|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytul kolejnego wątku | |||
| Raczkujemy i wstajemy, wszsytko w domu popsujemy II-IV 2011 |
|
9 | 23,68% |
| Kilka ząbków już mamy, teraz pierwsze kroki stawiamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Pół roczku już za nam,i coraz mniej czasu mamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Dzieci nasze już raczkują, a mamusie ciągle plotkują III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Dzieci wiosną się rodziły.. pierwszą gwiazdkę obchodzimy III-IV 2011 |
|
1 | 2,63% |
| Lato, jesień już za nami, pierwsza choinka z maluchami III-IV 2011 |
|
2 | 5,26% |
| Coraz mniej czasu na wizaz mamy, ale chętnie tu zaglądamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| "Mama" mówić zaczynają, dzieci łezka w oku się kręci III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| I do taty i do mamy sami już się przemieszczamy - III-IV 2011 |
|
1 | 2,63% |
| Zęby szczerzą, wszędzie właźą, co potrafią nam pokażą III-IV 2011 |
|
22 | 57,89% |
| Kilka ząbków już mamy, więc raczkować zaczynamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Na czworaka świat zwiedzamy, pierwszego Mikołaja wyglądamy III-IV 2011 |
|
3 | 7,89% |
| Głosujący: 38. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2311 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieci nasze już siadają i zupeczki zajadają, III-IV.2011
Cytat:
Cytat:
ehh..współczuję sobie i tobie... Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
masz fajnie bo masz grzeczną córkę która nie potrzebuje smoczka ale nie wiesz jakbyś się zachowała gdyby go używała i trzeba by było ją oduczyć...cały dzień by się darła, nie chciałaby jeść, nie chciałaby spać... nie wiadomo czy też byś nie zmiękła... a może... nie wiem - ja taka nie jestem i nie mam cierpliwości. i masz rację - jeśli zabiorę smoka i będą smazmy kilka dni z rzędu to go oddam... dla własnej wygody... ale będę codziennie dużo tłumaczyć że już za duży na smoczek i tak dalej... albo jakoś spalimy go w piecu jakiś rytuał nie wiem choć tak jak pisze Iza nie zawsze takie metody działaja
|
|
#2312 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dalej staram sie duzo nie nosic, nie bujac za duzo(praktycznie wcale). Co do wozka to jeszcze nie wiem,ale pewnie jajk bedziemy jechac na dluzej np. na jakis festyn to 3-4 letniej Lenie wezme wozek, a tak na codzien pewnie nie
|
|
#2313 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja zaraz zwariuje z tym moim dzieckiem
Wyje od rana,nie chce spac,a widze,ze jest mega śpiace-nosze,tulę,kładę,zabawiam i nicWstawiłam trochę wspominkowych fotek do albumu
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
|
|
|
#2314 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale zobaczymy co z tego wyjdzie ![]() ja też dużo nie noszę ale czasem jak ryczy i już nie mam siły to biorę ![]() Cora nasze dzieci się zmówiły!!!
|
|
#2315 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz od tygodnia potrafi przespac ciągiem 2h w dzien... moze nauczyla sie nowych umeiejtnosci, wiecej sie dzieje, wiecej wywija i dlatego taka zmeczona jest i spi sobie ladnie sama jestem ciekawa dzisiaj wyniki po 14, jak mi sie uda to podjade do pediatry by zobaczyla czy cos jest czy nie prosze o kciuki a noc straszna o 00.30 ryk, bo nosek zatkany o 2 mleko o 5 mleko i koniec spania jestem nieprzytomna na dziąsłach widac kreseczki, gryzie wsyzstko i tak sie slini, ze bez sliniaka ani rusz
|
|
|
|
|
#2316 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Hej.
u nas noc koszmarna, od 1 Lena spała z nami, i budziła sie co chwilkę...a to smoczek wypadł, a to cycusia musiała possac i tak na okrągło :/ padam...... ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() a fotki super ![]() Cytat:
Cytat:
czy to mnie tez czeka??? ![]() współczuje. moja sie w końcu utłukła do snu, ale tez ciężko było :/ |
|||||
|
|
|
#2317 |
|
Zakorzenienie
|
Hej, nie odpisuję, bo lecę zaraz robić obiad i jestem ledwo żywa. Dzisiaj noc pod znakiem wędrowania, więc ciągle Leonka przekładałam i nakrywałam. Spacer jak zwykle okropny, musiałam wracać z nim w nosidle. Plecy znowu mi wysiadły.
Leoś ciągle się na coś wgramala i klęczy na kolanach. Najbardziej lubi na mnie włazić i mnie podduszać. Znowu trzeba łóżeczko obniżyć, bo wstaje i zaraz wyleci.... No to tyle. Miłego dnia ![]() P.S. Śliczne zdjęcia
|
|
|
|
#2318 |
|
Wtajemniczenie
|
W koncu po cycusiu moja Maruda zasnęła
![]() Pamietacie pisałam o wypadku kuzyna-wybudzili go ze śpiączki-kontaktuje,jego stan sie polepsza Lecę obiad zrobic póki Lila spi.
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
Edytowane przez coralady Czas edycji: 2011-09-22 o 11:44 |
|
|
|
#2319 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jak sie dziecko przyzwyczaja do czegoś to trudno mu potem to zabrac.Chociaz ja swojej córce w wieku 1,5 lat zabrałam smoka a raczej to co po nim zostało,bo tego sylikonowego ustinka było pół.Nie chciała nowych,ten i koniec.Na szczęście używała go tylko do zasypiania,więc po zabraniu może 2-3 wieczory marudne były i spokójCytat:
|
|
#2320 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam pytanie, czy rozglądałyście się już może za fotelikami następnymi do samochodu? Tymi od 9kg.. bo chcę powoli zacząć szukać i nie mogę się zdecydować. Dodatkowo rozpiętość cenowa też jest spora
może coś doradzicie?![]()
|
|
|
|
#2321 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zaczniemy jak Lenka sie nie bedzie miescila z foteliku 0-13kg... a moze to jeszcze potrwac
|
|
#2322 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() mi lekarka kazała na gazik owinięty na palcu dawać aphtin i kropelkę lub 2 wit C i tym pędzlować w buzi - pleśniawki nie lubią kwaśnego środowiska, my dodatkowo mamy też nystatynę ... no i zdrówka życzę Cytat:
Cytat:
Cytat:
no i fajnie, że dobre wiadomości związane z kuzynem... Cytat:
![]() My już po wizycie u lekarza. po raz drugi w tym tyg.. Niestety przeziębienie trzyma Lenkę cały czas i to przez to wczoraj taka była, bo jak podejrzewałam to mogło być od gardła, które jest mocno czerwone Lekarka mnie pocieszyła, że taki katar może trwać od 7 do 14 dni
|
|
#2323 | ||
|
Zadomowienie
|
szymelka - ten katar do 14 dni? Jejku moze bedzie sie mylic. My mamy katar dopiero od kilku dni, ale ledwo ja żyję i Lilly
Cytat:
Cytat:
Corolady a moglabys mnie dodac do swoich znajomych, bo jestem ciekawa jakie zdjecie do albumu dorzucilas wspominkowe Wczoraj ugotowalam pierwszy raz kaszke manne. PIerwszy raz jej dalam. Nawet smoczek z "x" kupilam tommee tippee. Przez smoczek prawie jej nie lecialo, z "3" lecialo ale nie chciala. Za to jak dalam jej kaszke Bobovity mannę wieloowocową , to wtrąbiła na raz całą i chciala jeszcze. I mam tutaj pytanie. My dopiero zaczelysmy ta ekspozycje na gluten i na kaszce jest napisane ,ze 2-3g (tej konkretnej kaszki jest to pół łyzki) codziennie, a mi cos świta, że co drugi dzień trzeba dawac. Jak to bylo? Wczoraj dalam jej pierwszy raz i nie wiem czy dzisiaj dawac. I jeszcze jedno - czy jak dajecie dzieciaczkom na noc tą kaszkę mannę , to czy zauwazylyscie , ze np. dłuzej spią bez wybudzania czy nie ma to znaczenia? |
||
|
|
|
#2324 |
|
Rozeznanie
|
my juz po wizycie. mam mu dawac zelazo 2,5 ml przez 2 miesiace. tymi plytkami krwi sie nie przejmowac bo u malych dzieci tak moze byc, i od razu mial szczepienie bo mial miec ale nie bylo wiadomo ze wzgledu na wyniki. ani razu nie zaplakal, przy ostatnim tylko jeknal
i glowke ma 45,5
|
|
|
|
#2325 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no i co? po dwóch tygodniach, podczas których moje dziecko usypiało tylko bujane na rękach, bo inaczej był ryk, powiedziałam dość i dałam smoczek a Dawid nauczył się sam w łóżeczku zasypiać ( i przy okazji smok stał się najlepszym przyjacielem). Owszem spróbuję jak będzie miał 12-14 miesięcy zabrać smoczka, ale czy wytrzymam jego ewentualne spazmy przez kilka dni? Raczej nie marzenia ściętej głowyCytat:
no i byle do 16super, że z kuzynem lepiej Cytat:
napisz po powrocie od lekarza czy coś nie tak z moczemiweczka, Tity, aguś współczuję ciężkich nocy Cytat:
szymelka 14 dni?? ![]() gosiawolna jak dobrze, że nie ma się czym martwić ![]() kasienkakg podaje się 2-3g kaszki każdego dnia do jednego posiłku a co do drugiego pytania, to nie pomogę niestety bo ja dodaję do owoców Wczoraj napisałam, że chciałabym zeby moje dziecko spało dłużej niż do 6 no i dziś pobudka o 7.30 ale w nocy jadł dwa razy, o 2 i 4.30, do tego z pięć razy wstawałam, bo się wiercił bardzo w łóżeczku. Aha no i wczoraj wieczorem już tylko jedna pierś wystarczyła, więc odwołuję alarm ![]() Ale z jedzeniem mamy i tak problem, bo w niedziele pierwszy raz sama mu zrobiłam jabłuszko i wcale nie chciał zjeść, od poniedziałku chciałam wprowadzać ten gluten nieszczęsny, więc gotuję mannę i dodaję do słoiczka z owocami, ale Dawid po 2-3 łyżeczkach zaczyna pluć i płakać. Teraz ani z manną ani bez manny nie chce, nawet ulubionej gruszki czy suszonej sliwki nie ruszy no to co ja mam z tym glutenem robić?
Edytowane przez kasiuni_a Czas edycji: 2011-09-22 o 13:08 |
||||
|
|
|
#2326 |
|
Rozeznanie
|
kasiunia moj tez za bardzo nie jest za tym glutenem, dawalam mu ostatnio banana przetartego i tak srednio, ale widzialam obiadki z dodatkiem kaszy mannej wlasnie. a moj synek lezy na lezaczku i gada " aababa papaapa apffffff " i inne plataniy
|
|
|
|
#2327 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
codziennie wg mnie to za mała ilość kaszki żeby na dłużej nasycić
|
|
#2328 |
|
Wtajemniczenie
|
hejj
dziękujemy za pochwały dla Malwiniątka bardzo chętnie ją oddam komuś na jedną noc, ja musze się wyspaććććć która chętna??? ![]() wstaję w nocy X razy juz nawet nie liczę. no i oczywiście ląduje nad ranme u nas w łóżku. a ja nie lubię spać we trójkę ![]() my mamy ze smoczkiem lajcik. mała nie lubi ![]() chyba nawet nie wie do czego smoczek służy i po co jest potrzebny ![]() czasem jej daję i go strasznie tarmosi, przynosi jej uglę na dziąsełka ale wtedy słuzy jako gryzak ![]() co do ubierania na dworek. to ja zakładam body na długi, spodnie, skarpetki, jak zimniej to buciki i bluzę i czapkę. cora super ze z kuzynem już lepiej aguchaw też zaczynam rozglądać się za fotelikiem ![]() moja mała już super siedzi. na podłodze już swobodnie bawi się zabawkami. potrafi się podeprzeć jak się kiwnie i nie upada, jak upadnie to się podnosi więc już niedługo trzeba będzie zmienić fotelik. narazie przeglądam na all ale tyle ich że szok |
|
|
|
#2329 |
|
Zadomowienie
|
Hej
My dzisiaj mamy jakiś ciężki dzień Maję znowu boli brzuszek i tylko na rączkach wisi. Prosimy o głosiki http://pl.lennylamb.com/user/show_photo/3843 za które bardzo dziękujemy Lece nadrabiać co wczoraj naskrobałyście dopóki mała śpi, czyli zostało mi jakieś 20 min
|
#2330 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja dawałam kaszkę codziennie - żółtko jest co drugi dzień ![]() no i po mannie na wieczór dłużej śpi, ale po tych kaszkach ryżowych czy kleikach nie... Cytat:
no i za wagę - chłop na schwał rośnie![]() Cytat:
spróbuj może tę mannę podać z mlekiem, albo do obiadku dodaj
|
|
#2331 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() fajnie, że Krystian chce jeszcze w leżaczku siedzieć, mój to już nie i tylko na jedzenie go wkładam Cytat:
![]() ale fajnie, że mała już tak pewnie siedzi Cytat:
![]() zagłosowane ![]() karmię piersią i innego mleka nie podaję więc odpada, a obiadków jeszcze nie wprowadziłam, miałam od 1.10 zacząć, ale może trochę przyspieszę jak dalej nie będzie chciał owoców Edytowane przez kasiuni_a Czas edycji: 2011-09-22 o 14:02 |
|||
|
|
|
#2332 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to zrób kaszkę na swoim mleku jak nie chcesz na mm
|
|
#2334 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
głosiki poszły ![]() Cytat:
|
|
#2335 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
żeby na gęsto zrobić pół łyżki kaszki to ja używałam tylko 15ml wody
|
|
#2336 |
|
Wtajemniczenie
|
jakoś nie pomyślałam, że potrzebne mi troszkę tego mleka a nie pełna butla
no zobaczymy, może jutro tak spróbuję Dawid śpi od 12.40 a ja mam dzisiaj wychodne |
|
|
|
#2337 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
od razu lżej jak nie musisz tyle ciągnąć ![]() łał, ale śpioch!! a ja mam dziś zebranie u syna w szkole ...
|
|
#2338 |
|
Wtajemniczenie
|
Wpadłam tylko napisać że u nas chyba lepiej, jutro kontrola u lekarza. No ale podałam jej jednak antybiotyk bo nosek zapychał się bardziej i chrypka jej się robiła.
Kurde termomentr w uchu pokazuje 36,1 a na czole 38,1 i nie wiem czym się kierować. Ale wydaje mi się ze nie ma gorączki bo ogólnie cała nie jest ciepła jak w pierwszą noc, to cała "płonęła". Nadrobie trochę i może uda mi się już do Was wrócić bo Natalce humor wraca |
|
|
|
#2339 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wiem czy wszytskie tak maja,ale ja mam taki dla córki,ze siedzenie się odłącza i zostaje podkładka. Cytat:
dobrze,że nie gardło.Ja z tymkiem walczyłam kilka dni,żeby cokolwiek zjadł. a co do pleśniawek jak Tymkowi też pędzlowałam jakimś fioletem,kosztuje ok 4 zł.Pomogło a miał twaróg ja języki i buzi
|
|
#2340 |
|
Zakorzenienie
|
szymelka zdrówka dla Lenki
![]() blackrose zdrówka dla Natalki ![]() A my mamy dzisiaj 4 rocznicę ślubu, no i akurat rodzice idą na jakiś koncert, więc 1,5 h będziemy mieć dla siebie Tzn. z Leonkiem ![]() Byłam też w odwiedzinach w starej pracy. Leoś miał branie ![]() Poza tym plecy mnie nawalają. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:32.

ale będę codziennie dużo tłumaczyć że już za duży na smoczek i tak dalej... albo jakoś spalimy go w piecu jakiś rytuał nie wiem 

może coś doradzicie?

no i co niektóre mamy też
Lekarka mnie pocieszyła, że taki katar może trwać od 7 do 14 dni
no i co? po dwóch tygodniach, podczas których moje dziecko usypiało tylko bujane na rękach, bo inaczej był ryk, powiedziałam dość i dałam smoczek a Dawid nauczył się sam w łóżeczku zasypiać ( i przy okazji smok stał się najlepszym przyjacielem). Owszem spróbuję jak będzie miał 12-14 miesięcy zabrać smoczka, ale czy wytrzymam jego ewentualne spazmy przez kilka dni? Raczej nie