|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Jak się w czasie ciąży nie przeistoczyć w kocmołucha ;)?
Czytam czasem te ciążowe mądrości i nie rozumiem - jak normalna, dbająca o siebie kobieta, która regularnie farbuje włosy, robi sobie makijaż, maluje paznokcie, może w czasie ciąży się zapuścić, bo to "zbrodnia" pofarbować wtedy włosy, lakier do paznokci wydziela trujące opary i takie tam?
Mam wrażenie, że wciąż wiele kobiet wierzy w te mądrości. Wiele razy, kiedy siedziałam w poczekalni u ginekologa, widziałam takie oto zjawiska - odrost na 10 cm, poszarzała cera bez grama makijażu, zaniedbane paznokcie, jakieś szaro-bure stroje workowate. Kurcze, to jak te kobiety będą wyglądać, kiedy dziecko się już urodzi i może nie być czasu na pindrzenie się ?Nie dość, że ciąża daje popalić, to jeszcze w lustrze widok takiego kocmołucha.... Oczywiście, mam tu na myśli kobiety ze zdrowo przebiegającą ciążą, jak ktoś musi leżeć, to wiadomo, że inny temat.Z drugiej strony jest wiele zadbanych, ładnie ubranych kobiet w tym stanie i to jest osobiście dla mnie przyjemny widok. Ale wciąż przeraża mnie wizja kocmołucha ciążowego ![]() Stąd wątek - jak dbacie o siebie w ciąży? Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2011-08-26 o 17:44 |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak się w czasie ciąży nie przeistoczyć w kocmołucha ;)?
Z farbowaniem włosów nie wiadomo do końca-szkodzi czy nie szkodzi, ja akurat tak czy owak nie farbuje, wiec nie miałam dylematu.
Co do reszty- nosiłam ubrania niedrogie, ale ładne i kolorowe, dostosowane do rosnącego brzuszka, codziennie obowiązkowo makijaż, włosy ułożone na tyle, na ile mi na to pozwoliły- pod wpływem hormonów zaczęły się mocno kręcić. codziennie balsamowałam i kremowałam się od stop do głów. Pod koniec ciąży problem był z malowanie paznokci u nóg, no ale i tak rodziłam wczesna wiosna, wiec raczej nikogo nie raziło, ze były krzywo pomalowane ![]() teraz, gdy młoda jest juz po drugiej stronie brzuszka, to przyznam, ze zdarzyło mi się zapomnieć np o pomalowaniu rzęs czy coś, bo akurat dziecię czegoś zapragnęło w momencie, gdy sięgałam o tusz, a potem wydawało mi się, ze już malowałam. tak samo brak mi nieraz czasu na codziennie wysmarowanie balsamem.
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
a ja muszę przyznac, ze w ciazy dbalam o siebie nawet bardziej niz przed. Nie wiem czemu,ale postawilam sobie za moj glowny zyciowy cel - wyglad. Chcialam wygladac w ciazy najpiekniej na swiecie, bo bylam dumna z tego, ze jestem w ciazy. Wszyscy codziennie mi mowili - wow ! super wygladasz!
