wymarzony pierścionek część XXI - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-29, 09:38   #2851
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Dot.: wymarzony pierścionek część XXI

Ja również

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-29, 09:48   #2852
kotekk81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
Kotku, trzymam kciuki
Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
Ja również
dzieki dziewczyny

dzis jedziemy do tesciowej do szpitala mam nadzieje ze sie nie rozklei bo i ja poplyne

Podczas gdy obrabiasz mi tyłek nie zapomnij mnie w niego pocałować
kotekk81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-29, 09:50   #2853
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Kotku a co to dokładnie za operacja, jeśli można wiedzieć??

Stary 2011-08-29, 09:58   #2854
niuniuniau
Zadomowienie

Cześć dziewczyny

U mnie niestety dołek weekendowy i nie tylko. Dalej wizja jest fonii brak z mężem

A z przyjemniejszych rzeczy to już 9 kilo na minusie

Kotku trzymam kciuki za teściową
Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków.

http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png
niuniuniau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-29, 10:07   #2855
emi_lka
Zakorzenienie

Kotku, trzymaj się!
Wymyśliłaś prezent?

Niu, gratuluję spadku wagi.
Problem z mężem wielkiej wagi, czy po prostu jesteście uparci?
Współczuję, bo nieodzywanie się jest okropne. Zdarza mi się praktykować góra kilka godzin...
emi_lka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-29, 10:08   #2856
hania811
Zakorzenienie

hej.

Cytat:
Napisane przez miskowa Pokaż wiadomość
Haniu, jakiego impregnatu używasz do swoich EMU? Tego oryginalnego, czy kupiłaś jakiś innej firmy?
Zwyklaka z Daichmana.

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny

U mnie niestety dołek weekendowy i nie tylko. Dalej wizja jest fonii brak z mężem

Oj, o jakieś konkrety chodzi ??

Kotku wszystko będzie dobrze.

---------
Ja przyszłam na chwilę do pracy bo koleżanka miała pilną sprawę do załatwienia i powitał mnie na skrzynce mail z informacjami o wrześniowych study. Sardynia , Kreta , Chiny..a ja nie mogę jechać
eh....imprezy i hulaszcze życie pożegnałam bez bólu - ale brak możliwości wyjazdu- boli

Okropna jestem.
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-29, 10:13   #2857
kotekk81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
Kotku a co to dokładnie za operacja, jeśli można wiedzieć??
guz przysadki

Cytat:
Cześć dziewczyny

Kotku trzymam kciuki za teściową
dzieki

ad pogrubionego...sorki ale padlam musze to opatentowac hahaha

Cytat:
Napisane przez emi_lka Pokaż wiadomość
Kotku, trzymaj się!
Wymyśliłaś prezent?.
dzieki

no wlasnie nie wymyslilam chociaz przelecial mi przez glowe taki czajniczek do parzenia kawy i herbaty

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Oj, o jakieś konkrety chodzi ??

Kotku wszystko będzie dobrze.

---------
Ja przyszłam na chwilę do pracy bo koleżanka miała pilną sprawę do załatwienia i powitał mnie na skrzynce mail z informacjami o wrześniowych study. Sardynia , Kreta , Chiny..a ja nie mogę jechać
eh....imprezy i hulaszcze życie pożegnałam bez bólu - ale brak możliwości wyjazdu- boli

Okropna jestem.

Dzieki Haniu

szczerze Ci powiem ze jakbym miala taka prace jak Ty to tez bym ryczala z tego samego powodu okropnie to brzmi ale taka prawda
Ty to chociaz troche pozwiedzalas a ja...cos trzeba bedzie kombinowac wyjazdy z Maja

Stary 2011-08-29, 10:27   #2858
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
hej.

Zwyklaka z Daichmana.

Dobrze, że nie zgłupiałam, żeby zamawiać ten oryginał za 99. A potrzeba czegoś jeszcze, żeby utrzymać je w dobrym stanie?

Cytat:
Napisane przez kotekk81 Pokaż wiadomość
guz przysadki
trzymam kciuki. Kotku spójrz na tą całą sytuację z innej strony. Dobrze, że podejmują się operacji, bo to oznacza, że lokalizacja jest dobra. Trzeba wierzyć, że będzie dobrze
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-29, 10:32   #2859
hania811
Zakorzenienie

Misku powiem szczerze że ja w ogóle o swoje Emu nie dbam. Impregnat kupiłam w połowie zimy dopiero. Myje je wodą i mydłem normalnie. Raz nawet vaniszem potraktowałam bo wylałam na nie olej One wcale nie są takie delikatne
Stary 2011-08-29, 10:38   #2860
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Misku powiem szczerze że ja w ogóle o swoje Emu nie dbam. Impregnat kupiłam w połowie zimy dopiero. Myje je wodą i mydłem normalnie. Raz nawet vaniszem potraktowałam bo wylałam na nie olej One wcale nie są takie delikatne
to spoko, dzięki za info. Pytam zapogiegawczo, zamówiłam sobie parę i chcę na początku spryskać czym trzeba, żeby sobie potem roboty nie dodawać z czyszczeniem
Stary 2011-08-29, 10:56   #2861
kotekk81
Zakorzenienie

Cytat:
trzymam kciuki. Kotku spójrz na tą całą sytuację z innej strony. Dobrze, że podejmują się operacji, bo to oznacza, że lokalizacja jest dobra. Trzeba wierzyć, że będzie dobrze
dzieki misku
wlasnie tej mysli sie trzymam, martwie sie tylko o to serce bo lekarze daja 50/50

ehhhh juz nie smuce

Stary 2011-08-29, 11:56   #2862
niuniuniau
Zadomowienie

Dziewczyny sprawa z mężem niby nie jest aż taka poważna ale przez jego upór urasta do wielkiego problemu. Wkleję swoją wypowiedź z innego forum bo drugi raz nie chce mi się pisać.
"
Laski doradźcie co ja mam zrobić bo już nie mam sił :/ Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze, mądre powiedzenie. Nie dogaduję się z TZtem w kwestiach kasy i już nie mam pomysłu jak mam znaleźc z nim wspólny język. Od momentu kiedy podjęliśmy decyzję, że zostaję na wychowawczym, wiedzieliśmy, że trzeba będzie żyć dużo oszczędniej niż do tej pory, jednak rzeczywistość okazała się jeszcze gorsza. Dzisiaj podliczałam nasze finanse, czyli opłaty, życie, Oliwka no i FAJKI :/ Z tego wyliczenia już wynika, że będziemy na styk a wliczałam w przychody zasiłek wychowawczy, który nie wiadomo czy dostanę. Naprawdę nie ma na czym oszczędzić, jedynioe na paleniu TZta, ale do niego to nie dociera. Jak się zapytałam czy jak będzie miał wybór -jeść czy palić- to co wybierze, to mi odpowiedział, że palić!!!! Do tego nie wymawiając ale on naprawdę sporo je, szczególnie mięsa. Potrafi na obiad wsunąć trzy udka co skutkuje tym, że na życie idzie masa kasy bo nie potrafi zapchać się ziemniakami czy chlebem tylko mięsem a to tanie nie jest. Jego pomysły na oszczędzanie to zrezygnowanie przeze mnie z wody mineralnej (swoją drogą najtańszej ze sklepu) oraz ze stosowania diety, która kosztuje mnie tyle samo co jak wydawałam normalnie na życie dla siebie. JAK DO NIEGO TRAFIĆ? Macie jakieś pomysły?"
Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków.

Stary 2011-08-29, 12:11   #2863
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny sprawa z mężem niby nie jest aż taka poważna ale przez jego upór urasta do wielkiego problemu. Wkleję swoją wypowiedź z innego forum bo drugi raz nie chce mi się pisać.
"
Laski doradźcie co ja mam zrobić bo już nie mam sił :/ Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze, mądre powiedzenie. Nie dogaduję się z TZtem w kwestiach kasy i już nie mam pomysłu jak mam znaleźc z nim wspólny język. Od momentu kiedy podjęliśmy decyzję, że zostaję na wychowawczym, wiedzieliśmy, że trzeba będzie żyć dużo oszczędniej niż do tej pory, jednak rzeczywistość okazała się jeszcze gorsza. Dzisiaj podliczałam nasze finanse, czyli opłaty, życie, Oliwka no i FAJKI :/ Z tego wyliczenia już wynika, że będziemy na styk a wliczałam w przychody zasiłek wychowawczy, który nie wiadomo czy dostanę. Naprawdę nie ma na czym oszczędzić, jedynioe na paleniu TZta, ale do niego to nie dociera. Jak się zapytałam czy jak będzie miał wybór -jeść czy palić- to co wybierze, to mi odpowiedział, że palić!!!! Do tego nie wymawiając ale on naprawdę sporo je, szczególnie mięsa. Potrafi na obiad wsunąć trzy udka co skutkuje tym, że na życie idzie masa kasy bo nie potrafi zapchać się ziemniakami czy chlebem tylko mięsem a to tanie nie jest. Jego pomysły na oszczędzanie to zrezygnowanie przeze mnie z wody mineralnej (swoją drogą najtańszej ze sklepu) oraz ze stosowania diety, która kosztuje mnie tyle samo co jak wydawałam normalnie na życie dla siebie. JAK DO NIEGO TRAFIĆ? Macie jakieś pomysły?"
Jeśli jest bardzo uparty, to oddaj mu ster w jego ręce - niech płaci rachunki i robi zakupy sam i stara się, by na wszystko wystarczyło.
Stary 2011-08-29, 12:13   #2864
czarna.noc
Wtajemniczenie

Cytat:
Nocko, przeoczyłam - najlepsze życzenia

Jak świętowałaś?

Byłam u fryzjera, nie zgodziłam się na utlenianie, nie zaryzykowałam dużego rozjaśniania z tym starym kolorem na końcówkach, ufarbowałam na taki jasnobrązowy z miedzianymi refleksami.
I dobrze, bo jednak nie wyszedł równy kolor, ale na szczęście wygląda to naturalnie.

Spokojnie piecz muffinki. Też ciasto
Dziekuje Urodziny wypadly akurat w czw, wiec jak zwykle udalismy sie na nasze cxzwartkowe imprezy przy naszej muzie. Postawilam naszej ekipie 3 kolejki alkoholu, chyba kamikaze i wisniowke, a i tak ledwo dali rade to wypic CHoc sa zaprawieni w bojach
Od TZ dostalam Amazon Kindle i jestem przeszczesliwa
Emi, masz jakas nwoa fotke tego koloru?

W sobote bylam na panienskim przyjaciolki, wrocilam o 2 bo tak mnie nogi obtarly, ze mysklalam, ze do domu nie dojde... Na szczescie wszystko sie udalo iealnie, panna mloda zadowolona Za tydzien wesele

Poza tym jestem zla, bo przez chorobe wypadly mi z kalendarza 2 tyg, co oznacza, ze nie zdaze zamowic juz z zagranicy prezentu dla TZ (pod koniec wrzesnia). Wszystko idzie strasznie dlugo, bo musza sprowadzac to albo z UK albo z USA :/ czyli zostalam bez preznetu, muze cos kombinowac, co mozna kupic w Polsce. A mialam takie fajne pomysly. Najwiekszym jednak preznetma ma byc sama impreza-niespodzianka, ktora urzadzam w domu ze znajomymi Znajac mojego TZ, bedzie w 7 niebie ))
Niu, ja zupelnie nie wiedzialabym, co Ci doradzic. Jestem cieta na palenie papierosow, u mnie ten temat w ogole nie istnieje, bo zadne z nas nie pali. Z diety bym nie zrezgnowala, bo to inwestycja w twoje dobre samopoczucie i zdrowie! Fajki nie zapewniaja tego drugiego u twojego meza. Czy do niego nie trafia, ze przy takim paleniu, jak rozumiem dosyc intensywnym, moze stracic szanse na patrzenie, jak dorasta jego dziecko?

Edytowane przez czarna.noc
Czas edycji: 2011-08-29 o 12:18
czarna.noc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-29, 12:25   #2865
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
"
Cytat:
Jeśli jest bardzo uparty, to oddaj mu ster w jego ręce - niech płaci rachunki i robi zakupy sam i stara się, by na wszystko wystarczyło.
ja jestem za tym, co Emilka mówi. Daj mu się wykazać. Niech sam dba o wszystko.
Czy zaproponował coś sensownego w kwestii oszczędzania, czy tylko odpowiadał ci na zasadzie dogryzania i odcinek, żebyś ty oszczędzała na wodzie?

albo jeszcze bardziej na sposób wredny i drastyczny. Co go zaboli najbardziej? Obetnij i oszczędzaj. Nie rób na obiad samego mięcha, tylko najmniejszym kosztem. Chyba że on sam ma kasę i robi zakupy i gotuje, no to się nie uda. Ale podejrzewam, że ty robisz mu obiady, to daj mu raz ziemniaki i mleko, raz suchą kaszę i zobacz, jaką będzie miał minę.
W mojego tż najbardziej bym ugodziła likwidując TV, więc odcięcie kablówki, zlikwidowanie tv. Ssesesese

Edytowane przez miskowa
Czas edycji: 2011-08-29 o 12:29
Stary 2011-08-29, 12:37   #2866
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarna.noc Pokaż wiadomość
Dziekuje Urodziny wypadly akurat w czw, wiec jak zwykle udalismy sie na nasze cxzwartkowe imprezy przy naszej muzie. Postawilam naszej ekipie 3 kolejki alkoholu, chyba kamikaze i wisniowke, a i tak ledwo dali rade to wypic CHoc sa zaprawieni w bojach
Od TZ dostalam Amazon Kindle i jestem przeszczesliwa
Emi, masz jakas nwoa fotke tego koloru?

W sobote bylam na panienskim przyjaciolki, wrocilam o 2 bo tak mnie nogi obtarly, ze mysklalam, ze do domu nie dojde... Na szczescie wszystko sie udalo iealnie, panna mloda zadowolona Za tydzien wesele
Świetny prezent

Po sobotnim weselu będę miała jakieś fotki
Kolor jest taki trochę miedziany...
I tak w dalszej perspektywie mam zmianę na "bardziej" blond...

Fajnie, że panieński udany

---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ----------

Cytat:

albo jeszcze bardziej na sposób wredny i drastyczny. Co go zaboli najbardziej? Obetnij i oszczędzaj. Nie rób na obiad samego mięcha, tylko najmniejszym kosztem. Chyba że on sam ma kasę i robi zakupy i gotuje, no to się nie uda. Ale podejrzewam, że ty robisz mu obiady, to daj mu raz ziemniaki i mleko, raz suchą kaszę i zobacz, jaką będzie miał minę.
W mojego tż najbardziej bym ugodziła likwidując TV, więc odcięcie kablówki, zlikwidowanie tv. Ssesesese
Wredota

nie popieram akcji "na noże" i eskalacji złośliwości, ale takie przekazanie obowiązków gospodarowania zasobami bez złośliwości, a dla wykazania się, byłoby kształcące.

Dawno dawno temu moja mama powiedziała do mojego taty - bierz i rządź (w odniesieniu do pieniędzy). Nie wziął i od tamtej pory nigdy nie odezwał się na temat wydatków.
Stary 2011-08-29, 12:46   #2867
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Świetny prezent

Po sobotnim weselu będę miała jakieś fotki
Kolor jest taki trochę miedziany...
I tak w dalszej perspektywie mam zmianę na "bardziej" blond...

Fajnie, że panieński udany

---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ----------

Wredota

nie popieram akcji "na noże" i eskalacji złośliwości, ale takie przekazanie obowiązków gospodarowania zasobami bez złośliwości, a dla wykazania się, byłoby kształcące.

Dawno dawno temu moja mama powiedziała do mojego taty - bierz i rządź (w odniesieniu do pieniędzy). Nie wziął i od tamtej pory nigdy nie odezwał się na temat wydatków.
a ja uważam, że jeśli tż doprowadził do ostateczności i nie idzie się dogadać, to można być wrednym, tak na pokaz. Nawet jeśli miałaby to być wyłącznie manifestacja. To nieraz doskonale obrazuje, jak daną sytuację widzi druga strona, uzmysławia i działa.

Na samym początku jak zamieszkałam z tż, miał tendencję do zostawiania wszystkiego wszędzie, tylko nie tam, gdzie ja bym się spodziewała, że dana rzecz będzie leżeć. Czyli brał coś i zostawiał, gdzie mu było wygodnie. Tłumaczenie i proszenie nie przyniosło efektu. Więc zaczęłam robić tak jak on, np. wyciągałam nowy karton mleka, odcinałam róg i zostawiałam ten kawałek na szafce, rozbierałam się w łazience, zostawiałam rzeczy na podłodze. Nie zdejmowałam przez tydzień prania z suszarki (bo się samo ściągnie), nie chowałam deski do prasowania, zrobił się jeden wielki sajgon a ja udawałam, że nie widzę i że mnie to nie rusza. Po ok. tygodniu sam wszystko posprzątał i stwierdził, że zrozumiał. Mnie wystarczyło. Wiadomo, że mu się zdarza, ale stara się nad tym panować.
z kasą też mieliśmy różnie. On kiedyś jak mieszkał u rodziców jeszcze, to miał tendencję do rozrzutności, nie było sytuacji, żeby miał jakieś nadprogramowe pieniądze, bo jak go było stać, to jeździł taksówkami na imprezy (nawet do innego miasta), jadał ciągle na mieście i generalnie niczym się nie przejmował. Rozdzieliłam całkowicie kasę, ja miałam swoją, on swoją, zakupy robiliśmy płacąc na pół (co do grosza), rachunki też. Resztę sobie po swojemu wydał i kończyło się na tym, że w połowie miesiąca kasy nie miał, bo wydał na głupoty. No to jadł potem przez dwa tygodnie resztki, nie kupował niczego. W dwa miesiące się nauczył, co to jest dorosłość i jak się trzeba rządzić pieniędzmi.
Dlatego uważam, że takie akcje są ok i pomagają
Stary 2011-08-29, 12:47   #2868
ButterBear
Zakorzenienie

Niuniu, wnioskuję (może mylnie) z Twojej wypowiedzi, że to Ty robisz zakupy itp, bo TŻ chyba nie ma pojęcia ile kosztuje życie.

Ja sądzę, że stawianie sprawy na ostrzu noża i wyzłośliwianie się może przynieść odwrotny do zamierzonego skutek... możesz się nasłuchać, że on zarabia, to on robi co chce, a Ty nie masz nic do gadania. Więc zrobiłabym bilans wydatków i zarobków czarno na białym. Łącznie z jego fajkami...pokazałabym mu, ile idzie na rachunki, ile na jedzenie, ile na dziecko, ile na papierosy.
+ jeśli Ty robisz zakupy, to zmień to, co jecie. Zacznij robić zakupy bardziej oszczędnie, faktycznie dawać więcej ziemniaków, mniej mięsa, więcej kaszy, ryżu.... a jak zacznie marudzić, to powiedz, że za to, co zostaje, tylko tyle da się zrobić. Jak ograniczy palenie, to może będzie więcej mięsa.
Uważam, że jak Ty jesteś na diecie i masz swoje 'zachcianki' kulinarne, to on to powinien móc palić....ale powinien ograniczyć do minimum...i myślę, że sam do tego dojdzie, jak racjonalnie mu to przedstawisz
Takie jest moje zdanie

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-29, 13:02   #2869
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
a ja uważam, że jeśli tż doprowadził do ostateczności i nie idzie się dogadać, to można być wrednym, tak na pokaz. Nawet jeśli miałaby to być wyłącznie manifestacja. To nieraz doskonale obrazuje, jak daną sytuację widzi druga strona, uzmysławia i działa.

Na samym początku jak zamieszkałam z tż, miał tendencję do zostawiania wszystkiego wszędzie, tylko nie tam, gdzie ja bym się spodziewała, że dana rzecz będzie leżeć. Czyli brał coś i zostawiał, gdzie mu było wygodnie. Tłumaczenie i proszenie nie przyniosło efektu. Więc zaczęłam robić tak jak on, np. wyciągałam nowy karton mleka, odcinałam róg i zostawiałam ten kawałek na szafce, rozbierałam się w łazience, zostawiałam rzeczy na podłodze. Nie zdejmowałam przez tydzień prania z suszarki (bo się samo ściągnie), nie chowałam deski do prasowania, zrobił się jeden wielki sajgon a ja udawałam, że nie widzę i że mnie to nie rusza. Po ok. tygodniu sam wszystko posprzątał i stwierdził, że zrozumiał. Mnie wystarczyło. Wiadomo, że mu się zdarza, ale stara się nad tym panować.
z kasą też mieliśmy różnie. On kiedyś jak mieszkał u rodziców jeszcze, to miał tendencję do rozrzutności, nie było sytuacji, żeby miał jakieś nadprogramowe pieniądze, bo jak go było stać, to jeździł taksówkami na imprezy (nawet do innego miasta), jadał ciągle na mieście i generalnie niczym się nie przejmował. Rozdzieliłam całkowicie kasę, ja miałam swoją, on swoją, zakupy robiliśmy płacąc na pół (co do grosza), rachunki też. Resztę sobie po swojemu wydał i kończyło się na tym, że w połowie miesiąca kasy nie miał, bo wydał na głupoty. No to jadł potem przez dwa tygodnie resztki, nie kupował niczego. W dwa miesiące się nauczył, co to jest dorosłość i jak się trzeba rządzić pieniędzmi.
Zależy od ludzi.
Ja jednak jestem za szukaniem bardziej miękkich sposobów, o ile się da
Przede wszystkim z tego powodu, że sama nie jestem najłatwiejszą osobą do współżycia... nie chciałabym takiej kuracji szokowej w swoją stronę.

Oczywiście w sytuacjach granicznych trzeba chwytać się wszystkich sposobów...

W sytuacjach, które opisałaś, widać poskutkowało - nauka przez doświadczenie

Cytat:
Niuniu, wnioskuję (może mylnie) z Twojej wypowiedzi, że to Ty robisz zakupy itp, bo TŻ chyba nie ma pojęcia ile kosztuje życie.

Ja sądzę, że stawianie sprawy na ostrzu noża i wyzłośliwianie się może przynieść odwrotny do zamierzonego skutek... możesz się nasłuchać, że on zarabia, to on robi co chce, a Ty nie masz nic do gadania. Więc zrobiłabym bilans wydatków i zarobków czarno na białym. Łącznie z jego fajkami...pokazałabym mu, ile idzie na rachunki, ile na jedzenie, ile na dziecko, ile na papierosy.
+ jeśli Ty robisz zakupy, to zmień to, co jecie. Zacznij robić zakupy bardziej oszczędnie, faktycznie dawać więcej ziemniaków, mniej mięsa, więcej kaszy, ryżu.... a jak zacznie marudzić, to powiedz, że za to, co zostaje, tylko tyle da się zrobić. Jak ograniczy palenie, to może będzie więcej mięsa.
Uważam, że jak Ty jesteś na diecie i masz swoje 'zachcianki' kulinarne, to on to powinien móc palić....ale powinien ograniczyć do minimum...i myślę, że sam do tego dojdzie, jak racjonalnie mu to przedstawisz
Takie jest moje zdanie
Zmiana diety TŻta bardzo mi się podoba
Stary 2011-08-29, 14:01   #2870
carmelova
Zakorzenienie

Cześć

Haniu w jakim kolorze masz Emu? Długie czy krótkie?
Niuniu dziewczczyny dobrze radzą. Jak nie prośbą to sposobem. Najpierw próbowałabym oddać budżet w jego ręce, ale rozumiem, że boisz się podjąc ryzyko, że w połowie miesiąca zabraknie Wam na jedzenie. A macie dziecko. Możesz też wydzielić np. dzienny budżet na jedzenie. Powiedzmy, że dajesz mężowi listę zakupów (realną, bez złośliwości) i 50 zł. Za to ma zrobić zakupy do domu, a jak mu wystarczy, to może kupić sobie fajki. I tak codziennie. Powinno poskutkować, o ile to Ty trzymasz kasę i wiesz, że nie wyciągnie nagle z konta 100 zł na zapas na papierosy.
A jak się nie uda, to zastosowałabym sposób miskowej
carmelova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-29, 15:17   #2871
niuniuniau
Zadomowienie

Dziewczyny dać mu kasę, żeby się sam rządził to ryzyko, że jak któraś z Was pisała w połowie miesiąca nie będzie nic. Zresztą niedaleko szukać w tym miesiącu jechał do rodziców i dostał wypłatę ale "zapomniał" przelać ją na konto więc mając wyżywienie u rodziców wydał w tydzień 500zł Na podróż i rzeczy potrzebne Oliwce poszło mu max 200zł. No ręce mi opadły.

Co do mojej diety to nie jest najtańsza ale z moich wyliczeń wynika że wydaję na nią 400zł miesięcznie, czyli tyle samo co wcześniej wydawałam na życie (życie "prowadzimy" oddzielnie bo jadamy totalnie inne rzeczy)

Co do przedstawienia czarno na białym to tak właśnie ta rozmowa się odbyła, miał wszystko wypisane.

Obecnie jestem tak zła, że najbliżej mi do zastosowania podejścia miśkowej ale wiem, że dobrze radzicie, żeby sie dogadać. Będziemy próbować dalej

Stary 2011-08-29, 15:23   #2872
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny dać mu kasę, żeby się sam rządził to ryzyko, że jak któraś z Was pisała w połowie miesiąca nie będzie nic. Zresztą niedaleko szukać w tym miesiącu jechał do rodziców i dostał wypłatę ale "zapomniał" przelać ją na konto więc mając wyżywienie u rodziców wydał w tydzień 500zł Na podróż i rzeczy potrzebne Oliwce poszło mu max 200zł. No ręce mi opadły.

Co do mojej diety to nie jest najtańsza ale z moich wyliczeń wynika że wydaję na nią 400zł miesięcznie, czyli tyle samo co wcześniej wydawałam na życie (życie "prowadzimy" oddzielnie bo jadamy totalnie inne rzeczy)

Co do przedstawienia czarno na białym to tak właśnie ta rozmowa się odbyła, miał wszystko wypisane.

Obecnie jestem tak zła, że najbliżej mi do zastosowania podejścia miśkowej ale wiem, że dobrze radzicie, żeby sie dogadać. Będziemy próbować dalej
Niuniu, to co piszesz to moim zdaniem świadczy o dużej niedojrzałości Twojego TŻ. Przykre, że racjonalne argumenty do niego nie docierają.

Ja też miałam taki problem z moim TŻ na początku, jak zamieszkaliśmy razem. Ale różnica była taka, że nie było dziecka i ja zarabiałam, więc niby kasa była wspólna, ale ja chomikowałam na czarną godzinę - tak na wszelki wypadek, kilka gorszy ze swojej wypłaty. A wydawaliśmy wspólnie, z tym, że jego wypłata dosłownie przeciekała przez palce. Więc ja się nie wtrącałam, tylko gadałam: Jak się nie nauczysz gospodarować kasą, to będziemy żreć tynk ze ścian. Na początku było bardzo ciężko, aż sam to zobaczył i teraz tak się wytrenował w tym, że nie ma żadnego problemu....

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-29, 16:15   #2873
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Niu ja bym mu rozpisała wasze wydatki i zapytała jak on to widzi. Jestem przeciwniczką fajek.

Stary 2011-08-29, 16:26   #2874
carmelova
Zakorzenienie

niuniu jeszcze jedna sprawa. Nigdy nie paliłam, nie wiem jak to jest, ale fajki to jest jednak nałóg. Co innego zrezygnować z nowych kosmetyków czy ciuchów, a co innego walczyć z uzależnieniem. Może on po prostu się boi, że nie da rady?
carmelova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-29, 16:36   #2875
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:

Jasne, że jest ryzyko z przekazaniem pieniędzy, ale z drugiej strony chyba musi być odpowiedzialny za żonę i dziecko i nie dopuścić do wyczyszczenia środków?...
Taka "lekcja" by się przydała - może zacząłby się bardziej liczyć ze środkami...
Co do nałogu - wiadomo, że ciężko zerwać, a już szczególnie pod presją...
ale ograniczenie już jest bardziej wykonalne...
wszystko to kwestia woli...
Stary 2011-08-29, 19:02   #2876
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kotekk81 Pokaż wiadomość
dzieki dziewczyny

dzis jedziemy do tesciowej do szpitala mam nadzieje ze sie nie rozklei bo i ja poplyne
kotekk81, na pewno wszystko będzie dobrze, 3mam kciuki!

Cytat:
Okropna jestem.
nic dziwnego, że boli no, ale co się odwlecze, to nie uciecze

Cytat:
myślę podobnie, usiądźcie raz jeszcze nad wydatkami, zastanówcie się wspólnie nad budżetem na poszczególne produkty, pomyślcie z czego możecie zrezygnować (rezygnacja nie powinna dotyczyć tylko jednej strony), poszukajcie tańszych alternatyw, np. zamiast kupować wodę mineralną kupcie filtr do wody, papierosy chyba taniej wychodzą jak się je robi samemu (bibułki + tytoń i maszynka)...
xzora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-29, 20:35   #2877
goosia207
Zakorzenienie

Cześć,

Cytat:
Cześć!
Lato

W sobotę byliśmy na ślubie i weselu, w kościele (małym, zabytkowym, dusznym) myślałam, że padnę z przegrzania i duchoty
Ale potem już było super!
Wesele bardzo fajne w klimatycznym miejscu.

Nie lubię przechwalających się ludzi, ale szczęśliwych uwielbiam

Świetnie
da się ich odróżnić na kilometr

Ileż ty masz tych wesel

Cytat:

Chyba to kiedyś zastosuję skarpetki, ubrania i kubki po kawie gdzie pije tam zostawi.

Niu dziewczyny juz chyba wszystko napisały. Trzymam kciuki

Kotku
Stary 2011-08-29, 20:40   #2878
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carmelova Pokaż wiadomość
Cześć

Haniu w jakim kolorze masz Emu? Długie czy krótkie?
Do połowy łydki , szare

Niuniu niewesoła sytuacja. Skoro pokazałaś mu czarno na białym jak wasze finanse wyglądają - a on każe Ci na wodzie oszczędzać to ręce opadają. Moj też jest ogromnym nałogowcem- ale na takie coś to by nie wpadł. Ciekawe czy jak mu powiesz że masz ostatnie 50 zł na pieluchy dla córki to zabroni Ci kupić bo jemu na fajki nie wystarczy.

Tutaj żadnej rozmowy nie pomogą- tylko terapia szokowa moim zadaniem. Poszłabym za radą Miśka. Daj mu kilka dni z rzędu ziemniaki z kefirem zobaczymy czy będzie taki mądry. Swoją drogą- 3 nogi na obiad. Ma nadwagę? ....a do tego pali- niech się zastanowi czy dotrwa do komunii swojej córki??

Może też spróbuj podzielić kasę po równo między Was. To znaczy po odliczeniu opłat, wydatków na córę- reszta na pół. To co zostaje na osobę- warto dla jasności podzielić na dni tygodnia. Może się okazać że mąż ma np 20 zł dziennie na jedzenie i inne swoje wydatki -w tym pety. Powinien zrozumieć że 10 zł w tym wypadku to ogromna kwota- nijak się ma do wody za złotówkę
Stary 2011-08-30, 09:18   #2879
miskowa
Zakorzenienie

cześć

ale się zimno zrobiło, a ja nie spojrzałam na termometr rano i pomykałam w sandałkach do pracy przy temperaturze 10 stopni
Stary 2011-08-30, 09:49   #2880
emi_lka
Zakorzenienie

Cześć!

Wczoraj spędziliśmy przemiłe popołudnie i wieczór z TŻtem

Nie mam w ogóle weny do pisania. Mam trudne zadanie do zrobienia w pracy i nie wiem, jak się za to zabrać...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości