|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3181 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona czwarta!
Anulinka gratulacje
![]() Daisy pytalas w albumie. Odpowiem tez tutaj: wlasnie tak Nadia zasypia wieczorem Pionowo, wtulona we mnie Edytowane przez gusiagatko Czas edycji: 2011-09-25 o 17:46 |
|
|
|
#3182 | ||
|
Wtajemniczenie
|
kurcze bym zapomniała
... samych radosnych i słodkich chwil dla naszych BLIŹNIAKÓW ![]() ---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ---------- Cytat:
![]() Gralulujemy! ---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ---------- Cytat:
za przewrót ja już się nie mogę doczekać kiedy moja Ala będzie fikać bo jak na razie się na to nie zanosi.... za stópki ![]() Daisy-próbowałaś wozić dziś Gabi w spacerówce?
10.06.2011 Alicja Edytowane przez ania2631 Czas edycji: 2011-09-25 o 17:53 |
||
|
|
|
#3183 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziękujemy ( razem z tż obejrzeliśmy, a ja wyszorowanym paluchem pomacałam jeszcze )może wieczorem uda się fotkę zrobić
|
|
|
|
|
#3184 |
|
Wtajemniczenie
|
dzień dobry
a raczej dobry wieczór ![]() chciałam podać Marcelkowi kaszkę mleczno-ryżową i zastanawiam się, czy w butli czy łyżeczką i czy całe 150ml wody +5łyżek stołowych? czy mniejszą ilość i "dobić" mm ?
|
|
#3185 |
|
Zakorzenienie
|
gosiek no u mnie pierwszy tydzień taki kiepski... a nie wiesz od którego msc nie obowiązuje zasada, że dzidzius powinien przybierać 150g/tydz? Zagłosowałam
![]() ania2631; dybry Melduję, ze głos oddałama może Malutkiej słonko po oczkach świeciło ? Paulizia i jak zachowywał się Antoś w restauracji ?? hejka No i my wrócilismy. Obiadek zaliczony i deserek też, dzis melon w czekoladzie i jak tu się odchudzić... ale znów cały tydzień bedzie posucha więc od czasu do czasu nie grzech. Gabik zrobił nam kupkę w knajpie, a że nie było przewijaka więc przebierałam ją po prostu przy stole a zdj z dzisiejszego dzionka w albumie. Ahaa i pierwszy spacer w spacerówie zaliczony... mam mieszane uczucia Jeszcze nie rozstanę się z gondolą jednak
|
#3186 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Przez cały dzień doczytywałam, ale nie miałam czasu napisać. Na noc była u nas moja siostra. Oglądaliśmy Zaplątanych - świetna bajka, polecam Uśmiałam się jak głupia A dziś zaliczyliśmy obiadek u mojej mamy. Było tiramisu Ale dzielnie się trzymałam i NIE zjadłam ![]() Dumna jestem z siebie, bo na tiramisu też choruję od jakiegoś czasu. Ale to nic, zjem przy okazji chrzcin, bo wtedy robię sobie weekend przerwy od diety, żeby nie zwariować Edzik grzeczny, tylko trochę maruda dziś (czyżby kolejny skok? A może zęby? Dentinox w użyciu ). No i ma jakieś uczulenie na buzi, nie wiem, czy nie po tej zupce jarzynowej, którą tak pluł...Tż z małym na spacerze, a ja zaliczyłam 20 minut zumby i zaraz zabieram się za brzuszki ![]() Najlepszego dla chłopaków eweskowych Ale ten czas leci... Już zaraz nasze maluchy będą mieć pół roczku
|
|
#3187 |
|
Zakorzenienie
|
anulinko, gratuluje !!!!!!!!!!!!!! A dzielnie Pepe to znosi ???
wiesz, dziś byliśmy na spacerze koło lotniska (tzn na takiej łące obok płyty) i cały czas myślałam o Was Jak sie czujesz w nowych wloskachgusiu, no właśnie tak myślałam Fajnie, że macie metode, która działamatall i nie zjadłas tiramisu ? O to Ty twardziel jestes !! ![]() ![]() klask i:Sania ... nie pomoge Malz kupił Gabi słoiczek z hippa jednej i z bobovity... marchewka oraz marchewka+jabłko.. ale nie daję jeszcze...
|
#3188 |
|
Zakorzenienie
|
Saniu ja rowniez nie pomoge
Matall Ale pewnie bardzo kusilo, zeby zjesc, co?
|
|
|
|
#3189 |
|
Zakorzenienie
|
daisy dziś nie zjadłam tiramisu, a wczoraj Milka ChocoWafer, które przy mnie wcinali tż z moją siostrą
![]() Pocieszam się myślą, że jeszcze tylko 26 dni gusia noo... A wszyscy poza mną jedli No, Edzik nie jadł
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15) Killer abs lvl 3 (9/10) Biegam (419,5 km) Rower (43 km) Zumba (13) Joga (2) Gluten, Sugar & Meat Free ![]() More water&vegetables 13/100 sugarfree days Edytowane przez matallewar Czas edycji: 2011-09-25 o 18:54 |
|
|
|
#3190 |
|
Zakorzenienie
|
ania2631 ano probowałam... zdjecia w albumie ale mieszane mam uczucia
![]() matall, daj troszke silnej woli ![]() Napisałam coś w "K"
|
#3191 |
|
Wtajemniczenie
|
the sania-ja niestety też nie pomogę... to wyzwanie kaszkowe
jeszcze przede mną .matall-masz kobieto silną wolę...super..ja staram się omijać słodkości dużym łukiem,ale niestety nie zawsze się to udaje ...Daisy-Raczej słonko jej nie świeciło w oczka bo było odwrócona tyłem...No kurcze nie wiem ...może za dużo wrażeń.. A co do spacerówki hmm mi na pewno zrobi przykro jak przyjdzie ten moment kiedy będzie trzeba Ale przełożyć do spacerówki..Mam duży sentyment do gondoli i będzie mi przykro się z nią rozstawać
|
#3192 |
|
Zakorzenienie
|
eweska zdrówka !!!!!!!!!!
dla naszych kochanych bliźniaków !!!!!!!!!!!!! ![]() aga.M mam nadzieję, że nocka lepsza mamaopt cieszę się, że wypoczywasz daisy taka różnica w wadze, to może być kupka, siusiu, albo pełen/pusty brzuszek, zważ za parę dni a nie codziennie, bo tak nie zauważysz czy przybiera fajnie że obiadek się udał, a czemu spacerówka jeszcze nie halo jest ?gosiek217 dla Michałka za nowe umiejętności, podrzuć jakieś pomysły z tej książki o zasypianiu ... ![]() Grazin asiak1981 miałam ugotować warzywka - marchew, pietruszkę, selera i ziemniaczka ale w końcu zupki nie było bo caluśki dzień poza domem spędziliśmy, także Gabi dziś na UU tylko ... Wojtuś nadal się budzi tak wcześnie ??? bo u mnie jak w zegarku 00:30 co dzień ... wczoraj zjadła bardzo dużo na wieczór i też pobudka o tej samej ![]() mimbi naprawdę tyle Misia ma kocyków do spania ????? to ile macie stopni ??? anula spokojnej podróży !!!!!!!! czekamy na Ciebie !! anulinka za ząbeczek !!!mattal nie zjadłaś tiramisu ?????????????????? ![]() dzień dobry dziewczynki ! hmmm, raczej dobry wieczór ![]() My dziś byliśmy na zakupach, na gokartach i dzień zakończony grillem ze znajomymi ![]() bardzo fajnie było, ale Gabi mega zmęczona, bo w wózku nie dosypia dziś pierwsza noc Gabulka w śpiworku, pierwsze spostrzeżenia po wieczornym położeniu : 1. ciężko zapakować dziecko śpiące, żeby się nie obudziło (na noc Gaba zasypia przy UU) 2. po ciemku nie mogłam trafić żeby zapiąć ekspres ( a zapięcie ma pod szyją więc gmerałam jej palcami prawie po twarzy) 3. głośny zamek błyskawiczny nie wiem czy te cechy nie zdecydują o zaprzestaniu stosowania tegoż cuda ![]() ale zobaczymy jak jeszcze pobudki nocne .... nie wiem czy dam radę ręce jej zapakować zupełnie po ciemku jak Wy sobie z tym radzicie??? padnięta jestem
Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka... Dante Alighieri Edytowane przez andziot Czas edycji: 2011-09-25 o 20:00 |
|
|
|
#3193 |
|
Rozeznanie
|
andziot ja po kąpieli ubieram małą w piżamkę a na to od razu zakłądam jej śpiworek i tak ją karmię, w nocy też ją karmię w śiworku, nie wyobrażam sobie żeby śpiące dziecko zapakować w śpiworek, szacun dla Ciebie
![]() Ja tylko chce zameldować, że moje dziecko zjadło dziś podwójną porcję kaszki zamiast 50 ml zjadła stówkę i wypiła całego cycka ![]() Mąż stawia na to że prześpi całą noc, ja nie wierzę.... Dobrej nocki
|
#3194 |
|
Zadomowienie
|
Ewesko najlepszego dla chłopaków!!!!
Anulinko gratulacje dla Piotrusia za pierwszy ząbek! a miał podwyższona temp? albo jakieś inne oznaki? Ddaaissyy ale pyszności wcinałaś jeszcze melona w czekoladzie nie miałam okazji spróbować Andziot ja pakuję w śpiworek przy małej lampce nocnej, zamek mam tylko pod paszki i jak jest bardzo śpiący to nawet to go nie rusza, mogę go zapiąć i jeszcze później przenieś do łóżeczka i śpi, ale to rzadko się zdarza bo Mati rzadko zasypia przy butli ![]() Paulizia fajnie się wam daty zgrały z tymi chrzcinami, będziecie mieć pamiętną datę chrzcin ![]() Moniak dzisiaj zrobiłam te jabłak z kruszonką, pyszneeeee ![]() My dzisiaj po małym spacerku i wizycie w mc donaldzie ![]() odpuściłam sobie dietę, przez 18 dni nie jadłam słodkiego ani kolacji i spadło mi 0,5 kg , za✂✂✂i...ście aaaaa i znalazłam opiekunkę , właściwie to ona sama się do mnie zgłosiła
|
#3195 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie przeszkadza Ci jak karmisz ??? kusisz tą kaszką ![]() ile Pola waży teraz ???? ---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ---------- Cytat:
![]() a młoda ??? ma jakieś doświadczenie ? |
||
|
|
|
#3196 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Sania ja daję małej kaszkę łyżeczką. Je ładnie. I nie robię całego 150 bo tyle nie zje na początek. Zaczynałam do 50 ml + MM. Dziś zjadła niecłe 120 ml kaszki + parę łyczków MM.
|
|
|
#3197 | ||
|
Zakorzenienie
|
Aż tyle, żeby się podzielić, to nie mam
Cytat:
Ale chyba drugi raz mi tak zaje... wychodzi ![]() To dzięki wizażowi. Bez niego nie umiem się odchudzać A tak, jak mam w podpisie, to mi głupio, że będę musiała liczyć od nowa ![]() Cytat:
![]() A co do śpiworka, to obecnie Eda śpi pod kołderką ![]() W nocy się nie rozkopuje, bo śpi na brzuchu, więc nie ma z tym problemu. Ale sypiał w śpiworku na działce. I wtedy robiliśmy tak, że zaraz po kąpieli do śpiworka i w śpiworku karmiłam i w nocy też ![]() Nie wyobrażam sobie za każdym razem go wyjmować. Nawet do przewijania tylko rozpinałam i wkładałam podkład do przewijania między śpiworek i Edzika (w nocy oczywiście, bo w dzień bez śpiworka był ![]() ---------- Dopisano o 20:32 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ---------- Ja mam jeszcze pytanie... Bo Eda już trzeci czy czwarty raz z rzędu zjadł 210ml mm zagęszczonego 4 miarkami kleiku... Śpi po tym 6-7h. I budzi go głód... Może powinnam spróbować tych kaszek jednak? Może po niej lepiej by spał? Bo chyba robić 240ml i zagęszczać 5-6 miarkami, to bez sensu, nie? W końcu w tym zagęszczaniu chodzi o to, żeby mniej ilościowo jadł, a bardziej się najadał? ![]() Tylko teraz... jak jesteśmy na pepti, to musi być bezmleczna i nie może być na mm... Są w ogóle takie?? Dodam, że wolałabym jakąś niesmakową nie słodzonąI tak się zastanawiam. Może być tak, że on jeszcze kilka miesięcy się będzie budził na tą butlę nocną?
|
|
|
#3198 |
|
Zadomowienie
|
w moim wieku
bo to moja koleżanka z podstawówki , ma dwójkę swoich dzieci i zajmowała się swojego brata synem ![]() ja nie wkładam do śpiworka podczas karmienia bo mały się wtedy bardzo poci nawet w nocy jak dostaję butle to go odpinam ale nie ściągam góry wtedy
|
#3199 |
|
Zakorzenienie
|
zosiaaa; tez sie do tych jabłuszek przymierzam
eee to ta Twoja dieta do kitu.. dobrze, ze zjadłas Suuuper, ze wyjasniła sie sprawa z opiekunka! Pewnie kamień spadł Ci z serca ![]() andziotko, ale ja ważę Gabi raz na tydzień. Tylko że gdy zważyłam wczoraj i wyszło mi, że przez ten czas przybrała ok 70g to stwierdziłam, że może waga się pomyliła i dlatego dziś znowu a tu po dzisiejszym ważeniu to juz w ogóle wychodzi, że przez tydzień przybrała 30g... Ale marchewki nie dałam Na przednim siedzeniu przebierałas ?? OMG Szacun Jesli w aucie to my zawsze w bagazniku a ze spioworkiem to własnie robiłam jak Ty - 1 raz i stwierdziłam, ze bez sensu Dzięki Atiz za oświecenie dziś zrobię jak mówisz
|
#3200 |
|
Zakorzenienie
|
A propos mojego nicku: http://kwejk.pl/obrazek/505217/stw%C...imi%C4%99.html
|
|
#3201 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziękujemy za gratulacje
Trochę w szoku byłam, jak zobaczyłam, że to już Żadnych niepokojących objawów nie było. Piotruś już od kilkunastu dni wkłada ręce do buzi, pieluchy i wszystko, co ma pod ręką oraz bardzo się ślini. Temperatury podwyższonej nie miał, śpi w miarę spokojnie, więc chyba należy dziękować, że zaczęły się te nasze ząbki bezproblemowo ( oby cały czas andziot, jeden z 3 śpiworków mam zapinany na zamek na około. Otwieram go ( jak książkę ), kładę Pepe i zapinam zamek, a potem zatrzaski na ramionach. Robię to na żywca i we śnie Działadaisy, mój tż poleci w środę z Krakowa do Liverpoolu, ale nie ja go będę odwoziła na lotnisko, może byśmy się znowu spotkały - fajnie, że o nas myślałaś z włosami czuję się dobrze Weredka, kaszkę dajesz wieczorem?? ile po niej Zuza śpi?? |
|
|
|
#3202 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kolega mi kiedys powiedzial, ze dzieci lubia jak jest chlodniej, a on ma synka, wiec sie zna i tego sie trzymam. W kazdym razie mam jeszcze w pogotowiu rozlozony otulaczek, zawsze wieczorem zanim sie poloze sprawdzam, co tam u Miśka. Ma troche katarek ale to juz jakis czas, psikam woda w sprayu albo Nasivinem ale Frida nic nie wychodzi. Tak przy okazji, poniewaz jestem weteranka Fridy - zaczelam gdy Misia miala 3 tygodnie - teraz jak do niej podchodze z tym urzadzeniem to nie ma reakcji, a jak zaczynam odciagac, to ona sie tak chichra, ze ja sie nie moge skupic na zasysaniu. I tak to u nas trwa - ona w smiech i ja w smiech, ze ona w smiech. To ona w smiech, ze ja w smiech i tak sie smiejemy do siebie ![]() Co do spiworka - ja odkladam Misie po jedzeniu jak jeszcze jest przytomna, zapinam guziki i zamek i ona dopiero potem kima, ale robilam tak jak matal - nie zdejmowalam tylko pieluche miedzy Miśka a spiworek i karmilam tez w spiworku. Teraz Misia spi 20-7 wiec nie musze walczyc ze spiworem w nocy, moim orężem jest tylko smoczek, natomiast rano do karmienia wyjmuje ja ze spiworka, karmie, potem z powrotem ubieram spiworek i tak kima jeszcze do 10tej. Jutro kupie ten z rekawkami i jak go wypiore to sie podziele informacjami na temat. Cytat:
Aha - moja obserwacja - kleik Nestle jest bardziej gesty niz Bobovity. Odnosnie nocy to nie pomoge, nie chce Cie dolowac, ale u nas Misiek idzie w kime i wstaje rano, najwyzej sie przebudza, to wtedy smoczek. Moze Edzik wcale nie jest az tak super glodny, wyczekaj az sie budzi i zaatakuj smoczkiem, moze to wystarczy? U nas pewnie jakbym podeszla do lozeczka, zapalila swiatlo i zaczela gadac o tej 4tej, jak Misia zwykle ma przebudzenie to raczej tez by sie obudzila, a ja po prostu bezszelestnie wkladam smoczek, nakrywam pusia i ide spac. Natomiast kompletnie, po raz kolejny, nie ogarniam jedzenia mojego dziecka. Oto jak wygladal dzisiaj dzien: - 8 - 180 ml Pepti - 13 - 270 (!!!) ml Pepti - 16 - kilka lyczeczek morelki - 18 - 150 ml Pepti - 20 - 180 ml Pepti + 4 lyzki kleiku ryzowego Moje dziecko kategorycznie odmawia jedzenia do godziny 12stej, a to chyba niemozliwe, zeby najadla sie tylko tym, co je o 8mej? I tak jest juz kilka dni z rzedu, boje sie, ze nie przybiera prawidlowo ![]() Zauwazylam tez, ze nie ma znaczenia czy o 8 jest tylko Pepti czy tez z kleikiem, po prostu jest foch na butelke do poludnia. Nie wiem o co chodzi. Ktos ma jakis pomysl? Zaraz odwioza mnie do Tworek... |
||
|
|
|
#3203 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3204 |
|
Zakorzenienie
|
zosiaaa Ale super, ze opiekunka sie znalazla
Jesli chodzi o spiworki to raz probowalam Nadie w takim polozyc. Mam o rozmiar wiekszy i ciagle go sobie pchala do buzi Ogolnie wszystko co ma w raczkach tam pakuje. Teraz spi na brzuszku, wiec problemu nie ma. Przykrywam ja kocykiem i wiem, ze sie nie rozkopie. Czasem jednak tak wedruje po lozeczku, ze jak ja rano przebieram to ma czerwone kolana
|
|
|
|
#3205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() - możesz spróbować bardziej zagęścić przy takiej samej ilości mm o ile będzie smoczek wyrabiał - kaszkę też możesz podać - musi być bezmleczna, są takie w sklepach z bobovity - żółte opakowania mają, TU przykłady, nie słodkie są z Holle, sam kleik też można na gęsto zrobić (kukurydziany czy ryżowy) - zdecydowanie bezmlecznych jest mniejszy wybór niestety ( Zosia też była na pepti) |
|
|
|
|
#3206 | |||
|
Moderatoreska
|
Dziękujemy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() klask i:Dzis przetrzymałam chłopców i dopiero co padli po kapieli i jedzonku, może wtedy nocki będą lepsze, bo z reguły usypiali na noc o 18-19 tylko ich jeszcze później karmiłam i skutkowało bo spali do samego rana, a od ostatnich 2-3 tygodni wszystko im się pomieszało i nocki były różne, zobaczymy jak będzie dzisiaj. ---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ---------- Cytat:
Nic n ie może na to poradzić, próbowała już wiele sposobów i nic nie skutkuje, więc nie ma wyjścia i karmi jeszcze w nocy. |
|||
|
|
|
#3207 |
|
Zakorzenienie
|
anulinka, ooo szkoda, bo bym miała bliziutko do Ciebie
![]() Słodkie a nie tuczy własnie pomachałam przez okno naszej Anulce !!! Poleciała.. zakładając, ze jej samolot nie miał opoznienia i wystartował o 21
|
#3208 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Też cały dzień tylko UU pił, bo spróbowałam dać gruszki ze słoiczka ale pluł tak jak jabłkami. Tylko warzywa akceptuje. No i kaszkę. Cytat:
anulinka - super! gratulacje!!!
Kasia, ur. 22.11.2008 r. Wojtuś, ur. 3.05.2011 r. Edytowane przez asiak1981 Czas edycji: 2011-09-25 o 21:08 |
||
|
|
|
#3209 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tym ryżowym, kukurydzianym pluje ![]() 4 miarki na 180ml wody i 6 miarek pepti ![]() Myślałam bardziej o tych kaszkach, ale nie widziałam kaszki bezmlecznej nie na mm... Gdzie ją można kupić? (Rossmann, Carrefour, Real sprawdzone, nie ma) Co do budzenia się, to jest tak, że Eda ma łóżeczko krok od mojego łóżka. Jak się budzi (1-2) ogóle nie zapalam światła, tylko wstaję i daję smoka. Nie odzywam się w ogóle. Pociumka z 2-3 minuty i RYK. Daję smoka, wypluwa, RYK. Za 3 razem jest taki RYYYYYYYK, że biegnę do kuchni i robię mleko. Dopiero jak dam butlę, to jest cisza. Zjada ZAWSZE (!) 210ml pepti i od razu zasypia i śpi do 6-7. Potem koło 8 je znów ok. 170-190ml pepti. A potem: 11-11:30 - ok. 150ml, 14 - 14:30 - słoiczek obiadkowy+60-90ml, 17 - 17:30 - słoiczek deserowy+30-90ml 20 - 20:30 - 210ml pepti z 4 miarkami kleiku ryżowego Nestle. (I potem ta 1-2 i 210ml) I tak jest już jakiś czas, ew. wypada jedno karmienie (najczęściej wtedy nie daję deserku po prostu) Najśmieszniejszy chyba i tak ma mój tż... Cibkamarze ![]() Poka włosy
|
|
|
#3210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() my przechodziliśmy różne etapy, od uwielbienia do nienawiści, przez zmuszanie i samoobsługę co do pobudek i smoka - u nas nie zawsze działa, ryk jest i smok potęguje reakcje czasami ![]() próbowałaś dać coś łyżeczką o tej 12 ??? kaszkę, obiadek jakiś ??? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:27.

Pionowo, wtulona we mnie 
...
samych radosnych i słodkich chwil dla naszych BLIŹNIAKÓW 
) pierwszego zęba Pepe 

Jeszcze nie rozstanę się z gondolą jednak
Ale dzielnie się trzymałam i NIE zjadłam 
A może zęby? Dentinox w użyciu

klask i:

Ogolnie wszystko co ma w raczkach tam pakuje. Teraz spi na brzuszku, wiec problemu nie ma. Przykrywam ja kocykiem i wiem, ze sie nie rozkopie. Czasem jednak tak wedruje po lozeczku, ze jak ja rano przebieram to ma czerwone kolana