|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2011 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.2
|
|
|
|
#2012 |
|
Konto usunięte
|
http://www.youtube.com/watch?v=E3Z1PXxI1qI
placz, plaaacz, niech poplyna struminiami twoje lzyy |
|
|
|
#2013 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ---------- Cytat:
edit: no generalnie wiadomo że ktoś z CPE słownikiem nie jest to już uprzedzam naszą specjalistkę ![]() ---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- Cytat:
co jak co ale znajomość języka można udowodnić także w pracy, po prostu branie kogoś z papierem jest gwarancją i wygodą - wiem jaki to poziom, nie będzie żadnego zaskoczenia, nie muszę się o nic upewniać. Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2011-08-27 o 14:32 |
|||
|
|
|
#2014 |
|
Konto usunięte
|
Musz- w wieku 20 lat to nic dziwnego, moze chce studia najpierw zrobic. Poza tym jezeli mieszka w malej miejscowosci, dajmy na to Zbaszynek- co jej da nawet doktorat z Oxfordu z jezykoznawstwa, jak paraca jest dla kelnerki, sprzataczki, dozorcy? Musi wyjechac a moze akurat w tej chwili nie moze. Ale jak juz wyjedzie to bedzie co innego.
|
|
|
|
#2015 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale certyfikat dobrze mieć, jak się umie ten język i ma kasę, to warto zrobić. Choćby dla samej siebie.
|
|
|
|
|
#2016 |
|
Wtajemniczenie
|
A jak to właściwie jest? CPE to taki najbardziej "profesjonalny" certyfikat, tak? I żeby go zrobić to trzeba mieć np. CAE czy można od razu CPE?
|
#2017 | ||
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
Cytat:
nie wiem, jakie kasety Ci wpadly w rece (a raczej ucho), ale stawiam, ze dolaczone do jakiegos podrecznika na poziomie poczatkujacym. robilas sobie kiedykolwiek testy przykladowe na CAE badz CPE? i zeby nie bylo, nie mam zadnego certyfikatu jezykowego, jestem cudownie obiektywna .
|
|
|
#2018 |
|
Konto usunięte
|
Kurdę, lubię Cię, ale ten przytyk jest bez sensu. Tak, umiem trzy języki, tak wyszło, że potrafię, języki mi wchodzą baaaardzo szybko, bez większego wysiłku. Pracy nie mogę znalezc bo a)mieszkam na zdupiu, b) nie mam doświadczenia, c)nie mogę w tym momencie wyjechać za granicę. Każdy człowiek może se wpisać w CV co chce, i inaczej to wygląda kiedy mam wpisane "zaawansowany", a inaczej "certyfikat taki a taki".
|
|
|
|
#2019 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2020 | ||
|
Zakorzenienie
|
To że umiesz trzy języki nie oznacza że posługujesz się nimi biegle, ej bez przesady
Ja też się posługuję bez problemu i może za jakiś czas będę starać się o robienie CPE, ale to nie oznacza że znam ten język biegle. Raczej nie poczytałabym giaura w oryginalne i śmiem wątpić że ty też nie. I też znam języki obce, porozumiewam się bez problemu, z angielskiego mam bardzo duży zasób słownictwa ale to wcale nie świadczy że posługuję się biegle (jak native speaker) bo no nie wiem, wybacz, ale bez kursu czy mieszkania w danym kraju śmiem wątpić że znasz także mowę potoczną. I to aż w trzech językach, LOL. No i tutaj są dwie skrajne opinie ty uważasz że certyfikaty są niezbędne i nie masz pracy i candycotton która pracuje jako tłumacz a certyfikatu nie ma - ja przychylam się jednak w stronę candycotton, one nie są niezbędne. Po prostu są gwarantem i pracodawcy łatwiej jest wziąć kogoś z certyfikatem. Co nie oznacza że z automatu dostaje się po tym pracę Cytat:
dobrze mieć, ale bez tego też da się przeżyć. po prostu warto zrobić. ale nie umrzesz od braku. ---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2021 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Skoro nie umieją rozmawiać biegle w co najmniej 4 językach... To co to za wykładowcy. Umówmy się tak... Ja wiem co ja umiem, Ty wiesz co ja umiem, i obie jesteśmy zadowolone. ![]() Ale powiem Ci, że po części masz racje. Jeżeli czlowiek na bieżąco nie używa danego języka, to z czasem trudniej mu się nim porozumiewać, ja to widzę po sobie. Edytowane przez 201801022117 Czas edycji: 2011-08-27 o 15:28 |
|
|
|
|
#2022 |
|
Zakorzenienie
|
Przepraszam bajki o 20 latce która biegle posługuje się trzema językami obcymi a w życiu nie mieszkała za granicą i nie stać ją na kursy językowe, wsadź sobie tam skąd wyciągnęłaś ową wiedzę
|
|
|
|
#2023 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2024 |
|
Zakorzenienie
|
Ach no to wiadomo że pewne nazwy i pojęcia są zarezerwowane dla danych grup zawodowych. Ale chyba przyznasz mi że pewna pula słownictwa obowiązuje i jest ona zdecydowanie trudniejsza i dotyka szerszych dziedzin życia niż słownictwo na FCE
takie jest moje zdanie, że jest dużo zagadnień profesjonalnych. Na przykład z dziedziny medycyny
|
|
|
|
#2025 |
|
Konto usunięte
|
Kula w płot, bo gdzieś się tych języków jednak nauczyłam... Nie, nie na kursach. Tak, teraz nie stać mnie na kurs. Nie wiem po co mówić takie coś, nie wiesz gdzie mieszkałam, ani czemu mnie nie stać, więc o co chodzi?
|
|
|
|
#2026 |
|
Zakorzenienie
|
Sama nam płaczesz jak Pola Papierska że mieszkasz na wsi i pracy nie mo, a wyjechać nie możesz to o co ci chodzi
|
|
|
|
#2027 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
zazdroszcze ludziom znajacym doskonale jakis jezyk obcy, ja mialam w swym zyciu kontakt z czteroma, z czego jeden zostawilam dawno temu, dwa mam na poziomie podstawowym, a ostatni na takim se... moim problemem nie jest gramatyka, ale komunikacja .
|
|
|
#2028 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
+ jakiś w szkole i o, mamy 3
|
|
#2029 |
|
Zakorzenienie
|
w szkole państwowej i bez prywatnego kursu nauczysz się biegle władać językiem obcym?
no ok ewentualnie na filologii
|
|
|
|
#2030 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]()
|
|
|
#2031 |
|
Zakorzenienie
|
oj tam, historia pewnie naciągnięta lekko, w wieku 20lat nie ma się jeszcze ukończonej filologii nawet ;D
|
#2032 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Siarka40, hiszpański, włoski, angielski. Ze słuchu się nauczyłam, miałam dużo styczności z ludzmi mówiącymi w tych językach, więc człowiek słuchał i się uczył. Ale ja mówię, że potrafię mówić w tych językach... Z gramatyką hiszpańskiego u mnie jest słabiutko. Włoski też mi gdzieś ulatuje, a angielskim lepiej, ale ja bym chciała mieć jak najwięcej styczności z tym językiem. ![]() Nie no, dobra, niech Wam będzie. NIE UMIEM ŻADNEGO JĘZYKA OBCEGO. Po polsku też dobrze nie umiem mówić, wyszukiwarka mi podkreśla błędy, więc jakoś daję radę. Naprawdę, nie umiem żadnego jezyka obcego. Nie mam nawet matury. Edytowane przez 201801022117 Czas edycji: 2011-08-27 o 15:54 |
|
|
|
|
#2033 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
biegle, to polski znasz ;p
|
|
#2034 |
|
Zakorzenienie
|
No, White Cherry mnie uprzedziła
Nie ośmieszaj się więcej i nie nadużywaj słowa biegle po prostu znasz trzy języki obce (och ale wyczyn ) i na tym kończymy dyskusję.
|
|
|
|
#2035 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2036 |
|
Zadomowienie
|
Ja kończę filologię i nie powiedziałabym, że znam biegle ten język. Znam go b.dobrze, ale biegle...hmm...nie.
|
#2037 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
.
|
|
|
#2038 |
|
Konto usunięte
|
Jakoś nie czuję się ośmieszona... Może Ty poprostu dzięki temu czujesz się lepiej.
|
|
|
|
#2039 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No ale taka prawda, za od czegos sie zaczyna, jak ktos jest na poziomie CPE to przysiadzie ze slownikiem i zrobi w koncu. Tylko sie nie poddawac. Ktos na poziomie FCE zrobi najwyzej oczy jak 5zl. Takze rozumiem pracodawcow, jesli wymagaja papierka bo np. jedyna literatura, z ktorej mozna sie nauczyc obslugiwania maszyny(operowania pacjenta itp) jest po angielsku a nie wszystko beda dawac do tlumaczenia bo to kosztowne, lepiej zeby pracownik umial. Ja chce sie jakiegos poduczyc jeszcze, ale nie wiem jakiego xD uczylam sie juz niemieckiego, wloskiego, japonskiego i rosyjskiego. Z czego Wlochow nie znosze, Niemcy mowia po angielsku, japonski-w sumie po co? to bylo hobby, poza tym na to trzeba wiele lat, a rosyjski jest w cenie bardzo teraz... ale znowu pol swiata mowi po hiszpansku XD dylemat mam, ktos cos podpowie? |
|
|
|
|
#2040 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
(mi też zdarzają się czasem takie wpadki że aż wstyd )---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ---------- CANDYCOTTON BIERZ ROSYJSKI! ![]() tako mówię ja albo hiszpański, jak pasuje ci ta kultura - dla mnie to ona jest największą barierą.
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:46.

To byłoby świetnie, jednak pewnie jeszcze trochę poczekam.

Ale certyfikat dobrze mieć, jak się umie ten język i ma kasę, to warto zrobić. Choćby dla samej siebie.