|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Temat kolejnego wątku to: | |||
| Coraz wyżej główkę podnosimy, a jutro na plecki się obrócimy. |
|
2 | 3,13% |
| W roli mamy się spełniamy, mocno dzieci swe kochamy |
|
12 | 18,75% |
| Gaworzą Nasze dzieci - Boże jak ten czas leci ! |
|
8 | 12,50% |
| Każde dziecko się uśmiecha - co jeszcze Nas pięknego czeka ?! |
|
8 | 12,50% |
| Wakacyjne dzieciaczki się dobrze rozwijaja i jesień pięknie witają |
|
4 | 6,25% |
| .Letnie dzieci usmiechy posylaja, a ich mamy z dumy pekaja |
|
4 | 6,25% |
| Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki. |
|
22 | 34,38% |
| Podnoszę główkę, uśmiecham się, bo duży zuch już ze mnie jest |
|
0 | 0% |
| Uśmiech tu, uśmiech tam, bo wesołą mamę mam. |
|
1 | 1,56% |
| Główka pracuje, uśmiech raduję, nasze maluszki rosną jak tuje |
|
3 | 4,69% |
| Głosujący: 64. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2941 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011
Cytat:
A CO JEST ZŁEGO W SMOCZKU? bo mówi się,ze nie prawidłowy zgryz? może i tak ale znam dzieci które wychowały się bez smoczka i tak mają znieksztacony zgryz... Moje sie nie broniły, bywa,ze zasypiaja ze smoczkiem i w śnie go wypluwaja
|
|
#2942 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! - Mamy VII- VIII 2011
|
|
|
|
#2943 |
|
Zakorzenienie
|
jesli chodzi o zgryz, to smoczek nie ma tu nic do rzeczy.
|
|
|
|
#2944 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no co za głupie babsko - jak w ogóle mogłą tak powiedzieć - wcibska byłą i chciała zaglądnąć po prostu... ja bym jej coś odpysknęłą że chyba głupia nie jestem żeby dziecko samo zostawiać w samochodzie ![]() Cytat:
Cytat:
mojej się tak nie zdarzyło jeszcze. moja też pluła na odległość i teraz też żeby wziąć smoka to musi mieć "smoczkowy nastrój" bo jak nie chce to jej nie da się wcisnąć, zaciśnie usta w dziubek jak tylko poczuje że jej ust smoczkiem dotykam i koniec np. jak pojedzona to w nosie ma smoka, wypluwa, jak głodna bardzo to też wypluwa bo przecież nic nie leci smoczek przyjmuje tylko wtedy kiedy sobie sama ze sobą poradzić nie umie, nie może zasnąć, macha łapkami jakby jej czegoś brakowało, kiedy jest ogólnie za bardzo pobudzona, rozkojarzona i nie może się skupic i sama nie wie co jej się chce. wtedy "łyknie". a jak nadal wypluwa i zassać nie chce o wkładam jej smoczek i głaskam po policzku chwilkę - pomaga - wtedy ne wypluwa od razu i ładnie już ssie. Cytat:
Cytat:
moja to samo - nieraz widac że śpi - ale smok się rusza ssie przez sen - ale to nie jest taka "twarda" faza snu - raczej drzemka- jak zapada w "twardą" fazę snu - taką gdzie jej nie przeszkadzają normalne rozmowy, albo nawet jak coś z hałasem upadnie - to wypluwa smoczek,właśnie podobnie smok u nas po to żeby się wyciszyła, uspokoiła a nie po to żeby ją zatkać - bo jak ma humor na płacz to smok i tak jej nie pomoże
Edytowane przez beata_1988 Czas edycji: 2011-09-15 o 15:46 |
|||||
|
|
|
#2945 |
|
Zadomowienie
|
|
|
#2946 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ---------- Carmelka wiedziałam, że się odezwiesz ![]() Raczej pewnie chodzi o siłę przyzwyczajenia... bo ciężko odzwyczaić.
|
|
#2947 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
co do podgrzewacza - to ja robię tak że mam w butelce wstawioną czysta wodę która się grzeje na min temp i jak się budzi to wsypuje mleczko - mieszam i gotowe - a poza tym moja królewna lubi jeść na raty - jedną butelkę nawet pół godziny męczy - najpierw zje 40ml potem odbijamy, przewijamy, potem je resztę i zwyczajnie jej mleczko stygło zanim ją oorządziłąm, a ona musi mieć cieplutkie bo nawet takie lekko chłodne jej nie pasuje i musiałam latać po 3 razy nieraz do kuchni, a butelki mam 3 i przeważnie przez noc są 2 karmienia więc rano myję obie tzn jak je ostatni posiłek ok 21 to myję butelkę i przygotowuje sobie z wodą na noc dwie - potem je ok. 1-1.30 pozniej koło 4,30 i wtedy przeważnie wstaje i myje obie bo i tak na siku musze iść do łazienki więc o kuchnię zahaczam po drodze.eeeee wcale nie
|
|
|
#2948 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2949 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie wcześniej miałam myślenie że smok to tylko do "zatykania" i dlatego go nie chciałam, a nie pomyślałam że dziecko może mieć potrzebę ssania, że pierś do papania wystarcza, a wychodzi na to że nie I moja ma tak samo raz zaśnie ze smokiem i go później wypluwa, a raz go nie potrzebuje. Do smoka podeszłam w ten sposób teraz, że każdy ma jakieś przyzwyczajenia i uzależnienia moja Emilie ma smoka , Ja wizaż ![]() KIEDY dajecie dzieciaczki na brzuszek ?! Bo moja sobie leży, leży a zaraz serek... nawet godzina po papaniu może źle ją kładę ?
|
|
|
|
|
#2950 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
:brz ydal:
|
|
#2951 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2952 |
|
Zakorzenienie
|
Beatko 40 zł
![]() Brumek pampki jutro może dojdą bo poszło priorytetem ![]() Moja jak nie chciała smoczka to maczałam w glukozie. teraz sama zasypia w łóżeczku ze smokiem i pieluszką. Ale są dni, że nie chce smoczka ![]() Co mnie dzisiaj jeszcze spotka Poszłam z mamą i małą na targ, a że nie ma tam kostki wyłożonej to szłyśmy poboczem po kamieniach. Jechała jakaś piz... i nie chciała nas ominąć, jechała prosto na nas. To ja pociągnęłam wózek i wykręciła mi sie noga Ja już dzisiaj nigdzie nie wychodzę |
|
|
|
#2953 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za szczepienie- - oby Zosia jak najmniej płakała dobrze zniosła całe szczepienie.Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
w zasadzie w nocy smoczka nie używamy bo sama zasypia, zwykle wieczorem po kąpieli i wyjęciu z wody jak zawinę ją w ręcznik to już rytuał że otwiera buzię i chce smoka, - nie wiem czemu - chce i już, - w tym czasie ona obsycha w ręczniku i się grzeje - a ja idę i wynoszę wanienkę z wodą a potem reszta oporządzania ![]() śliczna Sara widać że lubi "kulanie" się na piłce.Ty jako specjalista w tej dziedzinie jesteś niepodważalnym autorytetem więc jeśli tak mówisz to nie mam wyrzutów sumienia że dałam jej smoka. - moja w sumie w szpitalu z konieczności musiała trenować ssanie bo tego nie potrafiłą - a mówią że dzieci się rodza z tym odruchem, nieprawda - nie wszystkie - moja nie umiała ssać piersi, krztusiło ją i pociągało i dopiero po smoczkowym treningu mogła sobie spokojnie zajadać ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ---------- Cytat:
moją daję jak ma dłuższą fazę aktywności, nie zaraz po jedzeniu, przeważnie wtedy kiedy nie śpi między kolejnymi karmieniami wcale, u nas też często przy leżeniu na brzuszku nawet po godzinie od karmienia coś poleci bo wiadomo że brzuszek się gniecie, czasem jeszcze coś odbije mimo tego że odbite było ale i tak jakieś powietrze gdzieś tam zalega więc pewnie stąd takie coś.- na pewno dobrze ją kładziesz w końcu z egzaminu z Logistyki miałam 5 w indeksie - o czyms to świadczy ![]() a akcji w przebieralni nie zazdroszcze - opieprzyłaś te babę? niemozliwa była naprawdę żeby tak po prostu zaglądać Cytat:
-oby kostka przestałą boleć szybko
Edytowane przez beata_1988 Czas edycji: 2011-09-15 o 16:49 |
|||||||
|
|
|
#2954 |
|
Zakorzenienie
|
Tz przeprosił dzisiaj rano, teraz pracuje, więc zobaczymy czy będzie jakaś zmiana na lepsze.
![]() Zanetaa moja też kładziona na brzuszek ulewa. Nie ważne czy jadła godzinę wcześniej czy krócej. Tak ma i już. Dzisiaj pobiła rekord leżenia w tej pozycji. Pół godziny. A zawsze ma po 4 minutach łapała nerwa. W chuście dzisiaj znowu się szarpała. Nie lubi być ściśnięta. Mam obawy, że krzywo jest ułożona w chuście, taka przechylona na jedną stronę ![]() Beatka u nas ze smokiem identycznie Sara się zachowuje jak Julka. Jak głodna to się nie zapcha chociaż na chwilę zanim zrobię mleko. Na spacerze zazwyczaj ciągnie. Wielką maniaczką smoka to nie jest Zmalowana pamiętam Shira OMG ![]() Carmela cudna Sarcia na piłeczce. U nas kopy dzisiaj jeszcze nie było. Wróciłam ze spaceru, wieje, iść się nie da. Ledwo nogami powłóczyłam.Czekam na gości ![]() Sara marudna. |
|
|
|
#2955 |
|
Wtajemniczenie
|
Brumku też jestem ciekawa o co chodzi z tym smoczkiem
![]() A może chodzi o to, że jak dziecko poczuje smoka to piersi nie będzie chciało
|
#2956 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Natka, Patik, Shira, Brumek dziękuję
![]() Nie jest źle ale szału też nie ma ma niską hemoglobinę i czerwone krwinki - w normach ale minimum, pediatra powiedziała że nic się nie dzieje i w tym wieku to normalne. Dała co prawda żelazo, i do kontroli za 2 m-ce. Poza tym bardzo ładnie, chwaliła ze pięknie rośnie a taką kruszynę wypisywała ze szpitala ![]() A co do wieku - zapomniałam wpisać że Adaś kończy dziś 3 miesiące! ![]() Babonik, witaj ponownie Cytat:
Cytat:
Cytat:
ja też na razie wytrzymuję Cytat:
gdzie Ty się podziewasz?Cytat:
![]() A aspirator tak jak dziewczyny piszą - tylko przykładasz do dziurki Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2957 |
|
Zadomowienie
|
Smoczek- mój Mały ciągnął w szpitalu, jak nie był przy mnie. Gdy mi go oddali, to smoczkiem się krztusi i ma odruch wymiotny... A czasem widać, że chciałby tylko possać, więc ja bym mu ten smoczek dała, ale nie ma takiej opcji...
Ulewanie serkiem- mój potrafi przed kolejnym karmieniem ulać. Pozycja bez znaczenia... ---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ---------- Jakiś czas temu Patrykowi wyskoczyły potówki na buzi i szyi. W domu temperatura nie spada poniżej 24 st., pogoda też różna- nie wiadomo jak się ubrać. Zaniosłam go dziś babci, żeby go trochę "pobawiła", bo cały dzień męczy mnie o to. Zachodzę po niego, bo trzeba było pieluchę zmienić, a on poprzykrywany pieluchą, "bo ma rączki zimne". Pomijam fakt, że najpierw zamykają okna, jak go zanoszę... Ciągle tłumaczę, że po karku się sprawdza, czy dziecku jest zimno czy ciepło, ale jak kulą w płot. Potem zasnął jej na rękach, a ona nie położy go do łóżeczka, bo ładnie śpi. Się zdenerwowałam- to ja mam całą noc go na rękach nosić, bo ładnie śpi? Też tłumaczyłam nie raz... |
|
|
|
#2958 |
|
Zakorzenienie
|
mam net!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
#2959 |
|
Zadomowienie
|
dzien dobry,
ojej, jeden dzien nie zagladalam do kompa a tu tyle stron do nadrobienia! no ale jak mus to mus ![]() najpierw w skrocie co u nas: bylysmy dzis z Blanka na wizycie patronazowej i Mala wazy juz 3900g! no ale tez ciagnie cyca konkretnie![]() ja wczoraj bylam u gina i co?? i cholerna szyjka znowu sie zamknela! na cale szczescie to juz 4ty tydzien i odchodow pologowych nie ma wiele. A macica obkurczyla sie calkowicie juz wtedy, wiec moze nie bedzie zle...Madziulka, Moniczka - dobrze, ze z Waszymi skarbami (mezem, synkiem) wszystko OK, coz za ulga Agulaabar - czasem poprostu trzeba, sila wyzsza Kochana... Zapaleczka - a USG mialas robione? bo tej blizny wewn. trzeba pilnowac.. Brunetka - czasem ma sie pechowe dni. Ja wczoraj mialam - wpadl mi caly pek moich kluczy do waskiej szpary przy wchodzeniu do windy (jakbym brala udzial w konkursie w rzucaniu kluczami do tej szpary to ani za 100 lat bym nie trafila ) i potem na parkingu jak nie moglam sie wcisnac miedzy dwa auta pomyslalam sobie, ze w taki dzien trzeba uwazac i ... zostawilam auto w debilnym miejscu na srodku parkingu, maz sie potem nim zajalsmoczek - jestem przeciwniczka, ale jak widze paluszek mojej pierworodnej - masakra - to musze przyznac, ze ssanie smoka bezpieczniejsze dla zdrowia. I skapitulowalam i dalam Blance smoka - i nie bede sie juz nad tym zastanawiac. |
|
|
|
#2960 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczynki. Jestem!!!!
Nie mam na nic czasu, taka Julcia jest absorbująca dzisiaj wymiekłam i dałam Jej mleka modyfikowanego(do tej pory ciągle na cycu i nie chciała spac, ciągle się darła i wogóle istny cyrk) wypiła 90ml i śpi już 1,5 godziny, a gdzieś od tygodnia, to w dzień maksymalnie 30 min.spał- jakaś taka niespokojna, a jak się wydrze, to szok, aż się cała bordowa robi i stweirdziłam, że się chyba nienajada moim pokarmem, jak myślicie?
|
|
|
|
#2961 |
|
Zakorzenienie
|
ulewanie - w kazdej pozycji i o kazdej porze potrafi
|
|
|
|
#2962 |
|
Zadomowienie
|
Meszsares- faktycznie szyjka uparta...ale brawo dla Blanki za piękne przybieranie na wadze
i smoczek się nie przejmuj moja Nadia miała smoka i ma piękne proste ząbki a smoka pozbyłyśmy się bez problemów przed 2 urodzinami- w zasadzie bez problemowo. też Wam tak pójdzie![]() Wodaqua- za szczepienie![]() Aaniu-gratuluję 3 miesiąca Adasia Zanetko-moje dziecię tez na cycu i potrafi serkiem ulac po każdym karmieniu.tez mało lezy na brzuszku bo wtedy częściej ulewa. |
|
|
|
#2963 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziękuję, że pytasz
|
|
#2964 |
|
Zakorzenienie
|
przepuklina - ja nie wiem jak to wyglada, wg mnie taki lekki waleczek na srodku brzucha, ale ja bym nie zwrocila uwagi
|
|
|
|
#2965 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hurraa monia wraca Cytat:
Jak jest tak jak mówisz to może i się nie najada karm ją może trochę cycem i trochę mm.Tzn cyc przy każdym karmieniu najpierw, a potem rób mm i ile zje. Tak myślę. Ej 19 godzina i jest tak ciemno już. Ja chcę lato ![]() Sara ma przepuklinę pępkową, ale tym się nic nie robi, podobno sama zanika max do 5 roku życia. Chirurg tak powiedział, i w mądrej knidze wyczytałam. Edytowane przez patik87 Czas edycji: 2011-09-15 o 18:58 |
||
|
|
|
#2966 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No jak Ją położyłam o 17 tak śpi do tej pory, a tak jak napisałam wcześniej cieżko było z Jej spaniem. Chyba zacznę wprowadzac trochę to mm-oczywiście nie odrazu-tak jak mówisz, cyc będzie pełnił rolę główną ![]() W niedzielę robimy chrzciny Moi rodzice już przyjechali-Julka dostała fajne prezenty, z resztą my na nowe mieszkanie tez(kasa) Wczoraj Julcia miała gości i doatała fajne ciuszki, ale to już takie na pół roku, także sobie powiszą w szafie.
|
|
|
|
|
#2967 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a żeby było śmieszniej dziś z mężem nam się przypomniało, ze skierowanie potrzebne...
|
|
#2968 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no Julka też jakimś mega fanem smoka nie jest - bez niego przeżyje ale czasem umila jej czas ![]() witaj wśród "żywych" Cytat:
---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ---------- Cytat:
a audiolog to co to za lekarz konkretnie?
|
|
|
#2969 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
a tak wogole to witam wszytskie dziewczny |
||
|
|
|
#2970 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A co do podgrzewacza to widzę Beatko że bardzo dobrze sobie to zorganizowałaś, ja też lubię mieć tak wszystko zapięte na ostatni guzik i wszystko zaplanowane co do minutki ![]() Z tymi butelkami to fajny pomysł tylko Dr Browna z wąską szyjką mam tylko jedną, a z szerokiej podaje herbatkę i tak już chciałam zeby pozostało. Ale spróbuję dzisiaj na te dwie butelki i zobaczymy...Tylko wtedy muszę też dokupić mały śmietniczek na pampersy, bo w sypialni nie mamy narazie pożyczę śmietniczek z łazienki![]() Cytat:
![]() A co sądzicie o takich zabawkach, bo młodszy brat TŻ pytał się co z zabawek najlepiej by Dominikowi pasowało i natrafiłam na takie coś: http://allegro.pl/smily-interaktywne...798280500.html http://allegro.pl/zestaw-zabawek-int...811539629.html http://allegro.pl/zabawki-interaktyw...769409325.html A ten pomysł z albumem dla dziadków to super sprawa, ja już o tym sobie tydzień temu pomyślałam, że taki właśnie zrobimy rodzicom prezent na święta - album ze zdjęciami z 5miesięcy ![]()
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:57.

to opadły mi ręce, nie wiedziałam że aż taką ma potrzebę, teraz widzę że nawet kiedy sobie zje i potem cmoka sobie pierś i tak by mogła robić przez cały sen...a przecież Ja funkcjonować muszę ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

zębole
no co za głupie babsko - jak w ogóle mogłą tak powiedzieć - wcibska byłą i chciała zaglądnąć po prostu... ja bym jej coś odpysknęłą że chyba głupia nie jestem żeby dziecko samo zostawiać w samochodzie 
doslownie!!! zmieniałam jej pieluchę akurat, a ta tak wystrzeliła, że cała mamusi koszulka w żółtej kupie była, przewijak i podłoga do mycia
chyba debridat zaczyna działać bo koopa poszła bez płaczu....

teraz się oswajamy z Kasią 

może źle ją kładę ?

za szczepienie- - oby Zosia jak najmniej płakała dobrze zniosła całe szczepienie.

). Oby tylko teraz wszystko bylo OK.