Aborcja - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce?
tak 501 71,57%
nie 199 28,43%
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-07, 11:37   #601
imersja
BAN stały

Dot.: Aborcja- co o tym sądzicie ?

Co do mireny, w niektorych gabinetach zakladają nawet za 400zł-600zł...[/QUOTE]

poproszę o adres i telefon najchętniej w Krakowie albo okolice
imersja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 11:39   #602
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez whitechocolateraspberry Pokaż wiadomość
Co z tego, że jest, jeśli jest nielegalny dostep nie korzysta z tego tyle osób ile by korzystało gdyby była legalna aborcja i narkotyki, nie kłóćcie się, że byłoby tak samo bo by nie było!

Skąd wiesz?
Cytat:
Co do drugiej kwestii - ja uważam, że narkotyki brałoby np. wiele nastolatków z ciekawości, chęci przeżycia jakiejś przygody, poza tym, skoro byłyby legalne, pewnie więkssosc uwazałaby, ze od tego się nie umrze. Nie muszą byc to osoby bezmózgie, mogą byc to osoby po prostu niedojrzałe i zbyt ciekawe swiata, ktore jeszcze nie zdaja sobie sprawy z konsekwencji swoich czynów.
Wiesz, teraz naprawdę nie ma problemu aby spróbować narkotyków, jeśli się chce. Nieważne, że są nielegalne. Chcesz - znajdziesz kogoś, kto dyskretnie Ci sprzeda.
Papierosy są legalne, a od nich się umiera. Dlaczego one mają być legalne, a narkotyki nie?
Cytat:
Oczywiscie pozostaje jeszcze kwestia osób, które używałybytych narkotyków np. w celu otrucia innych osób, zgwałcenia, w dyskotekach pewnie byłoby wielu pedofili, którzy rozpuszczaliby takie rzeczy dziewczynom w drinach itp.
A teraz tak się nie dzieje?
Zrozum, jak ktoś chce mieć dostęp do narkotyków, to go znajdzie bez najmniejszego problemu.
Cytat:
A ty spotykajac na swojej drodze taka osobe, nie wiedzialabys o tym, bo przeciez nikt nie mialby wypisane na czole 'w mlodosci dawalem sobie w zyle niesterylna strzykawką'...
A bo tylko niesterylną strzykawką można się zarazić?
Nawet nie wiesz ile osób wokół Ciebie ma hiv czy wzw c.
Osobiście znam osobę, która została wzw zarażona w szpitalu.
Możesz się zarazić u kosmetyczki, fryzjera.
Cytat:
Wracając do aborcji - chyba jest to oczywiste, że jak dziewczyna juz zaszlaby w ciaze powiedzmy w wieku 15 lat raczej mialaby wieksza motywacje zeby usunac to dziecko, niz przed spontanicznym seksem na imprezie kupowac prezerwatywy w kiosku...
Jej życie, jej wybór.
Cytat:
Poddając się aborcji często kobiety w ogóle nie mogą zajsc w ciaze (bodajze 40%)
Jakieś źródło, potwierdzające Twoje dane?
Stary 2011-09-07, 12:06   #603
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karolynka90 Pokaż wiadomość

Skąd wiesz?

Wiesz, teraz naprawdę nie ma problemu aby spróbować narkotyków, jeśli się chce. Nieważne, że są nielegalne. Chcesz - znajdziesz kogoś, kto dyskretnie Ci sprzeda.
Papierosy są legalne, a od nich się umiera. Dlaczego one mają być legalne, a narkotyki nie?

A teraz tak się nie dzieje?
Zrozum, jak ktoś chce mieć dostęp do narkotyków, to go znajdzie bez najmniejszego problemu.

A bo tylko niesterylną strzykawką można się zarazić?
Nawet nie wiesz ile osób wokół Ciebie ma hiv czy wzw c.
Osobiście znam osobę, która została wzw zarażona w szpitalu.
Możesz się zarazić u kosmetyczki, fryzjera.

Jej życie, jej wybór.

Jakieś źródło, potwierdzające Twoje dane?
Skąd wiem? Bo to nietrudne do przewidzenia, nie udowodnie Ci tego z tego względu, że te rzeczy a przynajmniej twarde narkotyki nie zostaną zalegalizowane, dopoki rząd kompletnie nie oci**je z wrażenia. Dla wiekszosci osob jednak jest to oczywiste.

To jest właśnie gadanie osób, które wybacz, ale kompletnie nie znają się na wirusie hiv a wiedzą o nim tyle ile przekazano w szkole. U fryzjera nie można zarazić się hivem! A u kosmetyczki wyłącznie takiej, która używa niesterylnych narzędzi. Takich kosmetyczek jest mało i funkcjonują w jakichs podziemiach i też musiałabyś miec wyjątkowego pecha, bo musialabys akurat wejsc do gabinetu kilka sekund po osobie zarazonej hivem, ktory poza organizmem żywiciela umiera w ciagu kilku minut. Nawet podczas jednego stosunku masz tylko 1-10% szansy na zarażenie.
Zdecydowanie gdyby narkotyki byly legalne bylby do nich latwiejszy dostep i zdecydowanie wiecej osob by ich probowalo, jesli ktos jest uzalezniony, to owszem, znajdzie i teraz droge ale podejrzewam, ze gdyby twarde narkotyki lezaly na polce w sklepie, wiecej osob by po nie siegnelo i jest to oczywiste... ale dalej bedziecie sie klocic, ze czarne jest biale i na pewno nikt wiecej niz teraz by ich nie sprobowal.

Po drugie, papierosy owszem sa legalne ale nie wyrzadzaja tyle szkod co twarde narkotyki... i zobacz, ile osob je pali, chyba wiecej niz bierze narkotyki prawda? Bo sa legalne i szerokodostepne.

Co do aborcji - nie ma co dyskutować dalej, bo wywiaze sie klotnia, ja swojego stanowiska w tej sprawie nie zmienię, a argumenty niektórych osób, które widać, że o aborcji nie maja pojecia (comiesieczne zabiegi itp.) jakos do mnie nie przemawiają. Rozumiem, że mogą być osoby, które są 'za' zalegalizowaniem z pewnych powodow, jak i rozumiem, że są osoby, które naprawdę z pewnych powodów wpadły a praktycznie byloby dla nich lepiej dziecka nie urodzić... te osoby jednak moga dokonac tej aborcji poza granicą Polski. A jak pieniędzy nie maja, to i na zabieg w Polsce nie byłoby ich stać, bo chyba nie sądzicie, że aborcja bylaby bezplatna, bo to juz w ogole niektorym pseudogenialnym ludziom wydawałoby sie bardziej oplacalne niz kupowanie co chwile gumek po 10zł... Ja widze w zalegalizowaniu aborcji wiecej niekorzysci niz korzysci. I dlatego zdania nie zmienię.
Stary 2011-09-07, 12:12   #604
karolynka90
Zakorzenienie

Ale to jest wątek o aborcji, więc dlaczego o tym nie dyskutować?
Ja myślę, że chyba właśnie lepiej wrócić do tematu wątku.

Nadal jestem ciekawa skąd Twoje dane. (40%)
Stary 2011-09-07, 12:19   #605
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Skąd wiem? Bo to nietrudne do przewidzenia, nie udowodnie Ci tego z tego względu, że te rzeczy a przynajmniej twarde narkotyki nie zostaną zalegalizowane, dopoki rząd kompletnie nie oci**je z wrażenia. Dla wiekszosci osob jednak jest to oczywiste.
Zdecydowanie gdyby narkotyki byly legalne bylby do nich latwiejszy dostep i zdecydowanie wiecej osob by ich probowalo, jesli ktos jest uzalezniony, to owszem, znajdzie i teraz droge ale podejrzewam, ze gdyby twarde narkotyki lezaly na polce w sklepie, wiecej osob by po nie siegnelo i jest to oczywiste... ale dalej bedziecie sie klocic, ze czarne jest biale i na pewno nikt wiecej niz teraz by ich nie sprobowal.
Powiem jeszcze raz: zapoznaj się z sytuacją w pańswach, w których zalegalizowano narkotyki. Nawet na wikipedii o tym jest.
Ludzie nie oszaleli po tym.

Cytat:
To jest właśnie gadanie osób, które wybacz, ale kompletnie nie znają się na wirusie hiv a wiedzą o nim tyle ile przekazano w szkole. U fryzjera nie można zarazić się hivem! A u kosmetyczki wyłącznie takiej, która używa niesterylnych narzędzi. Takich kosmetyczek jest mało i funkcjonują w jakichs podziemiach i też musiałabyś miec wyjątkowego pecha, bo musialabys akurat wejsc do gabinetu kilka sekund po osobie zarazonej hivem, ktory poza organizmem żywiciela umiera w ciagu kilku minut.
To chyba było bardziej o HCV, a nie HIV.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 12:22   #606
Bananalama
jestę wieszczę

Tak się składa, że w najbliższej rodzinie miałam kogoś, kto omal sobie nie zniszczył życia narkotykami. To, że są nielegalne nie pomogło jakoś.
Ja mogę legalnie kupić papierosy, ale nigdy tego nie zrobiłam, nigdy nie spróbowałam palić.
Wkoło mam mnóstwo nawet bardzo młodych dziewcząt, którym nie brakuje pieniędzy, a mimo to urodziły dzieciaki z wpadki. Część z nich została sama z problemem, bo chłopak sobie przypomniał, że on nie chciał dziecka.
To, że w końcu byłaby wolność wyboru w majestacie prawa, nie znaczy że zaraz wszyscy by się nawpierniczali tej wolności jak małpy dynamitu. Jak komuś głowa służy tylko po to, żeby się woda do szyi nie wlewała, to zmiana prawa niczego nie zmieni.
Wprowadzono np. darmowe badania, mające wykluczyć raka szyjki macicy czy raka piersi. Jeżdżą darmowe busy itp. I co? U mnie w przychodni bada się tyle samo ludzi, co wcześniej.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 12:22   #607
Irisfeal
Wtajemniczenie

nie na temat trochę ale.. czemu u fryzjera nie można zarazić się hiv? Dziabnie Cię w ucho sama się skaleczy i wymiana krwi jest. Mało prawdopodobne bo mało ale czemu by nie

Co do aborcji co miesiąc(to był taki specjalny przesadyzm) no to jak ta nastolatka jest taka głupia i nie pomyśli o zabezpieczeniu potem raźnym krokiem ruszy na aborcję(bo może) to jak nie zmądrzeje i znowu zajdzie w ciąże choćby i po tym miesiącu to co?że niby nie pójdzie?
Skoro jest na tyle głupia, że się nie zabezpiecza to nie widzę powodu dla którego po miesiącu nie poszłaby z druga ciążą.

Z tym, że ja nie wierze w takie głupie nastolatki. Raczej sadzę że by lepiej się później zabezpieczała mając za sobą niezbyt miłe przeżycie i dowód że misiu jednak nie zawsze zdąży

Przepraszam za ewentualny brak polskich znaków - kwestia pisania na urządzeniach przenośnych
Irisfeal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 12:25   #608
karolynka90
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;29257819]
To chyba było bardziej o HCV, a nie HIV.[/QUOTE]
chodziło mi o wirus HCV

Może i to mało prawdopodobne i rzadkie, ale jak mówię - osobiście znam osobę, która została zarażona w szpitalu.

A i z racji tego, że studiuję kosmetologię, mam do czynienia z salonami kosmetycznymi.
I wiem, że bywa tak, że narzędzia w niektórych bywają niesterylizowane, albo sterylizowane nieregularnie.
Włos się jeży na głowie, ale to prawda, a nie żadne historie wyssane z palca.

Poza tym, może zdelegalizujmy alkohol też?
No nikt mi nie powie, że nie jest niebezpieczny.
Pijaków już się nie trzeba bać?

Edytowane przez karolynka90
Czas edycji: 2011-09-07 o 12:26
karolynka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 12:26   #609
imersja
BAN stały

whitechocolateraspberry podasz mi adres tego gabinetu gdzie mozna załozyc Mirene za 400zł ?
będęwdzięczna
Stary 2011-09-07, 12:41   #610
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

imersja - założenie mireny w każdym prawie gabinecie kosztuje 400zł, przy czym dochodzi do tego koszt wkładki, która u ginekologa kosztuje dużo więcej (600zł) a np. można ją kupić o wiele taniej poza gabinetem lekarskim.
Poza tym, nie rozumiem checi obnizenia np ceny tabletek antykoncepcyjnych skoro one juz kosztuja 6-7zl, to ile maja kosztowac zeby cie bylo na nie stac? 1zl? Jak chcialabys w takim razie dokonac aborcji, ktora jest wielokrotnie drozsza, w dobrych gabinetach za granica nawet wielokrotnie drozsa od zalozenia mireny??

Nie wiem jak można porównywac wprowadzenie bezplatnego badania z zalegalizowaniem aborcji czy narkotykow...
Nie, wszyscy nie nawpierniczaliby się wolnosci jak dynamitu ale z pewnoscia bardzo wiele osób.
I przepraszam bardzo, ale wyłączę się z dyskusji, bo bez sensu slyszec od kazdego ten sam bezsensowny argument, ze teraz tez ludzie dokonuja aborcji albo biora narkotyki, nie rozumie nikt tego, ze jest tych osob mniej niz gdyby byly one legalne? I nie porownujcie alkoholu do narkotykow.

PSNaprawde w Czechach jest legalna heroina? Pierwsze slysze...
Poczytajcie sobie na stronach o aborcji dane dotyczace aborcji to dowiecie sie skad wiem, ze prawie 40% kobiet nie moze wiecej zajsc w ciaze, lub tez ciaze te koncza sie szybkim poronieniem.

---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ----------

Cytat:
Napisane przez Irisfeal Pokaż wiadomość
nie na temat trochę ale.. czemu u fryzjera nie można zarazić się hiv? Dziabnie Cię w ucho sama się skaleczy i wymiana krwi jest. Mało prawdopodobne bo mało ale czemu by nie
Dziewczyno, prosze Cie, nie oslabiaj mnie... najpierw na tym narzedziu musialaby się znalezc czyjas ŚWIEŻA (nie wiecej niz kilkuminutowa) krew na dodatek zarażona wirusem hiv, a potem ty musialabys miec takiego pecha, ze fryzjerka akurat kilka minut albo sekund po osobie zarazonej, ktora dziabnela mocno w ucho (tak ze sie krew polala) musialaby nie zdezynfekowac narzedzia i ciebie rowniez dziabnac. Ci rowniez nie zapewnia ci od razu 100% zakazenia. Zakazenie w ten sposob jest cudem chyba wiekszym niz zajscie w ciaze po tabletkach anty.
Stary 2011-09-07, 12:46   #611
imersja
BAN stały

no właśnie takie pierd.... na antenie .założenie 400 zł a nawet w najtanszej aptece kosztuje mirena 600-700 zł więc 1000 najmniej wychodzi
ja np. nie mogę zażywać tabletek antykoncepcyjnych tylko plastry a plastrów za 8 zł nie ma
Stary 2011-09-07, 12:51   #612
Konto usunięte

Cytat:
Poza tym, nie rozumiem checi obnizenia np ceny tabletek antykoncepcyjnych skoro one juz kosztuja 6-7zl, to ile maja kosztowac zeby cie bylo na nie stac? 1zl? ??
Moje tabletki kosztowały 33 zł. To nie jest tak, że idziesz sobie do lekarza prosisz o najtańsze i wszyscy są szczęśliwi. Możesz brać takie za 6zł i okaże się, że masz zerowe libido, tyjesz albo inne niespodzianki. A po badaniach okazuje się, że najlepsze bedą jednak tabsy 4x droższe.

Cytat:
I przepraszam bardzo, ale wyłączę się z dyskusji, bo bez sensu slyszec od kazdego ten sam bezsensowny argument, ze teraz tez ludzie dokonuja aborcji albo biora narkotyki, nie rozumie nikt tego, ze jest tych osob mniej niz gdyby byly one legalne?
No bo po prostu nie jest mniej. Chyba przyjęłaś do wiadmości tylko dane zgodne z twoim światopoglądem.

Cytat:
PSNaprawde w Czechach jest legalna heroina? Pierwsze slysze...
Można posiadać małą ilość
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 12:55   #613
Irisfeal
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyno, prosze Cie, nie oslabiaj mnie... najpierw na tym narzedziu musialaby się znalezc czyjas ŚWIEŻA (nie wiecej niz kilkuminutowa) krew na dodatek zarażona wirusem hiv, a potem ty musialabys miec takiego pecha, ze fryzjerka akurat kilka minut albo sekund po osobie zarazonej, ktora dziabnela mocno w ucho (tak ze sie krew polala) musialaby nie zdezynfekowac narzedzia i ciebie rowniez dziabnac. Ci rowniez nie zapewnia ci od razu 100% zakazenia. Zakazenie w ten sposob jest cudem chyba wiekszym niz zajscie w ciaze po tabletkach anty.
miałam na myśli fryzjerkę zarażoną wirusem która siebie skaleczy ot np ostatnio moja fryzjerka ciachnęła się w palec strzygąc osobę przede mną tak samo prawdopodobne jak ten 0,01? procent ale wciąż nie niemożliwe
Akurat za legalizacją narkotyków też nie jestem, nawet marihuany.

Przepraszam za ewentualny brak polskich znaków - kwestia pisania na urządzeniach przenośnych
Stary 2011-09-07, 13:00   #614
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

Takie wkladki są rownież na allegro jak sie dobrze trafi 300-400zł... lekarze zakladaja rowniez niektorzy np. za 200-300zł, pewnie nie w Krakowie, bo tam akurat wszystko jest drogie.
Mniejsza o to, skoro nie stać Cie powiedzmy nawet na to 1000zł na mirene (rozumiem bo to niemaly koszt), jednak w jaki sposob chciałabys dokonac aborcji, która kosztuje w Warszawie w tym momencie 2000-6000zł? Za granicą najtaniej po 1500 ale wtedy trzeba rowniez doliczyc kosztu dojazdu, przyjazdu i pobytu w klinice... czyli i tak wychodzi ok. 2-2,5 tys. najmniej.
Jeszcze jedna kwestia - skoro tak bardzo podoba wam sie w Czechach lub innych krajach, w ktorych jest wieksza wolnosc, zawsze mozna się do tych krajów przenieść. Nikt na siłę nie trzyma w Polsce.
Ja za zalegalizowaniem aborcji nie bedę, i to nie wzgledow religijnych, bo religijna nie jestem, uważam, że czy to płód czy człowiek, jest to istota zya, ktorej praw do zycia nie nalezy pozbawiac.
Zarodek do 8 tygodnia mozna usunac tymi tabletkami z womenonweb na wlasne ryzyko.

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ----------

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;29258549]Moje tabletki kosztowały 33 zł. To nie jest tak, że idziesz sobie do lekarza prosisz o najtańsze i wszyscy są szczęśliwi. Możesz brać takie za 6zł i okaże się, że masz zerowe libido, tyjesz albo inne niespodzianki. A po badaniach okazuje się, że najlepsze bedą jednak tabsy 4x droższe.

No bo po prostu nie jest mniej. Chyba przyjęłaś do wiadmości tylko dane zgodne z twoim światopoglądem.

Można posiadać małą ilość[/QUOTE]

A skad ty posiadasz dane, ze nie jest ich mniej? Pokaz mi w kraj, w ktorym legalne sa narkotyki twarde - kokaina, heroina i statystyki przed zalegalizowaniem i po. Z wiarygodnej strony internetowej, skoro sie tak upierasz, ze odsetek osob bioracych narkotyki by nie wzrosl, co jest oczywiste, ze by wzrosl. A swiatopoglad tu kompletnie nie ma nic do rzeczy.

Tak to niestety jest jak sie nie chce miec dzieci, albo wydajesz kase na antykoncepcje, albo zachodzisz w ciaze. Przy cukrzycy - albo wydajesz kase na insuline, albo umierasz, przy kazdej innej chorobie, albo wydajesz kase na leki, albo nie zyjesz... przykro mi, takie jest zycie, antykoncepcja i tak nie jest jakiejs superwygorowanej cenie, w przeciwienstwie np0. do lekow na raka, ktore powinny byc tansze, bo to nie wina tej osoby, ktora zachorowala.

I jeszcze raz powytarzam, skoro uboleasz nad 33zł to co zrobilabys jakby aborcja byla legalna i kosztowala powiedzmy 2 tysiace (najnizsza cena w Warszawie chyba)?

Edytowane przez whitechocolateraspberry
Czas edycji: 2011-09-07 o 13:03
whitechocolateraspberry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 13:09   #615
Bananalama
jestę wieszczę

"Ja za zalegalizowaniem aborcji nie bedę, i to nie wzgledow religijnych, bo religijna nie jestem, uważam, że czy to płód czy człowiek, jest to istota zya, ktorej praw do zycia nie nalezy pozbawiac"

Ok, ale jesteś też za zakazem uboju zwierząt? Np. świń czy krów? Czy jesteś wegetarianką? Pytam dlatego, że wcześniej stwierdziłaś, że płód nie jest człowiekiem, a teraz piszesz, że każda istota żywa ma prawo do życia i nie należy jej tego prawa pozbawiać. Świnka też jest istotą żywą. Za jej zabicie w warunkach niehumanitarnych również grozi kara, ale można ją zabić legalnie, jeżeli się jej przy tym nie męczy w szczególnie okrutny sposób.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Stary 2011-09-07, 13:18   #616
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

Bananalama - płód jest to zywy organizm, z ktorego powstaje człowiek, człowiek to co innego niz swinia, owszem, nie jestem za orutnym pozbawianiem zycia zwierzat, ale jest to kwestia zupelnie inna, substancje zawarte w miesie są wiekszosci osob potrzebne do zdrowia i życia. Zawierają pewne zrodlo witamin i zapewne czlowiek bdacy od dziecinstwa (od najmlodszych lat) wegetarianinem jest pozbawiony pewnych substancji, co moze miec nieciekawe konsekwencje. W tym momencie jest to wybor - zdrowie ludzkie czy zycie zwierzecia. oczywiscie, jesli ktos zostanie wegetarianinem w wieku doroslym jest to zupelnie cos innego, a co innego gdy nigdy nie dostanie miesa do zjedzenia (od urodzenia) dlatego calkowity zakaz zabijania zwierzat jest niemozliwy. I wybacz ale dla mnie to porownanie jest bez sensu - zabić płód, tylko dlatego, ze matka byla nieodpowiedzialna i sie nie zabezpieczala (tatus rowniez) i teraz maja kaprys usuniecia dziecka, bo nie odpowiada im wychowywanie go, ale przed pojsciem do lozka o tym nie mysleli. W tym momencie, kobieta owszem, marnuje sobie (w swoim mniemaniu oczywiscie) zycie rodzac dziecko, ale robi to na wlasn zyczenie, w koncu sama to dziecko sobie zrobila, brzydko mowiac.
Oczywiscie inna kwestia, gdy ktos sie odpowidnio zabezpiecza, a nagle zajdzie w ciaze, jednak wybacz, uwazam, ze sa to brednie o kobietach, ktore braly np. regularnie tabsy i nagle ciaza. I jestem przekonana, ze gdyby wiecej osob myslalo o antykoncepcji, lub w przypadku osob przed powiedzmy 17 powstrzymywalo sie przed pojsciem do lozka, bo moze troche za wczesnie, nie byloby takiego problemu z aborcja i tylu klotni na ten temat.
Stary 2011-09-07, 13:24   #617
Konto usunięte

Cytat:

A skad ty posiadasz dane, ze nie jest ich mniej? Pokaz mi w kraj, w ktorym legalne sa narkotyki twarde - kokaina, heroina i statystyki przed zalegalizowaniem i po. Z wiarygodnej strony internetowej, skoro sie tak upierasz, ze odsetek osob bioracych narkotyki by nie wzrosl, co jest oczywiste, ze by wzrosl. A swiatopoglad tu kompletnie nie ma nic do rzeczy.
Proszę bardzo:

Cytat:
Opinia “Holandii jako narkotykowego raju” nie ma przełożenia na fakty.
Mimo pragmatycznej polityki rządu, ilość osób zażywających narkotyki nie jest w Holandii wyraźnie wyższa niż w innych zachodnich krajach. W porównaniu ze Stanami Zjednoczonymi, Australią czy Francją, sytuacja w Holandii jest zdecydowanie lepsza. Spójrzmy choćby na dane z lat 2000-2005. Spośród dorosłych Holendrów 23 procent przyznało, że zdarzyło im się kiedykolwiek palić marihuanę lub haszysz. W przypadku Francuzów odsetek ten wyniósł 31 procent, a wśród mieszkańców Stanów Zjednoczonych – aż 40. Podobnie jest w przypadku “twardych” narkotyków. Kokainę zażyło przynajmniej raz w życiu 14,3 % Amerykanów, 10,6 % Kanadyjczyków i 7 % Francuzów. Wśród Holendrów kontakt z tym narkotykiem miało 3,4 % obywateli. Również popularność tabletek Extasy jest w Holandii mniejsza niż w wielu innych krajach Zachodu. W Australii Extasy połknęło 7,5 % mieszkańców, w Wielkiej Brytanii 6,7, a w Holandii – 4,3. Represyjna amerykańska polityka antynarkotykowa nie przekłada się zatem na mniejszą ilość osób zażywających narkotyki. Z kolei holenderska tolerancja nie oznacza wcale większego zagrożenia masową popularnością narkotyków w całym społeczeństwie. Owoc, który nie jest zakazany, staje się mniej smaczny. Powyższe dane pochodzą z raportu instytutu Trimbos. Instytut ten zajmuje się badaniem problematyki narkotykowej i alkoholowej w Holandii. Oczywiście wiele państw wypada w statystykach lepiej niż Holandia. Wzorem może być tu Szwecja, gdzie kontakt z lekkimi narkotykami miało jedynie 12 procent mieszkańców, z kokainą 0,7, a z Ectasy – 0,2 procent.
Cytat:
Palenie marihuany jest bardzo powszechne na całym świecie i na przykład mieszkańcy Stanów Zjednoczonych Ameryki palą zdecydowanie więcej marihuany niż Holendrzy, chociaż w Ameryce jest ona zabroniona, a w Holandii można ją kupić legalnie w każdym mieście. Holandia ma mniej problemów związanych z narkomanią niż większość innych krajów. Można przypuszczać, że gdyby nie istniały coffeshopy, marihuanę kupowano by nielegalnie u dealerów handlujących także twardymi narkotykami. To z kolei ułatwiałoby kontakt nabywcy z twardymi narkotykami i tym samym znacznie powiększało grupę narkomanów.

Jedno z holenderskiego serwisu dla polaków, drugie z wiki.

Cytat:
I jeszcze raz powytarzam, skoro uboleasz nad 33zł to co zrobilabys jakby aborcja byla legalna i kosztowala powiedzmy 2 tysiace (najnizsza cena w Warszawie chyba)?
Nie ubolewam. Nie wiem skąd wyciągnęłaś taki wniosek. Zrobiłabym sobie zabieg za 2tys. Po legalizacji z resztą ta cena by spadła.

Cytat:
Zawierają pewne zrodlo witamin i zapewne czlowiek bdacy od dziecinstwa (od najmlodszych lat) wegetarianinem jest pozbawiony pewnych substancji, co moze miec nieciekawe konsekwencje. W tym momencie jest to wybor - zdrowie ludzkie czy zycie zwierzecia. oczywiscie, jesli ktos zostanie wegetarianinem w wieku doroslym jest to zupelnie cos innego, a co innego gdy nigdy nie dostanie miesa do zjedzenia (od urodzenia) dlatego calkowity zakaz zabijania zwierzat jest niemozliwy
Znam ludzi wege od urodzenia. Rozwinęli się normalnie, są zdrowi
Stary 2011-09-07, 13:36   #618
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
Bananalama - płód jest to zywy organizm, z ktorego powstaje człowiek, człowiek to co innego niz swinia, owszem, nie jestem za orutnym pozbawianiem zycia zwierzat, ale jest to kwestia zupelnie inna, substancje zawarte w miesie są wiekszosci osob potrzebne do zdrowia i życia. Zawierają pewne zrodlo witamin i zapewne czlowiek bdacy od dziecinstwa (od najmlodszych lat) wegetarianinem jest pozbawiony pewnych substancji, co moze miec nieciekawe konsekwencje. W tym momencie jest to wybor - zdrowie ludzkie czy zycie zwierzecia. oczywiscie, jesli ktos zostanie wegetarianinem w wieku doroslym jest to zupelnie cos innego, a co innego gdy nigdy nie dostanie miesa do zjedzenia (od urodzenia) dlatego calkowity zakaz zabijania zwierzat jest niemozliwy. I wybacz ale dla mnie to porownanie jest bez sensu - zabić płód, tylko dlatego, ze matka byla nieodpowiedzialna i sie nie zabezpieczala (tatus rowniez) i teraz maja kaprys usuniecia dziecka, bo nie odpowiada im wychowywanie go, ale przed pojsciem do lozka o tym nie mysleli. W tym momencie, kobieta owszem, marnuje sobie (w swoim mniemaniu oczywiscie) zycie rodzac dziecko, ale robi to na wlasn zyczenie, w koncu sama to dziecko sobie zrobila, brzydko mowiac.
Oczywiscie inna kwestia, gdy ktos sie odpowidnio zabezpiecza, a nagle zajdzie w ciaze, jednak wybacz, uwazam, ze sa to brednie o kobietach, ktore braly np. regularnie tabsy i nagle ciaza. I jestem przekonana, ze gdyby wiecej osob myslalo o antykoncepcji, lub w przypadku osob przed powiedzmy 17 powstrzymywalo sie przed pojsciem do lozka, bo moze troche za wczesnie, nie byloby takiego problemu z aborcja i tylu klotni na ten temat.
Pewnie. Tak samo jak świnia to co innego niż pies, krowa, kura czy pantofelek. Nie zmienia to faktu, że świnka czuje, gdy jest już w momencie gdy można ją zabić, a płód nie czuje.

Aż zacytuje to mojej koleżance - wegetariance od urodzenia, która ma wyniki lepsze od moich, figurę modelki i idealną cerę.

To płód czy dziecko? Zauważ, że napisałaś wcześniej, że płód nie jest człowiekiem, a dziecko owszem, jest. Nikt nie usuwa ciąży dla kaprysu raczej. To nie są łatwe decyzje. I nie, kobieta sama sobie dziecka nie zrobiła. Zrobili je oboje, ale tatuś może sobie czmychnąć, a kobieta zostaje z brzuchem. Znam osobiście kilka przypadków, gdzie zawiodła antykoncepcja. Jeden to wpadka z pękniętej gumki, dwa z NPR, jeden z tabletek.

Jak wyżej.

Ja jednak zauważyłam tutaj dorosłe kobiety, które się zabezpieczają, a mimo to chcą dostępu do legalnej aborcji.

Stary 2011-09-07, 13:47   #619
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
Pewnie. Tak samo jak świnia to co innego niż pies, krowa, kura czy pantofelek. Nie zmienia to faktu, że świnka czuje, gdy jest już w momencie gdy można ją zabić, a płód nie czuje.

Aż zacytuje to mojej koleżance - wegetariance od urodzenia, która ma wyniki lepsze od moich, figurę modelki i idealną cerę.

To płód czy dziecko? Zauważ, że napisałaś wcześniej, że płód nie jest człowiekiem, a dziecko owszem, jest. Nikt nie usuwa ciąży dla kaprysu raczej. To nie są łatwe decyzje. I nie, kobieta sama sobie dziecka nie zrobiła. Zrobili je oboje, ale tatuś może sobie czmychnąć, a kobieta zostaje z brzuchem. Znam osobiście kilka przypadków, gdzie zawiodła antykoncepcja. Jeden to wpadka z pękniętej gumki, dwa z NPR, jeden z tabletek.

Jak wyżej.

Ja jednak zauważyłam tutaj dorosłe kobiety, które się zabezpieczają, a mimo to chcą dostępu do legalnej aborcji.
Dla mnie to dalej jest że tak to nazwę 'zaczątek człowieka' i ja nigdy nie porównałabym tego nawet do świni a juz tym bardziej do jakiejś bakterii.

Co z tego, że akurat koleżanka ma? Ale 100 innych osób na jej miejscu by nie miało, łącznie z niedoborem witamin a moze nawet jakimis chorobami. Wiesz, moja babcia przez 50 lat palila papierosy i jest zdrowa jak ryba, mojej mamy kolezanka z liceum nie pila, nie palila i w wieku 18 lat umarła na raka płuc, to nie powod aby twierdzic, ze milion osob na ich miejscu tez tak bedzie mieć.

Płod jest czyms z czego nastepnie powstaje dziecko, istota zywa, nawet jesli nie wpisuje sie w definicje słowa człowiek, jest to juz początek życia... ten płód ma szansę na normalne, zdrowe życie (ludzkie, czego nie porownuje sie z pantofelkiem).
Oczywiscie, że są wpadki... z tabletek troche mało wiarygodne osoba, ktora znasz, mogla ich nie brac regularnie, nie przyznac sie, sama sie nie zorientowac, brac rownoczesnie leki lub substancje neutralizujące. Co do pęknietej gumki, są tabletki po, trzeba sie z tym liczyc, ze byc moze nie kazdy bedzie chcial wypisac zwlaszcza bezplatnie, ale 150zł za wizyte i tabletki to rowniez sporo mniej niz koszty aborcji. Idąc z kimśdo łóżka, trzeba sie liczyć, że albo się chce mieć dziecko, albo byc moze bedzie trzeba poniesc pewne koszty aby temu zapobiec (zreszta przy legalnej aborcji byloby akurat to samo).

Sądzę, że te dorosłe kobiety naczytaly sie cudownych historii o tym, jak to wiele osób zachodzi w ciaze cudem po tabletkach antykoncepcyjnych, po gumkach itp. (historie w 90% przypadkow nieprawdziwe lub naciagane) Wiekszosc z nich widać, nie wie nawet jakie są konsekwencje aborcji oraz o tym, ze koboeta przez wiekszosc swojego cyklu jest nieplodna, a nie 5 dni w miesiacu. I boją się, że one pomimo zabezpieczenia rowniez zajdą w ciążę i co wtedy zrobia... koniec swiata. A przeciez nawet jesli taki cud by sie zdarzyl (chociaz nalezaloby sie zabezpieczac jak najlepiej aby temu zapobiec, ale skoro niektorym zadna metoda nie pasuje, to bedzie ciezko) to zawsze mozna wyjechac za granicę i usunąć ciążę..

Stary 2011-09-07, 14:07   #620
Irisfeal
Wtajemniczenie

no super ale jeśli nie ma mowy o cudownym zapłodnieniu podczas brania tabletek?
dwa razy miałam sytuację ryzykowną: raz się zorientowałam że pominęłam jedną tabletkę nie wiedziałam nawet kiedy, raz wróciłam na weekend do domu zapominając na weekend blistra. I jakbym wtedy zaszła w ciążę to trudno moja wina, zabezpieczałam się ale czegoś nie dopilnowałam, byłam nieuważna, nie mam zamiaru cierpieć przez krótką pamięć.

Stary 2011-09-07, 14:07   #621
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez imersja Pokaż wiadomość
w ogóle gdyby antykoncepcja była po pierwsza tańsza np o połowe tego co teraz (np plastry 20 zł a nie 40, np. Mirena 500 a nie 1000) i łatwiej dostępna to byłby już duży postęp
Tu się zgadzam, antykoncepcja powinna być tańsza.

Cytat:
Napisane przez karolynka90 Pokaż wiadomość
Ale teraz tez nie ma żadnych konsekwencji prawnych w stosunku do kobiety, która decyduje się na aborcję.
Czy byłyby kolejki? Pewnie tak.
I pewnie aborcja automatycznie zrobiłaby się tańsza -> prawo rynku -> walka o pacjentkę-klientkę.
Tyle, że skutkiem tej walki o pacjentkę-klientkę mogłoby też być obniżenie jakości oferowanych usług

Cytat:
człowiek to co innego niz swinia
Co innego - tak. Ale czy człowiek jest lepszy od zwierząt?

Cytat:
owszem, nie jestem za orutnym pozbawianiem zycia zwierzat, ale jest to kwestia zupelnie inna, substancje zawarte w miesie są wiekszosci osob potrzebne do zdrowia i życia.
Bzdura... Mało to wegetarianów na świecie jest? Niektórzy są wege od urodzenia

Cytat:
Zawierają pewne zrodlo witamin i zapewne czlowiek bdacy od dziecinstwa (od najmlodszych lat) wegetarianinem jest pozbawiony pewnych substancji, co moze miec nieciekawe konsekwencje.
Jakich substancji konkretnie?

Cytat:
W tym momencie jest to wybor - zdrowie ludzkie czy zycie zwierzecia.
Jestem wegetarianką i mam się całkiem nieźle.
Mój TŻ też jest na diecie wegetariańskiej i problemów ze zdrowiem nie ma.

Cytat:
oczywiscie, jesli ktos zostanie wegetarianinem w wieku doroslym jest to zupelnie cos innego, a co innego gdy nigdy nie dostanie miesa do zjedzenia (od urodzenia)
Dlaczego? Co to za różnica? Poza tym, że ktoś, kto będzie jako dziecko mięsożercą, po prostu później przejdzie na dietę wegetariańską?
Nieważne czy ktoś jest wege od urodzenia czy dopiero od np. 18. roku życia - efekty są podobne. To nie tak, że jakieś super dobre rzeczy z mięsa kumulują się w mięsożercy tak, że potem może zostać wege i się o zdrowie nie martwić, bo "przecież jadł mięso przez 18 lat".

Cytat:
I wybacz ale dla mnie to porownanie jest bez sensu - zabić płód, tylko dlatego, ze matka byla nieodpowiedzialna i sie nie zabezpieczala (tatus rowniez) i teraz maja kaprys usuniecia dziecka, bo nie odpowiada im wychowywanie go, ale przed pojsciem do lozka o tym nie mysleli.
A czy nie jest podobnie z zabijaniem zwierząt? Ludzie mają kaprys by je jeść.
Stary 2011-09-07, 14:08   #622
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:

Sądzę, że te dorosłe kobiety naczytaly sie cudownych historii o tym, jak to wiele osób zachodzi w ciaze cudem po tabletkach antykoncepcyjnych, po gumkach itp. (historie w 90% przypadkow nieprawdziwe lub naciagane) Wiekszosc z nich widać, nie wie nawet jakie są konsekwencje aborcji oraz o tym, ze koboeta przez wiekszosc swojego cyklu jest nieplodna, a nie 5 dni w miesiacu. I boją się, że one pomimo zabezpieczenia rowniez zajdą w ciążę i co wtedy zrobia... koniec swiata. A przeciez nawet jesli taki cud by sie zdarzyl (chociaz nalezaloby sie zabezpieczac jak najlepiej aby temu zapobiec, ale skoro niektorym zadna metoda nie pasuje, to bedzie ciezko) to zawsze mozna wyjechac za granicę i usunąć ciążę..

Ty za to wiesz jakie konsekwencje ponosi 40% kobiet, które poddają się aborcji. Ale źródła dalej nie podałaś.

Oczywiście, że można wyjechać za granicę. I tak właśnie kobiety robią.
Tylko o ile łatwiej i szybciej można byłoby zrobić to na miejscu.
Stary 2011-09-07, 16:50   #623
dawidowskasia
Zakorzenienie

nie zgodze sie
CZŁOWIEK JEST PRZYSTOSOWANY DO JEDZENIA LI TYLKO WARZYW
owszem potrzebna jest zbilansowana dieta, aby uniknąć niedoboru witamin grupy b (fasola, groch itd)
ja jem mięso (wstydzę się tego i zamierzam zaprzestać)i mam anemie a moich wiele koleżanek wegetarianek jest zdrowych. Chyba,że ktoś je sama sałatę, o tym nie mowie.
Dla mnie życie zwierzęcia nie jest mniej ważne od zycia człowieka
owszem, przywykliśmy do zabijania zwierząt - tak samo jak esesmani szybko przywykli do zabijania wg nich podludzi
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 18:20   #624
Bananalama
jestę wieszczę

Cóż, widzisz Ciebie dziwi, że ja porównuje płód do świni. Mnie dziwi, że dla Ciebie płód dwumiesięczny jest taki ważny, a Ciebie będzie dziwiło, że dla mnie pies jest ważniejszy, bo czuje .

Stary 2011-09-07, 18:45   #625
kalincia
BAN stały

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;29258549]Moje tabletki kosztowały 33 zł. To nie jest tak, że idziesz sobie do lekarza prosisz o najtańsze i wszyscy są szczęśliwi. Możesz brać takie za 6zł i okaże się, że masz zerowe libido, tyjesz albo inne niespodzianki. A po badaniach okazuje się, że najlepsze bedą jednak tabsy 4x droższe.

Zależy od organizmu, nie od lekarza czy kosztów. Mi pasuje np. microgynon, biorę od lat, skutków ubocznych już brak (na początku zmniejszone libido było jedynym), kosztuje poniżej dychy na miesiąc.

Racja, nie jest. Ilość dokonywanych aborcji w państwach europejskich nie jest zależna od legalności tejże, ale od warunków socjalnych, jakie oferuje państwo w przypadku ciąży i decyzji o urodzeniu dziecka. Więc zakaz to pic na wodę - kto chce, i tak usunie. No chyba że najbiedniejsi i najbardziej patologiczni. Więc to oni się mnożą, a pństwo potem płaci im na te dzieci z naszych kieszeni.
Można posiadać małą ilość[/QUOTE]
Znam świadome rodziny wielodzietne. Ale, z racji zawodu, znam więcej patologicznych, którym dziecko się przytrafia(piąte np.) i cóż - bóg dał dziecko, da i na dziecko. A daje nie bóg (ani jego przedstawiciele na tym padole), ale opieka społeczna, czyli państwo, czyli my... W takich przypadkach błogosławieństwem byłaby darmowa aborcja. Samo dobro dla takiej rodziny (gdzie dziecko refundowanego obiadu nie je w szkole tylko w menażkach niesie do domu, bo zje też młodsze, a panie z kuchni zupy i ziemniaków nie pożałują znając sytuację, i boi się wrócić, bo mu po drodze wylało, jak się przewróciło - przypadek z mojej praktyki zawodowej).
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 18:55   #626
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość

Jestem wegetarianką i mam się całkiem nieźle.
Mój TŻ też jest na diecie wegetariańskiej i problemów ze zdrowiem nie ma.

Dlaczego? Co to za różnica? Poza tym, że ktoś, kto będzie jako dziecko mięsożercą, po prostu później przejdzie na dietę wegetariańską?
Nieważne czy ktoś jest wege od urodzenia czy dopiero od np. 18. roku życia - efekty są podobne. To nie tak, że jakieś super dobre rzeczy z mięsa kumulują się w mięsożercy tak, że potem może zostać wege i się o zdrowie nie martwić, bo "przecież jadł mięso przez 18 lat".

Ja w takim razie moge powiedzieć, że moja babcia palila 50 lat i ma sie całkiem niezle, a ktos kto nie palil ma raka i na tej podstawie wyciągać wnioski, że własciwie to nie palenie szkodzi zdrowiu, bo ludzie palą i żyją.
Jest to bzdura, dlatego bez sensu jest gadanie, ze ktos tam jest wegetarianinem i ma sie całkiem nieźle. Co z tego? A być moze ja mialabym jakies problemy z tym związane?... (moze ja to zly przyklad, bo jem malo miesa a zazwyczaj kurczaki bo np. wieprzowiny nie lubię, ale są osoby, np. moja siostra cioteczna, ktora je praktycznie glownie mieso)...

Poza tym to, czy sie jest wegetarianinem od urodzenia, czy nie jest akurat kluczową sprawą, bo najwiecej zapotrzebowania na różne składniki jest właśnie w okresie dorastania i dojrzewania. I to wtedy mozna się niezłych problemów dorobic np. z różnymi dietami, słyszałam również od lekarza, że mięso jest bardzo potrzebne w tym okresie i nie każdy ma takiego farta jak ty, że akurat nic mu nie będzie.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Aborcja
http://aborcja-eutanazja.prv.pl/skutki_aborcji.html
http://www.megapedia.pl/decyzja-o-dziecku.html

To jest kilka stron odnosnie skutkow aborcji, jesli chodzi ote dane sa nawet w wikipedii (tam bodajze 38%) w skutkach, jestem pewna, ze widzialam to rowniez na innych stronach, oraz moil nam o tym lekarz kilka lat temu w liceum, rowniez musial to zaczerpnac z jakichs danych, to bylo dawno temu w kazdym badz razie.
Jak znajde to wrzuce.

Poza tym w dalszym ciagu czekam na kraj w ktorym jest legalna heroina i odsetek osob biorących przed i po zalegalizowaniu...

Czas edycji: 2011-09-07 o 19:04
Stary 2011-09-07, 19:22   #627
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
W takich przypadkach błogosławieństwem byłaby darmowa aborcja.
Za którą płaciliby podatnicy
Poza tym, niekoniecznie takie rodziny patologiczne będą chciały usunąć ciążę A przecież zmusić ich do tego nie można.

Już moim zdaniem lepsze byłoby proponowanie takim parom darmowej antykoncepcji.

Cytat:
Ja w takim razie moge powiedzieć, że moja babcia palila 50 lat i ma sie całkiem niezle, a ktos kto nie palil ma raka i na tej podstawie wyciągać wnioski, że własciwie to nie palenie szkodzi zdrowiu, bo ludzie palą i żyją.
Też racja.
Tyle, że jest wielu zdrowych wegetarianów. Nawet na Wikipedii jest informacja, że dobrze zbilansowana dieta wegetariańska jest zdrowa

"Naukowcy zajmujący się żywieniem (m.in. American Dietic Associaton, Physicians Committee for Responsible Medicine, National Health Service) twierdzą że przemyślana i dobrze zrównoważona dieta wegetariańska jest dietą zdrową i może być stosowana przez ludzi. Potwierdzają to liczne statystyki i badania epidemiologiczne prowadzone na dużą skalę w USA i w Wielkiej Brytanii. Wegetarianie jako grupa, w porównaniu z resztą populacji na tym samym terenie, zazwyczaj wykazuje niższą, średnią masę ciała, niższy poziom cholesterolu we krwi, niższe ciśnienie krwi, znacznie mniej przypadków zawału serca, nadciśnienia, cukrzycy, kilkunastu rodzajów nowotworów, osteoporozy i miażdżycy"

Cytat:
Poza tym to, czy sie jest wegetarianinem od urodzenia, czy nie jest akurat kluczową sprawą, bo najwiecej zapotrzebowania na różne składniki jest właśnie w okresie dorastania i dojrzewania. I to wtedy mozna się niezłych problemów dorobic np. z różnymi dietami.
Pełno osób jest na diecie wegetariańskiej od urodzenia. Jeśli jest to dobrze zbilansowana dieta, nie ma problemów z niedoborami.

Cytat:
słyszałam również od lekarza, że mięso jest bardzo potrzebne w tym okresie i nie każdy ma takiego farta jak ty, że akurat nic mu nie będzie.
A wielu innych lekarzy mówi, że spokojnie można być na diecie wegetariańskiej również w okresie dorastania.
Mięso nie jest niezbędne do życia
Stary 2011-09-07, 19:31   #628
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

Zgadzam się z tym, że za 'darmową' aborcję również płaciliby podatnicy tak jak za 'darmową' służbę zdrowia... nie ma nic za darmo, tak naprawdę.

Co do wegetarianizmu (co prawda to nie ten temat i lepiej go skonczyc) to zalezy od osoby, jednej osobie zbilansowana dieta bez mięsa podpasuje, inna osoba może nie chcieć jeść tych 'produktów zastepczych' moga one np. nie smakować... i co wtedy ma głodować?
I tak, życie ludzkie, a nawet jego początek i strata to jednak nie życie świni lub krowy i jak dla mnie, nie ma tu co porównywać w ogóle...

Nie wiem czy jest sens się kłócić, bo mnie nikt nie przekona do tego, że aborcja powinna byc legalna i procent osob poddających się ab9rcji bylby taki sam jk jest teraz... po prostu w to nie wierzę, jest to nierealne. Tak samo jak odsetek osob spozywajacych narkotyki po zalegalizowaniu.
Mozliee jest to tylko przy zalozeniu, ze wszyscy ludzie sa odpowiedzialni, zdaja sobie sprawę z konsekwencji swoich czynow, rozsądni, nie odbija im zlaszcza w wieku dojrzewania itp. jak zaczniemy zyc w takim panstwie, to mozna zalegalizowac wszystko, ale na pewno nie w tym momencie.
Stary 2011-09-07, 19:33   #629
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
Zależy od organizmu, nie od lekarza czy kosztów. Mi pasuje np. microgynon, biorę od lat, skutków ubocznych już brak (na początku zmniejszone libido było jedynym), kosztuje poniżej dychy na miesiąc.
Właśnie o to mi chodziło
Tobie pasują tanie tabletki, komuś innemu mogą nie pasować. Dlatego sam fakt istnienia tabletek za kilka złotych nie oznacza jeszcze, że antykoncepcja w ogóle jest tania.

Cytat:
Napisane przez whitechocolateraspberry
Poza tym w dalszym ciagu czekam na kraj w ktorym jest legalna heroina i odsetek osob biorących przed i po zalegalizowaniu...
Jeśli to, co już wkleiłam ci nie wystraczy, to poczytaj raporty EMCDDA
Stary 2011-09-07, 19:42   #630
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

Masz jakiś link do tego czy tylko sam cytat? Drugi cytat jest bez sensu, bo nie dotyzy twardych narkotykow tylko maryśki... którą akurat rzeczywiscie nietrudno zdobyc, nawet nielegalną... o przepraszam, wlasnie doczytalam ze w Holandii legalne są JEDYNIE miękkie narkotyki, to jaki przepraszam sens mial pierwszy cytat bo nie rozumiem? Czekam na kraj, w ktorym legalne sa twarde narkotyki i tyle samo osob je bierze co brało...

Co do tabletek za kilka złotych - ma to duże znaczenie, bo dla wiekszosci osob takie tabletki są dobre, Microgynon bralam ja i bierze wiekszosc moich kolezanek, rozumiem, ze ktos moze ich nie tolerowac i musiec byc skazanym na drożze leki, ale juz nic sie na to nie poradzi, cukrzycy są skazani na insuline i jakos nie jęczą tak bardzo.

Czas edycji: 2011-09-07 o 19:47
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości