|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytul kolejnego wątku | |||
| Raczkujemy i wstajemy, wszsytko w domu popsujemy II-IV 2011 |
|
9 | 23,68% |
| Kilka ząbków już mamy, teraz pierwsze kroki stawiamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Pół roczku już za nam,i coraz mniej czasu mamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Dzieci nasze już raczkują, a mamusie ciągle plotkują III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Dzieci wiosną się rodziły.. pierwszą gwiazdkę obchodzimy III-IV 2011 |
|
1 | 2,63% |
| Lato, jesień już za nami, pierwsza choinka z maluchami III-IV 2011 |
|
2 | 5,26% |
| Coraz mniej czasu na wizaz mamy, ale chętnie tu zaglądamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| "Mama" mówić zaczynają, dzieci łezka w oku się kręci III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| I do taty i do mamy sami już się przemieszczamy - III-IV 2011 |
|
1 | 2,63% |
| Zęby szczerzą, wszędzie właźą, co potrafią nam pokażą III-IV 2011 |
|
22 | 57,89% |
| Kilka ząbków już mamy, więc raczkować zaczynamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Na czworaka świat zwiedzamy, pierwszego Mikołaja wyglądamy III-IV 2011 |
|
3 | 7,89% |
| Głosujący: 38. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2281 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieci nasze już siadają i zupeczki zajadają, III-IV.2011
Cytat:
. Mysle, ze obudzi sie wczesniej, ale tak od 3-5 ona nie chce jesc mleka... tzn zje 10-30ml i odwraca sie na bok i zasypia:P zawsze tak robi
|
|
#2282 |
|
Rozeznanie
|
to daj jej wtedy wodę do napicia się, a później zje więcej jednorazowo...
|
#2283 |
|
Zadomowienie
|
szymelka u mojej też nic nie zapowiadało zębów. Gorączka pojawiła sie nagle i nie chciała spać...Młoda nie chciała jeść, ciągle tylko spała i płakała...trwało to 3 dni...dziąsełka dotykałam i nie były ani rozpulchnione, policzka były zaczerwienione ale to od gorączki...na drugi dzień próbowałam ją nakarmić łyżeczką i poczułam, że w buźce coś się pojawiło..wzięłam metalową łyżeczkę postukałam i faktycznie ząb... ale wraz zębem dopadła ja 3-dniówka...za tydzień wyszedł drugi siekacz ( na dole) ale ten łagodnie, nawet się nie zorientowała...
a sprawdzałaś dziąsełka metalową łyżeczką tzn. trzeba postukać rączką po dziąsełkach jak coś zaczyna się dziać to słychać trzymam kciuki, żeby to były ząbki rajstopki z Lidla sa naprawdę super, nic się z nimi nie dzieje nawet po praniu. Dla porównania mam Woli i wszystkie szlag trafił po kilka razach na szwach się przetarły i porozciągały w gumce![]() patrycja może Alanek się zawstydził ![]() ![]() tajka dziękować
w swojej małej jednostkowej duszy odbić jak najwięcej kosmosu" (H. Elzenberg) Edytowane przez n.ik.a Czas edycji: 2011-09-21 o 22:49 |
|
|
|
#2284 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak nie to nie zje nic i za 3i pol godizny znowu zje 120ml![]() Co do zebow to wydaje mi sie, ze widac juz takie kresecki w dziaselkach... tz mowi to samo, ale pewnie tom nie to:P
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-09-21 o 22:51 |
|
|
|
|
#2285 |
|
Zadomowienie
|
szymelka, tajka88 a moja nie chce pić
w nocy 2,3 razy je cycka ostatnie poranne karmienie jest 6,30 -7 (piersią) Mała się budzi o 8 i daję jej wodę ale tylko pociumka, pobawi się, pogaworzy i idzie spać...budzi się albo o 9.30 albo 11 i je kaszkę w ciągu dnia oprócz zupki je moje odciągnięte mleko...pic wody, herbaty i soków nie chce
|
|
#2286 |
|
Zadomowienie
|
ego- ego - mielone można podsmażyć albo dać surowe, surowe nawet lepiej bo nie jest potem za suche, no i ja dodaje ryż i ser.
tajka - u Oliwi właśnie dzisiaj też takie kreseczki się porobiły na dolnych jedynkach, a dwójki są jakby pomarszczone . Jak daję jeść łyżeczką to słyszę takie stukanie- bo za każdym razem próbuje ugryźć łyżeczkę.
|
#2287 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2288 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w dzien, tylko i wylacznie jak idzie spac to pije, tyle, ze moja od zawsze na butli.Cytat:
Lena zawsze gryzie lyzke, ale jest plastikowa to nic nie slychac Jak dla mnei zbey moga wychodzic teraz a nie musza.... chociaz jak wyjda to nie bd miala na co zwalac mamlania, gryzienia i slinienia... i marudzenia:P
|
|
#2289 |
|
Zadomowienie
|
tajka88 ja tez karmię łyżeczka plastikową ale ząbki sprawdzałam metalową
![]() dobra kochane wypijam karmi, bo mąż wrócił zpracy i mi kupił i biegnę lulać...w nocy Mała nie daje pospać na karmienie ale jakoś mi to nie przeszkadza, choć całej nocy...albo 8 pełnych godzin nie przespałam od ponad 5 miesiecy dobranoc
|
|
#2290 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W każdym razie dziękuję Ci za odpowiedź i kciuki - ![]() Cytat:
![]() a z zębami pewnie Was zaskoczy jak zresztą ze wszystkim ![]() ---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:14 ---------- Cytat:
oby noc spokojna była!! Cytat:
no i też dobranoc mówię
|
|
#2291 |
|
Zadomowienie
|
u mnie niespokojna jak na razie i chyba tak tez zostanie do rana
juz mi się spać odechciało i siedzę obok Młodej z laptopem, bo co chwile budzi się , wierci, krztusi, kaszle i te gile wiszą jej aż do ust. Oby do rana ... |
|
|
|
#2292 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
witam niestety nadrobiłam tylko pobieżnie bo moje dziecię bardzo absorbujące się zrobiło, zupełnie brak mi czasu na wizaż... jakoś się nie mogę pozbierać po powrocie z urlopu, mała najchętniej cały czas siedziałaby na rękach, no nic zrobić nie mogę, masakra ![]() mam nadzieję, że to przejściowe ![]() zaczęłam się dziś zastanawiać czy ona nie ma lęku separacyjnego ![]() a jeszcze zmieniła mi się sytuacja i idę w piątek na spotkanie z szefową bo będę musiała jednak wcześniej wrócić do pracy niż sądziłam dla maluszków za ząbki, wypatrzyłam Oliego, Nadusię, Krzysia i Maję za postępy:dla Anastazji za siedzenie, dla Leosia za wstawanie, dla Wiktorka za obrót i dla Idalki za turlanie N.ik.a współczuję śmierci wujka mnie się ostatnio śniła moja zmarła babcia i już sobie oczywiście wkręcam historie dlaczego, co to miało znaczyć itp. Cora współczuję z powodu kuzyna, mam nadzieję że wszystko będzie ok Montii super tak w ciepłym słońcu się wylegiwać ![]() martwiłaś się niedawno jak przetrzymasz zimny czas w domu, teraz mnie dorwała jesienna chandra, jednak super spędzać większość dnia na powietrzu, a w domu to męczarnia się zapowiada ![]() Kasiuni_a nie przejmuj się, mi też zdarza się karmić wieczorem z obu piersi, nie wydaje mi się żeby to miało związek z mniejszą ilością pokarmu, raczej maluszka jest już zmęczona i nie chce jej się mocno ciągnąć a z drugiej wypełnionej leci łatwiej Żurawinka ależ masz zdolną córę ![]() Cytat:
mam nadzieję, że sama do tego dojrzeje tak jak ja ja jestem smoczkowe dziecko, nie pamiętam do kiedy ssałam smoka ale podobno kiedyś zauważyłam dziurkę w smoku i przyniosłam rodzicom oznajmiając, że smok się popsuł i trzeba wyrzucić, no i ssanie się skończyło ![]() Eirene a jak konkurs bebilonu? wygrałaś coś? a dzisiejszy skecz o skrzydlatym króliku rewelacja Cytat:
Cytat:
![]() dzięki czasem zapominam, że moje dziecko ma tylko 6 miesięcy ![]() uwielbiam tą Twoją agentkę ![]() Cytat:
![]() ale chyba doczytałam, że gorączka go złapała po szczepieniu trzymam żeby poszła preczw konkursach z wizażowymi dzieciakami głosujemy codziennie agaaga89 raz mi przyjmuje głos na Was a innym razem nie bo już został zaakceptowany ![]() Szymelka współczuję Tobie i Lence trzydniówki i choróbska ale widzę, że przynajmniej jedna nocka cudna była nas też dorwały pleśniawki w całej buzi - taka pamiątka z wakacji smarujemy jej Aphtinem i z dnia na dzień jest lepiej, coraz ich mniej ale nie wiem czy się nie wybierzemy do pediatry, bo aphtin to chyba tylko przez kilka dni można stosować i raczej zejść nie zdążą ![]() widzę, że trochę maluchów już to przechodziło. stosowała może któraś z Was gencjanę? w ogóle maluszki się pochorowały widzę no i co niektóre mamy też ![]() ehhh....taka pora roku chyba Łucja też ma trochę chrypkę, jakoś tak skrzypi dziwnie, a u mnie gardło życzę zdrowia dla wszystkich i dobranoc a wytrwałym w czytaniu mojego posta gratuluję ![]() PS. troszkę spóźnione życzenia dla Wiktorka z okazji ukończenia 5 miesiąca
*mój wiosenny promyczek* **moje jesienne słoneczko** Edytowane przez kwartalinka Czas edycji: 2011-09-22 o 00:56 |
|||||
|
|
|
#2293 | ||
|
Zakorzenienie
|
Hejo...
mój królewicz zasnął o 7.40 a nie spał od 5.30! od 6.30 wpadł w taką histerię że nie szło go uspokoić. ciągle płakał... dopiero w bujaczku usnął... i śpi już chwilę... dziś w ogóle się wcześnie na karmienie obudził zawsze karmię go o 5 gdzieś a dziś 3.40... no i o 7 już był głodny... lol to ja się martwię że mój w wieku 6 miesięcy waży 8500 ![]() Cytat:
![]() ha tajemnica państwowa wyhodowałam ![]() no pięknisia i jaka zaczytana ![]() Cytat:
![]() i kciuki za pracę ![]() ![]() ja też długo ssałam smoczka mój brat to miał aż 5 2 w jednej ręce 2 w drugiej i jeden w buzi ![]() do 3lat to nie będę nic robić jeśli nie będzie chciał oddać smoka, a potem to chyba dziecko już nie ssie tak w wieku 4-5 lat... zobaczymy będę dużo tłumaczyć ![]() stwierdziłam że moje dziecko ma na bank skok. w niedzielę kończymy 25 tydzień zaczynamy 26 czyli najgorszy w skoku... Oliwier daje czadu... w dzień nie śpi w nocy tak sobie... ryczy jak chce usnać a nie może... jakby się bał zasnąć... lęku separacyjnego nie zauważyłam ale z tego co czytam to źle śpi, protestuje gdy go przebieram, w dzień marudzi, przez sen potrafi zapłakać i to mocno... wszystko się zgadza oprócz lęku... idę bo się obudził...
|
|
#2294 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć, jak dziś zimno od rana
![]() Zakupiłam małej kubek niekapek i od wczoraj trenujemy Wszystkim chorym maleństwom dużo zdrówka, mamom też oczywiście. Jak ubieracie dzieciaki na te chłodniejsze dni? Któraś pisała o rajstopkach a my nie mamy żadnych nie licząc białych do chrztu Dla lubiących Bobovitę w Tesco przy zakupie 2 dań płaci się za jedno 2 zł. Są też jakieś duże soki Gerbera w promocji. |
|
|
|
#2295 |
|
Zakorzenienie
|
Mi dzisiaj pierwszy raz młoda po jedzeniu o 4 nie chciała spac, tylko płakała i się kręciła,
Pierwszy raz w nocy zdarzyła mi się sytuacja, ze musiałam płaczące dziecko usypiać, Ale miałam humorek.
|
#2296 |
|
Rozeznanie
|
witam. mi wczoraj przy kapieli cos do oka wpadlo i do teraz mnie boli, ale nic nie widac, tata powiedzial ze zostala tylko chrostka wiec nic nie poradze a boli
czemu my mamy takie problemy z ta krwia jego a noc maly zasnal ok 21 pobudka po 24 i po 5
|
|
|
|
#2297 | |||
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny Olek do godz 23:30 budził mi się z 15 razy z przeraźliwym krzykiem, no i o tej 23:30 wyjęłam go, zeby spr temp i mial prawie 39, więc szybko czopek, dostał jeszcze 90ml mleka bo na kolacje zjadl mało i trochę wody do picia, męczył się do 1 i dopiero wtedy zasnął i pierwsza pobudke mi zrobil o 4 a pozniej juz co pol godz az do 8 teraz dalam mu znowu czopek bo miał 38,6 mam nadzieje, że już mu zejdzie ta goraczka
Cytat:
dzisiaj chyba zrobie po prostu panierowane bo nie mam glowy i sily na nic wiecej Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#2298 |
|
Zadomowienie
|
witamy po dłuzszej przerwie.
My 2 tyg z życia wyjęte.Najpierw Zosia jakies choróbsko przyniosła z przedszkola a potem Tymka dopadło... była sama gorączka,więc myślałam że to może zęby.Okazało się,że wirus.Gardło chore,gorączka po 40c. Kilka dni darł się i nie szło nic zrobić,w dodatku nie chciał jeśc może 300ml mleka na dobę i trochę piersi... Ale już jest oki cZYtam,ze waszym maluszkom ząbki się sypią Gratulacje ![]() u nas jeszcze nic ![]() Dokarmiam Tymka piersia i karmię przez osłonkę.Dzisiaj zauważyłam,że mleko jest w konsystencji rzadkiego kiślu.Wie może coś na ten temat któraś z was??
|
#2299 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Castia ale słodko z tym papa Nika śliczna czytelniczka ego-ego brawa dla dzielnego Oliego ![]() szymelka fajnie,że możesz dłużej w domu zostać z dzieckiem Zdrówka dla Lenki!
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
|
|
|
|
#2300 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
widzę, że dużo maluchów miało ciężko nockę ![]() my przedwczoraj mieliśmy problem z zasypianiam a wczoraj padła od razu, bo nie che mi spać w dzień od 3 dni, wczoraj 2 razy po 20 minut ![]() i wieczorem jest nieludzko wykończona
|
|
#2301 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zdrowka![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() U nas nocka w maire, poszlysmy pozno spac, ale wstalysmy o 5.40 zjadla 30ml pospalysmy do 8.30 i o 9 zjadla 120ml.... teraz chyba klocka robi ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ---------- to podbnie jak moja:d Lena spala raz 20 minut i raz 40 i tyle... aw nocy poszla spac o 21.45:P
|
|
#2302 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na wizażu jest taki watek, gdzie mama się pyta jak ma zabrać smoka córce, która ma 2 lata, i nic nie skutkuję, zabawny jest na propozycję, że smoka trzeba oddać malutkiemu dziecku a ona dostanie w zamian zabawkę, stwierdziła, że dzidziuś ma sobie kupić nowy smok, ona ma dużo zabawek i nie chce nowej, i co najlepsze teraz jak widzi sklep z zabawkami to ucieka i krzyczy że ona ma zabawki
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2011-09-22 o 09:51 |
|
|
|
|
#2303 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
MOJA CORKA CHCE MNIE ZAMORDOWAC dzis powtorka z rozrywki zrobila tak akupe, ze prawie przytomnosc stracilam... czemu ostatnio tak smierdz
|
|
#2304 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
też tak zrobiła, ponoć mała przez miesiąc płakała, i co dzień kilkanaście dziennie ![]() po miesiącu się poddała
|
|
#2305 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie było mnie wczoraj .. mam trochę problemów.. i muszę się nimi zając.. troche sobie odpuszcze wizaż dziewczyny.. musze odwiedzic pruszków wawę i urzedy.. nie lubię takich spraw ale są konieczne ![]() zyczę dużo zdrówka |
|
|
|
|
#2306 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() nawet piersi dziecku nie chciala dac ani razu![]() ![]() Wczoraj rozmawialam ze szwagrem Tzta o chodzikach i on stwierdzil, ze jego dzieci i dzieci z rodziny sa zdrowe to chodziki sa ok.... bo chcial zebysmy my kupili dla Leny![]() Ostatnio mu powiedzialam, z epolicja zamiast stac na wsi pod szkola na przejsciu dla pieszych powinna dawac kary ludziom, bo wszystkie dzieci bez fotelikow... a ten zaczal sie wkurzac... i stwierdzil, ze za chodzenie po ulicy(na wsi) tez powinny byc kary... powinny wtedy bym chodizla po chodniku... i chodniki powinny byc przystosowane do wozkow... jak nie ma jak przejsc to mam przeleciecD:??Powiedziala m, ze ludzie chca zabic swoje dzieci bez fotelika... chyba dlatego wzial to do siebie, bo sam na wsi nie pakuje dzieci w fotelik:P
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-09-22 o 10:06 |
|
|
|
|
#2307 |
|
Wtajemniczenie
|
ego-ego dużo zdrówka dla Olka!!!
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
|
|
|
#2308 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
![]() Widzę, że u każdej z Was nocka z przygodami ![]() Szymon obudził się o 5:10 wyspany, gadał coś do siebie typu gugu dada :PP dałam mu mleka zjadł aż 60ml, zasnął 5.50 i do 8 spał.. (chyba się zmówiły dzieciaki) Dziewczyny, życzę zdrówka dla każdego dzieciaczka z osobna IZa - my przed wczoraj też mieliśmy problem z zaśnięciem po kąpieli, pierwszy raz od urodzenia płakał i nie chciał jeść, na szczęście wczoraj usnął tak szybko jak zawsze.. żurawinka ja zakładam bodziaka z długim rękawem, ciepłe spodenki, skarpetki(ewentualnie buciki) , i albo gruby sweter albo cienszy sweter i kurtkę jesienną, no i czapka jak poniżej 19 stopni;p Eirene współczuję nocki.. ja akcję z taką histerią Szymona miałam przed wczoraj.. on ma tak samo, jakby bał się usnąć,i wtedy jest ryk niesamowity i już nic nie zdarza odpisać bo mały się obudził.. lece;PP jednak kichnął ale spi dalej Nika i Coralady - przykro mi z powodu Waszych przykrych wypadków w rodzinie, trzymajcie się Tajka, mój Szymon wcozraj też zrobił taką smierdzącą kupe;pp i do tego wszystkiego jak myślałam ,że skończył robić, wyciągnęłam pieluche żeby założyć nową, a on dalej zaczął produkować ;pp no to ja mało myśląc podłożyłam rękę, żeby nie pobrudzil wszystkiego do okoła ;PPP hehhe Edytowane przez aguchaw1 Czas edycji: 2011-09-22 o 10:17 |
|
|
|
#2309 |
|
Wtajemniczenie
|
ego brawo dla Olka za szczepienie
przy tym wzroście i wadze to postawny mężczyzna musi być z niego i rozrabiaka umie postawić na swoimdoczytałam, że okropną noc mieliście i biedaczek męczył się z gorączką, oby dziś było już lepiej aguś87 no rzeczywiście pamiętam, że Twoja Ola już od dawna tak mało spała w dzień mordka wow jestem w szoku ile ten synek szwagierki waży, mały pudzian z niego będzie ![]() szymelka oj nieciekawie u Was, biedna Lenka, najpierw trzydniówka, katar, pleśniawki i teraz jeszcze to, ale się wymęczy wybieracie się do pediatry?gosiawolna nie mam pojęcia co takie wyniki mogą oznaczać, ale trzymam kciuki żeby się okazało, że to nic złego n.ik.a kolejna mała czytelniczka się ujawniła, ale te dzieci lubią książki na zdjęciach tego nie widać, ale rzeczywiście taka kruszyna z niej, że ma dopiero 62cm?kasienkakg widzę, że i u Was katar się pojawił, więc dużo zdrówka dla małej Eirene, iza, coralady współczuję nocy Tajka ehh no tak to jest, co do chodzików to też jestem absolutnie przeciwko, ale nie będę nikomu na siłę tłumaczyć jak chce wsadzać dziecko w chodzik, ale tego że wozi się dziecko bez fotlika to nigdy nie zrozumiem żurawinka u nas ostanio ok. 20 stopni i pochmurno i ja na dwór małemu wkładam body z długim rękawem, spodnie długie, skarpety, bluzę trochę grubszą i kaszkiet z daszkiem Edytowane przez kasiuni_a Czas edycji: 2011-09-22 o 10:35 |
|
|
|
#2310 | |||
|
Rozeznanie
|
Witam![]() U nas nocka taka sobie, mała obudziła już o 24 i chciała spać, wypiła 180 ml i padła jak kawka do samego rana ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ---------- A dziewczyny macie jakieś fajne linki z allegro z czapkami, szalikami do dzieci i z butkami ocieplanymi, bo muszę kupić a coś mi szukanie nie wychodzi
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:18.

po kilka razach na szwach się przetarły i porozciągały w gumce

jak nie to nie zje nic i za 3i pol godizny znowu zje 120ml

dla maluszków za ząbki, wypatrzyłam Oliego, Nadusię, Krzysia i Maję

żeby poszła precz