|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#901 |
BAN stały
|
Dot.: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY
po moich głodówkach to dla mnie i tak mega duże jedzenie. Boję się tego wieczornego posiłku, muszę to sobie w głowie poprzestawiać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#902 |
Zakorzenienie
|
Ostatni posiłek: białko. Pisałam o tym wyżej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#903 |
BAN stały
|
do tych wcześniejszych posiłków wrzucać te wafle ryżowe lub razowiec czy zastąpić innymi węglowodanami? I czy taki jadłospis jw z tym dodatkowym wieczornym białkowym posiłkiem pomoże spalić tkankę? W połączeniu oczywiście z ćwiczeniami? Zastanawiam się czy nie wrzucić też treningu siłowego. Co z owocami? Można jeść czy mają za dużo cukru? I czy można pić mleko?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#904 |
Raczkowanie
|
Witam dziewczyny, mam problem. Dietkuję od niedawna, wyrzuciłam z mojej diety pieczywo, ale wiem że to był błąd. Zwykłą Wasą się nie najadam. Chciałabym kupić jakiś zdrowy chleb. W sklepach jest masę paczkowanych ( co są już pokrojone na kanapki ) jaki wybrać, graham żytni czy wieloziarnisty? Nie zamierzam jeść go często więc mam pytanie gdzie go trzymać i ile taki chleb pakowany jest zdatny do spożycia?
![]() |
#905 |
Zakorzenienie
|
zależy, jak silną masz wolę i jak wyglądała Twoja dieta do tej pory, jaki jest stosunek wagi do wzrostu jesli zajadałaś pieczywo/inne zboża i nabiał(jogurty, serki i in.) to jest spora możliwość, że po wyeliminowaniu (całkowitym) tych produktów zejdzie z Ciebie sporo wody(produkty te sprzyjają magazynowaniu wody) i tym sposobem możesz uzyskać takowe "schudnięcie" ile będzie to w przeliczeniu na gramy-zależy od tego, z jakiego stanu startujesz na kilku posiłkach skomponowanych z małych porcji chudego mięsa/ryby/jaja + odrobiny zdrowego tłuszczu w kontrolowanej ilości + starannie dobranych warzyw o niskim IG, dobrze jeśli w części surowych, tymi warzywami dopełniając posiłek bez żadnych słodzików, cukrów, napoje-najlepiej sama woda, niegazowana, może być ze świeżym sokiem z cytryny w połowie tygodnia kryzys węglowodanowego głodu niemal gwarantowany(ból glowy, złe samopoczucie i takie tam) może potrwać kilka dni, jesli go przetrwasz to masz szansę na sukces to wszystko o ile masz jakieś realne nadprogramowe kilogramy, wtedy takie coś może dać efekt, pierwszy w postaci spływu zmagazynowanej wody(bo czego mozna oczekiwać w ciągu tygodnia? ) a dalej-to już zalezy od Ciebie, co dalej jesli jesteś szczupła a odchudzanie jest Twoim widzimisię, to raczej nie ma szans na osiągnięcie tak szybkiego efektu łatwiej o spektakularne efekty gdy jest z czego schudnąć, to chyba jasne jeśli nie jesteś w stanie obyć się bez węgli, lub będziesz oszukiwać, słodzikować, kofeinować-to również-raczej nie ma szans ![]()
![]() |
#906 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Mgiełka91 Czas edycji: 2011-08-25 o 09:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#907 |
Zakorzenienie
|
istnieje coś takiego jak chleb esseński, w sklepach lub stoiskach ze zdrową żywnością
ale jest drogi, 400g 14-20zł robiony z kiełkowanego ziarna, nie z mąki, wypiekany długo w niższej temperaturze, pełen enzymów i wszelakich wartości chyba najlepsza z dostępnych form pieczywa ![]()
![]() |
#908 |
Raczkowanie
|
dziewczyny, już kiedyś pytałam o to w innym wątku, ale mój post gdzieś zaginął w przestrzeni
![]() 1) 2 duże kromki ciemnego chleba z masłem, 2 plasterki żółtego sera, pomidor, almette śmietankowe, kawa z duuużą ilością mleka 3,2% (około pól szklanki) 2) bułka grahamka posmarowana serkiem topionym z gruba warstwą pasty warzywnej, kawa z mlekiem (dużo mleka) 3) banan 4)talerz makaronu razowego z sosem z dwóch dużych pomidorów, 3 łyżkami pesto, polową paczki tartego parmezanu, kawa 5) szklanka soku grejfrutowego *w ciągu dnia wypijam w sumie ze dwie pełne szklanki mleka, tak mniej - więcej wychodzi z tymi kawami, bo lubię bardzo mleczne Będę bardzo wdzięczna za jakaś wskazówkę, ile to mieć kcal ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#909 |
Zakorzenienie
|
większe znaczenie niż ilość kalorii ma na przykład stosunek białka, weglowodanów, tłuszczów,
do tego jakość źródeł tych B,W,T, no i zawartość innych istotnych wartości w produktach, jak witaminy, minerały, enzymy do tego stopień ich przetworzenia raczej pod kątem tych spraw warto rozpatrywać swoją dietę ![]() no a specjalistki od liczenia kalorii to chyba na tym wątku: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=296258
![]() |
#910 |
Raczkowanie
|
aaa dziękuję za odpowiedź, przeoczyłam tamten temat
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#911 |
Przyczajenie
|
Jak schudnąć 6-8 kg w miesiąc? Macie jakieś sprawdzone diety?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#912 |
Rozeznanie
|
macerata mam do Ciebie pytanie.
Widzę że się oriętujesz w tym temacie. Napisz jaka jest Twoim zadaniem najlepsza dieta. nisko ww, nisko tłuszczowa? 3 czy 5 posiłków? jeść owoce czy nie? ostatni posiłek białkowy 1h przed snem, czy o 18? pić czerwoną zieloną herbatę oraz kawę czy tylko woda? liczyć kcale? co ćwiczyć? nabiał wywalić, czy może być? jakie rady? ja się odchudzałam najpierw wg. panujących zasad na wizażu, troche schudłam. ale baaaardzo wolno i mało efektownie. Potem był dukan, ale się opamiętałam, straciłam 4kg (i nie wróciły nie wiem czemu ![]() potem byłam na nisko ww, potem wywaliłam całkiem ww, (i zaczłęam dużo chudnąć) potem dodałam do tego sporo tłuszczu i też mi waga i odwody fajnie leciały. teraz mam problem trochę zjedzeniem i waga mi leci jak szalona ale muszę się wziąść za normalne jedzenie bo jo-jo mie czeka kosmiczne wiem o tym.. ![]() proszę Cię, doradź mi coś. schudłam bardzo szybko już prawie 8kg , ale to nie było zbyt mądre i chciałabym wiedzieć jakie masz zdanie. pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź. ![]()
"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą. " św. Augustyn zaręczona 30.03.2012 ![]() mama maleńkiego Miłoszka 17.07.2012 ![]() niedługo żona ![]() niedługo matura ![]() wygrałam swoje życie ! ![]() Edytowane przez zielona_zabcia Czas edycji: 2011-08-25 o 07:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#913 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
interesują mnie szczególnie zielone soki, połączenia z jarmużem czy szpinakiem? Mógłbyś doradzić jakie mieszanki są dobre? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#914 |
BAN stały
|
ponawiam swoje pytanie dotyczące węglowodanów. Czy chcą spalić tkankę tłuszczową i ćwicząc codziennie aeroby jeść węgle? Jeśli tak to jakie? Wyżej pisałam że instruktor z siłowni polecił do pierwszych trzech posiłków wrzucać do wyboru razowiec/wafle ryżowe/ryż. macerata stwierdziła, ze to nic nie pomoże. Czy w związku z tym w ogóle odstawić węglowodany czy jeść coś innego i w których posiłkach? Co sądzicie na temat treningu siłowego i odżywek białkowych?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#915 |
Rozeznanie
|
Czy na redukcji, mogłabym przyrządzić sobie omlet z warzywami, w którym dałabym o połowę zmniejszoną liczbę żółtek?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#916 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
w jakim jesteś wieku? na jakiej podstawie obawiasz sie efektu jojo? jaką dietę teraz stosujesz? jakie są Twoje największe słabości jeśli chodzi o jedzenie? jakie diety najlepiej Ci odpowiadają? z tego co piszesz dobrze znosisz niskie weglowodany i nie boisz sie tłuszczów, a to już dobrze rokuje i można z tego coś mądrego wykombinować najgorzej sobie mieszają (i stąd te niby-jojo) osoby z uzależnieniem węglowodanowym, słabością do słodkiego, wyrobów mącznych a za tym idzie cały żywieniowy śmietnik w chwilach słabości a jojo, bo po chwili wyrzeczeń rzucają się na "zakazane" produkty dlatego właśnie najlepiej by dieta była jak najbardziej podobna do tej, którą jesteśmy w stanie kontynuować w nieco mniej restrykcyjnej wersji przez całe życie żeby się nie szamotać ---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ---------- Cytat:
tak, a nawet normalnie z żółtkami tym bardziej, to bardzo dobre źródło tłuszczu, jak i białka (białko z żółtka jest cenniejsze od tego z białka i nie ma się czego bać) za to warzywa-tylko "lekkie", i bez pieczywa omlet z samych jaj, mleko itp.można sobie darować w omlecie tylko jajka i warzywa o niskim IG, najlepiej
![]() |
![]() |
#917 |
BAN stały
|
czy ktoś mógłby mi poradzić w mojej kwestii???
ponawiam swoje pytanie dotyczące węglowodanów. Czy chcąc spalić tkankę tłuszczową i ćwicząc codziennie aeroby jeść węgle? Jeśli tak to jakie? Wyżej pisałam że instruktor z siłowni polecił do pierwszych trzech posiłków wrzucać do wyboru razowiec/wafle ryżowe/ryż. macerata stwierdziła, ze to nic nie pomoże. Czy w związku z tym w ogóle odstawić węglowodany czy jeść coś innego i w których posiłkach? Co sądzicie na temat treningu siłowego i odżywek białkowych? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#918 |
Zakorzenienie
|
ja po prostu uważam, że jak jeść węgle, to takie, które są wartościowe
a wartościowe to dla mnie takie, które mają znaczny zasób istotnych dla organizmu substancji w stosunku do wartości energetycznej a mąka-jakie niby istotne wartości ma??? wafle ryżowe??? biały ryż??? (tu być może chodziło o brązowy, co trochę zmienia postać rzeczy) tylko tyle a jak mąka lub wysokoprzetworzone produkty zbożowe mają wspomóc spalanie tłuszczu? nie wiem ![]() dla mnie to są bezwartościowe zapychacze, ale to moje osobiste zdanie mi by to nic dobrego nie przysporzyło, ale każdy organizm jest inny ![]()
![]() |
#919 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A tak nawiasem mówiąc, bardzo lubię połączenie warzyw z orzechami. Polecam zrobienie pasty z łososia: - 150 gramów migdałów moczymy na całą noc w miseczce - rano wodę odlewamy i blendujemy na bardzo wysokich obrotach (powyżej 700W) z pokrojoną w plastry (lub kostkę - zależy od mocy blendera) surową marchwią. Taka pasta jest wyśmienita do jedzenia łyżeczką przez cały dzień lub jako pasta (zamiast masła) na chleb. Zdrowo i smacznie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#920 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
linea fitnes- zbędna, cokolwiek to jest ![]() zamiast soku marchwiowego (który jest zdrowy, jak najbardziej) możesz zjeść miseczkę tartej marchewki z oliwą/innym wartościowym olejem to i dawka błonnika będzie, znacznie lepszego niż ten z otrąb, a sok marchwiowy będzie w środku ![]() ciekawe, że w tej diecie tyle tego zboża, "wedliny", żadnych wartościowych warzyw, ryba to wędzona, activia ![]() a na przykład jajka kurzego, brokuła, sałaty to nie uświadczysz ![]() jak dla mnie to jest jakaś abstrakcja, ta "dieta".. ![]() mam nadzieję, że teraz wyraziłam jaśniej moje zdanie na jej temat ale to tylko moje zdanie ![]() używasz jakiegoś tłuszczu? musi być tłuszcz, dobry tłuszcz, w mądrych ilościach (2-3łyżki dziennie wystarczą) wprowadź warzywa, surowe, na parze sałata, gdzie jest sałata? wywal wszystkie wysoko przetworzone produkty (activie, wafle, "wędlina") tuńczyk to mam nadzieję w jakiejś sałatce, a nie w jednym posiłku z otrębami i activią??? otręby polecam wywalić daleko daleko, takie dodatki w dobrej diecie są do niczego nie potrzebne trzeba tak jeść, by pokarm sam się przesuwał, a nie by trzeba go było na siłę trocinami przepychać pomidory i surowe ogórki możesz sobie spokojnie darować a jedz coś, co Ci dostarczy WITAMIN, ENZYMÓW i MINERAŁÓW bo w tej "diecie" jest tego kompletny brak.. ---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ---------- Konsultancie- super pomysł na tą marchewkę z migdałami, dzięki ![]() czy warto dodać jakies przyprawy/zioła, czy lepie nic? na przykład pieprz cayenne(co o nim sądzisz? bo czasem się poleca, a czasem nie) jak masz jakieś ciekawe inne przepisy lub linki do takowych, to jestem zainteresowana ![]() na selera na przykład ![]()
![]() |
![]() |
#921 |
BAN stały
|
bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#922 |
Rozeznanie
|
[QUOTE=macerata;28985976] ile masz wzrostu, jaka waga, z jakiej startowałaś, do jakiej dążysz? mam 174, było 72, jest62 lub 61 chciałabym z 55-58 bardziej mi chodzi o wygląd i wymiary
w jakim jesteś wieku? 17lat skończę niedługo na jakiej podstawie obawiasz sie efektu jojo? bo jadłam długo 500-800kcal, a od 3dni nic nie jadłam(wiem,wiem...). jaką dietę teraz stosujesz? jw. jakie są Twoje największe słabości jeśli chodzi o jedzenie? chleb!!!!!!! jakie diety najlepiej Ci odpowiadają? eh...skuteczne... dostosuję się do wszystkiego. z tego co piszesz dobrze znosisz niskie weglowodany i nie boisz sie tłuszczów, a to już dobrze rokuje i można z tego coś mądrego wykombinować najgorzej sobie mieszają (i stąd te niby-jojo) osoby z uzależnieniem węglowodanowym, słabością do słodkiego, wyrobów mącznych a za tym idzie cały żywieniowy śmietnik w chwilach słabości a jojo, bo po chwili wyrzeczeń rzucają się na "zakazane" produkty dlatego właśnie najlepiej by dieta była jak najbardziej podobna do tej, którą jesteśmy w stanie kontynuować w nieco mniej restrykcyjnej wersji przez całe życie żeby się nie szamotać
![]() |
#923 |
Zakorzenienie
|
heh, Żabcia, przy Twoich parametrach za pomoc w odchudzaniu to pewnie szybko dostałabym bana, to wszystko
masz niezdrowe podejście, to pewnie wiesz dążysz do czegoś, przeciw czemu Twoja natura sie broni, i chyba jest oczywiste, że ma swoje powody nie będę się rozpisywać, bo po co mam klepać farmazony przy takich "odchudzaniu" wiedza o zdrowym odżywianiu sie nie przyda, bo Tobie nie o zdrowie chodzi ja tam psychiatrą nie jestem i nikogo na siłę do zdrowego rozsądku też namawiać nie będę jak na moje oko, to trochę tak pokontynuujesz, sporo zdrowia sobie zniszczysz, a za parę lat mam nadzieję, że z tego wyrośniesz, może jak będziesz miała większe problemy (w sensie-ważniejsze sprawy) w życiu niz te wyimaginowane nie odbieraj mojej wypowiedzi źle, ale ja patrzę z innej perspektywy wiem, że jak jest się nastolatką to różne rzeczy się widzi w krzywym zwierciadle ale ja nastolatką dawno przestałam być, a matką też jeszcze nie jestem więc nie mam doświadczenia w przemawianiu do zdrowego rozsądku, ani takowej cierpliwości jak dla mnie każdy życie ma swoje, jedno, co sobie z nim zrobi to jego sprawa zazwyczaj do refleksji sie dochodzi dobrych kilka lat później, a do tego czasu wiele osób potrafi sobie sporo spaprać, czasem ze skutkami na całe życie to tak gwoli refleksji, choć wątpię by miało większy sens..
![]() |
#924 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie przesadzasz czasem? Widzę, że masz ogromną wiedzę na temat żywienia, ale o ED nie wiesz NIC.
![]() |
![]() |
#925 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chyba że mnie coś ominęło, to przepraszam ![]()
![]() |
![]() |
#926 |
Zadomowienie
|
Żabcia ma ED, więc pisanie do niej o "wyimaginowanych" problemach nie jest chyba dobrym pomysłem.
![]() |
#927 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak i z posiadaniem magicznych umiejętności wyczytywania na odległość z pojedynczego postu, kto jakie zaburzania ma? sorry, ale nie jestem ani psychologiem, ani dietetykiem, czego nigdzie nie pisałam, swoją wiedzę rozszerzam we własnym zakresie, według własnych zainteresowań, z naciskiem na tematy, które w jakiś sposób mnie dotyczą więc wybacz mi, że nie mam rozszerzonej wiedzy na temat ED, a i jakoś nie ciągnie mnie by temat zgłębiać, bo są sprawy, które interesują mnie w znacznie większym stopniu mam nadzieję, że można jeszcze egzystować na wizażu bez przebytego kursu na temat ED? czy to forum jest już na tyle tym przesiąknięte, że nie ma tu miejsca dla zwykłych ludzi? może w takim razie należy wkleić do regulaminu lub wątków podwieszonych samouczek minimum dotyczący ED obowiązkowy dla każdego użytkownika??? ![]() masakra jakaś ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#928 |
Raczkowanie
|
Macerata
![]() W sklepie sa to takie jakby pestki brazowe.. Ile lyzeczek tego nalezy uzyc? Ile wody? Cieplej/ zimnej? Na czczo? Ile czasu moczyc w wodzie? Moze byc w formie jaka kupie w sklepie czy cos trzeba z tym robic? Bardzo prosze o odpowiedz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#929 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A z takimi problemami to się do specjalisty chodzi a nie na forum ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ---------- Cytat:
![]() ![]() Ale niech się specjaliści wypowiedzą ![]()
![]() |
![]() |
#930 |
Rozeznanie
|
@macerata
dziękuję.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 7 (0 użytkowników i 7 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:34.