|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3151 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mam nowinę niesłychaną już niedługo będę mamą! WIOSENNE MAMY 2012 :)
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3152 |
|
Zakorzenienie
|
Ja musiałam powiedzieć od razu, bo dostałam zwolnienie lekarskie.
|
#3153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3154 |
|
Zakorzenienie
|
Nikita, my wozek i tak chemy sami kupic, bo mama mieszka w polsce wiec jakby cos w wozkiem bylo nie tak to nie bede do polski jechac i naprawiac
Ja powiedzialam w 6 tc, ale ja mam fajny kontakt z szefowa tzn taki kolezanski bardziej niz sluzbowy
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#3155 |
|
Zakorzenienie
|
Ja na wizycie chcę poprosić o zwolnienie na kilka dni. Muszę odpocząć, bo przez okres urlopowy mam tyle pracy, że nie wyrabiam. Do tego 8h przed komputerem i stresy. Dlatego chcę szefowi powiedzieć wcześniej niż by się miał dowiedzieć ze zwolnienia lekarskiego.
|
|
|
|
#3156 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry
![]() Moj malutek z tatusiem pojechali nad wode a ja oczywiscie kisze w domu, bo mulenie dzis mam intensywne, wyjtkowo mi sie odbija i ciagle mam wrazenie ze zwroce. Oczywiscie poszlam do sklepu po pepsi, cukierki, loda i slonecznik moj ulubiony prazony To mi pomaga przetrwac mdlosci. Dziewczynki odnosnie IMBIRUUUUUUUUU Gdyby nie on, nie wiem jakbym przezyla mdlosci. Dla mnie to codzienny napoj, pije conajmniej 3 filizanki dziennie, swiezego korzenia imbiru pokrojonego w cieniutkie plasterki i zalanego wrzatkiem. Dodaje soku malinowego i cieply wypijam ciurkiem. Na 100% mdlosci, niweluje je w 30%, wiec dla mnie to duzo. Korzej imbiru mozna, na pewno nie zaszkodzi (pilam w pierwszej ciazy i pije teraz). Za to wyczytalam, ze nie mozna w ciazy: kłącza imbiru! ALE KORZEN IMBIRU MOZNA. to trzymam kciuki za wizyte 31.08 ja tez wtedy mam wizyte. A czemu juz masz brac duphaston?? Cytat:
![]() jesli chodzi o badanie prenatalne, to jak bylam z Filipem w 13 tc i lekarz chcial zbadac, ale nie mogl bo maly byl zle obrocony, to doktor kazal sie przejsc zjesc cos i wrocic. Zjadlam frytki i juz bylo dobrze, Filipek sie ladnie pokazal do badania ![]() Cytat:
ja czekam na II trymestr,a III moglby juz nie istniec jeszcze bedziesz jeczala ze masz dosc duzego brzucholka. Nic nie mozna zrobic, ani sie wydepilowac na nogach, ani w okolicach intymnych, do stop sie nie siega, nie da sie pomalowac juz paznokci u stopek Ciezko wstac z lozka, bola plecy, zle sie chodzi, czesciej ma sie zgage, dzidzia co chwilke wklada nozki i raczki pod zebra, zle sie spi w nocy, nie mozna sie ulozyc, co chwilke sie sika, nawet co minute mam mowic dalej?![]() a cycki beda bolec po porodzie dopiero ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#3157 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.U nas w firmie to juz problem, ktorym zajmuje sie management bo w tym momencie ok 12% kobiet jest na macierzynskim (jakies 125 kobitek) wiec dla nich to juz spore manerwy, aby nas jakos zastapic na czas urlopu macierzynskiego. Fajnie, ze nie ma zadnego problemu i potem mozna wrocic i nie bac sie, ze zwolnia albo co. Edytowane przez Nikita... Czas edycji: 2011-08-23 o 11:43 |
|
|
|
|
#3158 |
|
Konto usunięte
|
Język niemowląt - jest ok, o ile nie traktujesz ksiązki jak Biblię
ogólnie ksiązka pomaga kiedy nowa mama jest w szoku i się boi, czy wszystko robi ok. Pomaga uświadomić sobie pewne rzeczy, poukładać wiedzę w głowie. Ale nie można (żadnego zresztą poradnika) traktować jej jako wyroczni ![]() Ja wam polecę Gry i zabawy z niemowlakami, nie pamiętam autorki, ale fajne. W pracy powiedziałam od razu, wice jest moją koleżanką i powiedziałam, bo przed wrześniem trzeba nieco plan zajęć zmodyfikować bo na l4 jestem (teraz to z konieczności, ale i tak planowałam - w szkolnictwie nieco inaczej to wygląda, oni muszą wcześniej wiedzieć by zastępstwo zorganizować, a że to praca z niepełnosprawnymi dzieciakami, to nie można ich samych zostawić). |
|
|
|
#3159 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja osobiscie kupowalam takie ksiazki: "Każde dziecko może nauczyć się spać" Annette Kast-Zahn dzieki niej nauczylam synka spac w lozeczku ![]() "Każde dziecko może nauczyć się reguł" tej samej autorki dzieki niej nauczylam sie postepowac z synem w momencie kiedy mial etap buntu a trwalo to dosc dlugo, zarabista ksiazeczka, z ktorej metody sprawdzaly sie w praktyce
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2011-08-23 o 11:50 |
|
|
|
|
#3160 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edit: Już przeczytałam Twoją edycję
|
|
|
|
|
#3161 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28926908]Język niemowląt - jest ok, o ile nie traktujesz ksiązki jak Biblię
[/QUOTE] no ja myślę ze to ma być wskazówka dziękuje za odpowiedz |
|
|
|
#3162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moge jeszcze dodac, ze ksiazki napisne sa prostym jezykiem, zawieraja duzo gotowych porad, mnie sie baaardzo one przydaly tym bardziej ze moj synek jest dzieckiem trudnym w wychowaniu, bardzo upartym, placzacym, histeryzujacym. Dzieki temu ze zastosowalam metody z tych ksiazek, bez bicia, bez krzyku stal sie dzieckiem bardzo grzecznym, usluchanym. Wiadomo ze ma rozne momenty ale to tylko dziecko a dziecko lubi testowac nasza cierpliwosc i sprawdzana ile moze sobie pozwolic
|
|
#3163 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co mozna, a czego nie mozna.... hmmm... nie mozna surowego miesa i jaj, i niepasteryzowanego (nie obrobionego termicznie) nabialu. A cala reszte mozna, tyle ze z umiarem. A sporty to tak dlugo jak ci samopoczucie sprzyja i nie ma przeciwwskazan od lekarza, to rower i plywanie jak najbardziej tak. Ja np nie bardzo sie czulam na cokolwiek w ostatnich kilku tychodniach i calkiem odpuscilam sobie ruch, ale teraz zaczynam czuc sie lepiej i jezdze codziennie rowerem, planuje tez przejsc sie na basen, zobaczyc jaki maja grafik i zaczac tam tez chodzic. ja musialam/chcialam powiedziec od poczatku ze wzgledu na prace z chemikaliamii i czesto przy spawaniu, zeby mi dali zajecie tylko biurowe. Niestety szefostwo zadowolone nie bylo, chcieli mnie wyrolowac, wiec przynioslam im L4 ... z tego byli jeszcze mniej zadowoleni, ale to juz nie moj problem...
|
|
#3164 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny polecam Wam jeszcze jedna ksiazke-poradnik
"PIERSIĄ SPOKO" Malwina Okrzesik, Janusz Okrzesik Malo mowimy o karmieniu piersia, a to jest naprawde trudna sprawa i nie przychodzi sama. Ja niestety nie poczytalam sobie przed pierwszym porodem o karmieniu piersia, myslalam ze sama dam sobie rade, ze dziecko przystawie a ono sobie bedzie ssalo... Guzik prawda, karmienie piersia jest bardzo trudnym wyzwaniem, szczegolnie ze piersi bola, mamy albo nawal pokarmu albo nie mamy go z poczatku wcale. I ten poradnik uczy jak karmic maluszka, jak ocenic czy jest najedzony, jak poradzic sobie w razie klopotow ktorych jest naprawde duzo. Co zrobic zeby spowodowac wyplyw pokarmu, jak poradzic sobie z obolalymi piersiami, brodawkami itd....poza tym opisany jest mechanizm laktacji, co z karmieniem kiedy mama choruje, jak sie zywic kiedy sie karmi piersia, jakie kroki podjac jesli chcemy odstawic pozniej maluszka od piersi, itd... Bardzo Was prosze zebyscie wziely sobie moje rady do serca, bo ja niestety nie karmilam Filipka, bo nic na ten temat nie wiedzialam a Filip byl spiochem i nie chcial ssac, pielegniarki nie mialy czasu zeby pomoc a ja popadlam w depresje, bo mleka mialam baaardzo duzo i musilam odciagac go laktatorem bo przystawiac malucha nie umialam, a Filipek mi w tym nie pomagal. Mama mi kupila ten poradnik, ale juz bylo za pozno. Wy mozecie kupic kazdy inny, jednak ten moge polecic z reka na sercu
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2011-08-23 o 12:16 |
|
|
|
#3165 |
|
Konto usunięte
|
Mnie karmienie piersią przyszło bardzo łatwo (ale karmiłam przez nakładki), za to po 5 tygodniach okazało się, że Agatka ma bardzo silną skazę białkową i przeszłam na preparat mlekozastępczy.
Dużo trudniejsze (chociaż teraz to robię w 15 minut bez namysłu ) okazało się być gotowanie dla małej. Leciałam na słoiczkach, ale chciałam też gotowane dawać by się nauczyła jeść i takie jedzenie. A teraz? Właśnie mam zrobione 4 porcje gęstej zupy, jedną zjadła, 3 zamrożę (robię tak jeśli mam w planach obiad nienadający się dla dziecka, np. wykorzystuję gotowy sos ze słoika). Pomidor, trochę mrożonej zupy kalafiorowej z koperkiem z biedronki (rewelacja, polecam), trochę fasolki mrożonej, 2 kartofle, odrobina soli, makaron (córa kocha!) i gotowe
Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2011-08-23 o 12:17 |
|
|
|
#3166 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez mialam na poczatku problemy z przystawianiem cory, ale pielegniarki w szpitalu i potem polozna przychodzaca do domu byly mi bardzo pomocne
i na poczatku, przez jakies 2 tygodnie tez karmilam przez nakladki sylikonowe Ale tak jak mowi Aguska, karmienie chociaz to piekna sprawa, nie wszystkim przychodzi z latwoscia.
|
#3167 |
|
Zakorzenienie
|
Ja kiedys mowilam ze nie chce karmic cycem, ale odkad jestem w ciazy zmienilam zdanie i bardzo bym chciala. Ale jak cos nam nie bedzie szlo, to nie bede meczyc ani siebie ani dziecka, choc wyposaze sie w ta ksiazke o karmieniu
|
|
|
#3168 |
|
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28916532]A fuuuj nie lubię chałwy
Za słodka. Nigdy nie lubiłam.[/QUOTE]Witam w klubie dla mnie tez zaaaa slodka zdecydowanie![]() Dragusia88 wynik tego samego dnia po godz 19 ps. Miłosz tez mi sie baaaaardzo podoba, ale nie przejdzie..TZ ma jakies uprzedzenia![]() Aguskaa83 ja tez chyba wolalabym byc na miejscu TZ. choc z drugiej strony..troche niefajna jest sytuacja w ktorej czujesz bezsilnosc i nie mozesz komus ulzyc. Komus kto jest dla Ciebie b.wazny Co do synka to swietnie,ze jednak daje Ci chwile oddechu czyli jednym slowem 2 latek idealnie nadaje sie na starszego brata )) i nie dobije mamusi podczas wyczekiwania na kolejne ![]() adaikaka trzymam kciuki , bedzie kolejne USG beda wieksze emocje![]() szajajaba makowe powiadasz i nie wiem czy sie cieszyc,czy nie,ze nie lubie maku . Bo jak przyjdzie czas ,ze fajnie byloby wciagnac drozdzowe z makiem, aby uspokoić rozrabiajacego w brzuchu to nic z tego![]() karolca hehe no tak mam podobnie, tzn.ze sprzatanie uaktywniam sie po zmroku jak jakies zombie. wczoraj o 22:30 stwierdzilam,ze to idealna godzina, aby zrobic galaretke . Zeby nie bylo tak prosto, zachcialo mi sie dwukolorowej![]() prince-polo wlasnie ja ostatnio sie zastanawiałam, czy moje uległy jakies transformacji poza rozmiarem...ale po ogledzinach stwierdzilam,ze nie...choc te żylki..;/ mar2sia gratulacje )))))))) co do objawów to bardzo indywidualna sprawa. Oby te nieprzyjemne Cie ominely . Ja aktualnie jestem w 11tc i pozostałam przy mdlosciach itp..zmeczenie etc odpuscily na szczescieNikita ja wlasnie caly czas rozważam kiedy. Najchetniej to przyszlabym do Szefa po USG...ze zdjeciem ). Z drugiej strony wolalabym moc normalnie powiedziec,ze ide na wizyte, a nie wychodzic z pracy na godzine pod pretekstem czegos innegoswoja droga to powiem Wam,ze jak tak chodze czasem po sklepach z rzeczami dla dzieci to stwierdzam, ze tego jest od groma. Jakby czlowiek mial nieograniczone fundusze....no coz..byloby pieknie . Juz nawet patrzylam na allegro za jakims sensowym zestawem mebelkowym-nawet uzywanym, ale w dobrym stanie. Nie specjalnie szykuje sie od kogos w spadku . Wiem,ze to pewnie zabrzmi smiesznie i za wczesnie na takie dywagacje, ale zastanawialyscie sie nad wygladem pokoju maluszka? > Mnie ten temat troche natchnąl w zwiazku z wykonczeniem mieszkania..w koncu jakos to tez trzeba zrobic;]
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
|
|
#3169 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale narazie nic nie planowalam, mysle ze jak sie przeprowadzimy to wybierzemy z mezem kolor scian itp pozniej dojda mebelki, dekoracje na poczatku i tak chcemy zeby dziecko spalo w naszym pokoju ale jesli sie da to najpozniej jak bedzie mialo pol roczku bede chciala zeby spalo w swoim, zeby pozniej nie miec problemu
|
|
|
|
#3170 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Kolezanka w ten sposob karmila na poczatku, gdyz miala tak poranione sutki,ze nie byla w stanie inaczej..ale stwierdzila,ze to wcale tak lekko nie jest
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
|
|
|
#3171 |
|
Raczkowanie
|
Hejo dziewczynki!
Ja już na dobre mogę stwierdzić,że codziennie rano mam wymioty. Nie trwają długo i zwaracm samą żółć no,ale jest to bardzo nie przyjemne na dodatek uderza mnie wtedy taka fala gorąca,że ledwo żyje. Mi TŻ zrobił na śniadanko do pracy 3 bułeczki już wszystkie zjadłam !Muszę kombinować co tu dalej konsumować ![]() Ja w pracy powiem za jakieś 2 tyg. niestety mam umowe zlecenie więc póki będe mogła to będe pracować a potem to już kicha... W piątek powiemy moim rodzicą... Tak się stresuje,że mi się to śni po nocach! |
|
|
|
#3172 |
|
Zakorzenienie
|
Mravka, mi mala na poczatku gryzla sutki zanim nauczyla sie porzadnie ciagnac, takze mi sie przydaly jako oslona, ale tez bol byl mniejszy i sutki sie latwiej "zahartowaly"
|
#3173 |
|
Konto usunięte
|
Nasze obecne meble idą do pokoju małej (jak wreszcie remont mieszkania się skończy), elippe BRW, lekko zaokrąglone są: http://www.mebleznetu.pl/Elippe_Nowo...n.php?cPath=35
kolory - myślałam nad żółto-pomarańczowymi ścianami i takimi dodatkami, ciepłe, miłe. |
|
|
|
#3174 |
|
Zakorzenienie
|
Bo to jak nam pojdzie przy karmieniu zalezy duzo od dziecka, od naszych brodawek, od tego czy ma nam kto pomoc.
Sa dzieci, ktore jak sie przystawi to ssaja jak odkurzaczki, jednak i sa takie jak moj Filipek, ze nie da sie ich dobudzic. Co ja robilam zeby go obudzic, nawet pupe moczylam zimna woda a on na chwilke sie budzil plakal a potem znow zasypial. Polozne juz tez nie mialy pomyslu i tylko wkladaly cyca mojego do jego buzki i raz sie udalo ze intensywnie ssal ![]() A tak to zadne smyranie po policzkach, brodce ktore sie poleca nic nie dawalo, taki to byl spioszek. A mleka mialam baaaardzo duzo, litr na dobe odciagalam, bylam jak dojna krowka ale co z tego jak Filip nie chcial ssac? A ja tez nie umialam mu pomoc. Laktatorem odciagalam mleko, ale laktator chocby najlepszy (ja mialam i reczny i potem elektryczny) nie bedzie nigdy ssal jak dziecko i dlatego pozniej robily mi sie guzki w piersiach, ktore ciagle musialam masowac, strasznie bolaly mnie piersi, meczylam sie, kapusta ciagle na cyckach byla, smierdzialo kapucha w domu, ja wylam z bolu, maly nie chcial jesc plakal bo byl glodny i wtedy pierwszy raz maz pojechal w nocy po mleko, bo oboje sie meczylismy, maly byl glodny a ja wyczerpana. Nakarmilismy malego mlekiem, wkoncu pojadl zasnal na dluzej ja tez odpoczelam, no i tak sie zaczelo karmienie mleczkiem modyfikowanym na zmiane z mleczkiem moim. Przynajmniej Filip byl szczesliwy.... gorzej ze mna. Przez odciaganie mleka laktatorem, mialam coraz wiecej mleka, co 3 godziny banie takie ze hej, bol nie do zniesienia, raz polozna masowala mi piersi, to bylo gorsze niz porod. Malym nie moglam sie cieszyc, bo ciagle plakalam z bolu. Oczywiscie ciagle go przystawialam ale on sie denerwowal bo nie umial uchwycic brodawki, ja sie wkurzalam bo juz padalam ze zmeczenia. Wkoncu po miesiacu odciagania swojego mleczka i dawania mu z butli raz mojeg raz tego modyfikowanego, poszlam do lekarza po tabletki ktore zatrzymuja laktacje, oczywiscie od razu jej nie zahamowaly a skutki uboczne tych tabletek tez byly bardzo nieznosne, bo mdlalam, itd. Ale gdy sytuacja sie ustabilizowala juz bylo dobrze, guzki mi sie w piersiach nie tworzyly, mleczko w piersiach mi sie pomalu konczylo troche plakalam z tego powodu, bo jednak mleczko mamy jest najlepsze dla dziecka ale nie za wszelka cene. No i to byl czas kiedy naprawde moglam cieszyc sie malenstwem. I okazuje sie ze duzo mamus mialo takie problemy jak ja. Jednak nie kazdej mamie przychodzi to z trudem jak mnie. Ale karmienie piersia nie jest lekkie.
|
#3175 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A dziś właśnie pod wpływem Waszych opinii, kupuję Ciężarówką przez 9 miesięcy. Przewodnik po ciąży i okolicach.
|
|
|
|
|
#3176 |
|
Rozeznanie
|
Ja dzisiaj obudziłam się z perspektywą odbycia misji specjalnej -rozmowa z dyrektor (jestem nauczycielem). Stresu było co niemiara przed rozmową, ale oczywiście niepotrzebnie -było delikatnie i z uśmiechem. Prawda jest taka, że dla pracodawcy nie jest szokiem że młoda mężatka bez dzieci nagle będzie mamą -także zapewniłam że chcę pracować na ile starczy mi sił
i oby tak było ![]() Aha dzisiaj wieczorem znajoma pożycza mi domowy detektor tętna płodu -mówi że od 12 tygodnia powinno być coś słychać-ale może też być za wcześnie, tak czy inaczej sprawdzę na sobie i dam wam znać, bo lubię takie nowinki techniczne
|
|
|
|
#3177 |
|
Wtajemniczenie
|
czesc dziewczyny
wpadlam sie przywitac i prosic o trzymanie o 15.30 mam 1 usg i stresuje sie bardzo-ale to chyba normalny objaw przed 1 wizyta![]() lece sprzatac chate,bo tesciowa ma nas dzisiaj odwiedzic ![]() milego dnia |
|
|
|
#3178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale na pewno jest to lepsza roznica moim zdaniem niz jakbym miala teraz roczna pocieche ktora wogole nie slucha, zaczyna chodzic wszystko sciaga i trzeba sie bardziej nia zajac. ja tez kupowalam nakladki jak mi krew z brodawek leciala ale nakladek tez moj malutek ni eumial uchwycic. Wszystko zalezy od dziecka.
|
|
#3179 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. ze sa opcje minimalizujące niemile doznania początkoweszajajaba lubie jasne mebelki ...tez wlasnie mysle o jakis cieplych kolorach, jakas kawa z mlekiem...jakies naklejki na scianach, dekoracjeemigra no wlasnie tez rozwazam opcje przytargania lozeczka na czas jakis do sypialni;]
|
|
|
|
#3180 |
|
Zakorzenienie
|
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:24.

co prawda to mile, ale nie pozwole jej kupic wszystkiego- bo to sobie zastrzegla ze chce wszystko procz wozka kupic 

Słyszałam, że pomaga na to herbatka z imbiru (tzn. korzeń imbiru zalany wrzątkiem), a ostatnio obiło mi się o uszy, że imbir w ciąży to jednak 

o 15.30 mam 1 usg i stresuje sie bardzo-ale to chyba normalny objaw przed 1 wizyta