Tu butelka tam pieluszka tylko czekać na maluszka. Mamusie listopad/grudzień 2011 - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-15, 12:44   #271
tuszka
Raczkowanie

Dot.: Tu butelka tam pieluszka tylko czekać na maluszka. Mamusie listopad/grudzień 20

Cytat:
Napisane przez gosiaczekkk85 Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi czy też macie upławy? Miałam mleczne, a ostatnio trochę żółtawe, nic nie piecze...czy to infekcja?
Ja mam raz mleczne, raz żółte, raz ciągnące raz glutowate i na każdym badaniu pH mam ok. Lekarz też żadnych grzybów, czy infekcji się nie dopatrzył. Są w aptekach takie paseczki do badania pH w pochwie, ja akurat dostałam je od lekarza. Ale może Ci pomogą?

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość

to super ze mozesz rodzic SN

ja z cera teraz nie mam problemow, w pierwszej ciazy to mialam MEGA pryszcze i w ogole ohydnie wygladalam

a masz maliny do kaszki???
Maliny mam! I mleko już też! I się objadam... 10 kg w te,czy wewte...
Ja mam trądzik, od 18 r.ż by było zabawniej i tłustą cerę. Stosuję tylko kosmetyki apteczne (LA Roche, Vichy itd). A teraz w ciąży raz mam syfy, raz tylko miliard wągrów. Ale one znikają, a te czerwone plamy są i dupa. Aż się boje myśleć, co by było gdybym była w ciąży z dziewczynką...

Cytat:
Napisane przez Tottie1984 Pokaż wiadomość
aha, czyli na macierzyńskim będziesz w Polsce. Wydaje mi się że w Polsce jest tak, że czas pracy liczy się też na L4, czyli jak przejdziesz na zwolnienie teraz to do końca umowy z firmą lub do rozwiązania (zależy co nastąpi wcześniej) jesteś zaliczana do osób pracujących.

Jestem o tyle w komfortowej sytuacji, że choć jestem tumanem bez wykształcenia wyższego, to pracę mam na czas określony do czerwca i czy chcą, czy nie będą musieli mi przedłużyć, gdy będę szła na urlop wychowawczy, bo planuję takowy. Chciałabym chociaż rok z Frankiem posiedzieć. Moja pensja do budżetu domowego zbyt wiele nie wnosi, o tyle dobrze, że mam socjal zapewniony (MultiSport, opieka medyczna, tańsze ubezpieczenie auta)
tuszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 12:46   #272
glamourous
Zakorzenienie

Dot.: Tu butelka tam pieluszka tylko czekać na maluszka. Mamusie listopad/grudzień 20

Cytat:
Napisane przez marejta Pokaż wiadomość
Coś nie doczytałam, glam o co chodzi???

Witam nową mamusię pisz do nas często
no dowiedzialam sie wlasnie ze zeby sie zakwalifikowac na macierzynski to trzeba miec 6 miesiecy przepracowane. a ja jestem zatrudniona od 1 maja wiec na chwile obecna mam powiedzmy 4.5 mca czyli nie moge urodzic przed 1 listopada
nie zebym planowala ale niestety blizniaki to chodzaca bomba zegarowa i po 32 tyg naprawde roznie moze byc
Stary 2011-09-15, 12:49   #273
tuszka
Raczkowanie

Cytat:
no dowiedzialam sie wlasnie ze zeby sie zakwalifikowac na macierzynski to trzeba miec 6 miesiecy przepracowane. a ja jestem zatrudniona od 1 maja wiec na chwile obecna mam powiedzmy 4.5 mca czyli nie moge urodzic przed 1 listopada
nie zebym planowala ale niestety blizniaki to chodzaca bomba zegarowa i po 32 tyg naprawde roznie moze byc
Glam, to może lepiej gdybyś od października była na L4, małą do przedszkola, byś za nią nie ganiała. a Ty leżałabyś sobie w domu i zaciskała?
tuszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 12:54   #274
bienioka
Rozeznanie

tylko was podczytuje. Nie udzielam sie, bo nie znam sie na polskich przepisach. Wiem tylko, ze wlasnie sie ostro denerwuje w sprawie mojego chorobowego. Z racji tego, ze w De chorobowe placi pracodawca tylko 6 tyg (za to 100%), pozostaly okres placi kasa chorych - 60%. Ja od 15.08 powinnam juz dostac to 60%. Oddalam podanie juz zaraz po 16.08 i co??? i nic... Pieniazki powinnam dostac pod koniec sierpnia, a ja nadal czekam. Juz jakis czas temu dzwonilam i mam sie uzbroic w cierpliwosc bo...okres wakacjyny!!!! Wyobrazcie sobie, jakbym potrzebowala te pieniazki do zycia na juz, co by bylo?? Ach...nie tylko w polsce macie problemy...
bienioka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 13:01   #275
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tuszka Pokaż wiadomość
Maliny mam! I mleko już też! I się objadam... 10 kg w te,czy wewte...
Ja mam trądzik, od 18 r.ż by było zabawniej i tłustą cerę. Stosuję tylko kosmetyki apteczne (LA Roche, Vichy itd). A teraz w ciąży raz mam syfy, raz tylko miliard wągrów. Ale one znikają, a te czerwone plamy są i dupa. Aż się boje myśleć, co by było gdybym była w ciąży z dziewczynką...

ja tez sie cale dorosle zycie zmagalam z tradziiem...raz lepiej raz gorzej bylo. i juz chyba wszystkiego probowalam, kosmetykow aptecznych, zluszczan, oczyszczania od wewnatrz i zewnatrz itd. nawet tego kremu ze slimaka ktory o dziwi calkiem skuteczny byl
teraz w koncu mi nic nie wylazi i mam czysta buzie i mam nadzieje ze mi sie to po ciazy utrzyma

---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ----------

Cytat:
Napisane przez tuszka Pokaż wiadomość
Glam, to może lepiej gdybyś od października była na L4, małą do przedszkola, byś za nią nie ganiała. a Ty leżałabyś sobie w domu i zaciskała?
na razie odpukac nic sie nie dzieje ale jakby faktycznie cos zaczelo sie skracac czy mieknac to zaraz ide na zwolnienie
z przedszkolem troche nierealne bo po pierwsze jest za malanie ma jeszcze 2 lat 2 mies skonczonych nawet, po drugie o tej porze to dosc trudno o miejsce
moze ewentualnie jakis prywatny zlobek bo sie udalo...no zobaczymy co mi lekarz powie
Stary 2011-09-15, 13:10   #276
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:

no to mam przesrane ... ale jestem wsiekla... a ta "kolezanke specjalistke" to chron boze !!!!!

czyli 2 tyg po porodzie musze isc do pracy :/ jeszcze dowiem sie o ten macierzynski z dzialalnosci, bo to sa 2 m-ce po tej normalnej stawce plus 4 z UoP ... to nie wiem ile to bedzie :/ ale mysle ze na stanowisku jakims wiecej zarobie :/

Daniel Fasolek w drodze

ja_dalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 13:11   #277
owieczka86
Zadomowienie

ja_dalia - witamy

dominej
- ja też mam włosy na brzuchu i myślałam ze jestem dziwna one później znikną???

Witam u mnie dziś bardzo chłodno - jesień się zbliża.
Filipek od rana kung-fu w brzuszku trenuje aż brzuszek na boki się "wygina"
Zmykam posprzątać po obiadku
owieczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 13:15   #278
basiula19
Zadomowienie

Hejka

ja mam dziś jakiegoś lenia nic mi sie nie chce.....tż zaraz do pracy idzie a ja pewnie tv i komp............wczoraj czytałam, że w 33-34 tygodniu można sie brać już za pranie ciuszków i wogóle ale niemam dziś na to natchnienia.............. ...dowiedziałam się dzisiaj, że panie w zusie sie pier****eły coś we wprowadzaniu mnie do systemu i dlatego tak długo nie dostawałam kasiorki ale na dniach powinna już przyjść bo w ubiegły czwartek moja księgowa była wyjaśnić sprawe i panie bardzo przepraszały a gówno mi z ich przeprosin jak ja na kase tyle czekałam ( nie dostałam pieniędzy z lipca jeszcze)....ale za to teraz już kupką dostane chociaż tyle.....

...co do wizyt to ja miałam teraz 33 tc i mam za 4 tygodnie nastepną i niewiem czy już później będziemy na poród czekać czy jeszcze jakaś wizyta będzie........

.....co do krechy to mam już dawno prawie już do cycuchów dochodzi no i gratis na brzuszku od 30 tc paskudne rozstępy, których przybywa z dnia na dzień coraz więcej mimo iż codziennie sie smaruje kremami.....

---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ----------

jeszcze tylko 50 dni do porodu

10.11.2011 Mikołajek już jest z nami
basiula19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 13:15   #279
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ja_dalia Pokaż wiadomość
no to mam przesrane ... ale jestem wsiekla... a ta "kolezanke specjalistke" to chron boze !!!!!

czyli 2 tyg po porodzie musze isc do pracy :/ jeszcze dowiem sie o ten macierzynski z dzialalnosci, bo to sa 2 m-ce po tej normalnej stawce plus 4 z UoP ... to nie wiem ile to bedzie :/ ale mysle ze na stanowisku jakims wiecej zarobie :/
sluchaj a na kiedy masz termin? a jakbys sie przeterminowala to nie bedzie jakos na styk? kiedy ci uplywa 6 mcy?

a mnie wkurrrrza ze pierwsze 3 tyg pracowalam praktycznie bez umowy...i juz bym miala w polowie pazdziernika 6 mcy
masz jeszcze prawie 2.5 mca do porodu, przy pierwszym dziecku spore szanse na przenoszenie, moze akurat sie uda?

Edytowane przez glamourous
Czas edycji: 2011-09-15 o 13:19
glamourous jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 13:16   #280
__Fallen Angel__
Zadomowienie

moje Maleństwo też od rana fikołki robi

mam jakiś złe samopoczucie dzisiaj...jakaś taka się czuje wielka i brzydka...ehhh

ja gotuje własnie obiad i zamierzam się zabarac za pisanie pracy magisterskiej,musze się czymś zająć żeby się nie dołować

I need your love

http://www.suwaczki.com/tickers/bfarxzdvsmirnrv7.png

Moje Serduszko bije już

http://www.suwaczki.com/]http://www.suwaczki.com/tickers/w5wqkrhm8md636fk.png
__Fallen Angel__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 13:20   #281
elf27
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez owieczka86 Pokaż wiadomość
ja_dalia - witamy

dominej
- ja też mam włosy na brzuchu i myślałam ze jestem dziwna one później znikną???

Witam u mnie dziś bardzo chłodno - jesień się zbliża.
Filipek od rana kung-fu w brzuszku trenuje aż brzuszek na boki się "wygina"
Zmykam posprzątać po obiadku

znikną, znikną też na początku nie wiedziałam o co kaman z tym moim brzuchem, wertowałam fora i dziewczyny pisały, że po porodzie te włoski znikły...Ja mam normalnie pępiszon zarośnięty a że mi akurat na zewnątrz nie wyszedł to wygląda komicznie

Tak z innej beczki --- ile razy miałyścoe do tej pory robione USG? mam na każdej wizycie co dla mnie jest osobiście zbyteczne, a ostatnio sporo słyszy się o szkodliwości nadużywania tego badania w ciąży
elf27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 13:24   #282
joamic1
Zadomowienie

GG do joamic1

Cytat:
Napisane przez elf27 Pokaż wiadomość

Tak z innej beczki --- ile razy miałyścoe do tej pory robione USG? mam na każdej wizycie co dla mnie jest osobiście zbyteczne, a ostatnio sporo słyszy się o szkodliwości nadużywania tego badania w ciąży
ja mam na każdej wizycie. Mój lekarz mówi że to nie jest szkodliwe. a ja się cieszę jak niunię widzę na monitorze i wiem że u niej wszystko ok. A miałam robione ich do tej pory 7 + jedno 3d u innego lekarza

Chciałabym, żeby była szczęśliwa, by każdego dnia mogła być dumna, że jest człowiekiem i nasza córką, by jak teraz dawała mi siłę do życia.nasze Małe Szczęście -chwyciło za serce raz na całe życie

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87upjyht4ic7jm.png
joamic1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 13:27   #283
elf27
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez joamic1 Pokaż wiadomość
ja mam na każdej wizycie. Mój lekarz mówi że to nie jest szkodliwe. a ja się cieszę jak niunię widzę na monitorze i wiem że u niej wszystko ok. A miałam robione ich do tej pory 7 + jedno 3d u innego lekarza
ja też 7 - a to dopiero 32tc...
Stary 2011-09-15, 13:29   #284
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
sluchaj a na kiedy masz termin? a jakbys sie przeterminowala to nie bedzie jakos na styk? kiedy ci uplywa 6 mcy?

a mnie wkurrrrza ze pierwsze 3 tyg pracowalam praktycznie bez umowy...i juz bym miala w polowie pazdziernika 6 mcy
masz jeszcze prawie 2.5 mca do porodu, przy pierwszym dziecku spore szanse na przenoszenie, moze akurat sie uda?

14.12 .... wiec musialabym 2 tyg po terminie byc

Daniel Fasolek w drodze

Stary 2011-09-15, 13:31   #285
Jagooda_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ja_dalia Pokaż wiadomość
smiech na sali... pani w zusie pow. ze nie ma uprawnien do sprawdzenia mojego konta i ze poprostu musze czekac a jak chce wiedziec co i jak to mam ustawe o ub. spol itd .... oniemiałam
no to nieźle, tylko ustawę to trzeba też umieć odpowiednio zinterpretować.
Ja się nie znam na tych przepisach prawa, ale coś Wam napisze, może się którejś z Was przyda. Moja sis po porodzie miała problem, bo babka w ZUSie interpretowała inaczej przepis niż u niej w kadrach. A chodziło o to, ze siostra była na zwolnieniu lekarskim do 4 i tego dnia trafiła na patologię na wywoływanie, a Mała urodziła się 6. No i przez to, że nie było ciągłości w L4 w kadrach chcieli jej naliczyć macierzyński 14 dni wstecz, a babka w ZUSie twierdziła, ze powinni jej naliczyć od 5. W szpitalu nie chcieli jej dać L4 na ten jeden dzień, bo już była po terminie. Nie wiem jak jest u Was dziewczyny, ale trzeba strasznie pilnować pod koniec ciąży, zeby mieć ciągłość w tych zwolnieniach, bo potem mogą naliczyć macierzyński na 2 tygodnie przed narodzinami i wychodzi na to, że się ma 18tyg. na pobyt z dzieckiem.

elf27 moja lekarka jak się nic nie dzieje zaleca 3 (12tc, 22tc i 32tc) i tak też mnie kierowała, bo ona nie robi usg. Tylko, ze ja po długich staraniach nie wytrzymałabym do 12tyg i poszłam na szybkie podglądanko w 7 i 9 tyg., czyli miałam 5 usg.

Lecz nikt nie może tracić z oczu tego, czego pragnie.
Nawet kiedy przychodzą chwile, gdy zdaje się, że świat i inni są silniejsi.
Sekret tkwi w tym, by się nie poddać.

Paulo Coelho

Jagooda_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 13:31   #286
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
znikną, znikną też na początku nie wiedziałam o co kaman z tym moim brzuchem, wertowałam fora i dziewczyny pisały, że po porodzie te włoski znikły...Ja mam normalnie pępiszon zarośnięty a że mi akurat na zewnątrz nie wyszedł to wygląda komicznie

ja oprocz zastępczej wizyty na pocz. sierpnia mam co miesiac, czyli na kazdej wizycie

Daniel Fasolek w drodze

Stary 2011-09-15, 13:32   #287
marejta
Zadomowienie

Cytat:
No to nie pozostaje Ci nic innego jak dużo odpoczywać i nakłaniać maluchów do siedzenia w środku, wiem ze z bliźniakami różnie bywa, ale musisz być dobrej myśli, moim braciom w brzuchu było tak dobrze ze siedzieli w nim i siedzieli aż do 38 tygodnia, chociaż mama 7 miesięcy przeleżała w szpitalu bo sie o nią bali, no ale te 18 lat temu bliźniaki to było prawdziwe zjawisko

Cytat:
Napisane przez bienioka Pokaż wiadomość
tylko was podczytuje. Nie udzielam sie, bo nie znam sie na polskich przepisach. Wiem tylko, ze wlasnie sie ostro denerwuje w sprawie mojego chorobowego. Z racji tego, ze w De chorobowe placi pracodawca tylko 6 tyg (za to 100%), pozostaly okres placi kasa chorych - 60%. Ja od 15.08 powinnam juz dostac to 60%. Oddalam podanie juz zaraz po 16.08 i co??? i nic... Pieniazki powinnam dostac pod koniec sierpnia, a ja nadal czekam. Juz jakis czas temu dzwonilam i mam sie uzbroic w cierpliwosc bo...okres wakacjyny!!!! Wyobrazcie sobie, jakbym potrzebowala te pieniazki do zycia na juz, co by bylo?? Ach...nie tylko w polsce macie problemy...
Dobre sobie okres wakacyjny, ciekawe czy jakbyś ich naprawdę potrzebowała to czy twoje dziecko by zrozumiało że nie jecie obiadu bo są wakacje

Cytat:

Ja mam usg na każdej wizycie, wizyty co 3-4 tyg są różne zdania na temat szkodliwości

Wiktoria 3570, 58 cm
http://www.suwaczek.pl/cache/9f62d41b5c.png

Nie taki diabeł straszny jak go malują obrona zaliczona - Pani Magister
marejta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 13:35   #288
bienioka
Rozeznanie

Cytat:
oj, ja z ponad 15 razy

Normalnie przysluguja mi sie tylko 3, ale ze wzgledu na moja "zagrozona ciaze" chodze co 2 tyg na specjalistyczne badania na USG 4d. Dodatkowo w szpitalu czesto mialam badana szyjke macicy (nie wiem, czy to zaliczac tez do usg, bo dziecko wtedy nie bylo badane). No a u mojej prowadzacej ginekolog mialam tylko 4 albo 5 USG i to w dodatku na dosc kiepskim sprzecie.
bienioka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 13:36   #289
elf27
Zadomowienie

dziękuję za odpowiedzi

GLAM zaciskaj nóżki, nie forsuj się i maluchy przyjdą na świat w terminie

A właśnie: Wam zgadzają się terminy wg OM i USG (wg usg wcześniej niż wg OM)? u mnie jest 10 dni różnicy i tak się zastanawiałam, który wiarygodniejszy...
Miałam bardzo nieregularne cykle, długie i pojęcia nie mam kiedy była owulka.
Stary 2011-09-15, 13:37   #290
Anusiak 83
Raczkowanie

USG miałam 2 razy u gina (w 10 i 25 tc) ,
raz tylko sprawdził czy serduszko bije (18tc),
2 razy byłam prywatnie (na genetycznym 13tc i połówkowym 20tc)
Anusiak 83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 13:37   #291
elf27
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bienioka Pokaż wiadomość
oj, ja z ponad 15 razy

Normalnie przysluguja mi sie tylko 3, ale ze wzgledu na moja "zagrozona ciaze" chodze co 2 tyg na specjalistyczne badania na USG 4d. Dodatkowo w szpitalu czesto mialam badana szyjke macicy (nie wiem, czy to zaliczac tez do usg, bo dziecko wtedy nie bylo badane). No a u mojej prowadzacej ginekolog mialam tylko 4 albo 5 USG i to w dodatku na dosc kiepskim sprzecie.
w przypadku ciąży zagorżonej to konieczność, ale zastanawia mnie dlaczego robione są tak często jak wszystko jest w porządku...
Stary 2011-09-15, 13:38   #292
owieczka86
Zadomowienie

Cytat:

Mnie też pępek nie wyszedł,ale mój Tż ciągle ma nadzieję że wyjdzie - bardzo mmu się podobała taka "antenka" u naszej znajomej która niedawno urodziła
Ja mam USG robione na każdej wizycie, ale mnie to cieszy bo zobaczę syneczka i się upewnię że u niego wszystko dobrze
owieczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 13:42   #293
rudominka
Raczkowanie

Też mam usg na każdej wizycie, czyli do tej pory 6 + 1 w szpitalu. A dziś kolejne

Pępek mi nie wyszedł w żadnej ciąży, więc i teraz się go nie spodziewam A tej ciemnej linii pod pępkiem dalej nie mam, ostatnio myślałam że się pojawiła, ale to był odcisk od szwu od legginsów Za to ściemniała mi skóra pod pachami, więc mimo że jestem porządnie ogolona, to średnio to wygląda...
rudominka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 13:45   #294
Jagooda_
Raczkowanie

Cytat:
dziękuję za odpowiedzi

A właśnie: Wam zgadzają się terminy wg OM i USG (wg usg wcześniej niż wg OM)? u mnie jest 10 dni różnicy i tak się zastanawiałam, który wiarygodniejszy...
ponoć najbardziej wiarygodny jest termin z usg w 12tyg i mi się w miarę zgadza - termin mam jakoś chyba dzień, albo dwa wcześniej niż z OM. No bo z 22tc i 32tc to wychodzi mi późniejszy termin, ale ponoć tego się nie bierze pod uwagę.

Lecz nikt nie może tracić z oczu tego, czego pragnie.
Nawet kiedy przychodzą chwile, gdy zdaje się, że świat i inni są silniejsi.
Sekret tkwi w tym, by się nie poddać.

Paulo Coelho

Jagooda_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 13:46   #295
Anusiak 83
Raczkowanie

Cytat:
U mnie różnica jest niewielka, bo 2 dni (08.12 wg USG; 10 wg OM) a jak będzie to się okaże
Anusiak 83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 13:49   #296
pokszyfka
Zadomowienie

mój 1 wpis
mam termin gdzięś na listopad:/ czytam posty juz od kilku dni. dzisiaj wpadłam w depresję, jestem ok 30 tyg a moja wyprawka do szpitala to jedne wielki G...
USG mam robione na każdej wizycie czyli ok 1-2 w miesiącu:/

u mnie różnica jest 14 dniowa:/

Edytowane przez pokszyfka
Czas edycji: 2011-09-15 o 13:51
pokszyfka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 13:50   #297
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
dziękuję za odpowiedzi

mnie w szpitalu pow. ze tp jest najblizszy temu z USG z 12 tyg. bo potem roznie dziecko sie rozwija... wiec liczylabym na dzien wg tegoż usg

Daniel Fasolek w drodze

Stary 2011-09-15, 13:50   #298
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jagooda_ Pokaż wiadomość
no to nieźle, tylko ustawę to trzeba też umieć odpowiednio zinterpretować.
Ja się nie znam na tych przepisach prawa, ale coś Wam napisze, może się którejś z Was przyda. Moja sis po porodzie miała problem, bo babka w ZUSie interpretowała inaczej przepis niż u niej w kadrach. A chodziło o to, ze siostra była na zwolnieniu lekarskim do 4 i tego dnia trafiła na patologię na wywoływanie, a Mała urodziła się 6. No i przez to, że nie było ciągłości w L4 w kadrach chcieli jej naliczyć macierzyński 14 dni wstecz, a babka w ZUSie twierdziła, ze powinni jej naliczyć od 5. W szpitalu nie chcieli jej dać L4 na ten jeden dzień, bo już była po terminie. Nie wiem jak jest u Was dziewczyny, ale trzeba strasznie pilnować pod koniec ciąży, zeby mieć ciągłość w tych zwolnieniach, bo potem mogą naliczyć macierzyński na 2 tygodnie przed narodzinami i wychodzi na to, że się ma 18tyg. na pobyt z dzieckiem.

elf27 moja lekarka jak się nic nie dzieje zaleca 3 (12tc, 22tc i 32tc) i tak też mnie kierowała, bo ona nie robi usg. Tylko, ze ja po długich staraniach nie wytrzymałabym do 12tyg i poszłam na szybkie podglądanko w 7 i 9 tyg., czyli miałam 5 usg.
a to nie jest tak ze macierzynski tak czy inaczej naliczaja 2 tyg przed? musze poszukac

a nie juz doczytalam ze mozna od daty porodu

Edytowane przez glamourous
Czas edycji: 2011-09-15 o 13:54
glamourous jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 13:53   #299
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

elf usg jest 100% bezpieczne dla plodu, a jak nie chcesz co wizyte to powiedz ginkowi, ja mam co wizyte mialam juz mase zdjec i mi osobisci to odpowiada.
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 13:53   #300
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pokszyfka Pokaż wiadomość
mój 1 wpis
mam termin gdzięś na listopad:/ czytam posty juz od kilku dni. dzisiaj wpadłam w depresję, jestem ok 30 tyg a moja wyprawka do szpitala to jedne wielki G...
USG mam robione na każdej wizycie czyli ok 1-2 w miesiącu:/

u mnie różnica jest 14 dniowa:/

witaj

napisz cos wiecej o sobie i malenstwie

a wyprawka sie nie przejmuj... u nas tez sa mamusie jeszcze bez wyprawki

jest dla mnie szansa !!!!!
jutro z zusu bede miec info bo jest jakas opcja, ze pracodawca przedluza umowe, ja dostaje macierzynski ale placi za nie MOPS ..... jutro bede dokladnie wiedziec co i jak... to napisze

Daniel Fasolek w drodze

Edytowane przez ja_dalia
Czas edycji: 2011-09-15 o 13:55
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości