|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1621 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 2012 Marcowo - Kwietniowe mamy - nie na EURO, a na dziecko czekamy :)
lena_mi tak miała i wszystko OK
|
|
|
|
#1622 |
|
Zakorzenienie
|
Ja niestety dziś sobie pogadałam z kibelkiem. Niezbyt powaznie, bo moje dziecko chyba do powaznych nie będzie należeć
Aguśka, my chyba mamy takie same dzieci w brzuchach
|
#1623 |
|
Zakorzenienie
|
ja odkrylam ze jak w nocy wstaje na siusiu i zjem sobie nawet male ciasteczko popijajac soczkiem to rano wclae nei czuuje sie tka jakby walec po mnei przejechal w drodze do pana kibelka
dzis mi lepiej .. póki cozamierzam wybrac sie dizs na basen
|
|
|
|
#1624 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja znowu mam dziwny dzien, chyba cisnienie niskie, na zewnatrz ciemno, buro i deszczowo ... dopiero wstalam, przed 7 wyprawilam meza do pracy i jeszcze sie polozylam. Wczoraj ciezko mi sie zasypialo dzisiaj musze wyjsc w koncu z domu, bo tu zgnije w koncu, wiec dzisiaj przymusowy spacerek chocby polgodzinny ![]() Aga, kciuki mocno trzymam, napewno bedzie oki z malenstwem Powiem Wam ze tez niecierpliwie czekam juz na ruchy maluszka.... z jednej strony jak bede czula jego ruchy to bede chyba rzeczywiscie spokojniejsza, a z drugiej pewnie bede sie stresowac jak ich czuc nie bede ale to zawsze juz kontakt z dzieckiem, ta ciaza bedzie taka... namacalna
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||
|
|
|
#1625 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynki prawda jest taka, smutna niestety, ze kazda kolejna ciaza zabiera nam zdrowko z zabkow niestety....
ja mialam zawsze zdrowe zeby, wogole mam po tacie kosc zeba taka, ale po ciazy z Filipem zaczely mi sie sypac ;/ I na pewno tez dziewczyny ktore wymiotuja duzo w ciazy powinny szczegolnie dbac o zeby, bo niestety kwas zoladkowy niszczy zabki bardzo.. ![]() gosica dzieki ![]() tikki moja bratowa miala teraz niedawno wyrywanego zeba dwojke niestety i na razie zbiera kase na implant i ma zalozonego jakiegos zeba (protezke) mowi ze nawet nie widac roznicy i nie bylo to az tak drogie, ale nie wiem jak jest w Hiszpanii ![]() ---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- Siedze tu z Wami i pisze a Filip rysuje po kartce dlugopisem... i nagle wyszedl z pokoju i wola mnie i mowi: "mama narysowalem drzwi" ja mowie, ze pieknie, pokaz, a ten mnie prowadzi do pokoju obok i pokazuje jak porysowal drzwi ![]() no ale to wina troszke tatusia, bo tatus rysuje kreseczki takie delikatne jak Filipek rosnie i on to widzial wiec nasladowal tate tylko na szczescie to drzwi drewniane wiec mozna papierem sciernym zetrzec![]() Cytat:
a wiesz co...wyczytalam ostatnio ze wraz z uplywem I trymestru koncza sie mdlosci i wymioty bo poziom hormonow spada, a te hormony wlasnie powoduja ze tak sie czujemy...czyli co? nam nie spadl ten poziom hormonow? czy o co chodzi? ![]() bo dla mnie to juz tez nie jest smieszne szczegol nie jak rano musze zrobic sniadanie i nie moge bo tak mnie ciagnie...az lzy w oczach mam![]() Cytat:
![]() jeszcze troszke i bedziesz czula ruchy ![]() czasem sie zdarza ze dzieciatko usypia i dluzszy czas nie czuje sie ruchow w ciagu dnia ale wystarczy zjesc cos slodkiego polozyc sie i powinno sie znow poczuc
|
|
#1626 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny, ale zasuwacie
mniej więcej Was nadrobiłam. Widzę, że o TŻtach dużo było dyskusji. W zasadzie mogłabym powiedzieć, że mam ideała w domu, no może prawie Mój potrafi sam wszystko, sprzątnie, poukłada, zmyje, powiesi pranie, sprzątnie łazienkę itd. Generalnie dba o porządek, bo zawsze taki był, ale na szczęście pedantem nie jest. Gorzej z gotowaniem, ale kanapki na śniadanie czy kolację zawsze zrobi. Jak mi się nie chce gotować, to mówi, że gdzieś jedźmy coś fajnego zjeść. Jak nie sprzątam, bo czasu zabraknie czy coś, to on coś tam wytrze kurz. A ostatnio to już dawno odkurzacza w ręku nie miałam. A jeszcze ostatnio mnie zaskoczył i umył okna jak byłam na szkoleniach, żeby było w miarę czysto. Oczywiście jak odkurzy to raz na jakiś czas mopem przejedzie po mieszkaniu. Trochę to wygląda tak jakbym ja nic nie robiła Ale dzielimy się w obowiązkach. A jeśli chodzi o zakupy do sklepu odzieżowego, to ja długo czasu też nie lubię spędzać, ale TŻ jak jest ze mną, to za mną chodzi i patrzy co oglądam i pomaga mi dobierać, interesuje go to. Ale pod tym względem się dobraliśmy, bo ja wchodzę - 5 minut i wychodzę. A czasem też przy okazji coś dla siebie wypatrzy albo ja coś fajnego znajdę dla niego i kupujemy, tak jak ostatnio sympatyczną kurteczkę. Ale w zasadzie jak każdy facet mój TŻ ma momenty odmóżdżenia, czasem zapomina coś w domu zrobić, nie sprzątnie, nie wyrzuci śmieci czy coś tam, także chyba jest w miarę normalny No ale nachwaliłam mojego A z tym dentystą rzeczywiście racja, wypada odwiedzić ![]() Ja mam trochę takie zmartwienie, bo nie wiem czy z moim maleństwem wszystko dobrze, czy prawidłowo się rozwija, a USG dopiero 10 października, ciężko wytrzymać
Edytowane przez julliczka Czas edycji: 2011-09-21 o 11:00 Powód: dopisek |
|
|
|
#1627 |
|
Zakorzenienie
|
karolca a meczy Cie wieczorem lub w nocy zgaga? Bo mnie zaczela od paru dni meczyc. Raz przebudzilam sie z taka zgaga ze myslalam ze zwymiotuje...
|
#1628 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że jednak te samopoczucie ustąpi! Cytat:
![]() 10 października już niedługo, wytrzymasz. Na pewno wszystko jest ok. Musi tak być a Ty masz tak myśleć ---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- Cytat:
W ciągu dnia zdarza się zgaga lub wieczorem jak zjem coś, co niezbyt mi służy. Pomaga mi zimne mleko. Ale takiej nocnej zgagi nie miewam póki co (ale prawie codziennie wieczorem piję dość mocną herbatę z aronią).
|
|
#1629 |
|
Zakorzenienie
|
karolca mnie tez wiele osob mowi ze bedzie coraz lepiej, juz nie wierze w zadne zapewnienia, sama wiem co bedzie, obawiam sie najgorszego. Jedna dziewczyna na forum napisala ze te dolegliwosci przeszly jej wraz z porodem dopiero
masakra;/Ja dzis lekarza zapytam o te dolegliwosci... A co do zgagi, to spie wyzej. W ciagu dnia nie dokuczaja mi na razie, przy Filipie mi bardzo dokuczaly, ale jadlam migdaly i pomagalo. Tylko przy nim mialam inna zgage a teraz mam taka prowokujaca do wymiotow. Moze z mlekiem sprobuje.
|
#1630 |
|
Zakorzenienie
|
spróbuj może z herbatą czarną? czarna też dobrze łagodzi zgagę. Ale gorzka oczywiście.
Ja niestety też obawiam się najgorszego. To znaczy zauważyłam, że jak jest ładna pogoda i jest ciepło to ja czuję się gorzej więc nawet się cieszę, że przed nami jesień i zima ![]() Morsa chyba w sobie noszę Kubusewa, mi niestety nie pomagają nocne przekąski. Jak mam zwymiotować, to zwymiotuję. Jak pisałam wyżej - wiele zależy od pogody
|
#1631 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkie mamusie marcowo - kwietniowe
ja mam termin na 4 kwietnia, chociaż czuję, że malec przyjdzie na świat wcześniej. Narazie czuję się świetnie, oby tak dalej. Cieszę się, że jest to forum bo zawse raźniej z innymi ciężarówkami przechodzić przez to samo, pozdrawiam
|
|
|
|
#1632 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie co jeszcze z ciążowych dolegliwości jest dla mnie nieco bardziej uciążliwe?
Niepewny nastrój, szczególnie to, że bez ostrzeżenia i racjonalnych powodów wybucham płaczem (co przeradza się w głupi śmiech, bo zdaję sobie sprawę z tego, jak kretyńsko muszę wyglądać).
|
#1633 | |
|
Zakorzenienie
|
karolca z tego samego powodu bardzo sie ciesze z pogody jaka przed nami
![]() a jesli chodzi o herbate to niestety od kiedy zaczely mi sie mdlosci nie pijam, chociaz uwielbialam przed ciaza taka z cytrynka, teraz taka herbata smierdzi mi papierem bardzo mi posmakowaly ostatnio soczki w tych malych kartonikach no jak dziecko normalnie jestem![]() Maz mi ostatnio kupil syrop imbirowy naturalny (ma posmak coli wiec jest w sumie fajny w smaku) na targach blizej zdrowia blizej natury ![]() ---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ---------- Cytat:
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2011-09-21 o 11:28 |
|
|
|
|
#1634 |
|
Wtajemniczenie
|
To prawda nie które kobiety czują się źle przez całą ciąże.. Bądźcie dobrej myśli.. Mają mdłości, wymiotują, moja koleżanka trafiła nawet do szpitala, bo nic nie mogła jeść i leżała tam biedna pod kroplówką. Fakt, zdarza się, to rzadko. Ponoć bardziej nasilone są też mdłości przy ciąży bliźniaczej..
|
#1635 |
|
Zakorzenienie
|
taaa juz to czytalam ze najczesciej te dolegliwosci dotycza kobiet ktore sa w pierwszej ciazy albo w ciazy blizniaczej...
ja jednak jestem juz w II (to w I czulam sie lepiej chociaz tez nie rewelacyjnie) no i blizniakow tez nie nosze w brzuszku no chyba ze sie drugie chowa
|
#1636 |
|
Zakorzenienie
|
A mi dolegliwości ustały
Co do ruchów...to moja Pchła chyba czasami daje o sobie znać w podbrzuszu...fika i fika i czasami obije się o ścianki aż ja podskakuję ze strachu. Wątpię, żeby to były ruchy jelit, bo te czasami też czuję, ale inaczej. Takie "pukania" czuję dosłownie kilka razy dziennie i to jak leżę bardziej zgięta Ja zęby mam strasznie słabe. Już każdy mam zaplombowany+1 koronę. A ząb jak mi wyliczyła stomatolog wyniesie mnie 2000 euro. A to na razie muszę składać na wyprawkę (bo cudowny rząd hiszpański zniósł becikowe w wysokości 2500 euro z dniem 1.01.2011 roku . Jak zwykle cięcia po najbiedniejszych). Mam dziś ochotę na naleśniki z dżemem i właśnie wybieram się na zakupy .
|
|
|
|
#1637 |
|
Raczkowanie
|
A od którego tygodnia powinno się liczyć II trymestr?? Bo w necie można znaleźć różne info, raz, że od 12 raz, że od 15... a zapomniałam zapytać lekarza. Ja jestem obecnie w 13 tygodniu.
Ja byłam wczoraj na USG (miałam mieć w przyszłym tygodniu, ale okazało się, że lekarka idzie na urlop i dostali przyspieszenia). Maleństwo ma 6,2 cm, wszystkie oględziny ciałka wyszły prawidłowe, przezierność 0,8 więc malutko i jestem mega mega szczęśliwa aha i na 60% chłopak
|
|
|
|
#1638 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
swietny ten Twoj Filipek ja kiedys "ozdobilam" rodzinny album ze zdjeciami. I sa piekne bohomazy w niebieskim dlugopisie przez wszystkie mozliwe zdjecia. ![]() rodzice zachwyceni nie byli.. szczegolnie ze niektore zdjecia tylko w pojedynczym egzemplarzu byly. ![]() Cytat:
Drugi trymestr to chyba od koncz 13go tygodnia... ale pewna nie jestem. |
||
|
|
|
#1639 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli od poczatku 14 tc liczymy mnie irytuje podzial na miesiace ciazy.... bo np wychodzi ze 4 miesiac trwa 5 tygodni
|
|
|
|
#1640 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no i super ze takie dobre wiesci od lekarza gratuluje chlopczyka
|
|
#1641 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gratulacje ![]() Mam do Was pytanko w którym tc kupiłyście spodnie ciążowe ? Ja właśnie zamówiłam na allegro jestem w 11tc i normalnie już się źle czuje w moich jeansach bo wszystkie dopadowane i przy siedzieniu w brzuch uwierają. Trochę zastanawiałam się czy nie za wcześnie no ale liczy się komfort
|
|
|
|
|
#1642 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niestety sa ze strech'em a ja je ostatnio przez przypadek wrzucilam do suszarki i mi sie o rozmiar sciagnely
|
|
|
|
#1643 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pochwalilam sie wam ze nie mecza mnie zadne zle przeczucia co do bobasa no i mam za swoje. Dzis w nocy mialam okropny sen dotyczacy mojego jutrzejszego USG, i w tym snie spelnil sie najgorszy mozliwy scenariusz. Nie wiem czy to taka wredna podswiadomosc daje o sobie znac przez sny czy co
|
|
|
|
|
#1644 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki za radę ![]() |
|
|
|
|
#1645 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja poki co czuje bardzo sporadycznie i raczej jakies wieksze kopniaki, a pamietam, ze core to tak codziennie zaczelam czuc dopiero gdzies w 25 tc, a potem tez bywalo, ze wariowala w brzuchu, albo miewala dzien leniuszka i byla calkiem spokojna ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
jednak jesli nie chcesz kupowac jeszcze ciazowek, to zaopatrz sie w pasy ciazowe i chodz z rozpietym rozporkiem, ktory mozesz zakryc wlasnie takim pasem ![]() A ja sie dzis wazylam i znow mi waga troche spadla ![]() Do tego nadal mnie moj pracodawca denerwuje... mam juz dosc, chcialabym, zeby to sie wreszcie skonczylo i zeby dal mi juz spokoj... gnoj zasr*ny ![]()
|
|
#1646 |
|
Zakorzenienie
|
Dobra ja ide sie szykowac na wizytke, tak sie boje... glupia jaa
![]() gucia no wlasnie mowie ze to guzik prawda co pisza na temat mdlosci i wymiotow w ciazy ale cudownie ze przeszlo Ci zupelnie w 15 tc wiec mam jeszcze nadzieje ze mi moze ustapi tez niebawem (mam 14tc) a nie bedzie trwalo cala ciaze;/Ty sie ciesz ze nie tyjesz, ja bym tam tez chciala nie tyc a co wymyslil Twoj pracodawca?
|
#1647 |
|
Zadomowienie
|
trzymam kciuki będzie dobrze i daj znac co i jak po wizycie
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
|
|
#1648 |
|
Zakorzenienie
|
Siostra chciała dać mi swoje stare spodnie, które są na nią za małe.
Taaaa Na pierwszy ogień poszły spodnie, które kupiła sobie zaraz po urodzeniu synka. Ważyła ponad 15 kg więcej niż ja teraz a ja w spodniach się nie zapięłam :/ W biodrach za ciasne, za to w udach pełen komfort. Spodnie dresowe i jeszcze jakieś dżinsy mogą być, jedne na teraz, inne za jakiś miesiąc-dwa. Więc nie jest źle. Ale po tych pierwszych parach byłam trochę załamana, że i u niej nic nie dostanę ![]() Chyba też będzie trzeba kupić pas ciążowy aby komfortowo nosić ulubione spodnie
|
#1649 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pierwszy raz tak mam, że chcę, żeby czas szybko leciał... Już się nie mogę doczekać wiosny![]() No jest to z miesiącami i tymi podziałami takie trochę zagmatwane i z matematyką ma niewiele wspólnego Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja dostałam kilka par spodni od szwagierki, głównie jeansy z h&m, ale problem jest w tym, że one wszystkie mi odstają strasznie w brzuchu tzn. ten materiał gumkowy jest luźny i głupio to wygląda, a moje stare spodnie są za małe już, ale znalazłam na ten etap rozwiązanie Chodzę po prostu w getrach zwykłych, sprzed ciąży i mam je pod brzuszkiem, żeby nie uciskały i jest całkiem wygodnie
|
|||
|
|
|
#1650 |
|
Rozeznanie
|
Aguśkaa
mocno zacisniete |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:24.

.. póki co
dopiero wstalam, przed 7 wyprawilam meza do pracy i jeszcze sie polozylam. Wczoraj ciezko mi sie zasypialo
ale to zawsze juz kontakt z dzieckiem, ta ciaza bedzie taka... namacalna