|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1021 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2012 Marcowo - Kwietniowe mamy - nie na EURO, a na dziecko czekamy :)
Cytat:
Karolca, gratuluję 4 dnia bez... ![]() A co do TYCH DAŃ... Ja tydzień temu codziennie jadłam zupki chińskie - pomidorowa diabolo, czy cóś w tym stylu. Dzieciątko i tak sobie zabierze wszystkie nasze witaminki i minerały... Nie wierzę, że taki wybryk od czasu do czasu zaszkodzi. Jak mi po czymś mdłości ustają, to to jem.. Jak robiłam sobie sałatkę owocową (samo zdrówko) , to potem mimo że obżarta na maxa i tak zupkę chińską na mdłości sobie serwowałam.. Madziara.. strasznie mi się podoba określenie DYDKI ![]() ![]() Baaardzo.. A gdzie się tak mówi? Hehe .. Moje cycki to cini mini Zeby też pupa chciała być mini![]() ![]() Ja dziś po całym dniu kursu..echhh.. I jeszcze nie zgadniecie co.. Dzwonili po mnie z pracy wczoraj o 22:30, zebym przyszła, bo był transfer pacjenta i koleżanka musiała jechać.. Grzecznie odmówiłam ze względu na kurs.. Na szczęście nie nalegali. Grrr następnym razem już się nie uda ![]() Mi sie włączył apetyt na ryż plus warzywa plus mięsko, ale wyłączona jest ochota do gotowania.. Czekam aż się włączy
|
|
|
|
|
#1022 |
|
Zakorzenienie
|
Mała!, dziewczyna (w sumie konkubina, bo bez ślubu żyją) mojego kuzyna powiedziała, że wyglądam fatalnie, jestem obrzydliwie chuda, że przytyć powinnam. Nie powiedziała tego wprost, tylko dopiero jak wyszłam. A siostra zamiast powiedzieć, że nie jestem chuda, tylko szczupła i zgrabna i nie każdy musi być gruby, to powiedziała "wiesz, schudła trochę, bo jakbyś tyle wymiotowała co ona to też byś tak wyglądała".
Delikatność jak nic
|
#1023 |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Capsta, to gratulacje!
Dziś miałam bardzo zabiegany i leniwy zarazem dzień...Pobudka już o 8, na 10 wizyta w maternity hospital...Kupa czekania, wypełniania jakichś papierków i latanie od jednego pokoju czy sali do drugiej...wszystko rozproszone, rozwleczone w czasie, mnóstwo oczekujących. W sumie zeszło nam 4 h, w tym czasie miałam krutki wywiad nt histori medycznej mojej i tż rodziny, skan, oddanie próbki moczu i pobranie do badań 3 próbek krwii...Zapytano mnie o planowany sposób karmienia, na szybkiego powiedziano na temat zalet tej metody 2 zdania, zważono, zmierzono, sprawdzono ciśnienie. 3 minutowa wizyta w kubiku u lekarza, gdzie nic się nie dowiedziałam...Jak zgłosiłam pobolewanie brzucha, usłyszałam, żę to normalne jak się nosi obcisłe dzinsy czy odzież i że powinnam zaopatrzyć się w coś lużniejszego...Szok dosłownie, dzinsy mnie nei uwierają w brzuch, sweterek miałąm lużny....a bóle brzucha miaąłm cały dzien wczoraj i przedwczoraj gdy cały dzien przełaziłam w ulubionych dresach....Zero zainteresowanai w sumie czy nic się nie dzieje, jak boli i gdzie boli, w zasadzie zero czasu na to, wszystko było na szybkiego! Jedyne co , to na USG dowiedziałam się, że dzidzia się rozwija prawidłowo, ma 81 mm, z USG wychodzi, że to 13t+6d....Z OM,w sobotę zaś będzie 15 szedł....Zaś podczas tego 3 minutowego widzenia z lekarką, mimo tego co wyszło na USG, poprawiła mi tc a konkretnie odjęła 2 dni i wpisała,że to 13t+4d, jak "tłumaczyła", żeby się z datą porodu zgadzało...a tą mam wyznaczoną na podstawie OM na 18.03...Jakoś dziwnie, w sumie nic już nie dopytywałam, bo i tak pójdę wcześniej do polskiego lekarza za parę tyg. żeby poznać płeć dziecka i upewnić się, że wszystko przebiega dalej jak należy. Zaś kolejny termin USG w szpitalu irlandzkim wyznaczono mi na....11 stycznia, czyli dopiero w 31 tc. Tak długo więć czekać nie zamierzam. Najważniejsze jednak, że z dzidzią ok, i tak śmiesznie podskakiwała jak się zaczęłam śmiać w czasie badania, a póżniej podnosiła główkę i trzymała łapkę przy bużce, że wyglądało to jakby maluszek ssał kciuka
|
|
|
|
#1025 |
|
Zakorzenienie
|
ewelajna, najważniejsze, że wszystko z dzidzią jest ok
![]() Na tym etapie maluszek potrafi już ssać kciuk!! Niewiarygodne, prawda?
|
#1026 |
|
Zakorzenienie
|
karolca:
Zawsze jak miałam bliską osobe w ciąży lub nawet nie bliską...to nie wspominałąm o tym czy i ile przytyła lub schudła... w ciąży tyjemy zmieniamy się i tyle... zawsze mówię że brzuszek już duży lub ze ślicznie rośnie i bez względu jak wygląda zawsze mówię ze ładnie a jak ona sie upiera ze okropie to mówie ze po ciąży na pewno szybko wróci do dawnego wyglądu...i żeby się cieszyła tym stanem...a nie o jejku jak ty wyglądasz...a po porodzie bedzie jeszcze gorzej...jak można przecież nie od dzis wiadomo ze kobiety w ciąży i po porodzie często źle się czują z zmianami jakie zachodzą w ich ciele...często na gorsze...
"I nawet kiedy będzie gęsta mgła... Ja w tej mgle do Ciebie będę szła" Kocham Cię syneczku...moja gwiazdo na niebie... Edytowane przez Mała! Czas edycji: 2011-09-15 o 20:11 |
|
|
|
#1027 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kochana, 12.5 tyg to naprawdę baaardzo wcześnie żeby być pewnym płci.. Na początku moszna może wyglądać identycznie jak tworzące sie wargi sromowe.. Tak czy siak masz 50% szans Ja bym nie zaczynała jeszcze kupować różowych ciuszków.. poczekaj do 17 tygodnia A co do wychowania dziewczynki, ja kiedyś chciałam mieś synów i tylko synów.. A teraz tak sobie myślę, że jak na starość będę schorowana, to jednak wolałabym żeby opiekowała się mną troskliwa córeczka, niż nawet najtroskliwszy syn. Takie moje przemyślenia No i jeszcze .. uwielbiam ploty z moimi mamami Teściowa ma 2 synów, kocha ich bardzo, ale ze mną gada o wszystkim Jednak dobra córka to jest TO
|
|
|
|
|
#1028 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i za mnie też. Żeby położna dyżurna się zlitowała i posłuchała serducha no i żeby to serducho pięknie biło ![]() o kurcze... no właśnie... Nie wiem na których wątkach ona jeszcze się udziela... msm nadzieję że wszystko ok |
|
|
|
|
#1029 |
|
Zakorzenienie
|
Mała, dokładnie tak jak mówisz.
Kobieta ciężarna to wulkan hormonalny, który z byle powodu może się obrazić, rozpłakać... Więc trzeba bardzo uważać na słowa (ja na przykład szybko robię się nerwowa i irytuje mnie wszystko dookoła, ale od razu mi mija). Szwagierka ciągle narzekała, że źle wygląda itp., mówiłam, że ma łądny, zgrabny brzuszek, że jak urodzi to będzie trochę lżej (pomijając zajmowanie się dzieckiem itp), że gospodarka hormonalna wróci do normy i będzie dobrze. Swojej siostrze mogłam w żartach powiedzieć jakiś mniej miły komplement, ale wiedziała doskonale, że wszystko jest w żartach. Chyba, że siedziała spuchnięta od upału, sączyło się z niej, to każdy chce jakoś pomóc.
|
#1030 | ||||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Natomiast jeśli chodzi o ludzi zwłaszcza inne kobiety to myślę, że to w dużej mierze zazdrość przez nie przemawia! Cytat:
|
||||||||
|
|
|
#1031 |
|
Zakorzenienie
|
Mój młodszy brat (10lat) mówi do mnie, że będę gruba i będzie się ze mnie śmiał
Albo mówi, że na chwilę będę gruba a potem normalna ?
|
|
|
|
#1032 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Narzekam na słaby sprzęt lekarza... Kiedyś kobiety nie miały żadnego usg, a niektóre tylko z 2-3 razy odwiedzały lekarza w trakcie ciąży...No nic. Postanowiłam uczcić pozytywny wynik badania założeniem do snu nowej pidżamy Miałam też w planie zjeść na kolację kanapę z jajkiem i sałatą, ale czuję, że już nie przełknę.
|
|
|
|
|
#1033 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajnie dzieciaki są szczere... ale to młodziaxzek wiec jego śmiech bedzie zupełnie inaczej odbierany przez Ciebie zapewne... Ale jak dorosłe 28letnie dziewczyny ... tak docinaja i patrzą tylko ile przytyłaś aby nakarmić własne chyba podupadające poczucie własnej wartości to mnie to złości... i jeszcze robią z ciąży koniec świata... dla ciebie... bo przecież one są takie młode... a ja w tym momęcie pękam z dumy i ze szczęścia...
|
|
#1034 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ech... mimo wszystko jeśli będzie dziewczynka to chociaż się postaram jakoś ten róż zrównoważyć. jak się uda i jak budżet pozwoli. Różowemu pokoikowi mówię stanowcze nie Cytat:
Kochana ciężarówka jest w centrum zainteresowania, ludzie się o nią troszczą i przejmują, dopytują o zdrowie jej i maluszka. Więc zazdrosne baby którym doskwiera brak atencji tak właśnie mówią. nie trzeba się przejmować Cytat:
A komplement ode mnie: masz śliczną figurę, ładną buzię i piękne włosy. Cytat:
Czyli nie będziesz miała USG połówkowego? Masakra. Dobrze że idziesz prywatnie. Tak jak Ty mam swojego, polskiego lekarza i lepiej się z tym czuję. (tylko żeby nie było - nie dyskryminuję angielskich lekarzy. poszłabym do angielskiego gina gdyby tacy byli dostępni prywatnie) |
||||
|
|
|
#1035 |
|
Raczkowanie
|
Wiadomo, że zazdrość przemawia przez koleżanki jak takie teksty puszczają. Przecież każda kobieta (no, może prawie) w sercu chce być matką, ale zdecydować się na ciąże i macierzyństwo jest o wiele trudniej (wiem po sobie
|
|
|
|
#1036 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
).Co do kwestii córka - syn, chyba nie potrafię jeszcze spojrzeć na to tak przyszłościowo. Uczyłam się w typowo męskich szkołach i przyjaźniłam się z chłopakami, bo wydawali mi się zawsze bardzie racjonalni. Nie rozumiałam i nadal nie rozumiem wielu dziewczęcych dylematów. Piszę tu o etapie dojrzewania, bo na razie tylko tam sięga moja wyobraźnia, i moim subiektywnym zdaniem ciężej będzie mi poradzić sobie z wychowywaniem młodej dziewczynki. Prawdopodobnie demonizuję, bo każdy człowiek jest inny i nie ma zasad, które mówiłyby o tym jak radzić sobie z jaką płcią. Na razie muszę walczyć ze swoim niebezpiecznie pesymistycznym charakterem, bo to od siebie należy zaczynać . Postanawiam trochę więcej czasu poświęcić na uśmiechanie się i pozytywne myślenie!
|
|
|
|
|
#1037 | |
|
Zakorzenienie
|
Zariah, kiedyś miałam kompleksy związane z moją niedowagą, ale nie ważyłam nawet 48 kg
![]() W końcu trochę wydoroślałam, zmieniłam otoczenie ludzi i samo przeszło. Teraz wiem, że mam fajną figurę i nie przeszkadza mi, że nadal trochę mi brakuje. Mogę jeść wszystko i o każdej porze nie przejmując się, że pójdzie mi w biodra czy gdzieś tam. i mogą sobie gadać. A gorzej mogę wyglądać, wisi mi to Nie zawsze się wyśpię, nie zawsze mam umyte i ułożone włosy, nie zawsze mam seksowne ciuchy na sobie. Czasem wychodzę w dresie, z nieświezymi włosami i kompletnie bez makijażu. Bo mam gorszy dzień i już. A psu wszystko jedno jak wyglądam wychodząc z nim na spacer ![]() a ta 'kuzynka' ma lekką nadwagę po ciąży. Wcześniej sama była troszkę chuda. I ja doskonale wiem, że te docinki biorą się z zazdrości Jak poznałam się z mężem, moja przyszła szwagierka dokuczała mi na każdym kroku, że jestem chuda, że powinnam więcej jeść (aż sama zobaczyła ile jem)... a za chwilę dodawała, że chciałaby tak wyglądać, bo mam zaje... figurę. Więc zapytałam, czy stwierdzenie "ale jesteś chuda :/ " uznaje za komplement czy nie. Bo jeśli chce wyglądać jak ja, to jestem szczupła i zgrabna a nie chuda ![]() I już nie komentuje mojej wagi ![]() ---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- Cytat:
A ja będę miała czas w domu dla siebie (chwila ciszy i spokoju na cokolwiek). Syna też będzie zabierał, jakże by inaczej
|
|
#1038 |
|
Zadomowienie
|
hehe Capsta, poradzisz sobie
Czy to będzie On czy Ona![]() Będziesz kochać 'jak swoje' heh...Ja mam od dziecka wkurzające ludzi ' przyszłościowe' myślenie.. Wyobraź sobie 12 latkę, która wykłóca się o 5-kę z geografii, bo : 'jak będzie gorsza ocena, to będzie mi wstyd przed własnym dzieckiem'.. Nauczycielka tylko gały wytrzeszczyła ![]() Wyobrażam sobie siebie starą i zniedołężniałą.. i chcę mieć córkę , która będzie mogła mnie pielęgnować.. Wariatka ze mnie ![]() Kurde czemu te cholerne mdłości muszą mnie wieczorem nachodzić.???? Nie mogłyby już sobie pójść w cholerę?? |
|
|
|
#1039 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No i jednocześnie myślisz pozytywnie, a to bardzo ważne. Mnie nachodzą przeważnie czarne myśli, że dziecko wpadnie w niewłaściwe towarzystwo, przyświecać mu będą jakieś idiotyczne ideały, albo będzie ślepo podążać za głupią modą i my jako rodzice nie będziemy mieli na to żadnego wpływu. Szlak by trafił... lata u mnie jakiś inteligentny komar. Przewiduje każdy mój ruch i drażni się ze mną. Pewnie zauważył, że nie mam już siły go ścigać i planuje pomścić tego, którego zabiłam wczoraj. |
|
|
|
|
#1040 |
|
Zakorzenienie
|
Zjadłabym coś
|
#1041 | |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez ewelajna25 Czas edycji: 2011-09-15 o 21:12 |
|
|
|
|
#1042 |
|
Zadomowienie
|
Ewelajna, zgadzam się z Tobą... Dla nas Polek , te 2 USG i brak łatwego dostępu do gina, jest nie do zniesienia..My po prostu znamy co innego i do czego innego jesteśmy przyzwyczajone.
Ale uwierz mi , jak mówię Irlandkom, że mnie to wkurza, to one mnie nie rozumieją.. No bo cytuję: ' po co chodzić tak często...???' Po prostu inna mentalność. No i kochana, Irlandzcy ginekolodzy przyjmują też prywatnie.. U mnie w szpitalu wiem, że jeden z nich ( o innych po prostu nie słyszałam) ma nawet to USG 4D. Z tego co mi mówili koszt wizyty 200 euro... SZOK, co?? Nam się bardziej opłaca lot do Polski i USG tam hehe ![]() Cabsta, dobra jesteś.. hehe.. nie ja czarnowidztwa nie uprawiam. Zawsze liczę na 'dobre'. A co do komara.. Mogę Ci wypożyczyć mojego psa. Znanego pogromcę wszelkich żyjątek latających... Im mniejsze tym lepsze (bo za odważni to my nei jesteśmy ).. On je połyka w locie![]() Jutro mam egzamin na kursie, zaraz się zacznę sama kopać w D... |
|
|
|
#1043 |
|
Zakorzenienie
|
a gdzie ten kalkulator??
