|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#691 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Lipcowo-Sierpniowe Dwulatki 2009 i ich rozgadane Mamusie :D
Martuś,po prostu nie wiem co napisać ![]() ![]() nic sensownego,co mogłoby Cię pocieszyć w tej chwili,nie przychodzi mi do głowy Przytulam Cię mocno
|
|
|
|
#692 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurczę, przyszłam, ale już nie chce mi się pisac Magi nawet nie wiem co powiedzieć... bardzo mi przykro, w głowie mam mnóstwo pytań, jakoś niedociera do mnie że Maciejka... och to niemozliwe ![]() ![]() Karo co się dzieje ?
|
#693 |
|
Zakorzenienie
|
Kamilko Zosia nie miała jeszcze konfliktu z innym dzieckiem
, więc nie wiem.Cześć Sylko ![]() Ja też już wiem, ale nie wiem, czy mogę napisać
|
#694 |
|
Zakorzenienie
|
czesc
Magi, smutno mi bardzo, brak słow. Maciusia bede zawsze kochała. On jest taki cudny. Trzymaj się kochana. Karo, martwię się... |
|
|
|
#695 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynki, chodźcie do klubu, to pilne!
|
|
#696 |
|
Wtajemniczenie
|
eeeejjjj Wy sobie dziergacie na gg a my nic nie wiemy.....
Alan sie obudził, idę Mu podać obiad.
|
#697 |
|
Zakorzenienie
|
sylko
, co u Was? Jak Bartoś?Dziewczyny, do jutra w Realu jest promocja na Bebilon, niecałe 35 zł za puszkę.
|
|
#698 |
|
BAN stały
|
Sylko Marta ![]() Karo mam nadzieję ze u ciebie ok i nic złego się nie dzieje |
|
|
|
#699 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam nadzieję,że nic złego u Karo się nie dzieje ![]() Postaram się wieczorem coś napisać,na razie nie mogę ogarnąć myśli ![]() ![]() |
|
|
|
#700 |
|
Wtajemniczenie
|
Jola zajrzyj do klubu jesli jeszcze nie rozmawiałaś z Marta.
|
#701 |
|
Zakorzenienie
|
Kamilko pytałaś jak sobie radzimy w sporach tak więc ja interweniuję dość szybko,bo nie chcę by rządziło prawo dżungli( tu na korzyść L
)Chciałabym by dość szybko zaprzyjaźniła się z dobrymi manierami. Potrafi oddać zabawkę,którą zabrała dziecku bawiącemu się nią. Rozumie że coś jest kogoś i musi oddać.Szczególnie jeśli wybucha płacz i hałas. Umie spokojnie czekać na swoją kolej zabawy czymś. Zwykle staram się znaleźć dla niej coś równie atrakcyjnego by zabawa była nadal wspólna a dzieci zadowolone. I jestem 100 % pewna że rozumie że nie może kredą malować bo obrazku kuzyna, ale tu już diabełek się pojawia i przekornie mamy nie słucha. Reszta ww była i bywa okupiona łzami,nerwami i moim wiecznym paplaniem itd co by ktoś nie pomyślał że wszystko ładnie,zgrabnie szło
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
#702 |
|
Zadomowienie
|
Kasiu u nas jeszcze 2 mies temu tego nie było. Wystarczyło raz powiedzieć i oddawał zabawkę. A teraz widzę że zaszły zmiany, i to duże. Moje dziecię dorasta
(jak to dziwnie brzmi)teraz zauważyłam że jak sobie dzieci upatrzą jedną zabawkę to oboje muszą ją miec. Jak stałam nad nimi i mówiłam i tłumaczyłam, to oddawał ją z wielkim niezadowoleniem. U nas dużym minusem jest to że ma mały kontakt z dziećmi. Bo na placu zabaw to jest krótki kontakt, i zanim dzieci się oswoja, to któreś idzie już do domu i tak naprawdę bliskiego kontaktu jest bardzo mało... A z jedynym kuzynem też tylko sporadycznie się widzi... Więc ja też nie wiem co lepsze... ![]() Może ktoś jeszcze coś poradzi
|
|
|
|
#703 |
|
Zakorzenienie
|
kamilka, ja nie wiem, jak to jest w praktyce, bo Kuba jest dość ugodowy
, ale gdyby zachodziła sytuacja, jaką opisałaś, interweniowałabym. Dziecko trzeba nauczyć, że nie zabiera się komuś czegoś siłą, bo przyszła nam na to ochota (a już na pewno nie pozwoliłabym bić), ale również chcę, żeby Kuba wiedział, że jeżeli się czymś bawi chwilkę dopiero, to nie musi od razu oddać, jak zechce to wziąć inne dziecko. Mogę patrzeć bez wtrącania się, jeśli dzieci się dogadują, jeśli nie - wkroczyłabym do akcji, bo nauka to proces długotrwały
Edytowane przez Miramej Czas edycji: 2011-08-29 o 21:40 |
|
|
|
#704 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
moj Marci z natury buntownik i niezly ancymon non stop chce jakas zabawke, ktora ma inne dziecko, albo nie chce czegos oddac
zawsze ucze go, ze nie wolno zabierac czyis zabawek! nawet jezeli nie chce ustapic i jest ryk to biore go za reke, odchodze z nim i mu tlumacze ucze go tez, ze np jak we dwojke z jakims dzieckiem chca sie czyms pobawic to robia to na zmiane - chwilke jedno a potem chwilke drugie i wtedy mu tlumacze, ze teraz pobawi sie np Adas a za chwilke bedzie sie bawil Marcel, przytrzymuje go zeby zaczekal na swoja kolej caly czas tlumaczac - nie pozwalam malemu wyrywac zabawek innym dzieciom z rak, nawet jezeli to zabawka Marciego, jezeli bawi sie ktos inny to nie wolno wydzierac z reki kiedy przychodzi kolej Marciego to rowniez mu tlumacze, ze moze sie chwilke pobawic a potem bedzie znow zmiana wazne moim zdaniem jest uprzedzanie faktow, aby dziecko bylo przygotowane na to co go czeka, czyli zeby wiedzialo wczesniej, ze zaraz bedzie musialo oddac zabawke, a nie nagle mu sie zabiera oczywiscie rowniez reaguje jezeli jakies dziecko wyrywa zabawki z rak mojemu dziecku ![]() ogolnie staram sie go uczyc zeby bawil sie w zgodzie z innymi dziecmi to bardzo wazne jest na przyszlosc oczywiscie tez nie chce go krzywdzic i jak np maly dostanie cos nowego co bardzo chce i przez pierwsze chwile nie wypuszcza tego z rak podniecony zabawa i jakies dziecko podchodzi i to chce to tlumacze tamtemu, ze to jest nowa zabawka i musi sie nia chwile nacieszyc i potem mu da inaczej bylaby czarna rozpacz
|
|
#705 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja obserwując zachowania Alana i jego 2 tyg młodszej koleżanki wkraczam do akcji tylko wtedy gdy pojawia się bicie, gryzienie lub szarpanina. Najpierw dzieci są informowanie, że nie wolno się bić gryźć itp, potem jeśli zaczyna coś sie dziać jest ostrzeżenie, a potem zabieram zabawkę o kórą toczy sie spór. Tak to wygląda w sytuacji z koleżanką. Ale w sytuacji z obcymi dziecmi, obserwuję również mamy tych dzieci, ich reakcje. No i wkraczam do akcji znacznie wczesniej, żawsze tłomaczę Alanowi że nie wolno bić i zabierac zabawek, że można bawić się razem, próbuję zaineteresować inną rzecza. No i oczywiście podobnie jest w drugą stronę, czasem zdazy mi się zwrócić uwage innemu dziecku, gdy ono przegina a mama nic sobie z tego nie robi.
O WŁASNIE - JA POSTEPUJE IDENTYCZNIE JAK SVI.
Mój łobuziak Alanek ur. 12.07.2009 Pola jest z nami od 03.XI.2015 Edytowane przez agga19851985 Czas edycji: 2011-08-29 o 21:54 |
|
|
|
#706 |
|
Wtajemniczenie
|
Joluś,pytałaś co u nas
wiem tylko,że u nas te problemy,zaczęły się kiedyś po burzy,wyłączyli prąd i zauważyłam,że od tamtej pory,Bartoś do zasypiania musi mieć włączone światło.Teraz jest lepiej,czasem budzi się z płaczem,ale w miarę szybko daje się uspokoić.Mamy jedną prawą piątkę na dole,druga dolna też już prawie widoczna,no i górne też się pchają. W ubiegłym tygodniu,Bartoś na dole u dziadków,stanął na osie ugryzła go przez skarpetkę,centralnie w sam środek stopy.Na szczęście oprócz płaczu i trochę czerwonej i spuchniętej stópki,nic się nie działo.Lekarka kazała podać Calcium i Zyrtec na noc.Dzięki Kochana za troskę A co u Was? Ehhh...
|
|
|
|
#707 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc.....
widze ze was tez dobila ta wiadomosc..... Karo co jest? my jutro na bilans idziemy
|
#708 |
|
Wtajemniczenie
|
cześc babeczki
|
#709 |
|
Zakorzenienie
|
|
#710 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Kreski miodzio
Zosia jaka już duża ![]() Cytat:
Ja też sie nie mogę opamietac przed kupowaniem małej ciuchów ![]() Cytat:
sciskam mocno ![]() Cytat:
cieszę się ze juz lepiej.Osa ? bidulek ![]() ---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ---------- Byłam z nia dzisiaj, bardzo jej sie podobało, nawet nie patrzyła czy stoje obok, siłą ją musiałam zabierac![]() A jak tam Wercia?
|
|
#711 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a Werka jak zwykle-mala psotnica spi sama w swoim pokoju(nie wiem czy czytalas)ale budzi sie co noc i tupie do nas
|
|
#712 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() He he niech mamusia wie kto tu rządzi ![]() a to , Amela tez spi sama, małż jej szczebelki wyciął z łóżeczka (bo mamy takie nie wyjmowane) żeby sama wychodziła jak chce i Amela stwierdziła ze tata w koncu naprawił łóżeczko Ale w nocy spi, nie buszuje
|
|
#713 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My piątek nadal nie mamy ![]() I teraz jest faza na wstawanie prawie w środku nocy - czyli o 5 ![]() ![]() Bidulek Cytat:
A to chyba jakieś prywatne? Bo w państwowym to Amelka jeszcze wieku nie ma... Oby podobanie Jej zostało ![]() *** Dzień dobry
|
|
#714 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A u nas te piątki, mimo, że widoczne już od dawna i wydawało się, że lada chwila będą na wierzchu, nadal się nie przebiły Osa? , dobrze, że nic poważniejszego się nie stało U nas różnie, Kubuś się buntuje ogromnie ![]() ![]() Cytat:
![]() *** Cześć
|
|
|
#715 |
|
Zadomowienie
|
svi, agga dziękuję za informacje... Muszę jakoś się w tym odnaleźć i obrać jakąś konkretną drogę. Ale w sumie wydaje mi się teraz że szybsze zainterweniowanie jest lepsze niż doprowadzanie do konfliktowych sytuacji
Zna się ktoś na kwiatkach? |
|
|
|
#716 |
|
Zakorzenienie
|
kamilka, a moją wypowiedź masz gdzieś?
|
|
#717 |
|
Ola-Unhola
|
|
#718 |
|
Ola-Unhola
|
Cześć
|
#719 |
|
Zadomowienie
|
![]() Jakoś mi umkneło po wywodzie svi Ale też dziękuję Idę zaraz do empiku, może natknę się na jakąś sensowną książkę jeszcze... Może mnie cos "zainspiruje" |
|
|
|
#720 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:11.

Przytulam Cię mocno

, więc nie wiem.

, co u Was? Jak Bartoś?

)![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

(jak to dziwnie brzmi)
wiem tylko,że u nas te problemy,zaczęły się kiedyś po burzy,wyłączyli prąd i zauważyłam,że od tamtej pory,Bartoś do zasypiania musi mieć włączone światło.Teraz jest lepiej,czasem budzi się z płaczem,ale w miarę szybko daje się uspokoić.
ugryzła go przez skarpetkę,centralnie w sam środek stopy.Na szczęście oprócz płaczu i trochę czerwonej i spuchniętej stópki,nic się nie działo.Lekarka kazała podać Calcium i Zyrtec na noc.

, Amela tez spi sama, małż jej szczebelki wyciął z łóżeczka (bo mamy takie nie wyjmowane) żeby sama wychodziła jak chce i Amela stwierdziła ze tata w koncu naprawił łóżeczko