|
|
#241 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: No poo - czyli nowa metoda mycia włosów
Cytat:
) i odżywka dobrze domywa mi włosy. wyglądają na świeże i to mi wystarczy, nie muszę mieć skrzypiąco czystych włosów. myję tak samo często, jak wcześniej szamponem, nic się tu nie zmieniło. no chyba, że kondycja włosów |
|
|
|
|
|
#242 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, znalazlam dzisiaj sposob na spray do wlosow suchych;d Kupilam sobie lipe i ja zaparzylam w celu spozycia;d Ale chwile pozniej przypomnialo mi sie ze AjriszMarta pisala o plukance;d Wiec niewiele myslac przelalam troche do atomizera i spryskalam sobie nia wlosy;d No i sa bardzo fajne, suchosci nie widac. Jeszcze mysle,zeby ktoregos razu dodac krople jojoba;d To tez dobry mix na wlosy suche.
PS: AjriszMarta jak robilas plukanke w lipy do wlosow to ja splukiwalas?Czy zostawilas?
|
|
#243 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To była szklanka naparu z 1 torebki na 1.5l butelkę Lipa należy do nielicznych ziół które nie powodują wysuszania, oprócz niej chyba tylko prawoślaz i napary z ziaren oleistych jak siemię lniane Dodatek olejku brzmi dobrze ale kilka kropel! Mam w psikadle kropelkę rycyny, bardzo OK |
|
|
|
|
|
#244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja z rycyna boje sie troche;d Ale z jojoba msyle,ze bedzie bezpiecznie;d Dziewczyny znalazlam kilka fjanych przepisow do wlosow suchych m.in wlasnie na szampony z ziolami: http://pl.howticle.com/naturalne-zio...w-suchych.html Chcialam je tu powklejac, ale niestety jakies dziwnosci wychodza;d
Wymiankowy: Dokładka: Perfumy, minerały, podkłady, hybrydy, kosmetyki do włosów:Jantar, Anwen, Oleje. https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=795843 Edytowane przez pseudofeministka Czas edycji: 2011-05-17 o 21:47 |
|
|
|
|
|
#245 |
|
Raczkowanie
|
Z lipą ja też próbowałam... mam wrażenie, że nadaje złotawy połysk
|
|
#246 |
|
Zadomowienie
|
dzisiaj myłam włosy wodą z octem jabłkowym
błyyszczą się
|
|
|
#247 |
|
Zakorzenienie
|
Podaj proporcje proszę
|
|
|
|
|
#248 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
#249 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo ciekawy przepis:
Aloe hair wash: In a cup or bottle with a cap, whisk or shake 2 tablespoons of aloe vera gel (the edible kind) with 1 teaspoon of vegetable glycerin. (Those with nut/seed allergies be wary, glycerin is made from nut and seed oils). Apply this mixture to the scalp and massage the scalp (under the hair) gently in small circles (don't scrub vigorously!). Comb the mixture through the length of your hair and gently squeeze the hair to distribute. Rinse well. * Aloe has enzymes, acids, amino acids, saponins (saponin=soapy) and anti-inflammatory compounds which cleanse gently and moisturize the hair and scalp. Some aloe preparations are quite acidic. Acidic preparations are suitable for skin and scalp, but if it stings, dilute with half water. * Glycerin can cause frizz for some people, but it helps moisturize. Źródło: http://scienceyhairblog.blogspot.com...rgy-stuff.html W skrócie: 2 łyżki jadalnego żelu aloesowego plus łyżeczkę gliceryny wymieszać, nałożyć na mokre włosy, pomasować skalp, przeczesać na długość, potrzymać i spłukać. |
|
|
|
|
#250 |
|
Zadomowienie
|
hej
![]() w wolnym czasie nadrobie straconą lekturę, teraz jednak mam pytanie... czy ta metoda zmniejsza przetłuszczanie się włosów? i czy można ją stosować naprzemiennie z szamponem?
|
|
|
#251 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Stosowanie naprzemiennie z szamponem - tak i nie. Tk bo co jakiś czas jest potrzeba porządnego domycia, jeśli używa się odżywek, olejów, to wszystko się kumuluje i zbiera A nie (czyli "nie za często") bo chodzi o to żeby wychować skalp na nowo. Co da faszerowanie marchewką jeśli co chwilę będziemy podsuwać słodycze, że tak posłużę się dziecięcym porównaniem Teraz mam fazę na myjadło glinka + drożdże, więcej TU bo muszę lecieć
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#252 |
|
Rozeznanie
|
u mnie mycie mydłem powoduje, że skóra produkuje mniej sebum, ale tak samo szybko. Tzn. wygląda to dobrze, ale ja mam dyskomfort.
Zmniejszenie przetłuszczania doświadczyłam tylko przy glucie z niezmielonego siemienia lnianego i szarlotce do mycia (applesauce), ale raz ją tylko stosowałam. |
|
|
|
|
#253 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#254 |
|
Rozeznanie
|
Jasne
większość będzie tutaj http://no-poo.livejournal.com/Ja zrobiłam tak, że wrzuciłam 2 nieobrane jabłka do garnka, podlałam wodą i jak tylko zrobiły sie miękkie, zdjęłam z ognia. Dopiero wtedy zdjęłam skórki. Tak przygotowana masa jest zbyt ....zbita, następnym razem zrobię szampon jak na szarlotkę Musze powiedzieć, że przed zastosowaniem applesauce próbowałam myć włosy mąką kukurydzianą, co mi je posklejało i właściwie o efektach napiszę kiedy indziej, bo trzymałam szarlotkę na głowie z minutę z tej paranoji , poza tym za mało tego wyszło.Btw znalazłam taki cleanser w którym składnikami są sok jabłkowy, oleje i wyciągi, bez żadnego surfaktantu http://www.intelligentnutrients.com/...-Body-Cleanser. Mam też przepis na płyn jabłeczny, może on też wchłonie sebum: ![]() "Obierz kilka jabłek. Skórki wrzuć do miseczki, zalej je gorącą wodą. Przykryj i odstaw na 48 h. Gdy wyznaczony czas minie wyjmij skórki, a płyn przelej do buteleczki. Nakładaj na twarz płatkiem kosmetycznym, omijaj okolice oczu. Preparat pomoże w zmatowieniu i oczyszczeniu Twojej skóry." |
|
|
|
|
#255 |
|
Przyczajenie
|
Witam Wszystkich,
O metodzie no poo dowiedziałam się przypadkiem z youtuba w grudniu i mam zamiar dać jej szansę. Mam tłuste włosy, które wymagają codziennego mycia. Przeszłam przez wiele szamponów i odżywek, zioła i płukanki z Herbapolu, sama zbierałam i suszyłam swego czasu i po tych wszystkich latach efekt jest taki sam - nadal mam tłuste włosy i to jest zmora. Soda i ocet jabłkowy brzmią interesująco. Wiekszość materiałów jest po angielsku i wiele dziewczyn zachwala ten sposób. Czy któraś z Was stosuje to i równocześnie ma długie, proste i tłuste włosy? Od wielu lat nie krecą mi się, choć w podstawówce miały do tego tendencję. Dałabym wiele, nawet ten czas odstawiania szamponu i wzmożonej tłustości (trudno mi to sobie wyobrazić, bo chyba gorzej być nie może), żeby myć włosy tak co 5 dni. To uznałabym za życiowy sukces normalnie. Czy ktoś może się podzielić wrażeniami o sodzie i occie? |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#256 |
|
Przyczajenie
|
cel i pomysł na pewno był słuszny, ale myślę, że to się może trochę mijać z celem (: składniki, z których ma powstać ten szampon, do swojego prawidłowego działania to powinny być ogólnie z jakiś ekologicznych farm(jajka),czy tam miejsc. a na takie naprawdę trudno trafić. druga sprawa z takimi jajkami to nie wiem, ale ja się brzydzę surowych, kogel mogel - w życiu nie tknęłam i nigdy nawet bym tego nie nałożyła na włosy, nasłyszałam się o tych salmonellach i mam po prostu obrzydzenie, chociaż wiem, że dla innych nie ma żadnego problemu
![]() szampon jest bardzo czasochłonny, nawet po postanowieniu mycia takim, większośc wytrwa do 2tyg. a potem koniec ![]() nie wszystkie szampony mają ten okropny silikon. ja myję sobie zieloną schaumą lub seboradinem i jestem zadowolona. o pielęgnację dbam już innym sposobami, nie widzę potrzeby bawić się w coś takiego. (: |
|
|
|
|
#257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą po nałożeniu na włosy żółtka niczym nie można się zarazić![]() ![]() ![]() A jak już kupuje się jajka od "szczęśliwych kur", to w ogóle nie ma się czego bać. Poza tym takie jajka są naprawdę bogate we wszelkie dobroci zlyklaun, ja co prawda niestety używam zwykłych szamponów, ale polecam przetestować metody podane w tym wątku, a nuż Ci coś podpasuje, a niczym przecież nie ryzykujesz U mnie na szczęście przetłuszczanie włosów minęło z jakichś nieznanych mi powodów, ale Cię doskonale rozumiem.Co do octu - co prawda to nie w temacie myjadeł do włosów, ale płukanka z octu (trochę octu mieszam z wodą w plastikowym dzbanku, po ostatnio płukaniu tym spłukuję) bardzo dobrze wpłynęła na świeżość włosów |
|
|
|
|
|
#258 |
|
Raczkowanie
|
Chętnie spróbuję tej metody z jajkiem
Może nie wyłysieje :P
|
|
|
|
|
#259 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#260 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tym kura z wolnego chowu sama sobie wybiera co ma jeść przez to jajka mają więcej składników odżywczych. Słysząc o tych wszystkich modyfikowanych genetycznie składnikach pasz dla zwierząt to pytanie czy jajka kur z chowu klatkowego są takie zdrowe. Salmonella wywołuje zatrucie pokarmowe. Położenie jajka na włosy nie spowoduje zatrucia
|
|
|
|
|
|
#261 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiadomo, że na wybiegu są szczęścliwsze.
|
|
|
#262 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#263 | |
|
Przyczajenie
|
Witam,
ja właśnie powoli i mozolnie zgłębiam temat silikonów i SlS, SLES itp. przestudiowałam skład posiadanych szamponów (3 szt.) i w jednym z nich znalazłam zarówno silikon jak i SLS, który jak zrozumiałam z tabelki, powinien go zmywać. Dalej jest napisane, że silikony i SLS mogą współdziałać. Więc ostatecznie się pogubiłam, i nie wiem już dlaczego mamy nie używać silikonów, bądź je zmywać. Pomocy! ---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ---------- Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#264 |
|
Raczkowanie
|
Silikonów należy unikać dlatego, że przyklejają się do łusek i nie można ich domknąć, wygładzanie i efekt gładkich włosów jest tylko pozorny - o ile dimethicone nie powoduje większych spustoszeń jako że jest wodorozpuszczalny, tak z resztą ostrożnie. Poza tym od nadmiernego obciążenia silikonami włosy się łamią (za cięzkie) i szybciej przetłuszczają. To taka którka synteza tego, co przeczytałam na wizazu
|
|
#265 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#266 |
|
Rozeznanie
|
a mi się udało zrobić mus jabłkowy jak do szarlotki-niestety nie myje to chyba w ogóle
. Następnym razem albo zetrę surowe jabłko na tarce albo zrobię ten płyn jabłeczny ze skórek i zobaczę co będzie.
|
|
|
|
|
#267 |
|
Rozeznanie
|
znalazłam wpis z metody z sodą + kwaśną płukanką, dosyć zachęcający (zdjęcia) http://onjustacoupleacres.blogspot.c...hair-care.html
|
|
|
|
|
#268 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak ogólnie to się może przywitam Cześć. Trafiłam na ten wątek w kręcono-włosych, Staram się stosować naturalne metody, trochę czytałam ten wątek i się trochę zdziwiłam, że wywołuje takie kontrowersje, Ja pamiętam, że kiedyś się przyznałam (jeszcze jak byłam w technikum- z 7 lat temu) że myję głowę jajkiem (ponieważ jestem uczuleniowcem) to zrobiły taki raban, że nie wiem i mnie wyśmiały ogólnie koleżanki, zarzuciły, że jestem brudna czy coś... a przecież wcale tak nie jest. Dbam ogólnie więcej o swoje włosy skórę itp, więcej im czasu poświęcam niż inne dziewczyny co umyją się szamponem, ja wcieram różne odżywki co sama robię, moją skóra wymaga dużo poświęcenia, jest atopowa i bardzo wrażliwa na chemię ...
Edytowane przez sailormaary Czas edycji: 2012-05-19 o 10:58 |
|
|
|
|
|
#269 |
|
Zakorzenienie
|
Mycie włosów żelem lnianym
Polecam świetnie odświeża włosy, łagodzi skórę ![]() Na dłuższą metę wymaga co jakiś czas szamponu ale co to jest "co jakiś czas" ![]() Maska drożdże + glinka Też, i sprawdza się nawet na podrażnienia |
|
|
|
|
#270 |
|
Konto usunięte
|
A ja mam jedno pytanie do Was... Miałam rozjaśniane włosy z czerni do platyny w pół roku. Później nalozylam na to fioletowy toner. Problem w tym, że ten fiolet schodzi mi tak perfidnie kwadratami z głowy i tak wolno, że nie mogę na to dłużej patrzeć. Zrobię wszystko, żeby sie go teraz pozbyć ( musze zrobic sobie zdj do prawka, a nie bede
z takim lbem na dokumentach widniec). Na fryzjera limit sie wyczerpał na 2 msc, a pozatym zaufany fryzjer nie ma teraz terminów, a ja mam gora czas do następnego poniedziałku... Słyszałam, że soda może pozbyć się tego cholerstwa, czy to prawda? Chce to zrobic tak, zeby nie zniszczyć do końca włosów, więc szukam szybkiego i skutecznego sposobu w kuracjach odzywiajacych... Pomóżcie mi proszę, bo już jestem załamana. Macie ogromną wiedzę na temat włosów, wiec bez zawahania się poslucham. Za błędy przepraszam, piszę z telefonu |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:58.

) i odżywka dobrze domywa mi włosy. wyglądają na świeże i to mi wystarczy, nie muszę mieć skrzypiąco czystych włosów. myję tak samo często, jak wcześniej szamponem, nic się tu nie zmieniło. no chyba, że kondycja włosów 

, poza tym za mało tego wyszło.

cel: do dooopy
. Następnym razem albo zetrę surowe jabłko na tarce albo zrobię ten płyn jabłeczny ze skórek i zobaczę co będzie.
...