Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.2 - Strona 59 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-25, 14:11   #1741
emelie
Wtajemniczenie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.2

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Ależ emelie, ja nikomu nie zaglądam do portfela, przecież same się chwalą. Prowadzą działalność w internecie, niech liczą się z tym że zostanie ona jakoś oceniona.
No i oczywiście dla mnie nie ma nic złego w tym, że rodzice kupują niepracującym dzieciom ciuchy - ale w granicach rozsądku. Rozumiem nawet droższy ciuch, ale raz na jakiś czas, a z tego co czasem na tych blogach widzę to co drugi dzień chodzą na zakupy i wydają naprawdę dużo kasy.
Nie mówiłam w tym miejscu o Tobie, tylko o niektórych osobach, które wypowiadały się w wątku o szafiarkach na Wizażu
Zgadzam się, wszystko w granicach rozsądku powinno się odbywać, ale w teorii to wiadomo jak z tym bywa.
Stary 2011-08-25, 18:06   #1742
Soral
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Daj spokoj ;/ 100 zl z pensji 900 to cos nieosiagalnego. Ja siedze na watku youtubowym, i tam jak laski w ameryce pokazuja swoje zakupy ciuchowe to sie chce plakac, idzie taka do Targetu czy forever21, zapelni szafe cala za 100 dolcow, dla niej to jak 100 zl. Sie nie dziwie ze tam w kazdym odmu jest osobny pokoj na garderobe a nie zadna szafka.
Kupienie ciucha w Polsce traktowałam jak święto i to nie kupowałam firmówek gdzie sweter kosztuje 100zł a na targach i bazarkach gdzie jest taniej. To jest paranoja żeby ubranie się w jakościowo dobre rzeczy traktować jako luksus dla naprawdę dobrze zarabiających Chory kraj.

Amsterdam - 2 osoby
Rotterdam - 1 osoba

Soral jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-25, 18:13   #1743
201604250941
Konto usunięte

u mnie targi i bazarki sa drozsze od sieciowek xD ciuchy sztucze, smierdzace, z napisem koniecznie gacci, vorsace, dior i kazda bluzka po tak 80 zl
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-25, 18:27   #1744
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
Ludzie studiujący tylko 1 kierunek też często o to proszą bo im się na 8 rano nie chce przyjść

A co innego tak jak mówisz, jeżeli ktoś pracuje i nie może w piątek rano byc na wykładach - to rozumiem i pomoge takiej osobie, ale leniom nie pomagam

Ale mam jeszcze lepszy kwiatek Znajomy z roku robił do mnie podchody na jaki temat mam pracę licencjacką i czy mu nie odstąpie bo on nie wie jaki temat wybrać na prace mgr - wyśmiałam go
No mnie zdarzyło się zaspać i prosić, by ktoś mnie wpisał, studiuję zaocznie , nie pracuję jak do tej pory, ale wiadomo raz czy dwa, a notorycznie to wkurzające.
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-25, 18:34   #1745
Angelika234
Raczkowanie

A ja powiem szczerze ,że lubię ubrania z targu i owszem są jakies głupie cekinowe tandety ,ale jest też pełno ładnych bluzek czy sweterków .
Angelika234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-25, 19:12   #1746
Shinn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Soral Pokaż wiadomość
Kupienie ciucha w Polsce traktowałam jak święto i to nie kupowałam firmówek gdzie sweter kosztuje 100zł a na targach i bazarkach gdzie jest taniej. To jest paranoja żeby ubranie się w jakościowo dobre rzeczy traktować jako luksus dla naprawdę dobrze zarabiających Chory kraj.
Mam koleżankę, która wyłącznie ubiera się na bazarach. A każdy myśli, że to ubrania z sieciówek, galerii i innych centrów handlowych, za grube pieniądze. Gdzie ona za 150 złoty ubierze się od stóp do głów, a ja za 150 złoty, mam parę spodni

Wiki Królikowska: Ładne nogi, płaski brzuch czy fajne cycki?
Jakub Żulczyk: Przede wszystkim jędrny mózg.

Shinn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-25, 19:26   #1747
Ivi 1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shinn Pokaż wiadomość
Mam koleżankę, która wyłącznie ubiera się na bazarach. A każdy myśli, że to ubrania z sieciówek, galerii i innych centrów handlowych, za grube pieniądze. Gdzie ona za 150 złoty ubierze się od stóp do głów, a ja za 150 złoty, mam parę spodni
Wedlug mnie wlasnie we spodnie/ buty / kurtke warto inwestowac a sweterki maja ladne na targu czy w Tesco

Cytat:
Napisane przez Lisbeth Pokaż wiadomość
Nie ma żadnej "roli kobiety". Jest tylko to, w co sama się pakujesz.
Skoro umie, to niech robi sam.
Ivi 1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-25, 19:56   #1748
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też jak już to kupuję na bazarkach czy podrzędnych sklepikach.
Powiem szczerze, że nie za bardzo podobają mi się ubrania w takich dużych sklepach , sieciówkach, nie są w moim stylu.
Stary 2011-08-25, 20:16   #1749
violonczelistka
Rozeznanie

Cytat:
W spodnie warto inwestować, ale dla mnie 150 zł na pare spodni to zdecydowanie za dużo. Ja kupuję za 70-80 zł np. w Reservedzie.
Co do sweterków, bluzek, spódniczek szukam ładnie a tanio .
I nie zgodze się z tym, że w galeriach są lepsze ubrania niż na targu. Niektóre owszem, ale czasem byle jaki cienki, krótki sweterek kosztuje 90 zł - co z tego, ze fajny skoro bardzo podobny mozna kupić w zwykłym sklepie odzieżowym typu Butik, Miss Trendy czy na targu za 50 zł.
Stary 2011-08-25, 20:24   #1750
Angelika234
Raczkowanie

Ja mam już dwa lata spodnie z targu za 30 zł i wyglądają jak nowe ,a nie są tandetne .
Angelika234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-25, 20:27   #1751
Chatul
ma zielone pojęcie

Dziwią i drażnią mnie ludzie, którzy wiecznie narzekają na stan swoich włosów i proszą mnie o porady. To robię im listę kosmetyków, które mogą kupić (tanich kosmetyków, żeby nie było), robię listę stron internetowych, które mogą przejrzeć itd. Generalnie trochę się namęczę żeby komuś pomóc. A potem jak po miesiącu pytam takiego kogoś "I jak, coś dały moje porady?" to słyszę: "A wiesz, nie chciało mi się jeszcze tych kosmetyków kupić...".
I potem dalej marudzą, że mają zniszczone włosy

Cytat:
Napisane przez Ivi 1988 Pokaż wiadomość
Wedlug mnie wlasnie we spodnie/ buty / kurtke warto inwestowac a sweterki maja ladne na targu czy w Tesco
To już zależy od jakości produktów. Butów sobie nigdy w supermarkecie nie kupię Ale spodnie? Czemu nie. Jak już cudem dorwę jakieś, które na mnie dobrze leżą, to bardzo zadowolona jestem, bo długo u mnie żyją
Stary 2011-08-25, 20:31   #1752
violonczelistka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez emelie Pokaż wiadomość
Dziwią mnie niektóre wypowiedzi w tym wątku: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=555235
Konkretnie te dotyczące tego, jakie płytkie jest posiadanie bloga szafiarskiego czy łażenie po sklepach, że wszystkie te ubrania na pewno z pieniędzy rodziców, a dziewczyny nic nie robią, tylko się stroją
Matko, bez przesady. Nie przeczę, że z uwagi na wiek większości tych dziewczyn za niektóre ich ubrania płacili rodzice, ale a) mało kto w wieku <18 nie brał kasy na ubrania od rodziców oraz b) jak rodziców stać, to czemu mają nie kupować dziecku ubrań? (oczywiście w granicach rozsądku to wszystko powinno się odbywać, ale nie moja sprawa, jak kto dzieci wychowuje)
Nie rozumiem, jak czyjeś zainteresowania można nazywać płytkimi. Jeden lubi się stroić, drugi zbiera znaczki. Płytkie zajęcia to moim zdaniem chlanie do upadłego i obgadywanie ludzi, a nie prowadzenie bloga
Ja też nie skupiam się raczej na swoim wyglądzie zewnętrznym, ale skąd w ogóle pomysł, że te dziewczyny nie zajmują się niczym innym? Nie uczą się czy nie studiują, nie chodzą do pracy, nie są mądre i inteligentne, tylko mają pstro w głowie? Nie powinno się nikogo osądzać tak dogłębnie przez jakieś tam notki na blogu...
Ech, skąd ja to znam. Oni gadają tak ze zwykłej zazdrości, bo im rodzice na nic nie chca (nie mogą) dawac pieniędzy i muszą pracować. Dam sobie rękę uciąć, ze gdyby byli na miejscu tych drugich korzystaliby z kasy staruszków ile wlezie. To ich nie usprawiedliwia od robienia głupich przytyków. To, ze ktoś ma majetnych rodziców i może sobie pozwolić na odpoczynek w wakacje, bo pieniędzy mu nie brakuje to nie znaczy, ze na innych płaszczyznach życiowych też mu sie tak powodzi.

