Różnice materialne. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-27, 15:27   #1
straszaczka
Raczkowanie

Różnice materialne.

Witam!
Jestem w związku już prawie 1,5 roku. Kocham mojego chłopaka, ogólnie jest dla mnie jak anioł ale.. No właśnie. Jedyna rzecz, która mnie męczy to kwestia pieniędzy. Jak przyjeżdżam do niego, to czuję się jak w innym świecie. Wszystko nowoczesne, zrobione przez kogoś. Luksus pełną parą - rzecz, której u mnie nie widać, nie słychać. Nie jestem zazdrosna, doceniam to co moi rodzice osiągnęli, podziwiam tatę, że potrafi się odnaleźć niemal w każdej sytuacji i zawsze sam coś wykombinuje. U mojego chłopaka tego nie ma. Wczoraj gdy ręcznie myłam trzy talerze spotkałam się z ogromnym zdziwieniem - "Bo przecież jest zmywarka". Aranżację przy oczku wodnym stworzył pewien facet. Jego tata zawsze musi mnie w rozmowie jakoś "uszczypnąć", często powtarza, że był tu, tam.. A mój tata rok temu po raz pierwszy ujrzał polskie morze.. Czuję się u nich czasami jak kosmitka, mimo, że bardzo lubię mamę mojego chłopaka. My żyjemy raczej skromnie, jak większość ludzi - raz są pieniądze, a raz ich nie ma. Moja mama natomiast często powtarza, że kiepsko dopasowaliśmy się "finansowo", a najbardziej ją wkurzało, że zazwyczaj musiałam płacić sama za siebie. Ja wiem, że facet-skąpiec to nie jest spełnienie jej wizji przyszłego zięcia, lecz chyba nie wzięła pod uwagę, że to nie on zarabia, lecz jego tata. Absolutnie nie zamierzam tłumaczyć mojego TŻ i wybielać go czym się da. Powoli myślę o studiach i chciałabym zamieszkać z chłopakiem.. Ale często myślę, jak to będzie. Ja pójdę do pracy, a on nie, bo nie będzie musiał. Wiem, wiem.. Kiedyś i TŻ ruszy tyłek do roboty. Mi naprawdę niewiele potrzeba, przywykłam, że żeby coś osiągnąć lub sobie kupić muszę sobie na to zapracować. Boję się, że kiedyś ta różnica materialna doprowadzi do rozpadu naszego związku..
straszaczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-27, 15:33   #2
keira2008
Rozeznanie

Dot.: Różnice materialne.

Wybacz, ale dla mnie ta sytuacja jest dziwna. Przejmujesz się jego sferą materialną, ale przecież w związku nie o to chodzi? Ważna jest miłość, uczucie, bycie razem na dobre i złe. Pomaganie sobie wzajemnie itp. Więc po co patrzeć na materializm?
To nie jest najważniejsze. Jego rodzice są dobrzy wobec ciebie, lubicie się, więc się tylko cieszyć że wspomogą was finansowo.

keira2008 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-27, 15:44   #3
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Moja mama natomiast często powtarza, że kiepsko dopasowaliśmy się "finansowo", a najbardziej ją wkurzało, że zazwyczaj musiałam płacić sama za siebie.
- jak dla mnie na początku związku to zupełnie normalne, że każdy za siebie płaci, co ma do tego, że zarabia dużo jego ojciec??? Jego rodzice są dla ciebie mili, nie podkreślają różnicy majątkowej, prawda? To w czym jest problem? No różni was status finansowy, ale to może, jednak nie musi być powód do rozstania.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-27, 15:51   #4
straszaczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
- jak dla mnie na początku związku to zupełnie normalne, że każdy za siebie płaci, co ma do tego, że zarabia dużo jego ojciec??? Jego rodzice są dla ciebie mili, nie podkreślają różnicy majątkowej, prawda? To w czym jest problem? No różni was status finansowy, ale to może, jednak nie musi być powód do rozstania.
Ale mnie też to wcale nie przeszkadza! Tylko moi rodzice, a właśnie mama bardzo to krytykowali. Tak, rodzice chłopaka są dla mnie mili. Czasami jego tata dziwnie się zachowuje, podkreśla, że był i tu i tam.. I przecierał oczy ze zdziwienia, gdy opowiadałam, że mieliśmy jednodniowy wypad nad morze itd. Było kilka takich sytuacji, jak dla mnie niefajnych.
Stary 2011-08-27, 16:00   #5
madana
Zakorzenienie

Widać, że dla ojca chłopaka pewne rzeczy są czymś oczywistym, na pewno nie sugerowałabym się jednak zdaniem matki. Bo krytykowała niby dlaczego???
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-27, 16:01   #6
arcydiablica
Raczkowanie

Brrrr. Też mam podobną sytuację. U mojego TŻta wszystko jest takie... nowe, luksusowe i w ogóle. Ja mieszkam na wsi (tylko w czasie wakacji) no i wiadomo - u mnie: ognisko, namiot, kuchnia polowa itd. U niego - grill, basen, albo wyjazdy na działkę ...
Generalnie mi to nie przeszkadza, TŻ wyplenił ze mnie te głupie myśli typu: "matko, co on sobie o mnie pomyśli, mieszkam na zadupiu?!"

