Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012 - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej?
Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy 29 54,72%
Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną 20 37,74%
Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam 1 1,89%
Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy 3 5,66%
Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-21, 18:07   #421
mar2sia
Raczkowanie

Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012

Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
mar2sia ja dzisiaj za badania (toksoplazmoza, grupa krwi, różyczka, glukoza, itd) zapłaciłam 260zl do tego dentysta 340 czyli wyszło ładnie 6 stówek! Pięknie.
No to zaszalałaś aż tyle u dentysty? OMG

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
na necie znalazłam że od 9-10 tyg rośnie 1mm dziennie, mój w ciągu tygodnia urósł z 12mm na 14,6mm takie coś znalazłam że w 10tyg. "Dziecko w twoim brzuchu rośnie w bardzo szybkim tempie, prawie 1 mm dziennie. "
ja za badania dwa na cytomegalię i dwa na toxo razem z krwią dałam 122zł, jak pow lekarzowi że już je zrobiłam to się zaśmiał
Fajnie bo można sobie wyobrazić ten 1 mm dziennie

Odebrałam tzn sprawdziłam w necie wyniki dzisiejszych badań, toxo oba ujemne, tsh w normie, ogólne krwi w porządku. Ulżyło Jeszcze tylko zrobić cukier (ale to jak pojadę do mamy, ma glukometr) i mocz i koniec na cytomegalię nie kazał mi gin robić :/
mar2sia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-21, 18:43   #422
krota
Raczkowanie

Dziewczyny jak czytam o Waszych wydatkach na badania to bardzo się cieszę, że płacę co miesiąc abonament za prywatną przychodnię - tam mam badania za darmo i bardzo szybkie wyniki widoczne w necie. Poza tym nie muszę czekać do lekarza. Co prawda do gina chodzę jeszcze gdzie indziej i płacę osobno no ale przynajmniej wszystkie badania mam za fri

caławdeszczu
- bardzo mi przykro! - może faktycznie, jak radzą dziewczyny udaj się do innego lekarza, tak w razie czego?

anitaxas - ja bym na Twoim miejscu poszła do innego gina, ponoć czytać usg to też sztuka, no i sprzęt może być różny

Cytat:
Napisane przez bernadka10 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny
Ja wczoraj byłam 1 raz u lekarza. Na razie zawiele nic nie widać , to dopiero 5 t i 3 dni , jest pęcherzyk ciążowy w macicy, mam przyjśc za dwa tygodnie wtedy powinien być widoczny zarodek, jak wszystko będzie dobrze, na bóle , które mi dokuczjaą lekarz kazał brać magnez . Niestety ja jestem strasznie strachliwa , teraz martwie się tym że nie mam żadnych mdłości, nie wiem może to jeszcze zawcześnie, czy wszystkie kobiety maja mdłości, co zrobić by się tym wszystkim tak nie martwić, przecież stres też wpływa na dzidzię
Nie martw się a wręcz się ciesz, u mnie mdłości pojawiły się pod koniec 6 tygodnia i są okropne! Miałam nadzieję, że mnie ominą! A tu ani ból brzucha ani mdłości nie uszły mi płazem... A stres jest faktycznie szkodliwy, zwłaszcza na początku, więc relaksuj się a nie denerwuj!
krota jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-21, 18:51   #423
bianeczkaa
Zakorzenienie

Hej dziewczyny ja już na wylocie, ale pamiętam początki. Miałam tak samo. Zgaga, okropne wzdęcia zmęczenie, ale powiem wam, że to jest nic w porównaniu z ostatnim miesiącem Najprzyjemniej jest tak w 5-6-7 miesiac wtedy używajcie ile mozecie Później jest już coraz ciężej. Ja na dniach mam rodzić a do terminu mam ok 2-3 tygodni Głupie umicie paru sztućców to masakra, roztrzepanie jajka na omlet jest wyczynem! Jak wchodze po schodach to na każdym piętrze przystanek. Wszystko boli, gniecie, no i ta meeeeeeeeeeeeeega zgaga! Ale da się przetrwać Na złe samopoczucie pomaga ruch

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-21, 19:33   #424
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mar2sia Pokaż wiadomość
No to zaszalałaś aż tyle u dentysty? OMG

Fajnie bo można sobie wyobrazić ten 1 mm dziennie

Odebrałam tzn sprawdziłam w necie wyniki dzisiejszych badań, toxo oba ujemne, tsh w normie, ogólne krwi w porządku. Ulżyło Jeszcze tylko zrobić cukier (ale to jak pojadę do mamy, ma glukometr) i mocz i koniec na cytomegalię nie kazał mi gin robić :/

właśnie szukałam normy na hormony tarczycy bo chciałam zobaczyć czy mam dobre i nie umiem znaleźć nigdzie

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-21, 19:50   #425
mar2sia
Raczkowanie

Cytat:
właśnie szukałam normy na hormony tarczycy bo chciałam zobaczyć czy mam dobre i nie umiem znaleźć nigdzie
Na wynikach mam normy TSH 0,35-4,94 mikro (znak mi) IU/ml.

Edytowane przez mar2sia
Czas edycji: 2011-09-21 o 19:58
Stary 2011-09-21, 20:10   #426
giovannina
Raczkowanie

czesc dziewczyny, chcialam do was dolaczyc.
mieszkam w Irlandii i mam termn na 15 maja. to moja pierwsza i wyczekana (8 cykli) ciaza.
dzis bylam u gina na usg i widzialam to nasze COS, ma 5 mm i serce bije, gin mowi ze to 6 tydz i 1 dzien.
ponadto dalam krew na komplet badan, o ktorych wczesniej pislayscie oraz mocz. Tutaj tez nie jest tanio za calosc 70euro
pozdrawiam
giovannina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-21, 20:14   #427
monika46
Przyczajenie

Witam wszytkie mamusie U nas dzisiaj bardzo chwiejny nastrój i baaardzo senny. W pracy ledwo wysiedziałam i ryczeć mi sie chciało z natłoku spraw i obowiązków. Na dodatek w pracy brzuch zaczął boleć od siedzenia i plecy ale jak pochodziłam to sie rozeszło. Za to po południu jakiś nagły przyływ energi- pół domu wysprzątałam, aż mąż sie śmiał że to niecodzienność żeby tak samo od siebie wyszło. Szkoda że nie na odwrót - wolałabym w pracy czuć sie dobrze bo tam jeszcze nic nie wiedzą i nie wiem kiedy i jak powiedzieć.
Ogólnie co do samopoczucia to jest oki i staram się pozytywnie nastawiać każdego dnia. Dobrze że nie mam mdłości, ale te humory mnie wykończą.
Ewunia_1984 dziś mamy 6t3d
monika46 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-21, 20:35   #428
krota
Raczkowanie

śliweńka a u mnie na wynikach pokazuje, że normy TSH to:
0,27 - 4,20 mlU/l

WITAJ giovannina!!!! Oby COS rosło zdrowo

Edytowane przez krota
Czas edycji: 2011-09-21 o 20:37
Stary 2011-09-21, 21:34   #429
monika46
Przyczajenie

Wkleił sie dubel. Przepraszamy

Edytowane przez monika46
Czas edycji: 2011-09-22 o 09:12
monika46 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-21, 21:59   #430
kism
Wtajemniczenie

Cześć dziewczynki

Witam nowe mamusie
giovannina, gwiazdeczka89, już Was dopisuję do listy
anitaxas, czy Ciebie też dopisać, czy wolisz jeszcze poczekać?

Cytat:
przestałam wymiotować bo tabletki dostawałam, w domu więcej jem więc żołądek nie jest pusty a w szpitalu kazali mi jest tylko to co oni dają to głodna chodziłam i mdliło, dziś z rana już TŻ zrobił imbiru z miodem zjadłam kanapkę migdały i nie mdli jak na razie ale ranek jeszcze przede mną, mam nadzieję że z moją fasolką będzie wszystko dobrze bo niby tych tabletek nie powinno się dawać w I trymestrze chyba że lekarz tak stwierdzi że trzeba
Teraz już nie martw się tymi tabletkami, na zdecydowanej większości leków tak jest napisane, ale z tego co ja słyszałam od lekarzy, to bardziej po to, żeby kobiety samowolnie nie brałych takich leków. A jak już u Ciebie lekarz zdecydował, że powinnaś dla dobra maleństwa je zażywać, to już nie ma co się zastanawiać

Cytat:
Napisane przez Freya_85 Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi, czy idąc na pobranie krwi na betę trzeba być na czczo? I przed wizytą u ginekologa wystarczy, że tylko raz pójdę?
Nie trzeba.
Przed wizytą u gin nie ma obowiązku robienia bety. To bardziej dla własnego spokoju możesz zrobić. Jak widać u dziewczyn na wątku w 5-6 tc lekarze jeszcze nie są skłonni do stwierdzania, że jest ciąża i wszystko jest w porządku. Pomimo pozytywnej bety na tak wczesnym etapie jeszcze wszystko może się zdarzyć Nie chcę straszyć tu mamuś we wczesnych ciążach i nie ma co się zamartwiać na zapas, ale niestety taka jest prawda - wystarczy spojrzeć na mamusiowe wątki, to na każdym jest kilka dziewczyn, które poroniły.
Mam nadzieję, że dobrze mnie zrozumiecie Jeszcze raz napiszę, żebyście nie zamartwiały się, tylko zamiast tego słały pozytywne myśli do fasolek. Chodziło mi bardziej o wyjaśnienie, dlaczego lekarze z takim dystansem podchodzą do wczesnych ciąż. Owszem, jeśli kobieta już kiedyś poroniła, to dość często dają luteinę lub duphaston, ale nie daje się ich standardowo każdej kobiecie, w końcu zawsze to jakaś ingerencja w organizm

Cytat:
Napisane przez kasiuniap1987 Pokaż wiadomość
Dziewczynki a jakie badania wykonywałyście przed lub po wizycie pierwszej u gina?
Byłam już na dwóch wizytach (4t5d i 6t0d), właśnie po receptę na luteinę, ale nie robiłam jeszcze żadnych badań. Pewnie dostanę pakiecik po następnej wizycie w 8 tc, jak już będzie serduszko Standardowo robi się mocz, morfologię i od razu grupę krwi. Reszta w zależności od uznania ginekologa.

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
A propos zwolnień - czy dostaje się od razu zwolnienie na dłuższy czas czy np. co 2 tyg. dostaje się nowe zwolenienie na kolejne 2 tyg?
To chyba już zależy od lekarza. Zapytaj po prostu swojego

Cytat:
Napisane przez bernadka10 Pokaż wiadomość
czy wszystkie kobiety maja mdłości, co zrobić by się tym wszystkim tak nie martwić, przecież stres też wpływa na dzidzię
bernadka, o mdłościach było już kilka razu na kilku ostatnich stronach wątku, więc poczytaj sobie, może to Cię uspokoi, nie ma jeszcze tych stron tak dużo

Cytat:
Napisane przez calawdeszczu Pokaż wiadomość
Dziewczyny, wygląda na to, że mój kropek też się wyprowadził... (((
Możecie mi wytłumaczyć w takim razie dlaczego testy były pozytywne... ((
calawdeszczu, bardzo bardzo mi przykro
Możliwe tak jak napisałaś w innym wątku, że to ciąża biochemiczna...
Dawaj nam znać, co u Ciebie. Może jeszcze nie wszystko przesądzone

Cytat:
Odebrałam tzn sprawdziłam w necie wyniki dzisiejszych badań, toxo oba ujemne, tsh w normie, ogólne krwi w porządku.
Cytat:
Napisane przez krota Pokaż wiadomość
0,27 - 4,20 mlU/l
Dziewczyny, TSH jest bardzo ważne w ciąży!!! A ta górna norma w okolicach 4-5 to baaaaardzo ogólna norma laboratoryjna. W ciąży TSH nie może przekroczyć 2 i nie powinno być ponieżej 1. Leczę się u endo od dawna i teraz mi lekarz bardzo szczegółowo reguluje dawkę leków i w ciązy też o wiele częściej mam kontrolę

Cytat:
Napisane przez monika46 Pokaż wiadomość
Witam mamusie, u nas dziś bardzo chwiejny nastrój i baaaardzo senny. Ciężko było w pracy wysiedzieć i ryczec się chciało z natłoku spraw i obowiąków. Na dodatek od siedzenia zaczął mnie brzuch boleć a potem i plecy troszke ale pochodziłam i przeszło - teraz jest dalej dobrze
monika, staraj się siedzieć "porządnie" w pracy, tzn. prosto opierając plecy o oparcie krzesła. Ja też jestem taka płaczliwa, byle szczegół a ja już mam łzy w oczach Sama się o to porządne siedzenie wkurzam na siebie, że się zapominam, siedzę byle jak i się garbię, ale dzielę się moją radą Trzeba nabrać dobrych nawyków, bo pod koniec ciąży to dopiero boli kręgosłup
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-21, 22:10   #431
krota
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Dziewczyny, TSH jest bardzo ważne w ciąży!!! A ta górna norma w okolicach 4-5 to baaaaardzo ogólna norma laboratoryjna. W ciąży TSH nie może przekroczyć 2 i nie powinno być ponieżej 1. Leczę się u endo od dawna i teraz mi lekarz bardzo szczegółowo reguluje dawkę leków i w ciązy też o wiele częściej mam kontrolę
O kurka - że sobie z lekka zaklnę, moje TSH 1,99!!! A moja ginka powiedziała, że w jak najlepszym porządku, a tu się okazuje, że jestem na granicy!
Stary 2011-09-21, 22:28   #432
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
O kurka - że sobie z lekka zaklnę, moje TSH 1,99!!! A moja ginka powiedziała, że w jak najlepszym porządku, a tu się okazuje, że jestem na granicy!
Kurcze, widzę, że niechcący sieję panikę Jeśli nie miałaś nigdy problemów z tarczycą, to nie powinno Ci się to wahać w trakcie ciąży, więc nie martw się. Mój endo powiedział, że jak tam coś trochę po przecinku będzie powyżej 2, to nie ma co też zaraz panikować, ale skoro już i tak do niego chodzę, to reguluje mi to lekami, żeby było poniżej 2

Kochane! Ja pewnie nie będę do Was się teraz przez parę dni odzywać Z pt na sb w nocy wyjeżdżam na weekend do Berlina, taka wycieczka dla mojego oddziału za dobre wyniki więc w pt po pracy od razu idę spać, a jutro muszę się coś popakować, pomyśleć co zabrać. Może gdzieś tam z jakiegoś mobilnego internetu skorzystam, ale jakby mnie nie było, to proszę się nie martwić. Listę też uzupełnię po powrocie
Najbardziej boję się i cieszę równocześnie na to, ile tu będę miała nadrabiania po powrocie
Stary 2011-09-21, 22:36   #433
rinco
Wtajemniczenie

calawdeszczu

kism udanej wyprawy
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-21, 22:42   #434
mar2sia
Raczkowanie

Cytat:
A ja mam 2,08 nie miałam nigdy problemów z tarczycą, przynajmniej nic o tym nie wiem :/
Trochę dziwnie, że norma jest do 4 a endo mówi, że do 2 powinno być. Może rzeczywiście chodzi o dziewczyny, które miały wcześniej problemy i żeby potem nie trzeba było zbijać...
Stary 2011-09-22, 09:09   #435
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez giovannina Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny, chcialam do was dolaczyc.
mieszkam w Irlandii i mam termn na 15 maja. to moja pierwsza i wyczekana (8 cykli) ciaza.
dzis bylam u gina na usg i widzialam to nasze COS, ma 5 mm i serce bije, gin mowi ze to 6 tydz i 1 dzien.
ponadto dalam krew na komplet badan, o ktorych wczesniej pislayscie oraz mocz. Tutaj tez nie jest tanio za calosc 70euro
pozdrawiam
super że się udało, niektórzy myślą że z ciążą to takie hop siup, a zapewne wrażenie nie do opisania jak zobaczyłaś serduszko bo ja tak miałam, od razu banan na twarzy mi wyskoczył

Cytat:
Na wynikach mam normy TSH 0,35-4,94 mikro (znak mi) IU/ml.
Cytat:
0,27 - 4,20 mlU/l

WITAJ giovannina!!!! Oby COS rosło zdrowo
ja mam wyniki ze szpitala ale norm nie ma mam tylko że TSH 4,36 i FT3 3,44, widzę że co laboratorium to inny zakres norm, a problemów z tarczyca nie miałam nigdy

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki

Witam nowe mamusie
giovannina, gwiazdeczka89, już Was dopisuję do listy
anitaxas, czy Ciebie też dopisać, czy wolisz jeszcze poczekać?

Teraz już nie martw się tymi tabletkami, na zdecydowanej większości leków tak jest napisane, ale z tego co ja słyszałam od lekarzy, to bardziej po to, żeby kobiety samowolnie nie brałych takich leków. A jak już u Ciebie lekarz zdecydował, że powinnaś dla dobra maleństwa je zażywać, to już nie ma co się zastanawiać

Nie trzeba.
Przed wizytą u gin nie ma obowiązku robienia bety. To bardziej dla własnego spokoju możesz zrobić. Jak widać u dziewczyn na wątku w 5-6 tc lekarze jeszcze nie są skłonni do stwierdzania, że jest ciąża i wszystko jest w porządku. Pomimo pozytywnej bety na tak wczesnym etapie jeszcze wszystko może się zdarzyć Nie chcę straszyć tu mamuś we wczesnych ciążach i nie ma co się zamartwiać na zapas, ale niestety taka jest prawda - wystarczy spojrzeć na mamusiowe wątki, to na każdym jest kilka dziewczyn, które poroniły.
Mam nadzieję, że dobrze mnie zrozumiecie Jeszcze raz napiszę, żebyście nie zamartwiały się, tylko zamiast tego słały pozytywne myśli do fasolek. Chodziło mi bardziej o wyjaśnienie, dlaczego lekarze z takim dystansem podchodzą do wczesnych ciąż. Owszem, jeśli kobieta już kiedyś poroniła, to dość często dają luteinę lub duphaston, ale nie daje się ich standardowo każdej kobiecie, w końcu zawsze to jakaś ingerencja w organizm

Byłam już na dwóch wizytach (4t5d i 6t0d), właśnie po receptę na luteinę, ale nie robiłam jeszcze żadnych badań. Pewnie dostanę pakiecik po następnej wizycie w 8 tc, jak już będzie serduszko Standardowo robi się mocz, morfologię i od razu grupę krwi. Reszta w zależności od uznania ginekologa.

To chyba już zależy od lekarza. Zapytaj po prostu swojego

bernadka, o mdłościach było już kilka razu na kilku ostatnich stronach wątku, więc poczytaj sobie, może to Cię uspokoi, nie ma jeszcze tych stron tak dużo

calawdeszczu, bardzo bardzo mi przykro
Możliwe tak jak napisałaś w innym wątku, że to ciąża biochemiczna...
Dawaj nam znać, co u Ciebie. Może jeszcze nie wszystko przesądzone

monika, staraj się siedzieć "porządnie" w pracy, tzn. prosto opierając plecy o oparcie krzesła. Ja też jestem taka płaczliwa, byle szczegół a ja już mam łzy w oczach Sama się o to porządne siedzenie wkurzam na siebie, że się zapominam, siedzę byle jak i się garbię, ale dzielę się moją radą Trzeba nabrać dobrych nawyków, bo pod koniec ciąży to dopiero boli kręgosłup
no tabletki brałam w szpitalu, teraz już jestem zdana na siebie i śniadanie TŻ bo on mi codziennie robi kanapkę, gorzką herbatę i imbir z miodem, hmmm ja mam granice TSH między 4 a 5 czyli co źle??jak jestem w ciąży

Cytat:
A ja mam 2,08 nie miałam nigdy problemów z tarczycą, przynajmniej nic o tym nie wiem :/
Trochę dziwnie, że norma jest do 4 a endo mówi, że do 2 powinno być. Może rzeczywiście chodzi o dziewczyny, które miały wcześniej problemy i żeby potem nie trzeba było zbijać...
może tak jest, bo w szpitalu mi nic nie mówili bym miała coś nie tak

my dziś już 8 tydzień i 5 dzień

---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ----------

znalazłam takie coś

TSH
Norma - 0,350-4,940 ulU/mL
fT3
Norma - 2,63-5,7 pmol/l
fT4
Norma - 9,0-19 pmol/l

Zmiany w chorobach tarczycy
TSH - zmniejszone, fT3, fT4 - zwiększone - nadczynność tarczycy
TSH - zwiększone, fT3, fT4 - zmniejszone - niedoczynność tarczycy
TSH - zmniejszone lub w dolnej granicy normy, fT3, fT4 -prawidłowe -wczesna nadczynność bez dolegliwości.
TSH - zwiększone lub w górnej granicy normy, fT3, fT4 -prawidłowe -wczesna niedoczynność, najczęściej jeszcze bez objawów.

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2011-09-22, 09:47   #436
mar2sia
Raczkowanie

Dzień dobry

Śliweńko, idziemy łeb w łeb my mamy dzisiaj 8t3d.

Jak Twoje mdłości? bo ja albo się przyzwyczaiłam albo troszkę mijają. Nadal jem malutkimi porcjami (bułka na śniadanie co najmniej na 2 razy) ale dzisiaj rano byłam w stanie wstać i zrobić sobie herbatę, jupiii

Macie już jakieś ciążowe ciuszki? Bo mi się jeansy za ciasne w pasie zrobiły. Niby nie mam brzuszka ale jakoś tak niewygodnie, a odpięty guziczek nie wygląda za dobrze
Stary 2011-09-22, 10:08   #437
śliweńka
Zakorzenienie

ja też mam wzdęcie i jak jadę autem rozpinam guzik bo mnie w brzuch ciśnie, dlatego staram się chodzić w legginsach, no ja na śniadanie dziś kromka chleba z powidłami, herbata i imbir standardowo, jak na razie zemdliło mnie dwa razy ale wymiotów nie ma

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2011-09-22, 10:46   #438
slimaczek19
Raczkowanie

Dziewczyny jeśli chodzi o TSH to mimo, że normy są takie jak znalazłyście, to kobiety w okresie rozrodczym powinny mieć 1-2! W ciąży też takie powinno mniej więcej być! Jeśli macie 4-5 to wg mnie należy iść do endokrynologa! Szczególnie, że na początku ciąży dziecko bierze hormony od matki i powinno nawet być mniej.
Ja tuż przed ciążą miałam TSH 0,95, w ciąży 0,27 - taki spadek jest normalny. Ja chodzę do endokrynologa od dawna, bo leczę się na niedoczynność i hashimoto i przez nie nie mogłam zajść w ciążę. Teraz odrazu też mam zwiększoną dawkę leku i właśnie czekam na kolejne wyniki

Na tarczycę trzeba bardzo uważać bo ma baaardzo duży wpływ na cały organizm.
Nie chcę Was straszyć, ale trzeba, nawet gdyby gin nie kierował, iść do endokrynologa na konsultację takie jest moje zdanie
slimaczek19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-22, 11:03   #439
śliweńka
Zakorzenienie

ja tam poczekam na wizytę i gina wtedy zapytam bez paniki na razie bo fasolka będzie się stresować

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2011-09-22, 11:26   #440
mar2sia
Raczkowanie

Cytat:
ja tam poczekam na wizytę i gina wtedy zapytam bez paniki na razie bo fasolka będzie się stresować
też tak zrobię
Stary 2011-09-22, 12:20   #441
rinco
Wtajemniczenie

Ja nigdy nie miałam problemów z tarczycą i nie leczyłam się u endo, jedyny mój problem to PCO, ale zawsze jak gin (jakikolwiek) kazał mi przy okazji sprawdzić tarczycę to się okazywało, że wszystko z nią OK. Czy to znaczy, że tak czy siak mam zrobić to badanie (lub w ogóle pytać o to gina?)

Odebrałam dziś wynik bety i wyszło 1892. Wg norm jest OK A nie wiecie jak obliczyć czy przyrost bety jest prawidłowy? Poprzednim razem miałam 134, teraz po 6 dniach jest 1892. Przed chwilą wyczytałam w necie, że poziom bety powinien się podwajać co 2-3 dni, czyli jak sobie to obliczyłam to po 6 dniach (licząc podwojenie co 2 dni) powinnam mieć 1072 (134x2x2x2=1072), a po 8 dniach 2144 (134x2x2x2x2=2144). A ja mam pomiędzy (ale bliżej 2144), to nie wiem, czy mi za szybko ta beta rośnie, czy jednak jakoś inaczej się to oblicza? Czy może wszystko jest ok? Jeśli wiecie coś na ten temat to mnie oświećcie
Stary 2011-09-22, 13:09   #442
krota
Raczkowanie

rinco z tego co widziałam na moich wynikach na każdy tydzień ciąży normy dla bety mają bardzo duży rozrzut, wnioskuję więc, że nie ma ściśle określonej zasady o ile co ile ma rosnąć.

Wydaje mi się, że my tu za bardzo wszystko roztrząsamy. Każdy człowiek i każda ciąża jest inna, nie wydaje mi się by miało sens porównywanie się we wszystkich szczegółach. Zdaje się, że to tylko powoduje niepotrzebny stres. Każda z nas chodzi do lekarza, bada się i dba o siebie. Chyba nie pozostaje nam nic innego jak zaufanie swojemu lekarzowi, a jeśli mu nie ufamy, zmiana na innego. Myślę, że od słuchania każdego w koło i przejmowania się wszystkim można oszaleć

Ginka, której ufam powiedziała mi, że jak ma się coś stać to i tak się stanie, bez względu na to czy np: będę jeździła na rowerze czy nie i że czasami lepiej nie dmuchać na zimne - bo natura jest mądra i przecież każdy chce mieć zdrowego dzidziusia

Edytowane przez krota
Czas edycji: 2011-09-22 o 13:11
Stary 2011-09-22, 14:46   #443
pola_m
Wtajemniczenie

Cytat:
Wydaje mi się, że my tu za bardzo wszystko roztrząsamy. Każdy człowiek i każda ciąża jest inna, nie wydaje mi się by miało sens porównywanie się we wszystkich szczegółach. Zdaje się, że to tylko powoduje niepotrzebny stres. Każda z nas chodzi do lekarza, bada się i dba o siebie. Chyba nie pozostaje nam nic innego jak zaufanie swojemu lekarzowi, a jeśli mu nie ufamy, zmiana na innego. Myślę, że od słuchania każdego w koło i przejmowania się wszystkim można oszaleć
wszystko w granicach rozsądku

Cytat:
Napisane przez mar2sia
Macie już jakieś ciążowe ciuszki? Bo mi się jeansy za ciasne w pasie zrobiły. Niby nie mam brzuszka ale jakoś tak niewygodnie, a odpięty guziczek nie wygląda za dobrze
typowo ciążowych jeszcze nie, ale ja dużo chodzę w sukienkach, i to często luźniejszych bądź odcinanych pod biustem, myślę że będą idealne (o ile mi się cycki zmieszczą). Ale jeansów też nie dopinam

Ja też dostałam skierowanie na masę badań, tylko czekam aż mi się rozszerzy zakres karty do prywatnej przychodni (bo dotychczas miałam podstawową, a teraz namówiłam szefową na rozszerzenie. miesięczny koszt niewielki, a badania za darmo)
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-22, 14:51   #444
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
też tak zrobię
sądzę że jakbym miała złe to by mi przepisali tabletki na podtrzymanie i kazali leżeć a wypuścili mnie do domu z takimi wynikami

Cytat:
Ja nigdy nie miałam problemów z tarczycą i nie leczyłam się u endo, jedyny mój problem to PCO, ale zawsze jak gin (jakikolwiek) kazał mi przy okazji sprawdzić tarczycę to się okazywało, że wszystko z nią OK. Czy to znaczy, że tak czy siak mam zrobić to badanie (lub w ogóle pytać o to gina?)

Odebrałam dziś wynik bety i wyszło 1892. Wg norm jest OK A nie wiecie jak obliczyć czy przyrost bety jest prawidłowy? Poprzednim razem miałam 134, teraz po 6 dniach jest 1892. Przed chwilą wyczytałam w necie, że poziom bety powinien się podwajać co 2-3 dni, czyli jak sobie to obliczyłam to po 6 dniach (licząc podwojenie co 2 dni) powinnam mieć 1072 (134x2x2x2=1072), a po 8 dniach 2144 (134x2x2x2x2=2144). A ja mam pomiędzy (ale bliżej 2144), to nie wiem, czy mi za szybko ta beta rośnie, czy jednak jakoś inaczej się to oblicza? Czy może wszystko jest ok? Jeśli wiecie coś na ten temat to mnie oświećcie
zapewne nie ma reguły ile ma wzrastać, poza tym dobrze ze rośnie nie panikuj

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2011-09-22, 16:44   #445
gwiazdeczka89
Rozeznanie

Dziewczyny co sądzicie o tych ciuchach?
http://moda.allegro.pl/listing.php/user?us_id=4322485

Bardzo mi się podoba bluzka kimono ale nie wiem czy wejde do niej jak będe w zaawansowanej ciaży. W kilku komenatrzach pisze że te bluzki nie są na ciąże o dużym brzusiu.

Jeszcze mam zamiar zakupić koszule nocne, super są do karmienia z tego co widze

A i bluza z kapturem też niczego sobie.

gwiazdeczka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-22, 17:25   #446
Freya_85
Raczkowanie

Witajcie.
Ledwo co się zarejestrowałam na forum, żeby z Wami pisać i mi się zasilacz od laptopa rozwalił i tylko Was nadrabiam z komórki
Ja jestem na początku 5tc i wg kalkulatora rodzić będę 31 maja W następnym tygodniu idę na pirwszą wizytę do lekarza i jak już będę wszystko wiedzieć, to poproszę o dopisanie do listy.
Byłam dzisiaj w galerii i ogladałam już ciuchy dla ciężarówek i dla maluchów
W spodniach się jeszcze dopinam, ale kilka staników już się robi ciaśniejszych. I ciągle spać mi się chce

PS jest gdzieś na wizażu spis wszystkich emotikonek? bo nie wiem jak się niektóre z nich robi.
Freya_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-22, 17:25   #447
śliweńka
Zakorzenienie

ja będę kupować jak brzuch urośnie

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2011-09-22, 20:40   #448
rinco
Wtajemniczenie

Ja sobie ostatnio kupiłam parę bluzek odcinanych pod biustem, bo akurat mi się takie spodobały i chodziłam w nich jeszcze zanim się dowiedziałam o ciąży, a teraz będą jak znalazł, przynajmniej na pierwszych parę miesięcy

Najbardziej mnie przeraża konieczność zakupu kurtki zimowej, ale takiej, w której nie będzie się wyglądało jak słoń Macie jakieś pomysły na fason? Do tej pory uwielbiałam takie długie po kolana i z paskiem w talii, ale teraz będę musiała kupić coś innego.

edit: właśnie przeglądam strony z ciuchami ciążowymi i niektóre są normalnie rewelacyjne, zakochałam się

Edytowane przez rinco
Czas edycji: 2011-09-22 o 21:22
Stary 2011-09-22, 21:44   #449
kism
Wtajemniczenie

Cześć ciężaróweczki!
Dziś znowu sobie pospałam po pracy Teraz muszę się spakować, ale jeszcze do Was zaglądam

Cytat:
Napisane przez slimaczek19 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jeśli chodzi o TSH to mimo, że normy są takie jak znalazłyście, to kobiety w okresie rozrodczym powinny mieć 1-2! W ciąży też takie powinno mniej więcej być! Jeśli macie 4-5 to wg mnie należy iść do endokrynologa! Szczególnie, że na początku ciąży dziecko bierze hormony od matki i powinno nawet być mniej.
Ja tuż przed ciążą miałam TSH 0,95, w ciąży 0,27 - taki spadek jest normalny. Ja chodzę do endokrynologa od dawna, bo leczę się na niedoczynność i hashimoto i przez nie nie mogłam zajść w ciążę. Teraz odrazu też mam zwiększoną dawkę leku i właśnie czekam na kolejne wyniki

Na tarczycę trzeba bardzo uważać bo ma baaardzo duży wpływ na cały organizm.
Nie chcę Was straszyć, ale trzeba, nawet gdyby gin nie kierował, iść do endokrynologa na konsultację takie jest moje zdanie
Zgadzam się w 100%

Cytat:
hmmm ja mam granice TSH między 4 a 5 czyli co źle??jak jestem w ciąży

znalazłam takie coś
TSH
Norma - 0,350-4,940 ulU/mL
fT3
Norma - 2,63-5,7 pmol/l
fT4
Norma - 9,0-19 pmol/l
Zmiany w chorobach tarczycy
TSH - zmniejszone, fT3, fT4 - zwiększone - nadczynność tarczycy
TSH - zwiększone, fT3, fT4 - zmniejszone - niedoczynność tarczycy
TSH - zmniejszone lub w dolnej granicy normy, fT3, fT4 -prawidłowe -wczesna nadczynność bez dolegliwości.
TSH - zwiększone lub w górnej granicy normy, fT3, fT4 -prawidłowe -wczesna niedoczynność, najczęściej jeszcze bez objawów.
Moim zdaniem to źle.
Te normy i opisy, które wkleiłaś to wszystko prawda, ale dla "normalnych" ludzi, a nie dla kobiet w ciąży Od poziomu hormonów tarczycy w dużym stopniu zależy rozwój dziecka, w tym jego układu nerwowego.

Cytat:
mar2sia, ja po prostu kupiłam sobie 2 pary spodni o rozmiar większych. Spodnie w kantkę, w jakich chodzę do pracy, mam wszystkie takie dopasowane, więc też mnie szybko zaczęły gnieść w brzuch przy siedzeniu w pracy, a rozpinanie guzika nie wchodziło w rachubę Te o rozmiar większe są w porządku. Na typowe ciążowe jeszcze przyjdzie czas

Cytat:
Odebrałam dziś wynik bety i wyszło 1892. Wg norm jest OK A nie wiecie jak obliczyć czy przyrost bety jest prawidłowy? Poprzednim razem miałam 134, teraz po 6 dniach jest 1892.
rinco, masz duży przyrost bety, nie panikuj jak już ktoś napisał A może to bliźniaki? Wtedy ponoć beta szybciej rośnie
Gin to gin i nie musi się znać na hormonach tarczycy Ja bym dla własnego spokoju powtórzyła przynajmniej TSH.

Cytat:
Ginka, której ufam powiedziała mi, że jak ma się coś stać to i tak się stanie, bez względu na to czy np: będę jeździła na rowerze czy nie i że czasami lepiej nie dmuchać na zimne - bo natura jest mądra i przecież każdy chce mieć zdrowego dzidziusia
krota, jest dużo racji w tym co piszesz. Jednak niestety przykra rzeczywistość jest taka, że ufamy lekarzowi, a potem się okazuje nieraz, że diagnoza czy leczenie powinno być inne. Jak nie Ty sama, to zawsze ktoś z rodziny czy znajomych ma taką historię na podorędziu
Może być tak, że stanie się to, co ma się stać, ale wtedy będzie się roztrząsać każdy powód i myśleć, czy naprawdę zrobiłaś wszystko, co mogłaś zrobić...

Dziewczyny, nie chcę nikogo pouczać Każda z Was zrobi wg własnego uznania Ja i slimaczek podzieliłyśmy się wiedzą, którą mamy i ja już nie będę się wypowiadać na ten temat. Ja poroniłam dwa razy i szukałam endo i gina, który przestanie mnie zbywać tekstem "tak miało być", tylko przebada dokładnie i zrobi, co da się zrobić, żeby to się nie powtórzyło. Życzę każdej z Was, żebyście donosiły i urodziły super zdrowe dzieciaczki

Cytat:
Napisane przez Freya_85 Pokaż wiadomość
Witajcie.
Ledwo co się zarejestrowałam na forum, żeby z Wami pisać i mi się zasilacz od laptopa rozwalił i tylko Was nadrabiam z komórki
Ja jestem na początku 5tc i wg kalkulatora rodzić będę 31 maja W następnym tygodniu idę na pirwszą wizytę do lekarza i jak już będę wszystko wiedzieć, to poproszę o dopisanie do listy.
PS jest gdzieś na wizażu spis wszystkich emotikonek? bo nie wiem jak się niektóre z nich robi.
Freya, jesteś już na liście Pisałaś, że chcesz do nas dołączyć, to Cię wpisałam Później dopiszemy tp i tyle.
Jak piszesz posta, to otwórz go w edytorze i masz wtedy obok linki do wszystkich emotikonek. To jedyny spis, o którym mi wiadomo.

Cytat:
Najbardziej mnie przeraża konieczność zakupu kurtki zimowej, ale takiej, w której nie będzie się wyglądało jak słoń Macie jakieś pomysły na fason? Do tej pory uwielbiałam takie długie po kolana i z paskiem w talii, ale teraz będę musiała kupić coś innego.
rinco, też mi ta kurtka najbardziej spędza sen z powiek Myślę o jakimś grzybku czy czymś co nazwałabym bombką (z modą jestem na bakier stąd może niefachowe słownictwo ), żeby jednak mi tam brzychola nie podwiewało i żeby nie marzł. W poprzedniej ciąży chodziłam w starym ciężkim kożuchu z czasów młodości mojej mamy, pod koniec mi się nie dopinał (tp miałam na 18.03), co ukrywałam pod grubym długim szalikiem, który tak spuszczałam na brzuch Ciężko trochę było to nosić, ale przynajmniej ciepło. Teraz jednak pomyślę o czymś wygodniejszym Jednak ten duży brzuch będę mieć teraz o 2 mies później wiosną, więc może uda się kupić taki grzybek/bombkę, który posłuży też po ciąży

---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ----------

calawdeszczu, a co tam u Ciebie?
Stary 2011-09-22, 21:57   #450
Ewunia_1984
Zadomowienie

O rany, Wy już o ciuszkach?! Jestem z Wrocławia więc tu na szczęście jest dużo sklepów dla ciężarnych.
Ja natomiast chciałam napisać o rozstępchach. Piersi mi bardzo rosną, a brzuszek jak wydęło tak już nie chce być płaski. Przeczytałam, że np.piersi należy smarować kremami od samego początku. Poszperałam w internecie, popytałam i wyszło na to, że najbardziej polecany jest krem firmy Mustela. Ten krem można używać już od 2 miesiąca ciąży. Kupiłam go dzisiaj i w promocji 2 opakowania kosztowały 150zl. Wiem, że na necie można go kupić znacznie taniej. W razie czego piszcie jeszcze o Waszych typach kremów.
Acha, Sephorze i douglasie nic dla kobiet w ciąży nie ma więc tylko apteka.

I tu jeszcze jedna sprawa. Czy jest tu ktoś to ma problemy skórne, trądzik? Pytam odnośnie tego, że później hormony szaleją i stan skóry się pogarsza, a ja na to nie mogę już sobie pozwolić.

kism, masz już chłopczyka, miałaś mdłości w czasie ciąży czy jakieś inne silniejsze dolegliwości? Pytam bo wszyscy mówią, że jak się ciąże przechodzi spokojnie to to będzie chłopczyk, a ja bym bardzo chciała

Edytowane przez Ewunia_1984
Czas edycji: 2011-09-22 o 22:24
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości