Vademecum antykoncepcji! - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-07, 22:09   #2341
Magdalena Ka
Zadomowienie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

czy ASPIRIN complex osłabia działanie tabletek anty?

strach jest dobry. dobrze jest się bać. to znaczy, że masz coś jeszcze do stracenia.

co jest sensem życia?
żyć!

"Nawet partnerzy żądający pełnej wolności, siadając za kierownicą nie jadą lewą stroną. Dlaczego? Mają świadomość ograniczenia i konsekwencji łamania praw".

Magdalena Ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-15, 14:37   #2342
tusinka1988
Raczkowanie

dziewczyny,mam pytanie.ostatnio zaczelam 2 opakowanie kontraceptu.przy pierwszym bylo wszystko ok,zero skutkow ubocznych, poza baaaaaaaaaaardzo wysokim libido ktore mi wielce odpowiadalo
obecnie pojawilo mi sie krwawienie polaczone z bolem podbrzusza
bylam przez lekarke informowana ze podczas przyzwyczajania sie organizmu moze nastapic plamienie,ale ja krwawie jak podczas okresu tyle ze mniej. czy wszystko jest w porzadku? czy jestem nadal zabezpieczona czy powinnam zainwestowac w gumki?
od paru dni sie wstrzymuje od penetracji a libido nie maleje
pomozcie bo nie wiem co o tym myslec
tusinka1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-16, 10:50   #2343
madzia220389
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
na pewno wieksze niz w przypadku kochania sie w dni plodne z gumka i globulkami.
Ogolnie czy to dni plodne, czy nie, ale globulki + gumki daja prawie taka sama skutecznosc jak pigulki hormonalne, wiec nie powinnas sie przejmowac.
I nic nie jest pokickane, trzeba tylko chcec zrozumiec
POWIEM WAM JEDNO JA KOCHAŁAM SIĘ ZE SWOIM OBECNYM MĘŻEM DWA LATA BEZ ZABEZPIECZEŃ. PO PROSTU PROWADZIŁAM KALENDARZYK I 9 DNI PŁODNYCH KOCHALIŚMY SIĘ ŻE NIE KOŃCZYŁ,,WE MNIE" I TO SKUTKOWAŁO A WAŻNE JEST BY MIEĆ REGULARNY CYKL JEŚLI MASZ 28 DNI TO SPOKOJNIE WPISZ KALKULATOR DNI PŁODNYCH I TAM MOŻESZ SOBIE SPRAWDZIĆ ALBO W DNI PŁODNE PREZERWATYWA ZE ŚRODKIEM PLAMNIKOBUJCZYM JAK CZYTAŁAM WYŻEJ.
A PO ZA TYM KOCHANIE SIĘ BEZ A Z TO TEZ RÓŻNICA TERAZ JESTEŚMY 3 LATA PO ŚLUBIE I URODZIŁAM ZDROWEGO SYNKA I TERAZ PRZESZŁAM NA ANTY.ALE TO PRZEZ TORBIEL KTÓRA ZROBIŁA MI SIĘ PO CIĄŻY PO PROSTU HORMONY MI SZALEJĄMUSZE CYKL UREGULOWAĆ.WIĘC KALENDAŻYK I ,,JAZDA:"
madzia220389 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-19, 08:35   #2344
Alexandre
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nicko Pokaż wiadomość
Nie wiem co miałaś robione, ale ja po każdej wizycie niemogłam jeść i pić i nie ma to nic wspólnego ze znieczuleniem. Pytałam też o to dentystki i mówiła, że w znieczuleniach nie ma środków, które wpływają na pigułki.
Poza tym jeżeli takie znieczulenie miałoby wpływ na pigułki to nie miałoby znaczenia kiedy weźmiesz pigułkę,bo i tak po wzięciu leku wpływającego na pigułki musisz się dodatkowo zabezpieczać w trakcie kuracji+7 dni po jej zakończeniu.
Ale mi nie chodziło o wpływ znieczulenia na tabletki tylko o to, że biorę codziennie z dokładnością co do minuty a kolejną bym musiała przyjąć w trakcie zabiegu a że jak Ci ktoś dłubie w zębach to tego zrobić nie możesz, rozważałam czy wziąć ją przed zabiegiem czy po. Niestety moja wiedza ze względu na małe doinformowanie mojej ginekolog jest równie znikoma i nie wiem czy w przypadku tabletek które bierze się o stałej porze a jednego dnia o tej stałej porze wziąć tabletki nie można, czy lepiej jest wtedy wziąć wcześniej o pół godziny czy później o 2 godziny

Alexandre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-21, 20:21   #2345
nicko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Alexandre Pokaż wiadomość
Ale mi nie chodziło o wpływ znieczulenia na tabletki tylko o to, że biorę codziennie z dokładnością co do minuty a kolejną bym musiała przyjąć w trakcie zabiegu a że jak Ci ktoś dłubie w zębach to tego zrobić nie możesz, rozważałam czy wziąć ją przed zabiegiem czy po. Niestety moja wiedza ze względu na małe doinformowanie mojej ginekolog jest równie znikoma i nie wiem czy w przypadku tabletek które bierze się o stałej porze a jednego dnia o tej stałej porze wziąć tabletki nie można, czy lepiej jest wtedy wziąć wcześniej o pół godziny czy później o 2 godziny
Aha Ale to to już wogóle nie ma znaczenia, z pigułką można spóźnić się do 12godz, a jak weźmiesz wcześniej to już wogóle nic się nie dzieje, jest o tym mowa w ulotce. Chyba, że to minipigułka, którą najlepiej brać równo co do godz, więc moim zdaniem lepiej pół godz wcześniej niż później.
nicko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-22, 12:13   #2346
phideaux
Wtajemniczenie

ik

Edytowane przez phideaux
Czas edycji: 2011-12-12 o 21:28
phideaux jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-22, 16:09   #2347
nicko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez phideaux Pokaż wiadomość
Hm, nie wiem czy to odpowiedni temat, ale spróbuję tu się spytać
Nie biorę jeszcze tabletek, ale po poczytaniu na ich temat, skutków ubocznych itd zastanawia mnie jedno i wolę się spytać teraz, niż jak będę w trakcie brania. Czy gdy już przy 1 opakowaniu będę miała skutki uboczne typu różne bóle czy duże obniżenie nastroju, powinnam to przeczekać, czy od razu odstawić? Ale chyba nie mogę przestać brać tabletek przy np. 10 tabletce, tylko muszę doczekać do końca pudełka? CZy właśnie lepiej na zasadzie, że swoje trzeba na początku przecierpieć brać je uparcie dopóki organizm się nie przyzwyczai? Nie wiem jaka opcja tu jest najsłuszniejsza, dzięki z góry za odpowiedz
To zależy jakie to będą to skutki uboczne, jeżeli znośne to trzeba przeczekać przez pierwsze 3 opakowania i tyle. Możesz odstawić pigułki kiedy chcesz ale wtedy automatycznie kończy się twoje zabezpieczenie.
Stary 2011-09-23, 21:32   #2348
agulaaabar
Zakorzenienie

Witajcie
Półtorej miesiąca temu urodziłam dziecko, na wizycie kontrolnej po porodzie gin doradziła mi tabletki antykoncepcyjne OC-35.
Po CC podobno nie zakłada się żadnych wkładek itp bo trzeba troche odczekać, do tego mam padaczke, biorę leki które podnoszą poziom prolaktyny a tabletki mają go podobno obnizac...

Ale nie o to chciałam zapytać
Są to moje pierwsze tabletki, wyczytałam w necie, że przez pierwszy okres stosowania tabletek powinno się używać dodatkowego zabezpieczenia. Od kiedy jestem tak naprawdę zabezpieczona biorąc tabletki?

Czas na zmiany !
25:0
30:12
Zakończone: 2
agulaaabar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-23, 23:17   #2349
nicko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agulaaabar Pokaż wiadomość
Witajcie
Półtorej miesiąca temu urodziłam dziecko, na wizycie kontrolnej po porodzie gin doradziła mi tabletki antykoncepcyjne OC-35.
Po CC podobno nie zakłada się żadnych wkładek itp bo trzeba troche odczekać, do tego mam padaczke, biorę leki które podnoszą poziom prolaktyny a tabletki mają go podobno obnizac...

Ale nie o to chciałam zapytać
Są to moje pierwsze tabletki, wyczytałam w necie, że przez pierwszy okres stosowania tabletek powinno się używać dodatkowego zabezpieczenia. Od kiedy jestem tak naprawdę zabezpieczona biorąc tabletki?
Czy karmisz piersią i czy masz problem z trądzikiem? Miałaś już miesiączke, kiedy i jak rozpoczęłaś przyjmowanie pigułek?
Stary 2011-09-23, 23:23   #2350
agulaaabar
Zakorzenienie

Nie karmię już piersią, bo niestety musiałam zacząć brać leki epileptyczne

Czekam na miesiączkę i zaczynam pierwszego dnia brać tabletki.

Nie, z trądzikiem nigdy nie miałam problemu.

Czas na zmiany !
Stary 2011-09-24, 14:29   #2351
nicko
Zadomowienie

Cytat:
Nie karmię już piersią, bo niestety musiałam zacząć brać leki epileptyczne

Czekam na miesiączkę i zaczynam pierwszego dnia brać tabletki.

Nie, z trądzikiem nigdy nie miałam problemu.
Jak weźmiesz pigułkę z 1wszym dniem okresu to jesteś zabezpieczona od razu.
A trądzik tak pytam, bo te tabletki służą między innymi do leczenia trądziku i w sumie lekarz mógłby dać ci coś lżejszego, chyba że to ma jakiś związek z lekami na padaczkę.

Edytowane przez nicko
Czas edycji: 2011-09-24 o 14:31
Stary 2011-09-24, 23:16   #2352
agulaaabar
Zakorzenienie

Cytat:
Jak weźmiesz pigułkę z 1wszym dniem okresu to jesteś zabezpieczona od razu.
A trądzik tak pytam, bo te tabletki służą między innymi do leczenia trądziku i w sumie lekarz mógłby dać ci coś lżejszego, chyba że to ma jakiś związek z lekami na padaczkę.
Może faktycznie przez te leki na padaczke. dziękuje za odp

Czas na zmiany !
Stary 2011-10-01, 13:44   #2353
agucha088
Jnes

hej dziewczyny,potrzebuje waszej pomocy,mianowicie dzis wziełam 4 tabletke YASMIN, poniewaz okazało sie ze mam torbiel i lekarz stwierdził ze moze pomóc. Generalnie nie jestem zwolenniczka antykoncepcji bo wychodze z załozenia ze moze bardziej zaszkodzic niż pomoć ale jak trzeba to trzeba
Problem polega na tym ze odkąd biore Yasmin wszystko mnie boli,łamie mnie w kosciach jak na grypę mam odnizoną temp. ciała do ok36st. (czasem mniej) mam dusznosci i troszke uciska mnie w klatce piersiowej bolą mnie płuca i drapie w nich ,jestem okropnie senna a rano wstaje bardziej zmeczona niz zanim sie połozyłam.Boje sie i nie wiem co robic.Jestem w kropce bo nie wiem czy przestać je brać czy dalej sie meczyc,Ginekolog powiedziała ze jezeli pomoze unikne operacji na usunięcie torbieli...
agucha088 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-01, 14:26   #2354
Lavi92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agucha088 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny,potrzebuje waszej pomocy,mianowicie dzis wziełam 4 tabletke YASMIN, poniewaz okazało sie ze mam torbiel i lekarz stwierdził ze moze pomóc. Generalnie nie jestem zwolenniczka antykoncepcji bo wychodze z załozenia ze moze bardziej zaszkodzic niż pomoć ale jak trzeba to trzeba
Problem polega na tym ze odkąd biore Yasmin wszystko mnie boli,łamie mnie w kosciach jak na grypę mam odnizoną temp. ciała do ok36st. (czasem mniej) mam dusznosci i troszke uciska mnie w klatce piersiowej bolą mnie płuca i drapie w nich ,jestem okropnie senna a rano wstaje bardziej zmeczona niz zanim sie połozyłam.Boje sie i nie wiem co robic.Jestem w kropce bo nie wiem czy przestać je brać czy dalej sie meczyc,Ginekolog powiedziała ze jezeli pomoze unikne operacji na usunięcie torbieli...
Koniecznie do lekarza! Mówiłaś lekarzowi o tym co się dzieje? Jesli mimo to kazał Ci brać to zmień lekarza... Z takimi rzeczami nie ma żartów.
Stary 2011-10-02, 08:08   #2355
madzia220389
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Lavi92 Pokaż wiadomość
Koniecznie do lekarza! Mówiłaś lekarzowi o tym co się dzieje? Jesli mimo to kazał Ci brać to zmień lekarza... Z takimi rzeczami nie ma żartów.
do lekarza i to na biegu czytałaś ulotke jeśli ma sie takie objawy może być cos nie tak
madzia220389 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 09:30   #2356
agulaaabar
Zakorzenienie

witajcie!

8 tyg po porodzie dostałam okresu, zobaczylam plamienie, więc wzięłam pierwszą pigułkę, czy to normalne że okres mam strasznie skąpy? dosłownie maleńkie plamki przez cały dzień?

Będę wdzięczna za odp

Czas na zmiany !
Stary 2011-10-03, 10:04   #2357
nicko
Zadomowienie

Cytat:
witajcie!

8 tyg po porodzie dostałam okresu, zobaczylam plamienie, więc wzięłam pierwszą pigułkę, czy to normalne że okres mam strasznie skąpy? dosłownie maleńkie plamki przez cały dzień?

Będę wdzięczna za odp
tak
Stary 2011-10-03, 10:39   #2358
agulaaabar
Zakorzenienie

Cytat:
tak
dziekuje za odpowiedz

Czas na zmiany !
Stary 2011-10-04, 09:03   #2359
Noel
Raczkowanie

Czy można bez obaw zużyć opakowanie tabletek kupione 1,5 roku temu? Data ważności nie minęła, mają jeszcze rok terminu. Były przechowywane w warunkach domowych.
Stary 2011-10-04, 09:49   #2360
Paulina55053
Rozeznanie

Witam, zmieniam tabletki z Regulonu (0,03 mg Ethinylestradiolum +0,15mg Desogestrelum) na Jeanine (0,03mg Ethinylestradiolum + 2mg Dienogestum).
Lekarz powiedział mi że Jeanine mam wziąść w 1 dniu krwawienia z odstawienia, natomiast na ulotce Jeanine napisali: "Zaleca się rozpoczęcie przyjmowania preparatu Jeanine w 1 dniu po przyjęciu ostatniej tabletki zawierającej substancje czynne poprzedniego złożonego doustnego preparatu antykoncepcyjnego, jednak nie później niż w1 dniu po zwykłej przerwie w stosowaniu tabletek zawierających substancje czynne lub placebo w ramach poprzedniego złożonego doustnego preparatu antykoncepcyjnego."
To jak to w końcu wziąść? Sklaniałabym sie bardziej ku temu co mówi ulotka nie czekać na krwawienie i brać bez przerwy.
Paulina55053 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-04, 20:08   #2361
daisy1712
Raczkowanie

Hej Dziewczyny ! Lekarz przepisał mi antybiotyk doustny sumamed,czy wpływa on na działanie tabletek antykoncepcyjnych YAZ?Proszę o szybką odpowiedź,
Pozdrawiam
daisy1712 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-04, 23:39   #2362
maliniaczek555
Przyczajenie

Witam, nie wiem czy to dobry temat, jestem pierwszy raz na damskim forum, i proszę o wyrozumiałość
Ja i moja dziewczyna mamy problem z pierwszym razem. Panicznie boimy się tego, co może się stać kiedy niewłaściwie się zabezpieczymy. Razem od dłuuugiego czasu przeszukiwaliśmy internet, ażeby znaleźć odpowiednie metody dla nas. Czy mógłbym prosić o waszą pomoc? Ze swojej strony dodam, że mamy po 19 lat, niezbyt wiele funduszy no i najważniejsze - to, że moja dziewczyna nie chce iść, a przynajmniej narazie do ginekologa, także środki na receptę odpadają. Czy istnieje możliwość by praktycznie 100% zabezpieczyć się? Myśleliśmy o prezerwatywach(plemnikobó jczych), jej kalendarzyku, no i szukamy czegoś jeszcze, by mieć jakby to powiedzieć potrójne zabezpieczenie. Czy istnieją jakieś tanie i dobre sposoby prócz globulek dla niej? I kolejne moje pytanie, w razie jeśli nie byłoby innej opcji niż globulki, po ich zastosowaniu, mogę z dziewczyną uprawiać seks oralny? Nie mam pojęcia co wchodzi w skład owych globulek, czy jest to niezdrowe, trujące czy cokolwiek innego, dlatego proszę o pomoc
maliniaczek555 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 13:11   #2363
Gosiaa28
Przyczajenie

witam. mam pytanko. tabletki antykoncepcyjne brałam 8 miesięcy i niestety musiałam zrobić miesięczna przerwę gdyż nie miałam wykupionej recepty. teraz mam pytanko kiedy mam rozpocząć nowe opakowanie?? miesiączkę powinnam dostać wczoraj czyli we wtorek 4 października,ale nie dostałam jeszcze i teraz nie wiem czy mam rozpocząć opakowanie w pierwszym dniu miesiączki??:mu r: z góry dziękuję za odpowiedź. pozdrawiam
Gosiaa28 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-10-05, 13:24   #2364
Lufia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez maliniaczek555 Pokaż wiadomość
Witam, nie wiem czy to dobry temat, jestem pierwszy raz na damskim forum, i proszę o wyrozumiałość
Ja i moja dziewczyna mamy problem z pierwszym razem. Panicznie boimy się tego, co może się stać kiedy niewłaściwie się zabezpieczymy. Razem od dłuuugiego czasu przeszukiwaliśmy internet, ażeby znaleźć odpowiednie metody dla nas. Czy mógłbym prosić o waszą pomoc? Ze swojej strony dodam, że mamy po 19 lat, niezbyt wiele funduszy no i najważniejsze - to, że moja dziewczyna nie chce iść, a przynajmniej narazie do ginekologa, także środki na receptę odpadają. Czy istnieje możliwość by praktycznie 100% zabezpieczyć się? Myśleliśmy o prezerwatywach(plemnikobó jczych), jej kalendarzyku, no i szukamy czegoś jeszcze, by mieć jakby to powiedzieć potrójne zabezpieczenie. Czy istnieją jakieś tanie i dobre sposoby prócz globulek dla niej? I kolejne moje pytanie, w razie jeśli nie byłoby innej opcji niż globulki, po ich zastosowaniu, mogę z dziewczyną uprawiać seks oralny? Nie mam pojęcia co wchodzi w skład owych globulek, czy jest to niezdrowe, trujące czy cokolwiek innego, dlatego proszę o pomoc
100 % zabezpieczenie to szklanka wody zamiast seksu

Jeżeli ma regularne miesiączki to zdecydujcie się na seks z prezerwatywą przed samym okresem. Globulek nie polecam, seks z pianą nie jest sympatyczny, a już napewno nie oral.
Lufia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 15:51   #2365
daisy1712
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez maliniaczek555 Pokaż wiadomość
Jeśli chcecie mieć 100% pewność proponuję abyście wyliczyli kiedy dziewczyna ma dni niepłodne + prezerwatywa. Tyle wystarczy . A przy pigułkach nie ma absolutnie żadnego przeciwskazania do uprawiania seksu oralnego.
daisy1712 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-10, 19:45   #2366
zawszeboska
Zakorzenienie

Od długiego czasu biorę Novynette. Nie wiem jak to się stało, ale w tym miesiącu, w pierwszym tygodniu brania tabletek zapomniałam ich wziąć dwa razy. Nie dwóch na raz, ale na przykład nie wzięłam tabletki w poniedziałek i tą "zapomnianą" wzięłam dopiero we wtorek i tabletkę z środy wzięłam dopiero w czwartek. Wiem, że zabezpieczenie teraz nie jest najwyższe, więc oczywiście używam dodatkowego zabezpieczenia. Chciałabym pod koniec opakowania nie robić przerwy, ale zacząć brać od razu drugie opakowanie, żeby przesunąć sobie okres. Czy jest to bezpieczne w przypadku kiedy zapomniałam w pierwszym tygodniu aż dwóch tabletek?

Dodam, że jedną zapomnianą tabletkę wzięłam po 24 godzinach, razem z tabletką przewidzianą na dany dzień, a drugą po 11,5 godzinach, więc teoretycznie zmieściłam się w wymaganym przedziale.

Trochę się rozpisałam, ale chciałam podać wszystkie szczegóły.
zawszeboska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-10, 20:54   #2367
erythick
Raczkowanie

hej wszystkim!
chciałabym się dowiedzieć jakie leki przeciwbólowe można stosować przy Yasminelle? To moje pierwsze tabletki, nie jestem zorientowana.. Czekam niecierpliwie na odpowiedz, bo lada chwila zjawi się @ i jak zwykle bede nie do zycia
zwykle biore ibuprom,ibum czy solpadeine z lekow przeciwbolowych.
Z gory dziekuje dziewczyny
erythick jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 17:14   #2368
erythick
Raczkowanie

podbijam pytanie dziewczyny
erythick jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 11:03   #2369
nicko
Zadomowienie

Ibuprom czy ibum możesz spokojnie brać, trzeba uważać z paracetamolem.
Stary 2011-10-16, 20:25   #2370
aaaania1989
Zakorzenienie

Hej ! Mam do was takie pytanie nie jestem za bardzo zorientowana gdyż dopiero od 5 dni biore moje pierwsze w życiu tabletki antykoncepcyjne.Wzięlam pierwsza w 2 dniu cyklu czyli w 2 dniu miesiączki w środę i czy prawidłowe jest to ze nadal mam okres ? Czy po tabletkach on nie powinien ustapić czy ma byc normalny? Sory jeśli to głupie pytanie ale nie wiem jak to powinno być.....

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości