|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4141 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale wstydzicie się/nie macie kogo zapytać c
Czy lunapark we Władysławowie jest czynny we wrześniu?
|
|
|
|
#4142 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale wstydzicie się/nie macie kogo zapytać c
Możesz oglądać na www.tvnplayer.pl
|
|
#4143 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, odnośnie wydawania reszty w sklepie, tak jak pisałam - niezależnie od tego jakim nominałem płacisz, sprzedawca ma obowiązek wydać resztę z dużego nominału czy przyjąć w monetach całą kwotę.
Art 135 Kodeksu wykroczeń mówi: "Kto, zajmując się sprzedażą towarów w przedsiębiorstwie handlu detalicznego lub w przedsiębiorstwie gastronomicznym, ukrywa przed nabywcą towar przeznaczony do sprzedaży lub umyślnie bez uzasadnionej przyczyny odmawia sprzedaży takiego towaru,podlega karze grzywny."
|
#4144 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W ogóle przy napojach, mące i cukrze w Biedronce jest kartka oznajmiająca, że nie sprzedają towaru w ilościach hurtowych - to ma podstawę prawną czy również jest nieuzasadnioną odmową sprzedaży?
|
|
#4145 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4147 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ech, gubię się, tu mi odradzacie, a na forach w internecie bardo dużo dobrych opinii (oczywiście jeśli w tym samym czasie sobie doszkalasz pisownię i gramatykę we własnym zakresie). |
||
|
|
|
#4148 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Mówisz że masz podstawy gramatyczne, testy poszły Ci naprawdę przyzwoicie, może dałoby się znaleźć nauczyciela do którego chodziłabyś na korki? Takie z nastawieniem na speaking, konwersacje.
|
|
|
|
|
#4149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak u ciebie jest z motywacją do nauki i samozaparciem? bo ja jestem leń i potrzebuję żeby mi ktoś ględził nad uchem i zmuszał do nauki. także potrzebuję nauczyciela. sama jestem w stanie tylko na fiszkach posiedzieć. |
|
|
|
|
#4150 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Póki co cena dla mnie i moich rodziców trochę zabójcza, bo ponad 4-5 tysięcy, ale czytałam na temat tych obozów praktycznie same pozytywne opinie. No, a jeśli by nie wyszło to oczywiście kurs wakacyjny tak jak mówisz ![]() Z samozaparciem nie jest źle. Akurat angielski to coś co lubię w sumie od dosyć niedawna, ale mam zapał i chcę go doskonalić. W moim lo, co kilka lekcji łączymy się ze szkołami z innych krajów i rozmawiamy, nie wiem jeszcze jak dokładnie wyglądają typowe lekcje angielskiego z moim nauczycielem (wszyscy go chwalą, najlepszy w szkole z anglistów), ale na pierwszych zajęciach część była czysto organizacyjna, a potem już zaczął z nami rozmawiać. Sam nam powiedział nawet, że duży nacisk kładzie na wymowę i akcent, ale nie wiem jak z nowych słownictwem robi. Ale dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi |
||
|
|
|
#4151 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() przykładowo ja byłam na miesięcznym kursie niemieckiego w Wiedniu, zorganizowany w całości kosztuje od tysiąca euro w górę (bez wyżywienia), ja natomiast wydałam tysiąc euro na wsyzstko - kurs językowy, akademik, jedzenie, wycieczki, przyjemności
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
|
|
|
|
#4152 | |
|
.
|
Cytat:
![]() z wro nie jestem, ale np. dlugi spacer po ostrowie tumskim, polowanie na krasnale, ogrod, a obok fajne miejsce przy fontannie do siedzienia http://pl.wikipedia.org/wiki/Wroc%C5%82aw tutaj mozesz wylowic to, co cie bedzie interesowac |
|
|
|
|
#4153 |
|
Zakorzenienie
|
moze ktos z Was wie jak zdezaktywowac konto na facebooku? bo nie moge tego znalezc w ustawieniach?
|
#4154 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiem, czy to na pewno to.. Konto > Ustawienia konta > Bezpieczeństwo ( zakładki po lewej stronie ) > i na samym dole jest : Dezaktywuj konto
|
#4155 |
|
Rozeznanie
|
Można wziąć dwa opakowania galaretki owocowej w proszku i wsypać je do dwóch! (a nie czterech , jak by wynikało z normalnego przepisu) szkalnek gorącej wody , dokładnie wymieszać , poczekać , aż sie schłodzi do temp. pokojowej ( ale pilnować , by nie stężała ), wtedy dopiero wymieszać z mlekiem skondensowanym niesłodzonym , można opcjonalnie dodać serek waniliowy lub dwa i też wymieszać ( będzie smaczniejszy ) , można dodać owoce ( nie kiwi i nie ananasa oczywiście ) , można dodać startej na wiórki czekolady , można nie dodawać nic - wstawić do lodówki i voila! uzyska się coś a'la sernik na zimno .
Edytowane przez eloi Czas edycji: 2011-09-07 o 08:31 Powód: literówka |
|
|
|
#4156 | |
|
now or never
|
Cytat:
![]() a obraz, no bo ona sie uśmiecha i nikt nie wie dlaczego, bo tak sie kiedyś (znaczy za czasów tego obrazu) jak się malowało to na sztywniaka, znaczy nie uśmiechało się, a ona jak na złość uśmiechniętataki kiedyś pamiętam, ze tam nauczyciel mówił, a jeśli chodzi o jakieś walory obrazu, to sie nie wiem
jeśli idziesz przez piekło, nie zatrzymuj się Edytowane przez juli_jka Czas edycji: 2011-09-07 o 10:39 |
|
|
|
|
#4157 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#4158 |
|
BAN stały
|
Wiecie gdzie mogę znaleźć informację, jaki dokładnie mam model laptopa? W Fujitsu Siemens po ponad 3 latach padła mi bateria, wyciągnęłam ją, ale na niej nie ma żadnego numeru, który umożliwiłby mi znalezienie podobnej. W wyszukiwarkę muszę wpisać nazwę laptopa i numer modelu, a nie mam pojęcia gdzie go szukać. Próbowałam przez mój komputer, panel sterowania i inne cuda niewidy. Najłatwiej byłoby znaleźć opakowanie po nim, ale jest to dość trudne. Może znacie jakiś skrót klawiszy, który wyświetli mi numer modelu? W komórce są odpowiednie kombinacje, które to umożliwiają. Chodzi mi o coś podobnego, ale na laptopie
|
|
|
|
#4159 |
|
Zadomowienie
|
Obejrzyj spód laptopa, powinna być tam naklejka z nazwą modelu
|
|
#4160 |
|
Zadomowienie
|
Szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia w sprawach pożyczkowo-kredytowych, więc zwracam się do Was z tym pytaniem. Moja znajoma opowiadała mi, że jej ojciec wziął jakąś pożyczkę, w providencie bodajże, spłacał ją regularnie oprócz ostatniej raty, którą zapłacił z jakimś tam opóźnieniem. Znajoma nie mieszka w domu rodzinnym, przypadkowo się o tym dowiedziała i panikuje, bo nie wie, czy a) obowiązek spłacanie pożyczki może spaść na nią lub jej matkę, która o pożyczce nie wie b) jakie są konsekwencje zaprzestania spłaty pożyczki, z tego co wiem pożyczka ma być spłacona do końca roku, a raty to ok. 150zł na miesiąc c) czy istnieje jakieś zagrożenie dla domu (zajęcie go) w przypadku, gdy jej ojciec nie ma żadnych praw do tego mieszkania, jest w nim tylko zameldowany?
Chciałabym dziewczynie jakoś rozjaśnić sprawę, bo niedługo wraca za granicę do swojego domu i sie martwi, a sama nie mam żadnej wiedzy w tym temacie i nie chce jej mieszać w głowie.
|
#4161 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o matkę - tak, istnieje dla niej zagrożenie jeśli nie mają rozdzielności majątkowej.
Jesli chodzi o dom - nie ma możliwości zajęcia go, bo ojciec nie jest właścicielem. Ale wydaje mi się, że provident to najpierw będzie jakieś ponaglenia do zapłaty wysyłał, naliczy odsetki i dopiero potem może wejść na drogę sądową. |
|
|
|
#4162 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jeśli chodzi o dojazd to zależy skad konkretnie chcesz jechać, polecam stronę jakdojade.pl P.S. ale jak już będziesz w okolicy to zaraz obok jest ZOO i bardzo warta zobaczenia Hala Ludowa. na jakiego typu zwiedzanie ogólnie się nastawiasz? Edytowane przez trocka8 Czas edycji: 2011-09-07 o 12:55 |
|
|
|
|
#4163 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4164 |
|
Zakorzenienie
|
Spokojnie, jeżeli zapłacił, to co najwyzej jakąś karę dostanie czy tam odsetki, nie wiem jak oni robią.
|
|
|
|
#4165 |
|
Zakorzenienie
|
Z tego co się orientuję provident nie nalicza odsetek. I kar też raczej nie ma... Jedynie będą wydzwaniać do osoby, która zaciągnęła pożyczkę i ewentualnie nachodzić ją w domu...
|
#4166 |
|
Konto usunięte
|
22.08. kupiłam na Allegro buty, po tygodniu zapytałam dziewczynę czy paczka została wysłana bo jeszcze jej nie mam, a ona mi odpisała ze paczka została wysłana zaraz po mojej wpłacie i już dawno powinna dojść, poza tym przepraszała za brak odzewu bo ma niby kłopoty z komputerem.
byłam na poczcie 2 razy zapytać czy nie ma tam dla mnie żadnej przesyłki ani awiza. napisałam do dziewczyny czy może mi przesłać potwierdzenie nadania - tydzień temu albo troche ponad. od tego czasu się nie odzywa. wszczęłam spór i chcę zwrotu pieniędzy, bo nawet nie mam pewności że paczka została wysłana, ale ona od 1.09. nie logowała się na Allegro co jeszcze mogę zrobić? co ciekawe, dziewczyna wystawiała przedmioty ok. miesiąc temu, ludzie od niej kupowali dużo rzeczy, ale nie otrzymała jeszcze żadnego komentarza
|
|
|
|
#4167 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić. - Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy. |
|
|
|
|
#4168 |
|
Wtajemniczenie
|
Co to znaczy: "Twój podpis nie może być dłuższy niż 600 włączywszy kod BBCode formatujący tekst."
|
#4169 |
|
Zakorzenienie
|
Forum posiada BBCode, który ustawia np. wielkość czcionki, kolor itp. tzn. że jeśli chcesz napisać "coś" na czerwono, to nie będą to trzy znaki tylko [COLOR="Red "]coś[/COLOR] - 24 znaki.
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić. - Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy. |
|
|
|
#4170 | |
|
Pani Buka
|
Cytat:
czyli podpis Kod:
jestem fajna ale jestem fajna razem z kodem formatującym wygląda tak (bez spacji) i ma o wiele więcej znaków: Kod:
[ FONT=Comic Sans MS][ COLOR=Green][B ]jestem fajna [/B ][/COLOR][/FONT]
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:18.

Czy jak?

. Teoretycznie podstawy mam. Dobrze napisałam końcowy egzamin, teraz testy kwalifikacyjne do grup w szkole też mi dobrze poszły, bo trafiłam do najlepszej grupy, znam zasady gramatyczne, tylko zanim coś powiem to musze pomyśleć trochę no i mam pewną blokadę mówienia w obcym języku
. Pani w tej szkole dała mi do zrobienia testy i wyszło, że zaczynałabym od stage 3, czy czym powiedziała mi, że zabrakło mi kilku punktów do stage 4. Sama nie wiem 

i co tu teraz zrobić z tym ?