|
|||||||
| Notka |
|
| Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3961 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: etorebki szybko nie kupię, bo etorebka ma klientki w... nosie! cz..30
Cytat:
Pełen wypas ![]() Dawno nie jechałam pociągiem ![]() Cytat:
Co do kozaczków - to też pstryknij swoje Może się zainspiruję A co do utrwalania makijażu lakierem Nie chcę wiedzieć jak skóra tej dziewczyny za 5 lat będzie wyglądać - masakra |
||
|
|
|
|
#3962 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
i że jesteście zadowoleni. A co do wykańczania wnętrz - też bym wolała powoli to robić, ale być zadowoloną z efektu (dla mnie to by była tylko przyjemność Cytat:
Lepiej się bawić ze znajomymi, w fajnym gronie, niż przyprowadzić kogoś obcego i go pilnować ![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#3963 |
|
Zakorzenienie
|
Ja właśnie staram się wybrać temat maturalny
Na 80, wybrałam 9, które najbardziej mnie zainteresowały. Niedługo będę musiała podjąć decyzję i nie wiem który wybrać
|
|
|
|
|
#3964 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak komisja słyszy za 10 razem ten sam temat, to od razu się zniechęca (sprawdzona sprawa )Przyznam szczerze, że najbardziej ze wszystkich matur stresowałam się właśnie ustnym polskim... i nie było warto
|
|
|
#3965 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja również obawiam się ustnego z polskiego i z angielskiego, bo znowu zmienili program i inaczej ta matura wygląda
|
|
|
|
|
|
#3966 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Liczy się wrażenie.A co się zmieniło w ustnych? Angielskim to się nie denerwuj, nie da się nie zdać
|
|
|
#3967 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zmienił się ustny angielski. Pierwsze zadanie wygląda tak, że masz 4 zagadnienia w takich kółkach i każde musisz omówić i rozwinąć (coś na zasadzie negocjacji, uzyskiwania informacji). Drugie zadanie to jest tak jak było - rysunek + pytania. Trzecie zadanie polega na tym, że masz dwa rysunki i jakiś problem. I musisz wybrać jeden rysunek, który twoim zdaniem bardziej pasuje do problemu (i uzasadnić dlaczego go wybrałaś), a jeśli chodzi o drugi rysunek, to musisz uzasadnić dlaczego go odrzuciłaś. Do tego są jeszcze pytania. W tamtym roku było chyba inaczej, prawda
|
|
|
|
|
|
#3968 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W zeszłym roku na podstawie, mieliśmy dwa zadania. Pierwsze: rozmówki, uzyskanie informacji, odrzucenie oferty, negocjacje itp i zawsze 3. Takie sytuacje z życia wzięte, gdzieś się zgubiłeś, nie chcesz gdzieś jechać, wybieracie prezent na urodziny koleżanki. Drugie, mieliśmy tylko opisać obrazek i odpowiedzieć na dwa pytania. Schemat jaki ty przedstawiłaś, miałam na egzaminie językowym, zdecydowanie trudniejszym niż podstawa ustna ![]() Nie zazdroszczę... Pociesz się, że od 2014 mają być kolejne zmiany np na ustnym polskim będą losować pytania z wiedzy o lekturach i językoznawczej...
|
|
|
#3969 |
|
BAN stały
|
a ja jeszcze słyszałam, że na ustnym z języków nie ma rozróżnienia na POZIOMY! nieważne czy rozszerzenie czy podstawa. to komisja sama ustala na jakim poziomie mówisz
. tak nam mówiła babka od niemca, ale języki chyba tak samo wyglądają. jak dla mnie to będzie bardzo trudne do ustalenia dla nauczyciela... czy to JUŻ rozszerzenie czy dobra podstawa
|
|
|
|
|
#3970 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
dzięki ![]() Ja nie poszłam na moją studniówkę i żałuję do dziś za to malowałam na nią wszystkie kumpele w klasie![]() Ano, tytków brak ![]() Cytat:
Kochana samych przyjemności życzę chłoń ten piękny kraj, racz się najlepszą kawą na świecie, lodami nakładanymi packą, winem, no i niech będzie- pizzą na fantastycznie podeszwowatym cieście![]() No i nie daj się choróbsku ![]() Cytat:
Wiele rzeczy i planów już zostało zweryfikowanych przez życie, także w pierwszych planów wystrojowych chyba niewiele zostało ![]() ![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#3971 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To już w ogóle przegięcie ![]() A wiecie jak od następnego września mają zrobić w liceach ? W pierwszej klasie uczniowie będą mieli wszystkie możliwe przedmioty, nie będzie klas z profilami. Dopiero w drugiej klasie uczniowie wybierają jaki chcą profil. W sumie fajne rozwiązanie, bo i tak sporo osób w pierwszej/drugiej klasie się przepisuje, gdyż uważa, że wybrało niewłaściwy profil, a tak to wstrzymuje się jeszcze rok z decyzją ![]() ---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ---------- ![]() 1. Odwołując się do przykładów, omów funkcjonowanie motywu snu w wybranych utworach literackich. 2. Omów motyw rozstania w poznanych utworach literackich. Porównaj różne sposoby jego realizacji. 3. Idealiści i marzyciele w literaturze polskiej. Scharakteryzuj sposoby kreowania takich bohaterów w utworach z różnych epok. 4. Człowiek - ofiara własnych wyborów. Rozważ temat, odwołując się do wybranych przykładów. 5. Zjawy, wiedźmy, wizje, sny... Określ jaką funkcję pełnię w literaturze różnych epok. 6. Noc - pora magii, miłości, strachu, rozrachunku, zabawy. Artystyczne obrazy nocy i nocnej aktywności człowieka w wybranych utworach literackich. Omów na przykładach. 7. Kim jest człowiek ? Jakie odpowiedzi na to pytanie znajdujesz w "Dziadach", "Lalce" i "Ferdydurke" ? Wyjaśnij, interpretując wskazane utwory. 8. Różne ujęcia motywu zdrady. Zaprezentuj na wybranych przykładach literackich różnych epok. 9. Motyw mogił w literaturze i sztuce. Zinterpretuj ich symbolikę, odwołując się do wybranych dzieł. |
|
|
|
|
|
#3972 |
|
Zakorzenienie
|
4,7,8
|
|
|
#3973 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
1. Dość banalny, częsty i można na nim pojechać, bo wydaje się prosty... ale ciężko dobrać satysfakcjonujące utwory ![]() 2. Ciekawy, niespotykany. Tu można duuuużo napisać, przede wszystkim oparłabym się na liryce. 3. Też dość oklepany temat, te wszystkie Baryki, Judymy, myślę, że sporo osób go wybierze. 4. Spotykany, aczkolwiek można tu wiele rzeczy podpiąć, bałabym się, dość rozległy. 5. Też dość znane i powielane motywy, ale można sięgnąć po mniej wykorzystywane utwory, jak choćby Dickens, czy Sen Prusa. 6. Fajny Romeo i Julia od razu przychodzą na myśl ![]() 7. Dość obszerny temat, myślę, że trzeba sięgnąć głębiej, w jakąś filozofię też. Duży plus, że są ewidentnie zaznaczone granice lit. podmiotu, a to duże ułatwienie. 8. Dość ciekawy temat, ale trza by trochę polać wodę. Jak różnorodnie została ukazana zdrada? że niby w stos. do ukochanej (ego), ojczyzny, ideałów itp, czy jakie niosła za sobą wyniki? itp, trochę na różne sposoby można to ująć... 9. Ciekawy! No i bardzo jednokierunkowy, myślę, że to jest coś innego, fajne
Edytowane przez NIKaP-n Czas edycji: 2011-09-09 o 22:43 |
|
|
|
|
|
#3974 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najbardziej chyba skłaniam się ku 2, 5 i 9
|
|
|
|
|
|
#3975 |
|
Zakorzenienie
|
E.. no to sobie wybrałaś
Podoba mi się 8 i 9. 1 bardzo ciekawy ale jeszcze bardziej zdradliwy(że choć przywołam film incepcja ) Miałam na roku panią, która chciała pisać magisterkę o śnie ale jak zaczęła pisać to poległa była na całej linii i zmieniała szybciutko temat ![]() Oglądam rozmowy.... o makijażu......pozwólcie, że wymownie zamilczę bo brak mi słów
i brak mi tylko dzwoneczka u szyi, który by brzęczał nad tobą, gdy śpisz." Szymborska Edytowane przez Danula Czas edycji: 2011-09-09 o 23:01 |
|
|
|
|
#3976 |
|
Zakorzenienie
|
a nie ma teraz mozliwosci ulozenia wlasnego tematu ?
|
|
|
#3977 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ja pisałam pracę roczną o śnie, zaliczeniową. Masasakra rzekłabym
|
|
|
|
|
|
#3978 |
|
Zakorzenienie
|
Wstecznie współczuję
|
|
|
#3979 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miała trudne pytania od komisji i dlatego średnio jej poszło, ale poza tym i tak wystarczająco, bo pracę pisała na kilka dni przed ![]() Sama wzięłabym 4 lub 7, lubię takie tematy. 1: motyw snu to bardzo częsty temat, u mnie sporo osób zdecydowało się na niego we wstępnej deklaracji, ale potem każdy zmienił nie wiem, chyba okazał się zbyt żmudny do opracowania.2: fajny temat, ale nie moja bajka. 3: j.w. 5: dość rozległy temat, wbrew pozorom, a ja za fantastyką nie przepadam, więc raczej bym się nie zdecydowała. 6: może być ciekawa, Faust, Wesele, Dracula 7: baaaaardzo trudny temat, ambitny, ale podoba mi się Sama nie wiem czy bym się na niego zdecydowała, ze względu na to, że nie przepadam za Gombrowiczem.9: motyw mogił, nie wzięłabym, bo jak dla mnie strasznie nudny temat... Nad Niemnem i Gloria Victis, o nie nie nie... Dla mnie to tematy prowokujące do dłuższych przemyśleń, które potem się powoli zawiera w dłuższej formie. Za to motyw mogił, prościutki i zwarty.---------- Dopisano o 23:18 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ---------- u mnie można było składać własne propozycje tematów w maju, na rok przed maturą Tylko kto, wtedy poważnie myślał o temacie na ustną....
|
|
|
#3980 |
|
BAN stały
|
Dziękuję, jest czego ![]() Taka durna byłam, że zawsze brałam trudny temat, żeby pobudzić się do działania... a potem miałam żal do wszystkich, że mi tego nie wyperswadowali jak na 2 roku wybrałam Assuntę Norwida... to wszyscy zamarli... hehe, no i dostałam całe 3+ z adnotacją, że praca super bla, bla. bla, ale oddana po terminie... Oddałam ostatniego dnia terminu. Także- jak ktoś chciał, to i tak ocenę uciął..
|
|
|
|
|
#3981 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
#3982 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Najgorsze, że praca jej się ewidentnie podobała, ale nie chciała dać więcej. To była najlepsiejsza nota Najmłodsza wykładowczyni, jedyna mgr, a wszyscy się jej bali, jak kosiarza umysłów
|
|
|
|
|
|
#3983 |
|
Zakorzenienie
|
hejo, dobry wieczor
widze ze omawiacie tematy maturalne ![]() ja sama nie wiem co bym wybrala z Twoich roxi, pamietam ze ja mialam motyw cierpienia ![]() fashion jeszcze raz udanego wyjazdu
|
|
#3984 |
|
Zakorzenienie
|
Hello
Nocne pozdrowienia z lotniska w Birmingham, zaraz tu jajko zniose, bo mam jeszcze ponad 3 godziny do wylotu :/ Dobrze, ze jest wifi w telefonie i nadrobilam co pisalyscie ![]() W niedziele jak odespie pokaze wam moje zakupy
|
|
#3985 | |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Nikogo nie ma ??? ![]() Cytat:
Czekam na zdjęcia Roxi - co do maturalnych tematów - sama nie wiem co bym wybrała Ja na szczęście zdawałam starą maturę i tam się przed komisją odpowiadało na ustne pytania ale za nic nie mogę sobie przypomnieć tematu pisemnej matury
|
|
|
|
|
|
#3986 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczynki
![]() Widziałam nowe torebki ale lepiej nie oglądam dalej, bo nie mogę kupić stęskniłam się za Wami ale już znowu uciekam na remont - dziś podwieszamy sufit w przedpokoju. Remont się ciągnie ale już jest ładnie, choć to tylko gołe ściany Pozdrawiam Maggie jak Twój ząb? Dałaś radę? Nikuś - mieszkacie pewnie już w swoim domku
podpis zawierał niedozwolone treści - usunięty przez administrację forum Edytowane przez reniabg Czas edycji: 2011-09-10 o 10:45 |
|
|
|
|
#3987 |
|
Zakorzenienie
|
Że ja pójdę na imprezę? Dziś wybieram się na dyskotekę ![]() Dzień dobry
|
|
|
#3988 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
![]() Chciałam napisać coś związanego z miłością, ale nie ma takiego tematu (mam nadzieję, że takowy będzie jeśli chodzi o wypracowanie).Niestety nie Cytat:
A Ty Charlie o czym pisałaś ? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#3989 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dziń dybry
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#3990 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie jak były do wyboru, to większość była tragiczna Mnóstwo jakiś nawiązujących do romantyzmu albo jakieś motywy śmierci, przynajmniej tak pamiętam, że dużo osób je wybierało. Ja wzięłam: Kamienica jako przestrzeń życia człowieka. Gadałam o Lalce, Kamienicy H.Krall i jeszcze coś, niestety nie pamiętam Nie był tak często wybierany i to była zaleta chyba jednak.Z Twoich chyba bym wybrała 4, tak zwrócił moją uwagę, daje duże pole manewru (co możee być zaletą jak i wadą wlaściwie ) ew. 8 ale ten moze być chodliwyaaa dzień dobry tak w ogóle
|
![]() |
Nowe wątki na forum Moda
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:25.

.
. tak "światowo" 

Nie chcę wiedzieć jak skóra tej dziewczyny za 5 lat będzie wyglądać - masakra 

i że jesteście zadowoleni. A co do wykańczania wnętrz - też bym wolała powoli to robić, ale być zadowoloną z efektu