![]() |
#151 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Zalozenie firmy w ciazy
Cytat:
to ile w sumie miałaś opłaconych tych wysokich stawek,bo u mnie będzie pewnie prawie równe 2 m-ce... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
BAN stały
|
mialam oplacona 1 pelna
pozniej poszlam na wczesniejszy macierzynski |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Raczkowanie
|
16.06 urodził się Adaś
![]() też już czekamy na pieniążki z ZUSu ![]() oplaciłam pelna jedna skladke, poszlam na wczesniejszy macierzynski a zarobki wykazalam rzeczywiste- 700 zl. i nikt sie nie przyczepil
![]() |
#154 |
Zadomowienie
|
kurde to nieźle.... chyba nie potrzebnie zakładałam tą firmę tak wcześnie
![]() ![]() złośnica- gratuluję serdecznie dzieciątka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Zadomowienie
|
u mnie tez będzie chłopak...jakiś wysyp na watku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
BAN stały
|
nom he he
dziewczyny ja pozniej po macierzyskim ide na l4 platne bedzie 80procent ;-) czyli prawie jak macierzyski mam nadzieje pociagnac max ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Zadomowienie
|
ja znów z pytankiem...
jak myślicie ,mogę isc za jakieś 3 tyg na L4?? oczywiście liczę się z tym,że mi za niego nie zapłacą,ale płaciłabym mniejszy ZUS,tylko teraz się zastanawiam czy jak zapłacę mniej to nie dostanę potem mniejszego macierzyńskiego?? i zbliża się wielkimi krokami zapłata z pierwszy ZUS ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
BAN stały
|
nie idz bo cie od razu skontroluja i nie dostaniesz macierzynskiego
idz na 2tyg na przed przewidywana data porodu/tzn mozesz dogadac sie z ginem ze np napisze ze przewidywana data porodu jet wczesniejsza o tydzien lub dwa/ i wtedy masz 4tyg wczesniejszy macierzynski i nie placisz za 1 miesiac skladek tylko zdrowotna to o czym pisze dziala jak masz miec cc bo wiadomo,ze np jak by sie porod opoznil /naturalny/ to 6tyg na macierzyskim /wczesniejszym/ to tak nie za bardzo... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Zadomowienie
|
ale w zasadzie jeśli mnie skontrolują... nie mam nic do ukrycia... sama nie wiem co robic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
BAN stały
|
Aaaa bo ty masz bezplatny pokickalo mi sie
tak mozesz isc skoro kasy nie dostaniesz ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#162 |
Rozeznanie
|
Krusiak - dzięki za dobre wieści.
Piszcie dziewczyny czy dostajecie czy nie, dla mnie to sprawa życia i śmierci bo na składkę bedę się musiała zapożyczyć. Działalnosc zarejestrowałam- teraz na początku lipca muszę zgłosic deklarację do zusu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Zadomowienie
|
Brida ja mam to samo, teraz do 10teg mam do zapłaty ok 3000
![]() ![]() poczytaj wyżej,dziewczyny płaciły po 1 m-c i dostały kasę ![]() Krusiak- mam tp CC na 7 sierpnia,to może wezmę L4 od 18teg lipca do 24ego-potem 2 tyg macierzyńskiego to mi skróci miesiąc prawie o połowę.faktycznie L4 mam bezpłatne...ale składka niższa... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | |
BAN stały
|
Cytat:
skladka wymiesie cie 249zl/jak dobrze pamietam/ i PAMIETAJCIE BABECZKI ZE NA MACIERZYSKIM TEZ SIE JA OPLACA |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Zadomowienie
|
Krusiaczku czy jesteś w stanie mi napisac ile mam zapłacic skłądek za cały czerwiec od najwyższych stawek? nie potrafię tego sama obliczyc,a musze byc pewna,że moja księgowa to dobrze policzyła...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
BAN stały
|
Tego sie nie wylicza ;-)
kuknij na strone zusu/chyba ost podawalam link do skladek w tym watku tam jest wszystko napisane ;-) tu jest http://www.bankier.pl/firma/niezbedn....html?part=zus ja dzis dostalam 3 wyplate ;-) Edytowane przez Krusiak Czas edycji: 2011-07-01 o 15:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Zadomowienie
|
Krusiak gratuluję kolejnych pieniążków
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
BAN stały
|
pewnie,ze tak, ale to w ost miesiacu ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Zadomowienie
|
daj znac jak to wyglądało
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny, chyba już z 2 godziny czytam cały ten wasz wątek i powoli mi się rozjaśnia.... ale dla pewności zapytam jeszcze was bo już jesteście ekspertkami w tej dziedzinie
![]() Otóż moja sytuacja wygląda tak. Jestem w 16 tc. Do 30 czerwca dostawałam kuroniówkę z UP, od lipca już nic nie mam,ale jestem nadal zarejestrowana (chyba,w środę idę na podpis to się dowiem) i teraz nie wiem co robić. Jest opcja taka,że tak jak wy podpowiadacie założę na koniec działalność,żeby wyciągnąć trochę kaski od ZUS ( i tak muszę założyć, ale chciałam z pół roku- rok po porodzie) ale jeśli dobrze was zrozumiałam to muszę się całkiem wypisać z UP????? Albo druga opcja mój mąż ma działalność i mogę się teraz do niego dopisać jako współwłaściciel i przez 90 dni opłacać zus czyli lipiec-sierpień-wrzesień i od października iść na L4 ale tylko do grudnia bo termin mam na 28.12.2011. no i potem dostać tam jakieś macierzyńskie.... Pierwsza opcja kusząca...ale troche się boję, druga trochę bezpieczniejsza chociaż nie wiem co z tym L4, poza tym boje się że mi teraz policzą średnią razem z kuroniówką a to było 500zł.... więc proszę o jakieś rady....... A może mogłabym się zarejestrować u męża jako współwłaściciel dopiero w listopadzie zapłacić duży zus.... czy tak też to działa??????? Proszę pomóżcie, bo muszę szybko podjąć jakąś decyzję... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Rozeznanie
|
mmmagda - ja nie pomogę, bo tez tu jestem korzystającą z czyjejś wiedzy
Babonik- i co sprawdzałaś może, czy to co policzyła Ci księgowa zgadzało się z linkiem (oficjalne najwyższe?) Krusiak help- Dostałam wpis, musze isc do Zus-u. Czy ja juz teraz bede te kwoty wpisywac w jakiś dokumentach zgłoszeniowych, czy dopiero w sierpniu? Babonik- a Ty jak zgłaszałas to sama w zusie papiry wypełniałas? Czy ktos Ci to robił? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 | |
BAN stały
|
jak masz wpis do ewidencji np 1lipca to musisz te kwoty zaznaczyc do 10sierpnia /o ile pamietam
TERAZ PAMIETAJ ZEBY ZAZNACZYC ZE BEDZIESZ PODLEGAC UBEZPIECZENIU CHOROBOWEMU ---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ---------- Cytat:
ps srednia liczona jest z 3 ost miesiecy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
z tym dpisywaniem do męża to nie do końca znam. Cytat:
sama liczyłam i wyszło mi tak samo jak księgowej,za 29 dni czerwca zapłaciłam 2900zł z groszami. dziś własnie zapłaciłam ![]() radze zatrudnic księgową. ona powinna wiedziec wszystko;kiedy i gdzie z jakimi papierami. L4 bez prawa do zasiłku nie mam wogóle po co brac. więc za lipiec też zapłace sporo bo za jakieś 24 dni ![]() no i w zasadzie nie chcę rodzic wcześniej |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 |
Rozeznanie
|
Ktoś może podpowiedzieć jak załatwia się wcześniejszy macierzyński?
Nie mogę się dodzwonić do ZUsu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
BAN stały
|
idz do lekarza on wystawi ci wg usg przewidywany termin porodu /na karteczce/ pozniej idz do zus i napisz podanie o udzielenie wczesniejszego macierzynskiego. Pamietaj,ze na wczesniejszy mozesz pezejsc 2tyg przed tp ale wiadomo kto posmaruje ten pojedzie he he
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Raczkowanie
|
hejka ja tez czekam na wypłate i własnie mam pytanko ile idzie przelew z zusu bo teoretycznie wczoraj mineło 30 dni od ostatnich działan w mojej sprawie czyli od zlozenia ksiazki przychodów i rozchodów w celu weryfikacji czy działalnosc nie byla fikcyjna i wiem ze pani stwierdzila ze faktyucznie prowadzilam dzialalnosc no i kazala czekac wiec czekam tylko ile jeszcze?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Przy wcześniejszym macierzyńskim 30 dni od przewidywanego TP, normalnie 30 od TP. A w którym momencie pojawiła się u Ciebie kontrola i co jeszcze obejmowała, oprócz złożenia KPiR ? Napisz, czego możemy się spodziewać. Krusiak dzięki jeszcze raz, tak to właśnie zrobiłam Edytowane przez Brida Czas edycji: 2011-08-25 o 21:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#178 |
Raczkowanie
|
było by milo gdyby liczyly sie dni od TP ale pieniazki dostaniesz po 30 dniach ale od momentu zlozenia dokumentów w zusie a list z zusu dostalam bodajrze 29 dnia od zlozenia papierów
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Z zusem trzeba chyba wszystko sprawdzać lokalnie, bo co oddział to inne sztuczki robią. Czekanie do ostatniego dnia - ![]() Z tego co napisałaś wynika, że mają 30 dni na reakcję na Twoje wyjaśnienia. Trzymam kciuki, żeby tą reakcją był przelew. Daj znać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
BAN stały
|
Wbijam sie dopiero teraz w temat bo blismy z Jankiem w szpitalu-biegunka krwawa ;-/
Tak,30 dni od daty kiedy dostarczycie akt urodzenia dziecka bo to jest ostatni potrzebny doc i bez niego nic nie wyplaca. Ja tez o tym nie wiedzialam wczesniej i doinformowal mnie dopiero prawnik |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:57.