|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1351 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Lipcowo-Sierpniowe Dwulatki 2009 i ich rozgadane Mamusie :D
Skierko zdrówka dla małża
Mariola zdrówka dla Antosia Wredna Tomek fajnie Cię nazywa , więc skoro Tomek już czyhał na Twojego to miej się na baczności
|
#1352 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chyba bym się bała po tyle ![]() Ja Cytat:
![]() Trzymam aby los szybko się do Was uśmiechnął ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Bartosz wstał,zjadł i wybieramy się na dwór muszę tylko wcześniej wyjrzeć,bo przez okno,coś mi się wydaje,że wieje jakby głowy miało urywać
|
||||
|
|
|
#1353 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękujemy za pozdrowienia , marica długo nie zaglądała ![]() Cytat:
Mam nadzieję, że to jednak od zębów ![]() Kubie przebija się ta piątka i jeszcze nigdy dziąsło nie wyglądało tak, jak teraz. Tak jakby pękło na środku , wydaje mi się, że w dużej mierze to powoduje Jego zachowanie, bo jeszcze 3-4 dni wstecz nie było aż tak źle, ba, nawet bywało dobrze ![]() Cytat:
|
|
|
#1354 |
|
BAN stały
|
dzięki dziewczyny, czasami ręce mi opadają i nie wiem co robić
no ale mam nadzieję że bedzie lepiej...my mamy już 3 piątki (dwie na dole i jedną na górze przebite bardziej lub mniej) ale jest ok. |
|
|
|
#1355 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo jak jakaś ciocia przyzwala na mówienie do siebie na "ty".W sensie po imieniu. Kawałek dalej doczytałam że dzieci mówią do was po imieniu...Dla mnie to niepojęte, ale za to w innych kwestiach mam inne zdanie. L wie, jak ma mama na imie, ale odezwać się tak do mnie nie pozwalam. Cytat:
8,9 a nawet 10, a śpi najczęściej już od 19 ![]() Cytat:
Ona uwielbia wtedy po łyżce a w tym po 2 a nawet 3 2x dziennie Cytat:
![]() Cytat:
L ma swoje sztućce,kubki,dzbanek i sama sobie kroi,smaruje chleb i nalewa kawy czy herbaty czyt,chlebek jest poszarpany,posmarowany grubo w 1 miejscu ale je z apetytem, bo SAMA ![]() Ja już się nie irytuje na jej fanaberie,ani na to że np coś mi spada,podnoszę sama.Na to L się wścieka,płaczę,więc daję jej to co spadło,ona rzuca sama i podnosi i mi podaję i wtedy jest zadowolona ![]() Od zawsze przecież zależało mi żeby była samodzielna,bardzo wcześnie jadła samodzielnie i wymagałam od niej innych rzeczy to też teraz skrzydeł jej nie podcinam. Jutro na suwaczku "2" będzie z przodu aaaaaaaaaaaaaaaa !!!!!!!!!!!!!!
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|||||
|
|
|
#1356 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1357 |
|
Zakorzenienie
|
siostro
![]() w takim razie nie jesteśmy odosobnione...choć niedzieciate koleżanki lub mające sporo młodsze dzieci różnymi spojrzeniami obrzucają nasze wspólne poczynania
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
#1358 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
haha u mnie jest to samo
Marci wszystko musi podac, przyniesc.....jak telefon dzwoni to on biegnie po niego i krzyczy "dzidzia dzidzia" (ze dzidzia przyniesie) i musi podac tak tak moje dziecko nazywa siebie dzidzia
|
|
#1359 |
|
Zadomowienie
|
Tomuś też mi pomaga i smaruje nożem (tym do smarowania) ale jak on się uprze że chce ostry taki jak mama to nie zadowolą go żadne zastępstwa
![]() Co do mówienia po imieniu to jest to takie pocieszne i zdarza się rzadko, więc nie mam nic przeciwko temu ![]() Svinecko jak u nas dzwoni telefon to Tomuś też musi przynieść i krzyczy JAAAA
|
|
#1360 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, nie zrozumie syty głodnego ![]() Przykład z dziś (jeden z wielu dziś ) - wrócił z Małżem ze spaceru, był głodny, więc poprosił, żebym pomogła Mu zdjąć sandały. Zdjęłam i odruchowo odstawiłam na półkę. No to krzyk ze złością, że On "sam". No to postawiłam sandały na podłogę, no cóż, okazało się, że to nie było dokładnie to miejsce
|
|
|
#1361 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
u nas na zęby,Bartosiowe grymasy sięgały zenitu ![]() ![]() Cytat:
(chociaż nie wiem,czy by mi się,to podobało ) na pewno warto,zwracać na to uwagę,żeby to później jakoś nie zakiełkowało często jak wołam,męża po imieniu,to Bartosz robi to samo,ale to tylko w tej sytuacji,bo tak,to jest:tatuś,tatusiu ![]() ![]() Dobrze wiedzieć Bartosz też ma swoje sztućce i nawet swoją deskę do krojenia codziennie kroi na niej warzywa,dzisiaj,to nawet nie czekał,żeby mu marchew i pietruszkę oskrobać,tylko kroił w mundurkach ![]() Super ![]() ---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ---------- Cytat:
O,to tak jak Bartoś czasami,niekoniecznie z sandałami,ale miewamy podobne sytuacje ![]() Wszystkie te nasze dzieci,są takie różne,a pod wieloma względami jakby podobne |
|||
|
|
|
#1362 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak czytam o Waszych dzieciakach to zastanawiam się czy Alan poprostu jest inny czy dopiero to przed nami, bo u nas nie ma takich awantur jak u Was Może dlatego że nie mówi, to i sie nie awanturuje Wogóle widze Ze Alan jest całkiem inny od Waszych dzieciaków, zastanawiam sie tylko czemu ![]() Naprawdę żadna mi nie pomoże w sprawie bursztynu ![]() Dobrej nocy
|
#1363 |
|
Zakorzenienie
|
Widzę, że tu towarzyszki niedoli są
Powiem Wam, że mój Mąż jest bardzo opanowanym i spokojnym człowiekiem, Jego naprawdę mało co rusza, a dziś jak przyszłam do pokoju po usypianiu Kuby, to Małż do mnie "Ja tego chyba nie przeżyję, jestem wykończony" ---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ---------- No dobra, ja też jestem wykończona , uciekam spać ![]() Śpijcie dobrze
|
|
#1364 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co,to znaczy inny? ![]() Ja Cytat:
My z mężem,też należymy do raczej opanowanych i spokojnych ludzi ale zdarzy się czasem,że to opanowanie jest na granicy wytrzymałości Dzień dobry |
||
|
|
|
#1365 |
|
Wtajemniczenie
|
cześć dziewczyny, mało mnie ale z czasem bardzo kiepsko ![]() staram się podczytywac ale na pisanie brakuje mi czasu niestety odezwę się później, bo tel dzwonią jak najęte :/
|
#1366 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, no właśnie, Aga, co masz na myśli pisząc, że Alan jest inny?My się staramy ze wszystkich sił, żeby granicy nie przekroczyć, na razie się udaje, ale bywa ciężko ![]() Nie wiem, co to będzie u nas z tym odpieluchowaniem, nie wiem, co się stało, Kuba chowa się, żeby zrobić w pieluszkę i mówi, że do nocnika nie, bo się boi. Cześć Maju
Edytowane przez Miramej Czas edycji: 2011-09-15 o 08:15 |
|
|
|
|
#1367 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
biorę głeboki oddech,liczę do pięciu i zaczynam od nowa ale zauważyłam,że tłumaczenie za którymś razem,w końcu przynosi jakiś efekt A może schowajcie nocnik,na jakiś czas,tak żeby Kubuś wogóle go nie widział?
