|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#40921 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX
Informacje ogolnie dla wszystkich (czytam teraz duzo o aloe vera i rozne tematy fajne sie pokazuja)
WYPADANIE WLOSOW czesto jest chemiczna reakcja na jakis tluszcz zwierzecy albo zwierzece proteiny (animal fat or protein) Mikstura na LUPIEZ - sok z 1 cytryny - 1/2 filizanka zelu aleosowego - pare kropel ulubionego olejku (ale mowimy o prawdziwym eterycznym np. lawendowy) Domowy SZAMPON PRZECIW WYPADANIU - filizanka zelu aleosowego - troche mleka kokosowego (nigdzie nie znalazlam ile konkretnie) - pare kropel olejku z kielkow pszenicy Fajne nie? (w ogole to samo mleko kokosowe od dawien dawna uzywane bylo solo do mycia)
|
#40922 |
|
Raczkowanie
|
Ale muszą po takim kokosowym szamponie włosy ładnie pachnieć
Rybiorek powinna zacząć organizować wizyty domowe, pewnie wszystkie byśmy się skusiły
|
|
|
|
#40923 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#40924 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mikrofibra - mikrowłókno, czyli włókienko o określonych wymiarach, mówiąc skrótowo o wiele mniejszych (cieńszych, krótszych) niż włókna wykorzystywane do "zwyczajnej produkcji". Z powodu m.in. swoich rozmiarów bardziej chłonie wodę/wilgoć i także ma lepsze właściwości termoizolacyjne. Wedle mojej wiedzy nie musi być mieszanką poliestru i poliamidu, nie chodzi tu o budowę chemiczną tylko o postać fizyczną włókna. Naprawdę nie wiem, czemu tak napisali na Wikipedii, ale to nie pierwszy raz, kiedy hasła włókiennicze budzą wątpliwości. Zatem nie ma potrzeby oddawania ręczników... P.S. Swoją drogą też się na nie czaję i mam zamiar kupić, bo włosy zaczynają mnie irytować i już nie wiem co robić. Planuję zakup keratyny i jakichś innych mazideł do włosów, ale sama nie wiem, może w moim przypadku zdrowe włosy = proste włosy? ![]() P.S.2.
Edytowane przez eiri Czas edycji: 2011-09-01 o 11:57 |
||||
|
|
|
#40925 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#40926 |
|
Rozeznanie
|
hej laski
![]() No jak zwykle troche do nadrobienia mam ![]() Ja dziś ranko umyłam włosy teraz schną ale już wyglądają fajnie dziś zrobiłam kolejne podejście do Garnier avokado w lato pare razy próbowałam ale włosy były masakryczne chyba na lato się nie nadaje bo za tresciwa U mnie dziś jest strasznie zimno i spróbowałam dzis tego garniera i po raz pierwszy włosy wyglądają super nie musiałam nakładać dużo żelu sa tak fajnie nawilżone, miłe w dotyku i nie obciążoneJak wyschne to lece do biedronki kupić te ręczniki.Dziewczyny czyli kupić ten z 80% poliester 20% poliamid EDIT : po czasie przeczytałam wypowiedz eiri o tych ręczniczkach i juz wszystko jasne _____________________ Zakręcona WŁOSOMANIACZKA Zapuszczam włos Nie prostuję od lipca 2010 Moje włosy Edytowane przez milena798 Czas edycji: 2011-09-01 o 12:04 |
|
|
|
#40927 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#40928 |
|
Wtajemniczenie
|
Przy zakupie ręczników proponuję test macanta ;D - brać te bardziej miękkie, milsze w dotyku.
Aha, czasem przed pierwszym praniem ręcznik nie chłonie dobrze wody, bo jest pokryty apreturą - to taki zestaw środków chemicznych używanych do wykańczania wyrobu, są różne i mają różne funkcje, są wśród nich np. substancje zapobiegające brudzeniu (zauważyłyście, że nowe ciuchy brudzą się wolniej niż wyprane? ). Wraz z praniem apretura schodzi i chłonność się poprawi.
|
#40929 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#40930 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szamponik fajny, postaram się wykonać, chociaż ciekawe ile tego mleczka kokosowego trzeba ![]() Cytat:
![]() a już miałam iść kłócić się w biedronce ![]() daj znać, który ręcznik wybrałaś ![]() widzę, że jesteś ekspertem w materiałach przy okazji weszłam na bloga, bardzo przyjemny, również powoli zabieram się do zgłębienia tajników szycia ![]() Cytat:
![]() milszy wydawał mi się jednokolorowy, te z wzorkiem były dziwne, ale nie wiem które lepsze skoro tak
|
|
#40931 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#40932 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A niech to, myslałam, że przynajmniej suszę dobrze ![]() Mam takie coś: http://nokautimg2.pl/p-97-e7-97e74ab...-ph-4710-d.jpg No moze nie ten model suszarki, bo nie pamiętam, który to dokładnie, ale dyfuzor taki sam.To staroć, zaczęłam go używać dosłownie 3 tygodnie temu (zwykle wcześniej szłam z mokrym łbem spać). Fakt, ja za dużo dotykam kłaków, wiem, że mam nie dotykać, ale ciągle coś pacnę. Zarówno podczas suszenia, jak i w ciągu dnia. Suszarka ma 2 biegi i 3 stopniową termoregulację. Wolny bieg jest megawolny, a szybki rozwiewa mi przy suszeniu. Przeważnie pewnie tym sobie mechacę, bo na tym wolnym, to bym chyba 2 godziny suszyła Suszę zwykle na zimnym, jak długo nie wiem, bo nigdy nie mierzyłam czasu suszenia. Zostawiam niedosuszone oczywiście. I to także prawda - żelu czy odzywki b/s zawsze dawałam mało z powodu obsesyjnej obawy, że moje wątłe kłaki nie uniosą takiego ciężary Dzisiaj spróbuję podziałać zgodnie ze wskazówkami ![]() A w ogóle to niestety muszę myć wieczorem, bo rano za nic nie mam czasu na dłuższe zabiegi, więc bywa, że wieczorem coś mi wyjdzie, a potem wygniotę sobie przez noc. Nic póki co nie poradzę, nie będę wstawać o 4 ![]() Myłam akurat Joaśką z lnem i tą z miodem, bo z makiem nie było. Masowałam skalp, powinno być ok, nie wiem. Nie skreślam joasiek, przetestuję jeszcze. Może swędzenie od czegoś innego. A w ogóle to dziś rano reanimowałam żelem i wodą, całkiem znośnie było. Niestety, trochę skręt się rozluźnił już w domu (ale nie mam żalu, bo nie przyłozyłam się wczoraj ), no i jak wyszłam to spuszyły sie cholery jedne. Ale co ciekawe, puchu jednak dziś mniej i ogólnie włosy są takie bardziej energiczne, a nie klapnięte I bardziej błyszczące. Oczywiście, bez sensasji, ale spora różnica między wczoraj a dziś. Nie wiem, ale chyba alterra morelowa mi pasuje. A w ogóle to nie dziwię się, że mi ciągle kłaki klapią, mają trochę ekstremalne warunki: najpierw spacer w wilgotny poranek, a potem 8 godzin w suchym, klimatyzowanym pomieszczeniu ![]() Dziś b/s wrzucę joaśkę i żel lniany (bo innego jeszcze nie mam ) wysuszę poprawnie i zobaczę co będzie
|
|
|
|
|
#40933 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
i tu jeszcze dodam kolejny wniosek po wielogodzinnych czytaniach i wlasnych eksperymentach, polecane jest suszenie cieplym powietrzem lub cieplym i zimnym na zmiane (nigdy goracym), w bardzo wielu wypadkach samo zimne powietrze rozprostowywuje loki, stosowanie cieplego powietrza temu zapobiega (a test na cieple powietrze ktos tu podawal, spodobal mi sie, przylozyc suszarke bardzo blisko otwartej dloni i wlaczyc na wybranym nawiewie i temperaturze - jak mozna tak do konca swiata stac i nie parzy, znaczy ze skalpu tez nie poparzy) Cytat:
Cytat:
ja myje/mocze codziennie i zajmuje mi to tyle - plukanie i mycie - 6 minut, jak samo plukanie - 3 minuty - nalozenie odzywki ds - nalozenie, rozczesanie i pozostawienie na chwile ok. 5-10 min - splukanie odzywki ds i nalozenie bs - 1 minuta - zawiniecie w turban - moment i dalej jest prysznic, mycie buzi, zabkow itp - sciagniecie turbanu u nalozenie zelu ok 3-5 minut wszystko zwykle teraz szukam ubrania do pracy, chwilke zajmuje sie Skuterem i potem suszenie dyfuzorem 15 min, zawsze patrze na zegarek, mija 15 mint przestaje suszyc, nie dotykam wlosow az do wyjscia, ostatnimi czasy dotykam je dopiero jak wysiadam z busa pod biurem, chodzi o to zeby je odgniesc jak sa kompletnie suche Duzo czasu? Tak, dla mnie za duzo ale nie potrafie juz tego bardziej sciesnic, wstaje ok. 6 ale do 6.3 pije kawe, jem sniadanie i bawie sie z kotami. 7.3 jestem ubrana, wysuszona, lekko podmalowana (puder i cienie). Mnie nikt nie przekona ze nie mozna sie zorganizowac ![]() Nie wiem czy ruszasz wlosy po wyschnieciu wiec tylko napomne ze swietne efekty sa jak sie nie odgniecie wlosow po wysuszeniu a dopiero rano, czesc sie wygniecie w poduszke a rano mozna poprawic.
|
|
#40934 |
|
Raczkowanie
|
Mam pytanie:
Do czego te ręczniczki Biedronki? Zamiast normalnego ręcznika z frotte do włosów, tak?
|
#40935 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale mozesz uzywac co Ci pasuje, pieluche tetrowa, podkoszulek bawelniany itp. Ja uzywam podkoszulkow i taki recznik (z gladkiej bawelny)
|
|
#40936 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Hm, u mnie odnoszę wrażenie, że te nawiewy są dość ciepłe, jeszcze sprawdzę na tym środkowym, ale zwykle nie byłam w stanie za długo na nim posuszyć. Albo przynajmniej ja mam taką tolerancję na to ciepło Ależ ja wiem, da się zorganizować, w zasadzie to na to samo wychodzi, czy się rano pomęczę, czy wieczorem, ale na razie to muszę jeszcze przetrenować wieczorami Póki co mi wszystko za mozolnie idzie, no i za dużo mi wyłazi niespodzianek, a obecnie wstaję 5.30 Jak się jakoś uschematyzuję, to zdecydowanie przerzucę się na mycie rano
|
|
|
|
|
#40937 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję Rybiorek za odpowiedź. ;********
Zaraz idę kupić ręczniczek do włosów i ściereczkę do twarzy. A odnośnie odżywki d/s..... zalecana jest Mrs. Potters. Ale balsam czy odżywka d/s i w sprayu czy w butli? Hmmm?
|
#40938 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wyobrazacie sobie stacjonarny sklep z napisem 'DLA KRECONOWLOSYCH I ICH WLOSOW'? wchodzicie a tam na poleczkach sciereczki z mikrofibry, tudziez podkoszulki bawelniane, oleje spozywcze, kremy do rak, oleje do masazu itp? ![]()
|
|
#40939 |
|
Rozeznanie
|
mam straszny problem... od początku wakacji stosuję się do rad wizażowych i najpierw było super...ale od jakichś 3 myć mam takie niemiłe włosy...spuszone, suche, bez skrętu...straszne
...myślę i myślę o tym, co mi jest i dochodzę do wniosku, że chyba przedawkowałam proteiny...
|
|
|
|
#40940 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Chcę kupić odżywkę do spłukiwania Mrs. Potters. I czy mam kupić w tym celu: -balsam aloesowy -odżywkę do spłukiwania (spryskiwacz) -odżywkę do spłukiwania (w butli) ? To znaczy które z tych jako odżywka do spłukiwania ?
|
|
#40941 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#40942 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#40943 |
|
Rozeznanie
|
Kupiłam 2 ściereczki z wzorkiem i 2 ręczniki prążkowane. I dopiero teraz doczytałam, co tu piszecie o ich składach (zboczenie składowe jeszce nie objęło u mnie takich rzeczy i nie przyszlo mi do głowy sprawdzić tego na miejscu, zresztą i tak bym nie wiedziała, jak powinno być). Czyli te ładniejsze przypominajace normalny ręcznik nie nadają się? EDIT: Ale zapłon, teraz doczytałam post eiri
![]() Enjoy, tak, właśnie zamiast frotty , która jest niekorzystna dla loków i fal. Co do pottersów to nie wiem, bo nie używam. Ale one chyba nie bardzo jako d/s, coś kojarzę,że do mycia, ale nie wiem dokładnie. Nie pamiętam ich z listy Małgosi...
Fala jest jak pożądanie, możesz z nią walczyć, ale przyjemniej jest jej się poddać. (by Mali) Edytowane przez Ag Rafka Czas edycji: 2011-09-01 o 14:40 |
|
|
|
#40944 |
|
Zakorzenienie
|
Piechniak i jeszcze pytanie czy farbujesz wlosy? Robisz jakies inne zabiegi fryzjerskie?
Co do bolacego skalpu - na razie takie skojarzenia: 1. przeciazenie skalpu myciowym masazem lub przeciazenie wlosow w ogole, moze byc ze dostaly za duzo odzywki/maski/zelu, ciagna w dol i dla cebulek to za duzo 2. skutek kontaktu z czyms co podraznilo skalp, czy w dotyku skalp jest suchy, normalny czy nadmiernie przetluszczony? spinasz jakos wlosy czy nosisz rozpuszczone? stosujesz jakas wcierke na alkoholu?
|
#40945 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Piechniak - wyszukaj na necie artykuł o przyczynach wypadania włosów, zobacz czy nie popełniasz typowych grzechów względem skalpu. Choćby opaska, czesanie skóry. Znam uczucie "bolących włosów" i na tej liście znalazłam kilka swoich grzechów Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-09-01 o 17:11 |
||
|
|
|
#40946 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny wola jak nazwy sa zenskie. Wychodzi wiec lokoczyn... nawet nie umiem tego zzenszczyc
|
#40947 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziołchy
![]() Zarzuciłam na łebek na noc miód z olejami i keratyną, no i dziś pierwszy raz od półtorej miesiąca umyłam szamponem z SLS. A po nim Garnier avocado na godzinkę. Masakra na głowie ![]() Umyłam, bo w sobotę mam randkę(już drugą ), a znając moje kłaki akurat wtedy dałyby objawy przekarmienia
|
#40948 | |||
|
Zakorzenienie
|
ufffff ja wzięłam te milsze w dotyku (jednokolorowe) właśnie z dłuższym włosem jakby. Nazywały się Ściereczka bo te co miały napisane ręcznik to dziewne w dotyku...
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
a sklep to byłaby bajka hehehe
It is NOT an addiction - It's a hobby!!! ... And when your heart begins to bleed You're dead, and dead, and dead -- indeed. Edytowane przez MgielkaM Czas edycji: 2011-09-01 o 14:40 |
|||
|
|
|
#40949 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
) pod folią, potem rozczesuję włosy grzebieniem plastikowym (nie czeszę skalpu, nie czeszę też włosów na sucho) spłukuję naprawdę bardzo dokładnie (płuczę ok 10 min.) irobię płukankę rumiankową. Potem tylko odżywka jantar i olej kokosowy w same końcówki. Niczym nie stylizuje. na noc spaltam lużny warkocz, w dzień chodzę raczej w koczku liub lużnym kucyku (mam długie włosy i zwykle jest tak wygodniej), czasem rozpuszczam.
|
|
|
|
|
#40950 |
|
Zadomowienie
|
Pottersy nie są zgodne z CG, mają silikon.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:38.

(w ogole to samo mleko kokosowe od dawien dawna uzywane bylo solo do mycia)

jedna do włosów druga do twarzy 

U mnie dziś jest strasznie zimno i spróbowałam dzis tego garniera i po raz pierwszy włosy wyglądają super nie musiałam nakładać dużo żelu sa tak fajnie nawilżone, miłe w dotyku i nie obciążone

...
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)