|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: Hospitalizacja, leczenie w przypadku ED - info, doświadczenia.
A długo siedziałaś?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
......................... ......................... ......................... .duchhhhhhhhhhhh
Edytowane przez bezja Czas edycji: 2011-04-27 o 03:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Raczkowanie
|
jak jest zagrożenie życia (bmi poniżej 15) to mogą Cie ubezwłasnowolnić i zamknąć w szpitalu wbrew Twojej woli..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak długo byłaś w szpitalu? ---------- Dopisano o 10:13 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ---------- to działa na takiej zasadzie (bezja, nie byłaś w szpitalu stricte z powodu ed, trafiłaś tam po próbie samobójczej!) ...: chciałaś się zabić, zatrułaś się, dajmy na to, psychotropami, trafiłaś na toksykologię z zagrożeniem życia. Z identycznego powodu trafiłaś na oddział psychiatryczny, też z zagrożeniem życia, tylko już nie z powodu przedawkowania leków, a złego stanu psychicznego, w którym sama stanowisz dla siebie zagrożenie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
a jeżeli ktoś ma bmi powyżej 15 to nie mogą go zamknąć w psychiatryku bez jego zgody?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
wydaje mi się, że nie. Że musisz najpierw zostać ubezwłasnowolniona, jeżeli jesteś pełnoletnia.
trafienie do 'normalnego' szpitala (typu oddział toksykologiczny, oiom) po np. próbie samobójczej czy ..nie wiem, ataku serca podczas wymiotowania ![]() mogą też nie zgodzić się na wypis na własne żądanie, jeżeli ...patrz wyżej. ![]() ale nawet po próbie samobójczej nie zawsze się trafia na oddział psychiatryczny..
Edytowane przez iza_wiosenna Czas edycji: 2011-04-03 o 15:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Raczkowanie
|
......................... ......................... ......................... ............
duch Edytowane przez bezja Czas edycji: 2011-04-27 o 03:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
heh, no umieszczenie na oddziale dziewczyny po próbie samobójczej i z bmi 12 jest raczej racjonalne...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
trochę bez sensu, ja trafiłam do zwykłego szpitala bmi nie wiem czy 13 (35kg/167cm) także nie był to psychiatryk
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Raczkowanie
|
Chciałabym dowiedzieć się coś o Instytucje Psychiatrii i Neurologii przy ul. Sobieskiego w Warszawie. Czy któraś z dziewczyn chorujących na anoreksję tam przebywała ? Jak wygląda leczenie ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Raczkowanie
|
ja byłam tam na terapii 2 lata temu. ogólnie jestem b zadowolona, terapia trwa dla kazdego 10tygodni, ja akurat byłam prawie 13 tygodni bo zaproponowali mi przedluzenie pobytu. terapia grupowa 3razy w tygodniu, indywidualna,psychorysune k,muzykoterapia,praca z ciałem,choreoterapia,robó tki ręczne,wieczorki towarzyskie,wyjscia raz w tyg do kina/teatru/muzeum.na kręgle. zdecydowanie lepiej funkcjonuje po pobycie tam.bywalo baardzo ciezko, bolało, ale warto.trzeba chciec.mega chciec wyzdrowiec i pracowac nad sobą, wtedy otrzymamy tam pomoc, w przeciwnym razie nie ma sensu. pierwsze 2tyg nie ma wyjsc, potem mozna w weekendy, tel komorkowy mozna miec,jed..to zonko dobre, ludzie wspaniali..moze teraz cos sie zmienilo przez te 2lata. ogolnie społecznosc podzielona na 3grupy.A-zab odzywiania, kontrakt jedzeniowy, B,C-zab nerwicowe,osobowosci.raze m ok33 osob.zajęcia w swoich grupach.przyjmują od BMI 15(w sumie zalezy jaki lekarz przyjmuje, ja mialam warunek BMI 15 a inne dziewczyny z tego co rozmawiałam 15.5). to były jedne z najwazniejszych 13-tu tygodni w moim zyciu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Raczkowanie
|
A jak jest ze szkołą ? Od początku pobytu można zacząć tam się uczyć (liceum) czy trzeba dojść do określonej wagi ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Raczkowanie
|
Leczyła się któraś na oddziale psychiatrycznym w Sosnowcu?
Psychiatra powiedziała mi,że jak schudnę jeszcze 2kg.biorą mnie na oddział..ale mówiła mojej mamie,że ma już tam zadzwonić,żeby wpisano mnie na listę oczekujących. Co prawda nie zamierzam dać się zamknąć,ale pytam się czysto orientacyjnie.
![]() |
![]() |
#138 |
Raczkowanie
|
ja bylam
![]()
![]() |
#139 |
Raczkowanie
|
I jak tam było? mogłabyś to opisać,jesteś..a może raczej czujesz się zdrowa?
![]() |
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny orientujecie się jak wygląda hospitalizacja w województwie podlaskim? szczególnie chodzi mi o Białystok i okolice.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
polecam. wszystkich informuję, telefony: /12/ 424 81 81 /12/ 424 87 18 w przypadku ED, są tam trzy formy leczenia ,anoreksji, bulimii i zaburzeń jedzenia o charakterze mieszanym (anoreksja bulimiczna). personel jest bardzo miły, zawsze można zwrócić się do którejś z pielęgniarek (lub jednego pielęgniarza;-) ) i pogadać, terapia grupowa odbywa się trzy razy w tygodniu, część pacjentów ma także terapię indywidualną (w najbliższej przyszłości mają dostawać ją wszyscy nowoprzyjęci). posiłków jest pięć, osoby z bulimią mogą jeść pół porcji, reszta całości + dwie odżywki (do II śniadania i podwieczorku), po posiłkach głównych 30 minut odsiadki, po dwóch mniejszych - 15 min. WARTO zgłosić się tutaj na leczenie. ja mogę wypowiedzieć się jedynie z perspektywy osoby z podpisanym kontraktem bulimicznym. na początku leczyłam się dziennie na terapii grupowej z powodu zaburzeń osobowości, ale emocje wyzwolone podczas spotkań terapeutycznych bardzo aktywowały objawy ED i zdecydowałam się zostać na oddziale stacjonarnie. pierwsze trzy tygodnie były dla mnie s t r a s z n e. kontrola, brak swobody, duuużo czasu, z którym nie wiedziałam, co zrobić. ale nauczyłam się, że DA SIĘ znieść potworną złość i frustrację bez uciekania w jedzenie i zachowania autodestrukcyjne. w poniedziałek zaczęłam czwarty tydzień, obecnie jestem na przepustce. dziewczyny z anoreksją są bardzo zadowolone, koleżanka z bulimią, niedawno przyjęta radzi sobie coraz lepiej. Było sporo łez, sporo złości, z mojej strony chwile totalnego załamania i rezygnacji, chęć wypisania się, powrotu do domu i rzucenia tego wszystkiego w cholerę, ale że na oddziale panuje atmosfera OGROMNEGO wsparcia, zostałam. I bardzo się z tego cieszę, bo przecież walczę o swoje życie. ![]() tak więc dziewczyny (i chłopcy, na oddziale obecnie przebywa jeden chłopak z anoreksją bulimiczną), cholera, nie bójcie się i umawiajcie na konsultacje! dr Curyło jest dosyć specyficzny i niezbyt lubiany przez pacjentów, ale z nim akurat nie będziecie mieć wiele do czynienia. ![]() aaa,i ważna informacja: na konsultacjach usłyszycie pewnie, że termin przyjęcia przypadnie za ok. 3 miesiące i że doktor "będzie dzwonił". nie słuchajcie go, nie czekajcie na telefon , tylko same DZWONCIe. nie zrazajcie się tym, że curyło Was ochrzani i byc moze nawet rzuci słuchawką. on w ten bardzo typowy dla siebie sposób sprawdza Waszą motywację, więc totalnie się nie przejmujcie jego zbywaniem Was. powodzenia. ![]() oddział naprawdę polecam i nie wierzcie w bajki o ogrooooomnych porcjach i strasznym personelu, które można wyczytać w Internecie. mam wrażenie, że wypisują to osoby, które nie miały motywacji do walki o siebie i wypisywały się na własną odpowiedzialność / życzenie po miesiącu pobytu w szpitalu. tyle ode mnie. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
od Ciebie zależy, czy chcesz się leczyc. druga faza dla osob z anoreksją (a więc dwa dodatkowe spacery + przepustki) rozpoczyna się po przekroczeniu BMI 16. kontrakt kończy się, gdy chora osiągnie BMI 18 + 1 kg ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Rozeznanie
|
Była może któraś z Was w klinice psychiatrycznej w Poznaniu? Moje skierowanie już tam jest od trzech tygodni, teraz cały czas czekam na miejsce. Chciałam się dowiedzieć jak wygląda tam leczenie. Mam ED piąty rok. Na początku anoreksja, teraz anoreksja bulimiczna. Byłam już hospitalizowana w normalnym szpitalu trzy razy. Jutro zapewne czwarty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#145 |
Raczkowanie
|
Co to jest anoreksja bulimiczna?
Probowalam leczyc sie sama, ale tak sie nie da. Wybieram sie do psychologa i jestem ciekawa jak wyglada taka pierwsza wizyta? Nie wiem co mam mowic i w ogole. U mnie 10 lat marnowanie zdrowia i ciala, wiecej nie dam...wszystko przez to stracilam. Nikt o tym nie wie, wstydze sie tego...
![]() |
#146 |
Zadomowienie
|
Google prawdę Ci powie
![]() "W swoim obrazie klinicznym pokrywa się częściowo z symptomatyką bulimii. Nie można jednak postawić diagnozy i anoreksji, i bulimii. Anoreksja bulimiczna, albo inaczej typ żarłoczno-przeczyszczający, charakteryzuje się ograniczaniem racji pokarmowych z regularnymi okrasami przejadania się, a następnie prowokowania wymiotów i zażywania leków, np. moczopędnych lub przeczyszczających". Czyli anoreksja, tyle że czasami nie wytrzymujesz i masz napad, podczas któego zjadasz olbrzymie ilości jedzenia a następnie się z niego przeczyszczasz (jak przy bulimii). Od anoreksji różni się to tym, ze anorektyczki najczęściej ograniczają jedzenie i nie mają takich napadów.Od bulimii zaś tym, że nie uśmiecha Ci się ograniczać jedzenia - masz napady objadania się i przeczyszczania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Przyczajenie
|
Witam.
Mam pytanie odnośnie fundacji DRZEWO ŻYCIA. Czy któraś z was tam była i mogłaby powiedzieć coś na ten temat? Jakieś opinie? Bardzo proszę o odpowiedź. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Zadomowienie
|
Rok temu dowiedzenie sie czegokolwiek o programie leczenia graniczyło z cudem. Teraz nie wiem jak jest, może coś ruszyło do przodu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Rozeznanie
|
Niestety grozi mi szpital
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zadomowienie
|
Jak się nie mylę to od BMI 15.
A czemu nie tyjesz to powinien ocenić lekarz. Być może to co dla Ciebie jest "staraniem się" nie ma realnego odbicia (mam na myśli tę samą sytuacje, kiedy inni mówią Ci, że jesteś za chuda a Ty im na to, że już przecież jesteś za gruba, czyli - że może jesz za mało a wydaje Ci się, że jesz już nadto, o intensywnym ćwiczeniu i ukrywaniu tego przed innymi nie wspominając). Czasem jednak organizm najpierw pożytkuje nagły przypływ jedzenia najpierw na podstawowe funkcje życiowe, takie jak bicie serca czy pracę mózgu, dopiero potem na masę ciała. Niemniej to nie jest sytuacja wieczna i średnio po 2 tygodniach od rozpoczęcia normalnego jedzenia następuje wzrost masy ciała. Więc jeśli to trwa dłużej niż 2 tygodnie - porozmawiaj ze swoim lekarzem i bądź szczera wobec rodziców i siebie w kwestii tego ile miałaś jeść a ile jesz. No i powodzenia ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:43.