|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Temat kolejnego wątku to: | |||
| Coraz wyżej główkę podnosimy, a jutro na plecki się obrócimy. |
|
2 | 3,13% |
| W roli mamy się spełniamy, mocno dzieci swe kochamy |
|
12 | 18,75% |
| Gaworzą Nasze dzieci - Boże jak ten czas leci ! |
|
8 | 12,50% |
| Każde dziecko się uśmiecha - co jeszcze Nas pięknego czeka ?! |
|
8 | 12,50% |
| Wakacyjne dzieciaczki się dobrze rozwijaja i jesień pięknie witają |
|
4 | 6,25% |
| .Letnie dzieci usmiechy posylaja, a ich mamy z dumy pekaja |
|
4 | 6,25% |
| Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki. |
|
22 | 34,38% |
| Podnoszę główkę, uśmiecham się, bo duży zuch już ze mnie jest |
|
0 | 0% |
| Uśmiech tu, uśmiech tam, bo wesołą mamę mam. |
|
1 | 1,56% |
| Główka pracuje, uśmiech raduję, nasze maluszki rosną jak tuje |
|
3 | 4,69% |
| Głosujący: 64. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#541 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011
ja małemu na łuszczącą skórę na głowie dawałam oliwkę a na buzię normalnie tą emulsje Emolium.
dzisiaj kupiłam kolejne buty
|
|
|
|
#542 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011
Cytat:
Teraz drzemie w wózku ale pojękuje. W poniedziałek skończy miesiąc i zaczniemy dawać Sab, może pomoże
|
|
#543 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż doskonale zdaję sobie sprawę, że za dwa tygodnie ten nowy okres będę uważać za najcudowniejszy, a za 3 miesiące - ten z kolei Czyli po prostu trzeba chłonąć każdą chwilę ze swoim dzieckiem póki trwa!!! ![]() Co do drugiego, to chyba Ty jesteś normalna, a ja wariatka Bo większość mam śpi z dziećmi po porodzie lub przynajmniej tuż obiok nich. Ja zawsze w teorii chciałam, żeby Tymek spał osobno, we własnym łóżeczku, od początku. Bo marzyło mi się, aby nasze małżeńskie łóżko zawsze było tylko małżeńskim, a nie rodzinnym ![]() Wszyscy mówili, że taka jestem mądra, póki dsziecka nie ma na świecie i że nie wytrzymam. Poza tym, że to lepiej dla dziecka, wygodniej (karmienie) i bezpieczniej (a tu akurat uważam, że mniej bezpiecznie) jest, jak dziecko tuż obok leży. Dużo mam pisze, że śpi z dziećmi bo lubi. I to do mnie przemawia. Że to właśnie mamy potrzebują tej bliskości bardziej niż dzieci Bo noworodek, który nie nauczył się spania z rodzicami, nie będzie wiedział że mu czegoś brakuje, nie będzie odczuwał żadnej straty itp, bo to dla niego norma, że ma swoje łóżeczko. No i faktycznie, po porodzie przekonałąm się co do jednego. Tej pierwszej nocy, jak go odłożyliśmy do spania, to serce mi się rozdzierało jak miałam go zostawić w tym wielkim łóżeczku i odejść z pokoju. I gotowa go byłam zabrać w każdej sekundzie i już na zawsze z nim spać (a mężą wywalić na kanapę ). Ale włąśnie mąż mi przypomniał co planowałam podczas ciąży i co zawsze sądziłam o spaniu z dzieckiem i faktycznie dotarło do mnie, że ja chcę go zabrać do swojego łóżka nie dla jego dobra, tylko dla zaspokojenia WŁASNEJ POTRZEBY bliskości z nim. Że to JA chcę go czuć wąchać całą noc, a nie on mnie Oczywiście i tak chciałam nadal go wziąć, ale mąż mnie siłą odciągnął A potem już poszło... ![]() No i my z Tymkiem nie będziemy spać i bardzo się cieszę że mi się jednak t oudało. Natomiast w pełni rozumiem mamy które śpią ze swoimi szkrabami i też uważam że mają rację. Bo w tej sytuacji chyba w ogóle trudno mówić o racji czy właściwej postawie. To nie podręcznik, tylko uczucia i emocje i każda mama i kzde dziecko powinni robić to co im serce dyktuje aAle się rozpisałam... Sorki ![]() Cześć śliczności Cytat:
![]() A my właśnie wróciliśmy ze spacerku w moim ukochanym warszawskim parku. tzreba było najpierw dojechać samochodem, a potem dopiero spacerować. A dla nas to wszystko są pierwsze razy i mieliśmy mnóstwo radochy I wiecie co, jak wariatka zadzierałam nos do góry, cała dumna, że spacerujemy z NASZYM SYNEM ![]() A Tymek spał i spał i spał...
|
|
#544 |
|
Zakorzenienie
|
Brumek podoba mi się Twoje podejście do spania...i prawda jest w tym co piszesz : "Bo noworodek, który nie nauczył się spania z rodzicami, nie będzie wiedział że mu czegoś brakuje, nie będzie odczuwał żadnej straty itp, bo to dla niego norma, że ma swoje łóżeczko." - u mnie się to sprawdza. W szpitalu spałam tylko z mała i w 1 dobie, bo mąż chciał, ale potem odkładałam mała do łóżeczka ( zdarzało się nad ranem że przysypiałam przy karmieniu w pierwszych tyg) i mała nie ma problemów ze spaniem we własnym łóżku, mam wrażenie że nawet jej tam super wygodnie bo się rozłoży jak żaba
a TY jak sobie radzisz ze wstawaniem nad ranem?! Tymuś płaczę?A o szefa mi chodziło, ze boroczek chory tyle zrobił a teraz zdrowia nie ma...Jacieeee Ja tez staram się odbijać i wiem, że jak moja nawet po odbiciu mieli językiem tzn, że jeszcze jej coś siedzi i daję ja na kolano na brzuszek i zazwyczaj odbija ponownie, albo uleje serkiem...ja czytałam dużo o zaparciach i o kolce, bo to są dwie różne sprawy. Poczytaj w internecie Moja królewna sobie widzę pozwala coś... od 14:30 do teraz śpi, a w nocy kto będzie spał
|
|
|
|
#545 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#546 |
|
Zakorzenienie
|
mój mały w dzień b.mało śpi
Olivier ciągle spał a ten głównie płacze bo chce być na rękach ogólnie zupełnie inny niż pierwszy![]() z pozytywów to że o wiele szybciej się rozwija i szybciej rośnie jest o wiele silniejszy niż Olivier w jego wieku
|
|
|
|
#547 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A myślicie, że jeśli Mały ma miesiąc to jest szansa go jeszcze do łóżeczka przyzwyczaić? Bo on w swoim dwa razy leżał czy spał. Dziś nawet próbowałam go tam uśpić, ale brzuszkowe dolegliwości sprawiły, że się poddałam Śpi ze mną w nocy, w dzień na kanapie albo w wózku. Wcześniej mi to odpowiadało ale teraz chcę męża z powrotem ![]() W ogóle to czy dziecko powinno w dzień spać w łóżeczku, jeśli w nocy tam śpi??? No wiecie, żeby mu się nie poprzestawiało kiedy dzień a kiedy noc. Poradźcie coś ![]() Edit. teraz wyczytałam, że może mieć zaparcia przy MM jak za mało pije. Może to faktycznie u Nas powód, bo zauważyłam, że jak mu podam wodę to pierdzi. Ile taki Maluszek powinien pić dziennie. Mój wypija jakieś 80-100ml wody z glukozą przez dobę. Tyle mówiła lekarka, ale to jak Domiś miał niecałe dwa tygodnie. Może w te upały więcej mu dawać????
Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba ... Dominik Edytowane przez jacieeeee Czas edycji: 2011-08-27 o 19:09 |
|
|
|
|
#548 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej kobitki jestem w szpitalu bo wody mi odeszły, czynności jako takiej jeszcze nie ma chociaż nieregularne skurcze są
na razie jest fajnie trzymajcie kciuki za telika ooooo skurcz
|
#549 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
#550 |
|
Zakorzenienie
|
Jacieee przestawić na pewno się da, ale cierpliwość cierpliwość i cierpliwość. Trzeba mu uświadomić, że łóżeczko to fajna sprawa i fajnie będzie w Nim miał
Ja nie raz daję w dzień do łóżeczka mała, gdy np wiem, że będę coś robiła w sypialni - ogarniała.A tak to przed spaniem rytułał i wie że potem znajdzie się w łóżeczku w którym ma kocyk który jest tylko w łóżeczku i go stamtąd nie ruszam.Kurcze nie wiem co mam Ci doradzić wiem, ze na pewno po którymś razie kiedy go odłożysz do łóżeczka to będzie wiedział, że to jego...no i ja nie podnoszę małej na każde jej stękanie jak się jej coś odwidzi, tylko głaszczę po główce i ciiiiiiiii bądź karuzelę włączam, ale żeby była sama melodia anie żeby jej fiurgało nad głową miśki.Ja widze rożnicę taką między zaparciami, ze zaparcia to stolec jest twardy i przy baczku czy przy stolcu jest placz a kolka to sam płacz |
|
|
|
#551 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#552 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Muszę zacząć nad tym pracować. Też nie podnoszę Dominika za każdym jęknięciem, tyle że u Nas stękanie jest przeważnie zapowiedzią brzuszkowego płaczu.Stolec u Nas mięciutki, ale dziś go nie było a prężył się i czerwienił. No i bączki ledwo idą. Chyba to bardziej na zaparcia. Troszkę podczytuję teraz różności na necie i spróbuję więcej dawać pić.
|
|
#553 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#554 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
|
|
|
#555 | |
|
Zadomowienie
|
Oooo no to prawie finiszujemy z porodami. Telik!!! Do dzieła!!!!
Cytat:
A co do zachęcenia malucha do leżenia w łóżeczku, to proponuje położyć go tam i przez chwilę zabawiać, włączyć karuzelkę, żeby polubił to miejsce. Dodatkowo, jeżeli nie chce aktualnie tam spać, to niech zaśnie gdzie lubi, a następnie przenieś go tam, niech śpi i niech obudzi się w łóżeczku. Od razu podpowiadam, że mi najwygodniej żeby Ida zasnęła na rożku, jeżeli np leżymy razem na łóżku, bo później w tym rożku potrafię ją na tyle delikatnie przenieść do łóżeczka, żeby się nie obudziła. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#556 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Trzymam ![]() Mój TZ dziś dołączył do grona świrujących, powinien skończyć pracę o 15, napisał smsa że będzie późno, telefonu nie odebrał tylko napisał że nie może rozmawiać bo prowadzi ![]() Faktycznie, pisać wtedy łatwiej Smutno mi. Tak było kiedyś, dawniej że mu się szwędacz włączał ale już dawno ( i całą ciążę) nic takiego się nie zdarzyło
|
|
|
|
|
#557 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#558 |
|
Zakorzenienie
|
Brumku tak jest, bo widze ze ja potrzenuje tej bliskosci, bo Agatek spokojnie zasypia po kąpieli we własnym łóżeczku, nie śpi z nami codziennie, ale czasem ją zabieram, a opracowaliśmy już taką metodę, ze jednocześnie ją czuje i przytulam sie do męża
![]() Myśle, ze to może przez to, ze nie karmie i brakuje mi tej bliskości Telik
Edytowane przez Scio Czas edycji: 2011-08-27 o 20:30 |
|
|
|
#559 |
|
BAN stały
|
Telik trzymam kciukasy!!!
Oby dalej było tak fajnie
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#560 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#561 |
|
Zakorzenienie
|
Nie daję rady psychicznie.
Pożarłam się z tz. Po powrocie ze spaceru Sara tak wyła, nie mogłam ogarnąć co jej dolega. Pół godziny to trwało. Pić nie, jeść nie, na rękach też źle, ubrana w samego pampka bo gorąc... Zanosiła się płaczem. Z bezsilności zadzwoniłam do tz kiedy będzie, bo już nie daję rady. Usłyszałam że za 2 godziny. Skwaszona coś odburknęłam w stylu "to super". Dodam, że po całych dniach go nie ma minimum 12 godzin. Albo jest jak kąpiemy mała, albo sama kąpię. Za chwilę wpada za kilka minut do domu z mordą do mnie jak mogę sobie z dzieckiem nie radzić. I jakim prawem przy niej wyję, i Źle ją trzymam na rękach bo kręgosłup za bardzo wisi w dole..takie rzeczy na co dzien słyszę, mimo że jest w domu tyle co rano. Wiecie jak na mnie patrzył, tak z pogardą, jakbym miała krzywdę dziecku zrobić. Jak ja się teraz czuję? Jak inkubator- to raz. Najważniejsze jest dla niego dziecko, i to zrozumiałe, ale ja jestem u niego całkowicie na boku odkąd urodziłam. Ciągle słyszę co robię nie tak. Nawet w nocy jak nie płacze to każe mi do niej zaglądać. Pokłóciliśmy się i wyszedł do swojej ✂✂✂anej roboty. Pewnie dokończymy jak wróci. Wg niego nie mam prawa na nic narzekać. I jak chce to możemy się zamienić- jak będę zapierdalać a on z dzieckiem siedzieć. Jest mi bardzo ciężko-nie mam pomocy, o teściowej szkoda gadać, jakoś się nie rwie. Jak wiecie Sara nie śpi po całych dniach, w wózku na dworze trochę śpi ale muszę non stop chodzić, nawet w taki upał nie mogę usiąść w ogrodzie, bo samo bujanie jej nie urządza, zaraz się wybudza. Jak ja mam się cieszyć macierzyństwem? Tylko tutaj mogę się do Was wyżalić. Staram się jak mogę, a ciągle słyszę ponaglenia i dobre rady. I żyję nadzieją że mała zacznie spać a ja odpocznę. Kocham Sarę nad życie, ale w takich chwilach mam ochotę uciec daleko stąd. Ze łzami w oczach ją teraz wykąpałam i narazie śpi. Ja siedzę lepię się z brudu i potu i łez. |
|
|
|
#562 |
|
Zakorzenienie
|
Paticzku
![]() Jak tak krzyczy to moze spróbuj jej dać viburcol, może pomoże
|
|
|
|
#563 |
|
Zakorzenienie
|
Wsadziłam ją w chustę i śpi
Patik a może byś i ty jakoś wypróbowała chustę ???? |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#564 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale przecież tż mi nie pozwala On jest dobrym człowiekiem, ale czasami jest okropny, nie do zniesienia, mam go ochotę stłuc po mordzie z nerwów. o przypomniało mi się, że jutro mam imieniny. "Za✂✂✂isty" dzień się w takim razie zapowiada coś czuję..... bo tz pewnie nawet nie pamięta.Bo po co Edytowane przez patik87 Czas edycji: 2011-08-27 o 21:28 |
|
|
|
|
#565 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#566 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozumiem Cię doskonale. Według niektórych mężczyzn jesteśmy po to, by nie mieć już swojego życia, tego, które było przed urodzeniem dziecka. Mamy wszystko wiedzieć, znać każdy krzyk dziecka, wiedzieć o co mu chodzi ( Patik uwierz mi - mój Igor ma już ponad 2 m-ce a ja dalej NIE POTRAFIĘ wykminić o co mu chodzi, gdy się drze...) I jak tu się cieszyć macierzyństwem z rozdartym dzieckiem, które ma wszystko wokół siebie zrobione, a i tak jest krzyk, rozwścieczonym nie wiadomo o co tż-tem, teściówką, teściem, u boku? - NIE DA SIĘ. Początki są tak za✂✂✂iście trudne, że naprawdę czasami człowiek ma ochotę wyjść, zostawić za sobą cały ten sajgon i odetchnąć chwilę świeżym, spokojnym powietrzem. Ja też czekam aż będę przesypiać wraz z dzieckiem całe noce... Ale pamiętaj, czas mija...Sarcia z każdym dniem będzie coraz bardziej świadoma. Ja wiem, że każdy dzień z takim maluszkiem jest piękny, ale człowiek po prostu czasem nie wyrabia... W każdym razie jestem z Tobą! TELIK MOCNE MOCNE MOCNE MOCNE KCIUKI!!!!!!! DAJESZ MALEŃKA! A ja byłam dziś z młodym u pediatry, bo ten ochrypnięty głos bardzo mnie martwił. No i wyszło, że czysto w oskrzelach, gardło, nos ok... W sumie nie wiadomo skąd ten głos. Dostał calcium syropek. |
|
|
|
|
#567 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
U nas dzisiejszy dzien b.marudny. Szymek non stop wisial na cycku, takze czuje sie zupelnie wydojona Ale jak potrzebowal, to mu nie bede odmawiac. Aaa i nauczylam sie wiazania chusty w koale i wiecie co, bardziej mi sie to wiazanie podoba niz kieszonka
|
|
|
#568 |
|
Zakorzenienie
|
Pamiętacie jak Beatka wymyśliła konkurencje jak już każda z nas urodzi, np - najdłużej przeterminowana, najszybszy poród, największa ilość szwów, poród idealnie w dzień terminu ? fajne to było. Może pomyślimy o takim oficjalnym podsumowaniu jak już Aga, telik i Brida urodzą?
|
|
|
|
#569 |
|
Zakorzenienie
|
Marina suuuuuuuuper, że z małym wszystko w porządku
|
|
|
|
#570 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Bardzo smutne to co piszesz ![]() Twój Tż pewnie tak mówi pod presją, bo sam pewnie nie daje rady, ale po co takie dołujące słowa ((Dla mnei i tak jesteś bardzo cierpliwa i silna, nie każda mamuśka potrafi tyle przejść i iść dalej co Ty. Ja wiem, że Sarka któregoś dnia wstanie z uśmiechem na twarzy i zaśnie jak będziesz Ty chciała i odpoczniesz... Jeżeli twój mąż taki mądry, to weź zakup sobie ta chustę, po co masz się denerwować ? On z tego co piszesz to i tak więcej czasu jest w pracy. Bo skrytykować jest bardzo łatwo, natomiast pochwalić i dac dobrą radę to nie każdemu łatwo przychodzi. Zbuntuj się, tak jak on się buntuje tylko, że on ma gdzie "uciec" do pracy, a Ty musisz być przy Sarce. On pewnie dużo rzeczy nie widzi i dlatego wymaga od Ciebie tego czego wymaga. Gadanie, że masz iść zapierd** do pracy, a on będzie z mała nie mają znaczenia, bo przecież i tak , tak nie będzie ![]() Broni się w ten sposób, że on też "coś" robi... Aj moja kochana ![]() Sarciu posłuchaj ciotek, daj mamusi troszeczkę odpocząć Popłacz sobie, to czasem przynosi ulgę... Jestem z Tobą !! Czemu faceci czasem tak gwałtownie reagują na zmiany (TELIK to co przyjaciółka się ździwi ![]() Cytat:
Edytowane przez zanetaa88 Czas edycji: 2011-08-27 o 21:46 |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:52.

śpi do teraz od 14:30 - ale z przerwami 5minowymi.
Bo większość mam śpi z dziećmi po porodzie lub przynajmniej tuż obiok nich. Ja zawsze w teorii chciałam, żeby Tymek spał osobno, we własnym łóżeczku, od początku. Bo marzyło mi się, aby nasze małżeńskie łóżko zawsze było tylko małżeńskim, a nie rodzinnym
I wiecie co, jak wariatka zadzierałam nos do góry, cała dumna, że spacerujemy z NASZYM SYNEM
tyle zrobił a teraz zdrowia nie ma...
Olivier ciągle spał a ten głównie płacze bo chce być na rękach