|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1831 | |
|
Zakorzeniona
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.2
Cytat:
Ja promowałam Kubusia - może lubi soczki, alkohole - może lubi się napić, perfumy - pewnie używa, czekoladę - pewnie szamie i inne takie, na pewno powalę mojego pracodawcę na kolana
|
|
|
|
|
#1832 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zalezy ile chlopak ma lat. ---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- Cytat:
Maybe you don't need whole world to love you, you know Maybe you just need one person Edytowane przez Ivi 1988 Czas edycji: 2011-08-26 o 12:31 |
||||
|
|
|
#1833 |
|
Zakorzeniona
|
Ja pracuję od 15 roku życia. Zbierałam truskawki, roznosiłam ulotki, kleiłam obrazki, a od razu po maturze znalazłam już pracę na stałe. Godzę studia dzienne z pracą. Uważasz, że jestem lepsza od tych, którym rodzice wysyłają pieniądze, bardziej ambitna? Ja się wcale za lepszą nie uważam, wręcz przeciwnie. Praca w kinie nie napawa mnie dumą, nie jest rozwijająca i nic mi nie da w moim przyszłym życiu zawodowym. Ja sobie mogę być ambitna, ale wolałabym, żeby moja ambicja przekładała się na świetne oceny na studiach, a nie na tyranie w każdy wolny dzień.
|
|
|
|
#1834 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przykro mi,ze jestes tak nieszczesliwa pracujac w kinie, moze lepszy wolontariat ku przyszlej karierze? Chodzi Ci o to,ze nie napawa Cie duma praca w kinie, bo znajomi na studiach nie musza pracowac, czy tez kino jest takie upodlajace? Bo nie wiedzialam.. |
|
|
|
|
#1835 |
|
Zakorzeniona
|
Nie, praca w kinie nie jest upodlająca. Właściwie to lubię tam pracować, ale tylko ze względu na fajnych współpracowników. Nie jest to jednak czasami łatwe, kiedy wisi nade mną widmo kilku kolosów w przyszłym tygodniu. Nie napawa mnie dumą, bo z czego mam być dumna? Że pracuję dorywczo? Wiele osób pracuje. Jestem z siebie dumna, że dostałam się na studia, ale z wyników na nich już dumna nie jestem.
|
|
|
|
#1836 |
|
lokalna gwiazda
|
Ja zupełnie na inny temat. Nieopodal mam prywatną drogeryjkę, która podpięła się pod większą sieć. W gazetce promocyjnej jest ich adres.Chcialam kupić krem w promocji za 10zl /normalnie 16/. Krem stoi oznaczony jako promocja, ale po starej cenie. Mówię, że chcę go w cenie z gazetki, a właścicielka mi wpiera, że promocja za tydzień, jakbym czytać nie umiała-gazetki na ladzie leżały. Pytam się, co jej szkodziło sprzedać mi ten krem taniej? Nie rozumiem, warto klientkę tracić z powodu 6 zl?
|
|
|
|
#1837 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro lubisz tam pracowac, to chyba dobrze? Malo kto jest dumny ze swoich robot ale najbardziej nie-dumnym mozna chyba byc bedac bezrobotnym (dlugi czas) po studiach..Cytat:
No juz nie przesadzaj, kto by pytal o wyniki. Dla wiekszosc liczy sie fakt,ze sie dostalas i tam nadal jestes
|
||
|
|
|
#1838 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Skoro ta drogeria podpięła się pod większą sieć, to pewnie właścicielka nie może ot tak sobie sprzedać Ci tego kremu taniej. Poza tym myślisz, że w takiej sytuacji Ty jedna chciałabyś zaoszczędzić? Zaraz inne klientki też by chciały.---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- Dla niektórych osób, w sumie chyba dla większości klientów, ja pracuję tam, bo się nie uczyłam i mam za swoje. Jeden pan wprost powiedział przy mnie do córki: "ucz się, bo inaczej będziesz pracować jak ta pani". Kiedy odpowiedziałam, że pracuję tu właśnie dlatego, że się uczę, tylko machnął ręką. Cieszę się, że pracuję, że mam pieniądze, ale to nie jest duma, bo ta praca mnie nie rozwija, nie wiążę z nią przyszłości. Co innego, gdyby udało mi się załapać np. w jakiejś szkole językowej. |
|
|
|
|
#1839 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Nie bez powody prawo mówi, że rodzic ma obowiązek utrzymać dziecko do jego 26. roku życia, jeśli dziecko się uczy
|
|
#1840 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wtedy to by dopiero machnal reka ![]()
Maybe you don't need whole world to love you, you know Maybe you just need one person Edytowane przez Ivi 1988 Czas edycji: 2011-08-26 o 12:58 |
|
|
|
|
#1841 |
|
Zakorzenienie
|
Z jednej strony dorosły, a drugiej ma np. prawo żądać alimentów od rodzicieli swych wg. kodeksu rodzinnego jeżeli: studiuje i nie może się sam utrzymać (chociażby dlatego, że kierunek trudny i od groma zajęć na nim). No a jak np. nie ma jednego rodzica (jak ja) a studiuje, to dostaje na czas studiów rentę rodzinną. Po coś te rozwiązania chyba jednak są.
|
#1842 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jednak czlowiek 26 lat i nigdy w pracy nie byl... hm, to chyba medycyne lub prawo studiowal?
|
|
|
|
|
#1843 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Mógł studiować inny trudny kierunek. Albo dwa jednocześnie Albo cokolwiek innego. Jeżeli po ukończeniu 26. roku (czy 24. albo 25. zależy kiedy studia kończy) idzie do pracy i zarabia na siebie, to moim zdaniem jest w porządku
|
|
#1844 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Człowiek ma 18 lat już w liceum, a w liceum jest łatwiej niż na studiach, jednak nikt nikogo wtedy do pracy nie wygania ![]() Sorry, ale nazywanie człowieka studiującego (studiującego, a nie lecącego na trójach i nic z tych studiów niewynoszącego - mówię w tym momencie o osobach, które nie muszą się same utrzymywać) nierobem to dla mnie gruba przesada. Żyj i daj żyć innym To piękna myśl. Po co tak nagadywać na tych biednych nierobów? Nie rozumiem tego. Każdy robi to, co uważa za słuszne. Ja nie najeżdżam ani na pracujących ani na nie pracujących i to się nie zmieni obojętnie do jakiej grupy należeć będę na studiach. Nie widzę powodu do puszenia się z powodu pracy.Poza tym, każdy rozsądny człowiek coś robi. Jeżeli nie będę na studiach pracować (a nawet jeżeli będę, ale wtedy w mniejszym stopniu) to i tak będę wyręczać swojego ojca w prawie wszystkich domowych obowiązkach, tak, jak robię to teraz. To po prostu kwestia wychowania i przyzwoitości. Żerujący na rodzicach student, któremu mamusia pod nos podstawia - oj nie, to zasługuje na potępienie.
Edytowane przez emelie Czas edycji: 2011-08-26 o 13:10 |
|
|
|
|
#1845 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodzi mi o to,ze nie wyobrazam sobie tak dlugo ciagnac kaske od rodzicow.. Ja. |
|
|
|
|
#1846 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ty tak poważnie? To właścicielka powinna się tu wpisać a nie Ty
|
|
|
#1847 |
|
lokalna gwiazda
|
invisible -to na 100% prywatna drogeria, pod własnym szyldem, nie sieciowym. W gazetce promocja od 23, ona mi mówi, że od 28-gazetki leżą na ladzie. Krem stał ostatni, oznaczony jako promocja, ale cena była regularna. Moim zdaniem ewidentny kant.
|
|
|
|
#1848 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pracuję w każde wakacje odkąd skończyłam 16 lat i to że teraz akurat studiuje prawo nie ma akurat nic do rzeczy. Po to mam czas w czasie roku akademickiego tylko na naukę, żeby się uczyć i nie rozpraszać. Ale w wakacje pracuję, nawet jak się zdarzy poprawka, bo jak się zdarzy to przecież nie uczę się od zera na nią (nie potrzeba człowiekowi, który ciężko pracował w czasie roku - ucząc się- bitych 2 miesięcy na naukę do poprawki). A to co zarobie- tyle odciążę mamę od finansowania moich potrzeb w ciągu roku akademickiego. No i zawsze to fajniej, jak człowieka potem stać na kino/kawkę raz na jakiś czas, i jak nie musi liczyć kasy co do grosza. Dlatego cierpię w te wakację, bo odwalam sobie 2 miesiące obowiązkowych praktyk, bezpłatnych OCZYWIŚCIE
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2011-08-26 o 13:20 |
|
|
|
|
#1849 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() To ta promocja jeszcze trwała jak chciałaś ten krem kupić, czy już się zakończyła?
|
|
|
#1850 | |
|
... choć nie Westwood
|
Cytat:
|
|
|
#1851 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Jeżeli po skończeniu studiów idzie pracować i nie żyje na koszt rodziców, to jest w porządku. Tylko to się liczy
|
|
#1852 |
|
... choć nie Westwood
|
Ja bym tak nie mogła. Ale co kto woli
|
|
#1853 |
|
Zakorzenienie
|
Akurat zmienialam teraz prace i musialam przegladac mase ofert. I w 90proc pytaja o doswiadczenie.
W 10 nie, piszac - nie trzeba doswiadczenia choc byloby to zaleta. Wiec i tak wybraliby kogos z doswiadczeniem. Wyobrazcie sobie: tysiace studentow konczy ten sam kierunek co roku. I aplikuja o posade. Wszyscy wygladaja tak samo, te same oceny (dajmy na to.). I jako pracodawca wybralabym kogos, kto wykazal inicjatywe i cos tam pracowal. |
|
|
|
#1854 |
|
Zakorzenienie
|
Fajnie, tylko czasem oczekiwania pracodawców nie są zgodne z rzeczywistością. Moi znajomi szukali pracy na studiach i ostatecznie wylądowali wtedy w dorywczych pracach np. w H&M, bo pracodawcy odmawiali, bo szukali kogoś PO studiach. Jak już byli po studiach to pracodawcy odmawiali, bo "szukają kogoś doświadczonego". Zaklęty krąg.
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2011-08-26 o 14:10 |
|
|
|
#1855 |
|
Zakorzenienie
|
Powiem wtedy tak: ilus tam odmowi ale w koncu ktos da ci szanse. Zalezy ile aplikacji chce sie wyslac i czy robi sie to systematycznie. Wiem,ze znalezc prace nie jest latwo.
|
|
|
|
#1856 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ja wolę mieć dobre wyniki w nauce, stypendium do tego i wiedzę, która przyda mi się do teg0, żeby nikogo nie uszkodzić. ---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ---------- Cytat:
PS. NIGDY nie miałam jeszcze poprawki. I odciążam moją mamę, bo dostaję stypendium. Wystarczy trochę oleju w głowie i można
|
||
|
|
|
#1857 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Z tym, że są zawody, gdzie nawet studiów nie trzeba kończyć tylko zaczynać od 'podaj-przynieś' i pomalutku wspinać się po 'szczeblach'... a są też takie, gdzie bez tego świstka zwyczajnie NIE MA JAK podjąć pracy w zawodzie i tu tylko praktyki/wolontariat załatwiony samemu czy przez uczelnię. Ale nadal żadne to doświadczenie bo docelowej pracy bez świstka nie można wykonywać i już. Takie prawo. I teraz pytanie jakiego rodzaju była ta masa ofert
|
|
|
|
|
#1858 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też mam stypendium. Nie wiem jak miałabym się utrzymać za 400 zlotych przez miesiąc w Krakowie, jak sam akademik kosztował mnie 350... Co do poprawek: studiuje na UJ, na wydziale prawa, na którym egzaminatorzy są w stanie uwalić 90 procent ludzi na jednym terminie i zostać zawieszeni w obowiązkach egzaminatora przez Rzecznika Praw Obywatelskich. A potem wrocić do pracy i robić dokładnie to samo co wcześniej. Nikt mi nie powie, ze ci uwaleni ludzie, którzy dostali się na studia dzienne, na najlepszy wydział prawa w Polsce nie mają oleju w głowie.... Są studia i studia, wydziały i wydziały. Ja pomimo poprawki dostaje stypendium, bo u nas niestety normą jest że możesz sobie iść na egzamin z prawa cywilnego, a tam profesor G. zada Tobie (studentowi) pytanie ze skomplikowanej sprawy swojego klienta X, na którą natknął się swojej kilkudziesięcioletniej praktyce i która sama mu sprawiła wiele problemów. I co mamy zrobić? Nic. Uwalamy i idziemy na kolejny termin, bo odwoływanie się od oceny może skutkować tylko i wyłącznie tym, ze Cię profesor zapamięta i będzie uwalać do końca studiów. A to był tylko jeden egzamin. A przed tobą jeszcze prawo karne, administracyjne, procedury i kierownicy katedr, którzy prześcigają się w statystykach "kto więcej uwali". A nie chcesz studiować 10 lat, chociaż studiowanie 6-7 zamiast planowanych 5 to u nas norma.... U nas ludzie uczą się codziennie, po wiele godzin i czasem to nie daje Ci gwarancji, ze zdasz. Więc tekst o oleju w głowie mnie niezmiernie rozbawił.
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2011-08-26 o 15:10 |
|
|
|
|
#1859 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() jeśli ktoś nie studiuje konkretnego kierunku i może załapać się do jakiejś pracy pod kątem przyszłego zawodu - świetnie. ale jest masa kierunków (np. techniczne), które dopiero po skończeniu uprawniają do wykonywania zawodu. Cytat:
co do tego 'lecenia na trójczynach'. już nie przesadzajcie, niekiedy ta trója jest wymodlona, i jeszcze uzyskana w ostatnim terminie poprawki. a niektórzy moi znajomi mają zaliczenia za obecności czy referacik śmiech na sali.
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2011-08-26 o 15:24 |
|||
|
|
|
#1860 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu zmienialam prace ![]() Ta masa ofert to wszystkie oferty pracy typu biorowe/ admin/ recepcjonistka/ obsluga klienta (takich szukalam), wiec tam wlasnie pytaja o to.. Zreszta przegladalm tez inne, zupelnie inne z ciekawosci i tam tez o doswiadcznie albo o okreslone umiejetnosci. 10 proc wlasnie bylo takich fajnych, ze o to nie pytali ale jak tam poszlam ,to na koncu i tak przyjeli kogos z doswiadczeniem |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:02.

Pewnie chłopak miał wiele innych zalet. Jakas ograniczona
Co za nieroby!
Skoro lubisz tam pracowac, to chyba dobrze? Malo kto jest dumny ze swoich robot ale najbardziej nie-dumnym mozna chyba byc bedac bezrobotnym (dlugi czas) po studiach..