WYPADAJ¡CE W£OSY - czê¶æ III - Strona 136 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Uroda > Pielêgnacja w³osów i fryzury > Pielêgnacja w³osów

Notka

Pielêgnacja w³osów W tym miejscu rozmawiamy o pielêgnacji w³osów. Je¶li twoje w³osy s± suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawê sytuacji. Do³±cz do nas.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2011-09-16, 19:11   #4051
nina1406
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 833
Dot.: WYPADAJ¡CE W£OSY - czê¶æ III

zapomnia³am dodaæ ¿e stosujê równie¿ szampon Dermena.

Pani magister dietetyki
nina1406 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-16, 19:19   #4052
MalaArielka
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 763

Cytat:
Napisane przez Malgorzatka21 Poka¿ wiadomo¶æ
Hormony jakie bada³am to :
-fT4 - 1,13 ng/dL
-TSH- 2,29 uIU/mL
-LH- 10,1 mIU/mL
-estradiol- 24,5 pg/ml
-FSH- 7,0 mIU/mL
Testosteron- 23,0 ng/dl
-prolaktyna-34,8 ng/dl
-DHS(DHEA-SO4)- 159 ug/dl

---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ----------

Ka¿dy lekarz , który spojrza³ na to TSH ( a by³o tych lekarzy oko³o 10) to mówi³, ¿e w porz±dku, ¿e nie ma siê czego przyczepiæ tutaj.
To sama nic wiêcej nie robi³am z t± tarczyc±, no jedynie to usg.
No bo wed³ug norm to jest to dobre TSH, wiêc tym siê kieruje wiêkszo¶æ lekarzy. Jednak mo¿e ono wp³ywaæ na w³osy... No ale mo¿e w Twoim przypadku to nie jest tego wina... Trudno powiedzieæ...
MalaArielka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-16, 19:29   #4053
soleil1985
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 442

Szkoda,¿e nikt nie odpisa³ na mojego posta dalej nie mogê siê zdecydowaæ co kupiæ,Vitapil czy Rewalid,a muszê cos zamówiæ w przysz³ym tygodniu. Dzisiaj znowu wylecia³o mi masê w³osów,za to przy czole mam du¿o króciutkich w³osów,czy to normalne,¿e boli mnie tam trochê skóra?
soleil1985 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-16, 19:39   #4054
Kamilka54
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 300

Cytat:
Napisane przez soleil1985 Poka¿ wiadomo¶æ
Szkoda,¿e nikt nie odpisa³ na mojego posta dalej nie mogê siê zdecydowaæ co kupiæ,Vitapil czy Rewalid,a muszê cos zamówiæ w przysz³ym tygodniu. Dzisiaj znowu wylecia³o mi masê w³osów,za to przy czole mam du¿o króciutkich w³osów,czy to normalne,¿e boli mnie tam trochê skóra?

Vitapilu nie polecam, biorê go 2 miesi±ce i na razie efektów brak.
Mo¿e trzeba poczekaæ, sama nie wiem.
A co do tych krótkich w³osów- te¿ mam takie, ale nie czujê w tych miejscach ¿adnego bólu, ani swêdzenia.
(J 8:32)

27.10.2006r.
9.09.2014r.
2016r.
Kamilka54 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-16, 19:43   #4055
inverso
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 339

Cytat:

Revalid zamów! Nie ma nic lepszego na w³osy!
inverso jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-16, 21:51   #4056
Malgorzatka21
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 804

Cytat:
Napisane przez MalaArielka Poka¿ wiadomo¶æ
No bo wed³ug norm to jest to dobre TSH, wiêc tym siê kieruje wiêkszo¶æ lekarzy. Jednak mo¿e ono wp³ywaæ na w³osy... No ale mo¿e w Twoim przypadku to nie jest tego wina... Trudno powiedzieæ...
No ja sama nie wiem ju¿ nic z tego...
Ale póki co oszczêdzê sobie badañ, chyba ¿e natknê siê na co¶, co naprawdê wyda mi siê prawdopodobne.
Póki co, mo¿e bêdê walczyc z ³upie¿em t³ustym.

---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ----------

Cytat:
Napisane przez inverso Poka¿ wiadomo¶æ
Mi tak¿e lec± w tych miejscach, ale jeszcze mam ten nieszczêsny placek na ¶rodku g³owy i tu¿ na samym szczycie czo³a na przedzia³ku. Z tego co widzê to lec± z ca³ej g³owy i s± ju¿ bardzo rzadkie, a gdyby kto¶ poci±gn±³ za mój kitek to pewnie wszystkie od razu by wylecia³y ³±cznie z cebulkami. A te wcierki od dermy nic nie daj± ;/
Mi ogólnie w³osy lec± z ca³ej g³owy, tylko w³a¶nie po bokach i nad uszami s± widoczne do¶æ spore prze¶wity.
A Ty nie wiesz, dlaczego zrobi³ Ci siê ten placek na g³owie ? Mo¿e to, to ³ysienie plackowate, co ? Ale oby nie...
Malgorzatka21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-16, 22:12   #4057
KONICZYNKA 47
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 395

Dzi¶ w bibliotece zobaczy³am ksi±¿kê pt: "Co zrobiæ, ¿eby nie wypada³y w³osy".

Oczywi¶cie wypo¿yczy³am - na wypadek gdyby moim w³osom zamarzy³a siê zbiorowa dezerterka z g³owy - i siê wczytujê. Podobno te normy badañ krwi jakimi siê kieruj± lekarze bagatelizuj±c problemy ³ysiej±cych kobiet s± zbyt szerokie.
Jest tam napisane o badaniu ¶liny (ale to amerykañski autor ksi±¿ki) wiêc nie wiem czy takie badanie jest w Polsce wykonywane na szerok± skalê.
KONICZYNKA 47 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-16, 22:28   #4058
tadyszka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 79

mam maly problem. Moj tz kupil mi zwykla rzepe 2kilogramowa
( http://www.google.com/imgres?q=steckruebe&u...1 aSXCw&zoom=1 )

zamiast czarnej rzepy (tak naprawde to nazwa tylko zwyczajowa, bo to jest czarna rzodkiew) http://www.biolebensmittel.at/ezimagecatalogue/...65878-400x500.jpg

powiedzcie mi czy moge z tej zwyklej rzepy rowniez nakladac sok na skalp na wypadajace wlosy?
my¶li.
PANIE POMÓ¯ MI
TRZYMAC JEZYK ZA ZEBAMI,
DOPOKI NIE BEDE WIEDZIALA
CO CHCE POWIEDZIEC. AMEN
tadyszka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-16, 22:34   #4059
MalaArielka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez KONICZYNKA 47 Poka¿ wiadomo¶æ
Dzi¶ w bibliotece zobaczy³am ksi±¿kê pt: "Co zrobiæ, ¿eby nie wypada³y w³osy".

Oczywi¶cie wypo¿yczy³am - na wypadek gdyby moim w³osom zamarzy³a siê zbiorowa dezerterka z g³owy - i siê wczytujê. Podobno te normy badañ krwi jakimi siê kieruj± lekarze bagatelizuj±c problemy ³ysiej±cych kobiet s± zbyt szerokie.
Jest tam napisane o badaniu ¶liny (ale to amerykañski autor ksi±¿ki) wiêc nie wiem czy takie badanie jest w Polsce wykonywane na szerok± skalê.
Ciekawe A pisz± co¶ o tarczycy?
Stary 2011-09-16, 22:38   #4060
KONICZYNKA 47
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tadyszka Poka¿ wiadomo¶æ
mam maly problem. Moj tz kupil mi zwykla rzepe 2kilogramowa
( http://www.google.com/imgres?q=steckruebe&u...1 aSXCw&zoom=1 )

zamiast czarnej rzepy (tak naprawde to nazwa tylko zwyczajowa, bo to jest czarna rzodkiew) http://www.biolebensmittel.at/ezimagecatalogue/...65878-400x500.jpg

powiedzcie mi czy moge z tej zwyklej rzepy rowniez nakladac sok na skalp na wypadajace wlosy?
Wg. mnie niewiele to da. Lepiej zrobiæ surówkê.

---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ----------

Cytat:
Ciekawe A pisz± co¶ o tarczycy?

Pisz± nawet o ³ysieniu w nastêpstwie uk±szenia kleszcza.
Stary 2011-09-17, 14:43   #4061
Kamilka54
Raczkowanie

Wreszcie dzi¶ przy okazji zakupów wesz³am do laboratorium i zdecydowa³am siê dla ¶wiêtego spokoju na badanie TSH. W poniedzia³ek bêd± wyniki, zobaczymy co wyjdzie. Je¶li w normie-a ¿e nie mam innych objawów oprócz wypadaj±cych w³osów i nieregularnych @ (które mam od zawsze) to chyba na tym poprzestanê.
Je¶li bêdê mia³a w±tpliwo¶ci, to zrobiê jeszcze ft3,ft4.

27.10.2006r.
9.09.2014r.
2016r.
Stary 2011-09-17, 15:35   #4062
nina1406
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 833

Cytat:
Szkoda,¿e nikt nie odpisa³ na mojego posta
Tobie ju¿ kto¶ odpisa³, mi jeszcze nie

Pani magister dietetyki
nina1406 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-17, 15:55   #4063
KONICZYNKA 47
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nina1406 Poka¿ wiadomo¶æ
witajcie! mam ogromny problem z wypadaj±cymi w³osami. od 2 miesiêcy w ogromnych ilo¶ciach mi wypadaj±. domy¶lam siê przyczyny: odstawienie tabletek antykoncepcyjnych oraz po zrobieniu badañ okaza³o siê, ¿e mam równie¿ problemy z tarczyc±. jak na razie chodzê do endokrynologa w zwi±zku z tarczyc± ale mama radzi mi ¿ebym wybra³a siê w zwi±zku z w³osami do dermatologa. my¶licie ¿e warto siê do niego wybraæ je¿eli znam przyczynê wypadania w³osów? jak na razie ³ykam belissê, 3 razy dziennie pije pokrzywê, 2 razy w tyg nak³adam maseczkê WAX i raz w tyg. robiê sobie maseczkê z dro¿d¿y (1/3 op dro¿d¿y, 1 ³y¿ezka nafty kosmetycznej z olejkiem rycynowym, 2 ¿ó³tka i kilka kropel cytryny). moje w³osy zrobi³y siê miêkkie w dotyku i wygl±daj± na zdrowsze. zauwa¿y³am te¿, ¿e trochê mniej ich wypada, w dalszym ci±gu jeszcze za du¿o ni¿ powinno tak¿e dalej stosujê maseczki, tabletki i herbatkê z pokrzywy.
Od kiedy zacze³a¶ kuracjê suplementowo-maseczkow±? I którego Waxa u¿ywasz?
Bo je¶li mniej wiêcej od miesi±ca to za krótko na efekty. Na Twoim miejscu do zestawu doda³abym jeszcze wcierki.
I zamiast belissy ³yka³abym co¶ lepszego, my¶lê, ¿e ju¿ ten Revalid jest lepszy sk³adowo.

Edytowane przez KONICZYNKA 47
Czas edycji: 2011-09-17 o 15:59
Stary 2011-09-17, 16:51   #4064
Fuzukatsu
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 514

Ja dzi¶ w ramach wzmocnienia w³osów umy³am je szamponem Radical ze skrzypem, wtar³am w skórê Neril, a na zakoñczenie kilka psików mgie³k± Radical. Mo¿e pomo¿e...
Fuzukatsu jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-17, 17:59   #4065
inverso
Wtajemniczenie

Cytat:
Mi ogólnie w³osy lec± z ca³ej g³owy, tylko w³a¶nie po bokach i nad uszami s± widoczne do¶æ spore prze¶wity.
A Ty nie wiesz, dlaczego zrobi³ Ci siê ten placek na g³owie ? Mo¿e to, to ³ysienie plackowate, co ? Ale oby nie...
Mi tak¿e lec± w³osy z ca³ej g³owy, a ¿e mam ³ysienie plackowate to jestem pewna bo w tym miejscu gdzie mam mega placek [5x5cm ju¿ !] to skóra jest bardzo têpa i nic siê z ni± nie dzieje ... gdy by³am u dr trycholog to powiedzia³a ¿e skóra w tym miejscu jest za p³ytko i bardzo ukrwiona i prawie w ca³o¶ci s± na nim martwe mieszki w³osowe, czyli znikome s± szanse aby mi w tym miejscu w³osy odros³y... Ale na proponowane przez ni± zabiegi siê nie skuszê, bo mnie zwyczajnie na to nie staæ.

Ale ¿aden lekarz, dermatolog czy endokrynolog nie potrafi± odpowiedzieæ dlaczego mam to ³ysienie plackowate ... Byæ mo¿e dostanê skierowanie na oddzia³ dermatologiczny by mi tam zrobili seriê niezbêdnych i darmowych badañ.
Stary 2011-09-17, 19:48   #4066
MalaArielka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kamilka54 Poka¿ wiadomo¶æ
Wreszcie dzi¶ przy okazji zakupów wesz³am do laboratorium i zdecydowa³am siê dla ¶wiêtego spokoju na badanie TSH. W poniedzia³ek bêd± wyniki, zobaczymy co wyjdzie. Je¶li w normie-a ¿e nie mam innych objawów oprócz wypadaj±cych w³osów i nieregularnych @ (które mam od zawsze) to chyba na tym poprzestanê.
Je¶li bêdê mia³a w±tpliwo¶ci, to zrobiê jeszcze ft3,ft4.
To dobrze, daj znaæ o wynikach

Ja te¿ siê wybiorê za jaki¶ czas na badanie TSH plus ft3 i ft4. Ale to dopiero wtedy kiedy bêdê mia³a na to kasê
Stary 2011-09-17, 22:11   #4067
aga24zuzia
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 970
Smile Dot.: WYPADAJ¡CE W£OSY - czê¶æ III

Cytat:
Revalid zamów! Nie ma nic lepszego na w³osy!
Zgadzam siê
pomó¿ mi.
aga24zuzia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-17, 23:26   #4068
Malgorzatka21
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 804

Cytat:
Mi tak¿e lec± w³osy z ca³ej g³owy, a ¿e mam ³ysienie plackowate to jestem pewna bo w tym miejscu gdzie mam mega placek [5x5cm ju¿ !] to skóra jest bardzo têpa i nic siê z ni± nie dzieje ... gdy by³am u dr trycholog to powiedzia³a ¿e skóra w tym miejscu jest za p³ytko i bardzo ukrwiona i prawie w ca³o¶ci s± na nim martwe mieszki w³osowe, czyli znikome s± szanse aby mi w tym miejscu w³osy odros³y... Ale na proponowane przez ni± zabiegi siê nie skuszê, bo mnie zwyczajnie na to nie staæ.

Ale ¿aden lekarz, dermatolog czy endokrynolog nie potrafi± odpowiedzieæ dlaczego mam to ³ysienie plackowate ... Byæ mo¿e dostanê skierowanie na oddzia³ dermatologiczny by mi tam zrobili seriê niezbêdnych i darmowych badañ.
W takim razie, to skierowanie na oddzial bardzo by Ci siê przyda³o.
A mo¿e sama obstawiasz jakie¶ przyczyny tego ³ysienia plackowatego?

Czyta³am teraz troszke na ten temat, niestety niewiele jest.
Jednak niby najczestszymi przyczynami s±: zaburzenia genetyczne , lub reakcja na stres czy szok.
Tutaj myslê, ¿e jest dobry artyku³ na ten temat.
http://www.poradnia.pl/lysienie-plac...-leczenia.html
Chocia¿ pewnie ju¿ nie jedno czyta³a¶ w tej sprawie...
Malgorzatka21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-18, 10:29   #4069
angel303
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 16

Witam serdecznie, jestem tu po raz pierwszy choæ czytam Was od dawna.

Piszê bo wiem przez co przechodzicie, ja od miesi±ca mam spokój z w³osami Nie wiem jak opisaæ krótko swoj± historiê bo wiele przesz³am ale dla wielu z Was mój sposób na wypadaj±ce w³osy mo¿e okazaæ siê równie¿ skuteczny

Mój problem zacz±³ siê od marca tego roku. W³osy zaczê³y wypadaæ mi gar¶ciami, by³y wszêdzie, najbardziej niepokoj±ce by³o gdy po nocy na poduszce znajdowa³am ok 30 w³osów. Nie wspomnê o myciu czy rozczesywaniu. Kilka razy pokusi³am siê o to ¿eby je liczyc ale jak dochodzi³am do setki odpuszcza³am.
My¶lê ¿e przez ten okres 5 miesiêcy mog³abym zrobiæ poka¼n± perukê.

W efekcie w³osy bardzo mi siê przerzedzi³y, tak ¿e widoczne s± prze¶wity
Dodam jeszcze, ¿e nie tak dawno w³osy by³y moim ogromnym atutem. Perspektywa wy³ysienia i ci±g³e zbieranie ich z pod³ogi spowodowa³y ¿e popad³am w depresjê
Zaczê³am ³apaæ siê ka¿dej deski ratunku. Zrobi³am badania hormonalne, które s± ok, do czego¶ tam mo¿na by³o siê przyczepiæ ale kilku endokrynologów stwierdzi³o, ¿e to nie ma zwi±zku z w³osami. Trochê szukanie dziury w ca³ym. Dodam, ¿e mam ³ysienie androgenowe, które nie wysz³o z badañ hormonalnych.
Potem by³y wszelkie badania z krwi, coraz to nowsze, od podstawowych po bardzo szczegó³owe, kortyzole, przeciwcia³a tarczycowe. Wszystko by³o ok. Jedynie Ferrytyna okazala siê bardzo niska.
Sama dr±¿y³am temat, siedzia³am w necie i poucza³am lekarzy. Wyl±dowa³am u kilku specjalistów dermatologów, zrobi³am trichogram i trichoskopiê. Oprócz stwierdzonego £A niczego nie znaleziono. Przez te mesi±ce ³yka³am suplementy gar¶ciami, witaminê c, ¿elazo, cynk, wit D3 i inne. Jaka¶ masakra
Na lekarzy, badania i specyfiki do wcierania we w³osy straci³am maj±tek. W zielarskim zamawia³am zio³a, pi³am pokrzywê. Nie malowa³am w³osów, znacznie skróci³am ale mia³am wra¿enie, ¿e kiedy wcieram w nie te specyfiki to wypada ich wiêcej i wiêcej.
Na koniec zrobi³am analizê pierwiastkow± i ona te¿ niczego nowego nie wnios³a.

Z czasem zauwa¿y³am, ¿e mimo tak du¿ych strat co¶ tam jeszcze mam na glowie i wci±z rosn± mi nowe. Wspomagam siê nanogenem. Na £A biorê verospiron. I to tyle. Odstawi³am wszystkie inne leki, wcierki, witaminy i suplementy. £ykanie ich nie przynios³o ¿adnej poprawy. Dopiero poprawê przynios³o mi co¶ co jest dla nas najwa¿niejsze.
PRAWID£OWE I ZDROWE OD¯YWIANIE.
Uda³am siê do dietetyczki, u³o¿y³a mi jad³ospis, dosta³am mnóstwo przepisów, dieta u³o¿ona jest tak, ¿eby organizmowi dostarczaæ ka¿dego dnia odpowiedni± ilo¶æ sk³adników od¿ywczych, szczególnie tych wa¿nych dla w³osów. Istotna jest tu wiedza jak ³±czyæ produkty, ¿eby zwiêkszyæ ich przyswajalno¶æ. Nie oszukujmy siê wszystkie doskonale wiemy, ¿e najlepsze witaminki nie bêd± tak dobrze przyswajane w tabletkach jak w po¿ywieniu.
Nie jest to tania dieta i do¶æ pracoch³onna, ale przynajmniej wiem, ¿e robê co¶ dla ca³ej siebie ¿e prawid³owe od¿ywianie ma swoje pozytywne skutki dla ca³ego organizmu. Zanim wpad³am na ten genialny i jak banalny sposób jad³am szybko, w locie nie zwracaj±c uwagi na to co jem. Po³knê³am gar¶æ witamin i mysla³am, ¿e to za³atw sprawê. Nic bardziej mylnego.
Dziewczyny przyjrzyjcie sie swojemu menu. To nie dotyczy oczywi¶cie kobiet z problemami hormonalnymi, tarczyc± czy innymi schorzeniami. To dotyczy tych, którym lekarze nie potrafi± udzieliæ odpowiedzi na pytanie " dlaczego"?
Szacunek dla tych które dobrnê³y do koñca
angel303 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-18, 10:48   #4070
MalaArielka
Wtajemniczenie

Angel303, bardzo ciekawy post, my¶lê, ¿e udany debiut w tym w±tku
Masz racjê, zdrowe od¿ywianie( ja bym jeszcze doda³a brak wiêkszych stresów) ma kluczow± rolê w przeciwdzia³aniu wypadaniu. Zreszt± ogólnie chc±c byæ zdrowym i piêknym to powinno siê tak od¿ywiaæ.
Ja jednak mam z tym problem. Nie lubiê owoców( blee), ani warzyw. Jednak staram siê je je¶æ mimo wszystko...
Mog³aby¶ podaæ przyk³adowy dzieñ takiej diety? Albo jakie¶ konkretne posi³ki?
Stary 2011-09-18, 16:34   #4071
Kamilka54
Raczkowanie

Cytat:
To dobrze, daj znaæ o wynikach

Ja te¿ siê wybiorê za jaki¶ czas na badanie TSH plus ft3 i ft4. Ale to dopiero wtedy kiedy bêdê mia³a na to kasê

Dam znaæ na pewno, jutro t¿ odbierze mi wyniki.
Za TSH zap³aci³am 20z³, wiêc domy¶lam siê, ¿e pewnie ft3,4 kosztuj± te¿ w granicach 20z³ ka¿de.

27.10.2006r.
9.09.2014r.
2016r.
Stary 2011-09-18, 17:15   #4072
MalaArielka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kamilka54 Poka¿ wiadomo¶æ
Dam znaæ na pewno, jutro t¿ odbierze mi wyniki.
Za TSH zap³aci³am 20z³, wiêc domy¶lam siê, ¿e pewnie ft3,4 kosztuj± te¿ w granicach 20z³ ka¿de.
Pó³ roku temu kosztowa³o u mnie po 25 z³.
Daj znaæ ile zap³aci³a¶

Edytowane przez MalaArielka
Czas edycji: 2011-09-18 o 17:16
Stary 2011-09-18, 20:26   #4073
inverso
Wtajemniczenie

Cytat:
Pó³ roku temu kosztowa³o u mnie po 25 z³.
Daj znaæ ile zap³aci³a¶

Ja w Toruniu za te badania p³acê po 16 i 17z³ + 3z³ za wk³ucie
Stary 2011-09-18, 22:42   #4074
MalaArielka
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja w Toruniu za te badania p³acê po 16 i 17z³ + 3z³ za wk³ucie
No niestety u mnie w mie¶cie jest drogo A je¶li chce siê zbadaæ kilka rzeczy naraz to sporo kasy wychodzi...
Stary 2011-09-19, 11:31   #4075
skarbek2012
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 402

Czy która¶ z was ma mo¿e tak ¿e wyniki badañ hormonów szybko siê zmieniaj±? Ja bada³am TSH i wysz³o 1,5 a tydzien pó¼niej 2,0. To samo z prolaktyn± za pierwszym razem wysz³a trzykrotnie ponad normê a po tygodniu idealnie siê w normie miesci³a;/ Dodam ¿e nie za¿ywa³am wtedy ¿adnych tabletek z hormonami. A bada³am w tym samym laboratorium za ka¿dym razem.
skarbek2012 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-19, 11:54   #4076
phenomena
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 268

Eh, w³osy mi ci±gle lec±, okresu nie mam od ponad 60 dni, cykle mi sie wyd³u¿aj±.. TSH, morfologia w porz±dku...
Dosta³am skeirowanie na badania hormonalne do szpitala, ale mam tak rzadko okresy, ¿e nie moge trafiæ w odpowiedni dzieñ
phenomena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-19, 12:05   #4077
skarbek2012
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 402

Cytat:
Oki, dziekuje Ci bardzo
Chodzi o to, ¿e ja tak siê boje ju¿ wcierania czego¶ w skórê bo wtedy to naprawde jest koszmar, ale spróbuje .

---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ----------

U trychologa nie by³am, dlatego, ¿e u mnie w pobli¿u nie ma takiego lekarza. Dopiero w Rzeszowie.
Ale z ciekawo¶ci chcia³abym i¶æ.
Tylko teraz no ciê¿ko z kas± a i jeszcze mam uraz do lekarzy. I tak o ...

---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ----------

Staram siê w³osów nie liczyæ i nie liczê ju¿ od 3 miesiêcy...
Ale na oko jest tak oko³o 200 teraz.
Wcze¶niej, jak stosowa³am szampon zio³owy i nie trzyma³am go a¿ tak d³ugo na g³owie no i nie wciera³am tak porz±dnie ( jak ten teraz- Selsun Blue) to wypada³o mi ju¿ no ma³o tak oko³o 80-100.
A od kiedy stosuje ten Selsun Blue to jest no pogorszenie.

---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ----------

A jak u Ciebie ?
Czyli jeste¶ z okolic Rzeszowa? Bo ja tak i powiem ci ¿e niestety w Rzeszowie trychologa nie ma. Najbli¿ej jest w Krakowie, by³am rok temu, wizyta 80z³ i zlecono mi badania hormonalne, niestety z wynikami ju¿ nie posz³am bo zbankrutowa³abym je¿d¿±c tak czêsto do Krakowa i p³ac±c tyle za wizyty Teraz kiedy widzê ¿e jest tylko gorzej to powa¿nie zastanawiam siê czy jednak nie spróbowaæ jeszcze z tym trychologiem. W Rzeszowie odwiedzi³am ju¿ wiekszo¶æ dermatologów przez te 6 lat i niestety ¿aden mi nie pomóg³, to samo by³o z endokrynologami tak na prawdê to po tych 6 latach mam chyba wiêksz± widzê (prkatyczn±) ni¿ oni wszyscy razem wziêci na temat wypadania w³osów. Bo jak ide na wizytê a on mi przepisuje kolejn± nowo¶æ na rynku bo wszystko inne wypróbowa³am to jaki to ma sens. Nie wspomnê ju¿ jak sie trzeba prosiæ o skierowanie na badania i to takie najbardziej podstawowe Co z tego ¿e dostane skierowanie na TSH jak jest jeszcze cala masa hormonów które przyda³oby siê zbadaæ a to niestety kosztuje
skarbek2012 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-19, 17:33   #4078
Fuzukatsu
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 514

Ja dzi¶ policzy³am w³osy które wyci±gnê³am rano podczas mycia i od¿ywkowania- 110
Fuzukatsu jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-09-19, 19:06   #4079
MalaArielka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez skarbek2012 Poka¿ wiadomo¶æ
Czy która¶ z was ma mo¿e tak ¿e wyniki badañ hormonów szybko siê zmieniaj±? Ja bada³am TSH i wysz³o 1,5 a tydzien pó¼niej 2,0. To samo z prolaktyn± za pierwszym razem wysz³a trzykrotnie ponad normê a po tygodniu idealnie siê w normie miesci³a;/ Dodam ¿e nie za¿ywa³am wtedy ¿adnych tabletek z hormonami. A bada³am w tym samym laboratorium za ka¿dym razem.
Je¶li chodzi o prolaktynê to nale¿y j± badaæ w pewnym okre¶lonym czasie cyklu, poniewa¿ jej ilo¶æ jest zmienna.
Je¶li chodzi o TSH to mi siê te¿ ró¿ni³o do¶æ znacznie. Ja jednak bada³am w odstêpie ok.3 tygodniowym.
Przypuszczam, ¿e na poziom tych hormonów mo¿e mieæ wp³yw stres, dieta... Mam nadziejê, ¿e odpowiedni± diet± mo¿na obni¿yæ TSH bez konieczno¶ci brania hormonalnych lekarstw...
Stary 2011-09-19, 19:44   #4080
fiaa
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 250

Cytat:
Je¶li chodzi o prolaktynê to nale¿y j± badaæ w pewnym okre¶lonym czasie cyklu, poniewa¿ jej ilo¶æ jest zmienna.
Je¶li chodzi o TSH to mi siê te¿ ró¿ni³o do¶æ znacznie. Ja jednak bada³am w odstêpie ok.3 tygodniowym.
Przypuszczam, ¿e na poziom tych hormonów mo¿e mieæ wp³yw stres, dieta... Mam nadziejê, ¿e odpowiedni± diet± mo¿na obni¿yæ TSH bez konieczno¶ci brania hormonalnych lekarstw...
aby zbadac DOKLADNIE poziom prolaktyny, robi siê 3 oddzielne pobrania krwi w odstêpie pó³godzinnym, ja mialam robione w 21. dniu cyklu. dopiero wtedy mozna okre¶liæ w miarê racjonalnie jej prawdziwy poziom, bo akurat ten hormon jest bardzo chwiejny - na jego wp³yw ma nawet to, w jakim stopniu jestesmy najedzone
fiaa jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Pielêgnacja w³osów

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:44.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.