|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
Pokaż wyniki sondy: | |||
![]() ![]() ![]() ![]() |
0 | 0% | |
Głosujący: 0. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gastroskopia - pomóżcie mi zdecydować
Cytat:
![]() ![]() [może jednak powinnam zostac lekarzem? ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
Witam
Jeśli chodzi o gastroskopie to powiem jedno: nie taki diabeł starszny jak go malują! Miałam robione to badanie rok temu, bez żadnych znieczuleń, wcześniej nasłuchałąm się okropnych historii dotyczących gastroskopi. Owszem badanie do najprzyjemniejszych nie należy,ale naprawde nie ma sie czego bać. Im bardziej sie stresujesz tym trudniej będzie Ci przełknąć rurkę, słyszałam,że w niektórych przypadkach znieczulenia są stosowane, mnie nikt o zdanie nie pytał,a ja wtedy "zielona" o nic nie prosiłam ![]() ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
Oj a ja tu się rozpisałam a gastroskopii nie było, ops
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Rozeznanie
|
U mnie zaczęło się od bólu żołądka i się okazało że to przez zupki chińskie, ostre przyprawy itp kwasy żołądkowe podrazniały ścianki żołądka bo za mały było błony ochronnej... nic nie mogłam jeść bo to był niesamowity ból... to było jakieś 3 lata temu. Teraz już nic mi nie jest a gastroskopię też miałam i to bez znieczuleń (nawet nie wiedziałam ze mozna?) i nie było tak źle... na koniec też chcieli zrobić to własciwie mi było obojętne ale nie zrobili bo doszli do wniosku ze nie ma po co... Byłam przez chyba 2 miesiace na diecie, zero przypraw, zero zupek, zero cocacoli, zero frytek... warzywka na parze popić chłodną wodą i.. siemie lniane !
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Finezjo bardzo dziękuję za wpis ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ..fajnie, że u Ciebie już wszystko dobrze.. ![]() ![]() Cytat:
Prawie identyczne objawy miałam ![]() Dzsiaj jeszcze sprawdziałam wyniki i dokładna diagnoza to: refluxus biliaris i helicobacter pylori ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Wtajemniczenie
|
Co to jest kolonoskopia?
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Podobne badanie do gastroskopii, tylko przez odbyt a nie przez gardło..
![]() ![]() "Kolonoskopia jest badaniem endoskopowym całego jelita grubego. Polega na oglądaniu wnętrza jelita, giętkim optyczno - elektronicznym kolonoskopem. Końcówka aparatu ma możliwość odginania się w dowolną stronę i w dowolnym zakresie. Wnętrze jelita oświetlane jest światłem przewodzonym w endoskopie światłowodami, a obraz z mikrokamery umieszczonej na końcu przewodu przekazywany jest na monitor telewizyjny. Budowa endoskopu pozwala na oglądanie wnętrza jelita w naturalnych barwach. Umożliwia również wprowadzanie przez wewnętrzny kanał aparatu różnych akcesorii: cewników, kleszczyków i pętli, służących do pobierania tkanki do badania oraz do wykonywania zabiegów (np. usuwania ciał obcych, usuwania polipów, tamowania krwawień ). Lekarz wykonujący badanie wprowadza endoskop przez odbyt do jelita grubego, a następnie przesuwa aparat do końca jelita. W trakcie wycofywania endoskopu, wnętrze jelita jest ponownie dokładnie oglądane. Czas badania uzależniony jest od budowy jelita i właściwego przygotowania się przez pacjenta. Pacjent nie odczuwa większych dolegliwości poza uczuciem parcia i wzdęcia brzucha Doznania te, złagodzimy w czasie twojego badania odsysając endoskopem nadmiar płynu i powietrza." |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No właśnie ja mam ten refluks ![]() Lekarz też mi przepisał ten Polprazol, ale go nie brałam bo po pierwsze wydaje mi się, że jest dość mocny, a po drugie pomyślałam sobie, że jak tego refluksu nie da się do końca wyleczyć, a można go tylko zaleczyć biorąc leki to stwierdziłam, że nie ma sensu faszerować się tabletkami. Nawet na ulotce od Polprazolu jest napisane, że gdy skończysz brać leki to w przeciągu (nie pamiętam dokładnie ilu ) 3-4 dni znowu ojawy wracają ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
Hmm ciesz sie ze nie mialas gastro.
Ja mialam bez tego psikadelka do gardla ,i normalnie powiedzialam ze juz nigdy w zyciu. Brrrrrrrrrr. Bleeeeeeeeeeeeeeee. Fuuuj. Jak sie okazalo , nadzerka na dwunastnicy. Dieta przez 2 mce leki,potem wrocilam do normalnego zarcia. Nawroty sa. I to ostre. I przypuszczam ze z refluksem jest podobnie. Trzeba po prstu o siebie dbac. Kurde, i najgorsze jest to ze refluksowcom i wrzodowcom objawy nasilaja sie na jesien i wiosne. Wrr. Trzymaj się i przyzwyczajaj do tej paskudnej przypadlosci ![]()
![]() |
![]() |
#74 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No to też miałaś nie ciekawie ![]() Wystarczy tylko przejść na dietę itp. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Znaczy powiem Ci ze sens jest zawsze.
Bo leki jednak pomagają. Bierz ,przynajmniej przez jakiś czas. Widzisz z chorob czloweik się tak szybko nie wylecza,byloby za dobrze wtedy . Leki i odpowiednie jeddzenie. A potem mozesz juz tylko doraznie leki łykać jak Cię coś bedzie bolalo i pieklo. ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Masz rację ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że jednak powinnaś brać tabletki, które przepisał Ci lekarz. Ja chorowałam w grudniu, w wakacje miałam nawrót i mimo wszystko dalej biorę leki. Poźniej też będę musiała brać, ale tylko doraźnie, w przypadku b. silnego bólu. Polprazol i ursofalk pomogły na kilka miesięcy ![]() ![]() Cytat:
![]() Masz rację ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Narazie nie mam takich silnych objawów, więc troszkę się wstrzymam ![]() Na szczęście Polprazol w razie czego mam w zasięgu ręki ![]() ![]() Dziękuję za troskę i pomoc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Trzymaj się cieplo i nie daj się zgadze
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pielegnirka przygotowująca mnie do badania kazała najpierw wypić białe świństwo (dla kontrastu) po czym psiknela mi w gardlo nieprzyjemnym czymś - znieczulenie. Kompletnie nie czulam jak przelykam sline i sie silowalam z wlasnym gardłem. Okazalo sie, ze i tak tego nie zrobie i nawet kazala mi nie lykac sliny. przyrząd do gastroskopi ma srednice moze 3-4 cm wiec nie jest duzy ale przerazający. Jakie to uczucie? śmieszne, chociaz drugi raz tego badania bym nie chciala ![]() Owszem, czulam, ze wpuchaja mi cos do gardla i smiesznie laskotalo w przelyk a potem w zolądku. odbijalo mi sie ciagle powietrzem - beznadziejne uczucie. i w zasadzie to wszystko. Pozniej, do czasu ustapienia znieczulenia mialam bardzo silny szczekoscisk ze malo sobie jezyka nie odgryzłam ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#82 |
Wtajemniczenie
|
Noo to może ja teraz
![]() ![]() ![]() PS. a co do bólu gardła po badnaniu... hmmm ja godzinę po badania siedziałam w MC i wcinałam hamburgery, chociaż w szpitalu mówili,żebym tego dnia raczej nie jadła stałych pokarmów. hihi ale nie ze mną te numery ![]() aaa i chciałabym dodać,że miałam też "przyjemność" mieć kolonoskopię o której wspomniano wyżej. Ojoj to była dopiero jazda ![]() powodzenie życzę i pamiętaj, strach ma wielkie oczy ![]()
"W trudnej sytuacji życiowej nie masz lepszego sposobu na znalezienie ratunku, niż zwrócić się do Prawdziwego Mężczyzny w tonacji Zbolałego Kurczątka. " Edytowane przez Pulpecja:) Czas edycji: 2006-10-20 o 16:44 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Konto usunięte
|
:/
Edytowane przez 201701090933 Czas edycji: 2017-01-08 o 14:18 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Wtajemniczenie
|
niebezpieczne? dlaczego? jesli wykonuje Ci to lekarz z doświadczeniem, to nie widzę nic niebezpieczego w tym... co najwyżej nieprzyjemne jest.
![]() |
#85 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
[quote=klaudiaa;2946934
..ja gdzieś czytałam, że 4-5.. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() o tak zgadzam sie. nigdy wiecej. ja juz myslalam ze umieram. ![]()
![]() |
![]() |
#87 |
Konto usunięte
|
![]() Edytowane przez 201701090933 Czas edycji: 2017-01-08 o 14:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
"W trudnej sytuacji życiowej nie masz lepszego sposobu na znalezienie ratunku, niż zwrócić się do Prawdziwego Mężczyzny w tonacji Zbolałego Kurczątka. " Edytowane przez Pulpecja:) Czas edycji: 2006-10-24 o 14:28 Powód: dopisek |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Raczkowanie
|
Mi akurat upiekło się i nie miałam robionej gastroskopii
![]() ![]() ![]() Jeszcze raz wszystkim serdecznie dziękuję ![]() Kineczko bardzo mi przykro z powodu tej twojej kolonoskopii ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
BAN stały
|
Matko to jest okropne,choć nigdy tego badania nie miałam i mam nadzieje,ze nigdy to mnie nie spotka :/ Oni wsadzają tą rure na żywca???
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:43.