A do dnia porodu wlacznie chodzilam na uczelnie (ostatni rok), wiec wstawalam wczesniej niz zwykle,zeby wyrobic sie ze wszystkim rano. Mimo zmeczenia wracalam i uczylam sie po poludniami. Rok zaliczony, studia skonczone, a mi bylo bardzo milo , gdy znajomi porownywali moj wyglad do innych ciezarowek na uczelni. Nosilam glownie kolorowe ubrania , rzadko kiedy cos czarnego/szarego, a jak juz to zawsze z jaskrawymi rajstopami. Mialam mnostwo sukienek odcinanych pod biustem, w kotrych pieknie wyglada sie w ciazy. Zrezygnowalam ze szpilek na rzecz balerinek, jak sandalki to tez na plaskim. Paznokcie pomalowalam kilka razy, bo mnie strasznie mdlilo nazapach zmywacza, wiec zrezygnowalam z tego. Wlosow nie farbuje, mam tylko rozjasnione reflexy i odrosty w ciazy zrobilam 2 razy. Obciananie/czesanie chodziam jak zawsze. Za to do spa czesciej, ale to maz mi fundowal takie prezenciki
Edytowane przez kasienkakg Czas edycji: 2011-08-26 o 18:50 |
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Mowa tu raczej o kobietach, które sama czasami widzę - tłuste włosy, pokołtunione, z odrostami, spięte jedynie gumką, jakaś rozciągnięta bluza i dres... Najczęściej jednak widzę świeżo, uroczo wyglądające mamy i wcale nie chodzi o makijaż Ale jak ktoś jest leniem, to każda wymówka będzie dobra, żeby być fleją - ciąża, katar czy cokolwiek innego.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w ciąży równiez dobałam o siebie więcj niż przed
Po pierwsze obawy, że przybywające kilogramy mnie unieatrakcyjnią i przerażało mnie widomo rozstępów, a po durgie jak już przestałam pracowac to miała duzo czasu na to. A co robiłam: - farbowałam włosy -często malowałam paznokcie - makijaż obowiązkowo - często peelingowałam ciało i wcierałam najróżniejsze kremy ![]() - robiłam sobie maseczki co do ciuchów to kupiłam tylko kilka, tanich, tylko na dzinsy wydałam trochę więcej pieniędzy, ale myślę, że było ok pomimo, ze były to kolory szare ![]() wydaję mi się, ze kolor ciuchów to indywidualna sprawa https://wizaz.pl/szafa/wieszak_widok.php?wid=21259
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2011-08-26 o 20:06 |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
słuchaj kocmołuchem to ja się stałam dopiero po urodzeniu dziecka
teraz znów jestem w ciąży i znów czuję, że chcę o siebie zadbać, podobam się sobie
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Nie podoba mi się się myśl, że ktoś bierze nie malowanie się, nie farbowanie włosów i takie tam za zaniedbanie. Ja się nigdy nie maluję, nie farbuję i nie robię fryzur, a jakoś nie wydaje mi się, żebym była zaniedbana.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
ja niestety tez ostatnio miałam takie przemyślenie
![]() dopiero teraz kiedy mała ma 5 miesięcy czuję, że odżywam
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
Ale włosów w peirwszym trymestrze naprawdę nie powinno się rozjaśniać
![]() Dbałam o siebie i w poprzedniej ciąży, i po i teraz w drugiej. Kolorowe ubrania, spódniczki, ladne dodatki. Paznokcie maluję czasem tylko, ale to ogólnie tak, a nie - bo ciąża. Za to zawsze mam oczy pomalowane. |
|
|
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ehhhhhh......... Też już bym chciała być w ciąży i mieć dzidziusia, ale niestety jeszcze długa droga przede mną w tym zakresie ![]() Ale się rozmarzyłam.............. ........
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;29012675]Ale włosów w peirwszym trymestrze naprawdę nie powinno się rozjaśniać
![]() Dbałam o siebie i w poprzedniej ciąży, i po i teraz w drugiej. Kolorowe ubrania, spódniczki, ladne dodatki. Paznokcie maluję czasem tylko, ale to ogólnie tak, a nie - bo ciąża. Za to zawsze mam oczy pomalowane.[/QUOTE] mój gin nie miał nic przeciwko farbowaniu wlosów natomiast jeśli chodzi o dbanie po ciąży, to w sumie do ludzi zawsze wychodzę pomalowana i dobrze ubrana, farbuje się też regularnie ale mam wrażenia zaniedbania chyba dlatego, że nie robię tego codziennie, kiedyś co dzień do pracy szłam zadbana, a teraz jak siedzę w domu to nie chce mi się zakładać fajnych ciuchów czy się malować
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i dopiero udało mi się do fryzjera dotrzeć
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Vixen co ciąża to inna kwestia Kobiety mają różną psychikę i różnie reagują np. na zmiany swojego ciała. To tak po pierwsze. Po drugie owszem są kobiety wierzące w to, ze nie można farbować włosów w ciązy i dlatego nie farbują. Są i takie, które mają inne powody (w ciązy czy bez. Ostatnio chodziłam z odrostami, by zmęczone włosy odpoczęły trochę po poprzednim schrzanionym farbowaniu) Brak makijażu: owszem biegałam bez makijażu. Moja skóra w pewnym momencie bardzo źle znosiła kosmetyki kolorowe. Ubrania: jeśli kobieta nie akceptuje swojego ciała w ciąży zrobi wszystko by je zakryć i zakłada worek ![]() I jeszcze czas. W pewnym momencie ciąży człowiek porusza się wolniej, a gdy np. ma pod opieką kilkulatka wiele spraw się komplikuje i wymaga więcej wysiłku. Nie oznacza to jednak, że popieram bycie kosmołuchem w ciąży. O nie. Warto czuć się dobrze i wyglądać pięknie. Głównie dla siebie. A tak na marginesie mnie strasznie dziwi taka przypadłość: kobieta w ciązy zwalnia zupełnie tempo: przestaje się (często rozwijać )dbać o swój intelekt i psychikę. Taki kocmołuch intelektualny. Swoją drogą pod tym względem niektóre wątki na poczekalni mnie przerażąją.
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiem jak u kobiet ktore zle ciaze przechodza-bo mialam kolezanki ktore ledwo chodzily przez caly okres ciazy to moze im sie odechcialo ale ja to nawykow nie zmienilam
![]() Wlasnie przed chwila splukiwalam ognisto czerwona farbe a na paznokciach mam wsciekly roz:P A co tam, wakacje sa ![]() Bez makijazu nigdzie nie wyjde-lekki starczy, tusz i kredka, korektor. Gorzej z ciuchami:P NIe kupowalam jakos specjalni ciazowych wiec wciskam sie w moje tuniki ktorych mi nie zal rozciagnac Wiec pokazem mody nie zaszaleje![]() Ale nie wyobrazam sobie po prostu przestac dbac o siebie:/ A tez mialam kolezanki z odrostami wlasnie,wlosy koltun, zero makijazu-wypryski na wierzchu i tak do ludzi... Kto co lubi... martwie sie bardziej co to bedzie jak maly bedzie na swiecie:P
|
|
#15 |
|
Konto usunięte
|
Luna, zgadzam się - kocmołuchostwo intelektualne to dramat :/ A po porodzie dochodzi często do tego odpieluszkowe zapalenie mózgu i już w ogóle...
![]() Izabelo, ja piszę o rozjaśnianiu - sama nie rozjaśniam, tylko przyciemniam, więc farbuję, ale o rozjaśnianiu gin mi tak przekazał. Ale badań w kierunku nie robiłam, nie widziałam ![]() Uświadomiłam sobie, że nakłamałam :d nie maluję się teraz (tylko rzęsy), bo jest tak gorąco, że nie chcę dodatkowo skóry męczyć. W słońcu 35 stopni
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
w ciąży dbałam o siebie jak przed no może ciut bardziej smarowałam sie regularnie
teraz po 2 staram się czasem nie wychodzi ale rzęsy zawsze pomalowane i kolczyki założone oraz uczeszę się nawet co do zaniedbania intelektualnego mam problem, bo nie mam czasu nawet poczytać dobrze zasypiam nad książką i wizaż wolę odwiedzić ![]() odnośnie innych pań ciuchowe zaniedbanie mnie razi choć spotykam je coraz rzadziej (szare wory pokutne) ubierałam się w ciąży w lumpku i miałam rewelacyjne ciuchy aż mi żal teraz że nie mogę ich zmniejszyć co do używania chemii (np farba, lakier do paznikci i włosów) w ciąży ja jestem dośc restrykcyjna ale to tylko moje prywatne "ale"
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Ja tylko przez pierwsze 3 mce nie rozjasnialam wlosow ale odrost mialam minimalny gdyz akurat przed zajsciem w ciaze bylam u fryzjera
![]() Zostaly mi 2 tyg.do porodu i nie mialam dnia zebym wyszla z domu w nieumytych wlosach,workowatych ciuchach itp Zawsze znalazlam czas zeby zrobic sobie makijaz tak jak robilam przed ciaza i dzieki temu ciagle czulam sie naprawde dobrze,a wstawalam codziennie o 5 rano do pracy.Tez widze na ulicy dziewczyny zaniedbane ktore sa w ciazy albo dopiero co urodzily dziecko.Zauwazylam po paru moich kolezankach ze jak ktoras z nich przestala dbac o siebie w czasie ciazy to pozniej po urodzeniu tym bardziej nie dbaly o siebie-chodzi mi o wlosy,makijaz itp. Wiadomo jak maluszek daje popalic i sie nie spi po nocach to ciezko zebrac sie zeby nawet zrobic makijaz.Nie chcialabym byc jedna z tych mam ktore chodza calymi dniami w tlustych wlosach i szlafroku bo twierdza ze nie maja na nic czasu....no i wiadomo ze nasz partner tez nas oglada codziennie i warto dbac o siebie
|
|
|
|
|
#18 |
|
Konto usunięte
|
Ja w 9 miesiącu na fotelu u fryzjera siedziałam długo dość, to tylko się ludzie śmiali, bo ciągle do toalety chodziłam i fryzjer musiał czekać na mnie :d
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Niedbaniem o siebie jest chodzenie z tłustymi, splątanymi włosami, na dodatek z wielkimi odrostami (najczęściej widzę ciemny odrost na blondzie), w jakimś poplamionym dziurawym dresie... Chyba nie czytałaś dokładnie.
|
|
|
|
|
|
#20 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Znajoma w ciąży - bez zęba, odrost na kilka dobrych centymetrów ("bo w ciąży kolor na pewno nie chwyci), brak makijażu - ja naprawdę nie rozumiem dziewczyn, które od niego stronią, trochę podkładu i pudru czyni cuda, na wyregulowane brwi i rzęsy henna i zaraz człowiek lepiej wygląda. Do chodzenia po domu też się nie maluję, ale kiedy wyszłam dzisiaj z TŻtem, to jednak makijaż lekki musiał być ![]() Cytat:
![]() Chyba w sklepie Happymum mają ładniejsze, ale na razie jeszcze się w specjalistyczne kreacje stroic nie muszę, więc nie badałam dokładnie tematu. No właśnie, to jakimi kocmołuchami stają się te, które i w ciąży wyglądają jak siedem nieszczęść ![]() Cytat:
![]() Cytat:
nie przychodzi mi z taką łatwością jak wcześniej. Coś w tym jest, że w ciąży organizm przestawia się na inne zadania niż rozwój intelektualny. Ale ja zawsze czytać lubiłam, i to nie "Mama i dziecko", bo tego typu prasy czytać nie zamierzam , także do reszty chyba nie zdurniałam ![]() Cytat:
Cytat:
|
||||||||
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzeniona
|
Ja też w sumie się dziwię, jak ktoś się nie maluje - dla mnie chociażby ten tusz i puder wystarczą, żebym się poczuła sto razy lepiej.
A ta znajoma bez zęba |
|
|
|
|
#22 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Vixen, a co Cie tak ostatnio tematy ciążowe zainteresowały?
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze rozumiem, gdy ktoś ma super cerę, wyrazista oprawę i mu ten makijaż do niczego niepotrzebny, ale częściej bez makijażu widuje osoby, którym tusz na rzęsach i odrobina pudru dodałyby uroku.
co do farbowania, to nie wszyscy maja mysi kolor włosów, ja lubię swój naturalny i zmieniać nie zamierzam.
|
|
#24 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
Może i niedokładnie czytałam, może trochę zazdroszczę osobom, które potrafią się pomalować. Na szczęście ja mam bardzo ładny naturalny kolor włosów i oprawę mocna, ale okularów, która daje wyrazistości mojej twarzy.
A ogólnie to czuje się dzisiaj nieszczegolnie, wiec mogę być nieświadomie czepliwa
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zadomowienie
|
Ja w ciaży dbałam o siebie tak samo jak wcześniej, bo do jej konca chodziłam do pracy i wstyd by mi było tak iść. Choc przyznam szczerze, pod koniec miałam chęć przeistoczyc sie w kocmołucha i polatac w dresie, bez makijazu.
|
|
|
|
|
#28 |
|
Konto usunięte
|
Jakoś nie chce mi się wierzyć , że kobiety które dbają o siebie nagle w ciąży przestają to robić. Zaniedbane kobiety w ciąży = zaniedbane i przed ciążą .
U mnie wyglądało to tak , że w pierwszym trymestrze chodziła z odrostami, nie mogłam znieść zapachu wydzielanego przez farbę do włosów, po prostu nie mogłam, w głowie zawroty i od razu wizyta w toalecie odpuściłam . Do tego nie układałam włosów bo po prostu się nie dało , tak się osłabiły , że tylko w kucyk spinałam i tyle . Paznokci tez nie malowałam , z takich samych powodów, smród lakieru ehh. Zawsze jednak te włosy miałam czyste, paznokcie zadbane itp. Aha i o perfumach mogłam zapomnieć, odrzucało mnie od nich na kilometr. ![]() Malowałam się jak zawsze. Choć i tu był problem bo miałam fazy , że cera wyglądała tragicznie ,łuszczyła się, szczypała więc makijaż nie wyglądał jakoś powalająco ![]() i do chodziło do tego w pierwszym trymestrze , osłabienie , wymiotowałam prawie codziennie więc i to miało wpływ na mój wygląd . w drugim trymestrze już było lepiej , nawet fajnie , cera się uspokoiła, włosy farbowałam , brzuszek zarysowany, więc wszystko pięknie ładnie noi 3 trymestr , znowu tragedia powróciły problemy z cera i z włosami . dziecko uciskało mi na nerw i ledwo chodziłam , bywały dni , że wyjście do sklepu sprawiało mi problemy niestety tez bardzo przytyłam więc zaprzestałam strojenia się , miałam ze dwie tuniki i jeansy ciążowe, więc jakoś fajnie ubrana nie chodziłam, cały urok ciąży jakoś we mnie prysł. czekałam tylko na poród , żeby powrócić znów do żywych ![]() tak więc , z boku mogłabym uchodzić w pewnych momentach na zaniedbaną kobietę w ciąży, robiłam co mogłam by wyglądać dobrze ale niestety nie na wszystko miałam wpływ
Edytowane przez 201607291951 Czas edycji: 2011-08-27 o 10:22 |
|
|
|
|
#29 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jednak coś w tym jest, że są kobiety co w ciąży przestają o siebie dbać, ma bliską koleżankę, która przed ciąża zawsze latała w makijażu i uwielbiała nosić spódniczki, i nigdy nie zapomnę jak sie umówiłysmy pewnego dnia na kawę, i ona staje w drzwiach mojego mieszkania ... bez makijażu i ... w dresie za dużym, mi znającą ją szczęka opadła ![]() bo była w 3 miesiącu i dobrze się czuła, jak delikatnie zapytałam dlaczego dres? pokazała na brzuszek i mówi że nie może go uciskać ![]() nie drążyłam tematu, a ona dużo w ciąży się bardzo zmieniła, ale to długi temat. Wierzę, że można się w ciąży tak źle czuć, że nie chce się pewnych rzeczy robić
|
|
|
#30 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co to w ogóle za myslenie, ze kobieta to musi sie pindrzyć, bo jak tego nie robi, to jest beznadziejna i na miano kobiety nie zasługuje. Absurd totalny.
Edytowane przez Jaatkaa85 Czas edycji: 2011-08-27 o 15:30 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:35.

- odrost na 10 cm, poszarzała cera bez grama makijażu, zaniedbane paznokcie, jakieś szaro-bure stroje workowate. Kurcze, to jak te kobiety będą wyglądać, kiedy dziecko się już urodzi i może nie być czasu na pindrzenie się
Oczywiście, mam tu na myśli kobiety ze zdrowo przebiegającą ciążą, jak ktoś musi leżeć, to wiadomo, że inny temat.

Ale jak ktoś jest leniem, to każda wymówka będzie dobra, żeby być fleją - ciąża, katar czy cokolwiek innego.

Też już bym chciała być w ciąży i mieć dzidziusia, ale niestety jeszcze długa droga przede mną w tym zakresie