Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1365 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-01, 11:04   #40921
Rybiorek
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX

Informacje ogolnie dla wszystkich (czytam teraz duzo o aloe vera i rozne tematy fajne sie pokazuja)

WYPADANIE WLOSOW czesto jest chemiczna reakcja na jakis tluszcz zwierzecy albo zwierzece proteiny (animal fat or protein)

Mikstura na LUPIEZ
- sok z 1 cytryny
- 1/2 filizanka zelu aleosowego
- pare kropel ulubionego olejku (ale mowimy o prawdziwym eterycznym np. lawendowy)

Domowy SZAMPON PRZECIW WYPADANIU
- filizanka zelu aleosowego
- troche mleka kokosowego (nigdzie nie znalazlam ile konkretnie)
- pare kropel olejku z kielkow pszenicy

Fajne nie? Szampon sprobuje nie na wypadanie bo nie mam tego problemu (i to ciekawe: jadam tylko ryby, kurczaka i indyka, czerwonego miesa nie cierpie) ale uwielbiam naturalne rzeczy (w ogole to samo mleko kokosowe od dawien dawna uzywane bylo solo do mycia)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 11:23   #40922
hornygirl
Raczkowanie

Ale muszą po takim kokosowym szamponie włosy ładnie pachnieć
Rybiorek powinna zacząć organizować wizyty domowe, pewnie wszystkie byśmy się skusiły
hornygirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 11:26   #40923
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hornygirl Pokaż wiadomość
Ale muszą po takim kokosowym szamponie włosy ładnie pachnieć
Rybiorek powinna zacząć organizować wizyty domowe, pewnie wszystkie byśmy się skusiły
juz dawno do mnie dotarlo ze pomylilam sie z powolaniem zamiast ksiegowa powinnam zostac ... no wlasnie pod co to podpada - kosmetyczka/wizazyska/stylistka?
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-09-01, 11:52   #40924
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Napisane przez anoska Pokaż wiadomość
dobra, apropo ścierek, bo też kupiłam dwie jedna do włosów druga do twarzy w biedronce jakoś szczególnie nie szukałam metki wewnętrznej, żeby zobaczyć co piszą, w domu rozpakowuję i patrzę, a tam 100% poliester i tutaj narodziło się pytanie: czy to aby na pewno jest mikrofibra? czy zostaliśmy wprowadzeni w błąd? jeśli tak to idę do biedronki i zwracam...
Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Mikrofibra – jest to specjalny, powstały przy użyciu nowoczesnych technologii, typ mikrowłókna składający się z odpowiedniej mieszanki bardzo cienkich włókien poliestrowych i poliamidowych (nylon). Otrzymane w ten sposób mikrowłókna są 10 razy cieńsze niż jedwab, a do 30 razy cieńsze od bawełny, 40 razy cieńsze od wełny i aż 100 razy cieńsze od ludzkiego włosa.

Według wikipedii, bo na materiałach to ja się nie znam

---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ----------

Właśnie, właśnie. Jeszcze się nie obudziłam
Cytat:
akurat wiem co w tym temacie głosi Ciocia Wikipedia i Wujek Google, chodzi mi o konkretne odpowiedzi, że jest to mikrofibra albo nie. Skoro jest to mieszanka poliestru i nylonu to to, co kupiłyśmy nie jest mikrofibrą, bo nie ma nylonu. Czy ktoś ma prawdziwy ręcznik z mikrofibry i może sprawdzić skład na metce?
Cytat:
no to to by się zgadzało
pójdę wymienię, kurczaki
dzięki

chociaż tamta we wzorki miała takie krótkie włosie, a mi mikrofibra zawsze kojarzy się z takim mięciusim ręcznikiem

Mikrofibra - mikrowłókno, czyli włókienko o określonych wymiarach, mówiąc skrótowo o wiele mniejszych (cieńszych, krótszych) niż włókna wykorzystywane do "zwyczajnej produkcji". Z powodu m.in. swoich rozmiarów bardziej chłonie wodę/wilgoć i także ma lepsze właściwości termoizolacyjne. Wedle mojej wiedzy nie musi być mieszanką poliestru i poliamidu, nie chodzi tu o budowę chemiczną tylko o postać fizyczną włókna. Naprawdę nie wiem, czemu tak napisali na Wikipedii, ale to nie pierwszy raz, kiedy hasła włókiennicze budzą wątpliwości.

Zatem nie ma potrzeby oddawania ręczników...

P.S. Swoją drogą też się na nie czaję i mam zamiar kupić, bo włosy zaczynają mnie irytować i już nie wiem co robić. Planuję zakup keratyny i jakichś innych mazideł do włosów, ale sama nie wiem, może w moim przypadku zdrowe włosy = proste włosy?
P.S.2.

Edytowane przez eiri
Czas edycji: 2011-09-01 o 11:57
eiri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 12:00   #40925
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Mikrofibra - mikrowłókno, czyli włókienko o określonych wymiarach, mówiąc skrótowo o wiele mniejszych (cieńszych, krótszych) niż włókna wykorzystywane do "zwyczajnej produkcji". Z powodu m.in. swoich rozmiarów bardziej chłonie wodę/wilgoć i także ma lepsze właściwości termoizolacyjne. Wedle mojej wiedzy nie musi być mieszanką poliestru i poliamidu, nie chodzi tu o budowę chemiczną tylko o postać fizyczną włókna. Naprawdę nie wiem, czemu tak napisali na Wikipedii, ale to nie pierwszy raz, kiedy hasła włókiennicze budzą wątpliwości.

Hmm, bo to Wikipedia tylko :/ można w sumie edytować hasło

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 12:01   #40926
milena798
Rozeznanie

hej laski
No jak zwykle troche do nadrobienia mam

Ja dziś ranko umyłam włosy teraz schną ale już wyglądają fajnie
dziś zrobiłam kolejne podejście do Garnier avokado w lato pare razy próbowałam ale włosy były masakryczne chyba na lato się nie nadaje bo za tresciwa U mnie dziś jest strasznie zimno i spróbowałam dzis tego garniera i po raz pierwszy włosy wyglądają super nie musiałam nakładać dużo żelu sa tak fajnie nawilżone, miłe w dotyku i nie obciążone

Jak wyschne to lece do biedronki kupić te ręczniki.Dziewczyny czyli kupić ten z 80% poliester 20% poliamid ??
EDIT : po czasie przeczytałam wypowiedz eiri o tych ręczniczkach i juz wszystko jasne
Moje włosy

Edytowane przez milena798
Czas edycji: 2011-09-01 o 12:04
milena798 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 12:12   #40927
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milena798 Pokaż wiadomość
hej laski
No jak zwykle troche do nadrobienia mam

dziś zrobiłam kolejne podejście do Garnier avokado w lato pare razy próbowałam ale włosy były masakryczne chyba na lato się nie nadaje bo za tresciwa U mnie dziś jest strasznie zimno i spróbowałam dzis tego garniera i po raz pierwszy włosy wyglądają super nie musiałam nakładać dużo żelu sa tak fajnie nawilżone, miłe w dotyku i nie obciążone

Jak wyschne to lece do biedronki kupić te ręczniki.Dziewczyny czyli kupić ten z 80% poliester 20% poliamid ??
EDIT : po czasie przeczytałam wypowiedz eiri o tych ręczniczkach i juz wszystko jasne
zrob fotke zeby cale forum sie moglo poslinic
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-09-01, 12:18   #40928
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Przy zakupie ręczników proponuję test macanta ;D - brać te bardziej miękkie, milsze w dotyku.
Aha, czasem przed pierwszym praniem ręcznik nie chłonie dobrze wody, bo jest pokryty apreturą - to taki zestaw środków chemicznych używanych do wykańczania wyrobu, są różne i mają różne funkcje, są wśród nich np. substancje zapobiegające brudzeniu (zauważyłyście, że nowe ciuchy brudzą się wolniej niż wyprane? ). Wraz z praniem apretura schodzi i chłonność się poprawi.
Stary 2011-09-01, 12:24   #40929
gohs
Zakorzenienie

Cytat:
Przy zakupie ręczników proponuję test macanta ;D - brać te bardziej miękkie, milsze w dotyku.
Aha, czasem przed pierwszym praniem ręcznik nie chłonie dobrze wody, bo jest pokryty apreturą - to taki zestaw środków chemicznych używanych do wykańczania wyrobu, są różne i mają różne funkcje, są wśród nich np. substancje zapobiegające brudzeniu (zauważyłyście, że nowe ciuchy brudzą się wolniej niż wyprane? ). Wraz z praniem apretura schodzi i chłonność się poprawi.
A to dlatego moja mama zawsze najpierw wrzuca nowe ręczniki do prania
Stary 2011-09-01, 12:35   #40930
anoska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
Informacje ogolnie dla wszystkich (czytam teraz duzo o aloe vera i rozne tematy fajne sie pokazuja)

WYPADANIE WLOSOW czesto jest chemiczna reakcja na jakis tluszcz zwierzecy albo zwierzece proteiny (animal fat or protein)

Mikstura na LUPIEZ
- sok z 1 cytryny
- 1/2 filizanka zelu aleosowego
- pare kropel ulubionego olejku (ale mowimy o prawdziwym eterycznym np. lawendowy)

Domowy SZAMPON PRZECIW WYPADANIU
- filizanka zelu aleosowego
- troche mleka kokosowego (nigdzie nie znalazlam ile konkretnie)
- pare kropel olejku z kielkow pszenicy

Fajne nie? Szampon sprobuje nie na wypadanie bo nie mam tego problemu (i to ciekawe: jadam tylko ryby, kurczaka i indyka, czerwonego miesa nie cierpie) ale uwielbiam naturalne rzeczy (w ogole to samo mleko kokosowe od dawien dawna uzywane bylo solo do mycia)
hmm, zainteresowała mnie ta przyczyna wypadania kłaków, nigdy bym o tym nie pomyślala szamponik fajny, postaram się wykonać, chociaż ciekawe ile tego mleczka kokosowego trzeba

Cytat:

no i to rozwiałoby wszystkie wątpliwości
a już miałam iść kłócić się w biedronce
daj znać, który ręcznik wybrałaś
widzę, że jesteś ekspertem w materiałach
przy okazji weszłam na bloga, bardzo przyjemny, również powoli zabieram się do zgłębienia tajników szycia

Cytat:
tak jest! najpierw wypiorę!
milszy wydawał mi się jednokolorowy, te z wzorkiem były dziwne, ale nie wiem które lepsze skoro tak
Stary 2011-09-01, 12:48   #40931
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
hmm, zainteresowała mnie ta przyczyna wypadania kłaków, nigdy bym o tym nie pomyślala szamponik fajny, postaram się wykonać, chociaż ciekawe ile tego mleczka kokosowego trzeba

niestety przekopalam mnostwo stron, na wiekszosci nawet nie jest podane ile w ogole wziac wszystkiego na jedna porcje, to co podalam to jedyny konkret, ja mysle ze mozna pokombinowac, skoro mozna nawet myc samym mlekiem kokosowym. Ja jak tylko uda mi sie dzisiaj kupic olejek z kielkow pszenicy bede pichcic szampon, uzyje mleka tyle ile polowa porcji zelu. Tylko ze plan mam ambitny, dzisiaj chce na skalp dac moj olejek Busy Izzy i rano ma godzine przed myciem troche na dlugosc, ciekawe co mi wyjdzie?
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-09-01, 12:53   #40932
Aoirghe
Raczkowanie

Cytat:
Kochana jak uzywasz dyfuzora to powinnas miec super loki, z jak jeszcze z zelem lnianym to utrwalone pieknie. Cos zle robisz. U mnie zestaw joanna z miodem i lniany pieknie utrwalaly fryzure.

Jaki masz ten dyfuzor? wklej fotke.

Jak uzywa sie dyfuzora to nalezy nalozyc wiecej (duzo wiecej) zelu lnianego (czy innego), delikatnie pougniatac wloski z zelem a nastepnie zabrac sie za suszenie, i moga rada - jak nie chcesz zmechacenia/puchu - nie dotykac w trakcie suszenia. Czy Twoj dyfuzor rozwiewa wlosy przy srednim nawiewie? Masz w ogole stopnie nawiewu? A jaka temperatura suszysz i jak dlugo?
W trakcie suszenia nawet dyfuzorem suszarka 'zjada' czesc produktow, moze u Ciebie nie chodzi o stopien nawilzenia, moze wlasnie masz za malo produktu i po wysuszeniu nic z niego nie zostaje aby dalej utrwalac i chronic loka. (zgaduje, szkoda ze nie ma mozliwosci teleportacji bo jakbym widziala wlosy w rzeczywistosci to szybciej bym cos ustalila, a jeszcze jakbym mogla je sama umyc i wysuszyc to po jednym razie bym wiedziala co im dolega)

Sprobuje opisac kroki:
- na wilgotne nakladasz zel lniany (z odzywka bs lub nie nalozona wczesniej), conajmniej dwie solidne garscie
- zaczynasz suszenie srednia temperatura maxymalnie na srednim nawiewie
- jesli Twoj dyfuzor nie rozwiewa wlosow (ja taki mam) to przy pochylonej glowie delikatnie przykladasz go do koncow wlosow np. z przodu i przysuwasz do skalpu, suszysz tak 1 minute, odsuwasz dyfuzor i to samo boczna partia, znow 1 minuta, drugi bok 1 min, znow wracasz do przodu. Chodzisz tak po glowie az wlosy beda w 80-90% suche.
- nic na razie nie robisz, ubierasz sie, robisz milion innych rzeczy, dopiero jak poczujesz ze wlosy sa suche przy skalpie delikatnie ugniatasz dlugosc lub (moj sposob) machasz glowa kilka razy, zel lniany w odroznieniu od innych zeli sam puszcza przy takiej dlugosci wlosow

Jesli Twoj dyfuzor rozwiewa wlosy to niestety czeka Cie wlaczanie i wylaczanie jesli nie chcesz mechacenia. Przysuwasz dyfuzor i wlaczasz na minute. wylaczasz i dopiero odsuwasz.

I jeszcze moj sposob na podwoje podkrecenie, ale to sprobuj jak opanujesz lepiej dyfuzor - w polowie suszenia gdy wlosy byly w 50% mokre (pisze jak robilam na dlugich lnianym bo teraz i przy zastosowaniu zelu z CJ poprostu susze 15m bez przerwy i po godzinie odgniatam, zadnych dokladek) ale juz czuc bylo ze sa sztywne od zelu, bralam porcje zelu w lapki i delikatnie bralam dlugosc i robilam 2-3 ugniecenia, kontynuowalam suszenia w sposob opisany wyzej, nie mialam puchu za to loki sie lepiej skrecaly. Zawsze dzialalo, z tym ze to chyba trzeba potrenowac wiec najpierw lepiej opanuj dyfuzor.

coz, jak pisalam wyzej szkoda ze nie moge sama umyc i wysuszyc Ci lokow, masz material na ktorym mozna pracowac
a jak myjesz joanna to tez robisz porzadny masaz skalpu? i ktora myjesz? osobiscie uwazam ze makowa do mycia jest najlepsza choc jak nie mam jej to moge umyc laniana albo z miodem.

A niech to, myslałam, że przynajmniej suszę dobrze
Mam takie coś: http://nokautimg2.pl/p-97-e7-97e74ab...-ph-4710-d.jpg
No moze nie ten model suszarki, bo nie pamiętam, który to dokładnie, ale dyfuzor taki sam.To staroć, zaczęłam go używać dosłownie 3 tygodnie temu (zwykle wcześniej szłam z mokrym łbem spać).

Fakt, ja za dużo dotykam kłaków, wiem, że mam nie dotykać, ale ciągle coś pacnę. Zarówno podczas suszenia, jak i w ciągu dnia.
Suszarka ma 2 biegi i 3 stopniową termoregulację. Wolny bieg jest megawolny, a szybki rozwiewa mi przy suszeniu. Przeważnie pewnie tym sobie mechacę, bo na tym wolnym, to bym chyba 2 godziny suszyła Suszę zwykle na zimnym, jak długo nie wiem, bo nigdy nie mierzyłam czasu suszenia. Zostawiam niedosuszone oczywiście.

I to także prawda - żelu czy odzywki b/s zawsze dawałam mało z powodu obsesyjnej obawy, że moje wątłe kłaki nie uniosą takiego ciężary Dzisiaj spróbuję podziałać zgodnie ze wskazówkami

A w ogóle to niestety muszę myć wieczorem, bo rano za nic nie mam czasu na dłuższe zabiegi, więc bywa, że wieczorem coś mi wyjdzie, a potem wygniotę sobie przez noc. Nic póki co nie poradzę, nie będę wstawać o 4

Myłam akurat Joaśką z lnem i tą z miodem, bo z makiem nie było. Masowałam skalp, powinno być ok, nie wiem. Nie skreślam joasiek, przetestuję jeszcze. Może swędzenie od czegoś innego.

A w ogóle to dziś rano reanimowałam żelem i wodą, całkiem znośnie było. Niestety, trochę skręt się rozluźnił już w domu (ale nie mam żalu, bo nie przyłozyłam się wczoraj ), no i jak wyszłam to spuszyły sie cholery jedne. Ale co ciekawe, puchu jednak dziś mniej i ogólnie włosy są takie bardziej energiczne, a nie klapnięte I bardziej błyszczące. Oczywiście, bez sensasji, ale spora różnica między wczoraj a dziś.
Nie wiem, ale chyba alterra morelowa mi pasuje.

A w ogóle to nie dziwię się, że mi ciągle kłaki klapią, mają trochę ekstremalne warunki: najpierw spacer w wilgotny poranek, a potem 8 godzin w suchym, klimatyzowanym pomieszczeniu

Dziś b/s wrzucę joaśkę i żel lniany (bo innego jeszcze nie mam ) wysuszę poprawnie i zobaczę co będzie
Aoirghe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 13:09   #40933
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aoirghe Pokaż wiadomość
A niech to, myslałam, że przynajmniej suszę dobrze
Mam takie coś: http://nokautimg2.pl/p-97-e7-97e74ab...-ph-4710-d.jpg
No moze nie ten model suszarki, bo nie pamiętam, który to dokładnie, ale dyfuzor taki sam.To staroć, zaczęłam go używać dosłownie 3 tygodnie temu (zwykle wcześniej szłam z mokrym łbem spać).
nie ma kolnierza wiec jesli nie mozesz ustawic takiego nawiewu aby nie rozwiewalo musisz to robic na zasadzie: przylozyc do wlosow - wlaczyc na minute lub wiecej - wylaczyc - odsunac od wlosow, i tak poszczegolne partie wlosow

Cytat:
Fakt, ja za dużo dotykam kłaków, wiem, że mam nie dotykać, ale ciągle coś pacnę. Zarówno podczas suszenia, jak i w ciągu dnia.
Suszarka ma 2 biegi i 3 stopniową termoregulację. Wolny bieg jest megawolny, a szybki rozwiewa mi przy suszeniu. Przeważnie pewnie tym sobie mechacę, bo na tym wolnym, to bym chyba 2 godziny suszyła Suszę zwykle na zimnym, jak długo nie wiem, bo nigdy nie mierzyłam czasu suszenia. Zostawiam niedosuszone oczywiście.
a probowalas wolnym biegiem na 2 stopniu? ten drugi stopien powinien byc cieply ale nie goracy, przy zmianie temperatury zmienia sie troche nawiew.

i tu jeszcze dodam kolejny wniosek po wielogodzinnych czytaniach i wlasnych eksperymentach, polecane jest suszenie cieplym powietrzem lub cieplym i zimnym na zmiane (nigdy goracym), w bardzo wielu wypadkach samo zimne powietrze rozprostowywuje loki, stosowanie cieplego powietrza temu zapobiega (a test na cieple powietrze ktos tu podawal, spodobal mi sie, przylozyc suszarke bardzo blisko otwartej dloni i wlaczyc na wybranym nawiewie i temperaturze - jak mozna tak do konca swiata stac i nie parzy, znaczy ze skalpu tez nie poparzy)

Cytat:
I to także prawda - żelu czy odzywki b/s zawsze dawałam mało z powodu obsesyjnej obawy, że moje wątłe kłaki nie uniosą takiego ciężary Dzisiaj spróbuję podziałać zgodnie ze wskazówkami
tylko sie nie poddawaj po pierwszej probie, znalezienie wlasciwej ilosci wymaga praktyki

Cytat:
A w ogóle to niestety muszę myć wieczorem, bo rano za nic nie mam czasu na dłuższe zabiegi, więc bywa, że wieczorem coś mi wyjdzie, a potem wygniotę sobie przez noc. Nic póki co nie poradzę, nie będę wstawać o 4
juz kiedys pisalam ale wspomne jeszcze raz

ja myje/mocze codziennie i zajmuje mi to tyle
- plukanie i mycie - 6 minut, jak samo plukanie - 3 minuty
- nalozenie odzywki ds - nalozenie, rozczesanie i pozostawienie na chwile ok. 5-10 min
- splukanie odzywki ds i nalozenie bs - 1 minuta
- zawiniecie w turban - moment i dalej jest prysznic, mycie buzi, zabkow itp
- sciagniecie turbanu u nalozenie zelu ok 3-5 minut wszystko

zwykle teraz szukam ubrania do pracy, chwilke zajmuje sie Skuterem i potem suszenie dyfuzorem 15 min, zawsze patrze na zegarek, mija 15 mint przestaje suszyc, nie dotykam wlosow az do wyjscia, ostatnimi czasy dotykam je dopiero jak wysiadam z busa pod biurem, chodzi o to zeby je odgniesc jak sa kompletnie suche

Duzo czasu? Tak, dla mnie za duzo ale nie potrafie juz tego bardziej sciesnic, wstaje ok. 6 ale do 6.3 pije kawe, jem sniadanie i bawie sie z kotami. 7.3 jestem ubrana, wysuszona, lekko podmalowana (puder i cienie). Mnie nikt nie przekona ze nie mozna sie zorganizowac

Nie wiem czy ruszasz wlosy po wyschnieciu wiec tylko napomne ze swietne efekty sa jak sie nie odgniecie wlosow po wysuszeniu a dopiero rano, czesc sie wygniecie w poduszke a rano mozna poprawic.
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-09-01, 13:14   #40934
EnjoyYourLife
Raczkowanie

Mam pytanie:
Do czego te ręczniczki Biedronki? Zamiast normalnego ręcznika z frotte do włosów, tak?

EnjoyYourLife jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 13:19   #40935
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez EnjoyYourLife Pokaż wiadomość
Mam pytanie:
Do czego te ręczniczki Biedronki? Zamiast normalnego ręcznika z frotte do włosów, tak?

ale mozesz uzywac co Ci pasuje, pieluche tetrowa, podkoszulek bawelniany itp.

Ja uzywam podkoszulkow i taki recznik (z gladkiej bawelny)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-09-01, 13:26   #40936
Aoirghe
Raczkowanie

Cytat:

Duzo czasu? Tak, dla mnie za duzo ale nie potrafie juz tego bardziej sciesnic, wstaje ok. 6 ale do 6.3 pije kawe, jem sniadanie i bawie sie z kotami. 7.3 jestem ubrana, wysuszona, lekko podmalowana (puder i cienie). Mnie nikt nie przekona ze nie mozna sie zorganizowac

Nie wiem czy ruszasz wlosy po wyschnieciu wiec tylko napomne ze swietne efekty sa jak sie nie odgniecie wlosow po wysuszeniu a dopiero rano, czesc sie wygniecie w poduszke a rano mozna poprawic.

Hm, u mnie odnoszę wrażenie, że te nawiewy są dość ciepłe, jeszcze sprawdzę na tym środkowym, ale zwykle nie byłam w stanie za długo na nim posuszyć. Albo przynajmniej ja mam taką tolerancję na to ciepło

Ależ ja wiem, da się zorganizować, w zasadzie to na to samo wychodzi, czy się rano pomęczę, czy wieczorem, ale na razie to muszę jeszcze przetrenować wieczorami Póki co mi wszystko za mozolnie idzie, no i za dużo mi wyłazi niespodzianek, a obecnie wstaję 5.30 Jak się jakoś uschematyzuję, to zdecydowanie przerzucę się na mycie rano
Aoirghe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 13:37   #40937
EnjoyYourLife
Raczkowanie

Dziękuję Rybiorek za odpowiedź. ;********
Zaraz idę kupić ręczniczek do włosów i ściereczkę do twarzy.
A odnośnie odżywki d/s..... zalecana jest Mrs. Potters. Ale balsam czy odżywka d/s i w sprayu czy w butli? Hmmm?

Stary 2011-09-01, 13:42   #40938
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję Rybiorek za odpowiedź. ;********
Zaraz idę kupić ręczniczek do włosów i ściereczkę do twarzy.
A odnośnie odżywki d/s..... zalecana jest Mrs. Potters. Ale balsam czy odżywka d/s i w sprayu czy w butli? Hmmm?
chyba wszystkie sciereczki zostana wykupione niedlugo

wyobrazacie sobie stacjonarny sklep z napisem 'DLA KRECONOWLOSYCH I ICH WLOSOW'?

wchodzicie a tam na poleczkach sciereczki z mikrofibry, tudziez podkoszulki bawelniane, oleje spozywcze, kremy do rak, oleje do masazu itp?
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-09-01, 13:46   #40939
Piechniak
Rozeznanie

Unhappy Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX

mam straszny problem... od początku wakacji stosuję się do rad wizażowych i najpierw było super...ale od jakichś 3 myć mam takie niemiłe włosy...spuszone, suche, bez skrętu...straszne . najpoierw myślałąm, że tak musi być - no wiecie, tak jak pisałyście "okres przestwiania się włosów", ale dziasiaj (wczoraj myłam) jest już tragedia, gorzej nawet niż zanim zaczęłam pielęgnację CG, w dodatku boli mnie cała skóra głowy (nie sczypie ani piecze, boli tak jak no nie wiem...bolą siniaki czy coś w tym stylu), nie mogłam nawet dotknąć włosów, żeby spróbować je wygnieść, tak bolało. teraz zacisnęłam zęby i wymasowałam skórę głowy, jest trochę lepiej, ale wygląd nadal paskudny (zrobiłabym zdjęcie, ale TŻ zabrał aparat na wyjazd)...
myślę i myślę o tym, co mi jest i dochodzę do wniosku, że chyba przedawkowałam proteiny... co mam teraz zrobić?????? czytałam w FAQu, że trzeba je nawilżać ale nie wiem czym? jak rozróżnić odżywkę proteinową od nawilżającej? na FAQu znalkazłąm podział na hydralizatory i emolienty, czy to to odpowiada podziałowi na proteiny i nawilżacze ? a może jest jakaś lista odżywek nawolżających do której jeszcze nie dotarłam? błagam POMOOOOCY!!!!!
Piechniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 13:48   #40940
EnjoyYourLife
Raczkowanie

Cytat:

wyobrazacie sobie stacjonarny sklep z napisem 'DLA KRECONOWLOSYCH I ICH WLOSOW'?

wchodzicie a tam na poleczkach sciereczki z mikrofibry, tudziez podkoszulki bawelniane, oleje spozywcze, kremy do rak, oleje do masazu itp?
Haha, byłoby naprawdę świetnie
Chcę kupić odżywkę do spłukiwania Mrs. Potters. I czy mam kupić w tym celu:
-balsam aloesowy
-odżywkę do spłukiwania (spryskiwacz)
-odżywkę do spłukiwania (w butli)
?

To znaczy które z tych jako odżywka do spłukiwania ?

Stary 2011-09-01, 13:50   #40941
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Piechniak Pokaż wiadomość
mam straszny problem... od początku wakacji stosuję się do rad wizażowych i najpierw było super...ale od jakichś 3 myć mam takie niemiłe włosy...spuszone, suche, bez skrętu...straszne . najpoierw myślałąm, że tak musi być - no wiecie, tak jak pisałyście "okres przestwiania się włosów", ale dziasiaj (wczoraj myłam) jest już tragedia, gorzej nawet niż zanim zaczęłam pielęgnację CG, w dodatku boli mnie cała skóra głowy (nie sczypie ani piecze, boli tak jak no nie wiem...bolą siniaki czy coś w tym stylu), nie mogłam nawet dotknąć włosów, żeby spróbować je wygnieść, tak bolało. teraz zacisnęłam zęby i wymasowałam skórę głowy, jest trochę lepiej, ale wygląd nadal paskudny (zrobiłabym zdjęcie, ale TŻ zabrał aparat na wyjazd)...
myślę i myślę o tym, co mi jest i dochodzę do wniosku, że chyba przedawkowałam proteiny... co mam teraz zrobić?????? czytałam w FAQu, że trzeba je nawilżać ale nie wiem czym? jak rozróżnić odżywkę proteinową od nawilżającej? na FAQu znalkazłąm podział na hydralizatory i emolienty, czy to to odpowiada podziałowi na proteiny i nawilżacze ? a może jest jakaś lista odżywek nawolżających do której jeszcze nie dotarłam? błagam POMOOOOCY!!!!!
nie kojarze Twojej pielegnacji, napisz dokladnie co stosujesz, wszystko co uzylas do mycia, odzywiania i stylizacji, i jeszcze technika, jak po kolei wszystko wyglada
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-09-01, 13:56   #40942
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:

Toż to jak w niebie

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 13:59   #40943
Ag Rafka
Rozeznanie

Kupiłam 2 ściereczki z wzorkiem i 2 ręczniki prążkowane. I dopiero teraz doczytałam, co tu piszecie o ich składach (zboczenie składowe jeszce nie objęło u mnie takich rzeczy i nie przyszlo mi do głowy sprawdzić tego na miejscu, zresztą i tak bym nie wiedziała, jak powinno być). Czyli te ładniejsze przypominajace normalny ręcznik nie nadają się? EDIT: Ale zapłon, teraz doczytałam post eiri

Enjoy, tak, właśnie zamiast frotty , która jest niekorzystna dla loków i fal.
Co do pottersów to nie wiem, bo nie używam. Ale one chyba nie bardzo jako d/s, coś kojarzę,że do mycia, ale nie wiem dokładnie. Nie pamiętam ich z listy Małgosi...

Edytowane przez Ag Rafka
Czas edycji: 2011-09-01 o 14:40
Ag Rafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 14:03   #40944
Rybiorek
Zakorzenienie

Piechniak i jeszcze pytanie czy farbujesz wlosy? Robisz jakies inne zabiegi fryzjerskie?

Co do bolacego skalpu - na razie takie skojarzenia:

1. przeciazenie skalpu myciowym masazem lub przeciazenie wlosow w ogole, moze byc ze dostaly za duzo odzywki/maski/zelu, ciagna w dol i dla cebulek to za duzo

2. skutek kontaktu z czyms co podraznilo skalp, czy w dotyku skalp jest suchy, normalny czy nadmiernie przetluszczony? spinasz jakos wlosy czy nosisz rozpuszczone? stosujesz jakas wcierke na alkoholu?
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-09-01, 14:12   #40945
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
juz dawno do mnie dotarlo ze pomylilam sie z powolaniem zamiast ksiegowa powinnam zostac ... no wlasnie pod co to podpada - kosmetyczka/wizazyska/stylistka?
Lokoczyńca
Cytat:
I duuży dział włosowo - spożywczy

Piechniak - wyszukaj na necie artykuł o przyczynach wypadania włosów, zobacz czy nie popełniasz typowych grzechów względem skalpu. Choćby opaska, czesanie skóry. Znam uczucie "bolących włosów" i na tej liście znalazłam kilka swoich grzechów

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2011-09-01 o 17:11
AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 14:16   #40946
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Lokoczyńca
Dziewczyny wola jak nazwy sa zenskie. Wychodzi wiec lokoczyn... nawet nie umiem tego zzenszczycto juz moze Curlotworczyni? Ale to chyba za bardzo powiedziane
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-09-01, 14:23   #40947
kascysko
Zakorzenienie

Hej dziołchy

Zarzuciłam na łebek na noc miód z olejami i keratyną, no i dziś pierwszy raz od półtorej miesiąca umyłam szamponem z SLS. A po nim Garnier avocado na godzinkę. Masakra na głowie
Umyłam, bo w sobotę mam randkę(już drugą ), a znając moje kłaki akurat wtedy dałyby objawy przekarmienia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Snapshot_20110901.jpg (42,8 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Snapshot_20110901_1.jpg (52,5 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Snapshot_20110901_2.jpg (63,4 KB, 35 załadowań)
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 14:26   #40948
MgielkaM
Zakorzenienie

Cytat:
ufffff ja wzięłam te milsze w dotyku (jednokolorowe) właśnie z dłuższym włosem jakby. Nazywały się Ściereczka bo te co miały napisane ręcznik to dziewne w dotyku...

Cytat:
Napisane przez milena798 Pokaż wiadomość
Cytat:

milszy wydawał mi się jednokolorowy, te z wzorkiem były dziwne, ale nie wiem które lepsze skoro tak
no właśnie mi się te wzorkowe w ogóle nie podobały w dotyku...

Cytat:
Ja używam Pottersa do mycia! BALSAMU. Akurat wzięłam z melisą, ale wiem, ze najczęsciej z aloesem dziewczyny używają. Jako ds ona sie nie nadaje bo za mało treściwa z tego co wyczytałam jak sama się uczyłam

Cytat:

na bank kręconowłose wykupią wszystkie ściereczki a sklep to byłaby bajka hehehe

It is NOT an addiction - It's a hobby!!!

...

And when your heart begins to bleed
You're dead, and dead,

and dead -- indeed.

Edytowane przez MgielkaM
Czas edycji: 2011-09-01 o 14:40
MgielkaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 14:55   #40949
Piechniak
Rozeznanie

Cytat:
nie kojarze Twojej pielegnacji, napisz dokladnie co stosujesz, wszystko co uzylas do mycia, odzywiania i stylizacji, i jeszcze technika, jak po kolei wszystko wyglada
myję włosy metodą OMO co 4 dni (szampon Physiogel, poleciła mi pani w aptece i odżywka Isana z babassu), co drugie mycie olejuję (olejek kokosowy Vatika), kładę odżywkę Garnier Fructis Voloume Restructure, trzymam ok pół godziny (może za długo ) pod folią, potem rozczesuję włosy grzebieniem plastikowym (nie czeszę skalpu, nie czeszę też włosów na sucho) spłukuję naprawdę bardzo dokładnie (płuczę ok 10 min.) irobię płukankę rumiankową. Potem tylko odżywka jantar i olej kokosowy w same końcówki. Niczym nie stylizuje. na noc spaltam lużny warkocz, w dzień chodzę raczej w koczku liub lużnym kucyku (mam długie włosy i zwykle jest tak wygodniej), czasem rozpuszczam.
Piechniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-01, 14:58   #40950
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ag Rafka Pokaż wiadomość
Co do pottersów to nie wiem, bo nie używam. Ale one chyba nie bardzo jako d/s, coś kojarzę,że do mycia, ale nie wiem dokładnie. Nie pamiętam ich z listy Małgosi...
Pottersy nie są zgodne z CG, mają silikon.

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości