Filologia polska - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-31, 12:50   #871
enedue124
Raczkowanie

Dot.: Filologia polska

Siostry Polonistki! Chciałam zapytać, czy podczas studiów publikowałyście swoje artykuły naukowe (głównie chodzi mi o literaturoznawstwo) w jakichś czasopismach? Jeśli tak, to w jakich? U mnie jest tak, że skończyłam właśnie filologię polską i w przyszłym roku chciałabym spróbować sił na doktoranckich. Nie wystarczy przebrnąć przez rozmowę kwalifikacyjną, trzeba jeszcze mieć jakiś "dorobek". Moje zainteresowania dotyczą romantyzmu, a kwartalniki takie jak "Pamiętnik Literacki" nie publikują - takie mam wrażenie - tekstów nieopierzonych magistrów )) może macie jakieś doświadczenia w tej dziedzinie? Pozdrawiam!
enedue124 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-31, 14:50   #872
paulinkka
Wtajemniczenie

Jakie jest wasze doswiadczenie ze studiowaniem i praca na 1 roku tych studiow? Da rade? Czy nie bardzo? Liczylam na to ze moze uda sie jakos chociaz na 1/4 etatu gdzies sie zaczepic. Ale nie wiem czego sie spodziewac.
paulinkka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-31, 15:31   #873
ParoleParole
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzialena911 Pokaż wiadomość
Witajcie, przepraszam że może to moje pytanie które chce tu zadac jest być może trochę nie na temat, ale ponieważ tu jest wątek o filologii polskiej to spróbuję. Otóż w tym roku skończyłam I rok prawa, tam miałam m.in takie przedmioty jak :logika prawnicza, łacina prawnicza. Chciałabym zapisać się od października na drugi kierunek studiów tj filologię polską, gdzie na pierwszym roku jest łacina i logika. Czy myślicie że może mi się udać przepisanie ocen z tych przedmiotów czy nie ma na to szans? Dodam że studiuję w Lublinie.Z góry dziękuję za odpowiedź.
oo witam koleżankę z Lublina
koledze logike prawniczą spokojnie przepisali na normalną
a co do łaciny to musiałabyś mięc min 4 z egzaminu
Stary 2011-07-31, 22:56   #874
1Czarnula0
Przyczajenie

Dysponuję zasobem materiałów - notatki, zeszyty, kserówki, dwa podręczniki itd na I rok filologii polskiej (studia dzienne; licencjackie) na UWMie Zainteresowanych proszę o kontakt - prywatna wiadomość Myślę, że w sprawie stancji również mogę pomóc
1Czarnula0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-01, 08:04   #875
makeupnotwar
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paulinkka Pokaż wiadomość
Jakie jest wasze doswiadczenie ze studiowaniem i praca na 1 roku tych studiow? Da rade? Czy nie bardzo? Liczylam na to ze moze uda sie jakos chociaz na 1/4 etatu gdzies sie zaczepic. Ale nie wiem czego sie spodziewac.
prace studenckie - kino, sklepy z systemem zmianowym. ja tam pracuję na 1/2 etatu przy 2 kierunkach

makeupnotwar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-01, 23:18   #876
Lidia Paulina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez paulinkka Pokaż wiadomość
Da radę spokojnie W weekendy - to na pewno, a czy więcej się uda, to zależy od planu. Koleżanka na UŁ miała na pierwszym roku naćkane od poniedziałku do piątku. Ja na US miałam koszmarny wtorek od rana do wieczora, kilka godzin w poniedziałek i kilka we środę, a przez połowę semestru jeden wykład w czwartkowy poranek - więc w praktyce mój weekend trwał od środy (godz. 15:00) do poniedziałku (godz. 17:00)
Spójrz na stronie uczelni na plany zajęć z ubiegłego roku, w październiku się upewnisz i już możesz szukać pracy
Stary 2011-08-02, 06:07   #877
paulinkka
Wtajemniczenie

dzieki Na stronie mojej uczeli jest tylko plan na 2 semestr niestety

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-08-02, 13:03   #878
Lidia Paulina
Rozeznanie

To już zawsze jakiś punkt odniesienia
Stary 2011-08-04, 17:23   #879
madzialena911
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ParoleParole Pokaż wiadomość
oo witam koleżankę z Lublina
koledze logike prawniczą spokojnie przepisali na normalną
a co do łaciny to musiałabyś mięc min 4 z egzaminu
To byłoby dobrze bo miałam właśnie z logiki 4,5 z egzaminu a z łaciny piątkę... A na jakiej uczeni studiował kolega jeśli można zapytać??
madzialena911 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-25, 13:25   #880
Agniesia B
Raczkowanie

Witam serdecznie "polonistów"!! Ja w tym roku zaczynam filologię polską na US. Wszystkich tegorocznych studentów rozpoczynających ze mną naukę, zapraszam na forum: www.fp1.fora.pl

Czy jest ktoś kto studiuje już dłuższy czas ten kierunek na US? Chciałabym dowiedzieć się czy na I roku jest dużo zajęć i czy są do późna czy raczej nie? Miesiąc temu zaczęłam prace i martwię się, że będzie mi ciężko to pogodzić... Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!!
Agniesia B jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-25, 23:03   #881
Lidia Paulina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Agniesia B Pokaż wiadomość
Witam serdecznie "polonistów"!! Ja w tym roku zaczynam filologię polską na US. Wszystkich tegorocznych studentów rozpoczynających ze mną naukę, zapraszam na forum: www.fp1.fora.pl

Czy jest ktoś kto studiuje już dłuższy czas ten kierunek na US? Chciałabym dowiedzieć się czy na I roku jest dużo zajęć i czy są do późna czy raczej nie? Miesiąc temu zaczęłam prace i martwię się, że będzie mi ciężko to pogodzić... Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!!
Dasz radę spokojnie Ja jestem już po pierwszym roku FP w Szczecinie, teraz zaczynam pedagogikę na Krakowskiej.

Zajęć jest niewiele, niestety potrafią być porozrzucane po całym dniu. Dla porównania:
I semestr:
Miałam zajęcia od rana do wieczora w poniedziałki, ale z masą okienek pomiędzy i były to akurat dość przyjemne zajęcia. Wtorek był przyjemny, krótki - chyba tylko WOK i gramatyka opisowa. Aaa, do tego wykład z HLP, ale to się nie chodziło za bardzo :P We środę siedzieliśmy do późna, ale od 13:30, było ciężko, bo tego dnia były ćwiczenia z HLP (2h 15min z WW). Czwartki i piątki były luźne, z czasem zajęcia się pokończyły i tak się złożyło, że środa była ostatnim dniem przed weekendem... ;-)
II semestr:
Po poprzenoszeniu paru zajęć na inne godziny wyszło tak, że zajęcia zaczynałam w poniedziałek o 17:00, a kończyłam we środę o 15:00... Aż mi wstyd, że nie pracowałam :P
Ach, ważną kwestią jest jednak wybór grupy. U nas wyglądało to tak, że grupy były trzy, według nazwisk, więc wylądowałam w ostatniej. Nie potrzebowałam przenosić się do grupy A, która zajęcia miała wcześniej - plan układa się w takie schodki, wszelkie ćwiczenia najczęściej są po kolei - najpierw A, potem B, na końcu C, toteż najczęściej grupa A zaczynała zajęcia rano i kończyła wcześnie, a my siedzieliśmy do późna. Jeśli chcesz pracować, być może grupa jakaś początkowa będzie najlepsza, u nas właśnie tam się ze względu na pracę i dojazdy najczęściej przenosili. Plany zresztą dostaniecie prawdopodobnie na dniu adaptacyjnym i wtedy też będziecie mogli się przenosić. Moja grupa miała ten plus, że została nas garstka - grupy A i B liczyły po około 25 osób, nasza grupa - 15 osób... Więc się zżyliśmy trochę i na zajęciach było ciekawiej

Jeśli chcesz trochę wiedzy zaczerpnąć na temat samego studiowania, możesz przejrzeć nasze umarłe już forum: www.fpus.pun.pl lub fora starszych lat - o tak, fpus08.phorum.pl to prawdziwa skarbnica wiedzy

Edytowane przez Lidia Paulina
Czas edycji: 2011-08-25 o 23:05
Lidia Paulina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-26, 10:56   #882
Agniesia B
Raczkowanie

Droga Lidio Paulino
Bardzo Ci dziękuję za informacje, mam nadzieję, że mi też uda się trafić na taki plan, zwłaszcza, że pracuję od 15tej do 24tej... To też bardzo przydatną wiadomością są te grupy, o których napisałaś
Agniesia B jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-26, 11:32   #883
Lidia Paulina
Rozeznanie

Na dniu adaptacyjnym powinniście dostać od razu plan dla wszystkich grup, polecam zrobić sobie zdjęcie i przemyśleć wszystko w domu, dostosować grafiki. Na dobrą sprawę grupę zmienić można jakoś w ciągu miesiąca, a jeśli nie ma różnych prowadzących, to i nawet później. Co więcej, możesz chodzić na zajęcia np. z grupą A, ale jeśli w jakiś dzień pasuje Ci akurat godzina zajęć np. grupy C, a prowadzący jest ten sam, po prostu chodzisz do grupy C, tylko musisz prowadzącego najpierw uprzedzić
Było też tak, mimo że grupa A kończyła zwykle wcześnie, że wieczorem był wykład, teoretycznie obowiązkowy, ale w praktyce wystarczyło poprosić kogoś, żeby wpisał Cię na listę, o ile taka lista w ogóle się pojawiała. Więc nie martw się na zapas, że nie pogodzisz pracy z uczelnią, jeśli zobaczysz jakieś wieczorne wykłady ;-)
Stary 2011-08-27, 19:04   #884
Dwojnik
Raczkowanie

Rozpoczynam filologię polską na UŁ. Czy jest tu ktoś z tej uczelni? Nie znam osób z mojego kierunku.

Edytowane przez Dwojnik
Czas edycji: 2011-08-27 o 19:07
Dwojnik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-01, 22:22   #885
autumn91
Przyczajenie

Ja również od października zaczynam przygodę z filologią polską na UŚ w Rybniku jestem bardzo podekscytowana i czekam z niecierpliwością jest ktoś z Rybnika?
autumn91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-05, 11:16   #886
najmilej
Przyczajenie

Witam Was wszystkich bardzo serdecznie! Od października rozpoczynam studia na UJ na kierunku filologia polska, spec. nauczycielska. Przeczytałam część postów na forum i jestem bardzo pozytywnie nastawiona. Cieszę się, że obaliłyście mity o strasznych profesorach i zarwanych nocach na naukę. Mimo wszystko jestem trochę zestresowana przed nowym życiem. Mam kilka pytań:
*Pod koniec września rusza rejestracja na zajęcia w systemie USOS. Na co warto się rejestrować i jakich wybierać wykładowców?
*Z jakich zeszytów korzystacie? Słyszałam, ze najodpowiedniejsze są te, w formacie A4.
*Co z książkami? Czy już powinnam się w nie zaopatrzyć? Czy trzeba kupować wszystkie książki z listy?
* Czy da się pogodzić naukę ze "studiowaniem"?

Z góry dziękuję za wszystkie rady i odpowiedzi. Pozdrawiam
najmilej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-05, 13:07   #887
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez najmilej Pokaż wiadomość
Witam Was wszystkich bardzo serdecznie! Od października rozpoczynam studia na UJ na kierunku filologia polska, spec. nauczycielska. Przeczytałam część postów na forum i jestem bardzo pozytywnie nastawiona. Cieszę się, że obaliłyście mity o strasznych profesorach i zarwanych nocach na naukę. Mimo wszystko jestem trochę zestresowana przed nowym życiem. Mam kilka pytań:
*Pod koniec września rusza rejestracja na zajęcia w systemie USOS. Na co warto się rejestrować i jakich wybierać wykładowców?
*Z jakich zeszytów korzystacie? Słyszałam, ze najodpowiedniejsze są te, w formacie A4.
*Co z książkami? Czy już powinnam się w nie zaopatrzyć? Czy trzeba kupować wszystkie książki z listy?
* Czy da się pogodzić naukę ze "studiowaniem"?

Z góry dziękuję za wszystkie rady i odpowiedzi. Pozdrawiam
Najwygodniejsze są wg mnie kartki w formacie A4, z dziurkami -takie, żeby je można było włożyć np. do segregatora. I skoroszyty -każdy skoroszyt = inny przedmiot. W ten sposób, nie musisz dźwigać tony zeszytów, bierzesz tylko tyle kartek ile potrzebujesz i ewentualnie skoroszyty na ćwiczenia. Dorzucam zdjęcie, y było wiadomo o co mi chodzi
Ja przez całe 3 lata studiów kupiłam tylko 3 książki -słownik terminów literackich (bo to jest wręcz niezbędne), słownik ortograficzny PWN -koniecznie najnowszy z zasadami (które jak wiadomo się zmieniają) oraz podręcznik do gramatyki opisowej (dla wygody) -reszta jest zawsze do zdobycia w uniwersyteckiej bibliotece/wypożyczalni Poza tym zawsze taniej jest robić kserówki książek niż je kupować

Sama studiuję na UZ więc wykładowców Ci nie mogę polecić
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg fc75f4760fec036964ed5ad5747a5011.jpg (20,0 KB, 20 załadowań)

Aparatka od 11.10.2014 (góra).
Dół od 11.04.2015.
kat123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-05, 16:05   #888
najmilej
Przyczajenie

Bardzo dziękuję za wskazówki. Ten pomysł ze skoroszytami i segregatorami jest bardzo praktyczny, na pewno skorzystam. Co do książek, to tak właśnie podejrzewałam. Gdybym chciała kupić wszystkie, byłby to spory wydatek, a teraz mam ich mnóstwo.
Stary 2011-09-05, 20:42   #889
Dora62
Raczkowanie

W październiku zaczynam pierwszy semestr na filologii polskiej. Przez całe gimnazjum i liceum byłam zwolniona z zajęć wf, przeglądałam sobie ostatnio plan zajęć na poprzednie semestry i zauważyłam właśnie ten przedmiot (szczerze mówiąc nie wiedziałam, że jest na filologii) i mam takie pytanie: wystarczy dać prowadzącemu zwolnienie od lekarza takie jak dawałam w gimnazjum i liceum i jestem już zwolniona? Bo coś mi się obiło o uszy, że trzeba przedstawić całą historię choroby i staje się przed jakąś komisją, to prawda? Pani w punkcie rekrutacji nie potrafiła odpowiedzieć na moje pytania
Dora62 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-05, 20:52   #890
paulinkka
Wtajemniczenie

Wf na studiach chyba juz nie jest takim powaznym przedmiotem jak w liceum. Przynajmniej tak mi sie wydaje. Wiem ze ciezko na studiach o zwolnienie. Mozesz sprobowac "pocwiczyc". Na wielu uczelniach sa zajecia do wyboru, fitness, aerobik, nawet yoga MYsle ze kazdy dalby sobie rade na takich meczacych zajeciach
Stary 2011-09-05, 21:07   #891
Dora62
Raczkowanie

W moim przypadku ćwiczenie na wf odpada ze względu na chorobę, właśnie z tego powodu się martwię. Boję się, że na tej całej komisji (o ile ona jest, nie mam pojęcia) coś może pójść nie tak (skoro mówisz, że ciężko na studiach o zwolnienie) i wtedy będę miała problem z zaliczeniem
Stary 2011-09-05, 21:14   #892
Lidia Paulina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Dora62 Pokaż wiadomość
W październiku zaczynam pierwszy semestr na filologii polskiej. Przez całe gimnazjum i liceum byłam zwolniona z zajęć wf, przeglądałam sobie ostatnio plan zajęć na poprzednie semestry i zauważyłam właśnie ten przedmiot (szczerze mówiąc nie wiedziałam, że jest na filologii) i mam takie pytanie: wystarczy dać prowadzącemu zwolnienie od lekarza takie jak dawałam w gimnazjum i liceum i jestem już zwolniona? Bo coś mi się obiło o uszy, że trzeba przedstawić całą historię choroby i staje się przed jakąś komisją, to prawda? Pani w punkcie rekrutacji nie potrafiła odpowiedzieć na moje pytania

WF jest od góry narzucony uczelniom, każde studia stacjonarne I st. mają w planie 2 semestry WF'u

Raczej nie. Nie wiem, jak jest na Twojej uczelni, ale bardzo często uczelnia ma swoje komisje, które mogą takie zwolnienie wypisać i wyłącznie zwolnienie z tej komisji jest honorowane. Ale nie wyobrażaj sobie tego jak castingu na cheerleaderkę, podejrzewam, że trzeba pójść po prostu na badania do jakiejś konkretnej, współpracującej z uczelnią przychodni. Część uczelni zaś prowadzi specjalne zajęcia dla osób, które z powodów zdrowotnych na zwykły WF chodzić nie mogą, więc nie wszędzie można tak po prostu uciec.

A powiedz mi jeszcze - byłaś zwolniona, bo nie lubisz WF'u, czy rzeczywiście coś Ci dolega? Jeśli to pierwsze - to chyba czas najwyższy się przełamać, mnie także ciężko, bo WF'u nie znosiłam, a zaczynam go od nadchodzącego semestru. Wybiorę aerobik, coby znów się nie zapuścić Jeśli to drugie - nie masz się czego obawiać, nikt nie zmusi Cię do ćwiczeń, które nie są Ci wskazane.

edit: Już powiedziałaś, o co chodzi Myślę, że nic nie pójdzie nie tak, jeśli rzeczywiście z jakiegoś powodu nie możesz ćwiczyć. Przecież Cię nie zmuszą, będzie dobrze (Btw problemów z zaliczeniem raczej nie ma, to jest zwykła zalka, niektórzy dają ją za obecności.)

Edytowane przez Lidia Paulina
Czas edycji: 2011-09-05 o 21:19
Lidia Paulina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-05, 21:23   #893
Dora62
Raczkowanie

Byłam zwolniona z wf ze względu na skoliozę i towarzyszącą jej niewydolnością oddechową po przebytym gruźliczym zapaleniu opłucnej, mam w związku z tym orzeczenie o niepełnosprawności. Mam nadzieję, że to wystarczy...

W podstawówce ćwiczyłam na wf normalnie i szczerze mówiąc nie wspominam tego najlepiej.

Edytowane przez Dora62
Czas edycji: 2011-09-05 o 21:26
Stary 2011-09-06, 00:15   #894
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

U mnie nie było problemów ze zwolnieniami z WFu. Pewnie wszystko zależy od uczelni
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-06, 14:07   #895
najmilej
Przyczajenie

Ja słyszałam, ze na UJ zbiera się specjalna komisja lekarska i ocenia Twój stan zdrowia.
Stary 2011-09-07, 23:10   #896
201703160948
Konto usunięte

Kandydatka na studia o owym kierunku - zgłaszam się chociaż czytając wypowiedzi niektórych zastanawiam się, co strzeliło mi do głowy
201703160948 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-07, 23:13   #897
Lidia Paulina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez poziomkaa_ Pokaż wiadomość
Kandydatka na studia o owym kierunku - zgłaszam się chociaż czytając wypowiedzi niektórych zastanawiam się, co strzeliło mi do głowy
E tam, ja bardzo lubię ten kierunek
Stary 2011-09-07, 23:18   #898
ParoleParole
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poziomkaa_ Pokaż wiadomość
wiesz co ja jak brałam polonistykę do z pasji do literatury.
ale po roku mam tak totalnie dość
ale dalej planmuje doktorat z jezykoznastwa tylko ta staropolka ehh
Stary 2011-09-08, 00:17   #899
201703160948
Konto usunięte

ja wybrałam trochę z braku ciekawszego kierunku, ale bardzo dużo czytam i podobno dobrze piszę, więc może się zaklimatyzuje
201703160948 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-08, 18:10   #900
patka102
Przyczajenie

Studiuje któraś FP na UWM?
patka102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości