|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytul kolejnego wątku | |||
| Raczkujemy i wstajemy, wszsytko w domu popsujemy II-IV 2011 |
|
9 | 23,68% |
| Kilka ząbków już mamy, teraz pierwsze kroki stawiamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Pół roczku już za nam,i coraz mniej czasu mamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Dzieci nasze już raczkują, a mamusie ciągle plotkują III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Dzieci wiosną się rodziły.. pierwszą gwiazdkę obchodzimy III-IV 2011 |
|
1 | 2,63% |
| Lato, jesień już za nami, pierwsza choinka z maluchami III-IV 2011 |
|
2 | 5,26% |
| Coraz mniej czasu na wizaz mamy, ale chętnie tu zaglądamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| "Mama" mówić zaczynają, dzieci łezka w oku się kręci III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| I do taty i do mamy sami już się przemieszczamy - III-IV 2011 |
|
1 | 2,63% |
| Zęby szczerzą, wszędzie właźą, co potrafią nam pokażą III-IV 2011 |
|
22 | 57,89% |
| Kilka ząbków już mamy, więc raczkować zaczynamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Na czworaka świat zwiedzamy, pierwszego Mikołaja wyglądamy III-IV 2011 |
|
3 | 7,89% |
| Głosujący: 38. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2131 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieci nasze już siadają i zupeczki zajadają, III-IV.2011
Cytat:
to zaszalałaś ![]() masz talent do mieszkanek ![]() w sumie z 7 miarek na 180
|
|
#2132 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() no, ale mały sukces mamy w piciu mleka z butli - już udaje się wypić nawet 150ml
|
|
#2133 | |
|
Wtajemniczenie
|
no bo zawsze musze przemycic ta manne
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#2134 |
|
Rozeznanie
|
moja od małego pluła butlą, wszystkie możliwe smoczki chyba przetestowałam - mam w domu cały arsenał
|
#2135 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nadia nie zawsze zasypia ze smoczkiem i ciekawa jestem jak to będzie z odwykiem Cytat:
o jak fajnie też bym tak chciała ![]() ahtaga biedaczysko z ciebie, spróbuj popijać szałwię, ponoć pomaga
|
|
#2136 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bolec miedzy nogami mam w siedzisku i siega az do tacki, wiec bejbe nie wysunie sie. Nie wiem jak mialoby byc przyczepione do tacki. Ja mam zdejmowana tackę do mycia w zmywarce. Jak czasamy Lilly pluje jedzeniem, to ten bolec jest caaaały uświniony i musze zdjac tacke, zeby go dokladnie umyc Specjalnie zwrocilam uwagę na tą czesc na nogi. W niektorych krzeselkach jest tylko pręt a w niektorych (i w moim tez) jest scianka, ze dziecko jak macha nogami, to nie moze nóg zalozyc do tyłu. Nie wiem jak to dokladnie wytlumaczyc. W kazdym razie opiekowalam sie kiedys dziecmi i wszystkie machaly nogami podczas jedzenie i te ktore mogly to zakladaly nogi do tylu za pret i pozniej o niego uderzaly nogami az do siniakow na łydkach. Dlatego wlasnie mooim zdaniem warto kupic ze scianka od siedziska Cytat:
Dziewczyny powiedzcie jak wygladala u Was sprawa wyzynania zebow z dziaselek? Mojej Lilly wyraznie widac przez dziasla 2 dolne jedynki, wyraznnie widac ich ksztalt i od 2 dni bardziej marudzi. Moj TZ mowi,ze na pewno jeszcze dlugo. A ile to u Was trwalo? Cytat:
Cytat:
Moja tak samo. A jak nie dostaje smoczka to ssie wszystko inne co ma w poblizu - rączke, pieluszke, kocyk, ubranko, przescieradlo! Wole dawac smoczka, bo pozniej latwiej jest sie go pozbyc niz calego otoczenia! wlasciwie to ona juz od dluzszego czasu sama bierze smoczka jak chce i wklada do buzi. Cytat:
Ku.r. cze,a my juz pare razy w kombinezonie wozkowalysmy! Tutaj niby nie jest zimno, ale wieje jak ch..... szczegolnie ostatnio. Lilly jest wiekszosc dnia na spacerze juz od rana. TŻ czesto wychodzi z nią nawet przed 8 rano, a wtedy jest zimno okropnie i wlasnie w kombinezon ja ubiera. tutaj wlasciwie wszystkie dzieci maja juz na wozkach te ocieplacze na nozki + kocyki. A ja ostatnio ubieram jej kombinezon i nic poza tym. Nie musze poprawiac bluzy jak sie podwija i okrywac kocykiem jak sie rozkopuje i odkrywa. Smoczek nie gubi mi sie w tym kocyku. Na wieczor tez idealny i jak deszcz siąpi. Ale nie mamy takiego grubasnego! On jest taki jakby pluszowy z kapturemz uszkami Nie jest grubszy niz bluza. A pod spodem ma tylko bodziaka, czesto z krotkim rekawkiem, tak jak w domu siedzi. Dla mnie jest to wygodne, bo nie drze sie (zaznaczam-ona nie placze, tyllko krzyczy) poczas ubrierania spodenek, bluzeczki, bluzy, czapeczki, du.peczki i skarpeteczek, ktore i tak sciaga na spacerze, nawet nie wiem kiedy.My z TŻ mamy dzis bawełnianą rocznicę slubu A Mloda spala, ale budzi sie co chwile i strasznie placze! Lzy ogromne jej leca i strasznie glosno krzyczy. Nie wiem czemu. Zawsze spala spokojnie. Moze te zeby? A moze obiadek? Pierwszy raz w skladzie sloiczka byl kalafoir? |
|||||
|
|
|
#2137 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bawełniana znaczy pierwszą czy drugą, bo różnie piszą? a możesz podać jakis pomysł na prezent bo ja za m-c i nie wiem co kupić? moje dziecie dzisiaj w miarę w nocy, teraz mi się przebudzil i plakal z zamkniętymi oczami i nie mógł zasnąć ale przytuliłam i poszedł spać, achhhh ten lęk separacyjny ![]() idę dalej spać miłego dnia |
|
|
|
|
#2138 |
|
Zakorzenienie
|
kasienkakg wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy
Zazdroszczę, że Twoje dziecko tak na dworze cały czas.tajka super zdjęcia macie, a bardzo mi się podobało to nosidło co Twój TŻ założył ![]() A my zaliczyliśmy poranny spacer w bondolino Godzinkę połaziliśmy po polach. Super jest tak rano, tylko plecy mnie bolą. Potem jeszcze do miasta na zakupy jakieś w wózku pójdziemy.
|
|
|
|
#2139 |
|
Rozeznanie
|
witam. my wczoraj po poludniu pojechalismy pobrac krwe z malym , ale do innego oddzialu niz zwykle i tam powiedziala ze mam byc rano bo on ma miec przerwe w jedzeniu 3 4 godziny, tylko ze jej powiedzialam ze on maksymalnie 2 da rade bez jedzenia bo zarlok to i tak sie uparla ze ma byc naczczo. ale dzisiaj mam to w nosie i pojade po 11 a jak nie pobierze to pojade tam gdzie zwykle bo tam mi bez problemu pobierali a ta tu wielkie wymagania ze wyniki sa inne po poludniu i rano. a mam pytanie czy u was pierwsza @ trwala tyle samo co przed ciaza?? bo u mnie teraz 4 dni a przed ciaza 7 nawet
|
|
|
|
#2140 | |
|
Zadomowienie
|
My od 7 już na nogach. Nocka taka jak wczoraj
Cytat:
Prosimy o dzisiejsze głosy i każdej po buziaku za wczorajsze
|
|
#2141 |
|
Rozeznanie
|
mam pytanie czy wasze dzieci tez tak mostkuja??? dupke do gory i na nogach sie opieraja i glowce ??? i jak go trzymam na kolanach to tak jakby na koniu jezdzil
|
|
|
|
#2142 | |
|
Zadomowienie
|
dzień dobry
u nas mały szpital w domu. Mateusz zasmarkany i pokasłuje a mnie gardło boli od wczoraj i nic przełykać nie mogę. Pediatry naszej do końca m-ca nie ma i jestem zmuszona iść z Małym do innej. i jeszcze bez zapisów, przyjmują jak kto przyjdzie więc już sobie wyobrażam ile będę czekać w poczekalni. ehh szkoda mi Matiego bo widać że męczy go ten katarek. a fridą ledwo co odciągam bo jakoś głęboko ten nosek zapchany jest. i do tego wszystkiego mam multum nauki. nie chce mi się strasznie. potrzebuje jakiegoś mega dopalacza ![]() aaaa, zapomniałabym. udało się załatwić z księdzem i mamy chrzestną cieszę się bardzo że się udało ![]() a moja mama dała mi w niedzielę paczuszkę dla Mateusza, otwieram a tam spodnie granatowe w kancik więc Mati pójdzie jednak do chrztu w granatowych a nie beżowych. teraz będę musiała mu chyba 2 razy dziennie spodnie przebierać bo po podliczeniu wszystkich wyszło mi 18par spodni ma więcej niż ja i mąż razem wzięcioho, obudził się mój skarb słyszę tylko jak nogami kopie w przewijak---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2143 |
|
Zakorzenienie
|
hi
my dzisiaj całkiem porządna nockę miałyśmy, na smoka chyba z 3 razy wstawałam, mleko było przed 6, i pospałyśmy do ![]() ja ostatnio wsypuje tą wieloowocową bez mleczną Bobovita do mleka w ciągu dnia, pół łyżki wg opakowania
|
#2144 |
|
Rozeznanie
|
marta super ze sie udalo z tym ksiedzem
no to masz problem z glowy ze spodniami moze skoro bedziesz z takim maluszkiem to cie przepuszcza w kolejce
|
|
|
|
#2145 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Super, ze chrzest zalatwiony... my nawet jeszcze nie planujemy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() U nas noc ok. Nie liczac niani ktora zaczela piszczec, Tz wzial mala na rece a ta dalej bez ruchu(pewnie spala:P), ale zawalu prawie dostalam i nie moglam zasnac....tylko dalam soczku Lenie i sie przez godizne patrzylam. Pozniej wstalysmy ok. 8.30
|
|
#2146 | ||
|
Rozeznanie
|
gratuluję rocznicy!!!
klaski : a która to bawełniana?? pewnie dawno ją miałam, dlatego nie wiem ![]() Cytat:
ojej, współczuję nocki głosiki poszły ![]() Cytat:
no i super, że w końcu dobre wiadomości "chrzcielne" na pewno teraz wszystko się uda!!U nas nocka super!! Lenka miała problem z ciągnięciem cyca taki był twardy... Myślałam, że będzie nieciekawie w związku z zatkanym nosem, ale wieczorem zaaplikowałam jej wszystko co możliwe i Lenka spała. Co prawda furkotało jej troszkę w nosku, ale widocznie jej to bardzo nie przeszkadzało. No i już widać efekty walki z pleśniawkami ![]() Teraz gwiazda usnęła, bo od 7 buszowała, a ja mam czas na kawkę
|
|
#2147 |
|
Zakorzenienie
|
Moja dziecko dzisiaj pierwsze raz się poturlało tak szybko brzuch-plecy-brzuch
![]() i juz była przy ścianie i drapała tapetę ![]()
|
#2148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() klaski:Moje dziecko wlasnie zjadlo 4 lyzeczki deserku pomaranczowo bananowego i kicha... chyba jednak nie dam jej do jakiegos czasu:P Teraz siedzi na krzeselku i wcina stopy
|
|
#2149 |
|
Wtajemniczenie
|
Marta zdrówka wam życze i zazdroszczę załatwionej sparwy z chrztem.Mi sie normlanie nie chce iśc do tych księży i wysłuchiwać
![]() Szymelka 8 h spania!Zazdroszczę!Brawa dla Lenki i duzo zdrówka dla niej!Iza brawa dla Idalki za przewroty! Zdolna bestia
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
|
|
|
#2150 | |
|
Zakorzenienie
|
hejo
nocka nawet nawet fakt wstawałam co chwilę na smoczka bo się kręcił ale zjadł o 5 kręcił się do 6... i od 6 do 7.30 spał... ogólnie raz tylko kaszlał w nocy właśnie nad ranem a tak to spał ładnie na poduszce ![]() Cytat:
noo to półtora to spoko ja też mam zamiar tak po roczku próbować ale jak się nie uda to nic na siłę. o jaaa ale bym chciała aby mój sobie sam smoka wkładał do buzi... to 30 moich wstawań mniej...
|
|
#2151 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie zazdroszczę, my żadnych problemów nie mieliśmy a do księdza mi się nie chciało iść ![]() i nie miał powodu do kazania to imieniu uslyszalam
|
|
#2152 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
co do jedzenia, to widocznie stópki Lenki mają lepszy smak niż jakieś tam deserki ![]() Cytat:
to teraz będzie Ci śmigać tak po domu![]() coralady - ja sobie też zazdroszczę i dziękujemy za życzenia
|
|
#2153 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cześć wszystkim. Widzę że coraz więcej przeziębionych
my juz mam nadzieję wychodzimy na prostą. Zadzwoniłam dziś do lekarza punkt 8 rano i dostałam ostatni numerek Cytat:
Dodatkowo odkryła jakiś tydzień mniej więcej temu że przecież można stać w łóżeczku na kolanach, już dupkę podnosi do stania całkowitego. Jak się ją lekko potrzyma albo postawi przy łóżku to stoi sama. Rano najlepiej o 6 budzi matkę takim odgłosem z buzi jak osioł ze Shreka, nie wiem czy kojarzycie "daleko jeszcze? " Cytat:
Super że spodenki macie, my jeszcze w proszku, sukienki niet tylko restauracje załatwiliśmy. A Wy gdzie robicie imprezę ? |
||
|
|
|
#2154 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękujemy
![]() właśnie w DDtvn widziałam boski jeździk dla małej, ja go chce
|
#2155 | |||
|
Zakorzenienie
|
witajcie!
u nas dzis 3 pobudki i statndardowo przed 6 mała wstała, 40 min powściekała sie, wydoiła dwa cycusie i padła. wstała 8.30 ![]() tez bym sie cieszyła, ale narazie sie nie zapowiada ![]() Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#2156 |
|
Raczkowanie
|
hej
![]() chciałam poczytać wczoraj wieczorem i nic z tego nie wyszło ![]() moje dziecię nie chciało zasnąć nie wiem o co chodzi ![]() jak zwykle kąpiel, jedzonko i położyłam ją do łóżeczka, pośpiewałam chwilę, potem miś jej pograł a Łucja w ryk ale to tak wyła, że aż łkać zaczęła, nie częsty to widok u mojego dziecka ![]() cztery podejścia robiłam żeby zasnęła, czyli polulałam, pośpiewałam, odkładałam do łóżeczka, a ona chwilę spała i znów płacz ogromny i tak w kółko w końcu zasnęła, a jak się przebudziła na jedzonko to ja padłam razem z nią i zgłupiałam nie wiem czy nie poznała swojego pokoju, łóżeczka itp.czy po prostu przyzwyczaiła się zasypiać ze mną bo podczas wyjazdu spałyśmy razem, a padałam często razem z nią ok. 20 macie jakieś pomysły??? zobaczymy co będzie dziś wieczorem, a teraz lecę dalej ogarniać bo się nie mogę we własnym mieszkaniu odnaleźć po powrocie... trzymajcie się ciepło i miłego dnia
*mój wiosenny promyczek* **moje jesienne słoneczko** Edytowane przez kwartalinka Czas edycji: 2011-09-20 o 10:24 |
|
|
|
#2157 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() dobrze, że chociaż chrzest zalatwiony ![]() Cytat:
Cytat:
ale to moze nie od tego kicha tylko od czegoś innego, myślisz że to po pomarańczach? |
|||
|
|
|
#2158 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
marta_27 fajnie, że udało Wam się załatwić z tymi chrzcinami. Ksiądz zawsze musi się nagadać tylko jak pytasz się "ile" to wtedy mało móią bo "co łaska", ciekawe nie? Szymelka łątwiej byłoby Ci karmić w takiej sytuacji gdybyś troszeczkę odciągnęła mleka, wtedy dziecku też się łatwiej łapie sutek ![]() Tajka a jak po wczorajszych cytrusach? była jakaś reakcja?
|
|
#2159 |
|
Zakorzenienie
|
drewniany wózek, zakochałam się ale nie mogę w necie znaleźć ---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ---------- kwartalinka może potrzebuje czasu na przestawienie się
|
#2160 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:02.

a potem wsadziłam drugi czysty

ciężko będzie oduczyć...nie wiem czy będę miała tyle cierpliwości...
.
Poza solą fizjologiczną do nosa nic nie mamy dawać... W buzi pleśniawki tak jak podejrzewałam, dalej mamy dawać aphtin + wit.c na gaziku smarować no i dała nam jeszcze nystatynę antybiotyk, ale chyba wstrzymam się jeszcze kilka dni z nią bo może po aphtinie przejdzie, a wolałabym antybiotyk jeszcze oszczędzić Lence.

.Nie wiem co sie dzieje z moim dzieckiem ,myslałam ze to zęby ale nic nie widacA zapomniałam 11 09 mieliśmy chrzciny i o dziwo moje dziecie bylo wyjątkowo grzeczne .Pogoda też nam dopisała było super.Czekamy teraz na zdjecia od fotografa.Gratuluje wszystkim dzieciaczkom skonczonych kolejnych miesiecy 

moze skoro bedziesz z takim maluszkiem to cie przepuszcza w kolejce

klaski : a która to bawełniana??