Tu butelka tam pieluszka tylko czekać na maluszka. Mamusie listopad/grudzień 2011 - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-16, 13:30   #481
princessskaa
Wtajemniczenie

Dot.: Tu butelka tam pieluszka tylko czekać na maluszka. Mamusie listopad/grudzień 20

Co do przesądów to niby w nie wierze, ale czasami wolę nie ryzykować np przez długi czas nie pozwalałam nikomu kupwać rzeczy dla dzidzi i starałam się pamiętać o nie zadzieraniu nosa, żeby dzidziuś zadartego nia miał
Z tym wyglądem kobiety w ciąży to różnie bywa. Mi wszyscy mówili, że będzie napewno chłopak, bo ładnie wyglądam, a tu gin uparcie twierdzi, że dziewczynka Moja teściowa ma dwóch synów i jak w przypadku ciąży z tż ładnie wyglądała, tak w drugiej masakrycznie przytyła, była olbrzymia aż uwierzyć nie mogłam jak oglądałam zdjęcia

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ----------

Co myślicie o tej ofercie? http://tablica.pl/oferta/wozek-glebo...ie-IDdk9x.html
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-16, 13:45   #482
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Dot.: Tu butelka tam pieluszka tylko czekać na maluszka. Mamusie listopad/grudzień 20

Cytat:
Napisane przez princessskaa Pokaż wiadomość
Co do przesądów to niby w nie wierze, ale czasami wolę nie ryzykować np przez długi czas nie pozwalałam nikomu kupwać rzeczy dla dzidzi i starałam się pamiętać o nie zadzieraniu nosa, żeby dzidziuś zadartego nia miał
Z tym wyglądem kobiety w ciąży to różnie bywa. Mi wszyscy mówili, że będzie napewno chłopak, bo ładnie wyglądam, a tu gin uparcie twierdzi, że dziewczynka Moja teściowa ma dwóch synów i jak w przypadku ciąży z tż ładnie wyglądała, tak w drugiej masakrycznie przytyła, była olbrzymia aż uwierzyć nie mogłam jak oglądałam zdjęcia

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ----------

Co myślicie o tej ofercie? http://tablica.pl/oferta/wozek-glebo...ie-IDdk9x.html

Co do przesądów też staram się być sceptyczna, ale jak ostatnio wieszałam pranie, sąsiadka spanikowana przbiegła żebym nie weszała bo dziecko może się oplątać, aż mnie ciary naszły ....

Co do wózia, jest śliczny !!!!
Brałabym bez zastanowienia, cena i wygląd extra

Troszkę mnie nie było bo prasowałam mini ciuszki, teraz zostało mi ułożenie ich w komodze i zszycie pare śpioszków...
ale już padam ....

Oczywiście z wycieczki do Wrocławia nici, musz czekać do Poniedziałku, nie ma tego złego bo akurat mam wizytę i pozbycie się moich brodawczaków
Bahamadia_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-16, 13:54   #483
ania21_21
Zadomowienie

Witajcie mamusie

Wczoraj byłam u położnej wszystko z małą w porządku następna wizyta już za tydzień miało być co 2 tyg Tak mi ugniatała brzuch że nie wiem w pewnym momencie aż zabolało później mała mi się odwdzięczyła kopniakami za położną że ją tak wymęczyła Mam cały czas sprawdzać ciśnienie w domu u niej było idealne 137/81 jak zwykle miałam cukier w moczu(muszę ograniczyć słodkości )

Dziewczyny mam do was pytanie jakbym nie urodziła w ciągu tygodnia myślicie że warto jeszcze iść do ginekologa w następną sobotę tż powiedział że to tylko strata kasy bo nic nowego nie powie

Dobra idę czeka mnie składanie prania i prasowanie
Stary 2011-09-16, 13:54   #484
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

princesska wozek z wygladu bardzo mi sie podoba, nawet wczoraj mijalam laske ktora takim jechala tylko kolorystyka inna .
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-16, 13:55   #485
elf27
Zadomowienie

Co do diety cukrzycowej to moja kumpela też chudła a dzidzia zdrowa
w sumie zastanawiałam się dlaczego, bo jedyne co zmieniła w sposobnie odżywiania to rezygnacja ze słodyczy (i to nie zawsze) i częściej jadła
elf27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-16, 13:59   #486
__Fallen Angel__
Zadomowienie

ja w te przesądy też nie wierze. Wszyscy mówią że ładnie wyglądam i ze chłopak będzie jak dąb a tu gin mówi ze dziewczynka,ubranka moja mama juz w niemczech kupuje, wózek już jest.

Moje Maleństwo lubi piosenke "moves like Jagger" hehe tańcuje jak opętana, a może to przez wokalistę bo jak na niego patrze to bym go schrupała hehe przystojniaczek
http://youtu.be/iEPTlhBmwRg

---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ----------

princessskaa- wózek super i jaka niska cena też mam szaro rózowy

I need your love

http://www.suwaczki.com/tickers/bfarxzdvsmirnrv7.png

Moje Serduszko bije już

http://www.suwaczki.com/]http://www.suwaczki.com/tickers/w5wqkrhm8md636fk.png
__Fallen Angel__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-16, 14:03   #487
elf27
Zadomowienie

właśnie zmierzyłam sobie ciśnienie i od tygodnia już utrzymuje się 130/65... nie za wysokie?
Stary 2011-09-16, 14:12   #488
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elf27 Pokaż wiadomość
właśnie zmierzyłam sobie ciśnienie i od tygodnia już utrzymuje się 130/65... nie za wysokie?

a czy to nie za niskie ...

na ostatniej wizycie miałam 120/60
i tak mniej więcej mi się utrzymuje...
Stary 2011-09-16, 14:13   #489
goldika
Zakorzenienie

Wpadlam na chwile, dojechalismy bez problemow, troche plecy mnie bolaly. W poznaniu i za nim wpadlismy w roboty drogowe i wielkie korki
Cytat:

Goldika cieszę się, że wizyta udana - w sumie inaczej być nie mogło, bo kciuki mnie bolały - tak mocno trzymałam

Cytat:
Napisane przez muffinka90 Pokaż wiadomość
goldika to sie sprezaj w takim razie na 38tc, bo pieciokilowego kloca urodzisz
bede biegac po schodach, tarmosic sobie sutki i uprawiac dziki seks 2pierwsze to zalecenia lekarza

Cytat:
Napisane przez zmyslkobiety Pokaż wiadomość
Witajcie
Dziś już 27 tydzień w końcu czyli III trysmestr!!
gratuluje

Aniu ciesze sie, ze przedluza Wam umowe na mieszkanie

lece nadrabiac dalej... z 10str mam jeszcze
goldika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-16, 14:19   #490
princessskaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez elf27 Pokaż wiadomość
Niestety, ale ja nie orientuje sie w tych pomiarach ciśnienia i zawsze jak babka mi mówi, jakie mam to ja pyt czy to dobre

Wiecie ten wózek bardzo mi sie podoba z wyglądu, ale coś różne są o nim opinie...
http://www.bangla.babyonline.pl/wozk...leon-p1632.htm
i już trochę jestem zniechęcona, ale ta cena i kolor... eh eh eh

---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ----------

Aniu gratuluję udanej wizyty
Nie wiem czy jest sens iść na tą wizytę w sobotę, ale ja bym pewnie poszła, żeby być spokojna, że wszystko ok
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-16, 14:20   #491
OlusiaS
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
dzień dobry
głowa mnie boli

a co ma wspólnego mleko ze skurczami
ja w to nie wierzę
Tu masz odpowiedz
" Aby zmniejszyć ryzyko pojawienia się skurczów łydek niezbędne jest przestrzeganie odpowiedniej diety bogatej w wapń. Spożycie jogurtu czy też twarożku pozwolą uzupełnić dzienną dawkę wapnia.
Spożywanie większej ilości mleka oraz witaminy B może również ograniczyć ryzyko pojawienia się przykrych kurczy łydek. Warto również wprowadzić dietę wzbogaconą w produkty zawierające magnez jak np. migdały, orzechy, banany, fasola. Zapobiegać skurczom łydek można również poprzez zwracanie szczególnej uwagi na to, by nie forsować zbytnio obciążonych w ciąży nóg."
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-16, 14:20   #492
Seona
Zakorzenienie

Dziewczyny ja tradycyjnie z pytaniem

Leukocyty w moczu - wynik 1-3 wpw przy normie 0-3 wpw to dobrze czy źle?

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-16, 14:22   #493
OlusiaS
Wtajemniczenie

Fatal trzymam kciukasy

---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ----------

Aniu jak bylas wczoraj u poloznej,to chyba zbedna wizyta u lekarza.A sprawdzala Ci np,czy masz jakies rozwarcie??
Stary 2011-09-16, 14:30   #494
Myszeczka86
Zakorzenienie

Piękny ten wózek różówy i cena świetna
Ja osobiście bym różowego nie kupiłą (planowane więcej maluszków)

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

wymarzona osiagnięta 58 a nawet mniej 55,500
Myszeczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-16, 14:31   #495
rojku
Rozeznanie

Wczoraj położna mi mierzyła ciśnienie - miałam 125/70 i mówiła, że idealne

Co do wizyty u lekarza, to ja bym poszła ale ja to jestem z tych przewrażliwionych

Lenia mam dzis okropnego, nawet łóżka nie pościeliłam, obiadu jeszcze nie mam... ale do przyjścia mężulka jeszcze 2,5h to ciągle sobie myślę, ze jest jeszcze czas ;P
Stary 2011-09-16, 14:31   #496
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

ania ja bym poszla na wizyte dla swojego spokoju .Moze no nie w sobote ale w tygodniu bym sie umowila...
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-16, 14:32   #497
owieczka86
Zadomowienie

Witam
Ale dziś u mnie zimno,chyba zaraz sobie ciepłej herbatki zrobię My juz po obiadku, kurze powycierane,mieszkanie odkurzone,łazienka sprzątnięta - zaczęłam weekend hehe
Tż w pracy do 18 no i jeszcze jutro do 14,nie lubie jak ma zmianę do 18 bo jakiegoś doła łapię - nei wiem czemu.
byłam wczoraj na ciuszkach,ale nic nie kupiłam przymierzałam 3 fajne sukienki ale w każdej wyglądałam strasznie ... grubo

Co do przesądów to mam wrażenie że moja teściowa zna ich "miliony", zawsze coś wymyśli czasem takie głupie że szok
owieczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-16, 14:34   #498
tuszka
Raczkowanie

Witajcie Mamuśki, już prawie weekendowo.

Byłam rano na ćwiczeniach, później jeszcze kilka spraw do załatwienia... a za chwilkę będę robiła szarlotkę sypaną , czyli taką z kaszą manną. Jadłam już kiedyś i jest pycha i banalna do zrobienia. Gdy wstawię ją do piekarnika dopiero Was ponadrabiam
tuszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-16, 14:34   #499
ania21_21
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez OlusiaS Pokaż wiadomość
Fatal trzymam kciukasy

---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ----------

Aniu jak bylas wczoraj u poloznej,to chyba zbedna wizyta u lekarza.A sprawdzala Ci np,czy masz jakies rozwarcie??
nie
U niej wygląda tak wizyta wchodzę mierzy mi ciśnienie sprawdza mocz paskami później na kozetkę sprawdza ułożenie małej i jej tętno a ostatnio też mierzy brzuch wpisuje do karty i do widzenia To jest cała wizyta moja u położnej aha pytania nie mile widziane u niej

Darusia on tylko przyjmuje w weekendy i co dwa tygodnie to albo pójdę w następną sobotę albo prawdopodobnie wcale

Edytowane przez ania21_21
Czas edycji: 2011-09-16 o 14:35
ania21_21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-16, 14:35   #500
Tottie1984
Rozeznanie

Witam
Dzisiaj wstałam po 10, wczoraj po 12... śpioch się zrobiłam... ale to przez to że ok. 4 Bobas tak rusza się w brzucholku że aż boli... dzisiaj czułam pierwsze krótkie bolące skurcze... na szczęście trwały krótko...

Cytat:
Ja w przesądy też nie wirzę ale wolę dmuchać na zimne... pierwsze rzeczy dla dziecka zaczęłam kupować około 20 tygodnia ciąży bo bałam się wcześniej zapeszyć.

Jeśli chodzi o wygląd kobiety w czasie ciąży - koleżanka niedawno urodziła synka - wszyscy jej mówili że na bank córa będzie bo dziecko odebrało jej urodę...

Cytat:
Napisane przez czarnaoak Pokaż wiadomość
Pol nocy nie moglam zasnac, bo mialam wrazenie ze sie udusze, gdzies mala sie tak ulozyla, ze mi tchu brakowalo. Wiercilam sie i biedny TZ nie mogl przeze mnie zasnac a dzis rano na egzamin musial jechac ;/ Do tego obudzilam sie zasmarkana i ochrypnieta.
Ja dzisiaj miałam podobnie... obudziłam się o 4. Potem miałam takie duszności że nie mogłam zasnąć ani na lewym boku ani na prawym. Próbowałam też na siedząco i nie wyszło... męczyłam się tak do godziny 6.30-7.00... w końcu jakoś się udało mi się zdrzemnąć jeszcze na 3h. Obudziłam się po 10... ale bardzo zmęczona... dziewczyny ja chcę już rodzić!!!!

Cytat:
Napisane przez truscafka Pokaż wiadomość
Witam witam!!

Ja już nie śpię od 5.00 mały tak mnie kopał, że normalnie nogi wystawały mu z brzucha - takie kolce No i przebudziłam się a potem nie mogłam zasnąć. Czasami nawet aż bolało. Mam nadzieję , ze poza brzuszkiem będzie spokojny... byłam już od 8 rano w pracy, teraz mam przerwę i jadę na 15
Mój maluszek nie ma już miejsca w brzuchu i tak się rozpycha że cały brzuch mi wiruje. Czasami prostuje nóżkę i taki namiocik mi się na brzuchu robi

Jeśli chodzi o kreske na brzuchu... ja mam i nad pępkiem i pod. Jest długa - nad pępkiem jest delikatna, ledwo widoczna i ma jakieś 7-8cm długości, pod pępkiem sięga aż do i czym niżej tym jest ciemniejsza
Włoski na brzuchu też się u mnie pojawiły - mąż się ostatnio ze mnie śmiał jak zobaczył takie małe cienkie jasne włoski pokrywające mój brzuchol... na szczęśćie czytałam że to paskudstwo po porodzie odpadnie

Kupiłam wczoraj komodę z wanienką http://allegro.pl/komoda-brevi-atlan...805994340.html wybrałam tą pomarańczowo-szarą. Chciałam zieloną aby pasowała do pokoju ale myślę że ta też będzie oki
Stary 2011-09-16, 14:38   #501
ania21_21
Zadomowienie

Goldika super że miałaś czas wpaść

Co do mieszkania to w poniedziałek idziemy może już przedłużyć umowę albo poprostu zgłosić że chcemy zostać Bo umowę to mamy jeszcze do 7 listopada więc jeszcze dużoooo czasu

Poskładałam pranie i teraz mam całą stertę rzeczy do prasowania

Edytowane przez ania21_21
Czas edycji: 2011-09-16 o 14:39
ania21_21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-16, 14:39   #502
OlusiaS
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ania21_21 Pokaż wiadomość
nie
U niej wygląda tak wizyta wchodzę mierzy mi ciśnienie sprawdza mocz paskami później na kozetkę sprawdza ułożenie małej i jej tętno a ostatnio też mierzy brzuch wpisuje do karty i do widzenia To jest cała wizyta moja u położnej aha pytania nie mile widziane u niej

Darusia on tylko przyjmuje w weekendy i co dwa tygodnie to albo pójdę w następną sobotę albo prawdopodobnie wcale
To idz w takim razie teraz
Stary 2011-09-16, 14:41   #503
Tottie1984
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez OlusiaS Pokaż wiadomość
Tu masz odpowiedz
" Aby zmniejszyć ryzyko pojawienia się skurczów łydek niezbędne jest przestrzeganie odpowiedniej diety bogatej w wapń. Spożycie jogurtu czy też twarożku pozwolą uzupełnić dzienną dawkę wapnia.
Spożywanie większej ilości mleka oraz witaminy B może również ograniczyć ryzyko pojawienia się przykrych kurczy łydek. Warto również wprowadzić dietę wzbogaconą w produkty zawierające magnez jak np. migdały, orzechy, banany, fasola. Zapobiegać skurczom łydek można również poprzez zwracanie szczególnej uwagi na to, by nie forsować zbytnio obciążonych w ciąży nóg."
Ja codzinnie piję wapno. Kupiłam w aptece wapno w tabletkach i codzinnie wypijam jedną. Czuytałam gdzieś że od 25-26tc u dziecka intensywnie rozwija się szkielet dlatego zabierają mamą dużą ilość wapnia z organizmu. Wtedy kobietą psują się zęby, czują skurcze łydek itp. dlatego zaleca się uzupełnianie tego składnika. Ja niestety nie za dobrze znoszę mleko - źle się po nim czuję dlatego pomysł na wapno w tabletkach i budyń na mleku który uwielbiam (w takiej postaci mogę spożywać mleko) Ostatnio też jem więcej jogurtów i serków homogenizownych. Do twarożków nie mogę się jakoś zmusić :/
Stary 2011-09-16, 14:42   #504
ggoraa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ania21_21 Pokaż wiadomość
nie

Ja bym na twoim miejscu juz nie szla, skoro z dzidzia wsio ok.
Stary 2011-09-16, 14:53   #505
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ggoraa Pokaż wiadomość
Ja bym na twoim miejscu juz nie szla, skoro z dzidzia wsio ok.

Też bym nie szła...
Masz w razie czego nr do swojego gienka więc jak coś to dzwoń i wsio

Wszytko będzie ok
Stary 2011-09-16, 14:59   #506
dygotka8
Zakorzenienie

elf27-a jak z aktywnością fizyczną?to też jest wskazane na zaparcia,zwłaszcza po posiłkach.no i czy dostarczasz wystarczająco dużo błonnika(ale też nie za dużo).warzywa jadasz?zwłaszcza surowe?a owoce??np jabłka?

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-16, 15:06   #507
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:

nie wiem jak cenowo uzywaka do nówki, ale w Łodzi mnóóóóóstwo tych wózków jeździ !!!! więc chyba są OK

Daniel Fasolek w drodze

ja_dalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-16, 15:09   #508
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:
elf27-a jak z aktywnością fizyczną?to też jest wskazane na zaparcia,zwłaszcza po posiłkach.no i czy dostarczasz wystarczająco dużo błonnika(ale też nie za dużo).warzywa jadasz?zwłaszcza surowe?a owoce??np jabłka?

A właśnie miałam jeszcze napisać a propos spraw kibelkowych...

Na własnym przypadku przetestowałam:
- suszone śliwki (wersj bardziej konkretna popić mlekiem, ale w ciąży chyba to odpada ),
- na czczo - szklanka wdy niegazowanej z wyciśniętą cytryną,
- winogron bez ograniczeń, czyści jak nie wiem co

---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ----------

Cytat:
Napisane przez ja_dalia Pokaż wiadomość
nie wiem jak cenowo uzywaka do nówki, ale w Łodzi mnóóóóóstwo tych wózków jeździ !!!! więc chyba są OK

Poza tym, zawsze jest tak, że ile osób tyle będzie opini i trzeba liczyć się z tym, że będą pozytywne jak i negatywne...
Musisz sprawdzić na swoim przykładzie i tyle.

Dużo jest tych wózków na All lub tablicy ?
Stary 2011-09-16, 15:09   #509
__Fallen Angel__
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tuszka Pokaż wiadomość
Witajcie Mamuśki, już prawie weekendowo.

Byłam rano na ćwiczeniach, później jeszcze kilka spraw do załatwienia... a za chwilkę będę robiła szarlotkę sypaną , czyli taką z kaszą manną. Jadłam już kiedyś i jest pycha i banalna do zrobienia. Gdy wstawię ją do piekarnika dopiero Was ponadrabiam
ja mam zamiar piec coś z jabłkami,bo tz dostał wczoraj od ciotki 2 torby jabłek i musze je jakoś wykorzystać. Jak możesz to podaj przepis tylko prosze o taki szczegółowy bo jestem początkująca kucharką będe bardzo wdzięczna,skoro mówisz że placek pycha

I need your love

http://www.suwaczki.com/tickers/bfarxzdvsmirnrv7.png

Moje Serduszko bije już

http://www.suwaczki.com/]http://www.suwaczki.com/tickers/w5wqkrhm8md636fk.png
__Fallen Angel__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-16, 15:10   #510
elf27
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja tradycyjnie z pytaniem

Leukocyty w moczu - wynik 1-3 wpw przy normie 0-3 wpw to dobrze czy źle?
dobrze

Cytat:
tak jadam co do aktywności odpada, bo muszę leżakować.

Cytat:
Napisane przez Bahamadia_25 Pokaż wiadomość
A właśnie miałam jeszcze napisać a propos spraw kibelkowych...

Na własnym przypadku przetestowałam:
- suszone śliwki (wersj bardziej konkretna popić mlekiem, ale w ciąży chyba to odpada ),
- na czczo - szklanka wdy niegazowanej z wyciśniętą cytryną,
- winogron bez ograniczeń, czyści jak nie wiem co

---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ----------

Poza tym, zawsze jest tak, że ile osób tyle będzie opini i trzeba liczyć się z tym, że będą pozytywne jak i negatywne...
Musisz sprawdzić na swoim przykładzie i tyle.

Dużo jest tych wózków na All lub tablicy ?
Dzięki może te winogronka też jeszcze wypróbuję
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości