|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Odwołać ślub?
Jestem z moim facetem prawie 3 lata. Kocham go bardzo ale teraz może już tylko z przyzwyczajenia? Za rok mamy brać ślub, problem w tym, że kiedy poznałam super chłopaka w moim wieku, mój jest starszy o 6 lat, to zaczęłam mieć wątpliwości czy aby napewno chce tego ślubu. Do niczego nie doszło z moim nowym kolegą, kilka razy się spotkaliśmy, bardzo fajnie nam sie rozmawia itp w mojej głowie zrodziło się coś, że biorąc ślub coś strace, najlepsze lata mojego życia, dla niego to takie proste bo on już ma dużo przeżyć związanych z młodością za sobą, a ja nie chce nagle w wieku 19 lat zamknąć sie w domu. Powiedziałam mu o wątpliwościach, strasznie sie wkurzył, powiedzał że spobie z niego zakpiłam itp a ja mam teraz wyrzuty sumienia że go ranię... Powiedział że jeśli nie ślub to z nami koniec bo dla niego to byłby fundament że zawsze będę bo do tej pory bał się że odejde.... Sama nie wiem, nie twierdzę że zakochałam się w nowym koledze, po porostu bardzo go lubię i jakoś te wszystkie uczucia wywołały we mnie te wątpliowości.....
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Odwołać ślub?
Cytat:
Nie dziwię się, że zwątpiłaś - pierwsza miłość, pierwszy poważny związek i ślub w tak młodym wieku? To się niestety najczęściej kończy rozwodem, bo poznałaś go jako w sumie jeszcze dziecko, dopiero wkraczasz w dorosłe życie, zawierasz nowe znajomości, poglądy na wiele spraw Ci się dopiero kształtują. Zrobisz sobie krzywdę biorąc w tak młodym wieku tak poważne zobowiązanie. Po ślubie może się trafić dziecko w wieku 20 lat (tym bardziej, że Twój facet jest starszy i możliwe, że chciałby) i będziesz miała poczucie udup... życiowego.Nieważne z czyjego powodu (takich kolegów fajnych poznasz jeszcze pewnie mnóstwo), ale ważne, że włączyło Ci się myślenie - po prostu plany dwudziestokilkuletniego faceta nie są planami nastolatki, zauroczonej pierwszą miłością, chociaż na jakiś czas dałaś sobie to wmówić. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2011-09-02 o 08:15 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyno jeśli masz wątpliwości nie rób tego!!!
Po co Ci ślub w tak młodym wieku? Zdążysz zostać jeszcze żoną, a teraz powinnaś realizować SWOJE marzenia, a nie być z facetem który boi się zostać kawalerem!!
intencje, o poezję duszy.Cóż nie jest to proste ale i tak męzczyźni nieustannie to robią." Edytowane przez Dariella Czas edycji: 2011-09-02 o 08:27 |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Pomjając Twój młody wiek (naprawdę jeszcze za wcześnie) to zastanów się czy chcesz wychodzić za kogoś kto ma zadatki na tyrana.
Bo jego reakcja na Twoje wątpliwości jest co najmniej niepokojąca. |
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poczytaj inne wątki Autorki Autorko: odwolaj. Jestes niedojrzala i ślubem zrobisz sobie tylko krzywdę. Daj sobie czas na młodość, a nie od razu pakowanie się w małżeństwo i pieluchy- a w szczególności przy Twoich wątpliwościach. Za szybko, za wcześnie i z tego co widzę- nie ten facet.
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
pamiętam Cie z wątku, w którym piszesz,że teściowa żąda na weselu "wspanialych rodziców mam"
mimo,że Tobie i Twojemu tacie będzie przykroto już jest wyjaśnione?! |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Masz DOPIERO 18 lat, zajmij się imprezami, podrywaniem facetów, nauką, spotkaniami z koleżankami, bo to jest odpowiedni czas na to, a nie na planowanie ślubu z niewłaściwym facetem i użeranie się z teściową o jakieś idiotyczne piosenki. Na ślub i wesele jeszcze przyjdzie stosowny czas.
Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2011-09-02 o 09:13 |
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym na Twoim miejscy ślubu nie brała. Jesteś młoda, to Twój pierwszy mężczyzna, a na dodatek robi Ci szopki jak masz wątpliwości zamiast pocieszać. I ten tekst, że on się boi, że odejdziesz. A to po ślubie przepraszam odejść już byś nie mogła? Nie wiem, ja bym się bała po takim tekście.
Młodziutka jesteś- pójdź na studia, poznaj ludzi, poszerz horyzonty i jak za parę lata nadal będziecie razem i będziecie mieć oboje jakąś stabilną sytuację życiową to wtedy myślcie o ślubie. |
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a teściowa żąda podziękowań dla rodziców
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Generalnie i tak ciężko uwierzyć, że autorka zostawi tego despotę - po mojemu strasznie jest od niego uzależniona... Temu bardzo kibicuję temu innemu facetowi, żeby otworzył jej oczy
|
|
|
|
#11 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Dziewczyno jesteś niedojrzała, odpuść sobie ślub, zwłaszcza że jak tu inne piszą - facet ma swoje za uszami. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
.
|
no coz, mysle, ze nie jestes jeszcze gotowa na slub. powinnas najpierw spokojnie skonczyc liceum, dostac sie na studia, pobawic, a pozniej bawic w dom i rodzine. wiele par sie rozpada, jak jedna z osob idzie na studia.
|
|
|
|
|
#13 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Chociaż w sumie dobrze, że wątpliwości naszły Cię przed ślubem i przed zajściem w ciążę...
|
|
|
#14 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
"Przemyśleniami" Coelho generalnie się brzydzę, ale jedno mu się udało: "Jeśli coś kochasz - puść to wolno. Jeśli wróci - jest twoje; jeśli nie- nigdy twoim nie było." |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
''Są ludzie, z którymi od pierwszej chwili znajdujesz wspólny język. A potem bez względu na upływ czasu, dzielące was kilometry albo dni milczenia wystarczy, jedno spojrzenie i znów rozumiecie się bez słów.'' — Mia |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no to nie mam słówzajrze
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Konto usunięte
|
masz 18 czy 19 lat?
tak, oczywiście, odwołaj ślub. po co się w ogóle zgadzałaś? bo facet ciśnie? |
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Autorko, życie sobie zniszczysz tym ślubem. I co więcej - zniszczysz je na wlasna odpowiedzialnosc.
Decyzja jest twoja i tylko twoja. Ja ci powiem bardzo ważną rzecz - kiedy już coś postanowisz, musisz byc tego pewna, ponieważ ty i TYLKO ty poniesiesz konsekwencje twojej decyzji. I nie będzie "Bo on mnie nakłonił, bo ona mnie zmusiła, bo presja otoczenia". Nie będzie na kogo zrzucić winy czy odpowiedzialności. Jesteś juz prawnie dorosla, myśląca - zapamiętaj raz na zawsze, to TY będziesz potem z tą decyzją żyć! I jeśli zniszczysz sobie życie (a dam sobie reke uciąć, że tak) to będzie TWOJA wina. Masz tylko 18 lat i pakujesz się w takie bagno... twoj facet ma zadatki na tyrana i zazdrośnika - tekst o tym, że ślub jest dla niego gwarancją, iż go nie zostawisz, jest dla mnie bardzo niepokojący. Pomyśl, czy chcesz z nim spędzić resztę życia, wyobraź sobie nie 3 lata, nie 5 lat związku, ale 50. 50 lat z tym właśnie facetem, z którym związalaś się jeszcze jako dziecko, nie mając szans na zdobycie innych doświadczeń i porównania go z innymi mężczyznami.
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
czytalam w Twoim innym wątku,że dostajesz 700zl. Dowiedx się czy po ślubie będzie Ci przysługiwać. Wiem,że alimenty są wstrzymane w przypadku zamążpójścia lub urodzenia dziecka
|
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
1) odwołaj ślub
2) zostaw narzeczonego 3) poszukaj nowego faceta 4) zacznij korzystać z życia
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ---------- 5) dorośnij |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to raczej powinien byc numer 1
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
Kochanie, weszłaś w ten związek majac 15 lat. To jest Twój pierwszy facet, takie młodzieńce zauroczenie... Sama widzisz, że masz pełno wątpliwości, bo jesteś za młodziutka na to... Cały czas się kształtujesz, dojrzewasz, zobaczysz, jakie przez dwa lata zajdą zmiany w Tobie. Ale nie pozwól na to, aby ktoś zamknął Cię w domu jako swoją żonę, zanim Ty sama do tego dorośniesz. Don't do it...
|
|
|
#25 |
|
Konto usunięte
|
odwołaj slub autorko wątku bo jesteś za młoda i życie przed Tobą.
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. Coś mi się ten nick znajomy wydawał. Autorka powinna uprzedzać, że to kolejny wątek na temat problemów w związku, serio. Jak dla mnie więcej, niż jeden negatywny w wydźwięku (dotyczący jakichś poważnych / nierozwiązywalnych problemów, nie mówię o pierdołach) wątek na temat jednego związku to związek do kasacji.---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- Bingo. Pewnie ledwo by jej włożył obrączkę na palec, to już by miała o to suszoną głowę. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Przyczajenie
|
A ja byłam w takiej samej sutuacji jak Ty.
Byłam z chłopakiem ponad trzy lata, planowaliśmy już ślub i nagle zaczeło mi cos nie pasować w tym wszystkim. Powiedziałam Mu o wątpliwościach, to sie bardzo zdenerwował w sumie Mu sie nie dziwię. Ale a takich sytuacjach trzeba zawsze być szczerym. Potrzebowałam troche czasu dla siebie, to było cos dziwnego, ale nie chciałam w ogóle się z Nim spotykać, miałam do Niego niechęć, wymyślałam byle powód aby odwołać spotkanie. Nie wyobrażałam sobie z Nim wspólnego życia. Zorientowałam się że to było zauroczenie, a później juz tylko przywiązanie. A to za mało żeby wiązać się z kimś na całe życie. Poznałam nowego kolege (ale On nie miał wpływu na moją decyzję). 25 sierpnia 2012r. bierzemy ślub i nie mam cienia wętpliwości że to nie ten. Dodam że mam 26 lat. A Ty masz jeszcze troche czasu na tekie pozażne zobowiązania. Pozdrawiam Cie serdecznie i zyczę dużo miłość prosto z serduszka |
|
|
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za młoda jesteś na takie zobowiązania, do wszystkiego trzeba dojrzeć i dorosnąć.
|
|
|
#29 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Żeby nie było że kilka miesięcy po ślubie rozwód bo obawiam że tak to się skoczyć może... Dziewczyno, trochę mi Ciebie szkoda, bo nie wiesz w co się pakujesz... daj sobie i wam jeszcze sporo czasu, nawet lat...
|
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
Yy jakis szantaz?,,,,, Masakra... rzeczywiscie jestes za młoda... heee
zastanow sie dobrze bo to powazny krok... jezeli zalezy mu na slubie... to niech zrozumie ze ty jestes jeszcze młoda... ja bym Nie szła w takie tany...
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:23.

Nie dziwię się, że zwątpiłaś - pierwsza miłość, pierwszy poważny związek i ślub w tak młodym wieku? To się niestety najczęściej kończy rozwodem, bo poznałaś go jako w sumie jeszcze dziecko, dopiero wkraczasz w dorosłe życie, zawierasz nowe znajomości, poglądy na wiele spraw Ci się dopiero kształtują. Zrobisz sobie krzywdę biorąc w tak młodym wieku tak poważne zobowiązanie. Po ślubie może się trafić dziecko w wieku 20 lat (tym bardziej, że Twój facet jest starszy i możliwe, że chciałby) i będziesz miała poczucie udup... życiowego.

a teściowa żąda podziękowań dla rodziców

no to nie mam słów