Dziewczyny sprzedajecie gdzieś swoje kolczyki?-wątki zebrane - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Pokaż wyniki sondy: Co dzieje się z Twoimi dziełami po ich wykonaniu
zostawiam je u siebie i trzymam na pamiątkę 50 26,46%
sprzedaję(robię je na zamówienie)lub wystawiam w galerii 123 65,08%
daje znajomym i rodzinie w prezencie na różne okazje 63 33,33%
inna wersja 32 16,93%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 189. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-10-13, 15:31   #601
AneciaG
Wtajemniczenie

GG do AneciaG
Dot.: Dziewczyny sprzedajecie gdzieś swoje kolczyki?

Cytat:
Napisane przez Tońka Pokaż wiadomość
Germini, dzięki, zaraz zmieniam.

Po edycji:
I jest już git.

Jeny, gdyby skarbówka wpadła niechcący na ten wątek...
Stary 2006-10-13, 20:38   #602
naila
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez polinqa Pokaż wiadomość
Kase musi mieć każdy, nie ma co kombinować z wrzuceniem tego pod arcydzieło, bo normalnie w pkd jest dział biżuteria z elementów itd, ręcznie robiona i nie ma tu co kombinować! kasa jest obowiązkowa zgodnie z prawem, a wszyscy ci, ktorzy np na allegro sprzedają swoje wyroby, maja status super sprzedawcy i nie mają działalności to normalnie działają wbrew prawu i niestety prędzej czy później wpadną, bo skarbówka dobierze sie do nich. Allegro to jest oddzielna sprawa, ale ja dostaje bialej gorączki jak tam wchodzę.

Z fakturami - skoro sprzedajesz to musisz tez dokumentować, że coś kupiłaś, czyli musisz mieć fakture, a jak sprzedajesz to jako, że jest to biżuteria to musisz mieć kase. Nie ma tu żadnych odstepstw i już.

Dziwi mnie, że niektórzy wypowiadają się nie całkiem wiedząc o co chodzi, warto poczytać przepisy, poświęcić troszkę na to czasu, zanim coś się powie.

Wiadomo, że własna działalnośc to niestety koszta, zus, vat (bo my jako biżuteryjki od samego początku jesteśmy vatowcami!), kasa, inne opłaty... warto się więc zastanowić czy sprzedawać w gronie znajomych, bo niekoniecznie może się opłacać coś więcej, a opłat jest dużo. A na opłaty wiadomo idzie kasa z naszej pracy, z naszych małych arcydzieł, które ktoś kupuje, zanim jednak będziemy miały coś dla siebie musimy częśc oddać państwu. No niestety, mi również się to niepodoba, ale tak jest.
Warto troszke się zastanowic, bo opłaty będą zawsze, nawet gdy nie będzie zysków, a po 2 latach będą jeszcze większe.
Zgadzam się i potwierdzam całkowicie to, co napisała Polinqa. Jest to dokładnie to, czego sama się dowiedziałam i co sobie doczytalam szperając od jakiegoś czasu wszędzie, gdzie się dało i pytając mądrzejszych od siebie.

Nie bardzo wiem jeszcze, w jaki sposób działa sprzedawanie bizuterii w galeriach, gdy podpisuje się umowę o dzieło lub na zlecenie. Polinga, wiesz?

Moje Impresje jestem również Zakosmetykowana
naila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-14, 00:04   #603
polinqa
Raczkowanie

Tońka!!!! ale to, że to co napisałaś, prosze przeczytaj najpierw czego dotyczy! To jest zupełnie co innego "Niniejszy cennik nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu x art. kodeksu cywilnego." to się tyczy tego, że ceny mogą ulec zmianie i to co podajesz nie zobowiązuje Cie w 100% do sprzedania po takich jakie tam masz, a przynajmniej po ustalonym terminie możesz je zmienić na wyższe.

Wieć to nie jest zupełnie tak i jest totalnie bez sensu!

masz ceny - masz oferte handlowa- prowadzisz sprzedaż - musisz się rozliczać!

i naprawde nie ma co kombinować, są różne dziedziny, które obowiązku kasowego nie muszą mieć, ale niestety sa też takie, które mieć muszą, a obostrzenia te właśnie zostały wprowadzone na izuterie, płyty cd i kilka innych, nie ma co tutaj dyskutować i kombinować

Jeśli zaś chodzi o galerie, to tutaj nie mam już takiej wiedzy, ogólnie, galerie zazwyczaj również wymagają jakiegoś potwierdzenia, że wstawiłyśmy w komis, albo faktury, że zakupiły od nas towar, no bo same muszą mieć potwierdzenie na to co sprzedają tak na logike, nie wiem jak to jest z internetowymi

a canidia co do jeszcze tych wpłat na konto, hmmm, może Tobie kasa wydaje się niepotrzebna, ale paragon kupujący, któremu wysyłasz towar, może chcieć dostać
polinqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-14, 11:45   #604
Ciekawska Nimfa
BAN stały

Hmm, nie wiem, co sie zmienilo, bo nie jestem z tym na biezaco, ale jeszcze jakis czas temu slyszalam, ze jesli WSZYSTKIE wplywy sa na konto bankowe, to nie trzeba miec kasy, bo sa one udokumentowane wlasnie na koncie. A w kwestii paragonow - mozna bylo wystawiac recznie wypisane "potwierdzenia dokonania zaplaty" na takich gotowych druczkach. Ale mowie, ze nie jestem na biezaco i nie wiem, czy dalej tak mozna.
Ciekawska Nimfa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-14, 12:20   #605
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez polinqa Pokaż wiadomość
Tońka!!!! ale to, że to co napisałaś, prosze przeczytaj najpierw czego dotyczy! To jest zupełnie co innego "Niniejszy cennik nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu x art. kodeksu cywilnego." to się tyczy tego, że ceny mogą ulec zmianie i to co podajesz nie zobowiązuje Cie w 100% do sprzedania po takich jakie tam masz, a przynajmniej po ustalonym terminie możesz je zmienić na wyższe.

Wieć to nie jest zupełnie tak i jest totalnie bez sensu!

masz ceny - masz oferte handlowa- prowadzisz sprzedaż - musisz się rozliczać!
Dokładnie
Tońka, możesz się wpakować przez ten cennik w niezłe problemy
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-14, 14:25   #606
polinqa
Raczkowanie

[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;2891217]Dokładnie
Tońka, możesz się wpakować przez ten cennik w niezłe problemy
[/quote]
własnie, może zrób po prostu galerie zdjęć i już.

a co do wpływu na konto, to owszem kiedyś tak było, warunkiem byl obrót tylko przez konto oraz mozliwosc rozpoznania platnika po przelewie i towaru po tytule przelewu, ale sie zmieniło i tych co teraz zakładają to nie dotyczy

no to chyba tyle
Stary 2006-10-14, 16:14   #607
Tońka
Zakorzenienie

GG do Tońka

Stwierdziłam, że podłączam się pod tatę. Nie chcę mieć problemów i święty spokój w sprzedaży.

Dziś pytałam się znajomej odnośnie działalności - powiedziała, że jeżli nie zarabiam więcej niż 200 zł miesięcznie, to mój dochód wliczany jest w dochód rodziców. Ale nie jest pewna, czy jest tak na 100%.

I tu jeszcze jedno pytanie: Koszty takiego podłączenia to 50 zł za rozszerzenie możliwości sprzedaży + VAT 22% od srebra od każdej sprzedanej pary? Czy jeszcze inne podatki?

I co zrobić, jeśli nie mam paragonu (dowodu zakupu) za niektóre kamienie, srebro?
Tońka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-14, 19:33   #608
aniielica
Zakorzenienie

To nie będziesz ich mogła sobie odliczyć. Nastęonym razem bierz FAKTURĘ na FIRMĘ TATY. Tylko wtedy będziesz mogła wszystko odliczyć
aniielica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-14, 19:49   #609
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Tońka Pokaż wiadomość
Stwierdziłam, że podłączam się pod tatę. Nie chcę mieć problemów i święty spokój w sprzedaży.

Dziś pytałam się znajomej odnośnie działalności - powiedziała, że jeżli nie zarabiam więcej niż 200 zł miesięcznie, to mój dochód wliczany jest w dochód rodziców. Ale nie jest pewna, czy jest tak na 100%.

I tu jeszcze jedno pytanie: Koszty takiego podłączenia to 50 zł za rozszerzenie możliwości sprzedaży + VAT 22% od srebra od każdej sprzedanej pary? Czy jeszcze inne podatki?

I co zrobić, jeśli nie mam paragonu (dowodu zakupu) za niektóre kamienie, srebro?
Tylko wiesz, że takie podłączenie się też jest nielegalne? Normalnie powinnaś założyć z tatą spółkę, albo tata powinien zatrudnić Cię jako swoją pracownicę.

Jeżeli chodzi o dokumenty na zakup kamieni, srebra itp., to po prostu musisz prosić o wystawienie faktury na firmę Twojego ojca (ale to też nielegalnie, bo Ty nie jesteś do tego uprawniona).

Jeśli chodzi o wymienione przez Ciebie podatki, to dochodzi jeszcze akcyza na srebro.
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-14, 20:32   #610
aniielica
Zakorzenienie

Paranoja a czy Ty przestrzegasz prawa podatkowego i nie tylko przez cały czas? Masz założoną legalną działalność, płacisz podatki? Rozliczasz się ze sprzedanej biżuterii? Bo z tego co widze, to ciągle piszesz ze to jest nielegalne, ze tamto, ze musi byc tak i tak. Prawo podatkowe jest takie, ze każdy urzędnik interpretuje je niestety na swój sposób i to co dla jednego jest zgodne z prawem dla innego już nie. Dopóki nie powstaną jasne i klarowne przepisy, wyraźnie określające wszystko, tak długo będzie jeden wielki bajzel.

Przecież to jest logiczne że w tym nienormalnym państwie nie da sie założyć normalnie działającej firmy, nie mającej problemów z brakiem kasy na opłacenie zusu, skarbówki, itp. Każdy orze jak moze. Jeśli Tońka ma mozliwość podłączenia się pod działalność taty, to niech tak robi jak najszybciej. Szkoda, że większość z nas nie ma takiej mozliwości. Z tego co wiem, jest ona nieletnia więc nawet gdyby chciała to nie może zostać członkiem spółki czy nawet pracownicą na etat. Ja nie widzę żadnego sensu zakładania firmy dla samej biżuterii. Na ZUS się nie zarobi, nie mówiac już o reszcie. Chyba, że ktoś robi gignatyczne ilości w ogromnych ilościach jednego wzoru i sprzedaje to do jakiegoś odbiorcy hurtowego. Więc podłączanie sie pod działalność rodziców, przyjaciół, znajomych itp jest chyba najsensowniejszym rozwiązaniem.
aniielica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-14, 21:46   #611
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez aniielica Pokaż wiadomość
Paranoja a czy Ty przestrzegasz prawa podatkowego i nie tylko przez cały czas? Masz założoną legalną działalność, płacisz podatki? Rozliczasz się ze sprzedanej biżuterii? Bo z tego co widze, to ciągle piszesz ze to jest nielegalne, ze tamto, ze musi byc tak i tak. Prawo podatkowe jest takie, ze każdy urzędnik interpretuje je niestety na swój sposób i to co dla jednego jest zgodne z prawem dla innego już nie. Dopóki nie powstaną jasne i klarowne przepisy, wyraźnie określające wszystko, tak długo będzie jeden wielki bajzel.

Przecież to jest logiczne że w tym nienormalnym państwie nie da sie założyć normalnie działającej firmy, nie mającej problemów z brakiem kasy na opłacenie zusu, skarbówki, itp. Każdy orze jak moze. Jeśli Tońka ma mozliwość podłączenia się pod działalność taty, to niech tak robi jak najszybciej. Szkoda, że większość z nas nie ma takiej mozliwości. Z tego co wiem, jest ona nieletnia więc nawet gdyby chciała to nie może zostać członkiem spółki czy nawet pracownicą na etat. Ja nie widzę żadnego sensu zakładania firmy dla samej biżuterii. Na ZUS się nie zarobi, nie mówiac już o reszcie. Chyba, że ktoś robi gignatyczne ilości w ogromnych ilościach jednego wzoru i sprzedaje to do jakiegoś odbiorcy hurtowego. Więc podłączanie sie pod działalność rodziców, przyjaciół, znajomych itp jest chyba najsensowniejszym rozwiązaniem.
Oczywiście, że nie mam założonej działalności...
Założenie działalności "biżuteryjnej" graniczy z cudem opłacalności takowego przedsięwzięcia. Dlatego przypuszczam, że nie założę jej nigdy, i nadal niestety będę musiała łamać prawo, bo po prostu nie stać mnie na to, by miesięcznie dokładać kilkaset złotych ze swojej kieszeni.
Ale to nie zmienia obowiązujących przepisów, a ten wątek mniej więcej służy do wymieniania się informacjami na ich temat, czyż nie? Chyba lepiej zeby Tońka (i inne dziwczyny, a w tym ja) nie żyła w błogiej nieświadomości doczekwszy się wizyty skarbówki, czyż nie?
Stary 2006-10-14, 21:53   #612
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

A co ci z tego, że "żyjesz w świadomości", skoro i tak nie zakłądasz działalnosci i działasz inaczej?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-14, 21:59   #613
AneciaG
Wtajemniczenie

GG do AneciaG

No ale przynajmniej każdy wie na co sobie może pozwolić. Wolę żyć w świadomości i nie kombinować bo znając moje szczęście to skarbówka właśnie do mnie by się przyczepiła.
Stary 2006-10-14, 22:39   #614
Konto usunięte

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;2894712]A co ci z tego, że "żyjesz w świadomości", skoro i tak nie zakłądasz działalnosci i działasz inaczej?[/quote]

Bo wiesz, już tak dziwnie jestem ukształtowana, że jak mam wybór zdobycia o czymś wiedzę lub ignorancję, to zawsze stawiam na wiedzę.
Stary 2006-10-14, 23:22   #615
polinqa
Raczkowanie

hmmm Tońka, po pierwsze skoro chcesz sprzedawać to musisz mieć co, tak na logike, a jako, że nie masz nic udokumentowanego, zadnych zakupów, czyli teoretycznie nic nie masz, to co Ty chcesz sprzedawac? wiesz bo jak dla mnie, to żeby coś sprzedać to najpierw musisz mieć dowód na to, że kupiłaś.

W związku z tym to Twoje podczepienie się wiąze się z kosztem dodatkowym, musisz kupić na fakture, no bo z powietrza chyba nie zrobisz...

inne koszta to ten zus (nie wiem ile Twoj tata ma firme, bo po 2 latach zwiększa się), kasa jeśli jej nie ma jeszcze (czyli spora suma), vat co miesiąc od sprzedaży...

w sumie masz fajnie z tym tatą, ale z drugiej strony czyto warte w ogole zachodu ? musisz sobie policzyc ile masz teraz jak sprzedajesz dla koleżanek, a ile będziesz miała jak przepuścisz to przez kase i coś tam zapewne dorzucisz do zusu ))
Stary 2006-10-15, 00:15   #616
Tońka
Zakorzenienie

GG do Tońka

Akurat działalność jest od jakiś 10 lat albo dłużej. Kasę teoretycznie mieć powinien, choć nie wiem jak to jest w przypadku zakładów oferujących usługę (tu: fotograficznych).

Zobaczę jeszcze, czy by mi to wyszło. Jestem świadoma, że ceny musiałyby podskoczyć "nieco" w górę i chcę się zorientować jak duże byłoby to "nieco". Bo jeśli znaczne, to to wszystko nie ma sensu. Ja akurat należę do tych ludzi, którzy najpierw o wszystko pytają, a jak już wiedzą co trzeba, to patrzą, czy te warunki dają możliwość na odpowiednie działanie.

Najwyżej, jak wszystko niedaj Boże szlag trafi - usunę ze strony "zł". Mimo wszystko liczby wolałabym zostawić - odpisywanie na gadu co ile kosztuje może doprowadzić do szewskiej pasji.

Jakie to wszystko skomplikowane.
Tońka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-15, 11:23   #617
AneciaG
Wtajemniczenie

GG do AneciaG

Tońka, ja na Twoim miejscu naprawdę bym usunęła ceny z tej strony. Z tego co dziewczyny piszą to nieciekawie to się może skończyć.
Stary 2006-10-15, 11:55   #618
qbek!
Zadomowienie

GG do qbek!

zostaw same cyferki, a jak się przyczepią to powiedz że numerujesz swoją biżuterię ... nadając jest numer wzoru hehe nie wiem tylko czy warto tak kombinować

qbek! jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-16, 17:39   #619
canidia
Raczkowanie

hmmm ale skoro pod kasę fiskalną podlega bizuteria robiona ze srebrem, to może nie pisać że ze srebra jest robiona. No ale na fakturze zakupowej nie może być go także, więc trzeba zamawiać na 2 razy. Raz korale i wszystko inne, drugi raz - nie na firmę, samo srebro
Pierwszą fakturę wsadzamy w koszty a drugiej niee. Kasy wtedy nie trzeba, ale w opisie kolczyków nie może być wzmianki że drucik czy bigle są srebrne.
I wszystko jest git. Sprawa akcyzy, kasy rozwiązany ... chyba

A co do Tońki i rozliczania się z tata itd, to wszystko zależy jaką formę działalności ma tata, bo w niektórych spółkach nie można zatrudniać kogoś kto ma ten sam adres zamieszkania ( w s.c. tak jest), może ją zatrudnić na umowę o dzieło, zresztą tak sobie myślę że w sumie kto się będzie interesował kto tą biżu robi, równie dobrze tata Tońki sobie może robić Nikt nie udowodni że to nie on. A Tońka z tatą się będzie rozliczać. Więc ZUS też niee. No chyba że koniecznie chcesz, ale w sumie po co?! Na emeryturę pozbierasz później.
A co do uprawnienia do faktur, to Tońka będzie na taty firmę brała przecież a nie na nazwisko swoje, więc co w tym nielegalnego!? Tata ją uprawni. Boże ale Paranoja straszy - wszystko da się zrobić.
I mnie się to podoba że Tońka chce się podpiąć pod działalność ojca, jak jej nie będzie się to opłacało to się wycofa. Przecież to nic nie kosztuje - no oprócz opłaty od zmiany w ewidencji działalności.

Ja chyba się ujawnię z moją biżu - w sumie mam działalnośc otwartą już, więc wyrób biżuterii sobie dopisałam. Teraz mnie tylko z tą kasą fiskalną zabiło, ale chyba zrobię że niby nie ze srebra.
Boże ale trzeba się nakombinować w tym kraju
canidia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-16, 18:03   #620
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez canidia Pokaż wiadomość
hmmm ale skoro pod kasę fiskalną podlega bizuteria robiona ze srebrem, to może nie pisać że ze srebra jest robiona. No ale na fakturze zakupowej nie może być go także, więc trzeba zamawiać na 2 razy. Raz korale i wszystko inne, drugi raz - nie na firmę, samo srebro
Pierwszą fakturę wsadzamy w koszty a drugiej niee. Kasy wtedy nie trzeba, ale w opisie kolczyków nie może być wzmianki że drucik czy bigle są srebrne.
I wszystko jest git. Sprawa akcyzy, kasy rozwiązany ... chyba

A co do Tońki i rozliczania się z tata itd, to wszystko zależy jaką formę działalności ma tata, bo w niektórych spółkach nie można zatrudniać kogoś kto ma ten sam adres zamieszkania ( w s.c. tak jest), może ją zatrudnić na umowę o dzieło, zresztą tak sobie myślę że w sumie kto się będzie interesował kto tą biżu robi, równie dobrze tata Tońki sobie może robić Nikt nie udowodni że to nie on. A Tońka z tatą się będzie rozliczać. Więc ZUS też niee. No chyba że koniecznie chcesz, ale w sumie po co?! Na emeryturę pozbierasz później.
A co do uprawnienia do faktur, to Tońka będzie na taty firmę brała przecież a nie na nazwisko swoje, więc co w tym nielegalnego!? Tata ją uprawni. Boże ale Paranoja straszy - wszystko da się zrobić.
I mnie się to podoba że Tońka chce się podpiąć pod działalność ojca, jak jej nie będzie się to opłacało to się wycofa. Przecież to nic nie kosztuje - no oprócz opłaty od zmiany w ewidencji działalności.

Ja chyba się ujawnię z moją biżu - w sumie mam działalnośc otwartą już, więc wyrób biżuterii sobie dopisałam. Teraz mnie tylko z tą kasą fiskalną zabiło, ale chyba zrobię że niby nie ze srebra.
Boże ale trzeba się nakombinować w tym kraju
Po pierwsze- jeżeli nie używasz komponentów srebrnych, to musisz mieć fakturę na inne, po drugie-Tońka nie chce wejść w spółkę ze swoim tatą, tylko jej ojciec miałby rozszerzyć swoją działalność i to niby on zajmowałby się biżuterią (przynajmniej ja tak całą sprawę zrozumiałam), po trzecie-kasę fiskalną trzeba mieć na każdą biżuterię, nie tylko na srebrną (ze srebrną jest o tyle problem, że trzeba płacić akcyzę).
Stary 2006-10-16, 18:33   #621
canidia
Raczkowanie

[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;2904807]Po pierwsze- jeżeli nie używasz komponentów srebrnych, to musisz mieć fakturę na inne, po drugie-Tońka nie chce wejść w spółkę ze swoim tatą, tylko jej ojciec miałby rozszerzyć swoją działalność i to niby on zajmowałby się biżuterią (przynajmniej ja tak całą sprawę zrozumiałam), po trzecie-kasę fiskalną trzeba mieć na każdą biżuterię, nie tylko na srebrną (ze srebrną jest o tyle problem, że trzeba płacić akcyzę).[/QUOTE]
"...* do podatników prowadzących działalność w zakresie sprzedaży wyrobów z metali szlachetnych lub z udziałem tych metali,"

Nie na każdą tylko tą gdzie używasz metali szlachetnej tutaj właśnie srebro.
Co do faktur na inne, to można kupić rolkę drutu jakiegoś hmm metalowego, najlepiej dużą Wziąć fakturę na to.

A akcyzy na srebro się nie płaci, akcyzę płaci producent srebra. Akcyza jest już wliczona w cenę kupowanego przez nas drucika np.

A co do Tońki, bo z tego co zrozumiałam to jest nie pełnoletnia. Więc wspólnikiem nie może zostać, ale jeżeli tata ma s.c. to członkowie rodziny (np. dzieci niepełnoletnie) mogą pomagać właścicieliowi i nie trzeba wtedy żadniej umowy. Ale wtedy tata nie może tego hmm jej wynagrodzenia wpisać w koszty. Ale ja bym w ogóle tak nie kombinowała. Tońka sie dopisuje do działalności taty i tata wsadza w koszty faktury na działalność Tońki, sprzedaje jej biżuterię i rozlicza się poza księgowowścią z Tońką. Po co się bawić w Zusy, umowy itd. Co najwyżej przeliczy procentowo - jak już chce być tak skrupulatny - podatek od dochodu ze sprzedaży Tońki - choć to trochę też nie warte zachodu ... no chyba że Tońka będzie zarabiać parę tysięcy na miesiąc

Beznadzieja z tym srebrem, kasę najtańszą znalazłam za 799 zł netto + 200 zł aktualizacja itd.
Stary 2006-10-16, 21:42   #622
Konto usunięte

No i faktycznie przecież tak naprawdę biżuterii nie robi Tońka, tylko jej tata, prawda?

Nikt mu nie będzie kazał prezentować umiejętnosci na żywo
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-16, 21:46   #623
solagne
Zakorzenienie

GG do solagne

szkoda że mój tata niejest taki utalentowany

1.sol

2.katasiaczek
3. beaux
4.eli
6. damurek
7.nirsh
8.hejasz

9.kamilcia
10.malgwa
11.mamuta
12.bydgoszczanka
13.pupil
14.castilia
15. Jambolaja
16. Noalia

solagne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-16, 22:15   #624
Konto usunięte

Moja mama też nie.... Za to jest emerytką
Stary 2006-10-16, 22:34   #625
polinqa
Raczkowanie

dziewczyny powiem jedno: kombinujecie
za dużo kombinowania...

co do kasy, to nie kupujcie tych za 800zl z wymienna pamięcia, używanych bo tylko wkopiecie się w dodatkowe spore opłaty.
Stary 2006-10-16, 22:54   #626
canidia
Raczkowanie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;2906529]No i faktycznie przecież tak naprawdę biżuterii nie robi Tońka, tylko jej tata, prawda?

Nikt mu nie będzie kazał prezentować umiejętnosci na żywo [/QUOTE]
nie no na pewno mu każą mało tego przychodzi taka Pani i każe mu robić i ocenia, poza tym sprawdza ile się zużywa drucika 0,6 mm i koralików 0,2 mm i czy na pewno się nie oszukuje ... aaa i przetapiają druciki żeby sprawdzić czy to srebro czy też nie
zawsze tak wygląda kontrola ze Skarbówki

polinga masz rację, strasznie dużo kombinowania - kurcze tylko ja dość dużo tego robię i to np dla pań z izby skarbowej ... ja wiem że najciemniej pod latarnią, ale jak czasem sobie pomyślę
Stary 2006-10-17, 11:18   #627
naila
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez canidia Pokaż wiadomość
hmmm ale skoro pod kasę fiskalną podlega bizuteria robiona ze srebrem, to może nie pisać że ze srebra jest robiona.
Hihi, w takim razie skąd klient będzie wiedział, co kupuje??? Musi wiedzieć co kupuje i za co płaci. Są np. osoby uczulone na srebro, lepiej nie mieć nikogo na sumieniu

A tak jeśli jesteśmy w temacie - pod kasę fiskalną podlega biżuteria artystyczna jako taka, nie musi być nawet ze srebra. Srebro i bursztyn powoduje, że trzeba jeszcze zapłacić podatek VAT 22%. Polinga, Paranoja tak jest?

Tu jest to ładnie i po ludzku ( 50x to czytałam ) napisane:
http://ehandel.pit.pl/pages/i/962.ph...0podatek%20VAT

Cytat:
Napisane przez aniielica Pokaż wiadomość
Jest bajzel. Ale ja jednak wolę wiedzieć, czy to co mogłabym robić, to mogę sobie dalej planować robić, czy lepiej dać sobie spokój. Urzędnicy mogą to różnie zinterpretować, za byle *** mogą dać taką karę, że do końca życia się człowiek nie wypłaci. Dobrze to wiedzieć mimo wszystko.

Dzięki za poruszenie tego tematu. W wielu kwestiach się upewniłam.

Moje Impresje jestem również Zakosmetykowana

Edytowane przez naila
Czas edycji: 2006-10-18 o 14:44 Powód: literówka
naila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-17, 23:10   #628
canidia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez naila Pokaż wiadomość
Hihi, w takim razie skąd klient będzie wiedział, co kupuje??? Musi wiedzieć co kupuje i za co płaci. Są np. osoby uczulone na srebro, lepiej nie mieć nikogo na sumieniu

A tak jeśli jesteśmy w temacie - pod kasę fiskalną podlega biżuteria artystyczna jako taka, nie musi być nawet ze srebra. Srebro i bursztyn powoduje, że trzeba jeszcze zapłacić podatek VAT 22%. Polinga, Paranoja tak jest?

Tu jest to ładnie i po ludzku ( 50x to czytałam ) napisane:
http://ehandel.pit.pl/pages/i/962.ph...0podatek%20VAT

Jest bajzel. Ale ja jednak wolę wiedzieć, czy to co mogłabym robić, to mogę sobie dalej planować robić, czy lepiej dać sobie spokój. Urzędnicy mogą to różnie zinterpretować, za byle *** mogą dać taką karę, że do końca życia się człowiek nie wypłaci. Dobrze to wiedzieć mimo wszystko.

Dzięki za poruszenie tego tematu. W wielu kwestiach się upewniłam.
no trochę kombinowania jest niestety ... ja już chyba przekombinowałam )
myślałam żeby nie wpisywać nic na temat drucików itp czy srebrne czy niee, tylko pewnie klientki same by się pytały, zresztą ja mam stałe klientki więc wiedzą, no ale ale

ale z tą kasą to chyba też jej tak, że można się ubiegać o zwrot 50% ceny zakupu w US, ale jeżeli zgłosi się to przed uruchomieniem działalności, z tym że chyba ileś tam lat trzeba potem prowadzic działalność potem, bo inaczej upomną się o ten 50% zwrot i nie wiem jak jest z tym dopisaniem pod inną działalnośc, bo nie wiem jaką datę US skarbówka przyjmuje jako rozpoczęcie tej nowej działalności

to jak jest? czy tylko na srebrną biżuterię trzeba mieć kasę czy na inną też?

mama dzwoniła do Skarbówki i tłumaczy o co chodzi, że biżuteria i że ze srebrem, a pani powiedziała że nie ma znaczenia ile srebra to kasa fiskalna musi być, ale nie wspomniała nic że i tak na całą biżuterię trzeba kasę
Stary 2006-10-17, 23:17   #629
AneciaG
Wtajemniczenie

GG do AneciaG

Ja już się pogubiłam w tym wszystkim. Ale kombinowania.
Stary 2006-10-18, 10:23   #630
Srebrna
Zadomowienie

No to zescie mnie skutecznie postraszyly. Wystawilam jedne moje szklane kolczyki na allegro (oczywiscie nie poszly), ze srebrnymi biglami. Juz sie boje :>

Widze zatem, ze zostaje sprzedawanie po cicho po katach znajomym. Szczesliwie mam juz jedno zamowienie w biurze, a kolezanka obiecala, ze jak bede miala ladnie obfotkowane moje zabawki, to pokaze dziewczynom u siebie w pracy, bo one wszystkie szklana/sztuczna bizu kupuja.

Generalnie to przepisy naprawde nie zachecaja do zakladania wlasnej dzialalnosci. Hm, kolega ma DG - szkolke drzewna. Moze sie da namowic na rozszerzenie dzialalnosci ;>
Srebrna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości