![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: Australia :)
U mnie właściwie po staremu
![]() ![]() ![]() ![]() A Ty, Bloou, wybierasz się w końcu tu na dół do nas czy nie? ![]()
![]() |
#122 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Haha, musisz porozmawiać z TZtem na temat Brisbane, może da się jednak przekonać ![]() Nie wiem, nie wiem. Ale turystycznie planuję! Na dodatek poznałam dziewczyny z Hobart i Cairns. Może zaproszą mnie do siebie ![]()
![]() |
![]() |
#123 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() No to jakbyś miała ochotę pozwiedzać kiedyś Melbourne to zapraszamy ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#124 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() haha, no to ładnie. nie to co w Polsce, ale lepiej! ale ja to bym tak nie mogła ![]() naprawdę? ![]() ![]() chciałabym się jeszcze coś zapytać, ale to już napiszę na gadu. ![]()
![]() |
![]() |
#125 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Hahaha ![]() ![]() Na gg napisałam, więc daj znać ![]()
![]() |
![]() |
#126 |
Przyczajenie
|
w Sydney spędziłam 7 m-cy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
BAN stały
|
Cześć dziewczyny,
możecie mi powiedzieć jak z pracą w Australii? Słyszałam, że oprócz drogich biletów z PL, życie w Australii również do najtańszych nie należy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#129 |
Przyczajenie
|
jeśli ktoś chce wyjechać do Australii tylko na jakiś czas i załapać robotę w kawiarence czy restauracji, to takiej pracy jest masa, niezależnie od sezonu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
(...) Z troską myślą o przyszłości, zapominając o chwili obecnej i w ten sposób nie przeżywają ani teraźniejszości ani przyszłości. Żyją jakby nigdy nie mieli umrzeć, a umierają, jakby nigdy nie żyli. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
jeszcze w 2009r. wystarczyło ukończyć roczny college, by móc ubiegać się już o rezydenta/kartę stałego pobytu. na początku 2010r. zmieniły się przepisy i teraz nie jest już tak kolorowo. w 2011r. wprowadzono kolejne, które zaostrzają warunki otrzymania takowych --- teraz, by starać się o rezydenta (pomijam już nawet kwestię wykształcenia - lista zawodów jednak też została ukrócona), trzeba mieć szczęście i być zaproszonym przez ambasadę, kiedyś tak nie było. znajomi są w AU 5 lat, mają dotąd rezydenta tymczasowego, chociaż mieli firmę. możecie ew. spróbować pojechać na razie na dependant visa (jedna osoba się uczy, druga pracuje, by ominąć koszty jednoczesnej nauki dwóch osób) i na miejscu szukać sobie roboty w budownictwie. zdarzają się przypadki, że po znalezieniu odpowiedniego pracodawcy, dostaje się wizę sponsorowaną. znajoma miała rozmowę kwalifikacyjną (jest inżynierem), po której zaproponowano jej pracę i wizę na dzień dobry na 2 lata. warto próbować, ale dobrze rozejrzeć się w rynku będąc już na miejscu. Edytowane przez mindsucker Czas edycji: 2011-09-22 o 08:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
(...) Z troską myślą o przyszłości, zapominając o chwili obecnej i w ten sposób nie przeżywają ani teraźniejszości ani przyszłości. Żyją jakby nigdy nie mieli umrzeć, a umierają, jakby nigdy nie żyli. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Rozeznanie
|
Podbijam temat.
Myśli o życiu w Australii trzeba oddalić w nicość? Czy wszędzie już na maxa zamykają nam drogi? Jak to wygląda? Jak wylecieć z tego kraju\? myślę, zrobić to np. za dwa lata. Mam 29 prawie. Wizażysta, fryzjer (za 2 lata), terapeuta zajęciowy z wyższym wykształceniem, angielski na B2. Słabo to widzę ![]()
![]() |
#134 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#135 |
Lady of Harley-Davidson
|
Witam!
Zastanawiam się nad możliwością uzyskania wizy imigracyjnej dla specjalisty. * mój zawód jest na tej liście SOL * realnym jest, że egzamin IELTS mogę zdać na poziomie 7,0 przed końcem czerwca * mam 24 lata * 14 miesięcy doświadczenia w zawodzie w Polsce w ciągu ostatnich 2 lat - mam świadectwa pracy * tytuł mgr inż., studia dzienne stacjonarne * badania lekarskie nie powinny być problemem ![]() Nie wiem jednak co z zatwierdzeniem kwalifikacji zawodowych przez właściwą do tego australijską instytucję (tzw. Assessing Body)? Zastanawiam się też nad Graduate visa. * broniłam pracy mgr pod koniec czerwca 2011, czyli za 3 miesiące miną 2 lata. czy to nie za późno? * "założeniem wizy jest samodzielne znalezienie i podjęcie zatrudnienia w pełnym wymiarze czasu w wyuczonym zawodzie." - czy mog ę korzystać z jakiś agencji PL-AU czy to odpada? * na stronie immi.gov.au jest napisane, że muszę być w AU kiedy składam wniosek o tą wizę? http://www.immi.gov.au/visas/students/485/
![]() |
#136 |
Raczkowanie
|
Agniesia666: Podam Ci stronę na której możesz się dużo dowiedzieć o emigracji do Australii. Są tam odpowiedzi na różne pytania a w razie jakiś wątpliwości można się skontaktować z konsultantami polskimi w Australii http://www.australiaonline.com.pl/
Ja również zastanawiam się nad wyjazdem ale ja chciałabym iść tam na studia zdobyć zawód, doświadczenie i starać się o wizę stałego pobytu bo z tego co czytałam to bardziej biorą pod uwagę wykształcenie i doświadczenie zawodowe zdobyte tam na miejscu. Ja niestety nie wiem czy dam radę finansowo na to by tam się uczyć bo nauka jest tam dosyć droga. Na razie żyje marzeniami które może uda mi się zrealizować a jak nie to potraktuję to jako przygodę życia i najwyżej wyjadę na rok bądź dłużej, a później wrócę ale raczej tej opcji za bardzo nie biorę pod uwagę bo nie chcę mieszkać w Polsce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | ||
Lady of Harley-Davidson
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#138 |
Raczkowanie
|
Aż takiego sporego wydatku to ja nie biorę pod uwagę. Można wybrać trochę tańszy college, bo aż tak dużymi pieniędzmi to ja nie będę dysponowała. A dlaczego akurat o Australii myślisz??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Lady of Harley-Davidson
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Raczkowanie
|
Ja właśnie też troszkę obawiam się tego że wydam tyle pieniędzy a nie dostanę wizy stałego pobytu ale w sumie mam jeszcze na to czas żeby podjąć ostateczną decyzję. Ale z drugiej strony też głupio by było nie spróbować bo jak pojadę i mi się nie uda to przynajmniej będę miała świadomość tego że chociaż próbowałam realizować swoje marzenie a po prostu się nie udało niż po kilku latach zastanawiać się czy akurat nie mieszkałabym w ciepłej Australii mając pracę i wiodąc spokojne życie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
troche odswieze... ciekawe, czy bedzie odzew
![]() o to samo chcialam zapytac ![]() ja z mezem i dziecmi staramy sie o stala wize, mamy przyznany tzw sponsorship of WA (dlatego jestesmy "zwiazyni" z Perth przez przynajmniej 2 lata), teraz musimy jeszcze sie zglosic o wnioski o niekaralnosci i badania lekarskie, i nasz agent spodziewa sie, ze powinnismy dostac wize w okolichac pazdziernika br... oby ![]() ![]()
![]() |
#143 |
Wtajemniczenie
|
Hej Dziewczyny, podnoszę wątek
![]() u mnie sytuacja jest odwrotna. Ja dzieciństwo spędziłam w Australii, a jako nastolatka wyjechaliśmy z rodziną z powrotem do Polski ![]() mieszkaliśmy w Adelaide... Tym razem przychodzę tutaj bo mam do Was prośbę. Piszę pracę magisterską o różnicach między angielskim w Australii a angielskim w Ameryce, skupiając się przede wszystkim na opinii Australijczyków na ten temat ![]() stworzyłam ankietę i potrzebuję, aby mi jak najwięcej Australijczyków na nią odpowiedziało - i teraz prośba do Was - poproście Waszych znajomych/rodzinę z Australii o jej wypełnienie. chciałabym, aby moje wyniki były jak najbardziej wiarygodne, a do tego potrzebuję więcej opinii. Będę bardzo wdzięczna za pomoc ![]() ![]() oto link: https://docs.google.com/forms/d/1tO_...tkTzQ/viewform
![]() |
![]() |
#144 |
Raczkowanie
|
Dziewczynyyyy, jest tu ktos z Melbourne???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Przyczajenie
|
Właśnie, są czy nie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Przyczajenie
|
Hej, pozdrowienia z Melbourne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
my mamy permanent residence i trochę zachodu z tym było, od rozpoczęcia procedury do otrzymania wizy zajęło jakieś 1,5 roku. Dużo tę pomógł nam agent
Widzę, że niewiele melduje się z Melbourne, to może ktoś jest z Perth? ![]()
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
O, Gucia
![]() ![]() Polski wyjezdzalas, prawda? Sent from my iPad using Tapatalk - now Free ---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- Znalazlam, ze wiza sponsorowana przez wa. Mozesz cos wiecej napisac, bo juz gdzies sie zetknelam z tym sponsoringiem, ale nie wiem dokaldnie jak to jest z zawodem i praca. Trzba miec jakies konkretne wyksztalcenie? Sent from my iPad using Tapatalk - now Free |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
jasne, że pamiętam
![]() mam nadzieję, że synek rośnie ładnie ![]() jeśli chodzi o wizę, to na początku robiliśmy ankietę, czy w ogóle nadajemy się do AU. Z tym zgłosiliśmy się do agenta, okazało się, że brakowało nam 5 punków. Agent zaproponował nam wizę sponsorowaną WA, żeby właśnie te punkty zdobyć. I zaczęła się papierkowa robota... mąż jest głównym aplikującym i musiał nostryfikować swój dyplom i doświadczenie zawodowe w Engineers Australia, w międzyczasie musieliśmy zdać IELTS, zdobyć zaświadczenie o niekaralności i zgłosić się na badanie lekarskie. I wszystko poszło w miarę gładko, do Perth lecimy 25.02.2014 ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:58.