|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#271 |
Zadomowienie
|
Dot.: 2012 Marcowo - Kwietniowe mamy - nie na EURO, a na dziecko czekamy :)
Dragusiu, przecież napisałam o efektach niepożądanych.
No i ja nie mówię, że na 100% nie wezmę. Nie chcę wziąć, ale że ja ich tyle robię, to myślę, że będą mnie namawiać.. ochh dylematy ![]() No i są wg, mnie sytuacje, w których dobrze zrobić. Np. ostatnio miałam babeczkę, która rodziła drugi raz. pierwszy bez epiduralu (bardzo fajna dzielna kobitka). Ale dzidzia była ustawiona w poprzek i nie chciała schodzić w dół. Niestety czas nei pomógł, dzidzia nie zdecydowała się na wylezienie drogą naturalną i po iluś tam godzinach robiliśmy cesarkę. Na szczęście epidural działał świetnie i tylko dodałam leku przed cięciem. Wiecie co tu w Irlandii jest super? Po pierwsze na porodówce macie osobisty pokój (nie za zasłonką) z własną łazienką. Może do Ciebie wejść ten, kogo tylko zechcesz mieć przy sobie. Jest to wręcz oczekiwane, że ktoś z tobą będzie. A położna jeszcze zapyta męża , czy mu przypadkiem nie przynieść herbatki i tosta.. To jest po prostu niesamowite. A po drugie, jeżeli już kończy się cesarką w znieczuleniu centralnym - POP/ lub ZOP czyli 'na trzeźwo' , to mąż wchodzi na salę operacyjną jak ginekolodzy zaczynają , siedzi i trzyma żonę za łapkę. Potem oboje dostają dzidziusia na kilka minut. W moim poprzednim szpitalu mieliśmy nawet spzitalnego polaroida specjalnie na cesarki i każdy foteczkę dostawał ![]() ![]() ![]() Ja ostatnio co mam cesarkę, to mam 'mokre oczy' , to jest taki niesamowity moment.. I kurcze tyle już tych cesarke obstawiałam i ciagle jest to samo wzruszenie ![]() Szjajaba, a co to jest ta TENSA? Karolciu tu gaz jest wszędzie. Niektórzy baaardzo chwalą. Inni mówią , że im nie pomaga. A mam koleżankę, która stwierdziła, że ją tylko wdychanie tego gazu dekoncentrowało i przeszkadzało w oddychaniu i rodziła swoją Tosię bez niczego ![]() P.S. jak padłam o 15 , to się po 19 obudziłam Edytowane przez anagat Czas edycji: 2011-09-07 o 20:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#272 |
Zakorzenienie
|
piekne i zdrowe dzidzie u nas sa a to dobrze- ładne zdjecia fajnie tak moc zoabczyc dzieci ejszcze w brzuszku moja mama jak poszla ze mna jak synka nosilam pod sercem to az sie poplakala z tego widoku ;]
ja chce cc -ze zniecuzleniem ogolnym, boje sie strasznie bolu, a 4 godziny boli krzyzowych mnie wykonczyly syna tez i musialam miec cc -wiec tak wole zeby bylo cc drugie tez. Boje sie pekniecia krocza, bolu, parugodzinnych skurczy i calej reszty.
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
![]() ![]() |
![]() |
#273 |
Zakorzenienie
|
Anagat, u mnie w mieście jest szpital (na pewno ten jeden), gdzie sale porodowe są jednoosobowe, z łazienką, w każdej sali piłki i inne sprzęty wspomagające samopoczucie rodzącej. Znajoma, która tam rodziła myślała, że trafiła do prywatnej kliniki. Oddział ten funkcjonuje dwa lata dopiero ale zbiera same pozytywne opinie. Są u mnie trzy szpitale publiczne, w jednym z nich rodzić na pewno nie będę. Pozostałe dwa odwiedzę "w późniejszym terminie", pooglądam, zobaczę co i jak
![]()
#274 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Twój mąż będzie zachwycony. Mój nie mógł uwierzyć że widać jak serducho uderza pod skórą (widać było) i jak małe na nas spojrzało (tak jabky) to strasznie przeżywał ![]() ![]() Cytat:
![]() miłego wypadu w góry. Zadroszczę... ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#275 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#276 |
Rozeznanie
|
A TENSA działa? Ale tak zwykła, do nabycia w sklepie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#277 |
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;29271229]Jest jeszcze takie urządzenie jak TENSA.[/QUOTE]
Tak, ja właśnie pisałam wcześniej, że będę chciała wypróbować gaz i to urządzenie. Znajoma polecała mi gaz, sama wypróbowała z dobrym skutkiem, a jej koleżanka to urządzenie i zachwalała. Nie wiem, jak z dostępnością gazu i TENSY w Polsce, ale w ie są to bardzo powszechne metody łagodzenia bóli porodowych, przynajmniej w szpitalu, w którym będę rodzić. Aguśka, spróbuję z oliwą, tyle, że to tłuste jest, więc ciężko będzie się smarować w ciągu dnia bez zabrudzenia rzeczy. Może zacznę dodawać do kąpieli po parę kropli albo stosować na noc...Mam oliwę w domu, bo używam do surówek, więc wypróbuję jeszcze dzisiaj. Dzięki za radę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#278 |
Zadomowienie
|
Dobry dziewczęta
![]() ja juz na nogach jak pisałam kiedyś wcześniej dzisiaj mam maraton po lekarzach:/ ciekawe co powiedzą ![]() ![]() jak na razie to mnie mdli twarz wygląda paskuuudnie ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#279 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() trzymajcie kciuki
![]() |
#280 |
Zakorzenienie
|
melduje się
![]() No cóż tytuł jakby nie dla mnie bo ja mam tp na początek maja ale co tam.. skoro juz do was dołączyłam ![]() mdli mnie co rano tak strasznie ze aż nie mam ochoty na śniadanie bo myśle ze szybko do wc będę biec ,a o dziwo jak jem to mnie nie mdli..i mąż ciągle do mnie "to zjedz ciasteczko".... na tych jego ciasteczkach to bym wyszła jak Zabłocki na mydle... kg na plusie ![]() Postanowiłam że "rzuce" poranną kawę, w 1 ciąży miałam streszne skurcze przez brak Mg ..wolę się zabezpieczyć na przyszłość , po za tym ..ciasno mi troszkę w spodniach..Szczególnie biodrówkach -z zapięciem..a to dopiero 2 miesiac ![]()
03.02.2010 ZOSIA ![]() ![]() Edytowane przez Sweet_Jelly Czas edycji: 2011-09-08 o 07:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#281 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
http://www.meanderpark.com/PL/page.php?id=t1 rewelacja ![]() Cytat:
![]() ![]() Ja w prywatnym szpitalu rodziłam, tzn. normalnie kontrakt z nfz, nic nie płaciłam, a warunki rewelacyjne. Tutaj: http://www.narodziny.com.pl/images/s...40-gabinet.jpg Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#282 |
Zakorzenienie
|
Ja też chciałam znieczulenie i co... i wyszło jak zwykle
![]() ![]() ![]() 1 skurcz mialam o północy, o 1:00 mąż zawiózł mnie do szpitala od razu mnie posadzili ,zrobili ankiete w biegu bo od razu zaczęłam rodzić jęczałam w bólu "znieczulenie chcę !!! " a one "nie robi się znieczulenia, już się z tego wycofano" ![]() ![]() ![]() ![]() Byl przy mnie 2 położne w tym 1 stara panna, bez dziecka wredna zołza ![]()
#283 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mi jest zawsze przykro jak mamy takie emergency, że nie możemy zrobić POPu- czyli wkłucia w kręgosłup. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#284 |
Zadomowienie
|
Widze,ze temat znieczulenia na tapecie
![]() Przyznam szczerze,ze ja oczywiscie chciałabym mieć opcje wyboru. Jednym słowem jeśli bede czuła, ze naprawde nie dam rady i poprostu mnie to przerosło to mowie "chce" i mam ![]() ![]() Oby kształtem głowy w dał sie we mnie,a nie w TZ, bo inaczej mnie rozerwie ![]() ![]() Myśle, ze wszystko zalezy od sytuacji,kobiety, porodu tak naprawde kazda kobieta przechodzi inaczej. Ciezko wiec stwierdzic,czy ten bol to duzy czy taki sredni, gdyz tylko my bedziemy mogly to stwierdzic ![]() Ja sie obawiam abym w chwili kumulacji skurczowych nie zaczac klnac na czym swiat stoi...bo nie chcialabym aby moje dziecko wystawilo glowe,a pierwszym slowem jakie uslyszy bylo echo mojej łaciny ![]() Jutro USG genetyczne...odliczam ![]()
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
![]() ![]() |
![]() |
#285 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Trochę to zależy od anestezjologa. Badania naukowe nie udowodniły, żeby były jakieś problemy w związku z 'wkłuciem przez tatuaż'. Ja na ogół staram się iść wyżej, lub znaleźć małą lukę , gdzie nie ma barwnika. Zdażyło mi się 2 razy nie mieć wyboru i 'iść' prosto przez tatuaż. Ja zrobiłam, ale na pewno nie każdy zrobi. Często jest tak, że tatuaże na lędźwiach są znacznie niżej niż my potrzebujemy się wkłuwać. Możesz to sprawdzić... wymacaj sobie górną krawędź kości biodrowej. Albo niech twój TŻ to zrobi- po bokach. Możesz nawet kropeczki markerem zaznaczyć. I od tych kropeczek z tyłu do kręgosłupa prosta linia- tak jakby połącz kropki po prostej. Tam gdzie linia przecina kręgi kręgosłupa to wysokość L3/4 (to wgłębienie między kręgami-jak się nachylisz to je wyczujesz bez problemu). Z epiduralem do porodu można wkłuwać się w L3/4 lub o jedną przestrzeń wyżej -L2/3 . Sprawdź, moze tatuaż w ogółe nie będzie na drodze igły ![]() P.S. A ja mam dziś tylko pół dniówkę w pracy od 13 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() P.S.2 Dziewczyny , ja jeszcze napiszę, że epidurale= ZOP-y (wkłucie zewnątrzoponowe) robi się od mniej więcej 3 cm rozwaria do 7 cm. Ja rzadko bardzo się zgadzam , jak do mnie dzwonią i mówią ,że pacjentka ma 8-9 cm i właśnie sobie już 'przestała radzić' . Położne wiedzą ,że mają dzwonić od 3-max 7 cm przy pierworódkach. Najgorsze i najnieznośniejsze bóle są już przy parciu. Wtedy NIGDY nie zrobiłabym wkłucia. To już za późno . A poza tym epidural nie działa od razu. Zrobienie go zajmuje ok 5 min , a w 100% działa po ok 20 min od wstrzyknięcia leku. P.S 3 Najgłupszy telefon , jaki kiedykolwiek dostałam , to położna zadzwoniła ,że jest pacjentka- dziecko nr 5. Ma 8 cm i chce epiduralu. U wieloródki akcja idzie tak szybko, że ja bym do niej nie zdązyła zejść, a dziecko już by było ![]() ---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:28 ---------- Cytat:
![]() A Ty Ewelajna też w Irlandii będziesz rodziła? Który szpital? No i ja wiem , ze w Polsce też zdarzają się 'wypasione' szpitale, ale w Irlandii to jest standard. Dla każdego, w absolutnie każdym szpitalu. Moja koleżanka pracuje w dużym szpitalu gdańskim na położnictwie i mówi, że nierzadko zdarza się ,że miejsca w kubikach nei mają i pacjentki na korytarzu rodzą, przy drzwiach do WC. To jest straszne. Edytowane przez anagat Czas edycji: 2011-09-08 o 08:36 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#286 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Anagat ty to tytan pracy jesteś...nie wiem jak Ty dajesz radę...a śniadanko imponujące ![]() Co do znieczulenia to ja mam tak niski próg bólu że na pewno będę chciała żeby choć na trochę przestało boleć i będę liczyła że mnie ominą skutki uboczne. Tylko się martwię bo i tak mam mega niskie ciśnienie a jakby mi miało bardziej spaść to nie byłoby fajnie. Cytat:
![]() Cytat:
Grtuluję udanego usg. ![]() Karolca, Agator i Aalegna sliczności ![]() Cytat:
A ja byłam na pobraniu we wtorek i pierwszy raz mam po nim wielkiego napuchniętego siniaka z krwiakiem, tylko nie w miejscu wkłucia a wyżej. 4 fiolki pobrane, we wtorek wyniki, wizyta i usg. Dziewczyny jak dzisiaj mam 8tydz4dzień to 9 tydz tak? Mam nadzieję, że jak do tej pory mdłości nie było to już nie przyjdą. Wczoraj naszło mnie o 22 na naleśniki i nasmażyłam cały stos, a weszły tylko 2 malutkie ale zachcianka zaspokojona i mogła spokojnie pójść spać ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#287 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
zapomnialam napisać,bo tak mi sie spodobalo wczoraj,ze ogladalam kilka razy. przecudne sa te ubranka ![]() ![]() ![]() Tez wypatruje w takich kolorach uniwersalnych .W jakiejs sieciowce upolowalas? ---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ---------- Cytat:
yes 9 tydzien ![]() Swoja droga przeczytałam, ze naszło Cie na 22 nalesniki ![]() ![]() ![]()
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
||
![]() ![]() |
![]() |
#288 | |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Ja dzis mam Usg prenatalne, tak sie ciesze, nie moge sie doczekac ![]() Dzis sniadanko na slodko: zupka mleczna z owsianka moj syn, ja kakao i buleczka z drzemem i miodem mniam ![]() Przyznam racje anagat ze parte skurcze sa skur***** ostre i ja myslalam ze zemdleje, ale to juz koncowka i trzeba wytrzymac no i jak juz jest tak duze rozwarcie jak przy tych ostatnich skurczach partych, to nie daje sie znieczulenia. Dziewczyny da sie urodzic bez, ja jestem tego przykladem, mimo iz jestem baaaardzo wrazliwa na bol i krzyczaca, do tego przez bole kregoslupa nie umialam sie ruszac tak bolalo, ale dalam rade ![]() W jednym momencie tylko zachcialo mi sie spac, mowiac przy tym, ze ja juz nie chce i jade do domu ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#289 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Najgorsze dla mnie była konieczność nieruszania się - a jak akurat skurcz w trakcie wbijania nadejdzie, to masakra, nie masz prawa się poruszyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#290 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;29275164]Faaajnie. Ja kiedyś byłam tam:
http://www.meanderpark.com/PL/page.php?id=t1 rewelacja ![]() Ja w prywatnym szpitalu rodziłam, tzn. normalnie kontrakt z nfz, nic nie płaciłam, a warunki rewelacyjne. Tutaj: http://www.narodziny.com.pl/images/s...40-gabinet.jpg Ja miałam wzorcową ciążę, poród zaczął się od odejścia wód, pełne rozwarcie, skurcze za słabe (po 3 oxy) i cc. I gdybym drugi raz miała całą akcję przejść i na stół trafić, to by mnie cholera wzięła ![]() Bez gazu też może mdlić i rzygać ![]() no wlasnie dlatego ja wole od razu cc bez meczarni
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
![]() ![]() |
![]() |
#291 |
Zakorzenienie
|
szajajaba ciekawy ten TENS
![]()
#292 |
Zakorzenienie
|
Cześć
dzisiaj czuję się tak, jakbym miała jakieś zatrucie pokarmowe. Już w nocy czułam, że poranek będzie ciężki. Cóż, muszę uzbroić się w cierpliwość i czekać, aż nieprzyjemne objawy zaczną mijać. Bo to już jest męczące i mało zabawne. Dziś jadę do pracy po pieczątkę na zwolnienie i do ZUS, muszę też w ZUSie podać nr konta... Dobrze, że wszystko jest blisko ![]() I śniła mi się moja dzidzia jak ją obserwowałam na badaniu ![]()
#293 | ||||||||||||||||||||||
Zakorzenienie
|
Witam mamuśki.
Wkurzyłam się poniedziałek bo poszłam do mojego gin na NFZ i owszem potwierdził ciążę pięcio tygodniową. Ale nie założył mi karty ciąży tylko kazał mi znaleźć sobie innego lekarza na NFZ i 2 tyg. zgłosić się na założenie karty, bo u niego nie mam szans na to bo już ma komplet pacjentek ciężarnych. No kurczę co za czasy, żeby lekarz miał limit pacjentów???? Jak chcę aby to własnie on prowadził moją ciążę to mogę chodzić do niego prywatnie, a mnie akurat nie stać chodzić prywatnie, bo nie dość że za wizytę będę musiała bólić to jeszcze badania krwi i moczu będą odpłatne. No nie stać. Mnie. Szukałam więc lekarza na NFZ i udało mi się znaleźć jednego do którego w tym miesiącu jest wolny termin i jestem zarejestrowana na 19 września. Ale jak sobie poczytałam opinie na jego temat to jestem przerażona, facet jest stary, niedosłyszący, ciężko jest się od niego coś dowiedzieć. I ma staroświeckie poglądy. Tż mnie namawia żebym jednak do tego mojego prywatnie poszła, że jakoś sobie poradzimy, no ale stwierdziłam że pójdę do Tego starego i sama się o nim przekonam jaki jest, jeśli będę niezadowolona to pójdę prywatnie do tego mojego. Ale się rozpisałam, ale musiałam się wygadać. A co u was mamusie? Jak samopoczucia. Ja się popołudniami i wieczorami bardzo męczę z mdłościami, zawrotami głowy i wogóle dziwnym samopoczuciem.
![]() |
#294 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
monika, dowiedz się tego lekarza, do którego chciałaś iść na fundusz, czy skierowanie na badania może wypisać ci tak, abym mogła zrobić je w przychodni nieodpłatnie. Najwyżej odmówi.
![]() |
#295 |
Zakorzenienie
|
Hej Dziewczyny-przyszłe Mamusie, można dołączyc do Was?
![]() Zaczynam 8 tydzień ciąży i mój termin określony wstępnie przez lekarza to 27 kwietnia. Podobnie jak większośc z Was - z tego co zdążyłam doczytac, mam nieprzyjemnośc prowadzic nie tylko poranne "porcelanowe rozmowy", poza tym mam chyba wszystkie możliwe objawy wczesnej ciąży...:/ Jedyne co mnie chyba odróżnia to spore problemy ze snem (większośc znanych mi ciężarówek spało noce i dnie), ale mam nadzieję, że w 2 drugim trymestrze wszystko minie. Czy są wśród Was przyszłe mamusie z Wawy? Korzystacie z programu "Zmija", czy chodzicie na nfz, ew. prywatnie?? Zdecydowałyście już (wiem, wiem mamy jeszcze czas) gdzie rodzic? No i oczywiście gratuluję Wam Fasolek ![]() ![]() Edytowane przez lena_mi Czas edycji: 2011-09-08 o 10:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#296 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Witaj w naszym gronie ![]() (jeśli chcesz być dopisana do listy, napis PW do szajajaby)
![]() |
#297 |
Raczkowanie
|
Ja się własnie zapisałam na usg, dopiero na 28 wrzesnia, bedzie wtedy drugi dzien 12 tygodnia. Powiedzcie mi, bo wszedzie jest info, ze to usg 11-13 tydzien. Czy chodzi o rozpoczety 11, czy zakonczony?
Ja jestem z Warszawy ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#298 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Cytat:
Plusy Inflanckiej sa takie, że nie pobierają opłat - za znieczulenie (choc nie wiem czy skorzystam) czy poród rodzinny, poza tym wszystkie sale porodowe sa pojedyncze - to też mnie przekonuje. A dowiedziałam się że jest sporo dobrych lekarzy i położnych, ale jak wiadomo nic nigdy nie da nam gwarancji.. Myślałam też o Żelaznej, ale tam jak dla mnie gorzej z dojazdem i dośc drogo. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#299 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Witaj i gratulacje ![]() Ja jestem z Wawy,ale chodze do lekarza z pakietu z pracy(czyli Lux Med,Lim itp)...Poki co jeszcze nie wybralam szpitala,ale w najblizszym czasie trzeba sie bedzie zdecydowac. Ty juz wiesz gdzie zamierzasz rodzic? ![]() Problemow ze spaniem nie mam pomijajac wstawanie na siku, oraz nieumiejetnosc znalezienia dobrego ulozenia. Jednak czas spania w dowolnym miejscu i pozycji juz minal ![]() a przepraszam doczytalam post wyzej,ze jestes za Inflancka ![]()
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski Edytowane przez Mravka Czas edycji: 2011-09-08 o 11:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#300 | |||||||||||||||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:53.