Edytowane przez sylka79 Czas edycji: 2011-09-15 o 09:08 |
||
|
|
|
#1368 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Schowałam nocnik, Zu go w ogóle nie widziała, a wczoraj sama znalazła i od razu usiadła i siii zrobiła...dzisiaj od rana też na nocnik już robiła...a pisałam Wam jaki miała wstręt do nocnika ![]() Cześć
|
|
#1369 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mało Cię tu ![]() Powiem Wam jak Bartosz,wczoraj powiedział babci Przyszła teściowa do mnie na górę,a ja jej mówię,że dobrze,że wyszła,bo zejdę na dwór i zobaczę jak jest,bo strasznie wiało i zastanawiałam się,czy brać Bartosia wogóle na pole popołudniu a Bartosz jak to usłyszał to mówi:mamo,ja z Tobą idę.Na to,babcia Bartoszowi :Bartoszku,Ty zostań ze mną,bo na polu strasznie wiatr wieje i by Cię porwał .Bartosz spojrzał na babcię i mówi:ale ja mam czapke przeciesz ![]() Idziemy na dwór,rano tylko 8 stopni było teraz jest 15 ![]() Miłego dnia |
|
|
|
|
#1370 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ehhh gorszy czas mam ale czytam Waspięknie mówi
|
|
#1371 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, oczywiście, że przynosi efekt, tylko czasem trzeba bardzo długo czekać ![]() Nie wiem sama, co zrobić, On w sumie nie ma jakiejś niechęci do nocnika, siada na nim czasem, coś się z tym robieniem kupy porobiło ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
|
|
|
#1372 |
|
Zakorzenienie
|
Maju witaj ![]() Dziekuje za kule mocy dla Antosia. Chyba podzialaly, bo dzis mu juz z nosa nie leci, ale ja sie rozkichalam, wiec juz nie wiem co z tym katarem. My nie mamy jeszcze zadnych piatek ![]() Ja rowniez nie pozwalam, aby Antos tykal doroslym osobom, mowie o nich ciocia, pan, pani - w zaleznosci od stopnia zazylosci. Mnie samej bardzo nie podoba sie, gdy dzieci mi tykaja, mam na mysli takie, ktore maja 4 lata i wiecej i pewne sprawy juz rozumieja. Staram sie delikatnie zwracac im uwage, jesli rodzice tego nie czynia. Co do naszych dzieci, to mysle, ze maja taka faze, ze mowia do rodzicow po imieniu. Antos czasami powtarza imiona za mna lub Mezem. Mial tez problem w Polsce, bo ja jestem mama, moja mama to dla mnie mama, a moja babcia to mama dla mojej mamy.
|
#1373 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chociaż wczoraj na działce porwała nocnik usiadła, mówiła ze zrobi, schowała się za krzakami ale nie zrobiła![]() Nakładkę kupiłam po znienawidzeniu nocnika (macie nakładkę?), a nocnik schowałam wysoko do szafy...wczoraj jak coś wyciągałam to zauważyła i chciała go...wcześniej też wiele razy widziała i nic nie mówiła .ehhh mi mam wyrzuty sumienia do tego
|
|
#1374 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kubuś nie próbował mówić do nikogo po imieniu, choć wie, jak mają na imię rodzice, Dziadkowie. Jak kogoś nie zna, to mówi pan/pani ![]() Hehe, słodko , Kubuś o sobie mówi Tubuś ![]() Cytat:
Mamy nakładkę, i nocnik i nakładkę Kuba traktował (i teraz traktuje ) jednakowo. No nic, muszę się naradzić z Małżem ![]() Dlaczego?
|
|
|
#1375 | |
|
Zakorzenienie
|
to i ode mnie Cytat:
oj to zdecydowanie naradź się naradź coraz bardziej mi żal![]() w sprawie z klubu...mam tak wielką finansową dolinę, ze nie wiem co robić...chcialabym pomóc a nie mogę chyba mi wstyd do Was wchodzić ostatnio dobija mnie też to że zawsze sobie radziłam i było fajnie a teraz nie mogę
|
|
#1376 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() , oj widzę, że Ci naprawdę ciężko Myślę, że niepotrzebnie, nikt nikogo nie ocenia, wiemy jaka jest teraz Twoja sytuacja, nie przejmuj się chociaż tym. Jest aż tak źle? Brakuje Ci? ---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ---------- Ale u nas leje , a ja obiecałam Kubie, że po obiedzie pójdziemy do piaskownicy, na zjeżdżalnię i huśtawkę
|
|
|
#1377 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Pod wieloma względami Jego zachowanie jest całkiem inne od "naszych" wątkowych dzieci. Już dość dawno zwróciłam na to uwagę i widzę że dzieciaki mają takie same lub podobne zachowania i zainteresowania a Alan jest całkiem inny. Przykłady można by mnożyć i mnożyc.... Cytat:
wpadaj i opowiadaj co u mojej synowej Cytat:
może to przejściowe Trochęzamotałam ale mam nadzieję że rozumiesz co mam na mysli .Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Alan mówi "aga" nie tylko do mnie (nauczył sie tego słowa od męża), to jest jedno z 2 słów któe potrafi wypowiedzieć i mówi je nawet wołając pieska ![]() Tonton fajny chłopak jest Cytat:
kochana, jesteś fantastyczną osobą i napewno znajdziesz kompana do narad nie przejmuj sie tym
|
|
#1378 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wczoraj miałam "w" i znów swoje nagadał brakuje mi kogoś coraz bardziej, czuję to i widzęjest bardzo nieciekawie, nie wiem co robić...kombinuję, załatwiam coś (kolega o którym Wam pisałam odszedł z firmy i chwilowo nie mam z nim kontaktu ), ale może coś innego znajdę...okaże się po weekendzie...inaczej nie wiem Cytat:
ehhh ale kogo i gdzie... nie ma nawet okazji by poznaćjeśli wyjdę na prostą...
|
|
#1379 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rozumiem o co Ci chodzi, oczywiście, że ma swoje tempo, jak każde dziecko zresztą, ale to pogrubione wydaje mi się mocno naciągane , nie gram mojemu dziecku na emocjach i uczuciach, nie pokazuję, że mi nie wiadomo jak smutno, bo On zrobił kupę w pieluchę, nie staram się przyspieszać Jego rozwoju na siłę ![]() ---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- Cytat:
, chociaż tym się nie przejmuj ![]() Karo, będzie dobrze, musisz ogarnąć nową sytuację, wierzę, że dasz radę A kupkę Zu robi w majtki, czy zakładasz Jej pieluchę, czy jak?
Edytowane przez Miramej Czas edycji: 2011-09-15 o 16:41 |
||
|
|
|
#1380 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
?Jaśli nie wezmę Go za rękę i nie zaprowadzę do zabawek to będzie je omijał szerokim łukiem przez cały dzień. Ponadto sam nie potrafi sobie wymyslać zabaw. A dzieciaki wątkowe, siedzą rysują , malują , tańczą, śpeiwają, wymyślają sobie zabawy, są twórczę , kreatywne, a Alan Chociazby te "awantury" dziaciaków moga być przykładem- widać że wiedzą czego chca, a Alan, tam gdzie Go "popchnę" tam pójdzie, co Mu dam to weźmie, itp. Jemu to najlepiej dać śrubokręt i dziecka nie ma pół dnia. Porozkręca wszystkie zabawki któe mają baterie i będzie je sobie wkładał, wyjmował, wkładał wyjmował... Kolejny przykład, widze że Wasze dzieci są komunikatywne, można im coś wytułamczyc, opowiedzieć, zaproponowac a one słuchają, wykonują polecenia, ROZUMIEJĄ co się do nich mówi (np. Twój Kuba, wytłumaczyłaś mu co sie będzie działo u dentysty, On zrozumiał i na wizycie było ok, z Alanem by tak sie nie dało Ja nie mówię że grasz mu na emocjach i przyśpieszasz na siłe Jego rozwój No nie wiem jak to Ci powiedzieć, nie wiem jak ubrać myśli w słowa Może faktycznie to za bardzo naciągane...alan wstał, ide.
Mój łobuziak Alanek ur. 12.07.2009 Pola jest z nami od 03.XI.2015 Edytowane przez agga19851985 Czas edycji: 2011-09-15 o 14:13 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:10.

, więc skoro Tomek już czyhał na Twojego to miej się na baczności 

aby los szybko się do Was uśmiechnął 
, nie wiem czy to prawdziwy katar, czy od zebow, bo dziasla juz od wiekow nieladne
. Humor ma, apetyt tez, wiec mam nadzieje, ze bedzie ok, bo ide dzis do pracy
, marica długo nie zaglądała
, wydaje mi się, że w dużej mierze to powoduje Jego zachowanie, bo jeszcze 3-4 dni wstecz nie było aż tak źle, ba, nawet bywało dobrze 
no ale mam nadzieję że bedzie lepiej...
wtedy po łyżce a w tym po 2 a nawet 3 
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Może dlatego że nie mówi, to i sie nie awanturuje 
NIE LUBIĘ TROLLI
coraz bardziej mi żal
chyba mi wstyd do Was wchodzić ostatnio
, a ja obiecałam Kubie, że po obiedzie pójdziemy do piaskownicy, na zjeżdżalnię i huśtawkę