![]() |
#901 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Filologia polska
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ---------- Poza tym nie pomaga w cieszeniu się studiami ciągłe słuchanie z każdej strony jaki beznadziejnie nieprzyszłościowy to jest kierunek ![]() Gdy przed obroną byłam u fotografa zrobić zdjęcia do dyplomu to usłyszałam z ust owego pana, że marnowałam swój czas studiując filologię polską ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#902 |
Konto usunięte
|
szalenie pokrzepiające
![]() ja zastanawiam się, czy nie wziąc sobie za specjalizację bohemistyki, zawsze to coś nietypowego i wybijającego z tłumu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#903 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja chyba teraz mam etap załamania ![]()
![]() |
![]() |
#904 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#905 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ja mam właśnie straszną ochotę nauczyć się czeskiego samodzielnie ![]() ![]() Aj te załamania... Daje w kość FP ![]() Dziewczyny, a orientujecie się, czy jak po FP chciałabym zrobić magisterkę z dajmy na to, pedagogiki to muszę uzupełniać różnice programowe z pierwszego stopnia tych studiów?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#906 |
Rozeznanie
|
Tak, jesteś do tego zobowiązana i pewnie pomaga to na studiach II stopnia, ale chyba nikt tego nie sprawdza
![]() Ja miałam załamanie w okolicach pierwszej sesji. Taki dół, że mówiłam, że jak nie zaliczę, to trudno, warunku nie wezmę, pójdę do pracy, gdzieś to mam... ![]() ![]() Co do komentarzy... Cóż, jak w Szczecinie przyszedł pan z UPC Internet mi zainstalować, to się nasłuchałam, że skończę, jak on, że mogłam iść na polibudę... Bo on po resocjalizacji Internet instaluje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#907 |
Raczkowanie
|
Cześć
![]()
Ludzie są gotowi uwierzyć we wszystko, tylko nie w prawdę.\ Cień Wiatru Edytowane przez szczyptacukru Czas edycji: 2011-09-10 o 09:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#908 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Szukanie zajęło mi aż trzy minuty, bo mam wolny Internet ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#909 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#910 |
Rozeznanie
|
To chyba zależy od tego, co chcesz robić w przyszłości
![]() ![]() Acha, wpadłam na jeszcze jedno rozwiązanie. Jeśli kręci Cię dziennikarzenie, to może jest jakaś dyscyplina, która Cię interesuje? Muzyka, sport...? Może warto pójść w tym kierunku - konkretne studia nie przychodzą mi na myśl niestety - bo teraz wszędzie chcą dziennikarzy wyspecjalizowanych w jakiejś dziedzinie, np. znających rynek nieruchomości lub nowinki muzyczne. Edytowane przez Lidia Paulina Czas edycji: 2011-09-10 o 14:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#911 |
Zakorzenienie
|
Ja mam pytanie, bo czegoś nie rozumiem.
Chcę iść na polonistykę, na maturze zdaję obowiązkowo polski rozszerzony, matmę podst i ang podst Dodatkowo chciałam wziąć historię podst, ale wyczytałam, że: W przypadku kandydatów, którzy na egzaminie maturalnym zdawali przedmioty dodatkowe do średniej arytmetycznej wlicza się tylko te przedmioty, za które kandydat uzyskał wyższą lub równą liczbę punktów od średniej z punktów przyznanych za przedmioty obowiązkowe. Czyli że co? Przykład: Zdam polski, matme i ang na 70%, czyli z polaka mam wtedy 70pkt, matma i ang po 56, czyli średnia 60,6. to oznacza że historię musze zdać na 75,8 % ? I że na filologię polską wliczyliby mi do punktów nawet biologię czy tam chemię, jeślibym miała ją na więcej pkt niż średnia z podstawowych przedmiotów? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#912 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#913 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#914 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ostatnio też myślę nad pracą w instytucjach kultury... ale czy po filologii polskiej mogłabym w takich miejscach pracować? Interesuję się kulturą, sztuką, muzyką, filmem, teatrem, muzeum, wszystkim, co związane jest z kulturoznawstwem, literaturą i językiem, więc w tych dziedzinach mogłabym pisać jakieś newsy? Eseje? Felietony? Artykuły ? Nie mam pojęcia. Ach, chyba przez cały okres studiów będę miała wątpliwości, co do tego kierunku... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#915 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A czy kolejne lata na edytorstwie sprawią, że błędów tych będziesz popełniała mniej? Jesteś w stanie to realnie ocenić?Nie musimy być słownikami na nogach, ale jeśli Cię to kręciło, to może będzie Ci to sprawiało satysfakcję? Wiadomo, nie każdy nadaje się do uczenia dzieciaków i nie jest to żadna wada. Można ![]() To może jednak kulturoznawstwo lub jakiś artystyczny kierunek? Grasz/grałaś na instrumencie, malujesz? A może po prostu PSM? Mam na myśli to, żeby zwiększyć swoje szanse poprzez wszelkie możliwości doszkolenia się. Do domu kultury chętnie wezmą kogoś, kto może prowadzić jakieś zajęcia (przyszły mi do głowy jeszcze zajęcia teatralne - może teatrologia? lub literackie - tu fp już wystarczy) Tylko że do pracy z dziećmi musisz mieć uprawnienia, tu pomogłaby jednak pedagogika. A pisanie może być dodatkiem, żeby załatać etat. Tak myślę. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#916 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
normalnie jak łaciny nie zalicze to się poddaje ![]()
![]() |
![]() |
#917 |
Rozeznanie
|
Kocham! łacinę.
![]() A już się skończyła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#918 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#919 |
Zakorzenienie
|
Głowy do góry. Powiem Wam, u mnie 3 lata temu był boom na takie kierunki jak np. administracja (podobno bardzo przyszłościowe
![]() ![]() ![]() ![]() Poza tym mam teraz większy problem związany ze studiami -nie mam gdzie mieszkać ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#920 |
Wtajemniczenie
|
u mnie w grupie na jakieś 30 osób odpadły 3-4, a jestem już na III, także niewiele
![]() |
#921 |
Rozeznanie
|
Nas na liście było najpierw około 80, po kilku tygodniach zostało sześćdziesiąt parę osób. Teraz jest nas trochę ponad czterdzieści osób. A w tym roku lista ma mniej niż czterdzieści nazwisk, ciekawe, ile osób zostanie po roku... Odbije się im to niestety np. przy wyborze specjalności... Nam oferowali sześć, a otworzyli dwie. Pewnie za rok powstanie tylko nauczycielska...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#922 |
Zakorzenienie
|
Gdy ja zaczynałam studia było nas na liście ponad 80 osób! A jak mówiłam kończyło około 50 (mniej niż więc). Może kilka lat i będzie brakować polonistów w Polsce?
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#923 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#924 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Polonistyka to chyba kierunek ciągłego rozchwiania między miłością a zniechęceniem. Trzeba być twardym, nie słuchać tego, że "nie ma pracy", "to studia, które nic nie dają", "to kierunek dla nieudaczników, którzy nigdzie się nie dostali" i iść przed siebie. Brać to, co się da, uczyć się dla siebie, pisać i czytać dla siebie. Ten kierunek otwiera umysł, nie jest to może wiedza, którą wykorzystujemy każdego dnia, ale umiejętności, które przydają się w pracy - obycie z kulturą, umiejętność formułowania myśli. Praca jest, ale trzeba być dobrym i szukać nawet tam, gdzie wydawałoby się, że polonista nijak się nie przyda. Wszędzie się przyda ![]()
![]() |
![]() |
#925 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Może i nie uczą. Po prostu zero, żadnych zajęć, na których człowiek mógłby rozwijać sprawność językową w piśmie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#926 |
Wtajemniczenie
|
No ale studia nie są od tego, żeby uczyć pisać ładnie. W Polsce tzw. creative writing nie istnieją na ŻADNYM wydziale i żadny kierunku (znajoma chodziła na nie na erasmusie i mówiła że to ciekawa sprawa). poprawności uczy KJP, może u was zbyt lekko podeszli do tego tematu? Skróty, skrótowce i reszta towarzystwa są już na pierwszym semestrze
![]()
![]() |
#927 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#928 |
Rozeznanie
|
Pisanie kreatywne jest też przedmiotem na polonistyce na US, na spec. komunikowanie publiczne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#929 |
Raczkowanie
|
Kreatywne pisanie (pod nazwą twórcze pisanie) jest również na UAM-ie, obowiązkowo na II roku spec. dziennikarskiej oraz jako fakultet, bez względu na rok i spec.
![]()
![]() |
![]() |
#930 |
Raczkowanie
|
Witam, w tym roku zdaję maturę i chciałabym dowiedzieć się coś więcej na temat filologii polskiej na Uniwersytecie Wrocławskim. Jakie progi punktowe, żeby się tam dostać? Chciałabym dowiedzieć się również coś więcej na temat samych studiów, czy naprawdę jest tak strasznie i czy ciężko się tam dostać? ;]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:32.