Ale np. jestem trochę.. hmm, zbita z tropu, gdy jestem u Niego i np. muszę wyrzucić niedokończony posiłek do kosza na śmieci :P. Normalnie boli mnie serce. :P A gdy raz zobaczałam, jak TŻ wyrzucił pół bochenka chleba, to mi szczęka opadła :P. Nie krytykuję Go, wiem, w mieście zazwyczaj chyba tak się robi, ale u mnie kwestia jedzenia jest zupełnie inna, nigdy nic sie nie marnuje, bo czego nie zjemy my, zjedzą zwierzęta no i.. dziwnie tak
Dokąd tak biegnie, czy nie jest zmęczona.
Ależ nie, tylko trochę, bardzo, nic nie szkodzi..."

_________

cząstka mnie.
arcydiablica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-27, 16:02   #7
Navika
Raczkowanie

Cóż, a ja Ciebie rozumiem. I to nie chodzi o pieniądze, bo wiadomo - w życiu raz są, raz ich nie ma tylko o podejście do nich, do rzeczy materialnych i do pracy. Ja mam podobnie. Mój TŻ też pochodzi może nie z super bogatej rodziny, ale takiej, ze zawsze na wszystko ich było stać i przez to ma ogromne problemy z usamodzielnieniem się. Bo boi się, że jak wyprowadzi się od mamy to sobie nie da rady, bo zarabiając niecałe 2tys. zł nie będzie go stać od razu na wszystko. Od kiedy wreszcie zaczął pracę i tak jest lepiej bo dociera do niego powoli, że nie zawsze ma się wszystko od razu i że na te "marne grosze" trzeba się napracować, a w dorosłym życiu nie ma nic za darmo. I tak ja jestem samodzielna pracując po nocach na produkcji i mieszkając w akademiku, a on nie chociaż zarabia 2 razy tyle co ja, ma 2 lokaty i pieniądze z polisy po babci, ale stale boi się zrobić tego kroku i wyprowadzić, bo jak umowa mu się skończy to "nie pójdzie do pracy w barze za grosze" Poza tym ostatnio stwierdził że "ma problem z marzeniami" - chodzi o to, że wszystkie rzeczy które da się kupić kupuje od razu jak ma ochotę i nawet się nimi nie cieszy. Teraz na potęgę chce mi kupować ciuchy itp., bo nie wie co mógłby kupić sobie, a staje się to wkurzające bo ja nie jestem biedną sierotką i nie muszę mieć wszystkiego. Ale on tego nie rozumie. Obawiam się też, że jak pojawią się dzieci to będzie chciał dać im "wszystko", a dzieci wcale nie potrzebują mieć "wszystkiego", wręcz przeciwnie - lepiej nauczyć je, że nie zawsze w życiu ma się to czego się chce.
My jesteśmy już ponad 3 lata ze sobą i powoli po wielu rozmowach i doświadczeniach życiowych TŻ zaczyna pewne kwestie dostrzegać (np. to, że powinien już dawno się usamodzielnić).
Ja na Twoim miejscu nie pisałabym się na mieszkanie z nim za pieniądze jego rodziców. Jak ich stać, żeby go utrzymywać na studiach - ok, ale niech mieszka sam albo ze znajomymi, bo prędzej czy później wyjdą z tego jakieś nieporozumienia - bo Ty pracujesz na trzy zmiany, a on nawet po kolacji nie pozmywał itp. Jak się zaczyna wspólne życie to na własny rachunek i własną odpowiedzialność - trakie jest oczywiście tylko moje zdanie, ale przekonałam się na przykładzie kilku znajomych par, ze życie na utrzymaniu rodziców to tylko "zabawa w dom". A poza tym jak sam zazna pracy, zobaczy, jak ciężko trzeba pracować, żeby zarobić i ile kosztuje utrzymanie to dopiero zacznie szanować pieniądze i wiele rzeczy dla Ciebie oczywistych zrozumie.
Navika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-27, 16:14   #8
straszaczka
Raczkowanie

Cytat:
Widać, że dla ojca chłopaka pewne rzeczy są czymś oczywistym, na pewno nie sugerowałabym się jednak zdaniem matki. Bo krytykowała niby dlaczego???
Sama nie wiem.. Porównuje chyba mojego tatę do TŻ.

---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ----------

Cytat:
Napisane przez arcydiablica Pokaż wiadomość

Ale np. jestem trochę.. hmm, zbita z tropu, gdy jestem u Niego i np. muszę wyrzucić niedokończony posiłek do kosza na śmieci :P. Normalnie boli mnie serce. :P A gdy raz zobaczałam, jak TŻ wyrzucił pół bochenka chleba, to mi szczęka opadła :P. Nie krytykuję Go, wiem, w mieście zazwyczaj chyba tak się robi, ale u mnie kwestia jedzenia jest zupełnie inna, nigdy nic sie nie marnuje, bo czego nie zjemy my, zjedzą zwierzęta no i.. dziwnie tak
U mnie np. co niedzielę jest obiad. U TŻ nie ma. Jeżdżą do lokalu i zostawiają tam sporą kasę (wiem, bo jego siostra opowiadała raz). Strasznie nieswojo czuję się wtedy w takich tematach.
Stary 2011-08-27, 16:18   #9
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Jak dla mnie to też normalne, wręcz pożądane.
Moim zdaniem źle świadczą o Twojej mamie jej oczekiwania, że chłopak będzie Cię finansował i za wszystko płacił. Chyba, że coś źle zrozumiałam.

---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ----------

Cytat:
Napisane przez straszaczka Pokaż wiadomość
U mnie np. co niedzielę jest obiad. U TŻ nie ma. Jeżdżą do lokalu i zostawiają tam sporą kasę (wiem, bo jego siostra opowiadała raz). Strasznie nieswojo czuję się wtedy w takich tematach.
To chyba kwestia nawyków. My z mężem też z reguły w weekendy jadamy na mieście, bo szkoda nam dnia na gotowanie obiadu.

Mam wrażenie, że sama sobie wkręcasz, że "jest dziwnie" podświadomie porównując się, co jest zupełnie niepotrzebne.
Ciesz się towarzystwem TŻta, poznawaj go i przede wszystkim zwracaj uwagę na to, co do siebie czujecie.

Edytowane przez wika82
Czas edycji: 2011-08-27 o 16:19 Powód: dopisek
wika82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-27, 16:23   #10
straszaczka
Raczkowanie

Navika! Trafiłaś w sedno! Nie potrafiłam ułożyć słów by potrafiły wyrazić to, co naprawdę chciałam z siebie wydusić. Właśnie. Boję się, że właśnie takie "zejście na ziemię" mojego TŻ mogłoby popsuć, to co już zbudowaliśmy. On zawsze tak ładnie opowiada o naszym wspólnym, studenckim życiu, lecz totalnie ominął fakt, że będę pracować i nie będzie leniuchowania, tak jak to sobie wyobraził. Mówiłam mu już o tym ale chyba nie dociera.

---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ----------

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość

To chyba kwestia nawyków. My z mężem też z reguły w weekendy jadamy na mieście, bo szkoda nam dnia na gotowanie obiadu.
Masz rację. Jestem przyzwyczajona do swojego życia i wszystkie inne to dla mnie "nowości". Moi rodzice zawsze powtarzali, że trzeba oszczędzać i dlatego wydaje mi się, że taki coniedzielny obiad w lokalu to rozrzutność. Ale co dom, to inny zwyczaj.
Stary 2011-08-27, 17:22   #11
arcydiablica
Raczkowanie

Cytat:

Oooch, skądś to znam .

_________

cząstka mnie.
Stary 2011-08-27, 17:26   #12
przekora
Zadomowienie

A ja autorko wątku Cię doskonale rozumiem, choć u mnie wygląda to troszkę inaczej.

Jeśli chodzi o rodziny, nie ma takiej sytuacji, obie żyją na równym poziomie. Lecz jeśli chodzi o samego partnera, który zarabia 4 razy więcej ode mnie to czasem naprawdę bywa przykre. Nie dlatego, że mu w jakiś sposób zazdroszczę, ale głównie dlatego, że mieszkamy razem i widzę ile serca wkłada w nasze mieszkanie ... to kupi to, to to, to gdzieś mnie zabierze, to kupi prezent, ja nie zawsze mogę mu się odwdzięczyć. I choć nie wywyższa się w ten sposób i nie obnosi z tym, to czasem czuję się "gorsza".

każdy ma swoje zdanie - licz się z tym
każdy ma swój gust - pamiętaj

dziękuję

Patrycja - miło mi
przekora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-27, 17:48   #13
monilkaa
Zakorzenienie

A ja Cię Autorko rozumiem. Mój ex Tż (a raczej jego rodzice) był obrzydliwie bogaty. Moja rodzina ma sytuację taką o, przeciętną. Szału nie ma, ale też niczego mi nie brakuje. U niego-w każdym pokoju plazma wielkości okna, DVD, sriwidi, wszyscy osobne komputery, 3 samochody, gosposia, łazienka wielkości pawilonu handlowego, wanna masująca, rąbiąca kawę i prasująca... Pełen wypas. Fajnie, nie pogardziłabym w przyszłości takim mieszkankiem, ale jak tam przyjeżdżałam to czułam się mega nieswojo. Gorzej. Szczególnie gdy ze wszystkich stron spoglądały na mnie fotografie z różnych zakątków świata. Ex jako chińczyk, ex opala się na Kubie, ex z Tajką, ex na Sri Lance... W dodatku do tego dochodziło nieszanowanie pieniędzy. Zgubił kiedyś portfel z 400 zł, na co tylko machnął ręką. Ja bym chyba umarła z żalu W dodatku głupio się czułam jak zostawaliśmy sami, budziłam się rano, wchodzę do kuchni, a tam śniadanie zrobione przez gosposię. Nie można było normalnie zjeść, porozmawiać, bo ciągle kręciła się (obca dla mnie) kobieta.
Różnice materialne to może być problem, ale znacznie lepiej je po prostu olać. Z tym się nic nie zrobi.
Stary 2011-08-27, 18:24   #14
201803080934
Konto usunięte

Cytat:
to jest zwykłe marnotrawstwo i nieszanowanie pieniędzy mój tż, mimo że nie srają forsą, też często marnował jedzenie [ale nie w taki bezczelny sposób jak wywalanie połowy jedzenia do kosza ] i stanowczo wyjaśniłam mu, żeby tego nie robił.
nie cierpię takich ludzi, którzy nie szanują tego co mają, bo mogą sobie kupić drugie

a jeśli chodzi o to, kto powinien płacić, to sprawa jest prosta - płaci ten, kto zaprasza. jak się para umawia razem, to mogą zapłacić na pół.
ale ja osobiście nie chciałabym, żeby mój facet musiał wysupływać ostatnie grosze żeby pójść ze mną do kina, podczas gdy ja mogłabym zaprosić do kina cały pluton wojska i dobrze, że mój tż też tak nie uważa i często to on za mnie płaci, bo mnie po prostu nie stać.
201803080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-27, 18:43   #15
cukier_bialy
Raczkowanie

Cytat:
Wszystko nowoczesne, zrobione przez kogoś. Luksus pełną parą - rzecz, której u mnie nie widać, nie słychać. Nie jestem zazdrosna, /.../Aranżację przy oczku wodnym stworzył pewien facet.
Cytat:
Jeżdżą do lokalu i zostawiają tam sporą kasę (wiem, bo jego siostra opowiadała raz).
Cytat:
Napisane przez monilkaa Pokaż wiadomość
Mój ex Tż (a raczej jego rodzice) był obrzydliwie bogaty. /.../ U niego-w każdym pokoju plazma wielkości okna, DVD, sriwidi, wszyscy osobne komputery, 3 samochody, gosposia, łazienka wielkości pawilonu handlowego, wanna masująca, rąbiąca kawę i prasująca/.../ Gorzej. Szczególnie gdy ze wszystkich stron spoglądały na mnie fotografie z różnych zakątków świata. Ex jako chińczyk, ex opala się na Kubie, ex z Tajką, ex na Sri Lance... /.../ wchodzę do kuchni, a tam śniadanie zrobione przez gosposię.
Rzeczywiście, ten dobrobyt to koszmarna sprawa....nie życzę nikomu
cukier_bialy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-27, 18:46   #16
arcydiablica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Grin Pokaż wiadomość
to jest zwykłe marnotrawstwo i nieszanowanie pieniędzy mój tż, mimo że nie srają forsą, też często marnował jedzenie [ale nie w taki bezczelny sposób jak wywalanie połowy jedzenia do kosza ] i stanowczo wyjaśniłam mu, żeby tego nie robił.
nie cierpię takich ludzi, którzy nie szanują tego co mają, bo mogą sobie kupić drugie

(...)

No dooobra, może to nie była połowa, tylko połowa połowy . Chodziło mi raczej o sam motyw chleba wyrzucanego do kosza , bo mnie za coś takiego by w domu zatłukli naśmierć. :<

_________

cząstka mnie.
Stary 2011-08-27, 19:10   #17
201803080934
Konto usunięte

Cytat:
No dooobra, może to nie była połowa, tylko połowa połowy . Chodziło mi raczej o sam motyw chleba wyrzucanego do kosza , bo mnie za coś takiego by w domu zatłukli naśmierć. :<
ja też bym zatłukła bo nawet mniej świeży chleb da się wykorzystać, do grzanek, zupy chlebowej, tostów, chleba/bułeczki w jajeczku, można zrobić bułkę tartą i inne.
marnowanie jedzenia, to marnowanie jedzenia. połowa połowy, to też jedzenie. oczywiście zależy jakie, bo nie zlewam resztek zupy do garnka, ani też papki z ziemniaków polanych obwicie sosem zmieszanych z resztkami surówki nie przechowuję na później. ale jak zostanie kawałek kotleta, jak nie zjem wszystkich zwykłych ziemniaków, jak nie dokończę mizerii z miseczki - to wszystko wstawiam do lodówki.
nie cierpię ludzi, którzy marnują jedzenie i już. nic na to nie poradzę.
201803080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-27, 20:31   #18
arcydiablica
Raczkowanie

Cytat:
ja też bym zatłukła bo nawet mniej świeży chleb da się wykorzystać, do grzanek, zupy chlebowej, tostów, chleba/bułeczki w jajeczku, można zrobić bułkę tartą i inne.
marnowanie jedzenia, to marnowanie jedzenia. połowa połowy, to też jedzenie. oczywiście zależy jakie, bo nie zlewam resztek zupy do garnka, ani też papki z ziemniaków polanych obwicie sosem zmieszanych z resztkami surówki nie przechowuję na później. ale jak zostanie kawałek kotleta, jak nie zjem wszystkich zwykłych ziemniaków, jak nie dokończę mizerii z miseczki - to wszystko wstawiam do lodówki.
Eeech, co racja to racja . Staram się jakoś wpływać na TŻta i chyba w końcu coś dociera, bo ostatnio jakoś nie dojedliśmy spaghetti u Niego, to zamiast wyrzucić, jak kiedyś (!!!! SPAGHETTI?!?!?! ! ! ! !), to do gara i było na następny dzień :P

_________

cząstka mnie.
Stary 2011-08-27, 20:32   #19
201605020943
Konto usunięte

Cytat:
zgadzam się z Tobą.
taki suchy chleb to można nawet ptakom dać
201605020943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-27, 20:51   #20
Madzialenka_21
Zadomowienie

A ja uważam, że róznice majątkowe moga być (co więcej - często są) powodem rozpadu nawet najlepszego związku. I takie gadanie, że pieniądze nie są najważniejsze bo liczy się miłość i takie tam raczej do mnie nie trafia. Tak, wiem, pewnie spotkam się z krytyką większości, ale cóż, można mieć swoje zdanie.
Skoro chłopak nauczony jest, że wszystko przychodzi łatwo i na nic nie musi zapracować, to w przyszłości trudno mu będzie się usamodzielnić. Nawet jeśli już mu się uda to zapewne nie będzie się liczył z pieniędzmi tak samo jak autorka. Nie twierdzę oczywiście, że ludzie powinni dobierać się pod kątem statusu majątkowego, ale skoro jego ojciec już teraz udaje zdziwionego, że jej tata raz w życiu widział morze to najwyraźniej bardzo często poruszany jest w domu chłopaka temat pieniędzy. Problem prędzej czy później się nasili. Między innymi podczas przygotowań do ewentualnego ślubu.

Madzialenka_21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-27, 21:18   #21
andzia1989r
Zakorzenienie

Tak po 1:

- O co chodzi z tym lekceważącym podejściem pt: a bo plazma na ścianie, a zdjęcia z wycieczek, a gosposia i to naprawdę POGARDLIWYM LEKCEWAŻĄCYM tonem wypowiedzi... Nie rozumiem.

Fakt, że oni coś posiadają Ci ubliżał, bo mi się nie wydaje...

Jak kogoś stac to nawet dobrze, że wydaje te pieniądze, że z nich korzysta. Do grobu ich nie zabierze, a tak ma fajne wspomnienia z wczasów i trochę wygody w życiu.

Ja tam takim ludziom tak pozytywnie (nie z zawiścią) zazdroszczę

2 kwestia związków;

Jak biedniejsza strona nie zgrywa sierotki marysii, i wiecznie nie porównuje tego, że ona czegoś nie ma a on tak, a bogatsza strona perfidnie nie daje odczuc, że jest lepsza, bogatsza i och ach, to związek ma jak najbardziej szansę.

A związek małżeński to wspólnota więc wtedy już takie kwestie nie powinny miec w ogóle większego znaczenia.
Było: 83 kg
Jest: 75,5 kg
Będzie: 58 kg
andzia1989r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-27, 21:30   #22
monilkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cukier_bialy Pokaż wiadomość
Rzeczywiście, ten dobrobyt to koszmarna sprawa....nie życzę nikomu
Nie piszę tego z zazdrości, czy czegokolwiek. Ja zostałam wychowana tak, że nie jęczę o najnowszy telefon do rodziców (jak mój ex), potrafię sobie posprzątać, uprasować, ugotować,bo nie mam służącej (jak ex), nie wywalam pieniędzy w błoto (jak mój ex). Dobrobyt a przesyt to różnica. Po za tym niektórym zbyt duża ilość pieniędzy robi krzywdę.

---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ----------

Cytat:
Napisane przez andzia1989r Pokaż wiadomość
Tak po 1:

- O co chodzi z tym lekceważącym podejściem pt: a bo plazma na ścianie, a zdjęcia z wycieczek, a gosposia i to naprawdę POGARDLIWYM LEKCEWAŻĄCYM tonem wypowiedzi... Nie rozumiem.

Jak kogoś stac to nawet dobrze, że wydaje te pieniądze, że z nich korzysta. Do grobu ich nie zabierze, a tak ma fajne wspomnienia z wczasów i trochę wygody w życiu.

Również zazdroszczę, może się kiedyś dorobię swojego.

A wracając-nie plazma a 5 w 80m mieszkaniu. Dla mnie-przesada. Te pieniądze można spożytkować dużo rozsądniej. Gosposia to dla mnie generalnie poroniony pomysł. Ex i jego brat są wychowani w ten sposób, że myślą, że całe życie ktoś coś za nich będzie robił. Nie potrafią kanapki zrobić, o sprzątaniu nie wspomnę. Dla mnie to robienie z człowieka kaleki. I nie, nie że im się nie chce. Nie potrafią. Mój ton absolutnie pogardliwy nie był. Wycieczki-fajna rzecz, też bym chciała. Ja pisałam o MOICH odczuciach, i o tym, że chcąc nie chcąc czułam się "gorsza". Miałam swoje powody, szczególnie jeśli chodzi o traktowanie mnie przez ex "teściów". Ale nie moje problemy tu mamy roztrząsać.
Stary 2011-08-27, 21:50   #23
doris144
Rozeznanie

Cytat:
Tak po 1:

2 kwestia związków;

Jak biedniejsza strona nie zgrywa sierotki marysii, i wiecznie nie porównuje tego, że ona czegoś nie ma a on tak, a bogatsza strona perfidnie nie daje odczuc, że jest lepsza, bogatsza i och ach, to związek ma jak najbardziej szansę.

A związek małżeński to wspólnota więc wtedy już takie kwestie nie powinny miec w ogóle większego znaczenia.
Zgadzam się z Tobą. U nas , jak ktoś ma więcej od innych to jest pogardzany przez wiekszość, choć najczęsciej dorobił się ciężką pracą godzinami poświęconymi rozwijaniu interesu i teraz z tego korzysta. Guzik powinno to kogo obchodzic, jak ktoś swoje pieniądze wydaje. Tak jest wszędzie na świecie , tylko u nas w Polsce, jak ktoś ma lepiej, to juz jest gorszy lub jest to podejrzane. Trudno wymagac od kogoś, zeby sam sobie prasował, jak ma gosposię w domu. Nie wiem, co w tym złego.
doris144 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-27, 22:00   #24
wskazówka
Zakorzenienie

Ja również mam problem z tej kategorii.
Mój TŻ ma pieniądze - ale ciężko na nie pracuje. Jednak twierdzi, że nie stać go na to, nie stać go na tamto... (oszczędza na dom ). Ja jestem zdania, że jak już gdzieś jedziemy - jednodniowy wyjazd to moglibyśmy już zjeść na mieście coś, a nie upychać kanapki w torbę.
Kiedy poznaliśmy się TŻ mówił, że nie chciałby mieć dziewczyny która interesuje się jego stanem materialnym. Niestety przeszkadza mi to, że tak na każdym kroku to pokazuje. Owszem raz na jakiś czas (rzadko to rzadko ale jednak) zabierze mnie do jakiejś restauracji i wtedy czuje się niezręcznie, ponieważ wiem co myśli na ten temat i nie wiem co mam zamówić, aby nie przesadzić i też nie wyjść na "głupka". W restauracji płaci za mnie.
Nie chciałby żeby jego kobieta zarabiała 1000zl bo to są małe pieniądze, ale niestety często obecnie są takie stawki i tak myślę, że jak zamieszkamy razem to może nas skłócić. Poza tym ma wiele rzeczy materialnych, ja nie mam nic i niestety obawiam się trochę wspólnego zamieszkania i "wniesienia posagu do domu" - myślę że jeszcze daleko do tego ale myśli już są.
wskazówka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-27, 22:12   #25
andzia1989r
Zakorzenienie

Cytat:
Nie piszę tego z zazdrości, czy czegokolwiek. Ja zostałam wychowana tak, że nie jęczę o najnowszy telefon do rodziców (jak mój ex), potrafię sobie posprzątać, uprasować, ugotować,bo nie mam służącej (jak ex), nie wywalam pieniędzy w błoto (jak mój ex). Dobrobyt a przesyt to różnica. Po za tym niektórym zbyt duża ilość pieniędzy robi krzywdę.

A wracając-nie plazma a 5 w 80m mieszkaniu. Dla mnie-przesada. Te pieniądze można spożytkować dużo rozsądniej. Gosposia to dla mnie generalnie poroniony pomysł. Ex i jego brat są wychowani w ten sposób, że myślą, że całe życie ktoś coś za nich będzie robił. Nie potrafią kanapki zrobić, o sprzątaniu nie wspomnę. Dla mnie to robienie z człowieka kaleki. I nie, nie że im się nie chce. Nie potrafią. Mój ton absolutnie pogardliwy nie był. Wycieczki-fajna rzecz, też bym chciała. Ja pisałam o MOICH odczuciach, i o tym, że chcąc nie chcąc czułam się "gorsza". Miałam swoje powody, szczególnie jeśli chodzi o traktowanie mnie przez ex "teściów". Ale nie moje problemy tu mamy roztrząsać.

A myślisz, że np taki książę William ugotowałby Ci ogórkową? Nie. Bo nigdy tego nie musiał robic.

Do czego zmierzam. Jeśli kogoś stac, to pewnych rzeczy nie robi. Ot po prostu. Jakby musiał to by wziął przepis i by ogarnął, czytac umie, rozum ma. Jednak nie musi, więc tego nie robi, nie interesuje go to, stac go na taki luksus. Co w tym złego skoro go stac?

I co z tego że 5 plazm? Ja bym sobie jeszcze basen wykopała w ogródku i zrobiła zjeżdżalnię najwypaśniejszą jaką wymyślę.

A i o saunie w piwnicy nie pomyślałam, też się by przydała.

I to nie jest wywalanie pieniędzy w błoto. Skoro kogoś na to stac, to to jego sprawa.

A jeśli o traktowanie chodzi pisałam wyżej.

---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ----------

A i odróżnijmy dwie rzeczy.

Co innego różnica materialna.

A co innego facet burak.

Bo coś wam się mieszają te dwie kwestie.

Wskazówka: Twój facet nie zachowuje się tak TYLKO dlatego, że ma kasę. To raczej pogłębia tylko jego buraczany charakter.
Było: 83 kg
Jest: 75,5 kg
Będzie: 58 kg
andzia1989r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-28, 11:05   #26
wika82
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ----------

Ale zauważ, że to nie Twoje pieniądze. Ja tam bym chętnie zatrudniła gosposię, żeby nie myc razem z mężem okien, albo żeby TŻ nie gotował, bo ten czas można spożytkować przyjemniej.
Dla Ciebie poroniony pomysł, dla mnie genialny.

Chyba jednak zazdrościsz.
Stary 2011-08-28, 11:25   #27
monilkaa
Zakorzenienie

Cytat:

Wskazówka: Twój facet nie zachowuje się tak TYLKO dlatego, że ma kasę. To raczej pogłębia tylko jego buraczany charakter.
Ex facet, o ile to do mnie.
Myślę, że po części buraczany charakter wziął się właśnie ze zbyt dużej ilości kasy. Ale to błąd jego rodziców, bo szacunek do pieniądza powinien mieć każdy.
Stary 2011-08-28, 11:27   #28
Ofelia 20
Zadomowienie

Cytat:

Chciałabym zauważyć, że jest wielu chłopaków, którzy są przekonani, że nie będą musieli nic robić w domu, bo to należy do obowiązków kobiet, a wcale dużo pieniędzy nie mają. Nie jedna mamusia zrobiła ze swojego synka kalekę, zbierając za nim brudy, płatna gosposia nie jest do tego potrzebna

Myślę, że po prostu trafiłaś na takich beznadziejnych ludzi. Nie wszyscy którzy mają pieniądze traktują innych z góry.

Cytat:
A i odróżnijmy dwie rzeczy.

Co innego różnica materialna.

A co innego facet burak.

Bo coś wam się mieszają te dwie kwestie.

Zgadzam się.

"Pierwsza miłość z wiatrem gna, z niepokoju drży,
Druga miłość życie zna i z tej pierwszej drwi ,
A ta trzecia jak tchórz w drzwiach przekręca klucz
I walizkę ma spakowaną już ... "

Edytowane przez Ofelia 20
Czas edycji: 2011-08-28 o 11:47
Ofelia 20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-28, 11:35   #29
monilkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Ale zauważ, że to nie Twoje pieniądze. Ja tam bym chętnie zatrudniła gosposię, żeby nie myc razem z mężem okien, albo żeby TŻ nie gotował, bo ten czas można spożytkować przyjemniej.
Dla Ciebie poroniony pomysł, dla mnie genialny.

Chyba jednak zazdrościsz.
Wizażanki jak zawsze wiedzą lepiej.

Owszem,nie moje pieniądze. Pani sprzątająca to znaczne ułatwienie, ale u nich gosposia to ktoś, kto był zawsze w domu. Wkraczał w każdą, intymną dość, sferę życia. Mnie osobiście przeszkadzałoby gdyby w moim domu od samego rana krzątała się obca baba. Lubię sobie na śniadanie zejść w majtkach i wyciągniętej koszulce, a tak przy niej trochę nie fajnie się świeci tyłkiem. Nie wspomnę, że często zostawała u nich na noc.
Ale ja widocznie zazdroszczę, bo przecież to taka przyjemność kochać się ze swoim facetem, gdy za ścianą śpi obca kobieta.

---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Ofelia 20 Pokaż wiadomość
Myślę, że po prostu trafiłaś na takich beznadziejnych ludzi. Nie wszyscy którzy mają pieniądze traktują innych z góry.
A o tym doskonale wiem. Nigdzie tak nie napisałam.
Stary 2011-08-28, 11:52   #30
Ofelia 20
Zadomowienie

Cytat:
Witam!
Jestem w związku już prawie 1,5 roku. Kocham mojego chłopaka, ogólnie jest dla mnie jak anioł ale.. No właśnie. Jedyna rzecz, która mnie męczy to kwestia pieniędzy. Jak przyjeżdżam do niego, to czuję się jak w innym świecie. Wszystko nowoczesne, zrobione przez kogoś. Luksus pełną parą - rzecz, której u mnie nie widać, nie słychać. Nie jestem zazdrosna, doceniam to co moi rodzice osiągnęli, podziwiam tatę, że potrafi się odnaleźć niemal w każdej sytuacji i zawsze sam coś wykombinuje. U mojego chłopaka tego nie ma. Wczoraj gdy ręcznie myłam trzy talerze spotkałam się z ogromnym zdziwieniem - "Bo przecież jest zmywarka". Aranżację przy oczku wodnym stworzył pewien facet. Jego tata zawsze musi mnie w rozmowie jakoś "uszczypnąć", często powtarza, że był tu, tam.. A mój tata rok temu po raz pierwszy ujrzał polskie morze.. Czuję się u nich czasami jak kosmitka, mimo, że bardzo lubię mamę mojego chłopaka. My żyjemy raczej skromnie, jak większość ludzi - raz są pieniądze, a raz ich nie ma. Moja mama natomiast często powtarza, że kiepsko dopasowaliśmy się "finansowo", a najbardziej ją wkurzało, że zazwyczaj musiałam płacić sama za siebie. Ja wiem, że facet-skąpiec to nie jest spełnienie jej wizji przyszłego zięcia, lecz chyba nie wzięła pod uwagę, że to nie on zarabia, lecz jego tata. Absolutnie nie zamierzam tłumaczyć mojego TŻ i wybielać go czym się da. Powoli myślę o studiach i chciałabym zamieszkać z chłopakiem.. Ale często myślę, jak to będzie. Ja pójdę do pracy, a on nie, bo nie będzie musiał. Wiem, wiem.. Kiedyś i TŻ ruszy tyłek do roboty. Mi naprawdę niewiele potrzeba, przywykłam, że żeby coś osiągnąć lub sobie kupić muszę sobie na to zapracować. Boję się, że kiedyś ta różnica materialna doprowadzi do rozpadu naszego związku..

Ja nie jestem wcale bogata, też mam zmywarkę w domu i jak koleżanka po imprezie chciała pomóc pozmywać, to powiedziałam jej, żeby wpakowała do zmywarki (dla mnie logiczne, że skoro jest to się z niej korzysta). Myślę, że mama tak powiedziała z tego samego powodu, po co masz zmywać , skoro jest maszyna.

Nie brałabym tego do siebie, po prostu mają pieniądze stać ich na wyjazdy, żyją inaczej niż wasza rodzina i to tyle. Nie sądzę żeby to było powiedziane specjalnie, żeby Ci dopiec. Sama mówisz, że rodzice Tżta są wobec Ciebie w porządku

To, że ma pieniądze nie zobowiązuje go do tego, żeby za Ciebie płacić, wszędzie i za każdym razem. A nie wierze, że chłopak nigdy Cię nigdzie nie zaprosił

---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ----------

Cytat:

A o tym doskonale wiem. Nigdzie tak nie napisałam.
Wiem, że tak nie napisałaś. Chodziło mi o to, że po prostu trafiłaś na buraków i tyle

"Pierwsza miłość z wiatrem gna, z niepokoju drży,
Druga miłość życie zna i z tej pierwszej drwi ,
A ta trzecia jak tchórz w drzwiach przekręca klucz
I walizkę ma spakowaną już ... "

Edytowane przez Ofelia 20
Czas edycji: 2011-08-28 o 12:01
Ofelia 20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości