mnie jak przy każdej rzeczy jest cena a przy kasie cena wyświetla się na wyświetlaczu koło kasy. Druga: Skoro uważasz, że tak jest dla Ciebie dobrze to ok. Stałam za nimi w kolejce do kasy a tam Pani pierwsza została obsłużona wszystkie ceny podliczone ale zonk wyświetlacz z kwotą odwrócony w drugą stronę, sprzedawca podaje kwotę a ta się patrzy jak sroka w gnat, koleś powtarza a ona dalej nic w końcu Pani druga podała jej jaką kwotę ma zapłacić na co Pani pierwsza "I czy on nie mógł do mnie tak od razu". Normalnie nie wiedziałam czy śmiać się czy płakać ta rozmowa była straszna. A dziś kolega opowiedział jak z facetem który jest tu kupę lat, pojechał do banku bo koleś miał zrobić przelew żonie na konto bo na coś tam potrzebowała, więc myśleliśmy że pewnie sorbnet albo coś takiego no to pojechał a tam się okazuje że koleś nie potrafił sam bez pomocy kolegi zrobić przelewu z konta na konto w tym samym banku i nikt nie wie po co on wysłał żonę świetnie mówiącą po angielsku do Polski a sam tu został jak on nic nie umie po angielsku. Tragedia po prostu |
![]() ![]() |
![]() |
#3469 |
Zakorzenienie
|
Malenska myślę, wiele nas może drażnić wśród rodaków na emigracji. Im dłużej, tym gorzej i wiecej doświadczeń.
Też słyszalam takie uwagi,że Anglik moze polskiego się nauczyć. I laski, które chciały kupic olej rycynowy a kupowały tran,bo nie raczyły słownika do rąk wziąć. Ludzie z różnym podejsciem, tak samo tu jak i w Polsce.
![]() |
#3470 |
Zadomowienie
|
Pewnie masz rację
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3471 |
Rozeznanie
|
Bo znalazłam pracę
![]() Co do problemów z językiem to zawsze rozbraja mnie moja chrzestna która mieszka w niemczech i jak przyjeżdża to w środku zdania zaczyna mówić po niemiecku. A ja wyglądam wtedy tak: ![]() Też nie rozumiem ludzi którzy mieszkają w Anglii (i jakimkolwiek innym kraju) i nie mają zamiaru nauczyć się języka. Choć dla mnie rozmowa w banku albo w urzędzie to narazie czarna magia i nie wyobrażam sobie tego :P bo z ludźmi to będę jakoś dukać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3472 |
Zadomowienie
|
Malenska ja mieszkam niedaleko Chester- jakies 30min. Mieszkam na granicy polnocnej Walii i Anglii. Miasteczko male, pewnie dlatego ceny tez
![]() Guleczek dobra rada, jak ju tu przyjedziesz, staraj sie jak najwiecej sama zalatwic. Konto w banku, Insurance Number, itd. Uwierz mi, ze nawet z mala znajomoscia jezyka mozna sie dogadac, a takie doswiadzczenia pomoga Ci sie przelamac. Brytyjczycy w wiekszosci sa wyrozumiali jesli chodzi o slaba znajomosc jezyka, a szczegolnie w takich instutucjach. Pierwszy kontakt z ''zywym'' angielskim moze okazac sie szokiem, ale wystaczy sie dobrze osluchac i powinno byc lzej. Powodzenia.
#3473 | |
Zakorzenienie
|
przepraszam, dopiero zauwazylam ze juz wczesniej wyjasnilas
![]() Cytat:
![]() jak sobie teraz pomsyle jaki byl moj angielski 5 lat temu to az sie dziwie, ze przeszlam moja rozmowe kwalifikacyjna z pierwszym pracodawca ![]() nie wiem z jaka znajomoscia jezyka przyjechaly tutaj "kawoszki" ale wiekszosc z nich, podobnie jak i ja nie miala tu cioc,rodzenstwa,kuzyna czy nawet znajomego ktory by pomogl w "zalawtwieniu sparw w banku, na poczcie czy w sklepie" ja i moj tz sami sie tego uczyslismy, pamietam jak dzis jak skrupulatnie przygotowywalismy sie do wizyty w banku ![]() teraz milo mi jest gdy widze lekkie zdziwnie na twarzy pani pracujacej w banku czy w sklepie czy w innych placowkach publicznych, gdy dowiaduja sie, ze jestem Polka I nie chodzi tu o akcent, bo ten zawsze bede miala i Anglicy zawsze go "wyczaja" nie chodzi tez o to, ze mowie perfekcyjnie, gramatycznie bez zajakniecia w ich jezyku! Tu chodzi o to, ze w ogole sie umiem dogadac, ze mozna ze mna przeprowadzic tzw. konwersacje ....... to zadziwiajace bo ..... nie z kazdym Polakiem sie to udaje ........ ![]() Ciagle staram sie pracowac nad "moim angielskim" ciagle uwazam, ze jest on "podstawowy" i ze ociagam sie w przyswajaniu coraz to nowych slowek, ze powinnam wiecej czytac, wiecej testow rozwiazywac ........ wiecej rozmawiac moze..... Dlatego Guleczku powodzenia i wytrwalosci w nauce i poznawaniu tego fajnego kraju ![]()
![]() |
#3474 |
Zadomowienie
|
Oj ja tez pamietam moje poczatki. Ja bylam po maturze z angielskiego. Jak przyjechalam najwiekszym szokiem byl akcent i roznice w ich a naszym szkolnym jezykiem. Ale wszystko zalatwialam sama. Nikt mi nigdy nie pomagal, mimo, ze byla tu moja mama, z ktora mieszkalam. Na poczatku wstydzialm sie swoich bledow, ale na szczescie mialam super wspolpracownikow, ktorzy mi pomogli sie przelamac. Ot takie zwykle pogaduszki w czasie pracy. Dalej robie bledy, ale jest coraz lepiej, a swoj akcent lubie
![]()
#3475 |
Rozeznanie
|
Dziękuję kochane za rady
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3476 |
Raczkowanie
|
@guleczek ja jestem na świeżo, bo w UK dopiero od miesiąca, więc podzielę się moimi wrażeniami
![]() A potem zetknięcie z rzeczywistością i szok! ![]() Teraz już wychodzę sama (hihi), nawet w sąsiednim mieście byłam sama i w agencji się zarejestrować, a wcześniej wyrobić inssuranca... I z każdym dniem jest lepiej, z tym że ja to straszny cykor jestem, nie wiem czy będziesz miała taki stres jak ja ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3477 |
Wtajemniczenie
|
ejka,
jestem, jestem... nadrabiam was wszedzie i o kawiarni zapomnialam! zapraszam serdecznie! tylko niech ktos mleko do erbaty i kawy przyniesie ![]() ale mialam dzisiaj niespodzianke!!! ![]() ![]() witam wszystkie nowe gaduly!!! guliczku - Redhill to bardzo fajne okolice (chociaz ja blisko nie mieszkam) Edytowane przez Bakteryika Czas edycji: 2011-08-22 o 23:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#3478 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W Walii tez maja dziwny akcent.. nie wszytskich da sie zrozumiec a najmniej mlodych bo zajezdzaja slangiem albo starszych bo mowia niewyraznie na dodatek... i czesto za cicho ![]() ![]() Malenska ja tez mam jedna znajoma, co siedzi w domq z dzieckiem i ang jej sie nie chce uczyc.. a co za problem sluchac sobie plyt, albo uczyc sie slowek? dla mnie marnacja czasu.. zreszta nie raz bylo ze cos sie dzialo a ta nie umiala poprawnie odpowiedziec tylko wymachiwala rekoma ![]() Kofila ja tez pamietam moje przygotowania do rozmowy w banku ![]() ![]() Guleczek i jak bedziesz miala czas mozesz zapisac sie na kursy ESOL.. ja zaczelam 3 lata temu i teraz skonczylam wszytskie poziomy.. bardzo przyjemnie bylo na zajeciach.. Bateryjka... co to za niepsodzianka ? ![]() eh... zaraz do pracy trzeba sie zbierac... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3479 |
Konto usunięte
|
Ktora czarownica Cie nawiedzila
![]() ![]() Ciemno, zimno, pseudo lato sie konczy, czlowiek sie starzeje, heh ![]() ![]() Ale was na wspominki zebralo, ja jak tu przyjechalam to mialam oplacony pokoj na 3 tygodnie, 50 funtow w kieszeni i 1 znajomego Polaka ![]() Kawa!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#3480 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witamy, witamy ![]() Co to za niespodzianka? ![]() [1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;2892272 0]Ktora czarownica Cie nawiedzila ![]() ![]() Ciemno, zimno, pseudo lato sie konczy, czlowiek sie starzeje, heh ![]() ![]() Ale was na wspominki zebralo, ja jak tu przyjechalam to mialam oplacony pokoj na 3 tygodnie, 50 funtow w kieszeni i 1 znajomego Polaka ![]() Kawa!!!![/QUOTE] Moona, ale odważnie ![]() Ja aż tak odwazna nie byłam. Za to mój angielski był taki jakby go nie było. Te czasy jednak zdecydowanie minęły ![]() ![]() U nas pogoda piękna pochmurna i szara, z nieba siąpi. W sam raz na długie spacery i porządki w papierach ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:38.