|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł nowego wątku! | |||
| Dzieci nasze już siadają i zupeczki zajadają |
|
10 | 18,52% |
| Dzieciaczki siadają, bo spacerówki czekają |
|
0 | 0% |
| Lato poszło w las, siadać zacząć czas |
|
7 | 12,96% |
| Maluchy ząbkują, pełzają, siadają, a ich mamusie dniem i nocą gadają |
|
6 | 11,11% |
| Mamusie do pracy wracają, dzieciaczki raczkują, siadają |
|
0 | 0% |
| Mamuśki do pracy wracają, a dzieciaczki w spacerówki się przesiadają |
|
2 | 3,70% |
| Mamy już pół roczku, nie dawajcie nam już smoczków |
|
0 | 0% |
| Mleczko, kaszka, zupka, z tego na pewno będzie kupka |
|
4 | 7,41% |
| Mleczko, zupka czy obiadek, wciąż nam przybywa fałdek |
|
0 | 0% |
| Nasze łobuzy powoli siadają, w nocy zamiast spać brykają |
|
1 | 1,85% |
| Pora zacząć siadać, bo do spacerówek czas się przesiadać |
|
1 | 1,85% |
| Pół roku za nami, wozimy się spacerówkami |
|
1 | 1,85% |
| Rampersiki schować czas, bo jesienny nadszedł czas |
|
3 | 5,56% |
| Słoiczki zaczęliśmy jadać, pora zacząć siadać |
|
4 | 7,41% |
| Wakacje już za nami, siadać zaczynamy |
|
1 | 1,85% |
| Wiosenne maluchy wcinają od stópek paluchy |
|
11 | 20,37% |
| Z wakacji powracamy i raczkować zaczynamy |
|
3 | 5,56% |
| Głosujący: 54. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4921 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ząbki gryzą mamom cycki, przyszła pora na słoiczki-mamy III-IV.2011
witam
Cytat:
![]() jeśli z wagą nic się nie dzieje i mały grymasi tylko przy środkowym dziennym jedzeniu... to nie ma czym się martwić... mój mały też miał taki okres ale Ja bardzo spokojnie do tego podeszłam i nie zmuszałam małego aż tak za bardzo ... oczywiście przystawiałam go... żeby chociaż trochę popił .. rozmawiałam z nim po dziecinnemu że jak nie chce teraz to za chwile ...przeszło... teraz znowu je ładnie i to nawet częsciej niż zwykle .. potrzebuję Cytat:
Cytat:
![]() gratuluje mamusi niespodzianki ![]() Cytat:
a teraz jak karmie to z kolei ta druga jest wieksza.. wiec pewnie teraz bedzie wyrównana sprawa ![]() Cytat:
![]() biedactwo |
|||||
|
|
|
#4922 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak jak napisałaś - masz czas się przygotować do następnej ciąży ![]() Przyznaję się, to był mój błąd, że mu tyle dawałam, ale niby jest napisane, że dziennie powinno się dawać nie więcej niż 100 ml soczku a jak mam butelkę 300 to nie pozostaje mi nic innego
|
|
#4923 |
|
Wtajemniczenie
|
iza na pewno masz rację
ciekawi mnie tylko, czy w przypadku dzieci karmionych piersią może być podobnie, zwłaszcza że dużo trudniej sprawdzić, ile tak naprawdę zjadły choć jeśli ewidentnie nie chcą, to wypluwają pierś tak jak smoczek, ale wtedy ile tak je trzymać bez jedzenia? W przypadku Fabianka to już w ogóle nie wiadomo o co chodzi, bo nic mu chyba nie jest, po prostu nie chce jeść...
|
|
|
|
#4924 |
|
Zakorzenienie
|
purnelle
nasze dzieci są tak różne że ciężko tutaj dumać, bo np. moje dziecko wczoraj kiedy zjadła mi tak mało, czyli miała dużo mniejszy apetyt w ten dzień, to i tak zawsze jak dałam jej butlę to piła, tylko, zę nie do końca, a pewnie są takie przypadki, że dziecko odmówi picia w takim przypadku, tylko będzie chciało np. po 5h wypić "normalną porcję" w przypadku karmienia piersią jest to o tyle ciężka sytuacja, ze nie wiem ile wypija dziecko i pozostaje nam wierzyć, że ono wie lepiej czego mu potrzeba ale tak sobie teraz myślę, że z drugiej strony trzeba być czujnym i obserwować dziecko
|
#4925 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
z wiekiem będzie jeszcze bardziej wybredny może to przez upały albo przez ząbki sama nie wiem albo.... Fabianek uważa że jest za duży na cycusia i chce coś innego zacząć jeść ![]() co do piersi to Nadia też woli prawą przez co lewa produkuje mniej mleka i czasami musze nakarmić dwa razy pod rząd prawą żeby się wyrównały :P oo widzę że Lenka Tajki też niejadek się robi Cytat:
ło rany podwójne szczęście ![]() montii moja też się wygina i mostki robi ale to już jak zje Cytat:
ja co tam jadę to słyszę jaka ona grubiutka i jakie ma klusie i pyzunie s.raty taty niech spojrzą na siebie a Nadia jest na najniższych centylach Cytat:
no właśnie czy to ważne ale i tak mnie to wq.rwia (przepraszam za wyrażenie ) Cytat:
słodko Cytat:
haha jak byłam u kuzyna to myślałam że stopery zakupie tak ich 7 miesięczna córa piszczała a on do mnie że ona tak od jakiegoś czasu już i nie da się przyzwyczaić ![]() coralady twoja cmoka a moja pierdzi ustami
|
|
#4926 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast co do wilekości, to koleżanka ma jedną pierś większą, widać to nawet przez bluzkę, bo córa preferowała tylko jedzenie z jednej Cytat:
![]() U mnie Basia wzrostowo, poza siatką centylowa wagowo na 75 centylu |
||
|
|
|
#4927 |
|
Wtajemniczenie
|
prunelle... karmienie piersią raczej powinno być na żądanie .. dziecko wie ile chce i tyle pije.. ja nigdy nie zastanawiałam się ile moje dziecko wypija z piersi ale czuje czy ssie intensywnie i miarowo i wtedy wiem że jest w porządku i najada się do syta
czasami tylko odrobine popije i tez uwazam że jest w porządku bo akurat może chciał tylko sie napić a nie zjeść ... ale tez gdzies czytałam ze dziecko z piersi wypija i to mu starcza jeśli do 100ml dodamy po 10 ml do każdego miesiąca.. czyli dwa miesiące to 120ml.. trzy to 130ml itd. na kazde karmienie w ciągu około trzech godzin(nawet na raty )...czyli nasze dzieci jak mają po 4 miesiące to 140 ml na jedno karmienie co trzy godziny jest prawidłowe ... a jak to sprawdzić.. chyba tylko przez wyczucie i przyrost wagi dzieci ...ważne jest tez duże nastawienie matki karmiącej do całej tej sytuacji i nie martwic się za wiele jeśli dziecku nic nie jest bo i przez to mogą być problemy z laktacją |
|
|
|
#4928 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i tez musialam jej wciskac .![]() Pozniej sie troche naprawilo, a teraz znowu walka... ale tez nie kazde karmienie;p Nie czekam dluzej niz 4 godziny z podaniem butli, bo bysmy sie z jedzeniem nie wyrobily ![]() Wydaje mi sie, ze ludzie nie pamietaja jakie byly ich dzieci w wieku naszych... i na bank inni nazywali ich dzieci duzymi;p, a one sa normalne, tlyko kazdy mysli niemowlak to musi byc malusi .Dzis moja corka jakas ciezka sie zrobila, jutro chyba ja zwaze, bo to powietrze i milosc chyba jej wagi dodaje .Nie zjadla dzis nawet polowy snaidania o 5.30 ale wcisnelam jej dodatkowo 50ml jablka z bananem i tak z 40-50ml squash z kurczakiem...wiec jesli zje wszystkie pozostale butle chociaz 120ml to nie bedzie tak zle... na noc probuje jej wcisnac 180ml kaszki ale nie zawsze zjada... chociaz zawsze koncyz to 150ml
|
|
#4929 |
|
Zakorzenienie
|
szok, moje dziecię spało 2 godziny!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
#4930 |
|
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Moja tak spala od 11 do 13 ![]() Teraz spi od 30 minut mam nadzieje, ze jeszcze 30 min pospi;p Taaaa slysze na niani ze juz gada
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-08-28 o 16:08 |
|
|
|
#4931 |
|
Zakorzenienie
|
Obawiam się, że to był pojedyncyz przypadek :P
jadłyśmy dziś kalafiora, prawie na łyżeczkę się rzucała
|
|
|
|
#4932 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
ale pewnie jeśli dziecko rośnie, waga gwałtownie nie spada i nie jest za niska w stosunku do wieku/długości to jest ok ![]() nono, ale miałaś wolnego czyli kalafior zasmakował
|
||
|
|
|
#4933 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.youtube.com/watch?v=1vupE...layer_embedded
muszę obejrzeć ten film- pierwszy rok życia czwórki dzieci- z Namibii, Mongolii, Japonii i USA- boskie
|
#4934 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
udanego wypoczynkuCytat:
jejku musze się chyba za to zabrać wreszcie, albo chociaż zrobić w tych zdjeciach porządek na kompieCytat:
Cytat:
mieliśmy też już ze 2 albo 3 razy tak, że przez dzień czy dwa chciał jeść tylko z lewej piersi, przy prawej się prężył, denerwował i nie chciał ssać, przystawiałam do drugiej i było ok. Nic z tym nie robiłam, przeczekiwałam i samo się normowało. Co do piersi to czasem się zdaża, że jedna jest widocznie większa, ale po karmieniu jakoś się to normuje. Poobserwuj może narazie i tak jak piszesz zważ małego czy przybiera. Trochę to dziwne, że aż 5 h potrafi w dzień nie jeść, ale może taka jego uroda. Ja już sama nie wiem czy można powiedzieć, że karmię na żądanie biorę małego co ok. 3h, przystawiam i zawsze je, ale częściej niż co 3h nie woła. Nie wiem czy robię dobrze, ale też trochę się martwię o ten jego apetyt. Za 2 tyg. idziemy na szczepienie to chyba jednak zapytam o trochę wcześniejsze wprowadzenie innych pokarmów niż planowałam.Cytat:
ale szokCytat:
a jest wagowo na 25 centylu, a wzrostowo prawie na 90, ja przestałam zwracać uwagę na to Cytat:
|
||||||||
|
|
|
#4935 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Basia złapała zawiasa jak oglądała |
|
|
|
|
#4936 |
|
Zakorzenienie
|
no ślicznoty małe, a jak sie bawia tymi kamieniami.
Jak się Nadunia obudzi, to jej pokaże, ona lubi oglądać bobasy
|
#4937 |
|
Wtajemniczenie
|
hej... Wikuś po raz pierwszy zassał nózkę
|
|
|
|
#4938 | |
|
Wtajemniczenie
|
łał jak fajnie a moj wlasnie spi i ominelo go jedzenie i nie wiem czy mu dac jak sie obudzi bo ok 21 kolejna butla na noc
Cytat:
gratulacje, super!!!!!!1 |
|
|
|
|
#4939 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4940 | ||
|
Raczkowanie
|
ależ dziś zimnooooo
wczoraj upalne lato a dziś zimna jesień ![]() byłyśmy na spacerze i zmarzłam, dzieciakom to jednak dobrze w tych wózkach bo Lusia pod kocykiem ciepła i zadowolona ze spacerku ![]() Cytat:
![]() mogłoby się zdarzać częściej co? ![]() ale dziś chyba taki senny dzień bo Lusia spała w ciągu dnia 3 razy i tak po ok. 1,5 godziny Cytat:
już szukam czy jest w sieci juuuuppppiiii
|
|
|
#4941 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4942 |
|
Wtajemniczenie
|
ekhem ekhem! ![]() jak ja lubię, kiedy mój syn zasypia!
|
|
|
|
#4943 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4944 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tzn. tak sobie myślę, że gdyby mała była na piersi i wołała jeść rzadziej niż co 4h, to też bym ją sama przystawiła co 3h
|
|
#4945 | |
|
Wtajemniczenie
|
poproszę![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#4946 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, tylko nie myślcie sobie ,że moje dziecko je tylko co 5 h a ja się cieszę i nic z tym nie robię, ja wiem ,że tak nie powinno być...
Jeżeli go przystawię po 3h to trochę zje, bardziej się bawi, a jak już zassa się po tych 5 h to pierś jest pusta na maksa... aja mam nadzieję,że to jednak nie jest odstawienie od piersi, hm w sumie widzę jak szaleje dalej za cycusiem ale czas pokaże... Jak najczęściej go przystawiam do piersi by jednak chociaż trochę wypił, szczególnie w upały
|
#4947 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4948 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czasem coś tam zje ale wyrywa się, co 4,5-5h je porządnie sama nie wiem, martwię się zobaczymy jak będzie jutro---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- ada mam nadzieję,że to tylko chwilowe, może przez te upały, chociaż to trwa również w chłodniejsze dni, ale jednak ciągle jest ciepło? Oh niech to minie bo jestem siwa z zastanawiania się o co mu chodzi. Dalej jest pogodnym chłopcem, śpi długo w nocy, więc nie wiem dlaczego cycuś jest be ![]()
|
|
#4949 |
|
Zadomowienie
|
montii kochana nie zamartwiaj się na zapas, jeżeli przybiera na wadzę i opróżnia ci pierś to może taki ma przejściowy okres, strzelił focha na cycusia i tyle, przecież go nie zmusisz do jedzenia
tra musze sobie koniecznie ściągnąć ten film, jestem zafascynowana murzynkami
|
#4950 |
|
Zakorzenienie
|
wanilko własnie staram sie przystawiac go czesto chociaz na chwilę zeby possał
czuje za kazdym razem,ze mleko napływa mam nadzieje,ze to chwilowy foch
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:11.

że jak nie chce teraz to za chwile ...przeszło... teraz znowu je ładnie i to nawet częsciej niż zwykle .. potrzebuję 

W przypadku Fabianka to już w ogóle nie wiadomo o co chodzi, bo nic mu chyba nie jest, po prostu nie chce jeść...
z lewej nie...
ja co tam jadę to słyszę jaka ona grubiutka i jakie ma klusie i pyzunie s.raty taty niech spojrzą na siebie 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
poproszę