|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej? | |||
| Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy |
|
29 | 54,72% |
| Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną |
|
20 | 37,74% |
| Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam |
|
1 | 1,89% |
| Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy |
|
3 | 5,66% |
| Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#421 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012
Cytat:
aż tyle u dentysty? OMG Cytat:
![]() Odebrałam tzn sprawdziłam w necie wyniki dzisiejszych badań, toxo oba ujemne, tsh w normie, ogólne krwi w porządku. Ulżyło Jeszcze tylko zrobić cukier (ale to jak pojadę do mamy, ma glukometr) i mocz i koniec na cytomegalię nie kazał mi gin robić :/
|
||
|
|
|
#422 | |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny jak czytam o Waszych wydatkach na badania to bardzo się cieszę, że płacę co miesiąc abonament za prywatną przychodnię - tam mam badania za darmo i bardzo szybkie wyniki widoczne w necie. Poza tym nie muszę czekać do lekarza. Co prawda do gina chodzę jeszcze gdzie indziej i płacę osobno no ale przynajmniej wszystkie badania mam za fri
![]() caławdeszczu - bardzo mi przykro! - może faktycznie, jak radzą dziewczyny udaj się do innego lekarza, tak w razie czego? anitaxas - ja bym na Twoim miejscu poszła do innego gina, ponoć czytać usg to też sztuka, no i sprzęt może być różny Cytat:
|
|
|
|
|
#423 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny ja już na wylocie, ale pamiętam początki. Miałam tak samo. Zgaga, okropne wzdęcia zmęczenie, ale powiem wam, że to jest nic w porównaniu z ostatnim miesiącem
wtedy używajcie ile mozecie Głupie umicie paru sztućców to masakra, roztrzepanie jajka na omlet jest wyczynem! Jak wchodze po schodach to na każdym piętrze przystanek. Wszystko boli, gniecie, no i ta meeeeeeeeeeeeeega zgaga! Ale da się przetrwać Na złe samopoczucie pomaga ruch
|
|
#424 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
właśnie szukałam normy na hormony tarczycy bo chciałam zobaczyć czy mam dobre i nie umiem znaleźć nigdzie
|
|
#425 |
|
Raczkowanie
|
Na wynikach mam normy TSH 0,35-4,94 mikro (znak mi) IU/ml.
Edytowane przez mar2sia Czas edycji: 2011-09-21 o 19:58 |
|
|
|
#426 |
|
Raczkowanie
|
czesc dziewczyny, chcialam do was dolaczyc.
mieszkam w Irlandii i mam termn na 15 maja. to moja pierwsza i wyczekana (8 cykli) ciaza. dzis bylam u gina na usg i widzialam to nasze COS, ma 5 mm i serce bije, gin mowi ze to 6 tydz i 1 dzien. ponadto dalam krew na komplet badan, o ktorych wczesniej pislayscie oraz mocz. Tutaj tez nie jest tanio za calosc 70euro pozdrawiam
|
|
|
|
#427 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszytkie mamusie
U nas dzisiaj bardzo chwiejny nastrój i baaardzo senny. W pracy ledwo wysiedziałam i ryczeć mi sie chciało z natłoku spraw i obowiązków. Na dodatek w pracy brzuch zaczął boleć od siedzenia i plecy ale jak pochodziłam to sie rozeszło. Za to po południu jakiś nagły przyływ energi- pół domu wysprzątałam, aż mąż sie śmiał że to niecodzienność żeby tak samo od siebie wyszło. Szkoda że nie na odwrót - wolałabym w pracy czuć sie dobrze bo tam jeszcze nic nie wiedzą i nie wiem kiedy i jak powiedzieć. Ogólnie co do samopoczucia to jest oki i staram się pozytywnie nastawiać każdego dnia. Dobrze że nie mam mdłości, ale te humory mnie wykończą. Ewunia_1984 dziś mamy 6t3d |
|
|
|
#428 |
|
Raczkowanie
|
śliweńka a u mnie na wynikach pokazuje, że normy TSH to:
0,27 - 4,20 mlU/l WITAJ giovannina!!!! Oby COS rosło zdrowo
Edytowane przez krota Czas edycji: 2011-09-21 o 20:37 |
|
|
|
#429 |
|
Przyczajenie
|
Wkleił sie dubel
. Przepraszamy
Edytowane przez monika46 Czas edycji: 2011-09-22 o 09:12 |
|
|
|
#430 | |||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczynki
Witam nowe mamusie ![]() giovannina, gwiazdeczka89, już Was dopisuję do listy anitaxas, czy Ciebie też dopisać, czy wolisz jeszcze poczekać? Cytat:
Cytat:
Przed wizytą u gin nie ma obowiązku robienia bety. To bardziej dla własnego spokoju możesz zrobić. Jak widać u dziewczyn na wątku w 5-6 tc lekarze jeszcze nie są skłonni do stwierdzania, że jest ciąża i wszystko jest w porządku. Pomimo pozytywnej bety na tak wczesnym etapie jeszcze wszystko może się zdarzyć Nie chcę straszyć tu mamuś we wczesnych ciążach i nie ma co się zamartwiać na zapas, ale niestety taka jest prawda - wystarczy spojrzeć na mamusiowe wątki, to na każdym jest kilka dziewczyn, które poroniły.Mam nadzieję, że dobrze mnie zrozumiecie Jeszcze raz napiszę, żebyście nie zamartwiały się, tylko zamiast tego słały pozytywne myśli do fasolek. Chodziło mi bardziej o wyjaśnienie, dlaczego lekarze z takim dystansem podchodzą do wczesnych ciąż. Owszem, jeśli kobieta już kiedyś poroniła, to dość często dają luteinę lub duphaston, ale nie daje się ich standardowo każdej kobiecie, w końcu zawsze to jakaś ingerencja w organizm ![]() Cytat:
Standardowo robi się mocz, morfologię i od razu grupę krwi. Reszta w zależności od uznania ginekologa.Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Możliwe tak jak napisałaś w innym wątku, że to ciąża biochemiczna... Dawaj nam znać, co u Ciebie. Może jeszcze nie wszystko przesądzone ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Trzeba nabrać dobrych nawyków, bo pod koniec ciąży to dopiero boli kręgosłup
|
|||||||||
|
|
|
#431 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#432 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kochane! Ja pewnie nie będę do Was się teraz przez parę dni odzywać więc w pt po pracy od razu idę spać, a jutro muszę się coś popakować, pomyśleć co zabrać. Może gdzieś tam z jakiegoś mobilnego internetu skorzystam, ale jakby mnie nie było, to proszę się nie martwić. Listę też uzupełnię po powrocie Najbardziej boję się i cieszę równocześnie na to, ile tu będę miała nadrabiania po powrocie
|
|
|
|
|
#433 |
|
Wtajemniczenie
|
calawdeszczu
kism udanej wyprawy
|
|
|
|
#434 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie miałam nigdy problemów z tarczycą, przynajmniej nic o tym nie wiem :/ Trochę dziwnie, że norma jest do 4 a endo mówi, że do 2 powinno być. Może rzeczywiście chodzi o dziewczyny, które miały wcześniej problemy i żeby potem nie trzeba było zbijać... |
|
|
|
|
#435 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
my dziś już 8 tydzień i 5 dzień ---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ---------- znalazłam takie coś TSH Norma - 0,350-4,940 ulU/mL fT3 Norma - 2,63-5,7 pmol/l fT4 Norma - 9,0-19 pmol/l Zmiany w chorobach tarczycy TSH - zmniejszone, fT3, fT4 - zwiększone - nadczynność tarczycy TSH - zwiększone, fT3, fT4 - zmniejszone - niedoczynność tarczycy TSH - zmniejszone lub w dolnej granicy normy, fT3, fT4 -prawidłowe -wczesna nadczynność bez dolegliwości. TSH - zwiększone lub w górnej granicy normy, fT3, fT4 -prawidłowe -wczesna niedoczynność, najczęściej jeszcze bez objawów.
|
|
#436 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry
![]() Śliweńko, idziemy łeb w łeb my mamy dzisiaj 8t3d. Jak Twoje mdłości? bo ja albo się przyzwyczaiłam albo troszkę mijają. Nadal jem malutkimi porcjami (bułka na śniadanie co najmniej na 2 razy) ale dzisiaj rano byłam w stanie wstać i zrobić sobie herbatę, jupiii Macie już jakieś ciążowe ciuszki? Bo mi się jeansy za ciasne w pasie zrobiły. Niby nie mam brzuszka ale jakoś tak niewygodnie, a odpięty guziczek nie wygląda za dobrze |
|
|
|
#437 |
|
Zakorzenienie
|
ja też mam wzdęcie i jak jadę autem rozpinam guzik bo mnie w brzuch ciśnie, dlatego staram się chodzić w legginsach, no ja na śniadanie dziś kromka chleba z powidłami, herbata i imbir standardowo, jak na razie zemdliło mnie dwa razy ale wymiotów nie ma
|
#438 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny jeśli chodzi o TSH to mimo, że normy są takie jak znalazłyście, to kobiety w okresie rozrodczym powinny mieć 1-2! W ciąży też takie powinno mniej więcej być! Jeśli macie 4-5 to wg mnie należy iść do endokrynologa! Szczególnie, że na początku ciąży dziecko bierze hormony od matki i powinno nawet być mniej.
Ja tuż przed ciążą miałam TSH 0,95, w ciąży 0,27 - taki spadek jest normalny. Ja chodzę do endokrynologa od dawna, bo leczę się na niedoczynność i hashimoto i przez nie nie mogłam zajść w ciążę. Teraz odrazu też mam zwiększoną dawkę leku i właśnie czekam na kolejne wyniki ![]() Na tarczycę trzeba bardzo uważać bo ma baaardzo duży wpływ na cały organizm. Nie chcę Was straszyć, ale trzeba, nawet gdyby gin nie kierował, iść do endokrynologa na konsultację takie jest moje zdanie
|
|
|
|
#439 |
|
Zakorzenienie
|
ja tam poczekam na wizytę i gina wtedy zapytam bez paniki na razie bo fasolka będzie się stresować
|
#440 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#441 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja nigdy nie miałam problemów z tarczycą i nie leczyłam się u endo, jedyny mój problem to PCO, ale zawsze jak gin (jakikolwiek) kazał mi przy okazji sprawdzić tarczycę to się okazywało, że wszystko z nią OK. Czy to znaczy, że tak czy siak mam zrobić to badanie (lub w ogóle pytać o to gina?)
![]() Odebrałam dziś wynik bety i wyszło 1892. Wg norm jest OK
|
|
|
|
#442 |
|
Raczkowanie
|
rinco z tego co widziałam na moich wynikach na każdy tydzień ciąży normy dla bety mają bardzo duży rozrzut, wnioskuję więc, że nie ma ściśle określonej zasady o ile co ile ma rosnąć.
Wydaje mi się, że my tu za bardzo wszystko roztrząsamy. Każdy człowiek i każda ciąża jest inna, nie wydaje mi się by miało sens porównywanie się we wszystkich szczegółach. Zdaje się, że to tylko powoduje niepotrzebny stres. Każda z nas chodzi do lekarza, bada się i dba o siebie. Chyba nie pozostaje nam nic innego jak zaufanie swojemu lekarzowi, a jeśli mu nie ufamy, zmiana na innego. Myślę, że od słuchania każdego w koło i przejmowania się wszystkim można oszaleć ![]() Ginka, której ufam powiedziała mi, że jak ma się coś stać to i tak się stanie, bez względu na to czy np: będę jeździła na rowerze czy nie i że czasami lepiej nie dmuchać na zimne - bo natura jest mądra i przecież każdy chce mieć zdrowego dzidziusia Edytowane przez krota Czas edycji: 2011-09-22 o 13:11 |
|
|
|
#443 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wszystko w granicach rozsądkuCytat:
). Ale jeansów też nie dopinam ![]() Ja też dostałam skierowanie na masę badań, tylko czekam aż mi się rozszerzy zakres karty do prywatnej przychodni (bo dotychczas miałam podstawową, a teraz namówiłam szefową na rozszerzenie. miesięczny koszt niewielki, a badania za darmo) |
||
|
|
|
#444 | |
|
Zakorzenienie
|
sądzę że jakbym miała złe to by mi przepisali tabletki na podtrzymanie i kazali leżeć a wypuścili mnie do domu z takimi wynikami
Cytat:
|
|
#445 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny co sądzicie o tych ciuchach?
http://moda.allegro.pl/listing.php/user?us_id=4322485 Bardzo mi się podoba bluzka kimono ale nie wiem czy wejde do niej jak będe w zaawansowanej ciaży. W kilku komenatrzach pisze że te bluzki nie są na ciąże o dużym brzusiu. Jeszcze mam zamiar zakupić koszule nocne, super są do karmienia z tego co widze ![]() A i bluza z kapturem też niczego sobie. |
|
|
|
#446 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie.
Ledwo co się zarejestrowałam na forum, żeby z Wami pisać i mi się zasilacz od laptopa rozwalił i tylko Was nadrabiam z komórki ![]() Ja jestem na początku 5tc i wg kalkulatora rodzić będę 31 maja W następnym tygodniu idę na pirwszą wizytę do lekarza i jak już będę wszystko wiedzieć, to poproszę o dopisanie do listy.Byłam dzisiaj w galerii i ogladałam już ciuchy dla ciężarówek i dla maluchów ![]() W spodniach się jeszcze dopinam, ale kilka staników już się robi ciaśniejszych. I ciągle spać mi się chce ![]() PS jest gdzieś na wizażu spis wszystkich emotikonek? bo nie wiem jak się niektóre z nich robi. |
|
|
|
#447 |
|
Zakorzenienie
|
ja będę kupować jak brzuch urośnie
|
#448 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja sobie ostatnio kupiłam parę bluzek odcinanych pod biustem, bo akurat mi się takie spodobały i chodziłam w nich jeszcze zanim się dowiedziałam o ciąży, a teraz będą jak znalazł, przynajmniej na pierwszych parę miesięcy
![]() Najbardziej mnie przeraża konieczność zakupu kurtki zimowej, ale takiej, w której nie będzie się wyglądało jak słoń Macie jakieś pomysły na fason? Do tej pory uwielbiałam takie długie po kolana i z paskiem w talii, ale teraz będę musiała kupić coś innego.edit: właśnie przeglądam strony z ciuchami ciążowymi i niektóre są normalnie rewelacyjne, zakochałam się
Edytowane przez rinco Czas edycji: 2011-09-22 o 21:22 |
|
|
|
#449 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cześć ciężaróweczki!
Dziś znowu sobie pospałam po pracy Teraz muszę się spakować, ale jeszcze do Was zaglądam Cytat:
Cytat:
Te normy i opisy, które wkleiłaś to wszystko prawda, ale dla "normalnych" ludzi, a nie dla kobiet w ciąży Cytat:
Cytat:
A może to bliźniaki? ![]() Gin to gin i nie musi się znać na hormonach tarczycy Cytat:
![]() Może być tak, że stanie się to, co ma się stać, ale wtedy będzie się roztrząsać każdy powód i myśleć, czy naprawdę zrobiłaś wszystko, co mogłaś zrobić... Dziewczyny, nie chcę nikogo pouczać ![]() Cytat:
Później dopiszemy tp i tyle.Jak piszesz posta, to otwórz go w edytorze i masz wtedy obok linki do wszystkich emotikonek. To jedyny spis, o którym mi wiadomo. Cytat:
), żeby jednak mi tam brzychola nie podwiewało i żeby nie marzł. W poprzedniej ciąży chodziłam w starym ciężkim kożuchu z czasów młodości mojej mamy, pod koniec mi się nie dopinał (tp miałam na 18.03), co ukrywałam pod grubym długim szalikiem, który tak spuszczałam na brzuch ![]() ---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ---------- calawdeszczu, a co tam u Ciebie?
|
|||||||
|
|
|
#450 |
|
Zadomowienie
|
O rany, Wy już o ciuszkach?! Jestem z Wrocławia więc tu na szczęście jest dużo sklepów dla ciężarnych.
Ja natomiast chciałam napisać o rozstępchach. Piersi mi bardzo rosną, a brzuszek jak wydęło tak już nie chce być płaski. Przeczytałam, że np.piersi należy smarować kremami od samego początku. Poszperałam w internecie, popytałam i wyszło na to, że najbardziej polecany jest krem firmy Mustela. Ten krem można używać już od 2 miesiąca ciąży. Kupiłam go dzisiaj i w promocji 2 opakowania kosztowały 150zl. Wiem, że na necie można go kupić znacznie taniej. W razie czego piszcie jeszcze o Waszych typach kremów. Acha, Sephorze i douglasie nic dla kobiet w ciąży nie ma więc tylko apteka. I tu jeszcze jedna sprawa. Czy jest tu ktoś to ma problemy skórne, trądzik? Pytam odnośnie tego, że później hormony szaleją i stan skóry się pogarsza, a ja na to nie mogę już sobie pozwolić. kism, masz już chłopczyka, miałaś mdłości w czasie ciąży czy jakieś inne silniejsze dolegliwości? Pytam bo wszyscy mówią, że jak się ciąże przechodzi spokojnie to to będzie chłopczyk, a ja bym bardzo chciała
Edytowane przez Ewunia_1984 Czas edycji: 2011-09-22 o 22:24 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:56.

aż tyle u dentysty? OMG 

Głupie umicie paru sztućców to masakra, roztrzepanie jajka na omlet jest wyczynem! Jak wchodze po schodach to na każdym piętrze przystanek. Wszystko boli, gniecie, no i ta meeeeeeeeeeeeeega zgaga! Ale da się przetrwać 

Nie chcę straszyć tu mamuś we wczesnych ciążach i nie ma co się zamartwiać na zapas, ale niestety taka jest prawda - wystarczy spojrzeć na mamusiowe wątki, to na każdym jest kilka dziewczyn, które poroniły.
Jeszcze raz napiszę, żebyście nie zamartwiały się, tylko zamiast tego słały pozytywne myśli do fasolek. Chodziło mi bardziej o wyjaśnienie, dlaczego lekarze z takim dystansem podchodzą do wczesnych ciąż. Owszem, jeśli kobieta już kiedyś poroniła, to dość często dają luteinę lub duphaston, ale nie daje się ich standardowo każdej kobiecie, w końcu zawsze to jakaś ingerencja w organizm 

wszystko w granicach rozsądku