|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Temat kolejnego wątku to: | |||
| Coraz wyżej główkę podnosimy, a jutro na plecki się obrócimy. |
|
2 | 3,13% |
| W roli mamy się spełniamy, mocno dzieci swe kochamy |
|
12 | 18,75% |
| Gaworzą Nasze dzieci - Boże jak ten czas leci ! |
|
8 | 12,50% |
| Każde dziecko się uśmiecha - co jeszcze Nas pięknego czeka ?! |
|
8 | 12,50% |
| Wakacyjne dzieciaczki się dobrze rozwijaja i jesień pięknie witają |
|
4 | 6,25% |
| .Letnie dzieci usmiechy posylaja, a ich mamy z dumy pekaja |
|
4 | 6,25% |
| Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki. |
|
22 | 34,38% |
| Podnoszę główkę, uśmiecham się, bo duży zuch już ze mnie jest |
|
0 | 0% |
| Uśmiech tu, uśmiech tam, bo wesołą mamę mam. |
|
1 | 1,56% |
| Główka pracuje, uśmiech raduję, nasze maluszki rosną jak tuje |
|
3 | 4,69% |
| Głosujący: 64. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2101 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011
o jaaaa ten kawowy jest pyszny
![]() Brumek jak to się mówi...TEŚCIOWA i wszystko jasne . Się teraz wielka babcia zrobiła a przez 9 miesięcy to gdzie była?! No właśnie. Wiem jak to wkurza i trzeba się wygadać. Zacznijcie zamykać drzwi i udawajcie że Was nie ma .A co Tymek tak strajkuje? Moja w dzień może 2 godziny spała. Ale że noc była taka super to jej wybaczam
|
|
#2102 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011
Cytat:
![]() Moja właśnie zasneła sobie o 18:30 a o 19stej kąpanie, wstała kiedy miałam ją wybudzać o 19:30 ![]() ładnie grzecznie się wykąpała, ubrała i napapała ![]() Przy papaniu marudziła. Moja jak marudzi cały dzien to w nocy śpi 7h ![]() naczynia nie uciekną, kolację zjesz ![]() Cytat:
Jutro poczytam na spokojnie co i jak.Tak owijam się przed lustrem, będę się owijać to perfekcji ![]() Ten taki długi, kawowy ? ![]() Cytat:
Zamrożone mleko możesz trzymać 2tyg ( są informacje także że dłużej,ale pamiętaj dziecko się rozwija i Nasze mleko się dostosowuje do dzieciątka i mleko które piła np 3 tyg temu będzie tak jakby za "słabe" dla niej, mało wartościowe) odmrażam w temperaturze pokojowej, wyciągając kilka godzin je wcześniej z zamrażalki. A jeżeli np odciągnę dzisiaj i wiem że jutro będzie mi potrzebne to trzymam je w lodówce ( ja max 2 dni). Zdarzało mi się na początku tak, aby odciągnąć mleko z piersi kilka godzin przed wyjściem,jak nie miałam nic w zamrażalce i kilka minut przed wyjściem, aby mnie przypadkiem nie zalało... A teraz to po prostu zbieram zapasy ![]() Zdarza się i tak, że nawet mleko wylewam czasami bo zapomnę zamrozić albo dać do lodówki a minie już 12h w temp pokojowej.http://www.we-dwoje.pl/przechowywani...ykul,4583.html poczytaj sobie, tylko tak jak mówie jest wiele różnych informacji na temat przechowywania pokarmu...Intuicja Ci powie jak masz robić Tez też mi szwankował ! ![]() Jak zdjęcia? Max zrobił ? ![]() z moich piersi się leje jak z fontanny, kiedy mała zaczyna ssać. Nie są twarde - normalne, ale jak się przyssie (ona też łapczywie czasem je) i za kilka chwil sprawdzam czy nie leci za szybko to mleko mi tryska na wszystkie strony bo nie raz aż się zakrztusi ! Denerwuje mnie to ![]() ![]() ![]() : pala:bywało tak, że odciągnełam a nadal tryskało. Cycki chyba mam z kosmosu Poradzcie mi coś.
|
|||
|
|
|
#2103 |
|
Zakorzenienie
|
ja ściągam w nocy gdy ma najdłuższą przerwę między karmieniami, ściągnę ok 120 i mogę spokojnie wyjść na 2 godzinki na dłużej się nigdzie nie wybieram więc nie mam potrzeby więcej ściągać .... i powiem Ci szczerze że nawet jak ściągnę te 120 to i tak dalej pokarm leci więc mały by coś jeszcze wyssał a jak jeszcze dam cyckom z 2 godziny to znów są pełniejsze i tego mleka jest więcej .... i mam też zapasy w zamrażarce na w razie "w"
|
|
|
|
#2104 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dziekuję za odpowiedz odnosnie szczepionki Gratuluje pępuszka teraz czekam az nasz odpadnie:0
|
|
#2105 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2106 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2107 |
|
Zakorzenienie
|
Brumek z pukaniem do drzwi to
Nie ruzumiem naprawdę podejścia nie ktorych ludzi. Mnie denerwuje to że jak mała zacznie nawet sobie gaworzyć po swojemu, kręcić głową, ruszać nóżkami, otwierać buzie to co to TYLKO znaczy : - głodna jest - boli Cie brzuszek - Co Ci dolega - Co Cie boli tak jakbyy mojemu dziecku wiecznie coś było a ona sobie otwiera po prostu buzie, rusza nózkami bo ma ochotę, kreci glowa bo ja cos interesuje.. No nie mam sił ![]() ---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ---------- Sloneczko noooo. Ja mam śmingus dyngus mleczny codziennie!! w nocy to jestem wstanie jeszcze wyłapać te mleko - wczoraj np to było 40 ml bez laktatora, tylko naciskałam na pierś, ale w dzień przemieszczam się z pokoju do pokoju i tylko szukam wkładki aby do niej nalać mleka ![]() Idę śnić o Was ![]() Brumek napisz mi więcej coś o rotawirusie bo widze że wiesz o co chodzi a możesz powtórzyć o co chodzi z WZW B ?! Dziubek |
|
|
|
#2108 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
kusisz ![]() Cytat:
za kikut!A teściowa...wybacz, ale co za durne babsko... co to, zawody jakieś, która lepsza babcia bo częściej zobaczy? Cytat:
DaKaro, ja czasem wychodzę, odciągam wtedy i zostawiam w butelce, a nie ma obawy że nie będzie na następne karmienie, bo organizm dostaje sygnał, że się opróżniło i trzeba produkować ![]() ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ---------- Mój smyk śpi, zobaczymy jak długo - przez całe popołudnie nie spał ani chwili, ale o dziwo wieczorem nie było płaczu ze zmęczenia. Mało tego, z pół godziny prowadziliśmy sobie dyskusję - na każde moje słowo reagował pięknym uśmiechem i dźwiękami, wierzgał nogami, jakby chciał naśladować i coś mi odpowiedzieć... coś cudownego Dobranoc!
|
|
|
#2109 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2110 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2111 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
O czym Ty piszesz?? jakieś problemy były z Szymonem przez lekarza? Cytat:
uuu Brumek naprawdę wściekły. Nie poznaję Cię. Ale nie dziwię się. Co w te kobiety wstąpiło? teściowa ![]() Moja to raz puka a raz nie puka. Niech się w łeb wszystkie popukają..Cytat:
Idę i ja spać, tz woła juz pewnie na coś liczy a ja śpiąca.Obudziliśmy ją o 21, wykąpana, najadła się, odłożyłam do łóżeczka śpi Ktoś dzieci podmienił/ Kto ma moje? a ja czyje mam? Jeszcze na koniec Wam dopisze o mojej teściowej. Mój tz miał wczoraj urodziny. A ja niedziele jak pamiętacie. Pzryleciała dzisiaj z prezentami dla nas. Kopara mi opadła, ale w niedzielę to mi życzeń nie złożyła. Prezent ładny, kolczyki i zawieszka srebrne z łańcuszkiem. Nie trybię jej zachowań. Edytowane przez patik87 Czas edycji: 2011-09-08 o 22:14 |
||||
|
|
|
#2112 |
|
Zadomowienie
|
Brumek brawa za kikucik. A tesciowa masz 'pierwsza klasa'. Nie ma to jak wchodzic do kogos bez pukania...
Brumek Aania Zaneta AgaG Sloneczko .
|
|
|
|
#2113 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wczesniej nikt nie uzyl słowa wada wrodzona i w pierwszym momencie pomyslalam o jakims dramacie. To podejscie do pacjenta... Cytat:
|
||
|
|
|
#2114 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja głupia jeszcze nie śpie bo mi komar po pokoju lata a nie mogę go zlokalizować. Co dzisiaj z tym wizazem, pół wieczoru nie chodził.
Patik ja nie wiem kto nam podmienil dzieci i na czyje ale mnie się tam podoba
|
|
#2115 |
|
Zakorzenienie
|
bede pierwsza z rana...
DZIEŃ DOBRY
|
|
|
|
#2116 |
|
Wtajemniczenie
|
witam z rana
my juz wyszykowane i zaraz idziemy do przedszkola .ale mi się nie chce a co będzie zimą jak na dworze będzie -15?? nie lubie zimy |
|
|
|
#2117 |
|
Rozeznanie
|
Cześć Mamusie,
Najpierw Aania_20 i Brumek - dziękuje za "księgowe" odpowiedzi, zajmę się tym po powrocie z Ktg, pewnie będę pisać PW Ja się jakoś wyłączyłam chwilowo, ale widzę że ważne tematy do nadrobienia - szczepionki i teściowe ![]() U mnie bez zmian, w środę na badaniu po KTG lekarka powiedziała, ze do porodu daleko. W przyszłym tygodniu koło środy już szpital i wywoływanie, więc mam jeszcze kilka dni żeby się"zebrać" Tymczasem uciekam do szpitala. Buziaki! |
|
|
|
#2118 |
|
BAN stały
|
Dzień dobry
![]() Patik,tak-jak lezałam na patologii z Szymkiem,to miałąm ful zestaw leków i kroplówek. Ordynator słynął z mocnego badania a kobiety płakały i zaraz rodziły. Odstawił mi wszystkie leki a dawke miałam końską,to był 24 tydzień. Zbadał mnie przed 12-tą i powiedział,ze mam isc do domu.Jak sie pakowałam dostałm skurczy i dziewczyny wezwały lekarza,to przyszło 3 ,ktg a tam skurcze regularne co 4 minuty na 80-92%.Zaaplikowali pompę,zastrzyki,leki doustne.Lekarze pytali kto odwalił taki numer a jeden z nich,ze jak to kto?Chyba wiadomo. Pytałam jakie są szanse by nie urodzić teraz a ten,ze marne i urodzi sie roślina. Na szczeście zatrzymali ale do końca ciaży byłam w szpitalu. |
|
|
|
#2119 |
|
Zadomowienie
|
Hej
A ja musze pochwalić mojego synka wczoraj zjadl o 19.30 zasnąl o 21.30 i obudził sie o 2 pojadł i obudził sie o 6 znowu zjadł i już nie śpi ![]() Fajnie jakby tak miał codziennie tylko trche mnie przeraziła ta długa przerwa w jedzeniu 6 i pół godziny Brumek ja też nie cierpie jak mi ktoś włazi do domu bez pukania-dzwonienia kiedyś tak mi wlazł mąż kuzynki myślałam ze zawału dostane ! Drzwi na podwórko były otwarte bo ciepło ja coś tam robiłam a tu jakiś chłop mi do kuchni włazi bo w pierwszej chwili go nie poznałam zawsze mówie a co gdybym tak goła latała po mieszkaniu ![]() No i za kikucik Moniczka trzymam kciuki zeby tylko na podejrzeniu sie skończyło ![]() Pieleszka kciuki za serduszko Hani zeby dziurka zarosła Agaja mam termoopakowanie z lovi i jak dam butelke z bardzo gorącą woda to za 3 godz jest ciepła czasem letnia przyjemnego pakowania ![]() A ja dzisiaj jade do pracy pokazać Krystianka
|
|
|
|
#2120 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dobry
bardzo chętnie ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
może już do wywołania nie dotrzymasz, jak kilka z nas Cytat:
Mały rozrabia pod karuzelą Wydaje mi się że pierwszy raz złapał coś świadomie rączką ![]() W łóżeczku ma dużego pluszaka, patrzył na niego chwilę, po czym wyciągnął rączkę, chwycił go i przyciągnął do siebie, i tak trzymał dłuższą chwilę ![]() Dziś noc nawet ładna, szkoda że prawdopodobnie najbliższa już taka nie będzie - dziś na szczepienie idziemy
|
|
|
#2121 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Wracacie do formy z postami Zaneta akurat wczoraj mieliśmy kontrolę u pediatry, na ulewanie dalej zagęszczam mleko. Mały ładnie przybiera więc się nie martwię tym zbytnio. On np. ulewa jak odbijam i to tak sporo, mam wrażenie że niemal wszystko. Myślę, że to też z tego iż ma strasznie dużo gazów i kiedy on zaczyna po karmieniu cisnąć to momentalnie z tgo prężenia leci górą (podnosi mu się). Trzeba to przeczekać. Małgo też wysypało na twarzy, dostaliśmy maść i krople fenistil, bo tydzień nie schodziła. Cytat:
Jednak nie kupiłam, bo aż takich tragedii u nas nie ma. Swet trzymajcie się ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Codzinnie mam sms'a "jak tam nasz aniołek?". Ostatnio mały zasnął mi na kolanach a ona go za stopę zaczęła łapać to się jej pytam czy byłoby jej miło jakby spała a ktoś ją tak za stopę rwał? Zaśmiała się, ale widać że jej się głupio zrobiło. A wczoraj powiedziała mężowi, że jak się tak ociągamy ze chrzcianmi to ona kiedyś przyjedzie po Dominika i sama go ochrzci, wyobrażacie sobie?! Przez to wszystko nie mam ochoty tam w ogóle jeździć, widywać ją, rozmawiać... Nie potrafię już nawet o niej ciepło myśleć, bo zaczynam się odrazu denerwować. Ostatnio przyjechała KOMPLETNIE bez zapowiedzi, a my sobie odpoczywaliśmy wszyscy, bo mąż wrócił z pracy i chcieliśmy mieć czas dla SIEBIE. Mąż zwrócił uwagę, że mogli zapytać czy w ogóle mamy czas i chcemy odwiedzin, a nie tak sobie przyjeżdzaja... Ah rozpisałam się, sorry ![]() Dzisiaj mam wizytę u ginekologa
Edytowane przez Natka_ Czas edycji: 2011-09-09 o 08:51 |
|||||
|
|
|
#2122 |
|
Zakorzenienie
|
czym zageszczasz mleczko?
|
|
|
|
#2123 | ||
|
Zakorzenienie
|
"Proszę jednak pamiętać, że co prawda pokarm w zamrażarce "wytrzymuje" 6 miesięcy, to w tym czasie potrzeby żywieniowe Pani synka zmienią się. Pokarm w piersi dostosowuje się do tego na bieżąco, ale pokarm z zamrażarki nie. Nie warto więc tak długo przechowywać pokarmu (myślę, że najwyżej 2 miesiące), raczej postarać się tak ułożyć sobie plan karmień w ciągu dnia, żeby jak najczęściej karmić synka bezpośrednio z piersi lub jeżeli to możliwe podawać mu pokarm, odciągnięty poprzedniego dnia"
i generalnie wziąć na ludzki rozum, dziecko się zmienia rośnie itd więc jego zapotrzebowanie na pokarm też Cytat:
![]() a tak ostatnio się zastanawiałam, czy Ty też byłaś taką histeryczką, miałaś milion pytań "do" przy pierwszej ciaży ?! Cytat:
![]() Moja co prawda wstała o 1 i o 4 i o 7, ale po papaniu nie umiała zasnąć ![]() Spała dzisiaj z mamusią ![]() Musiałbym wyruszyć w miasto, a nie chce mi się
|
||
|
|
|
#2124 |
|
Zakorzenienie
|
Brida trzymam kciuki, żeby się samo ruszyło
![]() Nerola matko! Co to za lekarz! ![]() Aga ja ma z TT termoopakowanie i niepolecam, słabo ciepło trzyma... U nas nocka ładna, mój synek się chyba uregulował bo budzi się już tylko raz o 4 n karmienie i śpi do 8 (oczywiście nie chwalę! ).Robi podkowkę jak coś mu się nie podoba i chce płakać. Na brzuszku już go na siłę nie mogę położyć bo skubaniec na plecki się przewraca. Ogóle jest bardzo kochany i sprawia mi coraz to więcej radości. Te uśmiechy warte miliony, naprawdę Jak trzymam go na rękach tuli się już, trzyma za szyję ![]() ---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:46 ---------- Zagęszczam Nutritonem. |
|
|
|
#2125 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dziewczyny polecacie jakieś maści do dupci na odparzenia z pantenolem? teraz używam bephanten i w sumie tylko to na małego działa a używałam linomagu, sudokremu, kremu z hippa na odparzenia, mąki ziemniaczanej, zasypki z jonsona ..... i tylko bephanten utrzymuje dupcię małego bez odparzeń .... i dodam że jak tylko przetrę dupcię chusteczkami nawilżającymi ( mam pampersa) to też zaraz dupcia podrażniona ......... chciałam zmienić ten bephanten bo dość drogi jest za 30g 15 zł więc bankrutuję delikatnie mówiąc ........... polecicie coś o podobnym składzie ? |
|
|
|
|
#2126 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Natko mi Krystianek też ulewa jak go odbijam ale niewiele . Najbardziej sie boje jak mu sie uleje jak leży a ja bym spała Ostatnio dwa razy tak miał i poszło mu też noskiem ale dziś w nocy juz spokojnie
|
||
|
|
|
#2127 |
|
Zakorzenienie
|
Emilie właśnie sobie zażyczyła masażyk w bujaczku w postaci wibracji.
No dabulka mi rośnie jak nic :paznokcie: Teraz gdy jej się mleko uleje po policzku to sie odwraca i czeka aż jej wezmę pieluchą i robi dziubek |
|
|
|
#2128 |
|
Zadomowienie
|
hej kobitki
![]() pędzicie ja wczoraj miałam czas na was bo mały pięknie spał a tu co awaria i netu niet dziś się zarejestrowałam na allergo bo zawsze mi tż zamawiał a po co mam się denerwować i czekać jak mogę sama ![]() ![]() kurczę u nas wszystko bajka lecę nadrabiać a dziś pierwszy raz mieszam małemu wodę na mleczko 3/4 mineralka 1/4 woda kranówa ciekawe czy mu posłuży trzymajcie kciuki![]() kurnia jestem na 59 stronie
|
#2129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gdy widzę że mała ma czerwoną pupę to tylko wacik + ciepła woda i za każdym razem kiedy przewijam to sudockremem smaruje i u mnie się spradza rewelacyjnie. DO 2-3 dni schodzi zaczerwienienie. (Teraz chusteczek w sumie używam tylko w awaryjnych sytuacjach) Linomag u mnie pomógł na chwile tylko ![]() Potrzebuje wyrwać się na zakupy po butikach, jesien zbliża się dużymi krokami, a mnie się znudziły swetry z tamtego roku no i buty bym też kupiła |
|
|
|
|
#2130 |
|
BAN stały
|
No niestety ale ten lekarz miał plecy.My pacjentki nie wiedziałysmy dlaczego nadal pracuje i to na takim stanowisku.
Jednak od kilku lat nie ma go już. Był postrachem.Nawet nie wolno było chodzić po korytarzu,śmiać się bo "pan docent jest i będzie zły...". Kazał do siebie mówić panie docencie Każdej pacjentce zwracał na to uwagę. Nie tylko mnie ale wielu,wielu kobietom takie cos sie przytrafiło.Były też sprawy sądowe,które rodziny zmarłych kobiet zakładały. Żanetko przy pierwszej ciaży oddałam sie całkowice w ręce lekarzy.Co mówili,tego słuchałam. Przy drugiej,miałam swojego od niepłodnosci i to mi starczyło.Przy 3 miałam internet i czytałam a przy czwartej zostawiłam sprawy losowi. Pytań nie maiam,czytałam.A pam]nikara ze mnie okrutna była. Co 3-5 dni byłam u lekarza i to różnych prywatnie bo krwawiłam i chciałam wiedzieć czy dziecko żyje. Raz przy Szymku powiedzieli mim,ze sie nie utrzyma taka słaba ciaza,sztuczna. Przy Krystku lekarz powiedizał,ze przy takim krwotoku płód nie ma szans i dziś jest a jutro rano przy usg nie będzie biło serduszko. Uciekłam wtedy ze szpitala na godzinę i poijechaliśmy na usg do prywatnego lekarza,po czym wróciłam na oddział. I jak widzicie moje dzieci mają się dobrze. Natko to juz nieźle Cię teściowa musiała wkurzyc jak już Ty narzekasz ![]() A nas mają wszyscy gdzieś i nie przejmują sie naszymi dziećmi. Przykre trochę no ale co zrobić? Dziadków jednych nie mają a drudzy(moi) nie czują sie dziadkami. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:30.

.

a minie już 12h w temp pokojowej.

kusisz 

zębole

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)