|
|
|
|
#1044 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1045 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może być jakiś sos pomidorowy Cytat:
Karolca ja też mam lekką niedowagę, schudłam pod koniec szkoły średniej. Stres związany z maturą, "pseudo"przyjaciółką itp. spowodowały swoje. :/ szkołę skończyłam ponad 2 lata temu i do dzisiaj jest mi ciężko wrócić do wagi. Miałam straszne kompleksy z tym związane, raz że sama się źle czułam w swoim ciele to dwa, każdy zawsze miał sporo do powiedzenia na ten temat. Teraz mam to gdzieś kto co o mnie sądzi i mówi, jak tylko słowem się ktoś odezwie to nie siedzę już cicho, każdy zawsze wie lepiej ode mnie Już mi to tak nie przeszkadza, czuje się dobrze, ale fakt chciałabym przytyć kilka kg, albo przynajmniej wrócić do starej wagi. więc jeśli o mnie chodzi to nie martwię się o przybywyające kilogramy
|
|
#1046 | ||
|
Rozeznanie
|
A no zgadnij
mowa była o chrupkach też bym zjadła takie o smaku pizzy najlepiej ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Capsta i ewelajna25 super, że z maluszkami wszystko dobrze Zariah żebyś jutro posłuchała serduszka ![]() Lecę ze swoim zbójcem na spacer, bo już mi tu przestępuje z łapy na łapę i chyba będę szła spać Dobranoc
|
|
#1047 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Natomiast warunki porodu i sam poród w Anglii jest o niebo lepszy niż w Polsce. Także jak masz szczęście donosić zdrowe dziecko to w UK otoczą cię ochroną, opieką. Państwo zadba o Twój poród w naprawdę dobrych warunkach, da zasiłków ile dusza zapragnie, nawet pomoże znaleźć mieszkanie. Ale o donoszenie dziecka troszcz się kobito sama.. tak się właśnie trochę czuję. |
|
|
|
|
#1048 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale na szczęście poród tutaj to jak bajka do tego co widziałam w Polsce.. 3 kobietki w tym samym czasie rodzące na jednej sali, oddzielone tylko z boku od siebie parawanami.. Wiem że już coraz rzadziej tak jest, ale jednak.. Tu to jest komfort no i wszyscy super hiper mili.. Ale trzeba im przyznać, że jesli sie coś dzieje złego, to już na opiekę nie można narzekać. Edytowane przez anagat Czas edycji: 2011-09-15 o 21:41 |
|
|
|
|
#1049 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o rany, coś za dużo mi wychodzi.. jakoś nie wyobrażam sobie przekroczyc 60 kg z moim wzrostem;/Ale dziś zauważyłam że mój brzuch lekko sie uwypuklił - nie wiem czy to wzdęcie czy już macica z dzidzią Słyszałam że jak się ma wąskie biodra (a ja mam) to szybciej brzuszek wychodzi w przód bo dzidzia nie mieści się w miednicy..Chciałabym zobaczyc Wasze brzuszki w 8-9 tygodniu i porównac, ale nie mam dostępu do poczty o której mowa w pierwszym poście Czy jest szansa by uzyskac dostęp?
Edytowane przez lena_mi Czas edycji: 2011-09-15 o 21:39 |
|
|
|
|
#1050 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:06.

Wczoraj byłam u mamy i moja siostra paliła fajkę (rzekomo rzuca palenie). Zwróciłam jej kilka razy uwagę, aby nie paliła przy mnie. Na nic się to zdało więc obróciłam się i poszłam do domu 

) mamusie , widze , że jestem bardzo spóźniona... bo wątek ma już 30 pare stron , mam nadzieję , że mogę dołączyć się do waszego grona 

ale jesc moge wszystko i od niczego mnie nie odrzuca. 

Narzekam na słaby sprzęt lekarza... Kiedyś kobiety nie miały żadnego usg, a niektóre tylko z 2-3 razy odwiedzały lekarza w trakcie ciąży...