|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Temat kolejnego wątku to: | |||
| Coraz wyżej główkę podnosimy, a jutro na plecki się obrócimy. |
|
2 | 3,13% |
| W roli mamy się spełniamy, mocno dzieci swe kochamy |
|
12 | 18,75% |
| Gaworzą Nasze dzieci - Boże jak ten czas leci ! |
|
8 | 12,50% |
| Każde dziecko się uśmiecha - co jeszcze Nas pięknego czeka ?! |
|
8 | 12,50% |
| Wakacyjne dzieciaczki się dobrze rozwijaja i jesień pięknie witają |
|
4 | 6,25% |
| .Letnie dzieci usmiechy posylaja, a ich mamy z dumy pekaja |
|
4 | 6,25% |
| Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki. |
|
22 | 34,38% |
| Podnoszę główkę, uśmiecham się, bo duży zuch już ze mnie jest |
|
0 | 0% |
| Uśmiech tu, uśmiech tam, bo wesołą mamę mam. |
|
1 | 1,56% |
| Główka pracuje, uśmiech raduję, nasze maluszki rosną jak tuje |
|
3 | 4,69% |
| Głosujący: 64. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1801 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011
Cytat:
I jak lekarz przyciagał kolanka do podłoża,to ona stawiała opór i nie mogła ich doprzec.Brakowało kilku cm. Rozumiesz?Nie wiem jak wytłumaczyc. Co do szczepień nie pomogę.U nas w ogóle co innego.Nie ma 5 w 1 ,6w 1. Płaciłam Szymkowi i Krystkowi za 3w1 i to było najwięcej w 1.Coś z kleszczami. Iza ma na NFZ.Ale będę walczyć niebawem o pnemokoki bo ponoć sie nam należy ze względu na wcześniactwo i dodatkowo za rodzinę wielodzietną. |
|
|
|
|
#1802 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011
Hej. Była u nas dziś położna środowiskowa, żeby obejrzeć małą bo mi się nie podobała jej wysypka na twarzy i niestety to może być skaza białkowa
jest jeszcze jakaś szansa, że to może być trądzik niemowlęcy, który pojawia się w tym okresie, a wygląda podobno bardzo podobnie... no ale ona wskazywałaby jednak na skazę jestem załamana... Muszę się umówić z pediatrą - niech ona to jeszcze zobaczy...
|
|
|
|
#1803 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() bardzo mnie to cieszy ![]() Cytat:
![]() eeee tam głupio, zawsze można powiedzieć, że się wprawiasz "na sucho" ![]() doczytałam, że Ty z okolic Mehoffera, to ja niestety troszkę z innej strony, bliżej Targówka, ale coś będziemy kombinować, jak już dziecia sobie zorganizujesz ![]() Niania NIEZASTĄPIONA, powaliła mnie Cytat:
![]() gratki za miesiąc ![]() Cytat:
ale mam nadzieję, że uda Ci się nadrobićDoberek ![]() na razie nadrabiam.... jeszcze trzy strony zaległości, a że ze spaniem dziecia nigdy nic nie wiadomo, więc wolałam przynajmniej tyle odpisać. Ostatnio spacerujemy "balkonowo": wystawiam młodą w gondoli na balkon i przynajmniej coś w domu mogę zrobić, o ile wizaż mnie nie pochłania ![]() Jutro czeka nas szczepienie i ortopeda. Najbardziej to jestem ciekawa ile Hania przybrała. dobra lecę nadrabiać póki nie słyszę chrumkania |
||||
|
|
|
#1804 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Prawko mam od 7 lat, przez ten czas jeżdżę średnio 20 tys km rocznie, nie uważam się za super kierowcę ale i za najgorszego też nie. Jak tylko odebrałam prawko to tata mnie rzucił na głęboką wodę - wsadził w auto, zapiął przyczepkę i kazał jechać do centrum miasta po mały zakup No i nie miałam wyjścia, ale teraz się nie boję, wręcz uwielbiam jeździć Mój TŻ ma ze mną dobrze :P Wie że jak mam możliwość to zawsze chcę prowadzić Ad. 2- umowę w pracy skończyła mi się w sierpniu. Nową dostanę ale potrzebna byłabym od października. A mówiłam że uwielbiam nasz ZUS? W zeszłym tygodniu usiłowałam się dowiedzieć od nich, czy mogę pracować będąc na macierzyńskim. Urlopu przerwać nie mogę, można się go tylko zrzec na rzecz ojca dziecka. A ojciec dziecka nie ma prawa go wziąć, więc muszę go wykorzystać ja... no i panie w ZUS-ie miały pół dnia naradę, co w takiej sytuacji, po czym dowiedziałam się że "prawdopodobnie" nie ma przeszkód żebym pracowała w trakcie urlopu... dlatego to takie zagmatwane ![]() no, kompetencja urzędników powala.... Cytat:
![]() ad. kolek, to chyba spokój jest tylko bączki go męczą zwłaszcza nocami, ale daję im czas do 15go bo wtedy kończy 3 miesiące ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja już musiałam - pojechaliśmy kiedyś na piknik lotniczy, oczywiście ledwo dojechaliśmy to wrzask bo głodny więc nie było wyjścia, przykryłam pieluszką i karmiłam, ktoś tam zerkał choć raczej pewnie zastanawiali się po co tak dziecku głowę przykryłam ![]() ![]() ![]() Cytat:
A mały chyba tęskni za tatą... miesiąc był w domu a teraz trzeci dzień nie ma... wczoraj strasznie niespokojny, spać w dzień nie chciał, tylko płacz ze zmęczenia, w nocy niewiele lepiej, a dziś chyba powtórka z rozrywki - teraz śpi ale bardzo niespokojnie więc nie wiem jak długo...coś mi się wydaje że wyczuwa nieobecność...
|
|
|
#1805 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w domku przykleiłam jej plasterki z wacikami z altacetem, zjadła i spała godzinke a teraz siedzi ze mna na kolanach i drzemie ![]() my tez szczepilismy na NFZ wiec trzy wkłucia ale dzielnie zniosła. kupiłam paracetamol w czopkach na wypadek goraczki = oby nie były potrzebne. Na razie jest bardzo spokojna. Po jakim czasie od szczepienia moze wystapic gorączka czy tez inne powikłania po szczepieniu typu bolesność, obrzęk czy ogólna płaczliwość dziecka? ---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ---------- a zapomniałam dodać - Julka wazy - uwaga - 4580g ![]() a ja myslałam że ok. 3700-4000g
Edytowane przez beata_1988 Czas edycji: 2011-09-07 o 15:20 |
|
|
|
|
#1806 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczynki
![]() Hania cały czas nie daje nam popalić, chociaż zdarzają jej się czasem marudne dni. Rośnie jak na drożdżach- w zeszły poniedziałek byliśmy na pierwszej wizycie u pediatry. Myślałam, że mała dobiła do wagi urodzeniowej (4430gr- jak wychodziliśmy było 4070),a okazało się, że ten mój mały łakomczuszek w 2 tyg przybrał prawie 800gr (sam cycek) i waży 4830. ![]() Pani pediatra się nią zachwycała i mówiła, że wszystko jest w jak najlepszym porządku- następna wizyta to szczepienie. Muszę się pochwalić, że dzisiaj założyłam spodnie sprzed ciąży Gratuluję wszystkim dziewczynom udanych Chrzcin, my mamy zaklepany termin na 18 września- jestem ciekawa czy sprawnie nam wszystko pójdzie. ![]() Marinko, współczuję sytuacji w domu rodzinnym, ale super, że będziecie mogli z tż wreszcie zamieszkać razem. )Patik, Zmalowana spóźnione życzenia urodzinowe- żeby wasze problemy się skończyły i wreszcie wyszło dla Was słonko. Pytanie do dziewczyn po CC: Jak długo krwawiłyście? Ze mnie cały czas leci(a minęły 4 tygodnie..), tydzień temu jakby zaczęło stopniowo się zmniejszać, a od wczoraj się znowu rozbujało porządnie (to już okres? miałam nadzieję, że karmiąc piersią trochę później się pojawi).Aaa, no i najważniejsze: Moj Haniutek ma dzisiaj 4 tygodnie!! |
|
|
|
#1807 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [QUOTE=beata_1988;29261677] kupiłam paracetamol w czopkach na wypadek goraczki = oby nie były potrzebne. Na razie jest bardzo spokojna. Po jakim czasie od szczepienia moze wystapic gorączka czy tez inne powikłania po szczepieniu typu bolesność, obrzęk czy ogólna płaczliwość dziecka? [/QUOTE] za wagę i za dzielność!U nas bylo tak, że szczepiliśmy w piątek, w sumie nic innego z efektów poza marudzeniem nie było, najbardziej marudził w niedzielę i poniedziałek ![]() ![]()
|
|
|
#1808 | |
|
Wtajemniczenie
|
A my jutro idziemy znowu do okulisty ale czuję, że bez skierowania na przetykanie kanalika się nie obędzie
Ciekawe jak w ogóle z terminami na taki zabieg i gdzie mnie skierują. Muszę poszukać czegoś w okolicy ![]() Pytanko: Dominik ostatnio tak się wyregulował, że wieczorne jedzenie wypadało około 19tej. Dziś wychodzi mi na oko, że zje dopiero koło 21ej. Co zrobić z kąpielą? Kąpać tak późno czy o tej porze co zawsze? Mogłabym też koło 18tej ale to chyba za wcześnie. Zależy mi żeby zaraz po myciu jadł, bo taki mamy rytuał, ale jakoś dziś czasowo się nie zgrywa ![]() Zagmatwałam chyba ![]() :brzyda l:---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- Cytat:
Na wizytę do gina mam zamiar wybrać się w przyszłym tygodniu. W ogóle mój mąż nie chce tegeś-szmegeś póki doktor nie powie, że wsio jest ok ![]() On twierdzi że się martwi o moje zdrowie, a ja że zwleka bo już mu się nie podobam ![]() Zazdraszczam tych spodni i obrączki. Ja nadal się nie mieszczę, a i obrączka nadal za mała
|
|
#1809 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja właśnie często tak śpi rozkraczona Cytat:
Cytat:
Co powoduje ten altacet? W tabletkach czy jaki? Opisz mi wszystko ![]() za wagę !Zrobiłam sobie w salonie dekoracje jesienne, uwielbiam się bawić w takie co nie co. Pozbierałam sobie w łupinkach kasztanki i mam ślicznie |
|||
|
|
|
#1810 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jedynie jakieś ciemne smugi mam na wkładce (że tak to nazwę) raz na jakiś czas
|
|
#1811 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oj.Z czego takie dziadostwo się bierze Ja mam pory kapania ok 19stej i jak jest mała głodna przed kapaniem to trochę daję jej pocycać pierś, bo potem pod koniec ubierania krzyczy do mnie:" MAMO DAJ JEŚĆ" a jak się kąpie to jest spokojna bo lubi to robić więc jeżeli o mnie chodzi zostałabym przy porach kąpania, czasem wyjdzie że wstaje o 18:30 i od razu chce jeść, więc daję jej cycka na chwilę , uspokoi się odbije i szykujemy się do kapania które wyjdzie np ok 19:30 myślę że kilka minut poślizgu nikomu nie zaszkodziło a potem dokańczamy karmienie i zasypiamy ))) bywalo tak, że ją wybudzałam naawet do kąpania, albo przetrzymywałam, bo miała tak ze o 19stej sobie zasypiała cwaniarka mała... z czasem wie - chyba że ok 19stej mamy kąpanie.Nie wiem czy nie zakręciłam ![]() marzen_S za powrót do przedporodowych gaci ![]() Ania_20 a może Adaś czuje że Ty tęsknisz i taki nerwowy?ale za tatusiem tez pewnie tęskni
|
|
|
|
|
#1812 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Absolutnie wszystko, nawet gołąbki itp itd No a najwięcej nabiału (gł. serków waniliowych i jogurtów/kefirów) , bo po prostu żyć bez nich nie mogę. A Tymek ma się dobrze, więc na razie nie zamierzam nic zmienić ![]() A mój Tymek zaliczył dziś swój pierwszy w życiu deszczyk Złapało nas na spacerku i zasuwaliśmy do domu, jak na silniczku
|
|
#1813 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
za 4 tygodnie, Hania ma piękną wagę .Ja nie po CC, ale mnie już powoli krwawienie ustaje (15 doba po porodzie). Po nocy było prawie "czysto", w dzień krwawię na brunatno i chyba powoli się kończy. Cytat:
|
||
|
|
|
#1814 |
|
Zakorzenienie
|
Aha, miałąm jeszcze zapytać, bo kolejny "wywiad" robię
![]() Jakie chusteczki do pupy najbardziej lubicie i polecacie? Ja dotąd używałam pampersów zielonych (active baby fresh), pampersów białych (sesnitive) i nivea pure&fresh. W sumie to nie zauważyłam specjalnej różnicy między nimi i wszystkie były tak samo ok. ALe że lubię próbować nowych rzeczy, to mam ochotę kupić teraz jakieś inne i nie wiem, które są fajne, a które do d... ![]() Jakie są Wasze doświadczenia?
|
#1815 |
|
Zadomowienie
|
Skąd ja to znam? Też chętnie bym się stąd wyniosła... na zawsze... Patryk sie obudził, nakarmiłam go, zrobił kupkę i bawił się zadowolony. Teściowa przyniosła mi obiad i dałam jej małego, żeby z ni9m posiedziała. Kładziemy go na łóżku i sobie leży. Za chwilę patrzę, a on gdzie? Babcia go kołysze... Spokojnie (powiedzmy) zjadłam, poszłam i wzięłam go z powrotem do łóżeczka, żeby się bawił. Codziennie ją proszę, żeby go nie kołysała i nie nosiła na rękach, gdy nie płacze i nic... Ona swoje... Ja ją rozumiem, że to fajnie tak dziecko ponosić, ale po co, gdy nie płacze? Powtarzam się, ale mam dość, bo gdy mały dostaje ataku kolki to ja go tylko jestem w stanie uspokoić i wtedy naprawdę muszę go nosić na rękach, czasem bardzo długo...
|
|
|
|
#1816 |
|
Rozeznanie
|
po wizycie w szpitalnym punkcie laktacyjnym w skrocie:
nie mam co marzyć o kramieniu piersią przez najbliższe okolo 6 tygodni. Bo jeśli to jest nietolerancja, to Zuziak ma po tylu tygodniach 'podziurawione' jelita.. trzeba odczekac na butli i później najwyżej znowu dać cycke, ale ja sobie nie wyobrażam jak można utrzymać laktacje na przyzwoitym poziomie przez tyle czasu bez dziecka.. Powinnismy zmienić mleko, bo ten Bebilon Comfort na bank nie pomoże, zwłaszcza, że po nim wymiotuje.. Zalecenie: Butelka+ Bebilon Pepti na początek+probiotyk, co by się szybko jeli ta zagoiły+ duużo czasu i wtedy dziecko przestanie mi się zwijać z bólu. z rzeczy jeszcze interesujących: to, co moje dziecko ma na buzi, uszach, brzuszku-czerwone suche placki- to nie potówki, jak usilnie starało nam się wmówić 5 pediatrów od kilku tygodni(ostatni raz wczoraj usłyszałam, że to potówki), tylko alergia, nie wiadomo tylko na co
|
|
|
|
#1817 |
|
Wtajemniczenie
|
Hmmm....tyle że ja karmię MM i zależy mi na tym, żeby po kąpieli była butelka. Jedzenia wypadają o 18.30 i 21.30
Kąpiel wcześniej zawsze koło 19tej. To może przetrzymam go, o 18.30 wykąpię, dam jeść o 19tej. Może wytrzyma te pół godziny. On raczej nie płacze kąpany na głodniaka, bo ostatnio uwielbia się kąpać. A przez pierwsze 3 tygodnie był płacz ![]() Kurcze, zależy mi żeby to było o stałej porze, ale najważniejsze że po kąpieli MUSI być butla
|
#1818 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ani się tym nie martwię, ani nie stresuję... dziwnie to brzmi pewnie, chodzi mi tylko o to że jakoś nie przeżywam bo to nic nowego ![]() a on chyba tęskni po prostu, przy kąpieli też popłakał troszkę choć już ją bardzo polubił - ale jak TŻ był. Cytat:
![]() ja nie polecam tylko Huggiesów i Babydream. Te drugie trochę suche - choć nie wszystkie, tak nierównomiernie nawilżone - a te pierwsze naprawdę jak chusteczki - łatwo się rwą, jakby to papier namoczony był.
|
|
|
#1819 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oby wysypka okazała się tylko trądzikiem niemowlęcym
|
|
|
#1820 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:04 ---------- Cytat:
|
|
#1821 |
|
Zadomowienie
|
Brumku sprobuj Dzidziusiowe od pierwszego dnia z 90% wody dla mnie superowe
|
|
#1822 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
?
|
|
#1823 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
My już po szczepieniu. Mały strasznie płakał podczas wkuć... Nie obyło się i bez moich łez... Serce mi się krajało. Na szczęście w aucie się uspokoił i zasnął więc pojechaliśmy jeszcze we trójkę na obiadek do restauracji, gdzie będą chrzciny. Wróciliśmy do domku, dałam mu cyca, przebrałam i śpi w leżaczku. Oby tak dalej...
|
|
#1824 |
|
Zadomowienie
|
Brumku my używamy Cleanic Dzidziuś, bardzo fajne, dobrze nawilżone. O te:
http://www.dzieciowo.pl/2011/06/clea...ka-wyzsza.html |
|
|
|
#1825 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie polecam też chusteczek Happy z belli zielonych, pachną rumiankiem czy czymś takim, a raczej nie pachną, tylko ten zapach jest tak okropnie intensywny, że mi nos wykręca i śmierdzi nawet na drugim końcu pokoju... ![]() Natomiast Huggies dla mnie były super, tak samo jak Pampers Innych na razie nie próbowałam
|
|
#1826 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"nie noś bo będzie przerąbane" IDIOTYZM !! Ja byłam zła jak zostawiliśmy Emilie z babcia i 100 ml mleka w jednej butelce a w drugiej 50ml i mówię, że jakby się obudziła i chciała jeść to daj 50ml bo przed chwilą jadła... przychodzimy z Tż z Kościoła (byliśmy na naukach 30 min) a Emilie wpiernicza 100ml ![]() mój Tż aż powiedział, że przed chwilą jadła babcia stwierdziła, że płakała i dała jej jeść...do 1h ulała 4 razy ! Uważa że gdzie jak wstaje to od razu chce jeść i nie ważne że jadło nie dawno z całego cyca, ale mam nadzieję że się tego nauczy że tak nie jest. Cytat:
Może weź spróbuj przez te 6 tyg ( czemu 6tyg? ) odciągać o stałych mniej więcej porach laktatorem, aby utrzymać laktację ? Cytat:
Dla mnie nie dziwnie, bo Cię rozumiem. Cytat:
Zależy Ci aby zjadł po kąpieli czyli o 21:30, tak? To jak dasz o 18:30 zje, odbijecie i idzie spać od razu? chyba nie? Albo wykąpać przed 18stą albo przed 21, może o 20:30 ?! chyba to nie jest za poźno,co? ---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ---------- Brumek przegotowana woda + wacik mówię Ci REWELACJA !Ja chyba wybieram Infranrix IPV + Hib, miała któraś ?! Kiedyś kurde to się szło i szczepiło i nic nikt nie musiał wiedzieć.. a dziś ![]() za dużo jak dla mnie ! Ale dokształciłam się
|
||||
|
|
|
#1827 |
|
Zakorzenienie
|
O proszę, to już dwie osoby Dzidziusia polecają
![]() Dzięki dziewczyny
|
#1828 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za szybki powrót do zdrówka.Cytat:
dobrze będzie - pewnie już po ![]() moja drzemie ale niespokojnie - ok 17 ma jedzonko więc pewnie już ją głód dopada powoli ![]() Cytat:
chyba tylko żeby dobić matki którym nie udało się wygrać walki o laktację i musza dawać MM koniec końców... Cytat:
![]() Cytat:
jeśli masz się męczyć sama ze soba to olej presję otoczenia bo uważam że niczego nie można robić wbrew sobie. Cytat:
co do tz-ta to dobrze że wraca do Was ale szkoda że z pracą nie wypaliło jak chcieliście -ale trzymam kciuki żeby tu na miejscu udało mu się znaleść coś fajnego no i pediatra rzeczywiście ma podejście - najpierw nastraszyć matkę a potem się okazuje że wszystko ok... super że w porządku z Szymonkiem a z pogrubionego to się uśmiałam - oczami wyobraźni zobaczyłam - jak ktoś wyłącza dziecko ![]() nie Przesądni ludzie sami na siebie sprowadzają negatywną energię moim zdaniem samym faktem że w przesądy wierzą
|
|
|
#1829 |
|
Zakorzenienie
|
Żanetko, ja tez tak czasami robię, bo te chusteczki to jednak, jak dla mnie, raczej kiepsko myją
Mało tego, czasem go po prostu pod kran w umywalce wsadzam od pasu w dół I on to lubi!!!
|
#1830 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ---------- Cytat:
brawo za podejście - jestem tego samego zdania - MM nie jest złe! nie można zmusić kobiety żeby karmiła piersią wbrew sobie bo to nie ma sensu - męczy się i matka i dziecko.---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ---------- Cytat:
Nerolka ---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ---------- Cytat:
Znowu Ci niekompetentni pediatrzy.... jaki probiotyk Wam zalecili? ---------- Dopisano o 17:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ---------- Altacet jest na zmniejszenie opuchlizny - stosuje się go też na stłuczenia, obrzęki i inne opuchlizny - coś jak dawna "kwaśna woda" tylko w wygodnym żelu - nałozyłam grubo na wacik kosmetyczny i zakleiłam plasterkiem w miejscach po wkłuciu zaraz po przyjściu do domu. ---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ---------- ale to przetykanie polega chyba na specjalnym masażu przez specjalistę żeby kanaliki udrożnić, tak? bo inaczej sobie nie wyobrażam przetyknia kanalika u takiego maleństwa..
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:48.

jest jeszcze jakaś szansa, że to może być trądzik niemowlęcy, który pojawia się w tym okresie, a wygląda podobno bardzo podobnie... no ale ona wskazywałaby jednak na skazę 

" ale jestem już psychicznie nastawiona, że kiedyś to nastąpi
mleko odciągam gdy jest potrzebne i gdy mam go za dużo, a mała np nie je. Pewnie i tak jak się wybierzemy na wycieczkę gdzie będę wiedziała, że będzie więcej ludzi i nie będzie gdzie wyciągnąć pierś to odciągnę i weźmiemy butle 
(sam cycek) i waży 4830.