Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1377 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-07, 16:51   #41281
gohs
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX

Cytat:
Napisane przez Piechniak Pokaż wiadomość
zazdroszczę, ja nigdzie joanny nie mogę dostać, poza tą do włosów tłustych...
malgosia, dzięki za zdjęcia, jutro przejdę się i na bazarek i do rossmanna, może coś znajdę
pogmeram wobec tego w części ósmej...ale najbardziej to mnie interesuje jak go zrobić, skoro włosków nie wolno czesać na sucho...jak tu podzielić na pasma i w ogóle
Ja bardzo często zaplatam różne dziwne rzeczy i nie używam grzebienia delikatnie rozdzielam włosy palcami, oczywiście jest to nieco bardziej uciążliwe niż na prostych włosach, ale wykonalne
Stary 2011-09-07, 16:57   #41282
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gohs Pokaż wiadomość
Ja bardzo często zaplatam różne dziwne rzeczy i nie używam grzebienia delikatnie rozdzielam włosy palcami, oczywiście jest to nieco bardziej uciążliwe niż na prostych włosach, ale wykonalne
A u mnie łatwiej jak się dobrze skręcą
Teraz jak oszukuję to troszkę co innego ;P Ale wiosną jak mi zaczęła reanimacja wychodzić, to nakładałam sporo żelu aloesowego na suche, dawałam wyschnąć i takie nieodgniecione się świetnie zaplatają

Bosz bosz idę na zakupy aaaa

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 17:07   #41283
Piechniak
Rozeznanie

AjriszMarto, znów muszę powiedzieć, że fajnie, że Cię złapałam , przejrzałam wczoraj Twoje albumy i zobaczyłam podpis pod jednym ze zdjęć: żel lniany z rumiankiem...jakoś mi się to nie zgadzało z tym, co pisałyśmy wczoraj o właściwościach prostujących ziół...rozszerzysz temat? nie wyprostował Cię? jak się spisał? ile go dodałaś i czy żel był przez to krócej zdatny do użytku? stosowałaś go ten raz czy częściej? (wybacz ten ostrzał pytań, ale czaiłam się na Ciebie od wczoraj )?
Piechniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 17:11   #41284
kascysko
Zakorzenienie

Hejka

Ale miałam zaległości! To przez praktyki, na zakręcie się wyrobić nie mogę Moje kudełki na zakładzie zrobiły już furorę, bo to "ta, co wygląda, jakby miała trwałą a nie ma"
Włosy całkiem inne. Dziś cały dzień były na wielkim wietrze i patrzcie jak wyglądają
Mgiełka, mi wystarczy tylko włożyć palce między włosy przy głowie i trochę przetrzepać, żeby był efekt względnej objętości, na razie chce je trochę zregenerować, potem pobawię się w podpinanie
Ajrisz,Twój wpis o goleniu facetów i buziakach Mojego adoratora już tego nauczyłam Tyle, że jednego nie mogę go odzwyczaić - najpierw się wita z moimi włosami, potem ze mną Faceci
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Snapshot_20110907.jpg (55,9 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Snapshot_20110907_1.jpg (65,9 KB, 36 załadowań)

Edytowane przez kascysko
Czas edycji: 2011-09-07 o 17:13
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 18:41   #41285
Rilla82
Zakorzenienie

Trochę się ostatnio tajniaczyłam, ale jestem z Wami cały czas. Po 3 tygodniach cg pokuszę się o pierwsze spostrzeżenia - chyba widać już efekty. Włosy są bardziej gładkie, miękkie, ładniej się układają, mogę je swobodnie przeczesywać palcami. To jeszcze nie ideał, ale już pierwszy krok.
Stosuję pielęgnacyjną klasykę: OMO z isaną, alterrę granat, fructisa z oliwkami i awokado, bd do mycia, olejek kokosowy z Vatiki, wcierki z Jantara i czasami z Wody brzozowej, FC do harmonijkowania.
Pierwsze zdjęcie to po 1. OMO, ok. 3 tygodnie temu, a drugie z dzisiaj.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg włosy 004.jpg (41,2 KB, 71 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg włosy cg 21 007.jpg (93,5 KB, 78 załadowań)
Rilla82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 18:42   #41286
Chatul
ma zielone pojęcie

Zrobiłam włosom fajną maseczkę. Zmieszałam spiruinę z olejem z konopi. I położyłam ową mieszankę na włosy Mam nadzieję, że włosy polubią ten zestaw.
Na twarz też nałożyłam trochę tej zielonej brei
Stary 2011-09-07, 19:30   #41287
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
aha, postanowiłam ciąć włosy przed następną pełnią (chyba Chatul pisała, że wtedy lepiej rosną)
Jezeli mowa o fazach ksiezyca to wlosy nalezy podobno ciac po nowiu, kiedy ksiezyca bedzie przybywac - analogicznie wlosy maja odrastac szybciej. I odwrotnie - kuracje odchudzajace zaczyna sie po pelni, kiedy ksiezyca ubywa - ma tez latwiej ubywac sadelka.
Nie wiem ile w tym prawdy ale probowac mozna. Piechniak, najblizszy now wypada 12 wrzesnia, wiec mozesz sie obciac 13. A kolejny jest 12 pazdziernika.
Kupilam sobie olej z awokado...
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 19:33   #41288
Piechniak
Rozeznanie

ooo, właśnie, o co chodzi z tymi wcierkami? tak naprawdę do czego służą? oleje, maski - wiadomo głębokie odżywianie, odżywki d/s - odżywianie, b/s - ochrona, spraye - stylizacja, reanimacja, a wcierki? no i kiedy je nakładać? kiedy coś jest źle czy zapobiegawczo? razem z odżywką b/s, czy zamist niej?
Stary 2011-09-07, 19:40   #41289
karolcia2106
Raczkowanie

Cytat:
Znowu kilometry napisały A ja się dzisiaj obłowiłam Po pierwsze, przyszła paczka z mazideł Olej kokosowy chyba będę wybierać łyżeczką z tego słoiczka, inaczej nie da rady Do tego jeszcze hydrolat aloesowy i olej jojoba Jutro się będę olejować

poza tym odwiedziłam wreszcie małą drogerię obok mnie, a tam niespodzianka - odżywki b/s Joanna i te z Apteczki Babuni Wziełam Joaśkę z makiem i bawełną i balsam z jajkiem i rycyną
Trochę czytałam o tych odżywkach z apteczki babuni i wiesz, że ta jajeczna jest niezgodna z cg?( nie wiem dlaczego cały czas w odnośniku wyświetla się post o masce jajecznej, a nie odżywce- ale jakby coś to ten o odżywce jest to post nr 481 )
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=20249429&p ostcount=481

Looking for heaven, found the devil in me
Well what the hell I'm gonna let it happen to me

Edytowane przez karolcia2106
Czas edycji: 2011-09-07 o 19:44
karolcia2106 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 19:54   #41290
Piechniak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Jezeli mowa o fazach ksiezyca to wlosy nalezy podobno ciac po nowiu, kiedy ksiezyca bedzie przybywac - analogicznie wlosy maja odrastac szybciej. I odwrotnie - kuracje odchudzajace zaczyna sie po pelni, kiedy ksiezyca ubywa - ma tez latwiej ubywac sadelka.
Nie wiem ile w tym prawdy ale probowac mozna. Piechniak, najblizszy now wypada 12 wrzesnia, wiec mozesz sie obciac 13. A kolejny jest 12 pazdziernika.
Kupilam sobie olej z awokado...
ciekawe, ciekawe.... no cóż, spróbuję najpierw po nowiu, a jak nie zadziała to przed pełnią zobaczymy
Stary 2011-09-07, 20:02   #41291
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
A co się stanie nożyczkom jak potnę nimi coś innego? Poza tym, że mogą się stępić? Bo akurat tępe nożyczki można normalnie naostrzyć
Chodzi o to, żeby zapobiegać tępieniu się nożyczek.
Obawiam się, że sama nie naostrzysz ich tak, jak jest to zrobione fabrycznie, szybciej już uszkodzisz sobie nożyczki.
W konsekwencji ostrzenia będą ciąć co gorzej.

Tutaj jest instrukcja obchodzenia się z nożyczkami:
http://www.acutus.entro.pl/jak_dbac_...czki-20-p.html

Z resztą, do czego jeszcze można używać nożyczek fryzjerskich?

Ja swoimi nawet nie obcinam nikogo innego Mam jeszcze drugie nozyczki fryzjerskie, dołączone do maszynki do strzyżenia i w razie potrzeby, ich uzywam.

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 20:25   #41292
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Chodzi o to, żeby zapobiegać tępieniu się nożyczek.
Obawiam się, że sama nie naostrzysz ich tak, jak jest to zrobione fabrycznie, szybciej już uszkodzisz sobie nożyczki.
W konsekwencji ostrzenia będą ciąć co gorzej.
A to gorsze cięcie będzie widoczne na włosach? Bo ja niczego takiego nie zauważyłam
Jeśli zaś chodzi o ostrzenie nożyczek to wiadomo, że nie zrobię tego rewelacyjnie. Ale noże jakoś daję radę ostrzyć I tną całkiem nieźle

Cytat:
Tutaj jest instrukcja obchodzenia się z nożyczkami:
http://www.acutus.entro.pl/jak_dbac_...czki-20-p.html
Dziękuję

Cytat:
Z resztą, do czego jeszcze można używać nożyczek fryzjerskich?
Moje nożyczki nie są stricte fryzjerskie. To są po prostu duże i ostre nożyczki. Tną świetnie I do tego są bardzo wygodne. Te małe fryzjerskie były dla mnie niewygodne Mama kiedyś takie kupiła, a ja nie umiałam się nimi dobrze obsłużyć, bo były niewygodne... Ech
Stary 2011-09-07, 20:28   #41293
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
ooo, właśnie, o co chodzi z tymi wcierkami? tak naprawdę do czego służą? oleje, maski - wiadomo głębokie odżywianie, odżywki d/s - odżywianie, b/s - ochrona, spraye - stylizacja, reanimacja, a wcierki? no i kiedy je nakładać? kiedy coś jest źle czy zapobiegawczo? razem z odżywką b/s, czy zamist niej?
Wcierki, jak sama nazwa wskazuje, sie wciera w skore glowy, zeby - np. zapobiec przetluszczaniu, wypadaniu, przyspieszyc porost wlosow, wzmocnic cebulki. Mozna wcierac zel aloesowy, sok z aloesu, odzywke Jantar, itp. wcierki sa rozne.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 20:41   #41294
gohs
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolcia2106 Pokaż wiadomość
Trochę czytałam o tych odżywkach z apteczki babuni i wiesz, że ta jajeczna jest niezgodna z cg?( nie wiem dlaczego cały czas w odnośniku wyświetla się post o masce jajecznej, a nie odżywce- ale jakby coś to ten o odżywce jest to post nr 481 )
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=20249429&p ostcount=481

Buuu, a ja ją wzięłam bo myślałam, że będzie idealna
Stary 2011-09-07, 21:02   #41295
pati_bc
Rozeznanie

Cytat:
Buuu, a ja ją wzięłam bo myślałam, że będzie idealna
Jest niezgodna ale na blogu Ajrisz jest napisane, że co prawda jest niezgodna ale warta uwagi. Pewnie ze względu na inne ciekawe składniki
pati_bc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 21:28   #41296
Aoirghe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
nie pomoge bo znam tylko rodzimy rynek (w sensie tutejszy, irlandzki, brytyjski i amerykanski)
mnie zajelo rok walczenie z psychika, tez trenowalam w weekendy

tez nie pomoge, jak sie pierwszy raz ciachlam (co dlugie scielam) to sobie wlasnie dol tak zostawilam za dlugi i w koncu go scielam bo durnie wygladalo (czeski metal albo ten na L, zapomnialam jak sie pisze), a teraz dlugo bede miec krotkie bo zamierzam sobie tylko dol podcinac zeby wszystko wyrownac, w koncu dojde do boba z grzywka (ktora na razie zatrzymam) i potem sie zastanowie co dalej. Jak bede podcinac dol to na prosto wiec filozofii zadnej
No właśnie ja mam fryzurę jak czeski metal Tzn. miałam, ale o tym później

Cytat:
Po pierwsze, włosy moga się gorzej kręcić/falować z uwagi na swoją długość. Niektóre włosy mają tak, że żeby się kręcić potrzebują być odpowiednio długi. Nikt nie powiedział, że włosy na całej głowie kręcą się przy takiej samej długości. Np. włosom na czubku głowy mogą wystarczyć 3 cm, żeby się kręcić, a włosy spodniej warstwie potrzebują 10 cm, inaczej są prawie proste.
Moim zdaniem, obie macie (choć zdjęć Aoirghe nie widziałam) za krótko ściętą spodnią warstwę, żeby się kręciła tak, jak wcześniej. Teraz po prostu musi odrosnąć

Druga sprawa jest taka (bo nie widziałam Waszych zdjęć przed obcięciem), że zwłaszcza przy falach włosy muszą mieć odpowiednią długość, żeby te fale było na nich widać. Więc włosy mogą być za krótkie, żeby się kręcić i nawet za krótkie, żeby się choćby falować (wiem, bo sama przez to przechodziłam).
Najlepsza metoda, to poczekać aż włosy odrosną. Można się wspomagać czymś co przyśpieszy porost włosy (np. wcierki i wewnętrznie suplementy). Poza tym, jeśli będzie Wam łatwiej, to możecie wspomagać skręt, tylko w taki sposób, żeby nie niszczyć włosów, a zwłaszcza końcówek. Bo ew. praca nad przyrostem włosów, może pójść na marne, jeśli końcówki się będą kruszyć.

Aoirghe, co do obcięcia, to ja bym skróciła tą dolną warstwę, jesli Ci przeszkadza. Tez nie lubię takiego wystającego ogona (kiedyś fryzjer, u którego się obcinałam tak to nazwał) i właśnie jak się pozbyłam swojego przez obcięcie, to nagle miałam problem z układaniem się włosów, zwłaszcza jak nie nałożyłam żelu (z żelem było ok).
Jesli obcinałabyś się sama, to najlepiej nożyczkami fryzjerskimi. Takie nożyczki, którymi były już cięte inne rzeczy nie nadają się do włosów.
Tak, teraz już wiem, że moje kłaki są z tych, które potrzebują długości. Już się nastawiłam na zapuszczanie, nawet już wciągam skrzypa, piję pokrzywę, wcierki analizuję póki co

I tak... skróciłam tę dolną warstwę. Sama TŻ mnie wnerwił i stwierdziłam, że albo coś zrobię sobie, albo jemu No to poszłam sobie kupić nożyczki i pozbyłam się ogona Właśnie, bardzo pomogły mi tu wpisy nożyczkowe! Ja bym to dodała do FAQ (bo chyba nie ma)

Wcześniej przeczytałam instrukcje tutaj i najpierw zrobiłam kucyka, a potem sobie pasmo po paśmie przycieniowałam. No dobra, nie wygląda to rewelacyjnie, no i krótko jest, ale czeski metal mnie wykańczał

Teraz walnęłam garniera z karite, potem myślę umyć i standardowe działania. Jak będzie okazja wrzucę fotę \

Uff, szczerze, to mi trochę lepiej. Teraz już się skupię na nawilżaniu i zapuszczaniu i mam nadzieję, że będzie lepiej. A fryzjerów omijam póki co
Aoirghe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 21:29   #41297
gohs
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pati_bc Pokaż wiadomość
Jest niezgodna ale na blogu Ajrisz jest napisane, że co prawda jest niezgodna ale warta uwagi. Pewnie ze względu na inne ciekawe składniki
Póki co staram się bez SLS, więc ją chyba odstawię na inne czasy
Stary 2011-09-07, 22:13   #41298
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Dobry wieczór

Przepraszam, że nie komentuję wpisów, ale mam tylko chwilkę i zaglądam (nie pracuję, tylko gdy śpię, myję się i jem, a wszystko to w ekspresowym tempie). Umieram ze zmęczenia od tygodnia
Moje włosy NIGDY nie były tak straszne jak w ciągu ostatniego tygodnia. NIGDY nie spinałam ich codziennie, a teraz to robię. Są okropne bez względu na to, co z nimi robię i jakich sprawdzonych zestawów użyję.
Wiem, że narzekam, ale jest bardzo kiepsko. Odbija się na nich stres. U mnie ciąg dalszy najgorszego okresu w moim życiu (teraz jest tak źle jak nigdy).
To się pożaliłam, nie musicie komentować. Potrzebowałam tego.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 22:18   #41299
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Dobry wieczór

Przepraszam, że nie komentuję wpisów, ale mam tylko chwilkę i zaglądam (nie pracuję, tylko gdy śpię, myję się i jem, a wszystko to w ekspresowym tempie). Umieram ze zmęczenia od tygodnia
Moje włosy NIGDY nie były tak straszne jak w ciągu ostatniego tygodnia. NIGDY nie spinałam ich codziennie, a teraz to robię. Są okropne bez względu na to, co z nimi robię i jakich sprawdzonych zestawów użyję.
Wiem, że narzekam, ale jest bardzo kiepsko. Odbija się na nich stres. U mnie ciąg dalszy najgorszego okresu w moim życiu (teraz jest tak źle jak nigdy).
trzymaj się Basiu!

"byłam tam", mówię z doświadczenia - to najwyższa pora na zmiany, nie ma sytuacji bez wyjścia, chociaż czasem tak wyglądają szkoda Twojego zdrowia i nerwów, trzymam kciuki, będzie lepiej (musi!)
Stary 2011-09-07, 22:42   #41300
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Oj biedna...trzymaj się Lokasiu i wracaj do nas szybko!

Cytat:
Napisane przez katie100 Pokaż wiadomość
"byłam tam", mówię z doświadczenia - to najwyższa pora na zmiany, nie ma sytuacji bez wyjścia, chociaż czasem tak wyglądają szkoda Twojego zdrowia i nerwów, trzymam kciuki, będzie lepiej (musi!)
Nie wiem o co chodzi, ale trzymam

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 22:48   #41301
Ag Rafka
Rozeznanie

Basiu, trzymaj się, dzielna kobietko! za Ciebie i Twoje włoski! Trudne okresy mają to do siebie, że mijają. Trzeba przetrwać, choć ciężko.

Aoirghe, czekamy na foto! Ktoś jeszcze obiecał... Piechniak chyba, dawaj co masz ładnego!

Nez, Rilla- różnica kolosalna, ślicznie!!!

Ja dziś znów po masce jajecznej (chyba raz na tydzień to nie za często?), myciu BD i garnierze avokado (skończył mi się<zgroza>, obym dostała), Joaśka z bawełna+żel lniany, harmonijka, odwrócony plunking, trochę dyfuzora i dosycham, ale cos słabo schną... Mam nadzieję,że nie będę musiała iść spać z wilgotnymi. Bo się skończy jak ostatnio czesaniem rano...
Procz tego leczę się bactrimem, bo miałam tak gardło zawalone,ze lżejsze środki nie pomogły. Dr powiedziała, że jeśli nie antybiotyk , to chociaż sulfacośtam, bo sam sobie organizm nie poradzi. Dziś już lepiej, nie boli , tylko słaba jakaś jestem i wymioty rano. A do pracy trzeba iść, nie wypada tak w pierwszym tygodniu na zwolnienie... Dzięki wszystkim za troskę

Edytowane przez Ag Rafka
Czas edycji: 2011-09-07 o 22:52
Ag Rafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 22:52   #41302
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
A to gorsze cięcie będzie widoczne na włosach? Bo ja niczego takiego nie zauważyłam
Jeśli zaś chodzi o ostrzenie nożyczek to wiadomo, że nie zrobię tego rewelacyjnie. Ale noże jakoś daję radę ostrzyć I tną całkiem nieźle

golym okiem nie widac ze zle obciete ale to sie potem moze odbic na koncowce wlosa, obcieta tepymi nozyczkami sa postrzepione i moga sie kruszyc i szybciej uszkadzac
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 22:54   #41303
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
golym okiem nie widac ze zle obciete ale to sie potem moze odbic na koncowce wlosa, obcieta tepymi nozyczkami sa postrzepione i moga sie kruszyc i szybciej uszkadzac
Rozumiem. Dziękuję za informacje

Na razie moje włosy mają się całkiem nieźle. Jedną z ich zalet jest to, że są miękkie i gładkie nawet po mało przyjemnych zabiegach (np. po farbowaniu, rozjaśnianiu itd.).

Postaram się niedługo kupić nowe nożyczki do ścinania włosów
Stary 2011-09-07, 23:00   #41304
malgosia86
Zadomowienie

Basiu, trzymaj się
Cytat:
Ja widziałam różnicę między cięciem takimi zwykłymi nożyczkami (jednymi, z tych które były na zdjęciu) a nożyczkami fryzjerskimi.
Zrobiłam zdjęcie końcówek nozyczek i widać, że te fryzjerskie są ostro zakończone, są przystosowane do cięcie cieńszych rzeczy (włosy). Poza tym dla mnie te nożyczki są dokładniejsze - łatwiej jest mi nimi operować, jestem precyzyjniejsza.

Ja myślę, że jak się używa nożyczek do innych rzeczy niż cięcie włosów i/lub je samemu ostrzy to na ostrzu pojawiają się mikro uszkodzenia i ostrza przestają być idealnie proste. Wtedy mogą nie ciąć równo włosów. Widziałam na włosach coś takiego, jak użyłam zwykłych nożyczek (którymi cięłam papier, taśmę itp., wtedy nie wiedziałam, że nie powinnam tak robić)

To wyglądało mniej więcej tak. Brałam kosmyk włosów i obcinałam prostopadle do włosów. Ale nie wychodziła mi linia prosta, tylko jakby końcówka była lekko postrzępiona. Teraz myślę, że to była właśnie wina nożyczek.

Chatul, nie wiem, jaką masz technikę cięcia, ale ja sobie teraz nie wyobrażam manewrować dużymi nożyczkami, tnąc każdy kosmyk osobno.
Takie nożyczki nie są do tego przystosowane
Sposób cięcia jest dość dobrze opisane i przedstawiony na zdjęciach w książce Curly Girl. O nożyczkach też jest coś napisane.

Cytat:
Mnie sie tez zdarza ostrzyć noże, ale to nie jest zbyt precyzyjne.
W użytkowaniu noże nie przeszkadza, że gdzies będę drobne nierówności, pory itp.

Stary 2011-09-07, 23:06   #41305
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Chatul, nie wiem, jaką masz technikę cięcia, ale ja sobie teraz nie wyobrażam manewrować dużymi nożyczkami, tnąc każdy kosmyk osobno.
Takie nożyczki nie są do tego przystosowane
Moim zdaniem takie nożyczki są idealnie przystosowane Nie są to takie duże nożyczki jak krawieckie, ale są też większe od fryzjerskich. I przede wszystkim są lepiej wyważone (moim zdaniem) i mają o wiele lepszy uchwyt - gruby i plastikowy, dodatkowo jeden jest na kciuka, a drugi na resztę palców. Dzięki temu nożyczki trzyma się wygodniej.
Te fryzjerskie z cienkim uchwytem wiecznie mi się jakoś dziwnie poruszały na palcach. W efekcie nie cięłam nimi równo...

A mój sposób cięcia polega na ścinaniu poszczególnych pasemek w sposób przedstawiony na rysunku, który jest w załączniku (mój to "ścinanie ślizgiem").
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif cieniowanie.gif (29,4 KB, 49 załadowań)
Stary 2011-09-07, 23:18   #41306
agatron77
Raczkowanie

Basia,

Dziewczyny, chciałam Was zapytać w jakiej formie używacie keratyny hydrolizowanej? Planuję zamówienie (nie wiem już od kiedy ) i chciałabym zamówić wszystko za jednym zamachem, bo kolejne nie wiadomo kiedy. Wiem, że można jej dokapywać do odżywek i masek, ale ja nie myję włosów codziennie, a ostatnio reanimuję jedynie Jantarem, więc zastanawiam się w jakiej formie przemycić keratynę w codziennej dawce? Może jakiś przepis na odpowiednią miksturę dacie albo chociaż linka do czegoś sprawdzonego? Pomożecie
agatron77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 23:21   #41307
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
AjriszMarto, znów muszę powiedzieć, że fajnie, że Cię złapałam , przejrzałam wczoraj Twoje albumy i zobaczyłam podpis pod jednym ze zdjęć: żel lniany z rumiankiem...jakoś mi się to nie zgadzało z tym, co pisałyśmy wczoraj o właściwościach prostujących ziół...rozszerzysz temat? nie wyprostował Cię? jak się spisał? ile go dodałaś i czy żel był przez to krócej zdatny do użytku? stosowałaś go ten raz czy częściej? (wybacz ten ostrzał pytań, ale czaiłam się na Ciebie od wczoraj )?
Cóż, gorące dni w pracy ;] Wczoraj zamiast o 16 skończyłam o 20.30 :/
Zmuszasz mnie do przypominania sobie
Ugotowałam żel lniany z torebką rumianku, podobnie robiłam z lipą. Wrażenia były jak widać na zdjęciu - bardzo fajnie ale wtedy lniany nie był moim ulubieńcem tylko koniecznością - leczenie skalpu ogranicza wybór kosmetyków ;]
Zużyłam naraz albo max w tydzień, żel w lodówce. Spodziewam się że ma krótszą trwałość niż sam.
A sam żel z mieszanki wygląda raczej strasznie ;P

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Ale miałam zaległości! To przez praktyki, na zakręcie się wyrobić nie mogę Moje kudełki na zakładzie zrobiły już furorę, bo to "ta, co wygląda, jakby miała trwałą a nie ma"

Cytat:
Ajrisz,Twój wpis o goleniu facetów i buziakach Mojego adoratora już tego nauczyłam Tyle, że jednego nie mogę go odzwyczaić - najpierw się wita z moimi włosami, potem ze mną Faceci
Dobrze że nie z cyckami najpierw Moim się zdarzało "o cycki... cześć Marta" ;P

Cytat:
Zrobiłam włosom fajną maseczkę. Zmieszałam spiruinę z olejem z konopi. I położyłam ową mieszankę na włosy Mam nadzieję, że włosy polubią ten zestaw.
Na twarz też nałożyłam trochę tej zielonej brei
Daj znać Zielone to musi być fajne
Cytat:
ooo, właśnie, o co chodzi z tymi wcierkami?
Jak wyżej plus jeszcze mogą pomóc nawilżyć suchą skórę, podleczyć łupież
Cytat:
Napisane przez pati_bc Pokaż wiadomość
Ma sporo olejów i ekstraktów, to dobrze. Szkoda że silikon od razu na początku
Cytat:
Trzymaj się kochana ciepło :tuli:
Cytat:
A mój sposób cięcia polega na ścinaniu poszczególnych pasemek w sposób przedstawiony na rysunku, który jest w załączniku (mój to "ścinanie ślizgiem").
Świetny inżynierski rysunek

Haha miałam zaszaleć na zakupach, a wydałam całe 30 zł ;P Ale się rozkręcam Mam balsam NIvea FC, już zaaplikowany

Czy mogę prosić o podanie swoich typowych włosowych poczynań kogoś, kto pracuje/uczy się w ciągu dnia i myje wieczorem?
Niestety u mnie odpada suszarka więc mogę myć tylko po pracy i jakoś brakuje mi czasu na jakikolwiek olej, maskę. Z góry dzięks

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2011-09-07 o 23:23
AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 23:27   #41308
agatron77
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość

Dobrze że nie z cyckami najpierw Moim się zdarzało "o cycki... cześć Marta" ;P
agatron77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 23:29   #41309
Piechniak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Wcierki, jak sama nazwa wskazuje, sie wciera w skore glowy, zeby - np. zapobiec przetluszczaniu, wypadaniu, przyspieszyc porost wlosow, wzmocnic cebulki. Mozna wcierac zel aloesowy, sok z aloesu, odzywke Jantar, itp. wcierki sa rozne.
a jak się używa wcierek to kładzie się też odżywką b/s czy wtedy trzeba ją już sobie darować, żeby nie obciążyć włosów
zrobiłam wpis w codzienniku foty trochę słabe bo z komórki i nie mam wprawy, ale chyba coś widać mam fale mimo płukania rumiankiem, teraz odstawiam go na dwa tygodnie zobaczymy, może się zwiększą
Stary 2011-09-07, 23:29   #41310
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Rzeczywiście, przy takim cięciu jest Ci łatwiej z większymi i cięższymi nożyczkami.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości