Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2011-09-02, 00:11   #151
GirlOfDeath
Zakorzenienie
 
Avatar GirlOfDeath
 
Zarejestrowany: 2007-06
Lokalizacja: 53°7′N, 18°E
Wiadomości: 6 397
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Cytat:
Napisane przez Callanthe Pokaż wiadomość
Takie kruche to nie wiem czy one są, ale znam taki fajny przepis na ciastka owsiane, czekoladowe. Może Ci się spodoba

0,5 kostki masła
1 szk. mleka (1,5%)
1 szk. cukru
4 łyżki kakao (do ciast)
2-3 szk. płatków owsianych
orzechy, migdały ewentualnie według uznania

Do rondelka wkładamy masło, kiedy masło się rozpuści wsypujemy cukier. Kiedy cukier połączy się z masłem, wlewamy mleko cały czas mieszając. Następnie sypiemy kakao, mieszamy i dosypujemy płatki owsiane i orzechy. Kiedy to zgęstnieje wykładamy łyżką na papier do wypieków formując ciastka i zostawiamy do wystygnięcia.



---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ----------

A znacie jakiś łatwy i prosty przepis na muffinki? Bo mam foremki, ale leżą bezczynnie w szafie... A kusi mnie, żeby je zużyć
Ooo dziękuję Ci ślicznie za przepis na te ciasteczka owsiane. W najbliższym czasie chyba zrobię. To nie może się nie udać.
Jakiś czas temu dostałam od jednej z Wizażanek przepis na muffinki bananowe. Dość dobrze wygląda, ale nie próbowałam jeszcze, bo nie mam foremek.
Mimo to wklejam:
Składniki suche:
- 1,5 szkl. mąki
- łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szkl. cukru
Składniki mokre:
- pół szkl. oleju
- pół szkl. maślanki, kefiru lub mleka
- jedno jajko
- 2-3 rozgniecione banany
- łyżka rumu (jak kto woli)

Wymieszać osobno składniki suche i mokre, wlać składniki mokre do suchych, dodać rozdrobnione banany i niedbale wymieszać widelcem, tak by składniki tylko się połączyły. Piec w natłuszczonej formie ok. 25 minut w temp. 175 stopni.

Cytat:
Napisane przez Cindy28 Pokaż wiadomość
A tutaj wspomnienia pizzowe bodajże z wt
I oczywiście bounty
Wygląda troszkę z wierzchu jak tort czekoladowy
Następną razą planuję małą modyfikację
Skoro taki ładny biszkopt wyrósł, to mam zamiar go przeciąć
i masę kokosową dać w środek, a do polewy użyć białej czekolady
Mmmm ale mi narobiłaś ochoty na domową pizzę! Moja mama robi przepyszną!

Cytat:
Napisane przez matryca3 Pokaż wiadomość
witam w klubie!ale naszczescie zaczynam teraz fil. hiszp wiec moze cos wiecej sie naucze
Ooo super! Zaczynasz tak całkiem od początku ? Czemu filologia hiszpańska ? Mi się marzy jakiś porządny kurs hiszpańskiego. No ale narazie to jest nierealne.
__________________
Don't give up!
GirlOfDeath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-02, 07:24   #152
Dagunia
Komplikatorka
 
Avatar Dagunia
 
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 20 298
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Cytat:
Napisane przez Cindy28 Pokaż wiadomość

Heh, z których ?
30 km od Szczecina w kierunku na Świnoujście


__________________
"Sens zdarzeń pojawia się z opóźnieniem. Trzeba tylko przeczekać. To co dziś jest czystym cierpieniem, po czasie okazuje się przedsionkiem szczęścia i mądrości".
Dagunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-02, 09:43   #153
Gusia140109
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 1 423
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

https://wizaz.pl/akcje/rossmann/rossm...php?pid=874144 moglabym prosic o glos

Co do zdjec Bounty, to mi ciasto wyszlo cale biale, no i kokosowe
Gusia140109 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-02, 11:05   #154
KOTUCHA
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-06
Lokalizacja: PODBESKIDZIE
Wiadomości: 305
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Hej

podrzuce Wam przepis na sałatkę (gyros, warstwowa, kolorowa jak kto woli).


Bierzemy miskę, najlepiej przezroczystą i układamy warstwami:
1. Pierś (pół dużej) pocięta na drobne kawałki podsmażona na patelni posypana curry i posolona of course (ma wtedy ładny żółty kolorek).
2. Ogórek korniszony posiekany w kostkę (3 lub 4 sztuki, żeby nam ładnie przykrył mięsko).
3. Cebulka najlepiej fioletowa posiekana idzie na ogórasy.
4. Majonez, u mnie Kielecki dość sporo (ale ja lubię) żeby zakrył nam ładnie cebulkę.
5. Fasolkę z puszki odsączoną(Biedronka) na majonez
6. Kukurydza z puszki odsączoną (Biedronka) na fasolkę
8. Ketchup sporo(Biedronka) na fasolkę
9. Sałata (lodowa lub pekińska) pociachana na ketchup
10. Resztka majonezu ładnie na sałatę (ładnie bo to ostatnia warstwa i musi sie prezentować ) i ja posypuję prazoną cebulką albo grzankami.

efektownie wygląda na stole, a jak smakuje...
Mniami
KOTUCHA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-02, 12:16   #155
Lidia Paulina
Rozeznanie
 
Avatar Lidia Paulina
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: łódzkie/zachodniopomorskie
Wiadomości: 524
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Cytat:
Napisane przez KOTUCHA Pokaż wiadomość
Hej

podrzuce Wam przepis na sałatkę (gyros, warstwowa, kolorowa jak kto woli).


Bierzemy miskę, najlepiej przezroczystą i układamy warstwami:
1. Pierś (pół dużej) pocięta na drobne kawałki podsmażona na patelni posypana curry i posolona of course (ma wtedy ładny żółty kolorek).
2. Ogórek korniszony posiekany w kostkę (3 lub 4 sztuki, żeby nam ładnie przykrył mięsko).
3. Cebulka najlepiej fioletowa posiekana idzie na ogórasy.
4. Majonez, u mnie Kielecki dość sporo (ale ja lubię) żeby zakrył nam ładnie cebulkę.
5. Fasolkę z puszki odsączoną(Biedronka) na majonez
6. Kukurydza z puszki odsączoną (Biedronka) na fasolkę
8. Ketchup sporo(Biedronka) na fasolkę
9. Sałata (lodowa lub pekińska) pociachana na ketchup
10. Resztka majonezu ładnie na sałatę (ładnie bo to ostatnia warstwa i musi sie prezentować ) i ja posypuję prazoną cebulką albo grzankami.

efektownie wygląda na stole, a jak smakuje...
Mniami
Coś czuję, że jak zrobię TŻtowi, to zwariuje A i widzę, że nie tylko u mnie wszystko z Biedry ^^
__________________
[FONT="Palatino Linotype"]
Lidia Paulina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-02, 12:41   #156
Gusia140109
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 1 423
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Ja biore sie za pieczenie murzynka
Gusia140109 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-02, 12:41   #157
agusiowata
Zakorzenienie
 
Avatar agusiowata
 
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomości: 5 749
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Dziś łosoś wyszedł mi trochę tłusty.
agusiowata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-02, 12:45   #158
Cindy28
Lux Mundi
 
Avatar Cindy28
 
Zarejestrowany: 2007-11
Lokalizacja: Kyoto ;D
Wiadomości: 13 603
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Ja robię sałatkę warstwową wg przepisy Siostry Anastazji,
ale modyfikują ją wg własnych upodobań [ nie przepadam np. za groszkiem i fasolą w sałatkach].

Składniki:
1/2 piersi z kurczaka,
3 jajka,
5 ogórków kiszonych
puszka kukurydzy
1-2 czerwone cebule
1 czerwona papryka
1/2 kapusty pekińskiej
makaron świderki [Lubella ]
papryka słodka w proszku,
przyprawa do drobiu
sól, pieprz

Mięso pokroić w kosteczkę, doprawić do smaku i poddusić.
Ugotować jajka, makaron, kukurydze odcedzić, pozostałe składniki pokroić również w kostkę.
Na dnie przezroczystej miski ułożyć wystudzone mięso, a następnie makaron. Później przełożyć warstwowo pozostałymi składnikami [prócz kapusty pekińskiej]. Całość dokładnie polać sosem, następnie wierzch przykryć kapustą pekińską, którą oprószamy papryką w proszku.

SOS : jeden mały słoik majonezu [daję 3/4 koronnego z Biedry ],
1-2 łyżki pikantnego ketchupu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.
Czosnek przeciskamy przez praskę, następnie mieszamy z majonezem i ketchupem. Doprawiamy do smaku.

Myślę, że cała tajemnica akurat tego zestawu tkwi w ogórkach kiszonych, które genialnie się tutaj wpasowują i nadają sałatce całkiem inny charakter, niż to jest w przypadku korniszonów
__________________
"Nie ma czasu na całowanie
niewłaściwych chłopców"...
Cindy28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-02, 12:56   #159
KOTUCHA
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-06
Lokalizacja: PODBESKIDZIE
Wiadomości: 305
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Cytat:
Napisane przez Lidia Paulina Pokaż wiadomość
Coś czuję, że jak zrobię TŻtowi, to zwariuje A i widzę, że nie tylko u mnie wszystko z Biedry ^^
Ja jak jestem w biedronce, średnio raz na tydzień to zawsze kupuję wszystkie produkty potrzebne do tej sałatki, oprócz majonezu
czasem jak mi sie nie chce jej układać warstwami to poprostu mieszam

---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ----------

Cytat:
Napisane przez Cindy28 Pokaż wiadomość
SOS : jeden mały słoik majonezu [daję 3/4 koronnego z Biedry ],
1-2 łyżki pikantnego ketchupu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.
Czosnek przeciskamy przez praskę, następnie mieszamy z majonezem i ketchupem. Doprawiamy do smaku.
Robię taki sam sos, tylko wolę poł na pół z ketchupem
KOTUCHA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-02, 13:15   #160
Cindy28
Lux Mundi
 
Avatar Cindy28
 
Zarejestrowany: 2007-11
Lokalizacja: Kyoto ;D
Wiadomości: 13 603
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Cytat:
Napisane przez KOTUCHA Pokaż wiadomość
-
Robię taki sam sos, tylko wolę poł na pół z ketchupem
Ja w wersji 'light' robię majonez pół na pół z jogurtem naturell
A ketchupu zawsze jak na lekarstwo -jak jest za dużo,
to mi się kojarzy z kebabownią
__________________
"Nie ma czasu na całowanie
niewłaściwych chłopców"...
Cindy28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-02, 14:47   #161
basia890
Zadomowienie
 
Avatar basia890
 
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 1 129
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Cytat:
Napisane przez KOTUCHA Pokaż wiadomość
Hej

podrzuce Wam przepis na sałatkę (gyros, warstwowa, kolorowa jak kto woli).


Bierzemy miskę, najlepiej przezroczystą i układamy warstwami:
1. Pierś (pół dużej) pocięta na drobne kawałki podsmażona na patelni posypana curry i posolona of course (ma wtedy ładny żółty kolorek).
2. Ogórek korniszony posiekany w kostkę (3 lub 4 sztuki, żeby nam ładnie przykrył mięsko).
3. Cebulka najlepiej fioletowa posiekana idzie na ogórasy.
4. Majonez, u mnie Kielecki dość sporo (ale ja lubię) żeby zakrył nam ładnie cebulkę.
5. Fasolkę z puszki odsączoną(Biedronka) na majonez
6. Kukurydza z puszki odsączoną (Biedronka) na fasolkę
8. Ketchup sporo(Biedronka) na fasolkę
9. Sałata (lodowa lub pekińska) pociachana na ketchup
10. Resztka majonezu ładnie na sałatę (ładnie bo to ostatnia warstwa i musi sie prezentować ) i ja posypuję prazoną cebulką albo grzankami.

efektownie wygląda na stole, a jak smakuje...
Mniami

Moja kuzynka na każdą imprezę robi identyczną, tylko chyba na samą górę nie daje majonezu i posypuje prażonym słonecznikiem lub innymi ziarnami mniaaaaaaam
__________________
Wymiana

Stary wątek




I'm everything I am
Because you loved me
basia890 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-02, 15:22   #162
Anastazja86
Zakorzenienie
 
Avatar Anastazja86
 
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: Szczecin
Wiadomości: 8 016
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Cytat:
Napisane przez Gusia140109 Pokaż wiadomość
https://wizaz.pl/akcje/rossmann/rossm...php?pid=874144 moglabym prosic o glos

Co do zdjec Bounty, to mi ciasto wyszlo cale biale, no i kokosowe
kliknięte

ja dzisiaj miałam spaghetti znowu
na jutro kupiłam ćwiartki z kurczaka i będę piec
aha z sałatkami i ciastami koniec póki co bo waga dzisiaj mnie załamała
Anastazja86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-02, 15:53   #163
Agnesta
Zadomowienie
 
Avatar Agnesta
 
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 1 217
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

rowniez sie z checia dolacze ;D odkad poszlam na studia rowniez musialam rozpoczac swoje poczynania z kuchnia.. czyli ok. 2 lata temu, jednak od 8 miesiecy musze gotowac prawie codziennie, jako ze moj ukochany oczekuje prawdziwego domu xD

ja wczoraj kotlety z piersi, pomidory w smietanie
a dzisiaj kurczak z pieczarkami w sosie smietanowym

chłop chory, udrękaaa !
Agnesta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-02, 16:22   #164
Callanthe
Zakorzenienie
 
Avatar Callanthe
 
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 3 007
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Cytat:
Napisane przez GirlOfDeath Pokaż wiadomość
Ooo dziękuję Ci ślicznie za przepis na te ciasteczka owsiane. W najbliższym czasie chyba zrobię. To nie może się nie udać.
Jakiś czas temu dostałam od jednej z Wizażanek przepis na muffinki bananowe. Dość dobrze wygląda, ale nie próbowałam jeszcze, bo nie mam foremek.
Mimo to wklejam:
Składniki suche:
- 1,5 szkl. mąki
- łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szkl. cukru
Składniki mokre:
- pół szkl. oleju
- pół szkl. maślanki, kefiru lub mleka
- jedno jajko
- 2-3 rozgniecione banany
- łyżka rumu (jak kto woli)

Wymieszać osobno składniki suche i mokre, wlać składniki mokre do suchych, dodać rozdrobnione banany i niedbale wymieszać widelcem, tak by składniki tylko się połączyły. Piec w natłuszczonej formie ok. 25 minut w temp. 175 stopni.



Mmmm ale mi narobiłaś ochoty na domową pizzę! Moja mama robi przepyszną!



Ooo super! Zaczynasz tak całkiem od początku ? Czemu filologia hiszpańska ? Mi się marzy jakiś porządny kurs hiszpańskiego. No ale narazie to jest nierealne.
Dzięki! Może nawet jeszcze dzisiaj zrobię! A jak nie to jutro. Już wydrukowałam

Cytat:
Napisane przez Cindy28 Pokaż wiadomość
Ja w wersji 'light' robię majonez pół na pół z jogurtem naturell
A ketchupu zawsze jak na lekarstwo -jak jest za dużo,
to mi się kojarzy z kebabownią
Wiecie, że "kepucz" jest zdrowszy od zwykłych pomidorów?
Callanthe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-02, 17:53   #165
Anastazja86
Zakorzenienie
 
Avatar Anastazja86
 
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: Szczecin
Wiadomości: 8 016
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Cytat:
Napisane przez Callanthe Pokaż wiadomość


Wiecie, że "kepucz" jest zdrowszy od zwykłych pomidorów?
jak to możliwe?;>

widzę że robisz a6w ja dzisiaj zrobiłam 11 dzień
Anastazja86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-09-02, 18:04   #166
basia890
Zadomowienie
 
Avatar basia890
 
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 1 129
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Cytat:
Napisane przez Agnesta Pokaż wiadomość
rowniez sie z checia dolacze ;D odkad poszlam na studia rowniez musialam rozpoczac swoje poczynania z kuchnia.. czyli ok. 2 lata temu, jednak od 8 miesiecy musze gotowac prawie codziennie, jako ze moj ukochany oczekuje prawdziwego domu xD

ja wczoraj kotlety z piersi, pomidory w smietanie
a dzisiaj kurczak z pieczarkami w sosie smietanowym

chłop chory, udrękaaa !

szczerze Ci współczuję jak mój tż jest chory to zachowuje się jak zrzędliwa babulka
__________________
Wymiana

Stary wątek




I'm everything I am
Because you loved me
basia890 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-02, 18:56   #167
Callanthe
Zakorzenienie
 
Avatar Callanthe
 
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 3 007
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Cytat:
Napisane przez Anastazja86 Pokaż wiadomość
jak to możliwe?;>

widzę że robisz a6w ja dzisiaj zrobiłam 11 dzień
Poważnie. Keczupy, przeciery i koncentraty pomidorowe są zdrowsze od samych pomidorów

Tak, a ja dzisiaj 3. Muszę zmienić podpis.
Widzisz jakieś postępy? Ja po trzech dniach widzę tylko zakwasy, ale czego się spodziewać po 3 dniach


Zrobiłam te muffiny bananowe.

Ponieważ nie mam odpowiedniej formy do muffinów wszystkie po kolei rozjechały się na blaszce. Mają kształty jajek i innych figur geometrycznych Ale nie o wygląd tutaj w sumie chodzi.

Ciasto dobrze się upiekło, jednak ciasto odrobinę przykleja się do papieru, dlatego trzeba jeść je "z papierka". W smaku są dobre, bardzo mocno czuć banany chociaż dałam dwa (uważam, że dodanie trzech to były by banany muffinowe, a nie muffiny bananowe ). Nie dodałam rumu, bo nie mam. Konsystencja ciasta bardzo gęsta, po dodaniu bananów robi się bardziej płynna. Nakładałam łyżką do lodów, po dwie łyżki na foremkę.

Osobiście daję 4 gwiazdki na 5
Za to moja mama 6/5 i nie wierzy, że do zrobienia tych babeczek nie potrzeba miksera

I specjalnie dla Was (ta da da dam! )... zdjęcia
Nie są powalające, ale mogą być.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_4203.jpg (109,7 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_4206.jpg (105,0 KB, 7 załadowań)

Edytowane przez Callanthe
Czas edycji: 2011-09-02 o 19:27
Callanthe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-02, 19:33   #168
Agnesta
Zadomowienie
 
Avatar Agnesta
 
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 1 217
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Cytat:
Napisane przez basia890 Pokaż wiadomość
szczerze Ci współczuję jak mój tż jest chory to zachowuje się jak zrzędliwa babulka
zrzedliwa babulka to malo powiedziane :P
rozpuszczony dzieciak wiecznie niezadowolony,
wymagajacy gwiazdki z nieba to zdecydowanie lepsze okreslenie

---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ----------

Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość
Chyba to coś dla mnie
Z gotowaniem u mnie masakra.
Ciasta piekę i to podobno pyszne
Surowego mięsa nie dotknę, zupy nie ugotuje Chyba źle ze mną
A wielkimi krokami zbliża się czas kiedy zamieszkam sama z Tztem - fakt że On jest cudownym kucharzem no ale głupio że ja nic nie umiem
dla mnie gotowanie, ok. rok temu tez bylo niewyobrazalna
masakra! mowilam to samo.. mieso surowe? fuu.. zupa?
najbardziej czasochlonne danie na swiecie a teraz co?

rozpuszczona jedynaczka robi najlepsze (podobno)
kotlety z piersi z kurczaka, mielone.. choc do tej pory
przeraza mnie czasami ugniatanie tego miesa

..a i zupe juz jedna tez mam na koncie!

ograniczam sie odwolujac do tego ze mamy tylko
jeden duzy garnek i ze to przez to nie moge nic gotowac
bo brakuje mi garnków :P

tż'ty sa wymagajacy :P tez mialam 2x kucharza..
teraz trafilam na nie kucharza dobrze gotujacego
no i co? ' jak chcesz byc moja zona to musisz mi gotowac
przynajmniej 5x w tygodniu.. to kobieta tworzy dom..
musisz sie zaprzyjaznic z kuchnia, najwyzsza pora'

---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Animaru89 Pokaż wiadomość

Do dziś nie umiem ugotować ziemniaków. Nigdy nie wiem kiedy są już dobre No i TŻ wszystko soli bo ja zawsze daję za mało albo przesolę.
haha ja tez zawsze kiedy przypuszczam ze sa dobre
wzywam mojego tż na kontrole, coby zadecydowal
czy mozna juz odcedzac hehehe
Agnesta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-02, 21:51   #169
basia890
Zadomowienie
 
Avatar basia890
 
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 1 129
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Cytat:
Napisane przez Agnesta Pokaż wiadomość
zrzedliwa babulka to malo powiedziane :P
rozpuszczony dzieciak wiecznie niezadowolony,
wymagajacy gwiazdki z nieba to zdecydowanie lepsze okreslenie

---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ----------



dla mnie gotowanie, ok. rok temu tez bylo niewyobrazalna
masakra! mowilam to samo.. mieso surowe? fuu.. zupa?
najbardziej czasochlonne danie na swiecie a teraz co?

rozpuszczona jedynaczka robi najlepsze (podobno)
kotlety z piersi z kurczaka, mielone.. choc do tej pory
przeraza mnie czasami ugniatanie tego miesa


..a i zupe juz jedna tez mam na koncie!

ograniczam sie odwolujac do tego ze mamy tylko
jeden duzy garnek i ze to przez to nie moge nic gotowac
bo brakuje mi garnków :P

tż'ty sa wymagajacy :P tez mialam 2x kucharza..
teraz trafilam na nie kucharza dobrze gotujacego
no i co? ' jak chcesz byc moja zona to musisz mi gotowac
przynajmniej 5x w tygodniu.. to kobieta tworzy dom..
musisz sie zaprzyjaznic z kuchnia, najwyzsza pora'

---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ----------



haha ja tez zawsze kiedy przypuszczam ze sa dobre
wzywam mojego tż na kontrole, coby zadecydowal
czy mozna juz odcedzac hehehe
To tak jak ja na początku nie wyobrażałam sobie że mogłabym dotknąć surowe mięso ale coś trzeba było jeść
Zupy rzadko gotuję, raz porwałam się na krem pomidorowy z mozarellą i pare razy zrobiłam rosół
A co do ziemniaków, to moje wieczne utrapienie, nigdy nie wiem ile posolić...
__________________
Wymiana

Stary wątek




I'm everything I am
Because you loved me
basia890 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-02, 21:58   #170
agusiowata
Zakorzenienie
 
Avatar agusiowata
 
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomości: 5 749
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Ja ziemniaki solę płaską łyżeczkę
agusiowata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-02, 22:02   #171
GirlOfDeath
Zakorzenienie
 
Avatar GirlOfDeath
 
Zarejestrowany: 2007-06
Lokalizacja: 53°7′N, 18°E
Wiadomości: 6 397
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Cytat:
Napisane przez Callanthe Pokaż wiadomość
Zrobiłam te muffiny bananowe.
Ponieważ nie mam odpowiedniej formy do muffinów wszystkie po kolei rozjechały się na blaszce. Mają kształty jajek i innych figur geometrycznych Ale nie o wygląd tutaj w sumie chodzi.

Ciasto dobrze się upiekło, jednak ciasto odrobinę przykleja się do papieru, dlatego trzeba jeść je "z papierka". W smaku są dobre, bardzo mocno czuć banany chociaż dałam dwa (uważam, że dodanie trzech to były by banany muffinowe, a nie muffiny bananowe ). Nie dodałam rumu, bo nie mam. Konsystencja ciasta bardzo gęsta, po dodaniu bananów robi się bardziej płynna. Nakładałam łyżką do lodów, po dwie łyżki na foremkę.

Osobiście daję 4 gwiazdki na 5
Za to moja mama 6/5 i nie wierzy, że do zrobienia tych babeczek nie potrzeba miksera

I specjalnie dla Was (ta da da dam! )... zdjęcia
Nie są powalające, ale mogą być.
No to cieszę się, że wyszły! A ile Ci wyszło z tych proporcji ?

U mnie dzisiaj dzień bez gotowania. Zbyt zalatana jestem.
__________________
Don't give up!
GirlOfDeath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-02, 22:19   #172
basia890
Zadomowienie
 
Avatar basia890
 
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 1 129
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Ja jutro z tż robię pizze, mniammmmm macie jakiś przepis na dobre ciasto, bo nasze już oklepane i pora coś zmienić
__________________
Wymiana

Stary wątek




I'm everything I am
Because you loved me
basia890 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-02, 23:08   #173
Lidia Paulina
Rozeznanie
 
Avatar Lidia Paulina
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: łódzkie/zachodniopomorskie
Wiadomości: 524
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Cytat:
Napisane przez basia890 Pokaż wiadomość
Ja jutro z tż robię pizze, mniammmmm macie jakiś przepis na dobre ciasto, bo nasze już oklepane i pora coś zmienić
To jest przepis z bloga, z którego czerpię inspiracje kulinarne. Był to akurat przepis na 25 mini-pizz, ale u nas sprawdził się wspaniale na normalne duże pizze Aha - "sos" to oczywiście ten sos pomidorowy, którym smarujemy ciasto, a nie sos do polania całości Jego nie robiliśmy, ostatnio smarowałam koncentratem z dodatkiem wody i oregano, wyszło pysznie.

Ciasto:
500 g mąki
2-3 dag drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/8 szklanki ciepłego mleka
1/2 łyżeczki cukru
1/4 szklanki oliwy
woda w ilości potrzebnej do uzyskania dobrej konsystencji ciasta

Sos:
słoiczek koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy
łyżka octu balsamico
sól, pieprz, czosnek (może być granulowany)
oregano
łyżeczka cukru

Nadzienie:
własne składniki
mozzarella
oregano do posypania


Przygotowanie ciasta:
Rozrób drożdże w ciepłym (nie gorącym!) mleku, dodaj łyżeczkę mąki i cukier. Postaw zaczyn w ciepłym miejscu do momentu, aż się spieni. Do naczynia wsyp mąkę, sól, wlej zaczyn drożdżowy i oliwę, wymieszaj składniki. Dodawaj stopniowo wodę w takiej ilości, aby ciasto nie było ani za twarde, ani za miękkie. Następnie dobrze wyrób. Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (powinno podwoić swoją objętość).

Przygotowanie sosu:
W rondelku zmieszaj koncentrat, oliwę, ocet i resztę składników, lekko podgrzej.

Przygotowanie pizzy:
Ciasto podziel na 4 kawałki (bo przypominam - to jest przepis na minipizze, więc dzielenie ciasta na placuszki możemy pominąć ), każdy kawałek rozwałkuj dość cienko, podsypując mąką, a następnie wykrajaj niewielkie placuszki. Każdy placuszek smaruj sosem i układaj składniki oraz mozzarellę, posyp oregano. Piekarnik nagrzej do 190 stopni, piecz pizzę przez około 15-20 minut.
__________________
[FONT="Palatino Linotype"]
Lidia Paulina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-02, 23:44   #174
Callanthe
Zakorzenienie
 
Avatar Callanthe
 
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 3 007
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Cytat:
Napisane przez GirlOfDeath Pokaż wiadomość
No to cieszę się, że wyszły! A ile Ci wyszło z tych proporcji ?
Umm, 12? Generalnie to 11,5, bo ta ostatnia była taka mniejsza

Cytat:
Napisane przez agusiowata Pokaż wiadomość
Ja ziemniaki solę płaską łyżeczkę
Ja sypię z pudełka. Na oko

Cytat:
Napisane przez basia890 Pokaż wiadomość
To tak jak ja na początku nie wyobrażałam sobie że mogłabym dotknąć surowe mięso ale coś trzeba było jeść
Zupy rzadko gotuję, raz porwałam się na krem pomidorowy z mozarellą i pare razy zrobiłam rosół
A co do ziemniaków, to moje wieczne utrapienie, nigdy nie wiem ile posolić...
Do tej pory nie dotknę. Używam rękawiczek foliowych
Kiedyś robiłam Nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowych (panierka by Winiary - polecam! Knorr - badziestwo) i akurat skończyły mi się rękawiczki
Robiłam przez worek foliowy... A mielonych nie dotknę. Nawet mnie nie kuszą
Callanthe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-02, 23:52   #175
Mystiquee
Zakorzenienie
 
Avatar Mystiquee
 
Zarejestrowany: 2008-06
Lokalizacja: z domku
Wiadomości: 13 857
GG do Mystiquee
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Cytat:
Napisane przez basia890 Pokaż wiadomość
Ja jutro z tż robię pizze, mniammmmm macie jakiś przepis na dobre ciasto, bo nasze już oklepane i pora coś zmienić
A robisz ciasto takie bardziej jak z pizzerii czy takie rozklejane na blasze?
Bo ja ostatnio ugniotłam ciasto takie jak z pizzerii i zrobiłam mini pizze, fakt, że się nasiedziałam w kuchni, ale były pyszne.
Przyznam się, że gotuje raz na dwa tygodnie... Nie cierpie tego robić, szkoda mi czasu
__________________
Mystiquee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-03, 00:23   #176
GirlOfDeath
Zakorzenienie
 
Avatar GirlOfDeath
 
Zarejestrowany: 2007-06
Lokalizacja: 53°7′N, 18°E
Wiadomości: 6 397
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Cytat:
Napisane przez Callanthe Pokaż wiadomość
Umm, 12? Generalnie to 11,5, bo ta ostatnia była taka mniejsza
Aha no to ładnie. Coś bym upiekła, ale u mnie wszyscy na "diecie" są
__________________
Don't give up!
GirlOfDeath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-03, 07:33   #177
Anastazja86
Zakorzenienie
 
Avatar Anastazja86
 
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: Szczecin
Wiadomości: 8 016
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Cytat:
Napisane przez Callanthe Pokaż wiadomość
Poważnie. Keczupy, przeciery i koncentraty pomidorowe są zdrowsze od samych pomidorów

Tak, a ja dzisiaj 3. Muszę zmienić podpis.
Widzisz jakieś postępy? Ja po trzech dniach widzę tylko zakwasy, ale czego się spodziewać po 3 dniach


Zrobiłam te muffiny bananowe.
Ponieważ nie mam odpowiedniej formy do muffinów wszystkie po kolei rozjechały się na blaszce. Mają kształty jajek i innych figur geometrycznych Ale nie o wygląd tutaj w sumie chodzi.

Ciasto dobrze się upiekło, jednak ciasto odrobinę przykleja się do papieru, dlatego trzeba jeść je "z papierka". W smaku są dobre, bardzo mocno czuć banany chociaż dałam dwa (uważam, że dodanie trzech to były by banany muffinowe, a nie muffiny bananowe ). Nie dodałam rumu, bo nie mam. Konsystencja ciasta bardzo gęsta, po dodaniu bananów robi się bardziej płynna. Nakładałam łyżką do lodów, po dwie łyżki na foremkę.

Osobiście daję 4 gwiazdki na 5
Za to moja mama 6/5 i nie wierzy, że do zrobienia tych babeczek nie potrzeba miksera

I specjalnie dla Was (ta da da dam! )... zdjęcia
Nie są powalające, ale mogą być.
ja wolę świeże pomidory niż np keczup

a co do a6w to widzę efekty zaraz po skończeniu ćwiczeń u góry już mi się mięśnie zarsowały, może gdybym nie miała takiej opony (przytyłam 6 kg przez 3 miesiące) to by lepiej to wyglądało, ale od dzisiaj wprowadzam aeroby i dalej a6w będę robiła, także będę spalać tłuszcz i wyrabiać mięśnie a6w

a muffiny piękne kocham banany

witam

u mnie dzisiaj na obiad będą chyba ćwiartki pieczone z kurczaka, zaraz pójdę do rodziców to zamarynuję mięsko
Anastazja86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-03, 12:07   #178
agusiowata
Zakorzenienie
 
Avatar agusiowata
 
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomości: 5 749
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Zrobiłam dziś pyszne pulpety w sosie. (Mielone lepsze i czuć od razu różnice, pomidory)
Mąż stwierdził, że są najlepsze na świecie (Najlepsze, które zrobiłam i kiedykolwiek jadł)

Edytowane przez agusiowata
Czas edycji: 2011-09-03 o 12:27
agusiowata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-03, 13:37   #179
Anastazja86
Zakorzenienie
 
Avatar Anastazja86
 
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: Szczecin
Wiadomości: 8 016
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Cytat:
Napisane przez agusiowata Pokaż wiadomość
Zrobiłam dziś pyszne pulpety w sosie. (Mielone lepsze i czuć od razu różnice, pomidory)
Mąż stwierdził, że są najlepsze na świecie (Najlepsze, które zrobiłam i kiedykolwiek jadł)
poproszę o przepis
mi nigdy pulpety niew wychodzą;/
Anastazja86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-03, 14:04   #180
agusiowata
Zakorzenienie
 
Avatar agusiowata
 
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomości: 5 749
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek

Cytat:
Napisane przez Anastazja86 Pokaż wiadomość
poproszę o przepis
mi nigdy pulpety niew wychodzą;/
Pulpety w sosie:
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego (najlepsze wieprzowo-wołowe, nie najtańsze, dziś miałam z biedronki kraina mięsa)
1 jajko
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego (dziś dałam 4 pomidory i trochę ketchupu, nie używam koncentratu)
2 łyżki bułki tartej, olej, sól pieprz, bazylia (do sosu dodałam troszkę vegety)
1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, przetrzeć przez sito (Ja robiłam w robocie, nie na totalną miazgę. Później ładnie się wygotowały)
2. Mięso wyrobić z jajkiem, bułką tartą oraz połową cebuli i czosnku (ja trochę czosnku dałam tylko do sosu). Posolić, popieprzyć. Z masy uformować małe pulpety. Włożyć na rozgrzany olej, smażyć ok. 5 min. z każdej strony. Pulpety zdjąć i trzymać w cieple (Ja później je jeszcze podgrzewam w tym sosie i mieszam).
3. Na tą samą patelnię wrzucić resztę cebuli i czosnku, zrumienić. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy (u mnie ketchup łagodny madero z biedronki), wlać bulion (wrzuciłam kostkę). Sos przyprawić solą, pieprzem i bazylią. Zagotować. (By zagęścić dodałam łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszaną z wodą. Najlepiej sprawdzić, czy zagęszczenie sosu jest konieczne). Pulpety podawać z sosem.
agusiowata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2017-12-16 12:54:26


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:24.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.