![]() |
#481 | ||
Rozeznanie
|
Dot.: Styczniowe dzieciaczki 2011:)
Cytat:
![]() ![]() Co do ruchliwości to u nas tak samo-zmiana pieluchy to nie lada wyczyn ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ---------- Cytat:
![]() Pije już z niekapka ? ![]() ![]() ![]() Co do zasypiania to raczej nie ujdzie bez ululania na rękach lub poprostu w wózku,ale będzie trzeba powolutku tego oduczać,bo od noszenia na rękach brak mi już czasami sił do tego stopnia że boje się żeby Go nie upuścić.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#482 |
Raczkowanie
|
Witam nową mamusię
![]() i te "stare" też witam ![]() oj Karolu pokazuje na co go stać, jest okropny ![]() ![]() co do niekapka, Karolek za żadne skarby świata nie chce z niego pić, raz pociągnie i koniec, już może nie pić w ogóle jak nie dam mu butli ze smokiem ![]()
![]() |
#483 |
Zadomowienie
|
U nas zmiana pampersa to też walka-mały ciągle się obraca, chce gdzieś iść. Zęby mamy 2 na dole , na górze są jedynki i lewa dwójka ale marudny jest strasznie. Wczoraj ryczął nawet w wózku na dworze co dotychczas mu sie nie zdażało.
1 września idzie do żłobka-zobaczymy co to będzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#484 |
Raczkowanie
|
Witam nową mamusię w gronie
![]() Cieszę się, że nie tylko ja walczę podczas przebierania pieluchy ![]() U nas ząbków nadal nie widać....Chyba muszę już zainwestować w zabezpieczenia na szafki, bo mała staje przy nich i próbuje podskakiwać ![]() Ja przeniosłam Natalkę do jej pokoju ponad tydzień temu i już śpi sama...jak się budzi to daję jej wodę do picia i smoczek, ale teraz jest przeziębiona i ciężko się jej oddycha-okropny katar :-( wiec nawet go nie chce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#485 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na noc mała zasypia sama, strasznie się przy tym wiercąc. Czasem pomarudzi, wtedy do niej przychodzę, chwilę pogłaszczę i wychodzę. Daję jej wtedy tylko smoczek, ma zapaloną lampkę, ale na noc ją wyłączam. Nie budzi się w nocy, chyba że na moment z delikatnym płaczem, wtedy podaję jej smoczek i kładę się z powrotem ![]() Natomiast za dnia jest większy problem, bo muszę ją usypiać w wózku na dworze (zapewne w domu też by usnęła, ale z racji ładnej pogody wychodzę z nią na zewnątrz). Na szczęście nie marudzi przy tym i śpi jak aniołek, nawet 4 godziny w sumie (dziś spała na pierwszej drzemce 1,5 h, a na drugiej prawie 3 h ![]() ![]() Fajnie, że córka pije z niekapka ![]() ![]() Cytat:
My też mieliśmy miejsce w żłobku (publicznym), ale rezygnujemy, bo teściowa zadeklarowała chęć opieki i się sprawdza - od początku lipca zajmuje się Ewą pod moją nieobecność i jest ok ![]() Bałabym się o jej zdrowie, bo jednak miała ciężki start. W dodatku mam już doświadczenie ze stykaniem się małej z innymi dziećmi na rehabilitacji - już mamy za sobą zakażenie gronkowcowo - paciorkowcowe ![]() Cytat:
![]() Ostatnio trochę poszaleliśmy z podawaniem małej na próbę różnych rzeczy do posmakowania ![]() Parę dni temu dałam jej melona ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#486 |
Raczkowanie
|
Witam się i ja
![]() dotkats ![]() Chyba te nasze dzieci się umówiły, bo moja mała była dziś nie do zniesienia ![]() ![]() ![]() ![]() Tak się już wkurzyłam, że dałam jej na noc MM zamiast cyca. Wypiła bez problemu i praktycznie od razu zasnęła ![]() ![]() Miałam dziś rade w szkole i od 1.09 do pracy...plan mam jednak całkiem fajny ![]() asiuk zazdroszczę tych drzemek. Moja śpi 2-3 razy po pół godziny, a ja w tym czasie niewiele mogę zrobić... Edytowane przez magda-lenka* Czas edycji: 2011-08-30 o 21:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#487 | |
Rozeznanie
|
I na noc i za dnia.
---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#488 |
Raczkowanie
|
Mój Marcel od 3 miesiąca przesypia całe noce, budzi się o 6-7 rano. W dzień za to mało śpi, czasem zwariować można
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#489 |
Przyczajenie
|
Jak to dobrze poczytać, że inne mamuśki mają podobne problemy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#490 |
Raczkowanie
|
Kurde i po MM spała tak jak zwykle, czyli 2 pobudki
![]() ![]() DZIEWCZYNY, jak mała mi się przebudzi w nocy to podać jej herbatkę, czy może jeszcze MM zamiast cycusia? Nie chcę by to odstawienie od piersi było tak drastyczne, zwłaszcza, że teraz wracam do pracy no i przeprowadzamy się za chwilę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#491 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Miałam kiedyś świra, żeby dziecko całkiem samodzielnie spało i, tak jak już tutaj pisałam, wkurzona byłam strasznie, że teściowa nauczyła małą zasypiać w wózku. Ale wolę już z nią trochę pojeździć, żeby solidnie pospała ![]() Moja Ewa dość szybko zaczęła przesypiać noce, teraz budzi się najczęściej o 6. O La La, myślę, że drobnymi kroczkami nauczysz swoje maleństwo zasypiać w miarę samodzielnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#492 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
No do tego żeby zasypiał sam napewno bedzie trzeba duuuuuużo cierpliwości ![]() ---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ---------- Cytat:
![]() Jasne ja też słyszałam od kilku osób 'Czemu Ty nosisz to dziecko na rękach?'-kiedy nie muszę to nie noszę! A "rzucić" dziecko do łóżeczka czy tam gdzieś niech sobie krzyczy,bo przecież zaraz mu przejdzie to dla mnie wogóle żaden sposób na tworzenie jakiejkolwiek więzi z dzieckiem,owszem zdarza się ze dziecko czasami sobie popłacze o tak o z byle powodu,ale zazwyczaj płacząc próbuje nam coś w ten sposób przekazać-coś chce. Każda rada jest cenna,szczególnie od mam doświadczonych,ale chyba lepiej jak my tu sobie między sobą powymieniami zdania,niż słuchać tego od matki już 18-sto letniego dziecka,która-nie oszukujmy się,ale bardzo duuuuuużo juz zapomniała. To my jesteśmy matkami i każda z nas wie najlepiej co jest najlepsze dla jej dziecka. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#493 |
Przyczajenie
|
Witam,dawno mnie tu nie było gdyż byliśmy na wakacjach.Mój mały chłopczyk ma 7 i pół miesiąca,ale troche obawiam się,że jak na swój wiek za szybko się rozwija.Jak miał 6 miesięcy potrafił już sam siadać,bez pomagania przez dorosłych,a od jakis 3 tygodni sam wstaje na nóżki trzymając się krzes ła,kanapy lub mebli.W ten sposób przemieszcza sie po całym mieszkaniu,myśle że to troche za szybko.Bedąc w kwietniu na wizycie u pani fizjoterapeutki dowiedziałam sie,że około 10-12 miesiaca dziecko próbuje wstawac pomagajac sobie np. szczebelkami łóżeczka,a on ma dopiero 7miesięcy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#494 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#495 |
Rozeznanie
|
Witajcie Kochane
Przepraszam, że tak bardzo długo się nie odzywałam, ale ten remont naszego nowego domu, to tak się ciągnie a tu jeszcze tyle przed nami...Tak bardzo bym już chciała być na swoim...Poza tym mały bardzo długo budził się w nocy po 3-6 razy...nie wiadomo dlaczego, jeszcze nawet ani jednego ząbka nie ma.A też już sam stoi przy łóżeczku i sobie chodzi w koło, potem jeszcze krótkie wakacje i tak straciłam czas na Was, za co z całego serca przepraszam... Muszę ponadrabiać zaległości... Tylko muszę się trochę pozbierać. Witam wszystkie nowe mamuśki ![]() ![]() ![]() Florianek, bardzo rozrabia i się często obraża na mnie jak mu coś np zabiorę, coś czego nie powinien mieć.A tak to jak narazie jest lepiej niż przed tem co pisałam. A jak się Wy czujecie Kochane? Maluszki śliczniutkie napewno i szczęśliwe ![]() Napiszę później, wpadłam się odezwać, teraz postaram się częściej zaglądać do Was,mam kilka problemów to może mi pomożecie Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i Wasze pociechy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#496 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Hej ![]() Jak fajnie że założycielka wątku do nas wróciła ![]() Nie jeden problem się rozwiązywało,także jesli będziemy potrafiły to oczywiście że pomożemy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#497 |
Raczkowanie
|
Simia, witaj z powrotem
![]() Nasza mała dziś bardzo grzeczna, wesoła, sama się zabawi i nawet u niani prawie nie płakała ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#498 |
Raczkowanie
|
Witaj Sima - sama przechodziłam remont, ale to już za mną...niby już 7 m-cy na swoim, ale jeszcze pare rzeczy trzeba dokończyć...
Koniczyna - jeśli maluch sam staje to wydaje mi się, że ok....moja mała nie miała jeszcze 7 m-cy jak sama stanęła przy szczebelkach...też wtedy się martwiłam, ale jak na razie wszystko wygląda dobrze ![]() ![]() Jeśli chodzi o przesypianie nocy, to któraś z Was pisała tu na forum, że podawała wodę zamiast mleka...ja skorzystałam z tej rady i w ten sposób Natalka oduczyła się nocnego karmienia, co spowodowało, że przesypia całą noc (czasami dalej się budzi, ale przy łóżeczku mam naszykowaną butelkę z wodą) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#499 |
Rozeznanie
|
Też coś dodam na temat (nie)przesypiania nocy.Mój budzi się 2x na jedzenie zjada wtedy po 180 ml mleka mimo tego że próbuję dawać mu wodę,ale on się trochę napiję i zostawia,kręci się dalej-chce jeść.Także u mnie picie wody zamiast jedzenia chyba nie przejdzie,albo muszę się nie poddawać,ale co jeśli naprawdę jest głodny?!
Mam do Was też pytanie.Czy Wasze pociechy lubią się kąpać,jak to u Was jest? Pytam,ponieważ Mój bardzo lubil się kąpać a gdzieś od tygodnia jak włożę Go do wanienki to chwilę posiedzi,uśmiechnie się i zaczyna bardzo płakać-nie mam pojęcia o co może chodzić,niemożliwe że woda za gorąca.Dodam że ostatnio przed kapaniem jest już bardzo spiący-może dlatego?Ale wcześniej też bywało że wsadzałam Go do wanienki kiedy był spiący,ale nie płakał,zawsze się rozbawiał i dopiero po kąpieli szedł spać.Martwie się trochę,bo naprawdę nie mam pojęcia w czym tkwi problem-teraz nie mogę go nawet umyć bo co Go wsadzę to muszę już wyciągać.Jedyne co przychodzi mi a myśl w tym momencie to że może jak jest już starszy to niekoniecznie będzie lubił się kąpać,ale tak być nie może,przecież trzeba kapać.
![]() |
![]() |
#500 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nawet dziś się obudził o 5,00 przez to,że wczoraj wcześnie poszedł spać i dałam mu mocno ciepłej wody z odrobiną soczku-wydoił 120ml ![]() ![]() Co do kąpieli- może coś się zmieniło? zabawki? zapach? światło? Może faktycznie jest śpiący albo ma po prostu okres buntu (córka w tym wieku reagowała panicznym wrzaskiem na obce osoby ), syn teraz boi się mężczyzn szczególnie z wąsami ( a do tej pory śmiał się do wszystkich) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#501 |
Raczkowanie
|
Cześć
![]() Urodziłam córcię 18 stycznia przez cc.Rośnie panna jak na drożdżach.Waży już prawie 9 kg.Daję jej do jedzonka w zasadzie wszystko.Dwa razy na dobę dostaje mleko modyfikowane + śniadanko,obiadek i deserek.Zębów brak. Jedyny problem mam taki,że Krysia bardzo źle śpi w nocy ![]() Niemal co noc wstaję do niej 10,15 razy i jestem już wykończona. Mała jest zdrowa,nie gorączkuje,nie ma na nic alergii,brzuszek mięciutki,a co noc przeżywam to samo... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#502 |
Przyczajenie
|
Negra 27, my też przez moment tak mielismy i byly to zeby...teraz Mala spi, ale i tak sie budzi srednio 3 razy w nocy, teraz walczymy o to, by nauczyla sie sama "uspokajac w nocy" i nie wolac mnie albo taty, gdy sie przypadkiem obudzi,a nic jej nie jest. sama nie wiem, czy za duzo od niej nie wymagamy...:/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#503 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#504 |
Wtajemniczenie
|
Hej Kobitki!
![]() Witam nowe Mamuśki! ![]() Dziewczyny, których dzieciaczki źle sypiają - łączę się z Wami w bólu! U nas wygląda to tak: Marcel zasypia między 19:00, a 20:00. Ostatnio podaję Mu na noc butlę ( o ja naiwna myślałam, że to coś zmieni...niestety ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jestem wykończona i nawet nie mam kiedy odespać, bo jak Młody zaśnie w dzień muszę siedzieć przy nim ( zasypia we wózku) i Go bujać co chwilę, bo się przebudza ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ---------- ...i tak jak napisała negra27 - mały budzi się wypoczęty i radosny, a ja ledwo żyje!
![]() |
#505 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() urodziłaś tego samego dnia co ja ![]() Karolek też budził się po 6-7 razy, ale teraz to maksymalnie 2 razy się budzi na jedzenie ![]() ![]() ![]() dziewczyny dajecie jeszcze wit D ![]() ![]() a i mam pytanie do mam które karmiły piersią ale już teraz nie karmią ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#506 |
Zakorzenienie
|
Stalowamagnolia, współczuję tego spania. Aż mi wstyd, że na moją Ewę czasem narzekam
![]() Dziś mała już była fajna, nie jęczała mi co chwilę ![]() Co do witaminy D, ja daję codziennie, chyba że zapomnę. Tak mi mówił gastrolog. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#507 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Najlepiej udaj się do pediatry-nie ma się co męczyć ![]() ![]() A może jest małym wrażliwcem i w nocy przeżywa to co się działo w dzień ![]() A może wieczorem dasz jej zaparzoną melisę? ona uspokaja ![]() Ostatecznie lekarz może wypisać receptę na syropek uspokajający. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#508 |
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry!
Muszę Wam powiedzieć, że dzisiejszej nocy nastąpił przełom - obyło się bez cycka ( no tak prawie, bo po 4.00 musiałam Go dostawić, bo by mi piersi rozsadziło ![]() ![]() ![]() ![]() Ja już bym w ogóle chciała zaprzestać karmienia piersią, ale boję się, że to będzie nie łatwa sztuka ![]() Co do wit.D pytałam ostatnio Pediatrę i powiedziała mi, że mam podawać tak gdzieś do przyszłego lata. O La La, mój Marcel nie cierpiał się kapać jak był taki całkiem malutki. Dar się przy tym w niebo głosy, na samą myśl, że będziemy Go zaraz kąpać dostawałam białej gorączki ![]() ![]() ![]() Kupiliśmy M. do kąpieli takie ośmiorniczki i może nie bawi jeszcze nimi tak jak powinien, ale przynajmniej ma chłopak zajęcie, a ja mogę Go spokojnie wyszorować ![]()
![]() ![]() ur. 31. 01. 2011r. Edytowane przez stalowamagnolia Czas edycji: 2011-09-02 o 08:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#509 |
Rozeznanie
|
Witajcie Kochane
Dziękuję za wsparcie z tą przeprowadzką ![]() Oh la la Nasz się nie lubił kąpać jak był noworodkiem, krzyczał jak nie powiem co, a teraz mu się podoba, tylko muszę go pilnować bo bardzo intersuje go pieluszka w wanience i bierze ją do buzi... A tak, w ogole to ta wanienka jest mu już troszke za mała:P Już jest taki duży... A może kolejny etap rozwojowy, jakieś przełamanie ma? Spróbuj mu po kąpieli zrobić masaż shantala, uspokaja dziecko. Może po paru razach będzie lepiej ![]() Tak samo dziewczynki spróbujcie ten masaż dla tych dzieciaczków co się budzą w nocy. Mój też się tak budził, bardzo często i też miałam w pewnym momencie dość i na tydzień przeprowadziłam się z mężem i Florkiem do tesciów tam mały spał na dole u nich a my do góry Wiem, że matka powinna spać blisko dziecka i w ogóle, ale naprawdę już nie wyrabialiśmy już...:/ I wyobraźcie się to, że u teściów spał cała noc, a jak później znów ze mną to się budził z wielkim płaczem. Już sama nie wiem, czy klimat, czy coś innego. Teraz już jest lepiej, mleko mu daję po kąpieli 180ml i koło 23, 90ml kaszki na dobranoc na śpiącego i potem dopiero nie wczesniej niż o 6 rano mleczko. I witam nową mamusię ![]() ![]() stalowamagnolia cieszę się że dziś było lepiej, oby tak dalej ![]() Już nie pamiętam co, kto pisał, wpadnę później Edytowane przez Simia Czas edycji: 2011-09-02 o 10:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#510 |
Wtajemniczenie
|
simia, fajno, że wróciłaś!
![]() Miałyśmy taki pomysł z dziewczynami, żeby utworzyć listę Maluszków i Ich Mam na początku wątku. Najlepiej będzie jak każda wyśle Ci na pw swoje dane. Co Ty na to?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:18.