|
|||||||
| Notka |
|
| Pielêgnacja w³osów W tym miejscu rozmawiamy o pielêgnacji w³osów. Je¶li twoje w³osy s± suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawê sytuacji. Do³±cz do nas. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#4051 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 833
|
Dot.: WYPADAJ¡CE W£OSY - czê¶æ III
zapomnia³am dodaæ ¿e stosujê równie¿ szampon Dermena.
|
|
#4052 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 763
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4053 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 442
|
Szkoda,¿e nikt nie odpisa³ na mojego posta
|
|
|
|
#4054 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 300
|
Cytat:
Vitapilu nie polecam, biorê go 2 miesi±ce i na razie efektów brak. Mo¿e trzeba poczekaæ, sama nie wiem. A co do tych krótkich w³osów- te¿ mam takie, ale nie czujê w tych miejscach ¿adnego bólu, ani swêdzenia.
"(...) i poznacie Prawdê, a Prawda was wyzwoli." (J 8:32) 27.10.2006r. 9.09.2014r. 2016r.
|
|
|
|
|
#4055 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 339
|
Cytat:
Revalid zamów! Nie ma nic lepszego na w³osy!
|
|
|
|
|
#4056 | ||
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 804
|
Cytat:
Ale póki co oszczêdzê sobie badañ, chyba ¿e natknê siê na co¶, co naprawdê wyda mi siê prawdopodobne. Póki co, mo¿e bêdê walczyc z ³upie¿em t³ustym. ---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- Cytat:
A Ty nie wiesz, dlaczego zrobi³ Ci siê ten placek na g³owie ? Mo¿e to, to ³ysienie plackowate, co ? Ale oby nie... |
||
|
|
|
#4057 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 395
|
Dzi¶ w bibliotece zobaczy³am ksi±¿kê pt: "Co zrobiæ, ¿eby nie wypada³y w³osy".
Oczywi¶cie wypo¿yczy³am - na wypadek gdyby moim w³osom zamarzy³a siê zbiorowa dezerterka z g³owy - i siê wczytujê. Podobno te normy badañ krwi jakimi siê kieruj± lekarze bagatelizuj±c problemy ³ysiej±cych kobiet s± zbyt szerokie. Jest tam napisane o badaniu ¶liny (ale to amerykañski autor ksi±¿ki) wiêc nie wiem czy takie badanie jest w Polsce wykonywane na szerok± skalê. |
|
|
|
#4058 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 79
|
mam maly problem. Moj tz kupil mi zwykla rzepe 2kilogramowa
( http://www.google.com/imgres?q=steckruebe&u...1 aSXCw&zoom=1 ) zamiast czarnej rzepy (tak naprawde to nazwa tylko zwyczajowa, bo to jest czarna rzodkiew) http://www.biolebensmittel.at/ezimagecatalogue/...65878-400x500.jpg powiedzcie mi czy moge z tej zwyklej rzepy rowniez nakladac sok na skalp na wypadajace wlosy?
Ale tylko nieliczni maj± cos do powiedzenia, bo tylko nieliczni potrafi± zniesc ciszê, i napiecie, konieczne, kiedy siê my¶li. PANIE POMÓ¯ MI DOPOKI NIE BEDE WIEDZIALATRZYMAC JEZYK ZA ZEBAMI, CO CHCE POWIEDZIEC. AMEN
|
|
|
|
#4059 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A pisz± co¶ o tarczycy?
|
|
|
|
|
#4060 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ---------- Pisz± nawet o ³ysieniu w nastêpstwie uk±szenia kleszcza. |
|
|
|
|
#4061 |
|
Raczkowanie
|
Wreszcie dzi¶ przy okazji zakupów wesz³am do laboratorium i zdecydowa³am siê dla ¶wiêtego spokoju na badanie TSH. W poniedzia³ek bêd± wyniki, zobaczymy co wyjdzie. Je¶li w normie-a ¿e nie mam innych objawów oprócz wypadaj±cych w³osów i nieregularnych @ (które mam od zawsze) to chyba na tym poprzestanê.
Je¶li bêdê mia³a w±tpliwo¶ci, to zrobiê jeszcze ft3,ft4.
"(...) i poznacie Prawdê, a Prawda was wyzwoli." (J 8:32) 27.10.2006r. 9.09.2014r. 2016r.
|
|
|
|
#4062 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 833
|
Tobie ju¿ kto¶ odpisa³, mi jeszcze nie
|
|
#4063 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo je¶li mniej wiêcej od miesi±ca to za krótko na efekty. Na Twoim miejscu do zestawu doda³abym jeszcze wcierki. I zamiast belissy ³yka³abym co¶ lepszego, my¶lê, ¿e ju¿ ten Revalid jest lepszy sk³adowo. Edytowane przez KONICZYNKA 47 Czas edycji: 2011-09-17 o 15:59 |
|
|
|
|
#4064 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 514
|
Ja dzi¶ w ramach wzmocnienia w³osów umy³am je szamponem Radical ze skrzypem, wtar³am w skórê Neril, a na zakoñczenie kilka psików mgie³k± Radical. Mo¿e pomo¿e...
|
|
|
|
#4065 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale ¿aden lekarz, dermatolog czy endokrynolog nie potrafi± odpowiedzieæ dlaczego mam to ³ysienie plackowate ... Byæ mo¿e dostanê skierowanie na oddzia³ dermatologiczny by mi tam zrobili seriê niezbêdnych i darmowych badañ. |
|
|
|
|
#4066 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja te¿ siê wybiorê za jaki¶ czas na badanie TSH plus ft3 i ft4. Ale to dopiero wtedy kiedy bêdê mia³a na to kasê |
|
|
|
|
#4067 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 970
|
|
|
#4068 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 804
|
Cytat:
A mo¿e sama obstawiasz jakie¶ przyczyny tego ³ysienia plackowatego? Czyta³am teraz troszke na ten temat, niestety niewiele jest. Jednak niby najczestszymi przyczynami s±: zaburzenia genetyczne , lub reakcja na stres czy szok. Tutaj myslê, ¿e jest dobry artyku³ na ten temat. http://www.poradnia.pl/lysienie-plac...-leczenia.html Chocia¿ pewnie ju¿ nie jedno czyta³a¶ w tej sprawie... |
|
|
|
|
#4069 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 16
|
Witam serdecznie, jestem tu po raz pierwszy choæ czytam Was od dawna.
Piszê bo wiem przez co przechodzicie, ja od miesi±ca mam spokój z w³osami Mój problem zacz±³ siê od marca tego roku. W³osy zaczê³y wypadaæ mi gar¶ciami, by³y wszêdzie, najbardziej niepokoj±ce by³o gdy po nocy na poduszce znajdowa³am ok 30 w³osów. Nie wspomnê o myciu czy rozczesywaniu. Kilka razy pokusi³am siê o to ¿eby je liczyc ale jak dochodzi³am do setki odpuszcza³am. My¶lê ¿e przez ten okres 5 miesiêcy mog³abym zrobiæ poka¼n± perukê. W efekcie w³osy bardzo mi siê przerzedzi³y, tak ¿e widoczne s± prze¶wity ![]() Dodam jeszcze, ¿e nie tak dawno w³osy by³y moim ogromnym atutem. Perspektywa wy³ysienia i ci±g³e zbieranie ich z pod³ogi spowodowa³y ¿e popad³am w depresjê Zaczê³am ³apaæ siê ka¿dej deski ratunku. Zrobi³am badania hormonalne, które s± ok, do czego¶ tam mo¿na by³o siê przyczepiæ ale kilku endokrynologów stwierdzi³o, ¿e to nie ma zwi±zku z w³osami. Trochê szukanie dziury w ca³ym. Dodam, ¿e mam ³ysienie androgenowe, które nie wysz³o z badañ hormonalnych. Potem by³y wszelkie badania z krwi, coraz to nowsze, od podstawowych po bardzo szczegó³owe, kortyzole, przeciwcia³a tarczycowe. Wszystko by³o ok. Jedynie Ferrytyna okazala siê bardzo niska. Sama dr±¿y³am temat, siedzia³am w necie i poucza³am lekarzy. Wyl±dowa³am u kilku specjalistów dermatologów, zrobi³am trichogram i trichoskopiê. Oprócz stwierdzonego £A niczego nie znaleziono. Przez te mesi±ce ³yka³am suplementy gar¶ciami, witaminê c, ¿elazo, cynk, wit D3 i inne. Jaka¶ masakra Na lekarzy, badania i specyfiki do wcierania we w³osy straci³am maj±tek. W zielarskim zamawia³am zio³a, pi³am pokrzywê. Nie malowa³am w³osów, znacznie skróci³am ale mia³am wra¿enie, ¿e kiedy wcieram w nie te specyfiki to wypada ich wiêcej i wiêcej. Na koniec zrobi³am analizê pierwiastkow± i ona te¿ niczego nowego nie wnios³a. Z czasem zauwa¿y³am, ¿e mimo tak du¿ych strat co¶ tam jeszcze mam na glowie i wci±z rosn± mi nowe. Wspomagam siê nanogenem. Na £A biorê verospiron. I to tyle. Odstawi³am wszystkie inne leki, wcierki, witaminy i suplementy. £ykanie ich nie przynios³o ¿adnej poprawy. Dopiero poprawê przynios³o mi co¶ co jest dla nas najwa¿niejsze. PRAWID£OWE I ZDROWE OD¯YWIANIE. Uda³am siê do dietetyczki, u³o¿y³a mi jad³ospis, dosta³am mnóstwo przepisów, dieta u³o¿ona jest tak, ¿eby organizmowi dostarczaæ ka¿dego dnia odpowiedni± ilo¶æ sk³adników od¿ywczych, szczególnie tych wa¿nych dla w³osów. Istotna jest tu wiedza jak ³±czyæ produkty, ¿eby zwiêkszyæ ich przyswajalno¶æ. Nie oszukujmy siê wszystkie doskonale wiemy, ¿e najlepsze witaminki nie bêd± tak dobrze przyswajane w tabletkach jak w po¿ywieniu. Nie jest to tania dieta i do¶æ pracoch³onna, ale przynajmniej wiem, ¿e robê co¶ dla ca³ej siebie ¿e prawid³owe od¿ywianie ma swoje pozytywne skutki dla ca³ego organizmu. Zanim wpad³am na ten genialny i jak banalny sposób jad³am szybko, w locie nie zwracaj±c uwagi na to co jem. Po³knê³am gar¶æ witamin i mysla³am, ¿e to za³atw sprawê. Nic bardziej mylnego.Dziewczyny przyjrzyjcie sie swojemu menu. To nie dotyczy oczywi¶cie kobiet z problemami hormonalnymi, tarczyc± czy innymi schorzeniami. To dotyczy tych, którym lekarze nie potrafi± udzieliæ odpowiedzi na pytanie " dlaczego"? Szacunek dla tych które dobrnê³y do koñca
|
|
|
|
#4070 |
|
Wtajemniczenie
|
Angel303, bardzo ciekawy post, my¶lê, ¿e udany debiut w tym w±tku
![]() Masz racjê, zdrowe od¿ywianie( ja bym jeszcze doda³a brak wiêkszych stresów) ma kluczow± rolê w przeciwdzia³aniu wypadaniu. Zreszt± ogólnie chc±c byæ zdrowym i piêknym to powinno siê tak od¿ywiaæ. Ja jednak mam z tym problem. Nie lubiê owoców( blee ), ani warzyw. Jednak staram siê je je¶æ mimo wszystko...Mog³aby¶ podaæ przyk³adowy dzieñ takiej diety? Albo jakie¶ konkretne posi³ki? |
|
|
|
#4071 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dam znaæ na pewno, jutro t¿ odbierze mi wyniki. Za TSH zap³aci³am 20z³, wiêc domy¶lam siê, ¿e pewnie ft3,4 kosztuj± te¿ w granicach 20z³ ka¿de.
|
|
|
|
|
#4072 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Daj znaæ ile zap³aci³a¶
Edytowane przez MalaArielka Czas edycji: 2011-09-18 o 17:16 |
|
|
|
|
#4073 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4074 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4075 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 402
|
Czy która¶ z was ma mo¿e tak ¿e wyniki badañ hormonów szybko siê zmieniaj±? Ja bada³am TSH i wysz³o 1,5 a tydzien pó¼niej 2,0. To samo z prolaktyn± za pierwszym razem wysz³a trzykrotnie ponad normê a po tygodniu idealnie siê w normie miesci³a;/ Dodam ¿e nie za¿ywa³am wtedy ¿adnych tabletek z hormonami. A bada³am w tym samym laboratorium za ka¿dym razem.
|
|
|
|
#4076 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 268
|
Eh, w³osy mi ci±gle lec±, okresu nie mam od ponad 60 dni, cykle mi sie wyd³u¿aj±.. TSH, morfologia w porz±dku...
Dosta³am skeirowanie na badania hormonalne do szpitala, ale mam tak rzadko okresy, ¿e nie moge trafiæ w odpowiedni dzieñ
|
|
|
|
#4077 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 402
|
Cytat:
Teraz kiedy widzê ¿e jest tylko gorzej to powa¿nie zastanawiam siê czy jednak nie spróbowaæ jeszcze z tym trychologiem. W Rzeszowie odwiedzi³am ju¿ wiekszo¶æ dermatologów przez te 6 lat i niestety ¿aden mi nie pomóg³, to samo by³o z endokrynologami tak na prawdê to po tych 6 latach mam chyba wiêksz± widzê (prkatyczn±) ni¿ oni wszyscy razem wziêci na temat wypadania w³osów. Bo jak ide na wizytê a on mi przepisuje kolejn± nowo¶æ na rynku bo wszystko inne wypróbowa³am to jaki to ma sens. Nie wspomnê ju¿ jak sie trzeba prosiæ o skierowanie na badania i to takie najbardziej podstawowe Co z tego ¿e dostane skierowanie na TSH jak jest jeszcze cala masa hormonów które przyda³oby siê zbadaæ a to niestety kosztuje
|
|
|
|
|
#4078 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 514
|
Ja dzi¶ policzy³am w³osy które wyci±gnê³am rano podczas mycia i od¿ywkowania- 110
|
|
|
|
#4079 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Je¶li chodzi o TSH to mi siê te¿ ró¿ni³o do¶æ znacznie. Ja jednak bada³am w odstêpie ok.3 tygodniowym. Przypuszczam, ¿e na poziom tych hormonów mo¿e mieæ wp³yw stres, dieta... Mam nadziejê, ¿e odpowiedni± diet± mo¿na obni¿yæ TSH bez konieczno¶ci brania hormonalnych lekarstw... |
|
|
|
|
#4080 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 250
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Pielêgnacja w³osów
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:44.

- na wypadek gdyby moim w³osom zamarzy³a siê zbiorowa dezerterka z g³owy - i siê wczytujê. Podobno te normy badañ krwi jakimi siê kieruj± lekarze bagatelizuj±c problemy ³ysiej±cych kobiet s± zbyt szerokie. 

), ani warzyw. Jednak staram siê je je¶æ mimo wszystko...
tak na prawdê to po tych 6 latach mam chyba wiêksz± widzê (prkatyczn±) ni¿ oni wszyscy razem wziêci na temat wypadania w³osów. Bo jak ide na wizytê a on mi przepisuje kolejn± nowo¶æ na rynku bo wszystko inne wypróbowa³am to jaki to ma sens. Nie wspomnê ju¿ jak sie trzeba prosiæ o skierowanie na badania i to takie najbardziej podstawowe