Co do ,, płytkich zainteresowań" - Żyjemy w XXI wieku, a tolerancji nie ma za grosz. Każdy tylko patrzy żeby kogos wyśmiać, obgadać. Ja mieszkam w małej miejscowosci, wszyscy mnie tam znają. Ostatnio zaczęłam trenowac jazdę na desce, ale ilekroc chce z nią wyjść na ulicę mama mówi ,,zastanów się dobrze, bo wiesz jacy sa ludzie, wyśmieją Cię ". Więc jeźdżę w piwnicy Jak chce porządnie pojedzić to musze iść 2 km od mojego domu na nieuczęszczaną ulicę otoczoną polami.
Nie wstydze się tego co robię,ale nie wiem czy potrafiłabym cieszyć się jazda na desce czując na sobie ironiczne usmieszki moich pseudoznajomych. Tym bardziej, ze jeźdżę sama, bo inaczej wyglądałoby gdybym była w towarzystwie kolezanki, ale nie mam takiej. Wyśmiewali się nawet jak zdecydowałam się śpiewac w chórze szkolnym, bo jako jedyna z klasy, ale przecież nie będę wiecznie patrzeć na to co oni sobie myslą. Społeczeństwo potrafi strasznie ograniczyć.

Edytowane przez violonczelistka
Czas edycji: 2011-08-25 o 23:02
violonczelistka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-25, 21:21   #1753
muszynianka
Zakorzenienie

o jesu jak wy stękacie. kogoś stać to fajnie, nie stać - to nie moja wina. to mi z uczciwej pracy państwo kradnie pieniądze z pensji by niektórzy mogli paść latami swoją du*ę i jak bym tylko sobie policzyła ile wspaniałych ciuszków mogłabym za to kupić, to ho ho to wtedy dopiero jest mi smutno.
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-25, 21:43   #1754
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez violonczelistka Pokaż wiadomość
Ech, skąd ja to znam. Oni gadają tak ze zwykłej zazdrości, bo im rodzice na nic nie chca (nie mogą) dawac pieniędzy i muszą pracować. Dam sobie rękę uciąć, ze gdyby byli na miejscu tych drugich koszystaliby z kasy staruszków ile wlezie. To ich nie usprawiedliwia od robienia głupich przytyków. To, ze ktoś ma majetnych rodziców i może sobie pozwolić na odpoczynek w wakacje, bo pieniędzy mu nie brakuje to nie znaczy, ze na innych płaszczyznach życiowych też mu sie tak powodzi.

Co do ,, płytkich zainteresowań" - Żyjemy w XXI wieku, a tolerancji nie ma za grosz. Każdy tylko patrzy żeby kogos wyśmiać, obgadać. Ja mieszkam w małej miejscowosci, wszyscy mnie tam znają. Ostatnio zaczęłam trenowac jazdę na desce, ale ilekroc chce z nią wyjść na ulicę mama mówi ,,zastanów się dobrze, bo wiesz jacy sa ludzie, wyśmieją Cię ". Więc jeźdżę w piwnicy Jak chce porządnie pojedzić to musze iść 2 km od mojego domu na nieuczęszczaną ulicę otoczoną polami.
Nie wstydze się tego co robię,ale nie wiem czy potrafiłabym cieszyć się jazda na desce czując na sobie ironiczne usmieszki moich pseudoznajomych. Tym bardziej, ze jeźdżę sama, bo inaczej wyglądałoby gdybym była w towarzystwie kolezanki, ale nie mam takiej. Wyśmiewali się nawet jak zdecydowałam się śpiewac w chórze szkolnym, bo jako jedyna z klasy, ale przecież nie będę wiecznie patrzeć na to co oni sobie myslą. Społeczeństwo potrafi strasznie ograniczyć.
Ty tak na serio?
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-25, 22:38   #1755
AgataBm180
Placuszek racuszek

Spojrzeć na metkę w H&M a prawdę (o jakości) Ci powie..
Przynajmniej mnie to zraziło

Ja kupuję wszędzie. Lubię SH bo tam się odnajduję. Nie mogłabym się cała ubrać w sieciówkach bo to nie na moje uczucia

Kogo stać tego stać. Czasem ludzie wydają kupę kasy na coś, co nie jest w ogóle tego warte i to boli

---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ----------

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
o jesu jak wy stękacie. kogoś stać to fajnie, nie stać - to nie moja wina. to mi z uczciwej pracy państwo kradnie pieniądze z pensji by niektórzy mogli paść latami swoją du*ę i jak bym tylko sobie policzyła ile wspaniałych ciuszków mogłabym za to kupić, to ho ho to wtedy dopiero jest mi smutno.

nie tylko Tobie.
AgataBm180 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-08-25, 22:57   #1756
muszynianka
Zakorzenienie

No, niestety ;( ktoś musi mieć rentę choroby alkoholowej, itp.
Stary 2011-08-25, 23:09   #1757
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
No, niestety ;( ktoś musi mieć rentę choroby alkoholowej, itp.
No tak, ale są też osoby, które jak najbardziej sprawiedliwie mają przyznaną rentę.
Stary 2011-08-25, 23:14   #1758
emelie
Wtajemniczenie

Chciałabym zauważyć, że przez nadużywanie alkoholu i narkotyków można też wpaść w choroby psychiczne uniemożliwiające pracę i wtedy renta jest wskazana.

Mnie bardziej wkurza stawianie pomników "bohaterom narodowym" i wydawanie pieniędzy podatników na podobne pierdoły, które można by sobie darować.
Stary 2011-08-25, 23:15   #1759
muszynianka
Zakorzenienie

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=486816
tam przenieśmy rozmowę jeżeli taka się wywiąże.

to teraz powrócę do ludzkich zachowań i poglądów które dziwią :-P jeżdżę codziennie pociągiem do pracy i bardzo często spotykam różnych romów/rumunów/cyganów (????) mają identyczne karteczki, wszystki zalakowane, czcionka times new roman bla bla wszystkie wyglądają identycznie i są historie
"mam córkę chorą na..."
"mój syn choruje na..."
i mnie zastanawia znaczy się - bo tak słyszałam, że rządzi tym jakaś mafia, ktoś się wgłębiał w temat i zna informacje jakieś?:P
Stary 2011-08-25, 23:20   #1760
Chatul
ma zielone pojęcie

Mnie denerwują ci ludzie, którzy wchodzą do autobusów i grają na akordeonie. A potem zbierają pieniądze od pasażerów
Raz, że takie osoby często nieprzyjemnie pachną.
Dwa, że wcale nie grają ładnie. Jak wracam zmęczona z uczelni to nie chcę żeby mi jakiś niemile woniejący człowiek grał głośno nad uchem na akordeonie
Trzy, że potem zbierają pieniądze. Tak jakby kurczę blade nie mogli iść legalnie popracować

Ale jeszcze bardziej mnie dziwią ludzie, którzy potem takim grajkom dają pieniądze.
Po co? No po co? Zwłaszcza, że nie sądzę by ktoś był zauroczony ich muzyką. Szczególnie, że oni wszyscy grają tę samą melodię
Stary 2011-08-25, 23:26   #1761
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
W spodnie warto inwestować, ale dla mnie 150 zł na pare spodni to zdecydowanie za dużo. Ja kupuję za 70-80 zł np. w Reservedzie.
Co do sweterków, bluzek, spódniczek szukam ładnie a tanio .
I nie zgodze się z tym, że w galeriach są lepsze ubrania niż na targu. Niektóre owszem, ale czasem byle jaki cienki, krótki sweterek kosztuje 90 zł - co z tego, ze fajny skoro bardzo podobny mozna kupić w zwykłym sklepie odzieżowym typu Butik, Miss Trendy czy na targu za 50 zł.
No wlasnie jak w sieciowce by kosztowal sweterek 80 zl to na targu u mnie bylby po 120 tylko ze smierdzialby Chinami. Byl kiedys tani bazar ale teraz maja kasy fiskalne i sie skonczylo

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
Ty tak na serio?
No a czemu nie? Dla niektorych to jest problem, ze sami musza na siebie zarabiac do tego stopnia ze siedza na necie i patrza innym w portfel. Chcialoby sie powiedziec ze powinni miec satysfakcje, z tego ze pracuja ale jednak czesto jad sie leje jak sie ich poslucha. Ile ja sie nasluchalam na swoj temat bo pije kawe z coffeeheaven a nie 3 w 1 xD Albo dlatego ze mam kosmetykow tyle. Nie wiem co to kogo obchodzi ale jednak skomentowac musza. A ja nie wiem co mam robic, przeprosic ich ze nie musze sie dokladac do domu i cala pensje mam dla siebie? W ogole byla tez propozycja zebym ja ze swojej pracy zrezygnowala i robila notatki wszystkim. Kurcze XD nie bede pokutowac w ten sposob bo nie widze powodu, mam swoje zycie i nim sie zajmuje.
Stary 2011-08-25, 23:31   #1762
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
No a czemu nie? Dla niektorych to jest problem, ze sami musza na siebie zarabiac do tego stopnia ze siedza na necie i patrza innym w portfel. Chcialoby sie powiedziec ze powinni miec satysfakcje, z tego ze pracuja ale jednak czesto jad sie leje jak sie ich poslucha. Ile ja sie nasluchalam na swoj temat bo pije kawe z coffeeheaven a nie 3 w 1 xD Albo dlatego ze mam kosmetykow tyle. Nie wiem co to kogo obchodzi ale jednak skomentowac musza. A ja nie wiem co mam robic, przeprosic ich ze nie musze sie dokladac do domu i cala pensje mam dla siebie? W ogole byla tez propozycja zebym ja ze swojej pracy zrezygnowala i robila notatki wszystkim. Kurcze XD nie bede pokutowac w ten sposob bo nie widze powodu, mam swoje zycie i nim sie zajmuje.
No właśnie nie rozumiem, dlaczego dla niektórych to taki problem, że na studiach kogoś utrzymują rodzice. To wcale nie znaczy, że ta osoba jest niesamodzielna i leniwa, nie wiem skąd takie wnioski. Rodzice chcą i mogą, to niech utrzymują.
Jak ktoś te studia skończy albo chce założyć rodzinę, to dla mnie logiczne, że wyprowadza się z domu i żyje na własny rachunek. Ale generalnie, póki człowiek się uczy to może rodziców nawet podać o alimenty i tę kasę dostanie. Ktoś chce się usamodzielnić - proszę bardzo, niech to robi, ale nie widzę podstaw do zazdrości, zawiści i podwyższania sobie samooceny z tego tytułu, że sam na siebie zarabia, a inni nie.

Edytowane przez emelie
Czas edycji: 2011-08-25 o 23:32
emelie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-25, 23:41   #1763
abiblabla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Mnie denerwują ci ludzie, którzy wchodzą do autobusów i grają na akordeonie. A potem zbierają pieniądze od pasażerów
Raz, że takie osoby często nieprzyjemnie pachną.
Dwa, że wcale nie grają ładnie. Jak wracam zmęczona z uczelni to nie chcę żeby mi jakiś niemile woniejący człowiek grał głośno nad uchem na akordeonie
Trzy, że potem zbierają pieniądze. Tak jakby kurczę blade nie mogli iść legalnie popracować

Ale jeszcze bardziej mnie dziwią ludzie, którzy potem takim grajkom dają pieniądze.
Po co? No po co? Zwłaszcza, że nie sądzę by ktoś był zauroczony ich muzyką. Szczególnie, że oni wszyscy grają tę samą melodię
śmiem twierdzic iż nawet gdyby pachnieli stokrotkami to i tak masz prawo niechciec słuchac głosnego akordeonu w autobusie. dziwi mnie że kierowcy nie wyrzucają ich z autobusu, przecież jadą na gapę

a do tego, co zauważył ostatnio mój TŻ i w 100% się z nim zgadzam: jechał autobusem, obok niego jakiś rumun/rom/nie wiem. Na przystanku kontrola, podchodzi do nich kontroler, mój TŻ pokazuje przejazdówkę. Kontroler podchodzi do tego kolesia a on "eee bilet mi sie uprał". A kanar żadnej reakcji tylko odchodzi... W moim TŻ-cie się zagotowało i mu się nie dziwie, powiedział mi że następnym razem też powie że uprał mu się bilet.
Nie raz nie dwa, sama byłam świadkiem takiej sytuacji gdy siedział w autobusie żul/ dres/ rumuńskie dziecko/ staruszka która z uśmiechem oświadcza że nie ma legitymacji czy biletu. A kanar co? Nico. Ale żeby ktoś młodszy czy nie wyglądający jak ze śmietnika nie miał biletu? Oooo nie ma wtedy mowy o takim łaskawym traktowaniu..

Ciekawe, że żul czy rumuńskie dziecko ma większe prawa niż ktoś kto opłaca pensję samym kanarom i kierowcom

Edytowane przez abiblabla
Czas edycji: 2011-08-25 o 23:43
abiblabla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-25, 23:44   #1764
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
No właśnie nie rozumiem, dlaczego dla niektórych to taki problem, że na studiach kogoś utrzymują rodzice. To wcale nie znaczy, że ta osoba jest niesamodzielna i leniwa, nie wiem skąd takie wnioski. Rodzice chcą i mogą, to niech utrzymują.
Jak ktoś te studia skończy albo chce założyć rodzinę, to dla mnie logiczne, że wyprowadza się z domu i żyje na własny rachunek. Ale generalnie, póki człowiek się uczy to może rodziców nawet podać o alimenty i tę kasę dostanie. Ktoś chce się usamodzielnić - proszę bardzo, niech to robi, ale nie widzę podstaw do zazdrości, zawiści i podwyższania sobie samooceny z tego tytułu, że sam na siebie zarabia, a inni nie.
Zwlaszcza ze to nie jest tak, ze ci co mieszkaja z rodzicami sie smieja z nich albo czuja sie lepsi z tego powodu. Chyba, ze ktos tak sie zachowuje to zasluguje na kopa w tylek. Nikomu problemu nie robia, po prostu sobie sa. Czesto wlasnie tez pracuja bo im glupio dalej brac. Ja pracuje bo chce, bo w ten sposob moge sobie na wiecej pozwolic, moge pojechac na fajne wakacje. Moze zaraz kupie sobie samochod. Ale dla innych moja praca jakos zawsze byla mnie wazna, ja powinnam zostawac na wykladach wszystkich, wpisywac na liste, robic notatki i projekty wszystkim. Juz biegne Zwlaszcza, ze u mnie stypendia mogly spokojnie wynosic 1600 co miesiac, najwyzsza polka to bylo 2000. Socjalne + naukowe. A o srednia na naukowe nie bylo trudno wcale az tak. Ale trzeba bylo troche czasu poswiecic i ja go poswiecalam, to tez bylo zle widziane bo powinnam poswiecac swoj czas na 'pomaganie' innym a nie sobie. Dzieki stypendium na ostatnim roku moglam pracowac mniej i pisac sobie prace.

Kurcze no jednak sa te pewne ilosci egoizmu, ktorych pozbyc sie nie umiem. Jednoczesnie musialabym sie pozbyc wszelkiej dumy, honoru i poczucia wlasnej wartosci.
Stary 2011-08-25, 23:48   #1765
Ivi 1988
Zakorzenienie

Cytat:
Dziwią i drażnią mnie ludzie, którzy wiecznie narzekają na stan swoich włosów i proszą mnie o porady. To robię im listę kosmetyków, które mogą kupić (tanich kosmetyków, żeby nie było), robię listę stron internetowych, które mogą przejrzeć itd. Generalnie trochę się namęczę żeby komuś pomóc. A potem jak po miesiącu pytam takiego kogoś "I jak, coś dały moje porady?" to słyszę: "A wiesz, nie chciało mi się jeszcze tych kosmetyków kupić...".
I potem dalej marudzą, że mają zniszczone włosy
No wlasnie. Mnie ogolnie draznia nieco ludzie, ktorzy codziennie np narzekaja na swoja prace/wyplate/warunki/partnera/rachunek za prad a nie robia NIC, absolutnie NIC,zeby to zmienic
To juz chociaz nie narzekaj Ja jestem typem bardziej zdecydowanym, nie jeczacym.

Cytat:
To już zależy od jakości produktów. Butów sobie nigdy w supermarkecie nie kupię Ale spodnie? Czemu nie. Jak już cudem dorwę jakieś, które na mnie dobrze leżą, to bardzo zadowolona jestem, bo długo u mnie żyją

Kiedys po pracy za granica kupilam sobie w Polsce Big Starowe Dzinsy i byly najlepsze na swiecie- swietnie wygladaly, dlugo wytrzymaly ze mna Chcialam je kupic w uk, ale niestety nie maja.
Przeszlam sie wiec do H&M (ktory tutaj jest dosc tani) i kupilam fajne ciemne dzinsy za 30 funtow- wygladaja naprawde porzadnie i stylowo. W PL mnie na H&M nie stac niestety
Kupialm tez dzinsy z New Looka (chyba za 15 funtow) a wygladaja na o wiele drozsze.
Wiec postanowilam teraz dac szanse sieciowka, jesli chodzi o spodnie

Aha- nie polecam kupowac balerinek w Primarku. Sa za 2 funty. Wytrzymaly mi 2 tygodnie, choc moglam chodzic dluzej ale dziury mi przeszkadzaly

Cytat:
Stary 2011-08-25, 23:54   #1766
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Zwlaszcza ze to nie jest tak, ze ci co mieszkaja z rodzicami sie smieja z nich albo czuja sie lepsi z tego powodu. Chyba, ze ktos tak sie zachowuje to zasluguje na kopa w tylek. Nikomu problemu nie robia, po prostu sobie sa. Czesto wlasnie tez pracuja bo im glupio dalej brac. Ja pracuje bo chce, bo w ten sposob moge sobie na wiecej pozwolic, moge pojechac na fajne wakacje. Moze zaraz kupie sobie samochod. Ale dla innych moja praca jakos zawsze byla mnie wazna, ja powinnam zostawac na wykladach wszystkich, wpisywac na liste, robic notatki i projekty wszystkim. Juz biegne Zwlaszcza, ze u mnie stypendia mogly spokojnie wynosic 1600 co miesiac, najwyzsza polka to bylo 2000. Socjalne + naukowe. A o srednia na naukowe nie bylo trudno wcale az tak. Ale trzeba bylo troche czasu poswiecic i ja go poswiecalam, to tez bylo zle widziane bo powinnam poswiecac swoj czas na 'pomaganie' innym a nie sobie. Dzieki stypendium na ostatnim roku moglam pracowac mniej i pisac sobie prace.

Kurcze no jednak sa te pewne ilosci egoizmu, ktorych pozbyc sie nie umiem. Jednoczesnie musialabym sie pozbyc wszelkiej dumy, honoru i poczucia wlasnej wartosci.
Gdyby mi ktoś kazał za siebie coś robić, to bym go wyśmiała porządnie Wszyscy z Twojej grupy to tacy zapracowani, bo studiować i pracować muszą, biedaki... A Tobie, śmierdzący leniu rodzice dają, powinnaś pokutować i czyścić buty tym, którzy się sami utrzymują!
Podziwiam osoby, które same się utrzymują podczas studiów, ale jednocześnie nie pałają zawiścią do tych niepracujących i nie wymyślają, że oni powinni za nich coś tam na studiach robić, to żałosne
Stary 2011-08-25, 23:56   #1767
201604250941
Konto usunięte

Do do grania na akordeonie- ostatnio jade tramwajem, wchodzi chlopak 13 lat z siostra 7 lat gora, on gra ona z kubkiem. Brudne, ubrane w lachmany jakies. Wychodza potem a po nie podchodza mamuski cale strojne, w bizuterii. Dwie, jedna od tych a druga od identycznej pary.
Nie daje im, nie wspieram zebractwa. Zal ale tak trzeba, beda to robic dopoki sie oplaca. Poza tym ta dziewczynka i tak cale pieniadze musi oddac glowie rodziny potem, ona nic z tego nie ma. A potem widuje sie glowe rodziny w centrum handlowym wchodzaca do najdrozszych sklepow.

Ja mam ostry stosunek do takich praktyk, dzieci powinno sie zabrac, poslac do szkoly, umyc, nakarmic. Aczkolwiek nie wiem na ile opieka spoleczna u nas jest w stanie tego dokonac ;/ dzieciaki z opieki i sierocincow chyba nie chodza do szkol normalnych, maja na miejscu cos organizowane. Nie wiem czemu bo u mnie na ulicy jest podstawowka i gimnazjum a po drugiej stronie jest wlasnie osrodek opieki spolecznej i te dzieciaki do nas nie chodzily nigdy. Ulice nizej jest sierociniec i oni tez nie chodzili.

emelie- pamietam ciagle tekst kolezanki, chwalila sie jak jakas bohaterka ze ukradla kolezance notatki i rozdala chlopakom, zeby sie chociaz mieli z czego uczyc! bidoki. a na korytarzu oczywiscie autorke notatek tez od najgorszych wyzywali, ale musiala im pomoc przeciez tylko ze wiadomo bylo ze oni chleja straszne ilosci alkoholu i chodza po klubach albo jada w tropiki w trakcie semestru, na to pracowali a nie na utrzymanie wcale

Edytowane przez 201604250941
Czas edycji: 2011-08-25 o 23:58

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-08-25, 23:56   #1768
violonczelistka
Rozeznanie

Moja znajoma do tego stopnia nie mogła znieść myśli, ze moi rodzice więcej zarabiają, ze kiedy na imprezie ukradli mi moją ukochaną bluzę i się zamartwiałam ona z tekstem
- XXX <tu moje imię> jest bogata to kupi sobie nową .
I to jeszcze to mówienie do mnie w 3 osobie przy znjomych podczas gdy ja siedzę obok
Dodam, ze miałysmy wtedy po 16 lat więc żadna z nas nie mogła jeszcze pracować . Chodziło tylko o kase rodziców.

A moi rodzice wcale nie sa lekarzami, prawnikami, zarządcami itp. Po prostu oboje pracują w wyuczonych zawodach, mój tata jest oszczędny więc nigdy nam nie brakuje no i dziadek

Edytowane przez violonczelistka
Czas edycji: 2011-08-26 o 00:02
violonczelistka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-26, 00:00   #1769
Ivi 1988
Zakorzenienie

Cytat:
Gdyby mi ktoś kazał za siebie coś robić, to bym go wyśmiała porządnie Wszyscy z Twojej grupy to tacy zapracowani, bo studiować i pracować muszą, biedaki... A Tobie, śmierdzący leniu rodzice dają, powinnaś pokutować i czyścić buty tym, którzy się sami utrzymują!
Podziwiam osoby, które same się utrzymują podczas studiów, ale jednocześnie nie pałają zawiścią do tych niepracujących i nie wymyślają, że oni powinni za nich coś tam na studiach robić, to żałosne
Ja rowniez podziwiam tych, ktorzy studiuja i pracuja.
A tych, ktorzy chodza na studia i do domu potem ..hm.. ich wybor. Powinni jednak wiedziec,ze sam swistek to nie all, czasem pracodawca chce widziec jakies doswiadczenie zawodowe.

Cytat:
Stary 2011-08-26, 00:01   #1770
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Moja znajoma do tego stopnia nie mogła znieść myśli, ze moi rodzice więcej zarabiają, ze kiedy na imprezie ukradli mi moją ukochaną bluzę i się zamartwiałam ona z tekstem
- XXX <tu moje imię> jest bogata to kupi sobie nową .
I to jeszcze to mówienie do mnie w 3 osobie przy znjomych podczas gdy ja siedzę obok
Dodam, ze miałysmy wtedy po 16 lat więc żadna z nas nie mogła jeszcze pracować . Chodziło tylko o kase rodziców.
Zazdrość, po prostu.
Jasne, łatwiej byłoby, gdyby każdy był bogaty. Ale rzeczywistość jest taka, że mało komu się to przytrafia. Trzeba się cieszyć tym, co się ma i tak pokierować swoim życiem, żeby te pieniądze zdobyć. Jak się chce i jest się wytrwałym, to wszystko można.
Osobiście znam dwóch facetów po zawodówce, bez matury, którzy pootwierali własne biznesy i powodzi im się super. Zmysł do interesów, tyle. Jak się rozsądnie wybierze studia to też można dojść do porządnych zarobków, nawet w Polsce.

Cytat:
Napisane przez Ivi 1988 Pokaż wiadomość
Ja rowniez podziwiam tych, ktorzy studiuja i pracuja.
A tych, ktorzy chodza na studia i do domu potem ..hm.. ich wybor. Powinni jednak wiedziec,ze sam swistek to nie all, czasem pracodawca chce widziec jakies doswiadczenie zawodowe.
No tak, ale co da lekarzowi, że w czasie studiów pracował w kinie? Tu chodzi o różnego rodzaju staże, praktyki czy wolontariaty, a to można przecież robić nawet, jak rodzice utrzymują. Chyba, że ktoś jest leniwy, ale to inna kwestia.

Edytowane przez emelie
Czas edycji: 2011-08-26 o 00:02
emelie jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości