|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Na miejsce zlotu "czarownic" wybieram:
|
|||
| Łódź |
|
1 | 3,57% |
| Częstochowa |
|
10 | 35,71% |
| Kraków |
|
6 | 21,43% |
| Wrocław |
|
3 | 10,71% |
| Warszawa |
|
5 | 17,86% |
| Poznań |
|
3 | 10,71% |
| Głosujący: 28. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3511 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona trzecia!
Cytat:
dziecko, które nie jest sadzane, ani trzymane w pozycji półleżącej najczęściej zaczyna siadać z pozycji do raczkowania lub właśnie bokiem podpierając się ręką, Zosia usiadła późno ale SAMA (dla mnie to bardzo ważne), najpierw zaczęła raczkować, w sumie to już stała z podparciem a dopiero potem usiadła, ale wiem że była na to gotowa, sztuczne sadzanie dziecka to dla mnie głupota ! co do trzymania za rączkę podczas chodzenia - też się zgadzam to tak samo jak z siadaniem, trzymanie za rączki i prowadzanie dziecka, które samo jeszcze nie umie chodzić wymusza nieprawidłową pozycję, dziecko jeszcze do końca nie trzyma równowagi, więc nie jest gotowe samo ruszyć w świat pewnie umie chodzić przy meblach i to jest ok, bo robi to samo a nie sztucznie z zadartymi rękami maszerujew ogóle ja jestem twardo za samodzielnym rozwojem dziecka, nic na siłe i bez żadnego przyszpieszania !!!! każde dziecko rozwija się swoim torem i trzeba mu na to pozwolić Dizewczonka ![]() moniqac znów się martwisz niepotrzebnie bardzo ładnie Szymek przybrał !!!a je ile ma ochotę, ważne że rośnie ! jeszcze nie raz dzieciaczki będą mieć gorsze apetyty oki to napisałam i zmykam
|
|
|
|
|
#3512 |
|
Zadomowienie
|
zmykam, mam czas dla siebie, Marudek po kąpieli już śpi
spokojnej nocki życzę
|
#3513 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
to jutro będzie 20 min ![]() ---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- ja tez zmykam dobranoc
|
|
#3514 |
|
Rozeznanie
|
lolka miałam nadzieje że bedzie ok i tak było, troch pomarudzila, dalam jej jesc i zasnela ale inne dziecko plakalo a tam i tak nikt na to nie zwraca uwagi, wlasnie po to wymyslili takie kino
Pamiętacie jak pisałam Wam o moim koledze http://znurtemodry.wordpress.com/ Byliśmy dziś na wystawie zdjęc, fajnie było Polka oczywiście była w centrum uwagi bo wielu znajomych tam było którzy jeszcze jej nie widzieli ![]() Kolega wyprawę uznał za udaną, mały Rysio też, szykują się na następną w przyszłym roku góry. Mała śpi zobaczymy jak dzisiaj z pobudkami w nocy. Ide po lampkę wina i rozłożę się na kanapie, achhhhhhhhh.............. ... Dobrej nocki..........
|
#3515 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3516 | |
|
Zakorzenienie
|
3mam kciuki
by wszystko się udało ![]() Cytat:
![]() zagłosowałam Oleńka spi wypiła 70 kaszki i 70 mleka jak przyjechalismy po nia do babci po 18 to tak sie rechotala na glos, ze w szoku bylam moj 5 letni chrzesniak podskakiwal i robil do niej kuku i sie smiala
|
|
|
|
|
#3517 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Nasz rehabilitant prowadzi nas Vojtą i właśnie w ten sposób nam mówi. Wiesz ja małego w żadnym wypadku nie sadzam, nie obkładam go poduszkami ani nic z tych rzeczy Zainteresowało mnie to bo widziałam przed wczoraj dziewczynkę 1,5 miesiąca starszą od Tymka która w ten sposób właśnie robiła.Aaa i dodał jeszcze że tak siadają dzieci z MPD ale z tego co wiem mała jest zdrowa ![]() A co do prowadzenia za rączke....to jak mam potem z rwiącym się do chodzenia dzieciaczkiem iść obok ruchliwej ulicy? Nie da się inaczej...kurcze jakby nie patrzeć każdym naszym ruchem możemy dziecku wyrządzić krzywdę Co do nienoszenia butów przez uczące się chodzić dzieci się z nim w zupełności zgadzam ![]() A możesz mi jeszcze powiedzieć kiedy Zosię przesadziłaś do spacerówki? My jeździmy jeszcze w gondoli, ale małemu zaczyna brakować w niej miejsca ![]() Pokażę Wam zdjęcia sprzed jakiś 3 tygodni Dzisiaj już tego miejsca gdzie ma nóżki nie ma Edytowane przez koralowa87 Czas edycji: 2011-09-01 o 20:42 |
|
|
|
|
#3518 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczonka, moniqac nie przejmujcie sie waga dzieciaczkow, kazde rozwija sie i przybiera swoim wlasnym tempem
![]() Wczoraj polozna wazyla Nadie i wazy 5070 gramow Paczuszek sie robi
|
|
|
|
#3519 |
|
Przyczajenie
|
moniqac
Oj kobitko jak ja Cię rozumiem, z tego co pamiętam Twój mały miał żółtaczkę i to wysoką prawda? Tymek walczył z żółtaczką żeby Cię nie skłamać gdzieś do 1,5 miesiąca. Kończąc miesiąc miał ją jeszcze na poziomie 12, wychodząc ze szpitala miał 15,1 Urodził się z wagą 2960 a w ciągu dwóch dni spadł do 2600 W szpitalu przeżyłam horror, położne kazały mi go karmić co 2 godziny, on oczywiście jeść nie chciał, no bo jak gdy spał, więc te odprawiały cuda wianki byle jadł, tak naprawdę do dzisiaj gdy mniej je w ciągu dnia, zapala mi się w głowie czerwona lampa...ciekawe czy kiedyś to minie?
|
|
|
|
#3520 | |
|
Zakorzenienie
|
Cześć! Ja na szybko, bo stracę kontakt z wątkiem
![]() Antropia, to na kawę kiedyś się wybierzemy a spacery... no przecież się Misio kiedyś ogarnie, c'nie? Co do drzemek to Hanutka różnie. 3-4 po 30-60 min, ale dziś np spała od 16:00 do 18:00, a po kąpieli poszła spać dalej ![]() Matall, doczytałam o kupce, jestem dumna A tak poważnie, to cieszę się, że Pepti służy Edzikowi, myślę, że oboje na tym skorzystacie ![]() Aguś, narobiłaś mi smaku na leczo a jak robisz? Ja mam swój przepis, ale chętnie podpytuję o nowe ![]() Siasiu, przykro mi z powodu choroby brata. Przeoczyłam może, ale ile ma lat? Listopadowa, uściski dla Twojego ucznia! Ale Izulek też miał pierwszy dzień w szkole, co? ![]() Lolko, dzięki, dzięki! Aha! Żyrafka u nas też zamieszka Dziewczonko, Ty się nic nie martw! Hanex waży 7100 My z Hanexem tulimy Ciebie i Alunię Cytat:
]
|
|
|
|
|
#3521 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie z wieczora
![]() dzidzia dostała na noc 150ml mm i zasnął sobie ze smokiem w łóżeczku a ja udoiłam teraz 170ml. ciekawe czy w nocy będzie chciał jeść UU ![]() buziaki
|
#3522 |
|
Zakorzenienie
|
Koralowa, nie przywitałam się z Tobą
![]() witaj Co do prowadzenia za rączki, to myślę, że Andziotkowi chodziło raczej, o takie trzymanie za obie rączki, kiedy dziecko się uczy chodzić O przeprowadzce do spacerówki też myślę, ale czekam, aż Moria wróci i zda relację z wożenia Igusi w spacerówce
|
|
|
|
#3523 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zdolny chłopakCytat:
dla Edzika oby było już coraz lepiej Cytat:
Cytat:
Cytat:
dla Sebuśa kliknęłam ![]() wy już piszecie o siadaniu a Michałek jeszcze ani razu się nie przekręcił na brzuch lub plecy ale słowa Andziot mnie podbudowały że kazde dziecko rozwija się w swoim tempie i się juz nie przejmuje. my bylismy dzisiaj na długim spacerze teraz michas już wykąpany i spi od godziny.
|
|
#3524 | |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję bardzo Tobie, a także innym dziewczynom Dziewczonce, daisy i gosiek
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#3525 |
|
Zakorzenienie
|
ja sie zegnam bo u nas nocka zapowiada sie kiepskawo...Zoska usnela przy jedzeniu z placzem(bo katarek) o 20-stej i juz sie rzuca bidulka, chyba nie pospimy, mnie tez meczy katar wiec bedzie ciezko
do jutra dziewuszki
|
|
|
|
#3526 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po prostu zgadzam się ze zdaniem rehabilitanta co do siadania, konsekwencje - nieprawidłowa pozycja w siadzie, tyle takie dziecko które sztucznie jest przyzwyczajane do pozycji siedzącej nauczy się w końcu utrzymywać równowagę i będzie siedzieć POSADZONE (nie usiądzie samo z leżenia) ale mięśnie kręgosłupa nie będą w stanie go utrzymać prosto, będzie łukowaty Ja Gabrysi nie sadzam półleżąco prawie wcale, raz na jakiś czas mi sie zdaży ale ona sama pokazuje mi, że jej ta pozycja nie odpowiada, bo się pręży i często ulewa jej się bo brzuszek ściśnięty, najczęściej leży na płasko albo na brzuszku, jak ją noszę to raczej na samolot lub "półsamolot" (czyli po skosie, raz na jedną, raz na drugą stronę) Cytat:
co innego jest jeśli dziecko trzeba stymulować lub pokazywać właściwe wzorce, wtedy już swój popis dają właśnie rehabilitanci, akurat te dwie metody rehabilitacji mają swoich zwolenników i przeciwników, nie dziwię się, że mają odmienne zdanie Chodzenie za rączkę z dzieckiem umiącym chodzić - jak najbardziej ok jak trzeba ja miałam na myśli bardziej trzymanie dziecka, które umie stać i iść tylko za rączkę, w sensie że samo jeszcze nie trzyma równowagi, często widzi się na placach zabaw jak matka prawie, że ciągnie dziecko za ręce i cieszy się, że niby samo idzie dziecko nie będzie się rwać do czegoś czego nigdy nie widziało, jak sadzamy - będzie chciało być sadzane, bo wiadomo że z siedzenia lepiej widać, jak trzymamy za rączkę - będzie wołać rączki, bo fajnie jest chodzić jeśli nie będziemy mu pomagać na siłę to ono się i tak nauczy siedzieć i chodzić ale własnym tempem wiadomo, że ciężko się opanować, bo każda mama by chciała żeby jej dziecko jak najszybciej zaczęło siedzieć, stać, chodzić, mówić, liczyć itp ![]() zapomniałam o spacerówce napisać - Zosię przesadziłam chyba po zimie, ledwo się już mieściła w tym kombinezonie, ale jakoś dałyśmy radę, pamiętam że jeszcze nie siedziała, ale nasza rozkłada się na płasko więc problemu nie było
Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka... Dante Alighieri Edytowane przez andziot Czas edycji: 2011-09-01 o 21:17 |
||
|
|
|
#3527 |
|
Zakorzenienie
|
Grazin, brawa dla Sebusia
rośnie Ci chłop jak dąb ![]() Moje dziecię wypiło butlę, trochę pomarudziło więc musiałam dać piersi. Zasnął w momencie Czemu ja nie umiem usypiać go w inny sposób Kładę się bo nie wiadomo ile będzie spał a każda minuta snu jest cenna Dobranoc
|
#3528 |
|
Zadomowienie
|
Ejjjjjjjj, no halooooo, koralowa jak to dzieci z mózgowym porażeniem dziecięcym tak się napinają do siadania??? Przecież tutaj wiele mam pisało,że dzieci leżąc właśnie na fasolce ja Hania, czy w bujaczku, ciągną głowę do przodu i ramiona,bo chcą siedzieć. Wszystkie miałyby mieć MPD? W ogóle to mam wrażenie,że jak nie było tych wszystkich pie...nych forum i netu,to mamy spokojniej wychowywały dzieci.
|
|
|
|
#3529 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3530 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() bo sie nie miescił ![]() masz rewelacyjne zdjecia Tymka na blogu nie moge sie napatrzec. jestes profesjonalnym fotografem czy to tylko pasja?> bo zdjecia mnie urzekłY
|
|
#3531 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
za wagę Cytat:
a ostatnio w przedszkolu prowadziłam gimnastykę korekcyjnąa za Liderem już jest budynek w którym ma się mieścić przedszkole ale nie wiem czy w nastepnym roku się wyrobią bo jak dzisiaj szłam koło niego to dopiero elektrykę robią Cytat:
Cytat:
dla Sebusia i oczywiście kliknę ![]() a Maciuś po myciu poszedł spać, a wszkole narazie mu się nie podobało(tzn nauczycielki) bo się popłakał (nauczyciele z natury za głośno mówią) |
||||
|
|
|
#3532 | |||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź ![]() Wiesz, to nie jest tak że się zgadzam, nie zgadzam z tym co mówi nasz rehabilitant, bo nie mam takiej wiedzy aby podważać jego zdanie, jedynie jego stwierdzenie że dziecko które samo zaczyna siadać w taki sposób może mieć MPD mnie zbulwersowało. A co do chodzenia za rączke- jemu chodziło o sytuacje gdy mama idzie z dzieckiem chodzącym już samodzielnie za rączkę, w jego odczuciu dużo lepiej sprawdzi się smycz niż rączka. 16 września mamy kontrolę u neorologa który stwierdzi czy Tymek dalej potrzebuje rehabilitacji, póki co mamy nadal problem z przewrotem przez lewy bark, czasem zrobi, czasem nie- mały leniuszek Lecz jeśli stwierdzi że rehabilitacja jest mu nadal potrzebna przechodzimy na Bobatha- sam nasz rehabilitant stwierdził że za bardzo nie ma co z Tymkiem robić, bo jego asymetria jest tak mała, że Vojta jest dla niego za mocna ![]() Cytat:
Ale spokojnie, to nie ja tak mówię I tez mnie to bulwersuje ![]() Takie zdanie wypowiedział podczas rehabilitacji rehabilitant Tymka. Cytat:
Dziękuję profesjonalnym- tak mówią mam swoją firmę, może tak
|
|||
|
|
|
#3533 |
|
Zakorzenienie
|
koralowa to gartuluje talentu!
![]() zdjecia świetne a na tych na ktorych Tymus taki malutki pozmarszczany kruchutki... no bajeczne są... taki kurczaczek kochany!![]() ---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ---------- dobra ide spac jeszcze wam cos smiesznego w klubie napisałam:P jutro ide na pobranie krwi malego jak znowu z głowy beda pobierac to chyba jednak nie bede taka twarda jak zawsze. niech mi kurde łapy od kurczaczka trzymaja z daleka ![]() dobra ide na serio buzi buzi
|
#3534 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i ja sie dołączam super foteczki buu a ja mam stary aparat i foty takie sobie buuu niech mnie ktoś prztuli dla Sebulka
|
|
|
|
|
#3535 |
|
Wtajemniczenie
|
daisy a pochwal sie jakie masz fakultety?myslalam o zimie, ba juz mam jeden jakis kombinezonik ale nie wiem czy wstrzelilam sie z rozmiarem, a wlasciwie mama...
dla mnie kombinezony sa the best, ze stopkami, zeby nigdzie nienawialo siasiek to brata masz tak powaznie chorego tak?dziekuje , wiesz za co antropia maly bosko podnosi glowke mamooptymistko jak masz tyle spntanu i beda miec zlozone na sklepie to przetestuj bo boli krecenie nim. dla mnie to ze boli to oznaka ze dziala i rozbija tluszczyk, ale dyskonfort jest... moniqac moj przybiera 100 g na tydzien. podobnie jak szymek bylam z norbim u lekarza jest podziebiony dzisiaj byl dzien straszny. boli go brzuszek/po zelazie/ kupy luzne, tylek czerwony wrrrrrrrr placz placz placz UWAGA UWAGA NAPISZE COS CZEGO NIE PISALAM moj domi to istny aniol! tak wrocil wyczerpany z przedszkola ze dzisiaj ani za duzo nie mowi, ani nie krzyczy, nie szaleje zakochalam sie
|
|
#3536 |
|
Zakorzenienie
|
MoniaKEdzik z długim rękawem i w spodniach
![]() Ale może mam złe odczuwanie, bo chora jestem... Grazin ![]() A na Sebulka klikam CODZIENNIE ![]() andziotA to bardzo źle, jak on tak próbuje siadać? Bo Edzik nawet z leżącej (jak do karmienia) próbuje siadać do góry. Staram się go mało w półleżącej trzymać, ale są momenty, że inaczej się nie da... No i rozumiem, że dziecko powinno z brzuszka zacząć siadać? Nie z plecków? Boję się teraz, że źle stymuluję dziecko Biorę bromergon... Jestem chora... Czuję się jak na haju Edzik wciął 240 ml mleka ![]() Czy nie powinnam mu tyle dawać?? Było 180ml wody z pepti i mojego ok. 30-40ml (wiem, że się nie sumuje, ale na 180ml wody dałam 6 miarek, zgodnie z instrukcją i wyszło jakieś 200-210 mleka) A potem radość Muszę jeszcze ściągnąć nadmiar mleka (do wylania) i idę spać. Pewnie w nocy czeka mnie ściąganie. Mam twarde i obolałe UU Za ile czasu ilość mleka mi się zmniejszy??Czy Edzik może już spać na brzuszku? Bo tak ładnie zasypia, ale na razie próbuję go przekręcać na plecy jak porządnie zaśnie, bo się boję, bo nie powinno chyba niemowlę spać na brzuszku Rozpisałam się z tego dziwnego samopoczucia
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15) Killer abs lvl 3 (9/10) Biegam (419,5 km) Rower (43 km) Zumba (13) Joga (2) Gluten, Sugar & Meat Free ![]() More water&vegetables 13/100 sugarfree days Edytowane przez matallewar Czas edycji: 2011-09-01 o 22:47 |
|
|
|
#3537 |
|
Zadomowienie
|
hej
poczytałam miałam odpisać ale co i komu już mi umknęło ogólnie dziś kończy się mój tak rozgłośniony pierwszy dzień walki z wagą totalną klapą nie dość że nic nie ćwiczyłam to jeszcze zżarłam 3 paczki sezamków Chłopcy śpią.
|
#3538 |
|
Zakorzenienie
|
A i jak komuś się nudzi, to 4 nowe zdjęcia w albumie
|
|
#3539 |
|
Wtajemniczenie
|
mamooptymisto nie przejmuj sie, mnie jakos tez ciezko sie zebrac zeby zrezygnowac calkowicie z pokus..
matal czy wiesz jak dobrze mi sie czyta ze twoje dziecie zasnelo w 5 min? ide kochane...
|
|
#3540 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I z żółtą kupką ![]() I z radosnym uśmiechem wieczorem zamiast godziny ryku... Czuję się cudnie mimo zastojów w UU i zatkanego nosa
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:21.

wybieram:

a dwa że dzieci nie powinno się prowadzić za rączkę.
pewnie umie chodzić przy meblach i to jest ok, bo robi to samo a nie sztucznie z zadartymi rękami maszeruje
bardzo ładnie Szymek przybrał !!!

to jutro będzie 20 min 
by wszystko się udało 

a jak robisz? Ja mam swój przepis, ale chętnie podpytuję o nowe

ale słowa Andziot mnie podbudowały że kazde dziecko rozwija się w swoim tempie i się juz nie przejmuje.
martwię się dlatego, bo ona nie je dużo, a tak tyje...
Czemu ja nie umiem usypiać go w inny sposób
profesjonalnym- tak mówią