|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
| tak |
|
501 | 71,57% |
| nie |
|
199 | 28,43% |
| Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#571 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aborcja- co o tym sądzicie ?
Cytat:
![]() Jakoś mnie to nie rusza. |
|
|
|
|
#572 |
|
BAN stały
|
Słyszałam, że nawet faceci lubią dochodzić 'poza'... no ale moze i dla kogos jest to problem.[/QUOTE]
pierwszy raz coś takiego słyszę ale może...
|
|
|
|
#573 |
|
Rozeznanie
|
ale dziewczyny pomyślcie też, co to za seks: tylko kilka dni w miesiącu, nie w fazie płodnej kiedy najbardziej się wielu kobietom chce
, do tego jeszcze przerywny (sama Chatul mówisz, ze to średnia przyjemność), czy tam z gumą, czy wszystko naraz. Wbrew pozorom to też jest istotne tym brdziej, że niektórym kobietom w ogóle się nie chce poza okresem okołoowulacyjnym...
|
|
|
|
#574 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#575 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Ale tak nie można jak się nie chce dzieci.Jednak nawet antykoncepcja jest zawodna. Dlatego jeżeli ktoś w żadnym wypadku nie może sobie pozwolić na dziecko, niech stosuje podwójną antykoncepcję. Myślę, że seks przy podwójnej czy nawet potrójnej antykoncepcji będzie przyjemniejszy niż seks z użyciem jednej metody antykoncepcyjnej, ale zakończony aborcją. Trzeba minimalizować szansę na poczęcie dziecka. A zestawy takie jak prezerwatywa + tabletki, prezerwatywa + globulki + w razie czego Escapelle, prezerwatywa + spirala, spirala + tabletki, prezerwatywa + NPR, diafragma + NPR, naprawdę minimalizują szansę na poczęcie dziecka. Przypominam, że w Polsce naprawdę jest do wyboru wiele środków i metod zapobiegających ciąży: -prezerwatywy -tabletki antykoncepcyjne -minipigułki (dla kobiet, które są po porodzie oraz dla kobiet, które nie mogą przyjmować tabletek z estrogenami) -spirale miedziane -spirale hormonalne -diafragmy -globulki oraz możliwe jest sprowadzenie sobie spiali dla nieródek i kupienie na wszelki wypadek Escapelle.
|
|
#576 |
|
Rozeznanie
|
ja się z Tobą Chatul zgadzam. Pewnie, że powinno się nie dopuścić jak tylko można do tego, by w ciążę nie zajść, jeśli się nie chce. Wierz lub nie, nigdy nie kochałam się bez gumki, nawet mając spiralę czy łykając tabsy - bo tak, bardzo nie chcę być tym promilem który zaliczy wpadkę.
Tylko że... będę nudna, ale cały czas pytam: to jaką drugą metodę antykoncepcji mam wziąć w mojej sytuacji, oprócz gumy? Hormony nie. Spirala nie. Globulki nie. Diafragma jest niedostępna w moim kraju (zresztą już widzę z moją skłonnością do infekcji nosić to w sobie minimum 6 godzin), NPR - dla mnie coś, co zabrania mi sie kochać wtedy, kiedy najbardziej mi się chce, to nie antykoncepcja. Już nie mówiąc o tym, że śluzu mam niewiele, a badanie szyjki macicy pozwala mi jedynie stwierdzić czy jest wyżej czy niżej (twarda/miękka, otwarta/zamknięta - ale o co chodzi???). Temperatura nie wchodzi w grę, studiuję, pracuję dorywczo na zmiany, wstaję o baaaaardzo różnych porach, a nie będę w dzień wolny wstawać 5.15 bo muszę sobie wsadzić termometr. No, może to waszym zdaniem lenistwo. Trudno. Wiem, co macie na myśli dziewczyny: jak ktoś nie chce dziecka, to się zabezpiecza najlepiej jak może (i tak robiłam i robię nadal, mimo że mam bardzo ograniczone "pole do popisu"), ale bądźcie też realistkami . Bo już widzę jak wszystkie dziewczyny w mojej sytuacji, wstają o piątej rano w niedzielę i mierzą temperaturkę i kochają się w powiedzmy jedynie 5 dni w miesiącu kiedy w ogóle nie mają na seks ochoty. dlatego mówię: zabezpieczam się najlepiej, jak mogę. Moja historia antykoncepcyjna doprowadziła mnie do niefajnych problemów zdrowotnych. Dlatego tez teraz mogę stosować jedynie gumki - a i tu się staramy jak mozemy, bo kupujemy tylko te które nigdy nam nie pękły , pogrubione i z dodatkową porcją nawilżenia. W czasie stosunku często sprawdzamy, czy wszystko ok, czy się nie zsunęła. ALE, jeśli mimo naszych najlepszych starań coś pójdzie nie tak - przykro mi. Zabezpieczaliśmy sie najlepiej jak mogliśmy.
|
|
|
|
#577 |
|
ma zielone pojęcie
|
manymanyways, przykro mi, że masz takie problemy z doborem antykocepcji. Ale ręczę Ci, że wiele kobiet nie ma aż takich. Spokojnie mogą stosować podwójną antykoncepcję.
Jeżeli chodzi o Twoją sytuację to faktycznie, trudno coś sensownego wymyślić. Jedyne co mi przychodzi do głowy to jeszcze żele plemnikobójcze (nie wiem czy są dostępne w kraju, w którym mieszkasz). I właśnie - jak się u Ciebie sprawują tabletki bez estrogenów? Moim zdaniem zestaw minipigułka + prezerwatywa, jest naprawdę dobry
|
|
#578 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Żele, kremy itp nie są dostępne, są jedynie globulki (z tego co wiem w Polsce jest tak samo, że zostały tylko globulki, krem Delfen już dawno wycofali, a reszta? - sama nawet nie wiem, chyba też nie ma, poprawcie mnie proszę jeśli się mylę). Zresztą czy one przypadkiem nie bazują na tym samym składniku (nonoksylonu 9 czy jak mu tam )?Minipigułki... wybłagałam u ginekolożki jedno opakowanie Azalii. Przy następnym okresie stwierdziłam ze nie wezmę jeszcze, bo dopiero co wyleczyłam macicę itp. Dam sobie trochę odpocząć. Teraz zbliża się kolejny okres. Wiem, że nie wezmę. Lekarka mi powiedziała, że nie powinna mi nawet tego dawać. Spojrzała jeszcze i dodała "pójdzie pani do onkologa, to od razu pani powie, że żadnych hormonów, nawet jeśli to nie estrogeny". Nie mam odwagi tego wziąć, tym bardziej że sama lekarka była przeciwna, no i dała mi tylko jedno opakowanie. Nie chcę znowu przechodzić tych historii po antykoncepcji hormonalnej.
Edytowane przez manymanyways Czas edycji: 2011-09-06 o 11:23 |
|
|
|
|
#579 |
|
zuy mod
|
Jak tak czytam o tym łączeniu antykoncepcji na tysiąc sposobów to mi się tylko nasuwa - (...) a najlepiej to szklanka wody zamiast
![]() Nie po to zdecydowałam się na tabletki, żeby męczyć się z gumkami. Ufam na tyle tym 99,9%, że nie będę tworzyć patologii i stosować gumek i stosunku przerywanego do tego (to ostatnie się zdarza, ale z zupełnie innej przyczyny). A gdybym wpadła - trudno, da się to załatwić. A jeśli ktoś powie, że się źle zabezpieczałam - nie obchodzi mnie to. Jak dla mnie poprawne stosowanie tabletek powinno wystarczyć. A aborcja powinna być legalna. Właśnie dlatego, że nawet łączenie antykoncepcji na wszystkie możliwe sposoby może zawieść.
|
|
#580 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Szczerze zdziwił mnie post o tym, że facei mają problemy ze stosunkiem przerywanym... nikt nie każe tego praktykować za każdym razem, ale np. w połowie przypadków i to również zmniejsza drastycznie szanse na ciążę... Poza tym, skoro mieszkasz w kraju, w którym aborcja jest legalna, naprawdę nie rozumiem Twojego problemu... Ty masz taką sytuację, ż nie możesz się inaczej zabezpieczać, ale nawet jak wpadniesz możesz legalnie dokonać aborcji (oczywiscie ze wszystkimi jej konsekwencjami, z których chyba zdajesz sobie sprawę). W Polsce - również kobiety, które zaszły w ciążę mają mozliwosc wyboru. Mogą wyjechać i dokonać aborcji, a poza tym są te wszystkie pigułki po, metody yuzpe, do 9tygodnia jakies tabletki ze strony women on web itp. których ja osobiscie bym nie wzięła, ale to zawsze jakies wyjscie, takze nikt w tym kraju nikogo nie zmusza silą i przemocą do rodzenia dzieci. A zalegalizowanie aborcji moim zdaniem byłoby bez sensu, ponieważ jestem pewna, że wyrządziłoby więcej szkód niż dobrego... zapewne sporo osob stosowaloby to jako antykoncepcje zapobiegawczą, niektore kobiety pewnie poddawałyby się aborcji nawet nie zdając sobie sprawy z konsekwencji, bo skoro poszły do łóżka bez zabezpieczenia nie licząc sie z konsekwencjami, to zapewne aborcji również by dokonały nie licząc sie z powikłaniami bądź je bagatelizując, lub licząc na szczescie, że może akurat ich to nie spotka (a akurat skutki aborcji mniejsze lub wieksze są odczuwalne u wiekszości kobiet). Ja pamiętam, że kiedy przyjmowałam tabletki antykoncepcyjne lekarz przebadał mnie bardzo dokładnie, pytał również o badania hormonalne, które akurat miałam wykonywane wcześniej... (na poziom estrogenów, progesteronu itp.). Abajki o tym, że kobiety bez problemów hormonalnych zaszły w ciąże po tabletkach są mało wiarygodne, wiele razy oglądałam programy, w których kobiety twierdziły, że brały tabletki, ale zapominały, albo brały równocześnie z antybiotykiem w ogóle sie tym nie przejmując. Moja koleżanka, która nie chce mieć nigdy dzieci również ma głupie podejscie do tego typu spraw... po prostu kiedy miala chlopaka stosowala jedynie stosunek przerywany, ostatnio to nawet nic nie zastosowała twierdzac, ze jak byla końcówka okresu to nic się nie stanie... takze jak widzę podejscie takich osób, które tak postepuja a potem będą chciały usuwać ciążę, to mi się aż żal ich robi...
|
|
#581 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() chodzi mi po prostu o to, że nie zawsze aborcja to wynik tego, że dziewczyna "mogła się lepiej zabezpieczać". jak dla mnie EOT. |
|
|
|
|
#582 |
|
Zadomowienie
|
Nie zawsze, ale zapewne w zdecydowanej wiekszości przypadków ;-)
Poza tym musialam zareagowac jak widzę jak ktos pisze herezje typu 'kobieta jest 5 dni nieplodna'... nie wiem skad to wzielyscie, ale to jakas głupota... wiec bez sensu dyskutowć tu o jakichś NPR bo przeciez nie wiecie wiele na ten temat widać... chociaż owszem, nikt wam nie każe tej metody stosować. Ale z tego co widać niektórym żadna metoda sie nie podoba, bo NPR za duzo sie trzeba nameczyc, stosunek przerywany od czasu do czasu tez nie, bo facet musi pilnowac, spirala za droga, prezerwatywy pekaja, tabletki za duzo hormonow maja... nic tylko isc i sie powiesic ;-)
Truth has no path. Truth is living, and therefore, changing. It has no resting place, no form, no organized institution, no philosophy. Edytowane przez whitechocolateraspberry Czas edycji: 2011-09-06 o 13:32 |
|
|
|
#583 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#584 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oczywiscie ludzie poddają się aborcji i pewnie poddawać się będą, ale pewnie nie na taką skalę niż gdyby była legalna... mysle, ze wtedy to w ogole baaardzo duzo osob nie myslaloby o antykoncepcji albo jej nie przestrzegalo odpowiednio... Idąc waszym tokiem myslenia, rownie dobrze mozna by było zalegalizować kokainę, heroinę, ufo, silne dopalacze bo przeciez nie powinno was obchodzic zycie ludzi, ktorzy beda to brac...
Truth has no path. Truth is living, and therefore, changing. It has no resting place, no form, no organized institution, no philosophy. Edytowane przez whitechocolateraspberry Czas edycji: 2011-09-06 o 18:59 |
|
|
|
|
#585 |
|
Raczkowanie
|
dokladnie tak, a odwyk za wlasne pieniazki, jak nie odwyk to cmentarz
„Bądźcie dobrzy dla kobiet, gdyż one są u was brankami(…). Jeśli one czynią nieposłuszeństwo widoczne, to pozostawiajcie je w łożach i bijcie je w sposób nieszkodliwy.” (Sahih Ibnu Huzejma, Hadis Nr 2809) |
|
|
|
#586 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
Przede wszystkim - wolna wola.
|
|
|
#587 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zwisa mi też czy kobiety będą się skrobać na potęgę i uszkadzać sobie macicę. To nie moje ciało, więc nie moja sprawa. Nie obchodzi mnie kto i jak dobiera sobie antykoncepcję. Niechciany płód nie przedstawia dla mnie żadnej wartości, więc takie płody mogą sobie ginąć na potęgę. Inna sprawa, że kobiety nie będą zachowywały się tak jak przewidujesz. Czy w państwach, gdzie wprowadzono aborcję dostępną legalnie na życzenie zaczęto nagle wykonywać więcej zabiegów? Nie. Tak samo byłoby w Polsce. Zabiegów będzie tyle samo, ale w normalnych warunkach i bezpiecznie. |
|
|
|
|
#588 |
|
Zadomowienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;29247222]Tak, uważam, że te rzeczy też powinny być legalne. Nawet sporo kasy wpłynęłoby do skarbu państwa tak jak za alkohol i papierosy - też baaaardzo szkodliwe ale akceptowane ze względu na kulturę, tradycję. Jeśli ktoś ma ochotę się tym częstować to droga wolna, naprawdę nic mnie to nie obchodzi. Sam prawny zakaz posiadania narkotyków niczego tu nie zmienia, narkomani są i tak.
Zwisa mi też czy kobiety będą się skrobać na potęgę i uszkadzać sobie macicę. To nie moje ciało, więc nie moja sprawa. Nie obchodzi mnie kto i jak dobiera sobie antykoncepcję. Niechciany płód nie przedstawia dla mnie żadnej wartości, więc takie płody mogą sobie ginąć na potęgę. Inna sprawa, że kobiety nie będą zachowywały się tak jak przewidujesz. Czy w państwach, gdzie wprowadzono aborcję dostępną legalnie na życzenie zaczęto nagle wykonywać więcej zabiegów? Nie. Tak samo byłoby w Polsce. Zabiegów będzie tyle samo, ale w normalnych warunkach i bezpiecznie.[/QUOTE] Czy wy w ogóle czytacie co piszecie? W ogóle zdajesz sobie sprawę z tego, jak wyglądalaby Polska gdyby te wszystkie rzeczy byly legalne? Na dworcach, na ulicach pelno cpunów ze strzykawkami, bo sorry ale wiele chętnych by się znalazło na takie atrakcje jak narkotyki, wiele pijusów, strach aż byłoby wychodzić z domu, a hivem to chyba można by się było od co 4 osoby zarazić, weźcie na drugi raz się zastanówcie zanim napiszecie coś o wolnej woli... Tak, państwo ma wyglądać jak jedna wielka melina, ale ludzie będą mieli wolną wolę bo to najważniejsze... -,- Nie, zabiegów nie będzie tyle samo, bo zapewniam cię, że jak ma sie poczucie, że można usunąć, na pewno wiele osób nie przejmowałoby się aż tak bardzo antykoncepcją, a zwłaszca jak pisałam nastolatek, które sie wstydza isc po gumki albo z rodzicami po tabletki, wiec wybacz, ale prędzej ludzie zaczną sie zachowywać jak ja przewiduję niz tak jak ty przewidujesz, ze nic sie absolutnie nie zmieni... Wyobraź sobie sytuacje, że twoje dziecko, siostra, kuzynka, przyjaciolka poddaje się aborcji nie zdając sobie sprawy z konsekwencji a nastepnie ma bardzo ciezkie powiklania, zastanow sie, jakby bylo gdyby ktos z twoich bliskich wzial narkotyki zeby miec fajna jazde a nagle okazaloby sie, ze nie zyje, ciekawe czy tak samo bys spiewala, kazdy by myslal, ze jak to legalne, to nie ma zadnego ryzyka. Zresztą, skąd wiesz, ze w krajach, w ktorych wprowadzono legalną aborcję jest tyle samo kobiet, co by bylo gdyby jej nie wprowadzili?? Masz jakies dowody?
|
#589 |
|
Konto usunięte
|
whitechocolateraspberry - Owszem, czytam to co piszę i co więcej zupełnie się ze sobą zgadzam
![]() Co by było gdyby... No gdyby ktoś mi umarł z tego powodu to by było smutno. Mówiłam już - każdy powinien decydować o swoim ciele. Swoje dziecko uświadomiłabym co do konsekwencji. Sama też zostałam uświadomiona i wyobraź sobie, że nie palę, nie schlewam się do nieprzytomności, nie uprawiam seksu bez zabezpiecznia ani nie ćpam, chociaż wiele razy miałam okazję. Mam też poczucie, że mogę sobie usunąć ciążę kiedy zechcę, bo w tym celu wystarczy tylko pojechać za granicę, a pieniądze mam na ten wypadek odłożone. A mimo to się zabezpieczam. Nie mówię, że nie ma ryzyka. Jest jak ze wszystkim. Ze zbyt szybką jazdją samochodem też jest - jest to nielegalne, a ludzie i tak się zabijają. Pytasz jak wyglądałaby Polska gdyby to wszystko było legalne? Już pisałam - tak samo. Pytasz o dowody: Jeśli jesteś ciekawa to poczytaj sobie jak wygląda sytuacja w państwach, gdzie to już jest legalne. Masz mnóstwo danych w internecie. Oprócz tego powstało pełno filmów, reportaży itp. I nie traktuj ludzi jak komplentych idiotów. Zastanów się co ty byś zrobiła gdybyś zyskała legalny dostęp do narkotyków i aborcji. Pójdziesz się seksić a potem dasz sobie w żyłę? |
|
|
|
#590 |
|
Wtajemniczenie
|
No jasne bo nastolatka która się wstydzi iść gumki kupić na pewno nie będzie się wstydzić iść do lekarza umówić się na aborcję. O wiele mniejszy wstyd
![]() Co do dowodów. To są tylko badania szacunkowe gdyż podziemia aborcyjnego nie da się kontrolować. Tez nie uważam żeby liczba aborcji drastycznie wzrosła. A teraz serio lepiej żeby matka zmarła z powikłań lub została trwale uszkodzona niż żeby legalnie usunąć płód? Życie płodu ważniejsze od życia matki? Serio ktoś stosowałby zamiast antykoncepcji zabieg który pewnie kosztował by równowartość np rocznej antykoncepcji? Ciekawe skąd te nastolatki miałyby kasę na te comiesięczne aborcje. Mnie w wieku 16, 17 lat by na pewno nie było na to stać. Aborcja na pewno nie była by tania a co za tym idzie nie dla każdego dostępna. A propos tematu ogólnego zdziwko na co się natknęłam przypadkiem: "Według nauk św. Augustyna, dusza wnika w ciało 40 dni po zapłodnieniu. Potwierdził to Sobór Nicejski II w 787 roku. Św. Tomasz z Akwinu mówił, że aborcja nie jest grzechem zabójstwa, dopóki płód nie został obdarzony duszą."
Fenris Przepraszam za ewentualny brak polskich znaków - kwestia pisania na urządzeniach przenośnych Edytowane przez Irisfeal Czas edycji: 2011-09-06 o 21:51 |
|
|
|
#591 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
A jak ktoś ma kasę to i teraz dokona aborcji, tyle, że za granicą. Także zalegalizowanie aborcji niewiele by w tej kwestii zmieniło. No, poza tym, że ceny w podziemiu aborcyjnym znacznie by zmalały Bo czymś trzeba by było przyciągnąć klientki, których nie stać na legalne dokonanie aborcji.
|
|
#592 |
|
Wtajemniczenie
|
No to zrobi jedną aborcję i będzie mieć nauczkę na przyszłość, że lepiej już po te gumki iść czy do ginekologa poprosić o tabletki
![]() No ja np teraz bym za granicę nie pojechała dokonać aborcji. Ale własnie o to chodzi, że kobiety które i teraz usuwają ciąże tylko w o wiele gorszych warunkach i ze słabą opieką medyczną po zabiegu mogłyby to robić w o wiele lepszych warunkach.
|
#593 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
A te, których nie stać na wyjazd itd. raczej nie miałyby też pieniędzy na płatną aborcję, która byłaby przeprowadzana leganie w Polsce. Czyli problem by pozostał - najbiedniejsze osoby nie mogłyby dokonać aborcji w dobrych warunkach. Nadal musiałyby ją wykonywać w podziemiu.
|
|
#594 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
Bo faktycznie teraz ani do aborcji, ani do narkotyków nie ma dostępu. Naprawdę masz ludzi za idiotów bez instynktu samozachowawczego? Ilość aborcji mogłaby co najwyżej wzrosnąć w Polsce - bo teraz niektóre kobiety wyjeżdżają. W przypadku narkotyków - ma ktoś dane co się stało w Czechach bo silnej liberalizacji prawa? Czy państwo już wymarło, albo przynajmniej 3/4 obywateli jest zarażonych wirusem HIV? Powiem więcej - właśnie delegalizacja jest niebezpieczna. I w przypadku aborcji, i narkotyków. W "idealnym" świecie miałabyś narkotyki w sklepie - razem ze składem i ulotką dotyczącą działania. I zagrożeniami. A nie tak jak teraz - idziesz do dilera i nie masz pojęcia czy to co Ci sprzedał to czyste zioło (czy co tam kupujesz) czy jakiś syf. Ludzie to nie bezmyślne istoty, które rzucają się na wszystko co legalne. A jak się rzucą... Cóż. Jak najgłupsi wyginą to tylko z korzyścią dla społeczeńtwa
|
|
|
#595 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#596 |
|
ma zielone pojęcie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;29251084]Aborcja to nie tylko kosztowne zabiegi, ale też znacznie tańsze tabletki 'po' lub powodujące poronienie. Lekarze boją się lub nie mogą ich przepisywać. Wtedy kobiety, których nie stać biorią nie wiadomo co nie wiadomo od kogo. Legalizacja tego typu środków zmieniłaby także ich sytuację.[/QUOTE]
Nie orientuję się w cenach tabletek wczesnoporonnych. Ale i tak wydaje mi się, że trochę kosztują. Wielu kobiet nie byłoby na nie stać. Zwłaszcza, że nawet w tym wątku były głosy, że "podwójna antykoncepcja droga i nie każdego na nią stać". Za to zgadzam się z tym, że Escapelle powinna być łatwo dostępna. A kobiety, które chcą jej w razie czego użyć, powinny zawsze mieć ją przy sobie. Po prostu. I zastosować ją od razu po seksie, podczas którego np. pękła prezerwatywa.
|
#597 |
|
BAN stały
|
w ogóle gdyby antykoncepcja była po pierwsza tańsza np o połowe tego co teraz (np plastry 20 zł a nie 40, np. Mirena 500 a nie 1000) i łatwiej dostępna to byłby już duży postęp
|
|
|
|
#598 |
|
Raczkowanie
|
Odnoszac sie do antykoncepcji i ich ceny jak poprzedniczka powiedziala:moglyby byc tansze- powiem szczerze, ze ucieszylabym sie, gdyby antykoncepcja w Polsce tansza byla,aczkolwiek w moim przypadku i tak nie jest zle, bo kupuje co drugi miesiac. chociaz i tak jednak nie narzekam, wole wydac te 26 zl z wiadomych przyczyn, a moze raczej przyczyny. a co do aborcji, to powiem szczerze [moze mnie potepicie], ze powinna byc dozwolona, legalna w wiekszosci przypadkow. to kobiety cialo, kobiety sumienie. niech robi ze soba, co chce-jej wola. aczkolwiek, gdyby tak aborcja byla legalna, nie byloby zadnych konsekwencji prawnych, to kurcze, co by to bylo... kolejki jak w peweksie.
|
|
|
|
#599 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy byłyby kolejki? Pewnie tak. I pewnie aborcja automatycznie zrobiłaby się tańsza -> prawo rynku -> walka o pacjentkę-klientkę. |
|
|
|
|
#600 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co z tego, że ja nie wzięłabym heroiny gdyby była legalna, założę się za to, żewiele osób by ją wzięło! I tak, owszem, uważam, że istnieje na świecie wielu idiotów bez instynktu samozachowawczego, jeśli jeszcze o tym nie wiesz to chyba masz jakiś wyidealizowany obraz społeczeństwa. Co do drugiej kwestii - ja uważam, że narkotyki brałoby np. wiele nastolatków z ciekawości, chęci przeżycia jakiejś przygody, poza tym, skoro byłyby legalne, pewnie więkssosc uwazałaby, ze od tego się nie umrze. Nie muszą byc to osoby bezmózgie, mogą byc to osoby po prostu niedojrzałe i zbyt ciekawe swiata, ktore jeszcze nie zdaja sobie sprawy z konsekwencji swoich czynów. Oczywiscie pozostaje jeszcze kwestia osób, które używałybytych narkotyków np. w celu otrucia innych osób, zgwałcenia, w dyskotekach pewnie byłoby wielu pedofili, którzy rozpuszczaliby takie rzeczy dziewczynom w drinach itp. Jesli ktoś wprowadziłby narkotyki w obieg, musialby byc to wyjątkowo nieodpowiedzialny idiota... i chyba nie zdający sobie sprawy z konsekwencji. Jesli chcielibyscie zyc w takim panstwie to was pozdrawiam, ja bym sie tu nie czula bezpiecznie, chyba pierwsze co bym zrobila po legalizacji takich rzeczy to uciekła stad. Co do wirusa hiv - 3/4 obywateli to nie co 4 osoba, inna sprawa, ze nie wspomnialam, że wirus ten miałaby od razu wiekszosc osob, ale odsetek chorych zapewne by wzrosl, tak samo jak odsetek chorych na inne choroby przenoszone np. wraz z krwią. A ty spotykajac na swojej drodze taka osobe, nie wiedzialabys o tym, bo przeciez nikt nie mialby wypisane na czole 'w mlodosci dawalem sobie w zyle niesterylna strzykawką'... Wracając do aborcji - chyba jest to oczywiste, że jak dziewczyna juz zaszlaby w ciaze powiedzmy w wieku 15 lat raczej mialaby wieksza motywacje zeby usunac to dziecko, niz przed spontanicznym seksem na imprezie kupowac prezerwatywy w kiosku... Co do usuwania ciazy co miesiąc (jak to ktoras tu pisala) nawet nie skomentuję... Poddając się aborcji często kobiety w ogóle nie mogą zajsc w ciaze (bodajze 40%) a co dopiero mowic o usuwaniu ciąży co miesiac, gdzie macica jest jeszcze podrazniona i kompletnie do tego nieprzygotowana... wiec o usuwaniu ciazy co miesiac jest to tekst kompletnie nie na miejscu. ---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ---------- Cytat:
Ale tez bez przesady, tabletki anty kosztują ok. 6-7zł na miesiac, dobre gumki ok. 10zł 3 sztuki... bez przesady, ceny nie sa jakies wyjątkowo wygórowane. Co do mireny, w niektorych gabinetach zakladają nawet za 400zł-600zł...
Truth has no path. Truth is living, and therefore, changing. It has no resting place, no form, no organized institution, no philosophy. Edytowane przez whitechocolateraspberry Czas edycji: 2011-09-07 o 11:36 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:17.

ale może...
tym brdziej, że niektórym kobietom w ogóle się nie chce poza okresem okołoowulacyjnym...
Nie mam odwagi tego wziąć, tym bardziej że sama lekarka była przeciwna, no i dała mi tylko jedno opakowanie. Nie chcę znowu przechodzić tych historii po antykoncepcji hormonalnej.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)