mamusie listopad/grudzień 2011 cz.4 - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-01, 09:15   #2581
joamic1
Zadomowienie

GG do joamic1
Dot.: mamusie listopad/grudzień 2011 cz.4

Wózeczek na 90 % będzie jutro jak wrócimy ze szpitala to będziemy go składać.

A i dziś przyjeżdża moja mama i brat do niedzieli

truscafka tsh też miałam robionę

Chciałabym, żeby była szczęśliwa, by każdego dnia mogła być dumna, że jest człowiekiem i nasza córką, by jak teraz dawała mi siłę do życia.nasze Małe Szczęście -chwyciło za serce raz na całe życie

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87upjyht4ic7jm.png
joamic1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 09:15   #2582
truscafka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez witaminkaccc Pokaż wiadomość
to jest nas dwie... moj za to jest niesłowny i niedojrzały... nie umie rozmawiać i sam podejmuje decyzje np. podziału kasy.... zreszta nie chce juz o nim gadac... jade dzis do kumpeli-psychologa pogadac i zobaczymy co z tego wyjdzie

witaminka pojedź pogadajcie sobie, to zawsze pomaga !!

75, 0 kg < ~~~~ jest 11.04
72,0
70,0
68,0
66,0
64,0
62,0
60,0
truscafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 09:16   #2583
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Ona błagam, brutalnie ! błagam....

hmmm... własciwie to ani z nim jestem, ani nie jestem... rozstaliśmy się, przez 3 dni była cisza, zaczął dzwonić codziennie... od jakichś 12-13 dni gadamy, ale to wszystko.... więc ani jesteśmy, ani nie jesteśmy razem...

on nie kuma tego, że to był koniec.... jak mówie 3 dni ciszy, a potem powiedział że on to przemyślał i teraz będzie lepiej... jesli teraz mu powiem, że ...właściwie co mam mu pow. jak mi ręce opadają :/ niby on chce by to jakoś wyglądało... ale ja wciąż nie wierze że to ma sens... pomimo miłości za dużo nas dzieli ...

chciałabym miec recepte na to wszystko... ale nie mam

Witaminko przytulam cie kochana
mi tez mama wczoraj powiedziala ze jej mnie szkoda bo w ciazy to sie chce zeby facet przytulil, poglaskal, reke na brzuchu potrzymal itd

moj w sumie nigdy zly nie byl i fajnie sie nam razem zylo, slowa zlego nie powiem ale jak mu odpier....z tym powrotem do Indii to co zrobic tez bym chciala recepte na wszystko- a przynajmniej wiedziec co w tej sytuacji zrobic ale jak sie nie da to trudno, trzeba sobie radzic jakos

ale sluchaj dasz sobie rade sama, to juz nie pierwszy stres facet ci funduje w ciazy i nie ostatni, jak tak ma byc dalej to naprawde lepiej ci bedzie samej zwlaszcza ze-
bedziesz miala kogos kto cie bedzie kochal bezgranicznie i potrzebowal i kogo ty pokochasz najbardziej na swiecie
w ogole dziecko to jest ogromne wyzwanie nawet dla najlepszego zwiazku na swiecie i zobaczycie- nawet jak tzty jak aniolki sa to i tak wiekszosc z nas predzej czy pozniej na cos tam bedzie narzekala
pojawienie sie dziecka calkowicie zmienia zwiazek, ze tak powiem "srodek ciezkosci" sie przenosi i naprawde i kobietom i facetom troszke czasu zajmuje powrot do rownowagi- zwlaszcza ze do tego dochodzi stale zmeczenie, stres itd
a jak twoj tzt juz teraz tak dziecinne zachowania odstawia to ja nawet nie chce myslec co on moze wywinac jak juz Mati bedzie z wami i ty bedziesz od niego oczekiwala podjecia odpowiedzialnosci i zaangazowania a on nie bedzie w stanie temu sprostac
Stary 2011-09-01, 09:20   #2584
joamic1
Zadomowienie

GG do joamic1

Witaminko a Ty na wózek masz kasę? Bo mój znajomy chce oddać po swojej córce wózek za free jak byś chciała

Chciałabym, żeby była szczęśliwa, by każdego dnia mogła być dumna, że jest człowiekiem i nasza córką, by jak teraz dawała mi siłę do życia.nasze Małe Szczęście -chwyciło za serce raz na całe życie

Stary 2011-09-01, 09:27   #2585
glamourous
Zakorzenienie

Myszeczko daj znac jak poszlo w przedszkolu

---------- Dopisano o 09:27 ---------- Poprzedni post napisano o 09:25 ----------

OOlong cholerka doskonale wiem jak to ciezko jest nie nosic ale kurcze skoro to taka powazna sprawa z ta rogowka to wez sluchaj lekarza

a wlasnie, spotkalam wczoraj kolezanke i ona mi mowi "no odkad cie widze w ciazy to pierwszy raz masz brzuch"
Stary 2011-09-01, 09:41   #2586
rudominka
Raczkowanie

Kolejny dzień w szpitalu - nie nadrobię Was, nie ma szans....

Niestety dołączam do klubu słodkich mam - mam stwierdzoną cukrzycę ciężarnych - dieta + insulina na noc
I tu mam prośbę do bardziej doświadczonych cukrzycowych mamuś - podajcie proszę jakieś sensowne strony www, albo książki z których korzystacie przy układaniu diety. Nie bardzo wiem jak się za to zabrać, jak komponować posiłki - poza tym że mało na raz i często. Jestem dosyć przybita, zwłaszcza, że w takim układzie czekają mnie jeszcze 2 wizyty w szpitalu na obserwacji i jak nie urodzę do terminu porodu, to będę czekać na rozwiązanie w szpitalu.

Dziś pierwszy dzień szkoły, młodszy idzie do I klasy, bardzo chciałabym być z nim w tym dniu, a wyjdę najwcześniej w sobotę

Jedyny plus - wczoraj byłam na wycieczce na porodówce - i już wiem co i jak
rudominka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 09:49   #2587
glamourous
Zakorzenienie

oooj Rudominko, wspolczuje Ci bardzo
ja mam gdzies w domu ksiazke o zywieniu w ciazy, spojrze co tam jest o cukrzycy - bo jest na pewno- i jak beda jakies jadlospisy czy wskazowki to ci chetnie zeskanuje i wysle

---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ----------

znalazlam cos takiego

1 Liczbę posiłków należy zwiększyć do 6-7 dziennie. (ja zjadam 5 i nie chodzę głodna )Posiłki należy spożywać regularnie . Dieta powinna dostarczać podobnych
ilości składników pożywienia w ciągu kolejnych dni.
2. W każdym posiłku powinny znajdować się produkty zawierające węglowodany złożone - wolnowchlanialne - pieczywo razowe, kasze, ryz , makarony, mąka, ziemniaki. Węglowodany , inaczej cukry są to składniki , które wpływają bezpośrednio na poziom glukozy we krwi.
Wyróżniamy 3 rodzaje węglowodanów :
- niewskazane - wchłaniające się najszybciej z przewodu pokarmowego i powodujące szybkie zwiększenie stężenia glukozy we krwi - cukier , miód, słodycze, ciasta, czekolada, lody, soki owocowe, dżemy, coca cola i inne napoje słodzone, syropy, owoce cukrowane lub naturalnie słodkie.
- wskazane - wchłaniające się dość szybko z przewodu pokarmowego ( zwiększenie stężenia we krwi jest wolniejsze ),
produkty mączne - biały chleb, ryż, ziemniaki, kasze , płatki, makarony
owoce - banany, melony, jabłka , gruszki, śliwki, poziomki, truskawki
mleko - jogurty
- wskazane - wchłaniają się najwolniej z przewodu pokarmowego (zwiększenie stężenia glukozy jest najwolniejsze)
jarzyny - wszystkie części roślin, korzenie, łodygi, liście , kwiaty.
produkty zbożowe i chleb gruboziarnisty razowy, niełuskany ryż , kasza gryczana.

3. Zalecane są pokarmy, które zawierają dużą ilość błonnika ( błonnik zawarty w pożywieniu zmniejsza ilość wchłanialnego w jelitach cukru).
Ciemne pieczywo, kasza gryczana, jaglana, jęczmienna, płatki owsiane, warzywa na surowo.

4. W każdym posiłku powinny znajdować się warzywa lub owoce.

5. Do smarowania pieczywa używamy masła, do surówek i sałatek oliwy lub olejów roślinnych.

6. Unikamy zbytniej ilości soli, należy pamiętać, że przemysłowo przygotowane pożywienie z reguły zawiera jej zbyt dużo.

7. Wykluczamy pokarmy smażone i tłuste. Dozwolone jest gotowanie, duszenie bez dodatku tłuszczu, pieczenie w folii aluminiowej.

8. Zabronione jest używanie sztucznych środków słodzących oraz słodyczy przeznaczonych dla diabetyków.

Szczególną uwagę musimy zwrócić na mleko i produkty mleczne. Spożywamy mleko o niskiej zawartość tłuszczu, chude twarogi, jogurty naturalne i kefir. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu należy ograniczyć sery żółte, topione, i mleko skondensowane. Płynne produkty mleczne zawierają tzw. cukier mlekowy - szybko podwyższają poziom glukozy we krwi, dlatego nie należy pić mleka w większej ilości niż jedna szklanka. Nie należy łączyć w jednym posiłku dwóch produktów mlecznych (np. kanapka z twarogiem + mleko do picia).
UWAGA Spożycie mleka na śniadanie u wielu osób jest powodem podwyższonej wartości cukru we krwi po śniadaniu. W takim przypadku wskazane jest spożywanie mleka po południu lub wieczorem .

Mleko nie może stanowić samodzielnego posiłku. Wskazany jest dodatek pieczywa lub produktu zbożowego zawierającego duże ilości błonnika.
Mięso i przetwory mięsne, ryby - zaleca się wybieranie chudych gatunków.
Mięso chude, drób, ryby, jaja - nie zawierają węglowodanów więc nie mają wpływu na poziom glukozy we krwi.
Warzywa- powinniśmy jeść je w każdym posiłku, ponieważ są dobrym źródłem błonnika .
Więcej węglowodanów znajduję się tylko w kukurydzy, groszku zielonym, ziemniakach, suchej fasoli, suchym grochu - dlatego należy ograniczyć ich spożycie.
Zaleca się spożywanie warzyw na surowo - kalafior, kapusta pomidory, ogórki, papryka, sałata. Można je jeść w większych ilościach.
Owoce - spożywane w większych ilościach powodują wzrost stężenia glukozy we krwi. Zawartość węglowodanów w owocach jest różna. Najwięcej jest ich w winogronach, bananach, gruszkach, śliwkach, owocach suszonych - dlatego ich spożywanie jest zabronione. Mniej węglowodanów zawierają jabłka , maliny, mandarynki, pomarańcze, brzoskwinie, kiwi, porzeczki, wiśnie. Najmniej truskawki, arbuzy, grejpfruty.
Zalecane są owoce na surowo. Ilość owoców podaną w dziennej racji pokarmowej dzielimy na dwie porcje i spożywamy je łącząc z pieczywem lub produktem zbożowym na drugie śniadanie i podwieczorek.

ZALECANE
Chleb razowy pełnoziarnisty, razowy mieszany, graham, chleb chrupki.
Grube kasze, gryczana, jaglana, wiejska, ryż niełuskany.
Jogurt , kefir, maślanka, chudy twarożek, jajka .
Chude gatunki mięsa, cielęcina, indyk, drób zawsze bez skóry, chude ryby.
Masło extra, oleje roślinne, oliwa z oliwek.
Jarzyny na surowo, sałata, rzodkiewka, ogórek, pomidor.
Owoce o mniejszej zawartości cukru, na surowo w ilości dozwolonej w diecie (250g)

DOZWOLONE
Słone paluszki, krakersy, biały chleb, suchary bez cukru, pieczywo tostowe, makaron, ryż, mąka, drobne kasze, wafle bez cukru, mieszaniny masła z olejem tzw. miksy, soki warzywne (np. pomidorowy), chuda wieprzowina (szynka , polędwica) ziemniaki gotowane i tłuczone, groch, fasola, soje, soczewica, herbata słaba bez cukru, kawa naturalna (jedna filiżanka dziennie, jeżeli nie ma przeciwwskazań), kawa zbożowa, woda niegazowana, herbata owocowa naturalna bez cukru.

NALEŻY ZACHOWAĆ OSTROŻNOŚĆ
Sery żółte i topione, ryby - makrela, łosoś , pstrąg, śledź, mięso wołowe, jagnięcina, groszek zielony, kukurydza, marchewka gotowana, buraki, konserwy jarzynowe.

ZABRONIONE
Cukier, miód, sztuczne środki słodzące, ciasta, czekolada, chałwa, sękacz, cukierki, lody, dżemy, konfitury, soki owocowe, mleko pełne, śmietana, tłuste żółte sery, napoje słodzone z dodatkiem pełnego mleka - jogurty, tłuste mięsa, baranina, kiełbasy wieprzowe, salceson, parówki, kiszka, słonina, boczek, smalec, nerki, płuca, owoce morza, gęsi, kaczki, majonez, frytki, chipsy, ziemniaki smażone owoce w cukrze i kandyzowane, owoce suszone, orzechy, napoje alkoholowe, konserwowane owoce, galaretki, kisiel i budyń z cukrem, owoce o dużej zawartości cukru - banany, winogrona, gęste, tłuste i zawiesiste zupy, zaprawiane zasmażkami, śmietaną, ostre przyprawy - ocet musztarda, papryka, mocna herbata i kawa w większych ilościach.
Stary 2011-09-01, 09:52   #2588
muffinka90
Zakorzenienie

Witam mauśki i brzuszki

zaczynamy dziś 31tc

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
muffinka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 09:53   #2589
glamourous
Zakorzenienie

Właściwa dieta

Dieta w cukrzycy ciążowej nie różni się zasadniczo od zwykłej diety cukrzycowej. Dzienna wartość kaloryczna posiłków powinna być miedzy 2300-2500 kcal w ciągu całej ciąży z uwzględnieniem odpowiedniej ilości węglowodanów, białka i tłuszczu. Planując dietę warto zwrócić tez uwagę na ilość podawanego białka, która powinna wynosić nie więcej niż 1,5-2g/ kg masy ciała. Ważne jest zwrócenie szczególnej uwagi na wymienniki węglowodanowe w jadłospisie. Odpowiednia ilość wynosi około 22-23 wymienników węglowodanowych zawartych w 6 posiłkach dziennie. W codziennym jadłospisie ważne są drugie posiłki takie jak drugie śniadanie i druga kolacja. Druga kolacja to jest taki posiłek przed snem zabezpiecza chorą przed wystąpieniem nocnego niedocukrzenia.

Zalecana dieta dla kobiety z cukrzycą ciążową jest dieta bogato-resztkowa ( bogata w substancje resztkowe), hamuje ona nadmierne wchłanianie glukozy. Składniki resztkowe są zawarte w jarzynach, owocach i produktach zbożowych. Należy unikać cukrów prostych to jest różnego rodzaju słodyczy. Tłuszcze powinny stanowić ok. 30% całkowitej dziennej energii, w tym tłuszcze nasycone nie więcej niż 10%.

Podstawą w leczeniu cukrzycy ciążowej jest właściwa dieta. Powinna być ona właściwie zestawiona pod względem ilościowym i jakościowym. Zalecana dzienna racja pokarmowa powinna zawierać 40-50% węglowodanów ( z przewagą złożonych-warzywa, owoce, pieczywo-najlepiej ciemne, kasze), białko 30%, w 20-30% z tłuszczów.

POJĘCIE WYMIENNIKOW WEGLOWODANOWYCH.

Wymiennik węglowodanowy jest to jednostka chlebowa zawierająca 10-12g węglowodanów. Jest to porcja produktu w gramach, która zawiera 10g węglowodanów przyswajalnych przez organizm. Równać się to może 10g czystego cukru. Węglowodany przyswajalne to na przykład: skrobia, sacharoza, laktoza- cukier mleczny. Po ustaleniu ile węglowodanów zawiera śniadanie należy każdego następnego dnia tak komponować posiłek, aby liczba wymienników się nie zmieniała. Można w ten sposób zapobiec wahaniom poziomu cukru we krwi.
Wymienniki węglowodanowe rozkładamy na poszczególne posiłki dostosowując się indywidualnie do potrzeb pacjentki:
- 1 śniadanie 6 WW
- 2 śniadanie 4 WW
-obiad 10 WW
- podwieczorek 3 WW
- kolacja 5 WW
- druga kolacja 2 WW ( posiłek przed snem)

Przykładowy jadłospis dla kobiety w cukrzycy ciążowej:

I Śniadanie:

Herbata, 1/2 bulki, chleb razowy 60g, margaryna 10g. ser twarogowy 25g ze szczypiorkiem, owoce sezonowe-czereśnie 100g.

II Śniadanie:

Napój z kefiru 125g i barszczu czerwonego, pieczywo chrupkie, jabłko 50g, surówka z sałaty zielonej, rzodkiewki i pomidora.

Obiad:

Zupa z groszku zielonego konserwowego 150 g. z grzankami- bulka 25 g, kurczak duszony w jarzynach 55 g, ćwikła, surówka z kapusty pekińskiej, ziemniaki 160 g, olej do przyrządzania potraw, kompot z moreli.

Podwieczorek:

Maliny z jogurtem (razem 200g), herbatniki 30g

Kolacja:

Ryż 45g z papryka, cebula i wędlina chuda 25 g, sałatka z marchwi, fasolki suszonej 10 g i jabłka 50 g, olej 5 g, herbata owocowa.

Przykładowy jadłospis dla kobiety w ciąży z cukrzycą insulino-zależną na 2400 kcal.

I Śniadanie: 490 kcal, 6,36 WW,

Zupa mleczna z kaszą manną
Bułka wrocławska, wędlina, pomidor, sałata
Pomarańcza,

II Śniadanie: 245 kcal, 2,2 WW,

Herbatniki,
Sok grejpfrutowy,

Obiad: 732 kcal 2,77 WW,

Zupa jarzynowa,
Klopsiki wołowe w sosie koperkowym,
Ziemniaki,
Surówka- buraczki,
Kompot truskawkowy,
Owoc kiwi,

Podwieczorek: 246 kcal, 1,45 WW,

Kanapka-bułka graham z żółtym serem, pomidorem,
Owoc-brzoskwinia,

Kolacja: 489 kcal, 4,06 WW,

Kanapka z bułką wrocławską, serem twarogowym, dżem bez cukrowy,
Jabłko,
Sok z czarnej porzeczki,

Posiłek przed snem: 242 kcal, 2,47 WW

Kanapka-chleb z szynka, sałatą,Jogurt naturalny,Mandarynka, Jadłospis zawiera ogółem 2445 kcal i 17 WW.Opracowała –dietetyk Renata Halicka.
Stary 2011-09-01, 10:07   #2590
joamic1
Zadomowienie

GG do joamic1

Dziewczyny moja znajoma ma do oddania łóżeczko dębowe nie chce któraś...?

Stary 2011-09-01, 10:08   #2591
Anusiak 83
Raczkowanie

Wiszko jeśli nie będą ci dawać nowych leków do testowania, tylko jakaś zbilansowana dieta to pewnie, nie zastanawiałabym się minuty
gorzej właśnie jakbyś miała do tego jakieś środki przyjmować, wtedy nie wiem czy bym się zgodziła...

witaminko współczuję przejść z tżtem... Mam nadzieję, że tak się ułoży wszystko, żebycie Ty i Mati były zadowolone.
A tekst z tym żebyś cieszyła się ciążą bo on odbierze Ci dziecko... szok
Tym bardziej nie pozwoliłabym mu decydować przy wyborze imienia i zostałabym przy Matyldzie (chyba, że Martynka Ci się już bardziej podoba)

Cytat:
Napisane przez muffinka90 Pokaż wiadomość
Witam mauśki i brzuszki

zaczynamy dziś 31tc

a ja ciągle nie wiem jak powinnam liczyć, ale albo dziś albo jutro zaczynam 27tc a co za tym idzie 3 trymestr
Anusiak 83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 10:11   #2592
marejta
Zadomowienie

A ja dzisiaj mam wizytę
Cieszę sie jakby to była pierwsza, ale to przez to ze już nie mogę się doczekać tego co powie lekarz czy zobaczy dzisiaj czy lokatorem jest jednak chłopiec czy dziewczynka chociaż jak moje dziecko będzie uparciuchem po rodzicach to pewnie dupką się pokaże

Wiktoria 3570, 58 cm
http://www.suwaczek.pl/cache/9f62d41b5c.png

Nie taki diabeł straszny jak go malują obrona zaliczona - Pani Magister
marejta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 10:15   #2593
agulan82
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez joamic1 Pokaż wiadomość

No chciałam ogłosić że właśnie kupiłam wózek na allegro Mam nadzieję że szybko go przywiozą.
Kurierzy jeżdżą w soboty?
Hej , hej witam z rana i dąłączam do Rodzinek, które maja juz wózek . Wczoraj wreszcie mi się udało wygrac licytację po kilku miesiacach polowań w weekend jedziemy odebrać także cieszę się niezmiernie tym bardziej, że cena też super - wózek uzywany ale podobno w super stanie (na zdjęciach prezentuje się ok i opis tez, że wszystko super) także zobaczymy

Współczuję dziewczynom przejść z Tz mój tez nie raz odwala no ale ja tez święta nie jestem

Pozdrawiam szpitalne mamusie.

Ja mam dzisiaj wizytę domową ze szkoły Julki - przyjda dwie Panie nauczycielki na pogadanki a w następny czwartek Julia zaczyna rok szkolny - Boże jak ten czas leci, taka malutka jeszcze niedawno była a juz do przedszkola/szkoły idzie
Stary 2011-09-01, 10:21   #2594
witaminkaccc
Zadomowienie

marejta i inne wizytujące dzis mamusie - kciukasy ogromne dla Was i za dzidziusie

dziekuje tez za wszystkie slowa... decyzja jest właściwie podjeta, nie ma co isc za uczuciami- trzeba myslec rozsadnie... jak mu sie odwidzi, moze kiedys cos z tego jeszcze bedzie, ale wole nie myslec... po ostatnim rozsatniu powiedzialam mu ze on am sie teraz starac i sie nie wystaral... cierpliwosc ma juz osiagneła poziom ponizej moich mozliwosci...
co do imienia, boje sie z nim zaczac "wojne", bo zrobi sie tylko mega nieprzyjemnie....

motto na dzis: "Bóg jest nieskończony w swym miłosierdziu i nieubłagany w swej surowości dla tych, którym brak odwagi, by się odważyć."

kolejna wizyta ---> 23.09 08:00 USG ----> 19.09 13:00

22t 4d - 422 gramy miłości
30t 1d - ?
witaminkaccc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 10:21   #2595
Tincia
Wtajemniczenie

Bry,
Cytat:
Napisane przez fatal21 Pokaż wiadomość
Mam pytanko robiłyście w ciązy test na HIV?Ja robiłam kiedyś, ale tak myśle czy teraz nie zrobić.Nie miałam żadnych ryzykownych sytuacji, ale miałam operacje 3 lata temu i tak myśle, że może zrobie?
Ja robiłam, robiłam 3 lata temu i teraz się upomniałam. Zrobiłam HIV i HCB , jeszcze zostało mi Hbs do zrobienia, ale to chyba ok 34tyg sie robi, a my kończymy 30 t.c dzis hehe

Darusia śniłaś mi się, hehe.. robiłaś wyprzedaż rzeczy dziecięcych, hehe ale nie wiem na jakiej zasadzie, bo niby wanienke sprzedawałaś, ale kąpałaś w niej mała Człowiekowi chyba meisza się w głowie przy tej ciąży

szczęśliwa mamusia od
4 listopada 2011

Edytowane przez Tincia
Czas edycji: 2011-09-01 o 10:24
Tincia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-09-01, 10:25   #2596
witaminkaccc
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Tincia Pokaż wiadomość
Bry,

Ja robiłam, robiłam 3 lata temu i teraz się upomniałam. Zrobiłam HIV i HCB , jeszcze zostało mi Hbs do zrobienia, ale to chyba ok 34tyg sie robi, a my kończymy 30 t.c dzis hehe

Darusia śniłaś mi się, hehe.. robiłaś wyprzedaż rzeczy dziecięcych, hehe ale nie wiem na jakiej zasadzie, bo niby wanienke sprzedawałaś, ale kąpałaś w niej mała Człowiekowi chyba meisza się w głowie przy tej ciąży

ja juz miałąm wszystkie te badania, w I trym. więc chyba powtarzac nie bede chociaz kto wie, moja ginka jest...dziwna

kolejna wizyta ---> 23.09 08:00 USG ----> 19.09 13:00

22t 4d - 422 gramy miłości
30t 1d - ?
witaminkaccc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 10:29   #2597
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

u nas wanienka juz nie uzywana, czeka na Amelcie

ale powiem wam ze ja tez jakis dziwny sen mialam, tylko kolezanka wyskoczyla z wyrka bo ja mala tak przekopala ze do teraz ja watroba boli i sie obudzilam

znowu kroplowa....
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 10:31   #2598
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Hej mamuśki

Witamy się pośniadaniowo

Mufiinko gratulację kolejnego tygodnia

Witaminko mam nadzieję, że u Ciebie się choć troszkę polepszyło
Bahamadia_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 10:32   #2599
Chawa
Zadomowienie

GG do Chawa

Witam. W nocy zrobiłam 3 prania dziecięcych ciuszków - wykorzystałam to że i tak wstaję. Bałam się czy mi w ogrodzie sznurków wystarczy i spinaczy. Mam do uprania tylko pościel i ciuszki na 74roz, ale ciuszki to mogą poczekać.
Znalazłam wczoraj świetną stronę, gdzie można zakupić wszystkie potrzebna materiały do uszycia pieluszek wielorazowych (upór sie przydał), muszę tylko obliczyć co sie bardziej opłaca.

Cytat:
Napisane przez Myszeczka86 Pokaż wiadomość
Właśnie tez o tym słyszałam to będzie dla Nas horror dosłownie
Przeżyjemy

Cytat:
Napisane przez Wiszkaa Pokaż wiadomość
Dostałam tez skierowanie na badanie z hemoglobina i zaproponowano mi udział w badaniach klinicznych nad cukrzycą. Chyba się zgodzę jak pojadę za tydzień, bo wtedy będę miała już szpital, gdzie na pewno będę rodzić i fachową opiekę i USG 3D robione przez specjalistę za darmo z dokładnym sprawdzeniem zdrowia płodu. Moja cena to oddawanie próbek krwi do badań i moczu. No i po porodzie mają wziąć fragm, łożyska, pępowiny krew pępowinową. Wszystkie wyniki badań dostanę do ręki. Co sądzicie o tym??
Moim zdaniem rewelacja. Na Twoim miejscu ani bym sie nie zastanawiała.

Cytat:
Napisane przez ela3010 Pokaż wiadomość
Myszka też tak słyszałam że zima nadciaga, tylko że ja się cieszę.
Ja wolę zimę od lata (nie cierpię upałów - a kiedyś było inaczej), tyle, ze teraz to mnie to nie cieszy bo nie będę miała w co się ubrać.

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
po nakopie!
Mi by sie przydał kop - może by mnie zmobilizował by bardziej wsiąść sie za robotę

Cytat:
Napisane przez Bahamadia_25 Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o kurtkę nie kupuję bo to nie ma sensu, poza tym przymierzałam ostatnio moje kurtki rozm M i się spokojnie zapinam
Szczęściara.
Cytat:
Napisane przez Bahamadia_25 Pokaż wiadomość
Mąż stwierdził, że jak będzie zimno a ja się w nic nie zmieszczę - nie będę wychodzić ....
I do lekarza on będzie chodził za Ciebie

Cytat:
Napisane przez Myszeczka86 Pokaż wiadomość
Ja też lubie zimę bo mam snowboard a w tamtą zime niestety nie jeżdziłam ani raz ale w ta jak bede tylko mogła to poszaleje troszke a co!! Gorzej z jazdą samochodem bo zimą nie lubię jeżdzic
Mnie jazda samochodem zimą nie przeraża. Lubię jeździć w każdą pogodę.

witaminka współczuję przejść z tżtem Z tego co pisałeś to nic się koleś nie zmienił.

Cytat:
Dziewczyny moja znajoma ma do oddania łóżeczko dębowe nie chce któraś...?
Łóżeczko dębowe musi być śliczne
Chawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 10:34   #2600
marejta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Tincia Pokaż wiadomość
Bry,

Oj tak sny czasami mnie zaskakują a jak je opowiadam tżtowi to się śmieje że zwariowałam.
Wczoraj mi się np śniło że robiliśmy remont w pokoiku i tż na drabinie maluje a ja coś tam robie i nagle jak mi nie chlusnęły wody, krzyczę do niego że zaczynam rodzić, a on na mnie patrzy z tej drabiny i mówi w takim razie musimy zmienić plany, tata zawiezie cie do lekarza i sama urodzisz bo ja muszę skończyć remont bo farba zaschnie a na koniec na mnie patrzy i mówi: a dlaczego ty tymi wodami polałaś ścianę przecież teraz nie będę mógł tam malować

Wiktoria 3570, 58 cm
http://www.suwaczek.pl/cache/9f62d41b5c.png

Nie taki diabeł straszny jak go malują obrona zaliczona - Pani Magister
marejta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 10:37   #2601
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anusiak 83 Pokaż wiadomość
Wiszko jeśli nie będą ci dawać nowych leków do testowania, tylko jakaś zbilansowana dieta to pewnie, nie zastanawiałabym się minuty
gorzej właśnie jakbyś miała do tego jakieś środki przyjmować, wtedy nie wiem czy bym się zgodziła...

a ja ciągle nie wiem jak powinnam liczyć, ale albo dziś albo jutro zaczynam 27tc a co za tym idzie 3 trymestr
ja tez bym sie bez wahania zdecydowala bedziesz dopatrzona z kazdej strony
ja wczoraj zaczelam 3 trymestr, idziemy leb w leb

Cytat:
Napisane przez marejta Pokaż wiadomość
A ja dzisiaj mam wizytę
Cieszę sie jakby to była pierwsza, ale to przez to ze już nie mogę się doczekać tego co powie lekarz czy zobaczy dzisiaj czy lokatorem jest jednak chłopiec czy dziewczynka chociaż jak moje dziecko będzie uparciuchem po rodzicach to pewnie dupką się pokaże
jak dupka to pol biedy cos tam sie da zobaczyc,
gorzej jak bedzie maluch wstydliwy i sie schowa za koscia lonowa
Cytat:
Napisane przez agulan82 Pokaż wiadomość
Hej , hej witam z rana i dąłączam do Rodzinek, które maja juz wózek . Wczoraj wreszcie mi się udało wygrac licytację po kilku miesiacach polowań w weekend jedziemy odebrać także cieszę się niezmiernie tym bardziej, że cena też super - wózek uzywany ale podobno w super stanie (na zdjęciach prezentuje się ok i opis tez, że wszystko super) także zobaczymy

Współczuję dziewczynom przejść z Tz mój tez nie raz odwala no ale ja tez święta nie jestem

Pozdrawiam szpitalne mamusie.

Ja mam dzisiaj wizytę domową ze szkoły Julki - przyjda dwie Panie nauczycielki na pogadanki a w następny czwartek Julia zaczyna rok szkolny - Boże jak ten czas leci, taka malutka jeszcze niedawno była a juz do przedszkola/szkoły idzie
a jaki wozek kupilas, pochwal sie

no i powodzenia z doswiadczeniami szkolnymi
Cytat:
marejta i inne wizytujące dzis mamusie - kciukasy ogromne dla Was i za dzidziusie

dziekuje tez za wszystkie slowa... decyzja jest właściwie podjeta, nie ma co isc za uczuciami- trzeba myslec rozsadnie... jak mu sie odwidzi, moze kiedys cos z tego jeszcze bedzie, ale wole nie myslec... po ostatnim rozsatniu powiedzialam mu ze on am sie teraz starac i sie nie wystaral... cierpliwosc ma juz osiagneła poziom ponizej moich mozliwosci...
co do imienia, boje sie z nim zaczac "wojne", bo zrobi sie tylko mega nieprzyjemnie....

motto na dzis: "Bóg jest nieskończony w swym miłosierdziu i nieubłagany w swej surowości dla tych, którym brak odwagi, by się odważyć."
Witaminko ale Ty masz odwage zeby sie odwazyc
ja mysle ze z takim facetem to jak z upartym czterolatkiem- tylko konsekwencja moze pomoc...dzieci tez tak czesto mysla- wystarczy przeprosic i obiecac poprawe zeby juz bylo wszystko dobrze...i ajk mama odwola kare to znow rozki pokazuja
wiec Witaminko zycze ci konsekwencji- nie daj sie zwiesc slowkom, niech sobie obiecuje poprawe ale dopoki jej czynami i to kilkoma a nie jednym- nie poprze - to nie ulegaj
trzymam kciuki zeby ci sie wszystko pomyslnie ulozylo i zeby facet jednak dojrzal chociaz troszke- jesli nie do bycia twoim partnerem to do bycia ojcem dla malej Matyldy
Stary 2011-09-01, 10:39   #2602
Wiszkaa
Raczkowanie

muffinka90 wczoraj wieczorem ostatecznie zdecydowaliśmy z TŻ, że wezmę udział w tych badaniach

dreamnes spokojnie nie stresuj się dopóki się nie zbadaszpodobno cukrzyca ciążowa występuje u 4-12% w sumie to jednak nie tak mało :/

ania21_21 jak Tż źle z twoim lataniem do WC niech śpi oddzielnie ech Ci faceci, jeden z drugim powinien w ciąży pochodzić i zobaczyć jak to jest

witaminkaccc przykro mi z powodu twoich problemów z TŻ, ale on naprawdę niedojrzały jest

joamic1 gratuluję zakupu wózka a co do kuriera to w soboty raczej chyba nie jeżdżą, ale nie wiem na pewno.

dygotka8 nie mogę po prostu żadnych cukrów, czyli nic słodkiego, odpadają dżemy i miód, także parówki, majonez, paprykarze, potrawy tłuste, smażone i mocno przetworzone, napoje słodkie gazowane. Jednym słowem wszystko co niezdrowe Mam jeść pieczywo razowe, żytnie lub orkiszowe, pieczywo chrupkie zbożowe,kasza gryczana, jęczmienna, ryż bardziej ciemny niz jasny, mąka razowa i potrawy z niej zrobione, musli zbożowe nat., otręby, płatki owsiane i jęczmienne, chudy nabiał, mięso gotowane lub pieczone bez tłuszczu (ew. w niewielkich ilościach), niektóre owoce w zmniejszonych porcjach, warzywa surowe, rośliny strączkowe, chude gat, mięsa i ryb itp. Nie będę wymieniać wszytskiego. Ograniczony mam sposób przygotowania i wybór produktów. Dla mnie to duża zmiana i ograniczenie.

Cytat:
(...)
Mam pytanko robiłyście w ciązy test na HIV?Ja robiłam kiedyś, ale tak myśle czy teraz nie zrobić.Nie miałam żadnych ryzykownych sytuacji, ale miałam operacje 3 lata temu i tak myśle, że może zrobie?
Ja nie miałam robionego, aż jestem zdziwiona ile z was miało Chyba, ze zrobili przy pobraniu krwi, ale chyba by coś mi ktoś pow prawda?

Darusiaaa ja tez nie lubię jak TŻ kogokolwiek zaprasza do nas jak nawet nie wie czy jest porządek a teściową to już wogole
A ty masz cukrzycę ciążową??

Ja się sporo naczytałam o konsekwencjach za dużego poziomu cukru dla maleństwa i nie chcę szkodzić dla mojej buby także nie zamierzam jeść nic niedozwolonego

truscafka gratuluję wyniku po glukozie a te pielęgniarki aż dziw bierze, ze nie wiedzą takich rzeczy a gdzie to badanie miałaś robione??

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
(...)
a wlasnie, spotkalam wczoraj kolezanke i ona mi mowi "no odkad cie widze w ciazy to pierwszy raz masz brzuch"

rudominka przykro mi w powodu cukrzycy widać masz drugi typ, bo u mnie na razie samą dietą leczą. Co do diety i jadłospisów już ci dziewczyny podpowiedziały

Żona od 17 maja 2008r.
Mama od 25 grudnia 2011r
.

Wiszkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 10:41   #2603
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez truscafka Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja tak na szybciutko! Napisałybyscie mi jaka jest dopuszczalna granica poziomu cukru po wypiciu glukozy 75g ?

---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ----------

pięknie to napisałaś ja też jestem witaminko tego zdania

dziękuję truscafko, tak mnie jakoś wzieło
Stary 2011-09-01, 10:43   #2604
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Oj tak sny czasami mnie zaskakują a jak je opowiadam tżtowi to się śmieje że zwariowałam.
Wczoraj mi się np śniło że robiliśmy remont w pokoiku i tż na drabinie maluje a ja coś tam robie i nagle jak mi nie chlusnęły wody, krzyczę do niego że zaczynam rodzić, a on na mnie patrzy z tej drabiny i mówi w takim razie musimy zmienić plany, tata zawiezie cie do lekarza i sama urodzisz bo ja muszę skończyć remont bo farba zaschnie a na koniec na mnie patrzy i mówi: a dlaczego ty tymi wodami polałaś ścianę przecież teraz nie będę mógł tam malować
ALE ZLOSLIWA JESTES ZE WODAMI ZALALAS SCIANE

mi sie kiedys przysnilo ze tzt mnie zdradzil. obudzilam sie tak wsciekla ze go stluklam a on biedny nawet nie wiedzial za co
Stary 2011-09-01, 10:47   #2605
Myszeczka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania21_21 Pokaż wiadomość
Witajcie mamuśki

Dziewczyny ale się wkurzyłam zrobiły mi się rozstępy koło pępka w nocy jeszcze wczoraj wieczorem przed snem smarowałam się kremem przeciw rozstępom
Jeszcze tżt mnie wkurzył w nocy mała mnie tak uciskała na pęcherz że latałam co 1/1,5 godz do łazienki a ten na mnie z mordą że mam nie pić tyle i latać bo nie może przeze mnie spać
Myślałam że mu coś zrobię za chwilę

Elfie
nie panikuj dzidzia nigdy nie ma idealnych rozmiarów co do tyg u mnie to nawet nie raz wykraczało ponad dwa tyg. To zależy też od lekarza czy dobrze mierzy

Dreamnes załatw sobie to zaświadczenie lepiej mieć i lecieć niżby cię mieli cofnąć z bramki
A co do cukru tu nie robią tego jako podstawowe badanie tylko jak masz kogoś w najbliższej rodzinie który choruje na to, wtedy cię wysyłają po 28 tyg wypisuje ci skierowanie położna

Witaminko przykro mi z powodu kłopotów z tżt takiego to powinni za "coś" powiesić. Jest nieodpowiedzialny i chyba nie dorósł do roli ojca niestety będziesz prawdopodobnie miała kłopoty z nim nawet po porodzie

Ania często sie tak właśnie zdarza że przed porodem nawet kilka dni rozstępy sie pojawiają , taka nasza uroda a co do TZ to mu pałą wrr i niech ponosi troszke brzuszek to zobaczy jak to fajnie.

---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ----------

Cytat:
Witamy.
Nieźle Aniu mojemu jak przeszkadza to idzie do drugiego pokoju spać.

No chciałam ogłosić że właśnie kupiłam wózek na allegro Mam nadzieję że szybko go przywiozą.
Kurierzy jeżdżą w soboty?

joamic niestety ale raczej nie jeżdża w soboty.

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

wymarzona osiagnięta 58 a nawet mniej 55,500
Myszeczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 10:51   #2606
Tincia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rudominka Pokaż wiadomość
Niestety dołączam do klubu słodkich mam - mam stwierdzoną cukrzycę ciężarnych - dieta + insulina na noc
Współczuje Ale dasz rade!!! Ja każda z nas.
Widzę, że glam juz napisała zasady, tyle, że ile możesz jeść wymienników węglowodanowych- czyliw zasadzie kcal, to powinien określić dietetyk, mi określil 2000, czyli 20WW, i mam podział
śniadanie (7:00) - 4WW
2gie śnaidanie (10:00) - 1WW (w sensie jakieś jabłuszko)
obiad (13:00) - 7WW
podwieczorek (16:00) - 1-2WW
kolacja (19:00) - 3WW
II kolacja (22:00) - 1WW
i jeśli jeszcze dlugo siedze, to przed samym snem 1WW

Ja nie jem aż tyle posiłków, bo wstaje poźniej niz 7:00 :/ i obiad jem w porze podwieczorku, jak Tż wraca z pracy... ale ostatnio lekarzowi nie podobało się że w nocy mam za długą przerwę w jedzeniu...

A w google wpisz sobie wymienniki węglowodanowe, to wyskoczą jakieś tabelki (konkretnej str nie znam) -ja dostalam od lekarza taka ulotke-ksiazeczke

szczęśliwa mamusia od
4 listopada 2011

Tincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 10:54   #2607
Wiszkaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Anusiak 83 Pokaż wiadomość
(...)

Leków nie, a dieta wynika z samej cukrzycy, a nie z tych badań. Dziś będę dzwonić do lekarza, który te badania prowadzi i się umówię na to USG
Gratuluję 3 trymestru

marejta trzymam kciuki za wizytę i żeby się udało zobaczyć płeć dla mnie to była ogromna radość jak już się dowiedziałam

Chawa już się z TŻ zdecydowaliśmy dziś się umówię na pierwsze spotkanie z ginem od badań tak jak napisałam wyżej.

Cytat:
no tak, jak mogłaś mu ścianę zachlapać

Ja dziś mam w planach mega sprzątanie. Zobaczę tylko jak to wyjdzie, bo jestem obolała jakaś. Mięśnie mnie bolą w nogach i rękach Jestem tylko zadowolona, bo jak na razie tylko jeden pomiar cukru był zbyt wysoki, a reszta w porządku

Żona od 17 maja 2008r.
Mama od 25 grudnia 2011r
.

Wiszkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 10:58   #2608
Tottie1984
Rozeznanie

Cytat:
Mam pytanko robiłyście w ciązy test na HIV?
Mnie lekarz nie zlecił
Poza tym mój mąż od lat oddaje krew i gdyby miał HIV to by mu zabronili tego robić... a że ze sobą współżyjemy to gdybym ja miała HIV to on też już by się zaraził
Stary 2011-09-01, 10:58   #2609
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Glam tez kiedys miałam taki sen
Stary 2011-09-01, 11:00   #2610
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

nie nie ja nie mam cukrzycy
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości