|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3931 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mam nowinę niesłychaną już niedługo będę mamą! WIOSENNE MAMY 2012 :)
Aguśka, facet nigdy nie zrozumie tego, jak na nas działają hormony
|
|
|
|
#3932 | |||||||||||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
próbowałam nadrobić choć ostatnia stronkę żeby się coś o was dowiedzieć i was poznać.
Więc tak jeśli chodzi o reakcję mojego Tż to myślałam że zareaguje jak na wieść ze przyszedł nowy rachunek za tel czyli: "uhm, o.k" Ale się myliłam, jak do niego zadzwoniłam to odebrał taki zaspany, ale jak mu powiedziałam to odrazu taki rześki i uradowany i :udało się!!! Po takim długim czasie udało się!!! Jest kierowcą Tira więc rzadko mam go w domu, ale tego dnia nic mi nie mówiąc że już wraca, niespodziewanie wszedł do domu z piękną czerwoną różyczką wycałował mnie i uściskał. Nie spodziewałam się tego po nim, gbo on ani wylewny ani romantyczny, zaimponował mi tym razem. Mamy 9m latnią córeczkę, ale jeszcze jej nic nie mówiliśmy chcemy poczekać do wizyty u lekarza. Rodzinie nie chcemy narazie mówić, jest nawet plan żeby do czasu aż będzie widać nic nie mówić. Kieruje nas to że córka urodziła się z poważną wadą serca więc tym razem chcemy wiedzieć co i jak zanim się pochwalimy. Ja się jeszcze we wszystko mieszczę, przytyłam może z 2 kg tylko. ale ja niewiem czy to 5 czy 10 tc. ---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Cytat:
||||||||||||||||||||||||
|
|
#3933 | |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Cytat:
Ja właśnie rozmawiałm z Mamą i siostrą, która ma 2 maluchów, i obie jadły pasztet w ciąży, i nic się nie działo, nikt też nie zabraniał go jeśc. Wiadomo, że pasztet to nie podstawa diety, tylko dodatek do kanapki od czasu do czasu, więc krzywdy nie powinien zrobić. Możliwe, że mój organizm dopomina się o odrobinę wit. A, stąd ochota na pasztet. Ostani raz jadłam rok temu, i było to wydarzenie jednorazowe hehe....Żeby zaś wit A stała się toksyczna i grożna dla dziecka, to tak jak już mówiły poprzedniczki, należałoby ją przyjąć w hurtowej ilości, a mała dawka od czasu do czasu nie zaszkodzi a nawet jest potrzebna. Idąc dalej kulinarnym tropem, wymyśliłam dziś na obiad kluski śląskie z sałatką z kiszonych ogórków i ciemnym sosem z kawałkami mięska... Mravka, podaję przepis na farsz mięsny do pyz: ok 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe wg uznania), kilka sztuk pieczarek posiekanych, 1 cebulka w drobną kosteczkę, można wziąść odrobinę boczku. Cebulkę zeszklić, dodać pieczarki pokrojone, mięso, ewentualnie pokrojony drobno boczek -smażyć, doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym, można dodać odrobinę czosnku także jak ktoś lubi. Moja Mama taki usmażony farsz przemiela dodatkowo w maszynce do mięsa 1 raz, żeby pozbyć się grudek, można posłużyć się widelcem i rozgnieść ewentulane grudki. Gotowe, można pyzy nadziewać |
|
|
|
|
#3934 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
doczekałaś się swoich dwóch kreseczek. bardzo długo się staraliście... 3 lata. Fajnie że się udało! |
|
|
|
|
#3935 |
|
Zakorzenienie
|
Przez te Wasze debaty pasztetowe to i mi się zachciało pasztetu
.
|
|
|
|
#3936 | ||||||||||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Też bym sobie zjadła kanapkę z pasztetem i ketchupem.
|||||||||||||||||||||||
|
|
#3937 |
|
Zakorzenienie
|
Debata pasztetowa, czyli jak z czegoś teoretycznie zakazanego zrobić przysmak kobiet w ciąży
---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ---------- Ja mam ochotę na wędzoną makrelę...ale też podobno nie można za często...tylko ja 1 makrelę zjem bez problemu ...znowu mit do obalenia? czy jednak to prawda z tą wędzoną makrelą
|
|
|
|
#3938 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale ze świeżym (takim nie pakowanym i nie puszkowanym) pasztetem to chodzi o zakażenie listeriozą |
|
|
|
|
#3939 | ||||||||||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Wiecie, moim zdaniem to bez sensu tak nagle gdy się dowiedziało o ciąży zmieniać dietę, organizm jest przywyczajony do takiego trybu życia i żywienia i nagłe zmiany mogą spowodować pewnien szok co raczej nie jest korzystne, można ograniczyć niektóre przyzwyczajenia i wprowadzić nowe ale stopniowo.
|||||||||||||||||||||||
|
|
#3940 |
|
Zakorzenienie
|
ja juz w domku
![]() ale brzuch boli jak chodze . Lekarz nakazal 2 tyg lezec w lozku. Mm duphaston i nospe. I zero przemeczania sie i sexu a to moje dzidzi
|
#3941 |
|
Zakorzenienie
|
prince_polo w takim razie oszczędzaj się dla tego Cudeńka
|
|
|
|
#3942 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jejku az się rozczuliłam Dbaj o siebie tak i zadnego przemeczania;ppp---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ---------- ewelajna25 Dziękuje bardzo )a tymczasem no pieknie..narobilyscie ochoty na ten pasztet. Nie pozostaje nic innego jak wracajac do domu zakupic jeden .---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ---------- monica82, wielkie gratulacje!
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
|
|
|
#3943 | ||||||||||||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|||||||||||||||||||||||||
|
|
#3944 |
|
Zakorzenienie
|
jestem w 9 tygodniu. Ale jak To pani doktor mowila 8 tygodni skonczonych i 3 dni było wtedy
|
#3945 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Prince_ polo, ślicza fasolka, ja 1 USG miałam zrobione w 7t2d, przynajmniej tak określono wymiary zarodka na zdjęciu. Teraz w 14t szykuje się 2 skan, i mam nadzieję, że będzie już dużo widać. Zostało jeszcze 2 tygodnie! |
|
|
|
|
#3946 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiec wszytko ok:Pja za 2 tyg mam kontrol, wiec moze za 2 tyg znowu zrobia mi usg bede juz w 11 tyg:P
|
|
#3947 | |||||||||||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeczuwam że około 10 czyli zaszłam pod koniec czerwca, bo mam objawy na które byłoby za wcześnie jak na koniec lipca.
||||||||||||||||||||||||
|
|
#3948 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() -praca zespołowa
|
|
|
|
|
#3949 | ||||||||||||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ---------- Cytat:
|||||||||||||||||||||||||
|
|
#3950 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3951 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no tak tak:d my tez razem,ale ,ze ostatnio to ciezko u mnie z zapachami to jestem biernym pomagierem . Pizza no to kurcze musze podpuscic TZ moze tez ma zdolnosci do pizzy
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
|
|
|
#3952 |
|
Zakorzenienie
|
Mój mąż jak dowiedział się, że zostanie tatusiem to codziennie coś dla mnie gotował, ale teraz poszedł do pracy i koniec rozpieszczania
. A tak fajnie było Może i ja bym zrobiła takie pyzy .Mi z USG wyszedł 6tc, a ginekolog (inna niż ta co robiła USG) wpisała w karcie mi 8tc, bo coś sobie powymyślała. Ja nigdy nie miałam cyklów 28-dniowych tylko 30, 31 a ta mi w karcie napisała 28 dni . Od tego też zależy tc. Chyba muszę ją zmienić, bo mi się coś nie podoba. Niedoiż że niesympatyczna to jeszcze dziwna. Pisze na klawiaturze jakby nigdy nie widziała na oczy komputera . Nawet nie pytała mnie o cykle. Dopiero w domu zobaczyłam, że wpisała mi 28 .
|
|
|
|
#3953 | ||
|
Zakorzenienie
|
wiem...chcialabym zeby raz poczul sie jak ja i w pozytywnej kwestii i tej gorszej
Cytat:
naiwny ze mysli ze po wizycie bedzie lepiej ![]() Cytat:
|
|
#3954 |
|
Konto usunięte
|
Witam nowe mamucie
Kubusewa, tu są wyjaśnione skróty: AC – obwód brzucha dziecka AFI – wskaźnik płynu owodniowego ASP – akcja serca płodu BPD – wymiar dwuciemieniowy główki, czyli szerokość główki od ciemienia do ciemienia AUA – średni wiek ciąży wg USG CER – wymiar poprzeczny móżdżku CRL – długość ciemieniowo-siedzeniowa, czyli od czubka głowy do końca tułowia dziecka, a dokładnie do kości ogonowej EDD – przybliżona data porodu EFW – przybliżona waga dziecka FHR – bicie serca dziecka mierzone w uderzeniach na minutę FL – długość kości udowej GA – wiek ciążowy według ostatniej miesiączki GS – średnica pęcherzyka ciążowego HC – obwód główki HL – długość kości ramiennej LMP – data ostatniej miesiączki LV – szerokość komory bocznej mózgu NB – kość nosowa NF – fałd karkowy NT – przezierność karkowa OFD – wymiar potyliczno-czołowy OM – ostatnia miesiączka TCD – poprzeczny wymiar móżdżku TP – termin porodu YS – pęcherzyk żółtkowy |
|
|
|
#3955 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tikki zmień lekarkę jeśli ta Ci nie odpowiada. W końcu musi to być osoba której ufasz, to ona/on będzie się Tobą i Twoim dzieckiem opiekować aż do porodu. Więc to też od niej zależy Wasze bezpieczeństwo. Zaufaj instynktowi. Jeśli już na początku jest taka niechlujna (i nie spytała nawet o Twoje cykle) to może lepiej faktycznie znajdź kogoś innego. Edytowane przez Zariah Czas edycji: 2011-08-29 o 17:25 |
|
|
|
|
#3956 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3957 |
|
Zakorzenienie
|
szajajaba super ze znalazlas oznaczenia skrotow.
![]() A o ktorej masz w koncu ta wizyte 8 wrzesnia?
|
#3958 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3959 |
|
Konto usunięte
|
Jednak 9 mam
0 10:30.
|
|
|
|
#3960 |
|
Zakorzenienie
|
Zariah a poza tym czytała kartkę od innego lekarza (chyba, że nie zrozumiała, bo to Murzynka), że miałam infekcję to nawet nie chciała sprawdzić czy mi minęła czy mam dalej
. Pójdę na kolejną wizytę, a jak mi się nie spodoba to ją zmienię, bo nie będę się denerwować...może po prostu miała jakiś zły dzień . Mam tez nadzieję, że ona była tylko na zastępstwo za inną, bo na drzwiach było imię i nazwisko innej lekarki
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:51.

gratulacje

czy jednak to prawda z tą wędzoną makrelą

jejku az się rozczuliłam 

. Pizza no to kurcze musze podpuscic TZ moze tez ma zdolnosci do pizzy
. A tak fajnie było
. Od tego też zależy tc. Chyba muszę ją zmienić, bo mi się coś nie podoba. Niedoiż że niesympatyczna to jeszcze dziwna. Pisze na klawiaturze jakby nigdy nie widziała na oczy komputera
.
. Pójdę na kolejną wizytę, a jak mi się nie spodoba to ją zmienię, bo nie będę się denerwować...może po prostu miała jakiś zły dzień
. Mam tez nadzieję, że ona była tylko na zastępstwo za inną, bo na drzwiach było imię i nazwisko innej lekarki