|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#40771 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX
Cytat:
też w to wchodzę, znaczy się do KKU tyle, że muszę zapasy zrobić
|
|
|
|
|
#40772 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#40773 |
|
Zakorzenienie
|
jak uzywa keratyny
solo lub w odzywce
|
#40774 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#40775 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczyny
![]() Dzisiaj dokładnie dwunasty dzień mojej pielęgnacji Po drobnych kłopotach z puchem i nieumiejętnym nakładaniu odżywki bs(- nakładałam jej za dużo, aż robiła się piana
|
#40776 |
|
Zakorzenienie
|
Ja znow z innej beczki. Czytalam po raz kolejny artykuly o porowatosci - chyba chce sie tego na pamiec nauczyc
i mam dylemat. Autorka ( to ten tlumaczony przez anke.d) poleca dla wlosow o wysokiej porowatosci duzo emolientow i nawilzaczy, zima anty-humektanty, czyli silikony, oraz unikanie humektantow. Jaka jest roznica miedzy humektantem a nawilzaczem? do tej pory myslalam ze to to samo. Tak jak ciezko ogarnac roznice miedzy angielskim ''hydrate'' i ''moisturize''. Olej ze slodkich migdalow ma wlasciwosci nawilzajace, a ja spodziewalam sie ze wszystkie oleje zalicza sie do kategorii emolientow. Czy zel lniany to nawilzacz czy humektant?Czuje ze przydalby sie spis skladnikow z podzialem na kategorie i szereg naukowych definicji tylko kto sie tego podejmie?
|
|
|
|
#40777 |
|
Rozeznanie
|
Ja też chcę do klubu KKU
![]() Dzisiejsze włosy Coraz bardziej mi się podobają
|
|
#40778 |
|
Rozeznanie
|
Gosh, ślicznosci-w życiu nie powiedziałabym, ze to drugi dzień. Zero puchu.
Karolcia, Nez-miód dla mych oczu te Wasze spirale. Powoli uzależniam się nie tylko od keratyny, ale i od fot Waszych włosów ![]() Mogę oglądać na okragło, zresztą dziś wykorzystuję ostatnie chwile wolnosci, niedługo nie będę miała czasu tyle tu siedzieć.
|
#40779 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
humektant nalozony na wlos oddaje / przyciaga wode z otoczenia, w suchym klimacie humektanty na wlosach beda ja oddawac co sprawi ze skonczymy z suchymi klakami, w wilgotnym klimacie humektanty beda przyciaga wode i sprawia ze bedziemy miec piekny frizz dlatego w obu wypadkach dobrze jest unikac humektantow lub znalezc sposob na ich ujarzmianie, pisalam o tym w kwietniu, ale moge napisac jeszcze raz ale wieczorem wiele jest skladnikow ktore sa humektantami, trudno tak wymienic wszystkie najpopularniejsze humektanty Diols and Triols Propylene glycol 1,2,6 hexanetriol Butylene Glycol Dipropylene glycol Hexylene Glycol Glycerin Triethylene glycol Erythritol Capryl glycol Phytantriol Hexanediol or -triol beeswax Humectants of biological origin Panthenol Sodium PCA Hyaluronic acid Inositol Glycogen Sugars and modified sugars Sorbitol Polyglyceryl sorbitol Glucose Fructose Xylitol Hydrolyzed proteins Elastin, Collagen Silk Keratin Ethers Isoceteth-x, Isolaureth-x, Laneth-x, Laureth-x, Steareth-x PEG-x (polyethylene glycol)Silicone copolyols Antyhumektanty - silikony - Esters (jak isopropyl palmitate) - naturalne antyhumektanty:hydrogenat ed castor oil, beewax, plant triglycerides: cocount oil, palm oil, olive oil, shea butter Humektanty nalepiej sie sprawdzaja w klimatach umiarkowanych, dodatkowo wazne jest w jakim towarzystwie i w jakim produkcie stosujemy humektant, moim zdaniem wazny jest sklad odzywki bs i zelu jako produktow ktorych juz nie splukujemy, w masce np wg mnie moze byl pelno humektantow (uwielbiam humektanty) I jeszcze zdanie ktore znalazlam kiedsy na NT, nie pamietam kto jest autorem ale zdanie zapamietalam: 'The key to have the best curls in any weather is to have extremely well-hydrated & moisturized hair' Amen
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2011-08-30 o 17:21 |
|
|
|
|
#40780 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Volyova - witaj
![]() Cytat:
Fajnie ![]() Cytat:
Ale jako niskoporowata "tydzień bez keratyny" a na codzień jaki aminokwasik (ze taka pochodna z keratyny )Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Antyhumektanty (lub "okluzyjne") - silikony, oleje pół i niewnikające i woski, parafina - wszystko co nie pozwoli parować Humektanty - subst ułatwiające przepływ wody, np gliceryna, aloes - masz wymienione w wątku o punkcie rosy Nawilżacze - nazwałabym tak subst wiążące wodę - aloes, proteiny hydro najmniejsze i aminokwasy (tam mi się w kwestii skóry kojarzy?), kwas hialuronowy, aloes ale też okluzyjne bo wiążą wodę w sensie że nie dadzą jej uciec. Tak skrótem myślowym ;] Kocham Jantara Ciekawe jak długo ta miłość potrwa :P
|
||||
|
|
|
#40781 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
zapomnialam ze do tego wszystkiego wazna jest ogolna kondycja wlosa - wlosy poddawane zabiegom fryzjerskim lub nieodpowiednio pielegnowane sa bardziej podatne na kaprysy pogody niz wlosy ktore nie byly farbowane, rozjasnianie itp.
|
|
#40782 |
|
Zakorzenienie
|
Ta materia jest bardziej zlozona niz myslalam
ale nauczyc mozna sie wszystkiego. W koncu nie mialam az takich kiepskich ocen z chemii . Kopalam ostatnio nieco w internecie, zeby znalezc jakies info na temat zelatyny. Eksperymentowalam z nia rok temu, ale zarzucilam proby, bo mialam ochote wyprobowac cos innego, a potem zapomnialam. Ogolnie zelatyna = kolagen hydrolizowany, wiec moze jest szansa ze zadziala na wlosy. Niestety nie udalo mi sie znalezc nic na temat wielkosci czasteczki .Zmeczylam kubek drozdzy, popijam pokrzywa |
|
|
|
#40783 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Komaza Care Protein Hair Strengthener
|
|
#40784 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ano, nic nie zaszkodzi kupic torebke zelatyny zawsze moge tez i w kuchni zuzyc.
|
|
|
|
|
#40785 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Że niby na budowie coś na główkę spadło? [QUOTE=ToTyLkoJa2;29089177 Gdzie siemię kupię? W takim zwykłym herbapolu może być? [/QUOTE] Ja kupuję w supermarkecie. Cytat:
![]() Dziewczyny, a czy sok aloesowy, np. taki: http://www.cefarm24.pl/609,aloes-sok...82605cbc1f6a49 będzie się nadawał jako nawilżający dodatek do odżywek lub psikadło? |
|||
|
|
|
#40786 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#40787 |
|
Zadomowienie
|
Nienawidzę was!! Nie wiem kiedy ja nadrobię tę całą epopeję! Chyba jutro dopiero
A do klubu keratyno uzależnionych przystąpię natychmiast ![]() ![]() Coś czuję że w tym tempie kolejne 30ml będę musiała zamówic dośc szybko ![]() Zamierzam dzisiaj spróbowac sposobu na fale z tego filmiku http://www.youtube.com/watch?v=KXsCxRjPFw4 , może mi poprawi humor jak w końcu będę miec jakoś ułożone włosy. A jak przy mojej długości nic z tego nie wyjdzie to trudno, jutro i tak cały dzień siedzę w domu ![]() Btw, przed chwilą depilowałam się pastą cukrową i przypadkiem zalepiłam sobie kawałek włosów na głowie i się wyrwały... Boliiii
|
#40788 | |
|
Raczkowanie
|
Za dużo tu wrzucacie fotek z pięknym owłosieniem, muszę wprowadzić równowagę
![]() I tak oto wygląda moje futro po całym dniu, myte poprzedniego dnia wieczorem. Ale po kolei: Maska przed myciem na godzinkę (ech, czego ja tam nie dałam żółtko, olej jojoba, keratyna, miód i trochę alterry z granatem dla zagęszczenia). Mycie Joaśka miód i cytryna (włosy piszczały po myciu, więc chyba maska dobrze się zmyła) Alterra z granatem d/s na 20 minut. Dosłownie pół kropli rozcieńczonej wodą Joaśki z proteinami mlecznymi. Żel lniany (tyż niedużo). Dyfuzor. Znośnie, ale bez sensacji. Ale poszłam spać. Rano miałam wszystko w takim nieładzie, że o matko I pogniecione okropnie (nie wiem jak spać, czego nie zrobię jest bez sensu)Reanimowałam najpierw wodą (bo się boją przeciążenia), a potem pokusiłam się pól kropli z wodą Nivea FC Znośnie, ale chwilę po wyjściu na zewnątrz był puszek okruszek i strączki.Czyli, że co? Przesadziłam Choć tego nie widać na zdjęciach, z boku spodnia wartwa miejscami zwinęła mi się w delikatne korkociągi. Natomiast z kolei inne pasma totalnie mi się wyprostowały. Nie rozumiem ![]() Cytat:
![]() Pocieszę Cię, ja jak się depiluję, to co by to nie było, zawsze sobie wyrwę coś, czego nie trzeba. Rekordem była brew, którą niechcący szarnęłam depilatorem
Edytowane przez Aoirghe Czas edycji: 2011-08-30 o 19:05 |
|
|
|
|
#40789 |
|
Rozeznanie
|
Ależ produkujecie te posty
![]() Moje włosy maja kryzys mam glutowego przyklapa, nie podoba mi się to ![]() W każdym bądź razie przystępuję do reanimacji, na dniach kupię szampon z sls, przepłuczę kłaki, zgromadzę odżywcze produkty i do boju! niechajże nabiorą witalności ! Kobietki, tyle gadacie o tej keratynie, że aż sama jestem ciekawa jak by zadziałała na me włoski
|
#40790 |
|
Zakorzenienie
|
Aoirghe a jaka masz pogode? Cieplo i wilgotno? Tak na szybko to bym powiedziala brak nawilzenia, brak zabezpieczenia i gliceryna w nivea.
ja bym zmienila odz bs na bezproteinowa, sama uzywam takiej ( bez protein, bez gliceryny), wtedy nawet jak nakladalam stylizator z gliceryna nie bylo puchu. Klania sie moj post strone wczesniej. to co przed odzywka bs ok ale musisz popracowac nad zabezpieczaniem. .
|
#40791 | ||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
chcę takie spiralki od samej góry ---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ---------- Cytat:
Jakie ta dziewczyna z filmiku ma włosy! jak z reklamy...
Edytowane przez DMkAnia Czas edycji: 2011-08-30 o 19:20 |
||
|
|
|
#40792 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() No brwi na szczęście nigdy sobie nie wyrwałam ale włosy z głowy, zwłaszcza z grzywki już parę razy -_- Cytat:
![]() A depilowałam sobie rękę tylko ta pasta cukrowa tak się ciągnie że do wszystkiego się czepia... No serio, to żadna sztuka przy niej wydepilowac sobie brew przy depilacji łydki! Zapomniałam się pochwalic, kupiłam dzisiaj w ramach oczyszczacza szampon Barwy Tataro-Chmielowy ![]() Małe to zakupy dowłosowe ale zawszec to się trochę zrealizowałam.
|
|
#40793 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
edit: tak, to jej własne...jest filmik u fryzjera jak ścina na krótkie i te włosy chyba przekazane na peruki...przejrzałam na szybko, nie jestem pewna.Zrobiłam też pastę cukrową jakiś czas temu i jeszcze nie użyłam [fakt, klei się strasznie] ![]() Ręce depilujesz? Eee...po co...
Edytowane przez DMkAnia Czas edycji: 2011-08-30 o 19:32 |
|
|
|
|
#40794 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A polecam fiselinę, miałam akurat wielki zapas starej fiseliny w szafie i sprawdza się całkiem nieźle ![]() ![]() O matko, też bym chciała takie piękne naturalne
Edytowane przez Miss Transept Czas edycji: 2011-08-30 o 19:36 |
|
|
|
|
#40795 |
|
Raczkowanie
|
Jak próbowałam robić tą pastę to też się upaprałam, ale na szczęście dobrze się zmywa wodą, nawet z włosów (wiem z doświadczenia
)
|
|
|
|
#40796 |
|
Zadomowienie
|
Mogę też dołaczyc do klubu keratynowego?
![]() Właśnie trzymam na włosach oleje - i tak - na skalp poszła oliwa z oliwek z keratyna i z hydrolatem oczarowym (pomyliłam go z keratyną Jak były upały to wystawiałam włosy na ostre słońce i teraz musze im to jakoś wynagrodzić ![]() Czekam na olej z łopianiu, już chciałabym go mieć i wcierać ![]() Zaraz idę zrobić serum keratynowe. |
|
|
|
#40797 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() podobno dżins jest dobry jak masz gdzieś stare niepotrzebne spodnie/spódnice/kurtkę to możesz przerobić na plastry do depilacji
|
|
#40798 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#40799 |
|
Raczkowanie
|
Hej,
Dzięki Volyova za informację 0. Umyć włosy szamponem z SLS bez silikonów i polyquaternium, aby pozbyć się z włosa tego co nadbudowało się do tego czasu - tylko za pierwszy razem. Potem startuj od pkt. 1 Czyli mam pierwszego dnia umyć włosy tym szamponem, a później kolejne kroki? A później już zaczynać od kroku pierwszego, tak? Mam tego szamponu użyć raz, a później nie używać? Czy może to być szampon ''Barwa ziołowa" ? Czy kupię go w Rossmanie? 1. Mycie Umyj włosy prostą odżywką do mycia zgodną z CG np. Balsam Mrs Potters aloesowy, Rossman Yung/Isana z olejkiem babasu, Joanna Mak i Bawełna Odżywką? Ale na całą głowę? 2. Odżywianie Nałóż odżywkę do spłukiwania zgodną z CG i potrzymaj min. 5 minut np. Garnier Volume Restructure, Garnier Avocado i Karite Na całą głowę? Albo nałóż maskę (aby bardziej odżywić) zgodną z CG i potrzymaj w cieple min. 30 minut np. Biowax do włosów suchych Ok 3. Płukanie Po spłukaniu odżywki/maski warto zrobić ostatnie płukanie zimną wodą, aby zamknąć łuski włosa. Opcjonalnie może to być woda z dodatkiem octu (1łyżka na litr wody). Ok 4. Zabezpieczenie Nałóż odżywkę bez spłukiwania zgodną z CG np. Joanna z apteczki babuni miód i proteiny mleczne, Mrs Potters aloesowa, Joanna Mak i bawełna, albo któraś z odżywek do spłukiwania Konieczne jest używanie odżywki bez spłukiwania? Stosować na włosy mokre? I czy może być zamiast tego wspominany tutaj żel lniany? [4a. Stylizacja] Opcjonalnie nałóż jakiś produkt do stylizacji zgodny z CG np. Nivea balsam loki i fale, żel Graffiti, żel Rossmann 5. Suszenie Odciśnij włosy w gładki materiał (t-shirt, pieluszka, mikrofibra) zbliżając go otwartą dłonią do głowy i oddalając, tak jak na tym filmie Zwykły T-shirt? Taki bawełniany? http://www.jessicurl.com/Demo-Videos-p-6.html Dobrze jakbyś pooglądała sobie wszystkie filmy, są pokazane kolejne etapy pielęgnacji Wysusz włosy na powietrzu lub dyfuzorem. Co to dyfuzor? Dziewczyny, oj pędzicie nie da się wszystkiego przeczytać ![]() Przepraszam jeśli moje pytania wydadzą się Wam głupie... Niedługo zacznę tę metodę, ale najpierw muszę zrobić zakupy. Kupię to wszystko w Rossmanie? [A to wszystko przez włosy DMkAnia Proszę Was dziewczyny o odpowiedź.
|
#40800 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
)wlasnie tymi koszulkami zawsze zbieram wode z wlosow bo ja akurat wszystkie odzywki ds i maski nakladam na wilgotne
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:01.

też w to wchodzę, znaczy się do KKU
tyle, że muszę zapasy zrobić

solo lub w odzywce

do tej pory myslalam ze to to samo. Tak jak ciezko ogarnac roznice miedzy angielskim ''hydrate'' i ''moisturize''. Olej ze slodkich migdalow ma wlasciwosci nawilzajace, a ja spodziewalam sie ze wszystkie oleje zalicza sie do kategorii emolientow. Czy zel lniany to nawilzacz czy humektant?
Coraz bardziej mi się podobają

mam glutowego przyklapa, nie podoba mi się to
chcę takie spiralki od samej góry
jak z reklamy...